stdClass Object ( [id] => 1202450 [title] => Krenite s nama na turu po otocima u srcu Dalmacije: posjetite prekrasne skrivene uvale, ali budite na oprezu zbog maestrala i jakog juga [alias] => krenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U samom srcu Dalmacije, ova nas ruta vodi do nadaleko poznatih turističkih odredišta. Naći će se tu, međutim, i skrivenijih uvala što nude nepomućenu osamu, kao i slikovitih seoskih gospodarstava gdje se jede odlična autohtona hrana i piju izvrsna domaća vina.

A za predvečernjih šetnji uz obale natkrivene krošnjama mediteranskoga bora, uživat ćete u mirisima aromatičnoga bilja poput lavande ili ružmarina. No, južnojadransko more nešto je grublje od onoga oko sjevernijih (zadarskih ili šibenskih) otoka.

Prije svega, ljetni maestrali mogu u poslijepodnevnim satima postići znatnu snagu, osobito u međuotočnim kanalima. I juga su često snažna. Osobito su neugodne povremene pulentade i lebićade, naglo pojačani vjetrovi iz zapadnih i jugozapadnih smjerova koji se javljaju najčešće prilikom prolaska ciklona preko južnoga Jadrana.

Ne spominjemo ovo kako bismo vas zastrašili, već prije upozorili; nije uputno ploviti prema udaljenijim dalmatinskim otocima ako nemate baš nikakvoga iskustva s morem.

Trogir, Kaštela i Split

Na ovu rutu može se zaploviti iz više luka trogirskog i splitskog akvatorija. Kako su Marina Agana i Baotić marina u Segetu Donjem opisane u prošlom broju, krenimo s kratkim opisom Trogira i njegove ACI marine.

Smješten na nevelikom otočiću između kopna i Čiova, stari se Trogir doima poput kakva kamena dvorca na vodi. Možda je to, uz Dubrovnik, najljepši stari grad istočnoga Jadrana. Ako ste se, dakle, odlučili za Trogir kao ishodište ove plovidbe, svakako pronađite vremena za upoznavanje grada, za posjet katedrali s portalom iz 13. stoljeća. Oduševit će vas šetnja uskim, kamenom popločanim ulicama s brojnim restoranima i malim trgovinama što ljeti rade do duboko u noć.

ACI marina Trogir smještena je na obali Čiova, prekoputa gradske rive, pa se s gatova marine pruža izvanredan pogled na grad. Osnovali su ga grčki kolonisti s otoka Visa (Isse) u 3. st. prije Krista. Iza toga postaje rimski municipij Tragurium. A zatim slijedi zlatno doba Trogira.

---

image

Trogir povezuje obalu s Čiovom

---

Od 6. do 11. stoljeća bio je u sastavu bizantske Dalmacije, do početka 15. stoljeća priznaje vlast hrvatskih i ugarskih vladara, potom ga na svojim pohodima prema jugu osvaja Venecija. Svi su oni ljepoti grada ponešto dodali. Stari dio grada uvršten je na UNESCO-ov popis spomenika svjetske kulturne baštine.

Dobar odabir za polazak na ovu rutu može biti i Marina Kaštela, smještena uz naselje Kaštel Sućurac u Kaštelanskom zaljevu. U njoj sjedište ima više čarterskih tvrtki. Okolina marine ne može se mjeriti s Trogirom; na putu do marine (baš kao i od zračne luke prema Trogiru) prolazit ćete kroz prenapučena naselja poružnjena mnogim nimalo lijepim građevinama što ih je novo doba nabacalo po nekoć lijepim Kaštelima.

Cijeli je Kaštelanski zaljev (nekoć) bio idealan prostor za ugodan život. Danas je ta ugoda nestala zbog vrlo guste naseljenosti i preizgrađenosti.

Konačno, tu je Split, najveći grad južne Hrvatske, s jednom pravom marinom (ACI marina Split) i nekoliko klupskih i komercijalnih lučica.

Do Splita je jednostavno doći zrakom, prugom ili cestama. Malo će koga ostaviti hladnim njegov osobit južnjački šarm, šušur rive, pjace (tržnice) i ribarnice te cijele stare gradske jezgre utopljene u zidine drevne Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća, koju je UNESCO još 1979. godine uvrstio u popis svjetske baštine. Svakako je obiđite, te prošetajte najljepšim dijelom Splita, uz gradsku rivu i neposredno iza nje.

---

image

ACI marina Split

Tomislav Krišto/Cropix
---

Ako vam nedostaje neki dio opreme za brod ili posadu, u samoj ćete luci i blizu nje naći nekoliko nautičkih trgovina, a po uskim uličicama gradskoga središta više je dobrih restorana, konoba i kavana.

Ukratko, Split će – na početku ili po svršetku plovidbe – biti lijepo iskustvo kojim ćete zaokružiti ukupan dojam tjedna koji je pred vama. Najbolji izbor za polazak iz Splita je ACI marina u kojoj je sjedište više čarterskih tvrtki.

Dižemo sidro

Nakon poduljeg uvoda, krenimo konačno prema prvom odredištu. Širok je raspon netom nabrojanih marina i lučica iz kojih smo jutros mogli isploviti. Ako, dakle, isplovljavate iz Marine Agana ili ACI marine Trogir, trebat će prvo izaći iz Trogirskog zaljeva. Ispred njega se, slijeva nadesno, poredalo devet otočića i hridi.

Najzapadniji među njima zove se Kluda, pa lokalno stanovništvo ponekad sve te otočiće pogrešno imenuje Kludama. Najbolje je proći između Balkuna i Zaporinovca (na njima su ujedno i svjetla za noćnu navigaciju, crveno i zeleno).

Na Galeri je jači svjetionik (B Bl 5s 10M) koji označava siguran prolaz u smjeru W-E Drveničkim kanalom. Nakon što isplovimo izvan "Kluda" zakrenut ćemo prema SE; put prema današnjem odredištu je slobodan.

Ako ste krenuli iz kaštelanske marine, prvo ćete zaploviti ka rtu Marjan (smjer 198°, udaljenost 2,4 milje), zatim oko E rta otoka Čiova. Prema Splitskim vratima (prolazu između Šolte i Brača) valja ploviti u kursu 175, a prema uvali Nečujam na Šolti u kursu 207. Iz ACI marine Split odmah ulazite u prostrani Splitski kanal, ali pripazite na povremeno gust promet putničkih trajekata i brzih katamarana što ulaze i izlaze iz splitske luke.

---

image

Splitska vrata

---

Kamo krenuti? Koji je cilj prvoga dana? Možda ste zbog duljih priprema zaplovili tek u poslijepodnevnim satima, pa neće biti vremena za dulju etapu? S trogirske strane vrlo su blizu sidrište Krknjaši te Maslinica i uvala Šešula na Šolti, to bi mogao biti dobar izbor kratke etape. U tom biste slučaju sutra nastavili uz južnu stranu Šolte.

Sa splitske strane najbliže su šoltanska Stomorska te uvala Bobovišća na Braču. Neznatno udaljeniji su Milna, s dvije marine, te Nečujam, a tek korak dalje eto vas u uvali Lučice, na SW strani Brača... U nastavku ćemo potanje opisati sve te mogućnosti, a na vama je da odaberete neku od njih.

---

image

Nautičari u Nečujmu na Šolti

Vojko Bašić/Cropix
---

Marulićev Nečujam

U Nečujam najradije dolaze splitski nautičari, osobito za ljetnih vikenda, a tada pod obalama prostrane uvale sidre brojne manje i veće brodice pa je gotovo nemoguće naći slobodno (a koliko-toliko zaštićeno) mjesto. To ne čudi jer Nečujam je možda najljepša uvala otoka Šolte.

Zapravo se radi o nizu uvalica poredanih uz rub većeg zaljeva, dubokoga gotovo dva, širokoga jedan kilometar. Začudo, tu nikad nije bilo stalnog naselja – susjedni Rogač i Stomorska bile su luke glavnih otočnih naselja povrh otoka. Zato se danas uokolo zaljeva nanizalo mnogo vikendica. U uvalici Sumpetar hotelsko je naselje s prostranom plažom i malim pristanom.

Najljepši dio Nečujma njegove su zapadne uvale: Šumpjevina, Potkamenica i Maslinica. U njihovu unutrašnjem dijelu dubine su vrlo male, stoga oprez!

Uvalica Piškera, ona najzavučenija lijeva, kada se gleda s mora, opasna je! Iako djeluje primamljivo (a ona i jest najljepši kutak Nečujma!), po njezinoj se sredini poprijeko proteže podvodni kameni zid nekadašnjeg rimskog ribnjaka; tu je u 3. stoljeću u svojoj skromnoj ljetnoj kući mir nalazio car Dioklecijan. Zid dopire gotovo do površine, ali lako ga je previdjeti!

Početkom 16. stoljeća u kući ponad Sumpetra boravio je najveći hrvatski pjesnik renesanse Marko Marulić, a u goste mu je barkom na vesla i jedra rado navraćao hvarski pjesnik Petar Hektorović. Kuća s memorijalnom zbirkom je i danas tamo, u blizini (bivšeg) hotelskog disko kluba.

---

image

Nečujam je osjetljiv samo na sjeverne vjetrove

---

Treba reći da je Nečujam otvoren sjevernim vjetrovima. Bura se zavlači do dna zaljeva, pa je tada djelomičnu zaštitu moguće naći jedino u naskrovitijoj uvalici Maslinici; ali ni ona nije mudar izbor jer se može pretvoriti u zamku ako vjetar dostigne veliku snagu.

Pri najavi bure Nečujam treba, dakle, napustiti! Već malo jači ljetni noćni burin može boravak na sidru učiniti donekle nemirnim, ali uz dobro sidrenje neće biti problema. Po svim ostalim vjetrovima ovdje je brod dobro zaštićen; ako puše iz W (maestral) bolje je pod zapadnom obalom, za vjetrova iz SE-E (jugo) pod istočnom. Uz sidro iznosi se i konop na obalu – zbog bliskih susjednih plovila treba postaviti dva konopa kako bi se spriječilo zanošenje.

Slikovita Stomorska

Niti dvije milje istočno od Nečujma nalazi se Stomorska, po mnogima najljepša šoltanska lučica. U nevelikom, ali dubokom zaljevu plovila su ovdje sigurna od svih vjetrova osim bure – od njezinih valova donekle štiti lukobran od nabacana kamenja na ulaznom E rtu, ali vez je nemiran, a uplovljavanje i isplovljavanje tada može biti otežano pa i opasno.

Na rivi vas u duljini oko 50 metara čekaju murinzi i priključci za struju i vodu. Zbog plitka dna u unutrašnjem dijelu luke nekoliko posljednjih muringa pogodno je samo za privez brodica manjega gaza.

Stomorska je najstarije naselje na otoku, u 19. stoljeću bila je poznata po brojnim jedrenjacima koji su do obalnih luka prevozili šoltansko vino i vrlo cijenjeno maslinovo ulje.

Danas je preostalo tek nekoliko tradicionalnih brodova prerađenih u plovila za turističke plovidbe Jadranom. No zato je moderno doba donijelo brojne restorane i konobe, pa će se večernji provod u Stomorskoj zacijelo protegnuti do duboko u noć.

Nazorova Bobovišća

Još jedna mogućnost današnjeg etapnog cilja su Bobovišća, vrlo lijepa i duboka uvala na zapadnoj strani Brača. Već u srednjem dijelu uvale mnogo je mjesta za romantično sidrenje ispred borovima obraslih obala, a u svome kraju uvala se dijeli u dva kraka.

Lijevi, Vičja luka, završava plitkim muljevitim dnom – ovdje su pronađeni ostaci ilirsko-grčke civilizacije, a slično kao i u Nečujmu tu se krije podvodni zid, ostatak grčkog ribnjaka, pa ovamo nije uputno dublje zalaziti.

---

image

Bobovišća su sigurna

---

U drugom kraku stislo se malo naselje. Puni naziv mu je Bobovišća na moru – glavno selo Bobovišća nalazi se u brdima iznad uvale. Kako je ovo zapravo lučica ne samo Bobovišća već i Ložišća, dvije obale s po nekoliko lijepih kamenih kuća pripadaju različitim obiteljskim lozama: sjeverna je bobovišćanskih Nazora, južna ložišćanskih Gliga.

Uz osmijeh, mještani će vam reći da se brak što spaja obje obale događa tek svakih stotinu godina, a kako je posljednji sklopljen nedavno, sad su mirni sljedeće stoljeće!

Šalu na stranu, Bobovišća su uistinu prekrasna. Tu vlada blaženi mir, opaja miris mediteranske šume, a more je kristalno plavo. Uzduž sjeverne rive desetak je muringa te priključci za struju i vodu (dubine su ovdje oko 2,5 metra, prema kraju uvale naglo padaju). Tek korak od veza očekuju vas stolovi dviju dobrih konoba.

Nedaleko je kuća u kojoj je djetinjstvo proveo veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876. - 1949.). Spomenik njemu u čast podignut je u dnu uvale. Na početku ceste što vodi uzbrdo naći ćete malu trgovinu osnovnim prehrambenim proizvodima.

A na vezu uz rivu bit ćete zaštićeni od svih vjetrova, tek najjača bura zna se povremeno spustiti s visokih brda kojim neopasnim, zalutalim refulom. Na sidrištu bliže ulazu u uvalu bura se jače osjeća, a SW vjetrovi čine nemirno more; tada je Milna bolji izbor.

Atraktivna Milna

Vrlo atraktivan cilj prve etape može biti i bračka Milna (kažemo bračka, jer Milne postoje i na Hvaru i Visu!). Nalazi se u dubokom zaljevu u kojem je zaštitu nalazila i rimska carska mornarica u 3. stoljeću. Ako želite ovdje prenoćiti, morate uzeti u obzir mogućnost bure ili jačega noćnog burina – sve su te uvale posve otvorene na sjever.

Milna je jedno od najskladnijih malih mista baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali. Osnovana je u 16. stoljeću, a razvila se oko kaštela obitelji Cerinić. Milnom dominiraju reprezentativne kuće brodovlasnika i kapetana, a u toj najboljoj prirodnoj luci otoka Brača nalaze se čak dvije marine.

---

image

Milna ima predivne južne uvale

Paun Paunović/Cropix
---

Već na ulazu u Milnu nižu se duž južne obale zaljeva lijepe uvale, u kojima se također može prenoćiti na sidru ili tek zastati na sat-dva kupanja. To su, redom: Platac, Krvaca, Mali bok, Zavraće, Makarac i Pasika. Za ljetnih popodneva ovamo rado navraćaju turistički jedrenjaci, pa je često teško naći slobodan prostor za sidrenje.

Mjestom dominira lijepa barokna crkva Gospe od Blagovijesti sagrađena 1783., u čiji se tlocrt uklopila prvobitna crkvica iz 1519. godine. U njoj su vrijedne orgulje s 25 registara iz 1822.

Uvala u kojoj je smještena Milna račva se u dva rukavca, Žalo i Panteru. U Panteri se nalazi ACI marina, koja kao da je urasla u gradsku luku, oduzimajući joj dijelom lokalne vezove. Ako ovdje pristanete, provest ćete večer usred ljetnog šušura živahnog turističkoga gradića.

Ako više cijenite mir i zeleno more pod krmom, možete se vezati u maloj i skromno opremljenoj marini u uvali Vlaška, niti kilometar obalnom cestom od središta Milne. U prilazu držite se podalje od plitkoga mora uokolo rta Bijaka. Na ulazu s mora u Milnu, na S obali luke, nalazi se crpka za gorivo.

---

image

Bračka uvala Vlaška

---

Tek ste krenuli na plovidbu, spremnik je još pun, ali zadnjega ćete se dana vraćati također Splitskim vratima i možda će upravo ovdje biti dobra prilika za nadopunu goriva.

---

image

ACI marina u Milni

Nikola Vilić/Cropix
---

Omiljena uvala Lučice

Konačno, kao posljednji prijedlog današnjega cilja, tu je prostrana uvala Lučice na SW strani Brača, dakle izvan Splitskih vrata. U užem smislu Lučice su tek jedan krak razvedenoga zaljeva s više uvala, onaj najzapadniji (vidi plan), no nautičari najčešće cijeli zaljev nazivaju Lučicama.

---

image

Panorama Lučica

---

Ostale uvale su: Slavinjina, Duboka i Koromaslinova. Iz njihova smjera pružanja jasno je da će po jugu najbolji izbor biti Duboka (i Koromaslinova, ali u njoj su dubine prevelike za uobičajene duljine sidrenih lanaca na malim plovilima), dok će Lučice biti bolje po maestralu.

To je pomorska logika; u naravi devet od deset nautičara odlučuje se za uvalu Lučice jer su tamo plutače za privez i restoran, pa se ne treba mučiti oko sidrenja. Onaj deseti je možda najmudriji – Slavinjina ili Duboka pružaju više mira i, recimo, privatnosti, a do restorana će biti lako skoknuti pomoćnim čamcem.

Kako bilo, Lučice su vrlo omiljeno odredište ljetnih kapetana. Idealno su smještene uz Splitska vrata i sjecište glavnih južnojadranskih ruta, a južnije od njih sve je manje pogodnih zakloništa pa je ovdje ljeti uvijek gužva.

Kako bilo, nakon uzbudljivog dana punog živopisnih slika i doživljaja, vrijeme je za odmor u nekoj od izabranih uvala, jer sutra valja nastaviti plovidbu.

---

ACI MARINA TROGIR

tel.: +385 (0)21 881-544
web: www.aci-marinas.com; e-mail: m.trogir@aci-club.hr
VHF: 17

Ima 174 veza u moru i 35 mjesta za na kopnu. Struja i voda, restoran, prodavaonica namirnica, praonica rublja, servisna radionica, dizalica (9 t), crpka za gorivo, škola ronjenja. Nekoć pomični most (2,40 m visine) između otočića na kojemu je grad i otoka Čiova više se, nažalost, ne otvara. Zato je za jahte jedini prilaz iz Trogirskoga zaljeva.
Oprez! U prilazu iz smjera W paziti na označenu hrid Čelice, a neposredno prije marine na crvenu plutaču sa svjetlom (CBl 3s 2M) koju treba ostaviti lijevo. Struja u kanalu može biti pojačana, osobito za juga. Pri jačem vjetru manevar može biti otežan.
Prilaz: Nakon prolaska uz rt Okruk (Okrug), plovi se oko rta Čubrijan (ZBl 2s 4M). Vrlo niska plovila mogu prići iz Kaštelanskog zaljeva, ispod mosta, pažljivo ploveći između crvenih i zelenih plutača. Preporuča se koristiti HHI Plan 534.
Vjetrovi: Jugo i bura mogu biti jaki, ali na vezu je sigurno.

---

---

image

Marina Trogir

---

---

MARINA KAŠTELA

tel.: +385 (0)21 20 40 10; VHF kanal: 17
web: www.marina-kastela.hr
e-mail: marina@marina-kastela.hr

Ima 420 vezova u moru (dubine 2,5 – 8 m, s vanjske strane lukobran 9-10 m – za megajahte), te 400 na kopnu; travel lift (60 t, 40 t), dizalica (5 t), u planu je 200-tonski travel lift; supermarket, bar i restoran; servis za trup i opremu; sanitarije. Plutajuća crpka za gorivo (8 – 20 h).
Oprez! Zelenu plutaču (ZBl 3s 4M) oko 500 m N od rta Marjan ostaviti desno. Držati se W od pličine Galija i njezinih oznaka.
Prilaz: Nakon oplovljavanja rta Marjan na istoimenom poluotoku (SW dio grada Splita) i gore spomenute plutače, ploviti u smjeru 18°. Ulaz u servisnu zonu je između velikog valobrana i nasipa s E strane.
Vjetrovi: Jugo i bura mogu biti jaki, ali na vezu je sigurno.

---

---

image

Marina Kaštela

---

---

ACI MARINA MILNA

tel.: +385 (0)21 636 306; VHF kanal: 17
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.milna@aci-club.hr

Marina ima 183 veza u moru te 15 mjesta za smještaj plovila na suhom. Svi vezovi su opremljeni priključcima za vodu i struju. Dizalica (8 t), postrojenje za obradu otpadnih voda, sanitarije, rent-a-scooter, servisi brodskih motora i opreme, restoran, kafić, Wi-Fi. Nasuprot marine, u samom mjestu, nalazi se nekoliko trgovina prehrambenih namirnica i mješovite robe. Crpka za gorivo nalazi se neposredno prije ulaza u luku Milna.
Prilaz: Orijentacija za skriveni zaljev Milne je otočić Mrduja. U Milnu se uplovljava uz rt Bijaka (svjetlo: C Bl 3s 3M).
Vjetrovi: Unutrašnji dio luke s marinom zaštićen je od svih vjetrova. Ispred zaljeva bura može biti vrlo jaka.

---

---

image

Marina u Milni je u samome kutu uvale

---

---

ACI MARINA SPLIT

tel.: +385 (0)21 398-599; VHF kanal: 17
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.split@aci-club.hr

Ima 318 vezova u moru i 30 mjesta za smještaj plovila na suhom. Voda i struja, restoran, bar, sanitarni čvor, praonica rublja, prodavaonice namirnica i nautičke opreme, servisne radionice, jedrarija, dizalica (10 t) i travel-lift (35 t), igla za skidanje jarbola. Crpka za gorivo ispod hotela Marjan (100 m).
Oprez! Ispred splitske luke promet putničkih plovila može biti vrlo gust! Izbjegavati sredinu prilaznog koridora. Pripaziti na zelenu plutaču pod N obalom, nasuprot unutrašnjem lukobranu marine – držati se bliže glavi toga lukobrana.
Prilaz: Široki ulaz u gradsku luku nalazi se između glavnog lukobrana (Z Bl 6s 10M) i vanjskog lukobrana marine na rtu Sustipan (C Bl 6s 5M). Na samom ulazu u marinu crveni je svjetionik (C Bl 2s 3M). Preporuča se koristiti Plan 47 (HHI). Marina je u W dijelu luke.
Vjetrovi: Plovila u marini zaštićena su od svih vjetrova.

---

---

image

ACI Split

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 14504 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-29 12:10:13 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-21 11:07:22 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-21 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 339 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/29\/5805772.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745136.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745144.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745148.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745150.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745156.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745160.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745162.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745164.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745166.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745168.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/21745312.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/19661940.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/11458668.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/14240348.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uvale Mala Maslinica i Potkamenica u Ne\u010dujmu<\/p>","

Bobovi\u0161\u0107a su sigurna<\/p>","

Trogir povezuje obalu s \u010ciovom<\/p>","

Panorama Lu\u010dica<\/p>","

Bra\u010dka uvala Vla\u0161ka<\/p>","

Marina Ka\u0161tela<\/p>","

Marina u Milni je u samome kutu uvale<\/p>","

ACI Split<\/p>","

Marina Trogir<\/p>","

Ne\u010dujam je osjetljiv samo na sjeverne vjetrove<\/p>","

Splitska vrata<\/p>","

ACI marina Split<\/p>","

Milna ima predivne ju\u017ene uvale<\/p>","

ACI marina u Milni<\/p>","

Nauti\u010dari u Ne\u010dujmu na \u0160olti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x845","hd_5805772_1920.jpg":"1920x1080","k_5805772_1280.jpg":"1280x1280","k_5805772_1024.jpg":"1024x1024","k_5805772_640.jpg":"640x640","k_5805772_480.jpg":"480x480","k_5805772_340.jpg":"340x340","k_5805772_220.jpg":"220x220","o_5805772_1280.jpg":"1280x563","o_5805772_1024.jpg":"1024x450","o_5805772_640.jpg":"640x281","o_5805772_480.jpg":"480x211","o_5805772_340.jpg":"340x149","o_5805772_220.jpg":"220x96","h_5805772_1280.jpg":"1280x854","h_5805772_1024.jpg":"1024x683","h_5805772_640.jpg":"640x427","h_5805772_480.jpg":"480x320","h_5805772_340.jpg":"340x227","h_5805772_220.jpg":"220x147","pp_5805772_1280.jpg":"1280x1628","pp_5805772_1024.jpg":"1024x1303","pp_5805772_640.jpg":"640x814","pp_5805772_480.jpg":"480x611","pp_5805772_340.jpg":"340x432","pp_5805772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x687","hd_21745136_1920.jpg":"1920x1080","k_21745136_1280.jpg":"1280x1280","k_21745136_1024.jpg":"1024x1024","k_21745136_640.jpg":"640x640","k_21745136_480.jpg":"480x480","k_21745136_340.jpg":"340x340","k_21745136_220.jpg":"220x220","o_21745136_1280.jpg":"1280x897","o_21745136_1024.jpg":"1024x717","o_21745136_640.jpg":"640x448","o_21745136_480.jpg":"480x336","o_21745136_340.jpg":"340x238","o_21745136_220.jpg":"220x154","h_21745136_1280.jpg":"1280x854","h_21745136_1024.jpg":"1024x683","h_21745136_640.jpg":"640x427","h_21745136_480.jpg":"480x320","h_21745136_340.jpg":"340x227","h_21745136_220.jpg":"220x147","pp_21745136_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745136_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745136_640.jpg":"640x814","pp_21745136_480.jpg":"480x611","pp_21745136_340.jpg":"340x432","pp_21745136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x980","hd_21745144_1920.jpg":"1920x1080","k_21745144_1280.jpg":"1280x1280","k_21745144_1024.jpg":"1024x1024","k_21745144_640.jpg":"640x640","k_21745144_480.jpg":"480x480","k_21745144_340.jpg":"340x340","k_21745144_220.jpg":"220x220","o_21745144_1280.jpg":"1280x1280","o_21745144_1024.jpg":"1024x1024","o_21745144_640.jpg":"640x640","o_21745144_480.jpg":"480x480","o_21745144_340.jpg":"340x340","o_21745144_220.jpg":"220x220","h_21745144_1280.jpg":"1280x854","h_21745144_1024.jpg":"1024x683","h_21745144_640.jpg":"640x427","h_21745144_480.jpg":"480x320","h_21745144_340.jpg":"340x227","h_21745144_220.jpg":"220x147","pp_21745144_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745144_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745144_640.jpg":"640x814","pp_21745144_480.jpg":"480x611","pp_21745144_340.jpg":"340x432","pp_21745144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x694","hd_21745148_1920.jpg":"1920x1080","k_21745148_1280.jpg":"1280x1280","k_21745148_1024.jpg":"1024x1024","k_21745148_640.jpg":"640x640","k_21745148_480.jpg":"480x480","k_21745148_340.jpg":"340x340","k_21745148_220.jpg":"220x220","o_21745148_1280.jpg":"1280x906","o_21745148_1024.jpg":"1024x725","o_21745148_640.jpg":"640x453","o_21745148_480.jpg":"480x339","o_21745148_340.jpg":"340x240","o_21745148_220.jpg":"220x155","h_21745148_1280.jpg":"1280x854","h_21745148_1024.jpg":"1024x683","h_21745148_640.jpg":"640x427","h_21745148_480.jpg":"480x320","h_21745148_340.jpg":"340x227","h_21745148_220.jpg":"220x147","pp_21745148_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745148_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745148_640.jpg":"640x814","pp_21745148_480.jpg":"480x611","pp_21745148_340.jpg":"340x432","pp_21745148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x690","hd_21745150_1920.jpg":"1920x1080","k_21745150_1280.jpg":"1280x1280","k_21745150_1024.jpg":"1024x1024","k_21745150_640.jpg":"640x640","k_21745150_480.jpg":"480x480","k_21745150_340.jpg":"340x340","k_21745150_220.jpg":"220x220","o_21745150_1280.jpg":"1280x901","o_21745150_1024.jpg":"1024x720","o_21745150_640.jpg":"640x450","o_21745150_480.jpg":"480x337","o_21745150_340.jpg":"340x239","o_21745150_220.jpg":"220x154","h_21745150_1280.jpg":"1280x854","h_21745150_1024.jpg":"1024x683","h_21745150_640.jpg":"640x427","h_21745150_480.jpg":"480x320","h_21745150_340.jpg":"340x227","h_21745150_220.jpg":"220x147","pp_21745150_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745150_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745150_640.jpg":"640x814","pp_21745150_480.jpg":"480x611","pp_21745150_340.jpg":"340x432","pp_21745150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x1532","hd_21745156_1920.jpg":"1920x1080","k_21745156_1280.jpg":"1280x1280","k_21745156_1024.jpg":"1024x1024","k_21745156_640.jpg":"640x640","k_21745156_480.jpg":"480x480","k_21745156_340.jpg":"340x340","k_21745156_220.jpg":"220x220","o_21745156_1280.jpg":"1280x1021","o_21745156_1024.jpg":"1024x817","o_21745156_640.jpg":"640x510","o_21745156_480.jpg":"480x383","o_21745156_340.jpg":"340x271","o_21745156_220.jpg":"220x175","h_21745156_1280.jpg":"1280x854","h_21745156_1024.jpg":"1024x683","h_21745156_640.jpg":"640x427","h_21745156_480.jpg":"480x320","h_21745156_340.jpg":"340x227","h_21745156_220.jpg":"220x147","pp_21745156_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745156_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745156_640.jpg":"640x814","pp_21745156_480.jpg":"480x611","pp_21745156_340.jpg":"340x432","pp_21745156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1551","hd_21745160_1920.jpg":"1920x1080","k_21745160_1280.jpg":"1280x1280","k_21745160_1024.jpg":"1024x1024","k_21745160_640.jpg":"640x640","k_21745160_480.jpg":"480x480","k_21745160_340.jpg":"340x340","k_21745160_220.jpg":"220x220","o_21745160_1280.jpg":"1280x1034","o_21745160_1024.jpg":"1024x827","o_21745160_640.jpg":"640x517","o_21745160_480.jpg":"480x387","o_21745160_340.jpg":"340x274","o_21745160_220.jpg":"220x177","h_21745160_1280.jpg":"1280x854","h_21745160_1024.jpg":"1024x683","h_21745160_640.jpg":"640x427","h_21745160_480.jpg":"480x320","h_21745160_340.jpg":"340x227","h_21745160_220.jpg":"220x147","pp_21745160_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745160_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745160_640.jpg":"640x814","pp_21745160_480.jpg":"480x611","pp_21745160_340.jpg":"340x432","pp_21745160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1796","hd_21745162_1920.jpg":"1920x1080","k_21745162_1280.jpg":"1280x1280","k_21745162_1024.jpg":"1024x1024","k_21745162_640.jpg":"640x640","k_21745162_480.jpg":"480x480","k_21745162_340.jpg":"340x340","k_21745162_220.jpg":"220x220","o_21745162_1280.jpg":"1280x1197","o_21745162_1024.jpg":"1024x957","o_21745162_640.jpg":"640x598","o_21745162_480.jpg":"480x449","o_21745162_340.jpg":"340x318","o_21745162_220.jpg":"220x205","h_21745162_1280.jpg":"1280x854","h_21745162_1024.jpg":"1024x683","h_21745162_640.jpg":"640x427","h_21745162_480.jpg":"480x320","h_21745162_340.jpg":"340x227","h_21745162_220.jpg":"220x147","pp_21745162_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745162_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745162_640.jpg":"640x814","pp_21745162_480.jpg":"480x611","pp_21745162_340.jpg":"340x432","pp_21745162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1859","hd_21745164_1920.jpg":"1920x1080","k_21745164_1280.jpg":"1280x1280","k_21745164_1024.jpg":"1024x1024","k_21745164_640.jpg":"640x640","k_21745164_480.jpg":"480x480","k_21745164_340.jpg":"340x340","k_21745164_220.jpg":"220x220","o_21745164_1280.jpg":"1280x1239","o_21745164_1024.jpg":"1024x991","o_21745164_640.jpg":"640x619","o_21745164_480.jpg":"480x464","o_21745164_340.jpg":"340x329","o_21745164_220.jpg":"220x213","h_21745164_1280.jpg":"1280x854","h_21745164_1024.jpg":"1024x683","h_21745164_640.jpg":"640x427","h_21745164_480.jpg":"480x320","h_21745164_340.jpg":"340x227","h_21745164_220.jpg":"220x147","pp_21745164_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745164_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745164_640.jpg":"640x814","pp_21745164_480.jpg":"480x611","pp_21745164_340.jpg":"340x432","pp_21745164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2539","hd_21745166_1920.jpg":"1920x1080","k_21745166_1280.jpg":"1280x1280","k_21745166_1024.jpg":"1024x1024","k_21745166_640.jpg":"640x640","k_21745166_480.jpg":"480x480","k_21745166_340.jpg":"340x340","k_21745166_220.jpg":"220x220","o_21745166_1280.jpg":"1280x1692","o_21745166_1024.jpg":"1024x1354","o_21745166_640.jpg":"640x846","o_21745166_480.jpg":"480x634","o_21745166_340.jpg":"340x449","o_21745166_220.jpg":"220x290","h_21745166_1280.jpg":"1280x854","h_21745166_1024.jpg":"1024x683","h_21745166_640.jpg":"640x427","h_21745166_480.jpg":"480x320","h_21745166_340.jpg":"340x227","h_21745166_220.jpg":"220x147","pp_21745166_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745166_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745166_640.jpg":"640x814","pp_21745166_480.jpg":"480x611","pp_21745166_340.jpg":"340x432","pp_21745166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1663","hd_21745168_1920.jpg":"1920x1080","k_21745168_1280.jpg":"1280x1280","k_21745168_1024.jpg":"1024x1024","k_21745168_640.jpg":"640x640","k_21745168_480.jpg":"480x480","k_21745168_340.jpg":"340x340","k_21745168_220.jpg":"220x220","o_21745168_1280.jpg":"1280x1108","o_21745168_1024.jpg":"1024x886","o_21745168_640.jpg":"640x554","o_21745168_480.jpg":"480x415","o_21745168_340.jpg":"340x294","o_21745168_220.jpg":"220x190","h_21745168_1280.jpg":"1280x854","h_21745168_1024.jpg":"1024x683","h_21745168_640.jpg":"640x427","h_21745168_480.jpg":"480x320","h_21745168_340.jpg":"340x227","h_21745168_220.jpg":"220x147","pp_21745168_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745168_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745168_640.jpg":"640x814","pp_21745168_480.jpg":"480x611","pp_21745168_340.jpg":"340x432","pp_21745168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21745312_1920.jpg":"1920x1080","k_21745312_1280.jpg":"1280x1280","k_21745312_1024.jpg":"1024x1024","k_21745312_640.jpg":"640x640","k_21745312_480.jpg":"480x480","k_21745312_340.jpg":"340x340","k_21745312_220.jpg":"220x220","o_21745312_1280.jpg":"1280x853","o_21745312_1024.jpg":"1024x682","o_21745312_640.jpg":"640x426","o_21745312_480.jpg":"480x320","o_21745312_340.jpg":"340x226","o_21745312_220.jpg":"220x146","h_21745312_1280.jpg":"1280x854","h_21745312_1024.jpg":"1024x683","h_21745312_640.jpg":"640x427","h_21745312_480.jpg":"480x320","h_21745312_340.jpg":"340x227","h_21745312_220.jpg":"220x147","pp_21745312_1280.jpg":"1280x1628","pp_21745312_1024.jpg":"1024x1303","pp_21745312_640.jpg":"640x814","pp_21745312_480.jpg":"480x611","pp_21745312_340.jpg":"340x432","pp_21745312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1759","hd_19661940_1920.jpg":"1920x1080","k_19661940_1280.jpg":"1280x1280","k_19661940_1024.jpg":"1024x1024","k_19661940_640.jpg":"640x640","k_19661940_480.jpg":"480x480","k_19661940_340.jpg":"340x340","k_19661940_220.jpg":"220x220","o_19661940_1280.jpg":"1280x1172","o_19661940_1024.jpg":"1024x938","o_19661940_640.jpg":"640x586","o_19661940_480.jpg":"480x439","o_19661940_340.jpg":"340x311","o_19661940_220.jpg":"220x201","h_19661940_1280.jpg":"1280x854","h_19661940_1024.jpg":"1024x683","h_19661940_640.jpg":"640x427","h_19661940_480.jpg":"480x320","h_19661940_340.jpg":"340x227","h_19661940_220.jpg":"220x147","pp_19661940_1280.jpg":"1280x1628","pp_19661940_1024.jpg":"1024x1303","pp_19661940_640.jpg":"640x814","pp_19661940_480.jpg":"480x611","pp_19661940_340.jpg":"340x432","pp_19661940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_11458668_1920.jpg":"1920x1080","k_11458668_1280.jpg":"1280x1280","k_11458668_1024.jpg":"1024x1024","k_11458668_640.jpg":"640x640","k_11458668_480.jpg":"480x480","k_11458668_340.jpg":"340x340","k_11458668_220.jpg":"220x220","o_11458668_1280.jpg":"1280x851","o_11458668_1024.jpg":"1024x681","o_11458668_640.jpg":"640x425","o_11458668_480.jpg":"480x319","o_11458668_340.jpg":"340x226","o_11458668_220.jpg":"220x146","h_11458668_1280.jpg":"1280x854","h_11458668_1024.jpg":"1024x683","h_11458668_640.jpg":"640x427","h_11458668_480.jpg":"480x320","h_11458668_340.jpg":"340x227","h_11458668_220.jpg":"220x147","pp_11458668_1280.jpg":"1280x1628","pp_11458668_1024.jpg":"1024x1303","pp_11458668_640.jpg":"640x814","pp_11458668_480.jpg":"480x611","pp_11458668_340.jpg":"340x432","pp_11458668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_14240348_1920.jpg":"1920x1080","k_14240348_1280.jpg":"1280x1280","k_14240348_1024.jpg":"1024x1024","k_14240348_640.jpg":"640x640","k_14240348_480.jpg":"480x480","k_14240348_340.jpg":"340x340","k_14240348_220.jpg":"220x220","o_14240348_1280.jpg":"1280x720","o_14240348_1024.jpg":"1024x576","o_14240348_640.jpg":"640x360","o_14240348_480.jpg":"480x270","o_14240348_340.jpg":"340x191","o_14240348_220.jpg":"220x123","h_14240348_1280.jpg":"1280x854","h_14240348_1024.jpg":"1024x683","h_14240348_640.jpg":"640x427","h_14240348_480.jpg":"480x320","h_14240348_340.jpg":"340x227","h_14240348_220.jpg":"220x147","pp_14240348_1280.jpg":"1280x1628","pp_14240348_1024.jpg":"1024x1303","pp_14240348_640.jpg":"640x814","pp_14240348_480.jpg":"480x611","pp_14240348_340.jpg":"340x432","pp_14240348_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7634221 Threads: 2 Questions: 1619461061 Slow queries: 4809293 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110992347 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/krenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije-1202450 [printLink] => /om/nautika/krenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije-1202450?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 681861 [name] => đita šolta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 13:02:08 [main_article_id] => 0 [alias] => dita-solta [link] => /tag/dita-solta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681862 [name] => đita brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 13:02:08 [main_article_id] => 0 [alias] => dita-brac [link] => /tag/dita-brac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 681863 [name] => krstarenje po dalmaciji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 13:02:08 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-po-dalmaciji [link] => /tag/krstarenje-po-dalmaciji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krenite s nama na turu po otocima u srcu Dalmacije: posjetite prekrasne skrivene uvale, ali budite na oprezu zbog maestrala i jakog juga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/5805772.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Uvale Mala Maslinica i Potkamenica u Nečujmu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/5805772.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Uvale Mala Maslinica i Potkamenica u Nečujmu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745136.jpg [title] =>

Bobovišća su sigurna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745144.jpg [title] =>

Trogir povezuje obalu s Čiovom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745148.jpg [title] =>

Panorama Lučica

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745150.jpg [title] =>

Bračka uvala Vlaška

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745156.jpg [title] =>

Marina Kaštela

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745160.jpg [title] =>

Marina u Milni je u samome kutu uvale

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745162.jpg [title] =>

ACI Split

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745164.jpg [title] =>

Marina Trogir

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745166.jpg [title] =>

Nečujam je osjetljiv samo na sjeverne vjetrove

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745168.jpg [title] =>

Splitska vrata

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/21745312.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix

ACI marina Split

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/19661940.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Milna ima predivne južne uvale

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/11458668.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

ACI marina u Milni

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/14240348.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Nautičari u Nečujmu na Šolti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U samom srcu Dalmacije, ova nas ruta vodi do nadaleko poznatih turističkih odredišta. Naći će se tu, međutim, i skrivenijih uvala što nude nepomućenu osamu, kao i slikovitih seoskih gospodarstava gdje se jede odlična autohtona hrana i piju izvrsna domaća vina.

A za predvečernjih šetnji uz obale natkrivene krošnjama mediteranskoga bora, uživat ćete u mirisima aromatičnoga bilja poput lavande ili ružmarina. No, južnojadransko more nešto je grublje od onoga oko sjevernijih (zadarskih ili šibenskih) otoka.

Prije svega, ljetni maestrali mogu u poslijepodnevnim satima postići znatnu snagu, osobito u međuotočnim kanalima. I juga su često snažna. Osobito su neugodne povremene pulentade i lebićade, naglo pojačani vjetrovi iz zapadnih i jugozapadnih smjerova koji se javljaju najčešće prilikom prolaska ciklona preko južnoga Jadrana.

Ne spominjemo ovo kako bismo vas zastrašili, već prije upozorili; nije uputno ploviti prema udaljenijim dalmatinskim otocima ako nemate baš nikakvoga iskustva s morem.

Trogir, Kaštela i Split

Na ovu rutu može se zaploviti iz više luka trogirskog i splitskog akvatorija. Kako su Marina Agana i Baotić marina u Segetu Donjem opisane u prošlom broju, krenimo s kratkim opisom Trogira i njegove ACI marine.

Smješten na nevelikom otočiću između kopna i Čiova, stari se Trogir doima poput kakva kamena dvorca na vodi. Možda je to, uz Dubrovnik, najljepši stari grad istočnoga Jadrana. Ako ste se, dakle, odlučili za Trogir kao ishodište ove plovidbe, svakako pronađite vremena za upoznavanje grada, za posjet katedrali s portalom iz 13. stoljeća. Oduševit će vas šetnja uskim, kamenom popločanim ulicama s brojnim restoranima i malim trgovinama što ljeti rade do duboko u noć.

ACI marina Trogir smještena je na obali Čiova, prekoputa gradske rive, pa se s gatova marine pruža izvanredan pogled na grad. Osnovali su ga grčki kolonisti s otoka Visa (Isse) u 3. st. prije Krista. Iza toga postaje rimski municipij Tragurium. A zatim slijedi zlatno doba Trogira.

---

image

Trogir povezuje obalu s Čiovom

---

Od 6. do 11. stoljeća bio je u sastavu bizantske Dalmacije, do početka 15. stoljeća priznaje vlast hrvatskih i ugarskih vladara, potom ga na svojim pohodima prema jugu osvaja Venecija. Svi su oni ljepoti grada ponešto dodali. Stari dio grada uvršten je na UNESCO-ov popis spomenika svjetske kulturne baštine.

Dobar odabir za polazak na ovu rutu može biti i Marina Kaštela, smještena uz naselje Kaštel Sućurac u Kaštelanskom zaljevu. U njoj sjedište ima više čarterskih tvrtki. Okolina marine ne može se mjeriti s Trogirom; na putu do marine (baš kao i od zračne luke prema Trogiru) prolazit ćete kroz prenapučena naselja poružnjena mnogim nimalo lijepim građevinama što ih je novo doba nabacalo po nekoć lijepim Kaštelima.

Cijeli je Kaštelanski zaljev (nekoć) bio idealan prostor za ugodan život. Danas je ta ugoda nestala zbog vrlo guste naseljenosti i preizgrađenosti.

Konačno, tu je Split, najveći grad južne Hrvatske, s jednom pravom marinom (ACI marina Split) i nekoliko klupskih i komercijalnih lučica.

Do Splita je jednostavno doći zrakom, prugom ili cestama. Malo će koga ostaviti hladnim njegov osobit južnjački šarm, šušur rive, pjace (tržnice) i ribarnice te cijele stare gradske jezgre utopljene u zidine drevne Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća, koju je UNESCO još 1979. godine uvrstio u popis svjetske baštine. Svakako je obiđite, te prošetajte najljepšim dijelom Splita, uz gradsku rivu i neposredno iza nje.

---

image

ACI marina Split

Tomislav Krišto/Cropix
---

Ako vam nedostaje neki dio opreme za brod ili posadu, u samoj ćete luci i blizu nje naći nekoliko nautičkih trgovina, a po uskim uličicama gradskoga središta više je dobrih restorana, konoba i kavana.

Ukratko, Split će – na početku ili po svršetku plovidbe – biti lijepo iskustvo kojim ćete zaokružiti ukupan dojam tjedna koji je pred vama. Najbolji izbor za polazak iz Splita je ACI marina u kojoj je sjedište više čarterskih tvrtki.

Dižemo sidro

Nakon poduljeg uvoda, krenimo konačno prema prvom odredištu. Širok je raspon netom nabrojanih marina i lučica iz kojih smo jutros mogli isploviti. Ako, dakle, isplovljavate iz Marine Agana ili ACI marine Trogir, trebat će prvo izaći iz Trogirskog zaljeva. Ispred njega se, slijeva nadesno, poredalo devet otočića i hridi.

Najzapadniji među njima zove se Kluda, pa lokalno stanovništvo ponekad sve te otočiće pogrešno imenuje Kludama. Najbolje je proći između Balkuna i Zaporinovca (na njima su ujedno i svjetla za noćnu navigaciju, crveno i zeleno).

Na Galeri je jači svjetionik (B Bl 5s 10M) koji označava siguran prolaz u smjeru W-E Drveničkim kanalom. Nakon što isplovimo izvan "Kluda" zakrenut ćemo prema SE; put prema današnjem odredištu je slobodan.

Ako ste krenuli iz kaštelanske marine, prvo ćete zaploviti ka rtu Marjan (smjer 198°, udaljenost 2,4 milje), zatim oko E rta otoka Čiova. Prema Splitskim vratima (prolazu između Šolte i Brača) valja ploviti u kursu 175, a prema uvali Nečujam na Šolti u kursu 207. Iz ACI marine Split odmah ulazite u prostrani Splitski kanal, ali pripazite na povremeno gust promet putničkih trajekata i brzih katamarana što ulaze i izlaze iz splitske luke.

---

image

Splitska vrata

---

Kamo krenuti? Koji je cilj prvoga dana? Možda ste zbog duljih priprema zaplovili tek u poslijepodnevnim satima, pa neće biti vremena za dulju etapu? S trogirske strane vrlo su blizu sidrište Krknjaši te Maslinica i uvala Šešula na Šolti, to bi mogao biti dobar izbor kratke etape. U tom biste slučaju sutra nastavili uz južnu stranu Šolte.

Sa splitske strane najbliže su šoltanska Stomorska te uvala Bobovišća na Braču. Neznatno udaljeniji su Milna, s dvije marine, te Nečujam, a tek korak dalje eto vas u uvali Lučice, na SW strani Brača... U nastavku ćemo potanje opisati sve te mogućnosti, a na vama je da odaberete neku od njih.

---

image

Nautičari u Nečujmu na Šolti

Vojko Bašić/Cropix
---

Marulićev Nečujam

U Nečujam najradije dolaze splitski nautičari, osobito za ljetnih vikenda, a tada pod obalama prostrane uvale sidre brojne manje i veće brodice pa je gotovo nemoguće naći slobodno (a koliko-toliko zaštićeno) mjesto. To ne čudi jer Nečujam je možda najljepša uvala otoka Šolte.

Zapravo se radi o nizu uvalica poredanih uz rub većeg zaljeva, dubokoga gotovo dva, širokoga jedan kilometar. Začudo, tu nikad nije bilo stalnog naselja – susjedni Rogač i Stomorska bile su luke glavnih otočnih naselja povrh otoka. Zato se danas uokolo zaljeva nanizalo mnogo vikendica. U uvalici Sumpetar hotelsko je naselje s prostranom plažom i malim pristanom.

Najljepši dio Nečujma njegove su zapadne uvale: Šumpjevina, Potkamenica i Maslinica. U njihovu unutrašnjem dijelu dubine su vrlo male, stoga oprez!

Uvalica Piškera, ona najzavučenija lijeva, kada se gleda s mora, opasna je! Iako djeluje primamljivo (a ona i jest najljepši kutak Nečujma!), po njezinoj se sredini poprijeko proteže podvodni kameni zid nekadašnjeg rimskog ribnjaka; tu je u 3. stoljeću u svojoj skromnoj ljetnoj kući mir nalazio car Dioklecijan. Zid dopire gotovo do površine, ali lako ga je previdjeti!

Početkom 16. stoljeća u kući ponad Sumpetra boravio je najveći hrvatski pjesnik renesanse Marko Marulić, a u goste mu je barkom na vesla i jedra rado navraćao hvarski pjesnik Petar Hektorović. Kuća s memorijalnom zbirkom je i danas tamo, u blizini (bivšeg) hotelskog disko kluba.

---

image

Nečujam je osjetljiv samo na sjeverne vjetrove

---

Treba reći da je Nečujam otvoren sjevernim vjetrovima. Bura se zavlači do dna zaljeva, pa je tada djelomičnu zaštitu moguće naći jedino u naskrovitijoj uvalici Maslinici; ali ni ona nije mudar izbor jer se može pretvoriti u zamku ako vjetar dostigne veliku snagu.

Pri najavi bure Nečujam treba, dakle, napustiti! Već malo jači ljetni noćni burin može boravak na sidru učiniti donekle nemirnim, ali uz dobro sidrenje neće biti problema. Po svim ostalim vjetrovima ovdje je brod dobro zaštićen; ako puše iz W (maestral) bolje je pod zapadnom obalom, za vjetrova iz SE-E (jugo) pod istočnom. Uz sidro iznosi se i konop na obalu – zbog bliskih susjednih plovila treba postaviti dva konopa kako bi se spriječilo zanošenje.

Slikovita Stomorska

Niti dvije milje istočno od Nečujma nalazi se Stomorska, po mnogima najljepša šoltanska lučica. U nevelikom, ali dubokom zaljevu plovila su ovdje sigurna od svih vjetrova osim bure – od njezinih valova donekle štiti lukobran od nabacana kamenja na ulaznom E rtu, ali vez je nemiran, a uplovljavanje i isplovljavanje tada može biti otežano pa i opasno.

Na rivi vas u duljini oko 50 metara čekaju murinzi i priključci za struju i vodu. Zbog plitka dna u unutrašnjem dijelu luke nekoliko posljednjih muringa pogodno je samo za privez brodica manjega gaza.

Stomorska je najstarije naselje na otoku, u 19. stoljeću bila je poznata po brojnim jedrenjacima koji su do obalnih luka prevozili šoltansko vino i vrlo cijenjeno maslinovo ulje.

Danas je preostalo tek nekoliko tradicionalnih brodova prerađenih u plovila za turističke plovidbe Jadranom. No zato je moderno doba donijelo brojne restorane i konobe, pa će se večernji provod u Stomorskoj zacijelo protegnuti do duboko u noć.

Nazorova Bobovišća

Još jedna mogućnost današnjeg etapnog cilja su Bobovišća, vrlo lijepa i duboka uvala na zapadnoj strani Brača. Već u srednjem dijelu uvale mnogo je mjesta za romantično sidrenje ispred borovima obraslih obala, a u svome kraju uvala se dijeli u dva kraka.

Lijevi, Vičja luka, završava plitkim muljevitim dnom – ovdje su pronađeni ostaci ilirsko-grčke civilizacije, a slično kao i u Nečujmu tu se krije podvodni zid, ostatak grčkog ribnjaka, pa ovamo nije uputno dublje zalaziti.

---

image

Bobovišća su sigurna

---

U drugom kraku stislo se malo naselje. Puni naziv mu je Bobovišća na moru – glavno selo Bobovišća nalazi se u brdima iznad uvale. Kako je ovo zapravo lučica ne samo Bobovišća već i Ložišća, dvije obale s po nekoliko lijepih kamenih kuća pripadaju različitim obiteljskim lozama: sjeverna je bobovišćanskih Nazora, južna ložišćanskih Gliga.

Uz osmijeh, mještani će vam reći da se brak što spaja obje obale događa tek svakih stotinu godina, a kako je posljednji sklopljen nedavno, sad su mirni sljedeće stoljeće!

Šalu na stranu, Bobovišća su uistinu prekrasna. Tu vlada blaženi mir, opaja miris mediteranske šume, a more je kristalno plavo. Uzduž sjeverne rive desetak je muringa te priključci za struju i vodu (dubine su ovdje oko 2,5 metra, prema kraju uvale naglo padaju). Tek korak od veza očekuju vas stolovi dviju dobrih konoba.

Nedaleko je kuća u kojoj je djetinjstvo proveo veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876. - 1949.). Spomenik njemu u čast podignut je u dnu uvale. Na početku ceste što vodi uzbrdo naći ćete malu trgovinu osnovnim prehrambenim proizvodima.

A na vezu uz rivu bit ćete zaštićeni od svih vjetrova, tek najjača bura zna se povremeno spustiti s visokih brda kojim neopasnim, zalutalim refulom. Na sidrištu bliže ulazu u uvalu bura se jače osjeća, a SW vjetrovi čine nemirno more; tada je Milna bolji izbor.

Atraktivna Milna

Vrlo atraktivan cilj prve etape može biti i bračka Milna (kažemo bračka, jer Milne postoje i na Hvaru i Visu!). Nalazi se u dubokom zaljevu u kojem je zaštitu nalazila i rimska carska mornarica u 3. stoljeću. Ako želite ovdje prenoćiti, morate uzeti u obzir mogućnost bure ili jačega noćnog burina – sve su te uvale posve otvorene na sjever.

Milna je jedno od najskladnijih malih mista baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali. Osnovana je u 16. stoljeću, a razvila se oko kaštela obitelji Cerinić. Milnom dominiraju reprezentativne kuće brodovlasnika i kapetana, a u toj najboljoj prirodnoj luci otoka Brača nalaze se čak dvije marine.

---

image

Milna ima predivne južne uvale

Paun Paunović/Cropix
---

Već na ulazu u Milnu nižu se duž južne obale zaljeva lijepe uvale, u kojima se također može prenoćiti na sidru ili tek zastati na sat-dva kupanja. To su, redom: Platac, Krvaca, Mali bok, Zavraće, Makarac i Pasika. Za ljetnih popodneva ovamo rado navraćaju turistički jedrenjaci, pa je često teško naći slobodan prostor za sidrenje.

Mjestom dominira lijepa barokna crkva Gospe od Blagovijesti sagrađena 1783., u čiji se tlocrt uklopila prvobitna crkvica iz 1519. godine. U njoj su vrijedne orgulje s 25 registara iz 1822.

Uvala u kojoj je smještena Milna račva se u dva rukavca, Žalo i Panteru. U Panteri se nalazi ACI marina, koja kao da je urasla u gradsku luku, oduzimajući joj dijelom lokalne vezove. Ako ovdje pristanete, provest ćete večer usred ljetnog šušura živahnog turističkoga gradića.

Ako više cijenite mir i zeleno more pod krmom, možete se vezati u maloj i skromno opremljenoj marini u uvali Vlaška, niti kilometar obalnom cestom od središta Milne. U prilazu držite se podalje od plitkoga mora uokolo rta Bijaka. Na ulazu s mora u Milnu, na S obali luke, nalazi se crpka za gorivo.

---

image

Bračka uvala Vlaška

---

Tek ste krenuli na plovidbu, spremnik je još pun, ali zadnjega ćete se dana vraćati također Splitskim vratima i možda će upravo ovdje biti dobra prilika za nadopunu goriva.

---

image

ACI marina u Milni

Nikola Vilić/Cropix
---

Omiljena uvala Lučice

Konačno, kao posljednji prijedlog današnjega cilja, tu je prostrana uvala Lučice na SW strani Brača, dakle izvan Splitskih vrata. U užem smislu Lučice su tek jedan krak razvedenoga zaljeva s više uvala, onaj najzapadniji (vidi plan), no nautičari najčešće cijeli zaljev nazivaju Lučicama.

---

image

Panorama Lučica

---

Ostale uvale su: Slavinjina, Duboka i Koromaslinova. Iz njihova smjera pružanja jasno je da će po jugu najbolji izbor biti Duboka (i Koromaslinova, ali u njoj su dubine prevelike za uobičajene duljine sidrenih lanaca na malim plovilima), dok će Lučice biti bolje po maestralu.

To je pomorska logika; u naravi devet od deset nautičara odlučuje se za uvalu Lučice jer su tamo plutače za privez i restoran, pa se ne treba mučiti oko sidrenja. Onaj deseti je možda najmudriji – Slavinjina ili Duboka pružaju više mira i, recimo, privatnosti, a do restorana će biti lako skoknuti pomoćnim čamcem.

Kako bilo, Lučice su vrlo omiljeno odredište ljetnih kapetana. Idealno su smještene uz Splitska vrata i sjecište glavnih južnojadranskih ruta, a južnije od njih sve je manje pogodnih zakloništa pa je ovdje ljeti uvijek gužva.

Kako bilo, nakon uzbudljivog dana punog živopisnih slika i doživljaja, vrijeme je za odmor u nekoj od izabranih uvala, jer sutra valja nastaviti plovidbu.

---

ACI MARINA TROGIR

tel.: +385 (0)21 881-544
web: www.aci-marinas.com; e-mail: m.trogir@aci-club.hr
VHF: 17

Ima 174 veza u moru i 35 mjesta za na kopnu. Struja i voda, restoran, prodavaonica namirnica, praonica rublja, servisna radionica, dizalica (9 t), crpka za gorivo, škola ronjenja. Nekoć pomični most (2,40 m visine) između otočića na kojemu je grad i otoka Čiova više se, nažalost, ne otvara. Zato je za jahte jedini prilaz iz Trogirskoga zaljeva.
Oprez! U prilazu iz smjera W paziti na označenu hrid Čelice, a neposredno prije marine na crvenu plutaču sa svjetlom (CBl 3s 2M) koju treba ostaviti lijevo. Struja u kanalu može biti pojačana, osobito za juga. Pri jačem vjetru manevar može biti otežan.
Prilaz: Nakon prolaska uz rt Okruk (Okrug), plovi se oko rta Čubrijan (ZBl 2s 4M). Vrlo niska plovila mogu prići iz Kaštelanskog zaljeva, ispod mosta, pažljivo ploveći između crvenih i zelenih plutača. Preporuča se koristiti HHI Plan 534.
Vjetrovi: Jugo i bura mogu biti jaki, ali na vezu je sigurno.

---

---

image

Marina Trogir

---

---

MARINA KAŠTELA

tel.: +385 (0)21 20 40 10; VHF kanal: 17
web: www.marina-kastela.hr
e-mail: marina@marina-kastela.hr

Ima 420 vezova u moru (dubine 2,5 – 8 m, s vanjske strane lukobran 9-10 m – za megajahte), te 400 na kopnu; travel lift (60 t, 40 t), dizalica (5 t), u planu je 200-tonski travel lift; supermarket, bar i restoran; servis za trup i opremu; sanitarije. Plutajuća crpka za gorivo (8 – 20 h).
Oprez! Zelenu plutaču (ZBl 3s 4M) oko 500 m N od rta Marjan ostaviti desno. Držati se W od pličine Galija i njezinih oznaka.
Prilaz: Nakon oplovljavanja rta Marjan na istoimenom poluotoku (SW dio grada Splita) i gore spomenute plutače, ploviti u smjeru 18°. Ulaz u servisnu zonu je između velikog valobrana i nasipa s E strane.
Vjetrovi: Jugo i bura mogu biti jaki, ali na vezu je sigurno.

---

---

image

Marina Kaštela

---

---

ACI MARINA MILNA

tel.: +385 (0)21 636 306; VHF kanal: 17
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.milna@aci-club.hr

Marina ima 183 veza u moru te 15 mjesta za smještaj plovila na suhom. Svi vezovi su opremljeni priključcima za vodu i struju. Dizalica (8 t), postrojenje za obradu otpadnih voda, sanitarije, rent-a-scooter, servisi brodskih motora i opreme, restoran, kafić, Wi-Fi. Nasuprot marine, u samom mjestu, nalazi se nekoliko trgovina prehrambenih namirnica i mješovite robe. Crpka za gorivo nalazi se neposredno prije ulaza u luku Milna.
Prilaz: Orijentacija za skriveni zaljev Milne je otočić Mrduja. U Milnu se uplovljava uz rt Bijaka (svjetlo: C Bl 3s 3M).
Vjetrovi: Unutrašnji dio luke s marinom zaštićen je od svih vjetrova. Ispred zaljeva bura može biti vrlo jaka.

---

---

image

Marina u Milni je u samome kutu uvale

---

---

ACI MARINA SPLIT

tel.: +385 (0)21 398-599; VHF kanal: 17
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.split@aci-club.hr

Ima 318 vezova u moru i 30 mjesta za smještaj plovila na suhom. Voda i struja, restoran, bar, sanitarni čvor, praonica rublja, prodavaonice namirnica i nautičke opreme, servisne radionice, jedrarija, dizalica (10 t) i travel-lift (35 t), igla za skidanje jarbola. Crpka za gorivo ispod hotela Marjan (100 m).
Oprez! Ispred splitske luke promet putničkih plovila može biti vrlo gust! Izbjegavati sredinu prilaznog koridora. Pripaziti na zelenu plutaču pod N obalom, nasuprot unutrašnjem lukobranu marine – držati se bliže glavi toga lukobrana.
Prilaz: Široki ulaz u gradsku luku nalazi se između glavnog lukobrana (Z Bl 6s 10M) i vanjskog lukobrana marine na rtu Sustipan (C Bl 6s 5M). Na samom ulazu u marinu crveni je svjetionik (C Bl 2s 3M). Preporuča se koristiti Plan 47 (HHI). Marina je u W dijelu luke.
Vjetrovi: Plovila u marini zaštićena su od svih vjetrova.

---

---

image

ACI Split

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Paun Paunović/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Uvale Mala Maslinica i Potkamenica u Nečujmu


Bobovišća su sigurna


Trogir povezuje obalu s Čiovom


Panorama Lučica


Bračka uvala Vlaška


Marina Kaštela


Marina u Milni je u samome kutu uvale


ACI Split


Marina Trogir


Nečujam je osjetljiv samo na sjeverne vjetrove


Splitska vrata

Tomislav Krišto/Cropix

ACI marina Split

Paun Paunović/Cropix

Milna ima predivne južne uvale

Nikola Vilić/Cropix

ACI marina u Milni

Vojko Bašić/Cropix

Nautičari u Nečujmu na Šolti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/krenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije-1202450 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de88f2a283d3f59500f7dbb36be239dc06ab1c0f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krenite+s+nama+na+turu+po+otocima+u+srcu+Dalmacije%3A+posjetite+prekrasne+skrivene+uvale%2C+ali+budite+na+oprezu+zbog+maestrala+i+jakog+juga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkrenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije-1202450 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkrenite-s-nama-na-turu-po-otocima-u-srcu-dalmacije-1202450 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteKrenite s nama na turu po otocima u srcu Dalmacije: posjetite prekrasne skrivene uvale, ali budite na oprezu zbog maestrala i jakog juga

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
21. lipnja 2022. - 12:41

U samom srcu Dalmacije, ova nas ruta vodi do nadaleko poznatih turističkih odredišta. Naći će se tu, međutim, i skrivenijih uvala što nude nepomućenu osamu, kao i slikovitih seoskih gospodarstava gdje se jede odlična autohtona hrana i piju izvrsna domaća vina.

A za predvečernjih šetnji uz obale natkrivene krošnjama mediteranskoga bora, uživat ćete u mirisima aromatičnoga bilja poput lavande ili ružmarina. No, južnojadransko more nešto je grublje od onoga oko sjevernijih (zadarskih ili šibenskih) otoka.

Prije svega, ljetni maestrali mogu u poslijepodnevnim satima postići znatnu snagu, osobito u međuotočnim kanalima. I juga su često snažna. Osobito su neugodne povremene pulentade i lebićade, naglo pojačani vjetrovi iz zapadnih i jugozapadnih smjerova koji se...

13. svibanj 2024 18:27