stdClass Object ( [id] => 1363795 [title] => Provjere u ‘zimskom poluvremenu‘: ove korake ne bi trebali preskočiti, brod će vam biti zahvalan [alias] => provjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimski dani teku sporim tempom, koji je nekako i primjeren njihovoj tmurnoj prirodi, no korak po korak već su dogurali do polovice najhladnijeg godišnjeg doba. Zajedno s njima i brodice na vezu u marinama i lučicama, kao i one izvučene na kopno u iščekivanju toplijih proljetnih dana. Sva su ta plovila, ili barem velika većina njih, osobito ona s kabinom što su pogodna za đitavanje, tijekom jeseni prošla pripreme za zimovanje. Od tada, pak, uglavnom samuju, izuzimajući ona čiji su vlasnici relativno blizu pa povremeno dođu provjeriti je li sve u redu i kratko upaliti motor.

A zapravo bi i udaljeni i bliski vlasnici plovila na pola zime trebali napraviti temeljitiji check svoga broda, njegovih sustava i elemenata veza ako je u moru, jer su zimski uvjeti dovoljno dugo djelovali da potencijalno izazovu probleme koje bi valjalo sanirati prije nego što postanu veći i nanesu ozbiljniju štetu. Osim toga, takva će provjera u vrijeme zimskog poluvremena značajno olakšati i proljetnu pripremu broda za sezonu. Vrijedi je, dakle, napraviti, pa ćemo navesti neke korake koje tom prilikom ne bi trebalo preskočiti.

Vlaga u kabini

Prateći dio jeseni i zime su značajne temperaturne oscilacije i česti kišni dani s velikim postotkom vlage u zraku, što u unutrašnjosti broda uzrokuje kondenzaciju. Čak i ako se u kabinu stavi neko sredstvo za upijanje vlage, fino orošavanje neće se potpuno eliminirati i vlaga će postepeno stvarati neugodan miris. Osobito u slučajevima kada se brod rijetko ili uopće ne prozračuje, te ako su u kabini materijali koji mogu upijati vlagu. Poput spužve na ležajevima, zavjesa na prozorima, platnenih navlaka i slično, gdje se s vremenom mogu stvoriti sitne gljivice, šireći neugodan miris tufine. Stoga se i daje preporuka da se početkom jeseni svi upijajući dijelovi opreme tijekom zime odnesu s broda u neku ostavu ili garažu. No, budući da većina vlasnika plovila nema takve mogućnosti ili im se ne da time baviti, oprema najčešće ostane na brodu.

Dakle, u pola zime brod treba dobro prozračiti, pažljivo očistiti sve eventualne tragove djelovanja vlage na opremi, te zamijeniti upijajuću sol u postavljenom upijaču (ili upijačima) vlage kako bi mogli nastaviti aktivno pomagati u drugom zimskom poluvremenu.

Također je važno dobro provjeriti ima li igdje tragova curenja vode oko okvira prozora ili bokaporta, jer često baš tijekom zime, kada se stari silikon za dihtanje stisne, a već je izgubio elastičnost, voda negdje pronađe put i započne fino kapanje. Uočite li njezin trag, koji se obično može vidjeti zbog finih nečistoća u vodi, provjerite njegov put i što je sve moglo biti navlaženo dok kiša pada. Zavirite i u gavune za stvari, te ispod pajola kabine kako biste provjerili ima li negdje vlage u santinama. Bude li je, sve ćete pažljivo osušiti i prikladnim sredstvom za brtvljenje, najbolje na bazi MS polimera, začepiti mjesto kapanja oko prozora.

---

image

Otvori za ventilaciju smanjit će kondenzaciju u kabini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prilikom pripreme broda za ljetnu sezonu potrebno je taj prozor ponovo detaljno pregledati i, ovisno o stanju, rubove okvira s vanjske strane fino dodatno zabrtviti ili ga potpuno demontirati, sve pažljivo očistiti i ponovno ga montirati uz nanošenje novog sealanta.

Motor i kaljuža

Prilikom poluzimske provjere svakako ćete otvoriti motorni prostor kako biste pregledali i upalili motor, što je za njegovo zdravlje iznimno korisno. Ulje će procirkulirati, ukloniti tragove fine kondenzacije, sve će se fino podmazati... Treba ga pustiti da radi barem dvadesetak minuta kako bi se dobro zagrijao, i to ne samo u leru, već uz dodavanje gasa bez uključivanja kopče. Na kraju možete pokretne dijelove poprskati sprejom WD 40 ili sličnim da ostanu u dobrom stanju do ljeta.

Ujedno ćete provjeriti i kaljužni prostor u kojem je tijekom dotadašnjeg zimovanja moglo doći do nakupljanja vode ili mora, u manjoj ili čak i većoj količini. Ako je motor dizelski s direktnom osovinom, tada uzrok može biti ostarjeli gumeni ležaj osovine, kolokvijalno zvani volvo ležaj, koji počne propuštati more. U početku uglavnom samo sporim kapanjem, pa je važno odmah uočiti problem i zamijeniti ga prilikom pripreme broda za sezonu. Do kapanja može doći i ako je pogon Z-noga ili sail-drive, jer mogu početi propuštati njihove ostarjele gumene brtve.

---

image

Podmažite pokretne sklopove motora

Božidar Vukičević/Cropix
---

U ovim slučajevima nakupljena voda bit će slana (može se na vrh prsta dodirnuti jezikom radi provjere), no može biti i slatka. Tada je kod brodova kojima kokpit nije potpuno zaštićen tendom najčešći razlog nakupljanja vode začepljenje odvodnih otvora za kišnicu u kokpitu. Vjetar udružen s kišom zna, naime, donositi lišće i nečistoće, a oni taloženjem potpuno začepe odvode. Tada se voda značajnije nakupi i prelije u prostor motora, te završi u kaljuži. Kod potpunih začepljenja takvo nakupljanje zna biti veliko i dovesti do naginjanja broda, a kod plovila koja su dugo bez nadzora znalo je doći i do potonuća. Lijek je vrlo jednostavan - čišćenje odvoda. No, to treba obaviti pravovremeno, dok problem nije postao prevelik. Polovica zime je dobro prolazno vrijeme za provjeru.

Strujni spojevi i akumulatori

Združeno djelovanje vlage i soli veliki su neprijatelji i svih strujnih razvoda, kontakata, te prekidača na brodu. S vremenom se na njima stvara korozivna obloga koja povećava otpor, izaziva grijanje kabela, a ponekad i prekid strujnoga kruga pojedinog potrošača. Zbog toga je važno provjeriti stanje kontakata na razvodnoj ploči, rad svih prekidača, te ih posprejati nekim strujnim kontakt sprejom koji ih čisti i zaštićuje.

Također je potrebno provjeriti napon i razinu napunjenosti brodskih akumulatora. Budući da većina plovila s kabinom danas ima solarne panele i pametne MPPT regulatore punjenja, svi se važni podaci o zdravlju baterije mogu očitati na pametnom telefonu koji se poveže s regulatorom. Oni će u takvim instalacijama mahom biti uredni, jer će solarni sustav održavati baterije u optimalnom stanju napunjenosti. No, ako brod nema solare koji zimi dopunjuju akumulatore, pregledom će se često utvrditi njihova dublja pražnjenja. U tom slučaju treba ih dopuniti prikladnim punjačem na 220 volti, pri čemu su daleko najbolji oni pametni što punjenje obavljaju u tri koraka ili faze.

---

image

Fina korozija napada sve električne sustave na brodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon provjere i eventualne dopune baterija uvijek treba provjeriti postojanje korozivnih naslaga i na klemama, te ih po potrebi očistiti žičanom četkom ili brusnim papirom, te podmazati višenamjenskom mašću ili sprejom WD 40.

Tenda, patenti, drukeri

Vjetar, kiša, sol, prašina i sunce združeno ostvaruju i negativan utjecaj na tende brodova koje često u cjelini prekrivaju kokpit, štiteći ga od vanjskih utjecaja. Patenti znaju zapeći i teško se otvarati, a kopče i drukeri izgubiti elastičnost, te se otežano kopčati i otkopčavati. Stoga ih sve treba provjeriti, po potrebi očistiti i podmazati silikonskim sprejem ili vazelinom. Nakon toga bit će ih puno lakše koristiti, a uz to će s većom razinom sigurnosti obavljati svoje spojne zadaće, zaslužne za čvrsto držanje i otpornost tende pod udarima vjetra do kraja zime.

Krmeni i pramčani vez

Jedan od najvažnijih pregleda za sigurnost plovila na vezu u pola zime je stanje krmenoga i pramčanoga veza, te priveznih bitvi ili kaštanjola. Zbog učestalijih izazova lošeg vremena, odnosno neprestanih trzaja i struganja o metalne spojeve, konopi se znaju oštetiti, što je znak da taj vez treba zamijeniti. Bilo kakvo kalkuliranje i odgađanje tu se ne isplati, jer se svodi na kockanje sa sigurnošću broda. Krmene konope treba pokušati što više izvući iz mora i vizualno pregledati, jer se zna dogoditi da ih je, dok niste bili na brodu, slučajno zahvatila propela susjednog plovila prilikom ulaska na vez u povratku s ribolova. U nepovoljnim vremenskom uvjetima taj je manevar otežan, a zanošenja velika, pa je ovakav scenarij puno vjerojatniji nego ljeti.

---

image

Provjerite stanje konopa krmenoga veza

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obratite pozornost i na područje neposredno oko priveznih bitvi i kaštanjola. Uočite li tanke zvjezdaste pukotine na gelcoatu kojih prije nije bilo, imate znak da je dolazilo do snažnih prenaprezanja. To znači da bi trebalo cijeli vez učiniti elastičnijim dodavanjem 2-3 metra debljega lanca nakon spoja s kolpomortom ili pak prikladnih utega na konop. I na pramčani vez dobro je staviti metar-dva lanca za amortizaciju trzaja, odnosno neki od tvornički izrađenih amortizera trzaja na bazi jake gume ili nehrđajućih opruga.

Pregled trupa

Obilazeći brod, pažljivo provjerite ima li na njegovim bokovima, odnosno pramčanom i krmenom dijelu tragova udaraca ili oštećenja. Razlog da se to napravi je u tome što za vrijeme jakih nevera brodovi ponekad znaju toliko skakati i trzati se da dođe do sudara sa susjednim plovilima i posljedičnih oštećenja. Ako je negdje zbog takvih udara došlo do oštećenja gelcoata, pukotine ispunite epoksidnim kitom kako biste spriječili daljnji prodor vode od kiše i pljuskanja mora u laminat, a kad brod budete izvukli na kopno, obavite temeljitu sanaciju i bojanje.

---

image

Pajeti su na stalnom udaru zbog vjetra i valova

---

Pajeti

Jaki zimski vjetrovi i stalni ples broda na vezu tjeraju bočne pajete na mukotrpni danonoćni rad, odnosno stalno primanje i amortiziranje sudara sa susjednim plovilima. To, pak, u pravilu uzrokuje popuštanje čvora koji drži pajet na poželjnoj visini, zbog čega se on pomakne u lošiji položaj za svoju funkciju. Ponekad pajeti, osobito ako su stariji, znaju i napuknuti ili pak ostati bez dijela zraka što im daje otpornost i snagu.

Stoga svoj posjet brodu u zimskom poluvremenu završite ponovnim zavezivanjem pajeta na točnu mjeru, dopumpavanjem onih što su se stanjili u struku, odnosno zamjenom oštećenih koji su svoj radni vijek okončali.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI VLASNICI PLOVILA TREBALI BI NA POLA ZIME NAPRAVITI TEMELJITI CHECK SVOGA BRODA, NJEGOVIH SUSTAVA I ELEMENATA VEZA AKO JE U MORU, JER SU ZIMSKI UVJETI DOVOLJNO DUGO DJELOVALI DA POTENCIJALNO IZAZOVU PROBLEME KOJE BI VALJALO SANIRATI PRIJE NEGO ŠTO POSTANU VEĆI I NANESU VEĆU ŠTETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVI VLASNICI PLOVILA TREBALI BI NA POLA ZIME NAPRAVITI TEMELJITI CHECK SVOGA BRODA, NJEGOVIH SUSTAVA I ELEMENATA VEZA AKO JE U MORU, JER SU ZIMSKI UVJETI DOVOLJNO DUGO DJELOVALI DA POTENCIJALNO IZAZOVU PROBLEME KOJE BI VALJALO SANIRATI PRIJE NEGO ŠTO POSTANU VEĆI I NANESU VEĆU ŠTETU nautički savjetnik 2 0 9629 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 22:48:38 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 06:47:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-14 06:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SVI VLASNICI PLOVILA TREBALI BI NA POLA ZIME NAPRAVITI TEMELJITI CHECK SVOGA BRODA, NJEGOVIH SUSTAVA I ELEMENATA VEZA AKO JE U MORU, JER SU ZIMSKI UVJETI DOVOLJNO DUGO DJELOVALI DA POTENCIJALNO IZAZOVU PROBLEME KOJE BI VALJALO SANIRATI PRIJE NEGO ŠTO POSTANU VEĆI I NANESU VEĆU ŠTETU [metadata] => robots= author= title=Provjere u 'zimskom poluvremenu': ove korake ne bi trebali preskočiti, brod će vam biti zahvalan page_title=Provjere u 'zimskom poluvremenu': ove korake ne bi trebali preskočiti, brod će vam biti zahvalan [metakey] => nautički savjetnik, provjere na brodu, zimski uvjeti, održavanje broda zimi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/15907946.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/8271307.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/9280835.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/20682296.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/9271801.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/12429454.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/7100850.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/7100829.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24770562.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/10733854.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26444679.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26444744.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/5651783.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/17263976.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/17263974.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/10731808.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/4958809.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/9280836.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na pola zime va\u017eno je sve dobro pregledati<\/p>","

Provjerite ima li vode u spremnicima i ostavite ih da se prozra\u010de<\/p>","

Odvla\u017eiva\u010di su korisni, iako ne svemogu\u0107i<\/p>","

Otvori za ventilaciju smanjit \u0107e kondenzaciju u kabini<\/p>","

Fina korozija napada sve elektri\u010dne sustave na brodu<\/p>","

Obavezno provjerite stanje akumulatora<\/p>","

Spojeve kabela o\u010distite od tragova korozije i za\u0161titite kontakt sprejom<\/p>","

Ako su akumulatori previ\u0161e ispra\u017enjeni, dopunite ih<\/p>","

Provjerite stanje konopa krmenoga veza<\/p>","

Patente treba oprati od posolice i podmazati<\/p>","

Ovakva je za\u0161tita plovila najpotpunija<\/p>","

Kondenzacija stvara pogodno tlo za plijesni i gljivice<\/p>","

Le\u017eajevi \u010desto znaju povu\u0107i vlagu<\/p>","

Pregledajte brodski motor i potra\u017eite tragove kapanja ulja ili soli<\/p>","

Upalite motor da radi barem dvadesetak minuta<\/p>","

Ako prokapa volvo le\u017eaj<\/em>, vrijeme je za zamjenu<\/p>","

Pajeti su na stalnom udaru <\/em>zbog vjetra i valova<\/p>","

Podma\u017eite pokretne sklopove motora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1240","hd_15907946_1920.jpg":"1920x1080","k_15907946_1280.jpg":"1280x1280","k_15907946_1024.jpg":"1024x1024","k_15907946_640.jpg":"640x640","k_15907946_480.jpg":"480x480","k_15907946_340.jpg":"340x340","k_15907946_220.jpg":"220x220","o_15907946_1280.jpg":"1280x826","o_15907946_1024.jpg":"1024x661","o_15907946_640.jpg":"640x413","o_15907946_480.jpg":"480x310","o_15907946_340.jpg":"340x219","o_15907946_220.jpg":"220x142","h_15907946_1280.jpg":"1280x854","h_15907946_1024.jpg":"1024x683","h_15907946_640.jpg":"640x427","h_15907946_480.jpg":"480x320","h_15907946_340.jpg":"340x227","h_15907946_220.jpg":"220x147","pp_15907946_1280.jpg":"1280x1628","pp_15907946_1024.jpg":"1024x1303","pp_15907946_640.jpg":"640x814","pp_15907946_480.jpg":"480x611","pp_15907946_340.jpg":"340x432","pp_15907946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2785","hd_8271307_1920.jpg":"1920x1080","k_8271307_1280.jpg":"1280x1280","k_8271307_1024.jpg":"1024x1024","k_8271307_640.jpg":"640x640","k_8271307_480.jpg":"480x480","k_8271307_340.jpg":"340x340","k_8271307_220.jpg":"220x220","o_8271307_1280.jpg":"1280x1856","o_8271307_1024.jpg":"1024x1485","o_8271307_640.jpg":"640x928","o_8271307_480.jpg":"480x696","o_8271307_340.jpg":"340x493","o_8271307_220.jpg":"220x319","h_8271307_1280.jpg":"1280x854","h_8271307_1024.jpg":"1024x683","h_8271307_640.jpg":"640x427","h_8271307_480.jpg":"480x320","h_8271307_340.jpg":"340x227","h_8271307_220.jpg":"220x147","pp_8271307_1280.jpg":"1280x1628","pp_8271307_1024.jpg":"1024x1303","pp_8271307_640.jpg":"640x814","pp_8271307_480.jpg":"480x611","pp_8271307_340.jpg":"340x432","pp_8271307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_9280835_1920.jpg":"1920x1080","k_9280835_1280.jpg":"1280x1280","k_9280835_1024.jpg":"1024x1024","k_9280835_640.jpg":"640x640","k_9280835_480.jpg":"480x480","k_9280835_340.jpg":"340x340","k_9280835_220.jpg":"220x220","o_9280835_1280.jpg":"1280x798","o_9280835_1024.jpg":"1024x638","o_9280835_640.jpg":"640x399","o_9280835_480.jpg":"480x299","o_9280835_340.jpg":"340x211","o_9280835_220.jpg":"220x137","h_9280835_1280.jpg":"1280x854","h_9280835_1024.jpg":"1024x683","h_9280835_640.jpg":"640x427","h_9280835_480.jpg":"480x320","h_9280835_340.jpg":"340x227","h_9280835_220.jpg":"220x147","pp_9280835_1280.jpg":"1280x1628","pp_9280835_1024.jpg":"1024x1303","pp_9280835_640.jpg":"640x814","pp_9280835_480.jpg":"480x611","pp_9280835_340.jpg":"340x432","pp_9280835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2896","hd_20682296_1920.jpg":"1920x1080","k_20682296_1280.jpg":"1280x1280","k_20682296_1024.jpg":"1024x1024","k_20682296_640.jpg":"640x640","k_20682296_480.jpg":"480x480","k_20682296_340.jpg":"340x340","k_20682296_220.jpg":"220x220","o_20682296_1280.jpg":"1280x1930","o_20682296_1024.jpg":"1024x1544","o_20682296_640.jpg":"640x965","o_20682296_480.jpg":"480x724","o_20682296_340.jpg":"340x512","o_20682296_220.jpg":"220x331","h_20682296_1280.jpg":"1280x854","h_20682296_1024.jpg":"1024x683","h_20682296_640.jpg":"640x427","h_20682296_480.jpg":"480x320","h_20682296_340.jpg":"340x227","h_20682296_220.jpg":"220x147","pp_20682296_1280.jpg":"1280x1628","pp_20682296_1024.jpg":"1024x1303","pp_20682296_640.jpg":"640x814","pp_20682296_480.jpg":"480x611","pp_20682296_340.jpg":"340x432","pp_20682296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_9271801_1920.jpg":"1920x1080","k_9271801_1280.jpg":"1280x1280","k_9271801_1024.jpg":"1024x1024","k_9271801_640.jpg":"640x640","k_9271801_480.jpg":"480x480","k_9271801_340.jpg":"340x340","k_9271801_220.jpg":"220x220","o_9271801_1280.jpg":"1280x1920","o_9271801_1024.jpg":"1024x1536","o_9271801_640.jpg":"640x960","o_9271801_480.jpg":"480x720","o_9271801_340.jpg":"340x510","o_9271801_220.jpg":"220x330","h_9271801_1280.jpg":"1280x854","h_9271801_1024.jpg":"1024x683","h_9271801_640.jpg":"640x427","h_9271801_480.jpg":"480x320","h_9271801_340.jpg":"340x227","h_9271801_220.jpg":"220x147","pp_9271801_1280.jpg":"1280x1628","pp_9271801_1024.jpg":"1024x1303","pp_9271801_640.jpg":"640x814","pp_9271801_480.jpg":"480x611","pp_9271801_340.jpg":"340x432","pp_9271801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1029","hd_12429454_1920.jpg":"1920x1080","k_12429454_1280.jpg":"1280x1280","k_12429454_1024.jpg":"1024x1024","k_12429454_640.jpg":"640x640","k_12429454_480.jpg":"480x480","k_12429454_340.jpg":"340x340","k_12429454_220.jpg":"220x220","o_12429454_1280.jpg":"1280x686","o_12429454_1024.jpg":"1024x548","o_12429454_640.jpg":"640x343","o_12429454_480.jpg":"480x257","o_12429454_340.jpg":"340x182","o_12429454_220.jpg":"220x117","h_12429454_1280.jpg":"1280x854","h_12429454_1024.jpg":"1024x683","h_12429454_640.jpg":"640x427","h_12429454_480.jpg":"480x320","h_12429454_340.jpg":"340x227","h_12429454_220.jpg":"220x147","pp_12429454_1280.jpg":"1280x1628","pp_12429454_1024.jpg":"1024x1303","pp_12429454_640.jpg":"640x814","pp_12429454_480.jpg":"480x611","pp_12429454_340.jpg":"340x432","pp_12429454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1824x3000","hd_7100850_1920.jpg":"1920x1080","k_7100850_1280.jpg":"1280x1280","k_7100850_1024.jpg":"1024x1024","k_7100850_640.jpg":"640x640","k_7100850_480.jpg":"480x480","k_7100850_340.jpg":"340x340","k_7100850_220.jpg":"220x220","o_7100850_1280.jpg":"1280x2105","o_7100850_1024.jpg":"1024x1684","o_7100850_640.jpg":"640x1052","o_7100850_480.jpg":"480x789","o_7100850_340.jpg":"340x559","o_7100850_220.jpg":"220x361","h_7100850_1280.jpg":"1280x854","h_7100850_1024.jpg":"1024x683","h_7100850_640.jpg":"640x427","h_7100850_480.jpg":"480x320","h_7100850_340.jpg":"340x227","h_7100850_220.jpg":"220x147","pp_7100850_1280.jpg":"1280x1628","pp_7100850_1024.jpg":"1024x1303","pp_7100850_640.jpg":"640x814","pp_7100850_480.jpg":"480x611","pp_7100850_340.jpg":"340x432","pp_7100850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1030","hd_7100829_1920.jpg":"1920x1080","k_7100829_1280.jpg":"1280x1280","k_7100829_1024.jpg":"1024x1024","k_7100829_640.jpg":"640x640","k_7100829_480.jpg":"480x480","k_7100829_340.jpg":"340x340","k_7100829_220.jpg":"220x220","o_7100829_1280.jpg":"1280x686","o_7100829_1024.jpg":"1024x549","o_7100829_640.jpg":"640x343","o_7100829_480.jpg":"480x257","o_7100829_340.jpg":"340x182","o_7100829_220.jpg":"220x118","h_7100829_1280.jpg":"1280x854","h_7100829_1024.jpg":"1024x683","h_7100829_640.jpg":"640x427","h_7100829_480.jpg":"480x320","h_7100829_340.jpg":"340x227","h_7100829_220.jpg":"220x147","pp_7100829_1280.jpg":"1280x1628","pp_7100829_1024.jpg":"1024x1303","pp_7100829_640.jpg":"640x814","pp_7100829_480.jpg":"480x611","pp_7100829_340.jpg":"340x432","pp_7100829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24770562_1920.jpg":"1920x1080","k_24770562_1280.jpg":"1280x1280","k_24770562_1024.jpg":"1024x1024","k_24770562_640.jpg":"640x640","k_24770562_480.jpg":"480x480","k_24770562_340.jpg":"340x340","k_24770562_220.jpg":"220x220","o_24770562_1280.jpg":"1280x853","o_24770562_1024.jpg":"1024x682","o_24770562_640.jpg":"640x426","o_24770562_480.jpg":"480x320","o_24770562_340.jpg":"340x226","o_24770562_220.jpg":"220x146","h_24770562_1280.jpg":"1280x854","h_24770562_1024.jpg":"1024x683","h_24770562_640.jpg":"640x427","h_24770562_480.jpg":"480x320","h_24770562_340.jpg":"340x227","h_24770562_220.jpg":"220x147","pp_24770562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770562_640.jpg":"640x814","pp_24770562_480.jpg":"480x611","pp_24770562_340.jpg":"340x432","pp_24770562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1127","hd_10733854_1920.jpg":"1920x1080","k_10733854_1280.jpg":"1280x1280","k_10733854_1024.jpg":"1024x1024","k_10733854_640.jpg":"640x640","k_10733854_480.jpg":"480x480","k_10733854_340.jpg":"340x340","k_10733854_220.jpg":"220x220","o_10733854_1280.jpg":"1280x751","o_10733854_1024.jpg":"1024x601","o_10733854_640.jpg":"640x375","o_10733854_480.jpg":"480x281","o_10733854_340.jpg":"340x199","o_10733854_220.jpg":"220x129","h_10733854_1280.jpg":"1280x854","h_10733854_1024.jpg":"1024x683","h_10733854_640.jpg":"640x427","h_10733854_480.jpg":"480x320","h_10733854_340.jpg":"340x227","h_10733854_220.jpg":"220x147","pp_10733854_1280.jpg":"1280x1628","pp_10733854_1024.jpg":"1024x1303","pp_10733854_640.jpg":"640x814","pp_10733854_480.jpg":"480x611","pp_10733854_340.jpg":"340x432","pp_10733854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_26444679_1920.jpg":"1920x1080","k_26444679_1280.jpg":"1280x1280","k_26444679_1024.jpg":"1024x1024","k_26444679_640.jpg":"640x640","k_26444679_480.jpg":"480x480","k_26444679_340.jpg":"340x340","k_26444679_220.jpg":"220x220","o_26444679_1280.jpg":"1280x826","o_26444679_1024.jpg":"1024x661","o_26444679_640.jpg":"640x413","o_26444679_480.jpg":"480x310","o_26444679_340.jpg":"340x219","o_26444679_220.jpg":"220x142","h_26444679_1280.jpg":"1280x854","h_26444679_1024.jpg":"1024x683","h_26444679_640.jpg":"640x427","h_26444679_480.jpg":"480x320","h_26444679_340.jpg":"340x227","h_26444679_220.jpg":"220x147","pp_26444679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26444679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26444679_640.jpg":"640x814","pp_26444679_480.jpg":"480x611","pp_26444679_340.jpg":"340x432","pp_26444679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26444744_1920.jpg":"1920x1080","k_26444744_1280.jpg":"1280x1280","k_26444744_1024.jpg":"1024x1024","k_26444744_640.jpg":"640x640","k_26444744_480.jpg":"480x480","k_26444744_340.jpg":"340x340","k_26444744_220.jpg":"220x220","o_26444744_1280.jpg":"1280x853","o_26444744_1024.jpg":"1024x682","o_26444744_640.jpg":"640x426","o_26444744_480.jpg":"480x320","o_26444744_340.jpg":"340x226","o_26444744_220.jpg":"220x146","h_26444744_1280.jpg":"1280x854","h_26444744_1024.jpg":"1024x683","h_26444744_640.jpg":"640x427","h_26444744_480.jpg":"480x320","h_26444744_340.jpg":"340x227","h_26444744_220.jpg":"220x147","pp_26444744_1280.jpg":"1280x1628","pp_26444744_1024.jpg":"1024x1303","pp_26444744_640.jpg":"640x814","pp_26444744_480.jpg":"480x611","pp_26444744_340.jpg":"340x432","pp_26444744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2916","hd_5651783_1920.jpg":"1920x1080","k_5651783_1280.jpg":"1280x1280","k_5651783_1024.jpg":"1024x1024","k_5651783_640.jpg":"640x640","k_5651783_480.jpg":"480x480","k_5651783_340.jpg":"340x340","k_5651783_220.jpg":"220x220","o_5651783_1280.jpg":"1280x1944","o_5651783_1024.jpg":"1024x1555","o_5651783_640.jpg":"640x972","o_5651783_480.jpg":"480x729","o_5651783_340.jpg":"340x516","o_5651783_220.jpg":"220x334","h_5651783_1280.jpg":"1280x854","h_5651783_1024.jpg":"1024x683","h_5651783_640.jpg":"640x427","h_5651783_480.jpg":"480x320","h_5651783_340.jpg":"340x227","h_5651783_220.jpg":"220x147","pp_5651783_1280.jpg":"1280x1628","pp_5651783_1024.jpg":"1024x1303","pp_5651783_640.jpg":"640x814","pp_5651783_480.jpg":"480x611","pp_5651783_340.jpg":"340x432","pp_5651783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_17263976_1920.jpg":"1920x1080","k_17263976_1280.jpg":"1280x1280","k_17263976_1024.jpg":"1024x1024","k_17263976_640.jpg":"640x640","k_17263976_480.jpg":"480x480","k_17263976_340.jpg":"340x340","k_17263976_220.jpg":"220x220","o_17263976_1280.jpg":"1280x852","o_17263976_1024.jpg":"1024x682","o_17263976_640.jpg":"640x426","o_17263976_480.jpg":"480x319","o_17263976_340.jpg":"340x226","o_17263976_220.jpg":"220x146","h_17263976_1280.jpg":"1280x854","h_17263976_1024.jpg":"1024x683","h_17263976_640.jpg":"640x427","h_17263976_480.jpg":"480x320","h_17263976_340.jpg":"340x227","h_17263976_220.jpg":"220x147","pp_17263976_1280.jpg":"1280x1628","pp_17263976_1024.jpg":"1024x1303","pp_17263976_640.jpg":"640x814","pp_17263976_480.jpg":"480x611","pp_17263976_340.jpg":"340x432","pp_17263976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_17263974_1920.jpg":"1920x1080","k_17263974_1280.jpg":"1280x1280","k_17263974_1024.jpg":"1024x1024","k_17263974_640.jpg":"640x640","k_17263974_480.jpg":"480x480","k_17263974_340.jpg":"340x340","k_17263974_220.jpg":"220x220","o_17263974_1280.jpg":"1280x850","o_17263974_1024.jpg":"1024x680","o_17263974_640.jpg":"640x425","o_17263974_480.jpg":"480x319","o_17263974_340.jpg":"340x225","o_17263974_220.jpg":"220x146","h_17263974_1280.jpg":"1280x854","h_17263974_1024.jpg":"1024x683","h_17263974_640.jpg":"640x427","h_17263974_480.jpg":"480x320","h_17263974_340.jpg":"340x227","h_17263974_220.jpg":"220x147","pp_17263974_1280.jpg":"1280x1628","pp_17263974_1024.jpg":"1024x1303","pp_17263974_640.jpg":"640x814","pp_17263974_480.jpg":"480x611","pp_17263974_340.jpg":"340x432","pp_17263974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_10731808_1920.jpg":"1920x1080","k_10731808_1280.jpg":"1280x1280","k_10731808_1024.jpg":"1024x1024","k_10731808_640.jpg":"640x640","k_10731808_480.jpg":"480x480","k_10731808_340.jpg":"340x340","k_10731808_220.jpg":"220x220","o_10731808_1280.jpg":"1280x741","o_10731808_1024.jpg":"1024x593","o_10731808_640.jpg":"640x370","o_10731808_480.jpg":"480x278","o_10731808_340.jpg":"340x196","o_10731808_220.jpg":"220x127","h_10731808_1280.jpg":"1280x854","h_10731808_1024.jpg":"1024x683","h_10731808_640.jpg":"640x427","h_10731808_480.jpg":"480x320","h_10731808_340.jpg":"340x227","h_10731808_220.jpg":"220x147","pp_10731808_1280.jpg":"1280x1628","pp_10731808_1024.jpg":"1024x1303","pp_10731808_640.jpg":"640x814","pp_10731808_480.jpg":"480x611","pp_10731808_340.jpg":"340x432","pp_10731808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4958809_1920.jpg":"1920x1080","k_4958809_1280.jpg":"1280x1280","k_4958809_1024.jpg":"1024x1024","k_4958809_640.jpg":"640x640","k_4958809_480.jpg":"480x480","k_4958809_340.jpg":"340x340","k_4958809_220.jpg":"220x220","o_4958809_1280.jpg":"1280x1706","o_4958809_1024.jpg":"1024x1365","o_4958809_640.jpg":"640x853","o_4958809_480.jpg":"480x640","o_4958809_340.jpg":"340x453","o_4958809_220.jpg":"220x293","h_4958809_1280.jpg":"1280x854","h_4958809_1024.jpg":"1024x683","h_4958809_640.jpg":"640x427","h_4958809_480.jpg":"480x320","h_4958809_340.jpg":"340x227","h_4958809_220.jpg":"220x147","pp_4958809_1280.jpg":"1280x1628","pp_4958809_1024.jpg":"1024x1303","pp_4958809_640.jpg":"640x814","pp_4958809_480.jpg":"480x611","pp_4958809_340.jpg":"340x432","pp_4958809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9280836_1920.jpg":"1920x1080","k_9280836_1280.jpg":"1280x1280","k_9280836_1024.jpg":"1024x1024","k_9280836_640.jpg":"640x640","k_9280836_480.jpg":"480x480","k_9280836_340.jpg":"340x340","k_9280836_220.jpg":"220x220","o_9280836_1280.jpg":"1280x960","o_9280836_1024.jpg":"1024x768","o_9280836_640.jpg":"640x480","o_9280836_480.jpg":"480x360","o_9280836_340.jpg":"340x255","o_9280836_220.jpg":"220x165","h_9280836_1280.jpg":"1280x854","h_9280836_1024.jpg":"1024x683","h_9280836_640.jpg":"640x427","h_9280836_480.jpg":"480x320","h_9280836_340.jpg":"340x227","h_9280836_220.jpg":"220x147","pp_9280836_1280.jpg":"1280x1628","pp_9280836_1024.jpg":"1024x1303","pp_9280836_640.jpg":"640x814","pp_9280836_480.jpg":"480x611","pp_9280836_340.jpg":"340x432","pp_9280836_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15083666 Threads: 1 Questions: 3158834171 Slow queries: 7063214 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235126642 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/provjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan-1363795 [printLink] => /om/nautika/provjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan-1363795?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747976 [name] => provjere na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 07:49:20 [main_article_id] => 0 [alias] => provjere-na-brodu [link] => /tag/provjere-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 371874 [name] => Zimski uvjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-uvjeti [link] => /tag/zimski-uvjeti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660588 [name] => održavanje broda zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 11:06:05 [main_article_id] => 0 [alias] => odrzavanje-broda-zimi [link] => /tag/odrzavanje-broda-zimi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI VLASNICI PLOVILA TREBALI BI NA POLA ZIME NAPRAVITI TEMELJITI CHECK SVOGA BRODA, NJEGOVIH SUSTAVA I ELEMENATA VEZA AKO JE U MORU, JER SU ZIMSKI UVJETI DOVOLJNO DUGO DJELOVALI DA POTENCIJALNO IZAZOVU PROBLEME KOJE BI VALJALO SANIRATI PRIJE NEGO ŠTO POSTANU VEĆI I NANESU VEĆU ŠTETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Provjere u ‘zimskom poluvremenu‘: ove korake ne bi trebali preskočiti, brod će vam biti zahvalan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/15907946.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Na pola zime važno je sve dobro pregledati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/15907946.jpg [title] =>

Na pola zime važno je sve dobro pregledati

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/8271307.jpg [title] =>

Provjerite ima li vode u spremnicima i ostavite ih da se prozrače

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/9280835.jpg [title] =>

Odvlaživači su korisni, iako ne svemogući

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/20682296.jpg [title] =>

Otvori za ventilaciju smanjit će kondenzaciju u kabini

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/9271801.jpg [title] =>

Fina korozija napada sve električne sustave na brodu

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/12429454.jpg [title] =>

Obavezno provjerite stanje akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/7100850.jpg [title] =>

Spojeve kabela očistite od tragova korozije i zaštitite kontakt sprejom

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/7100829.jpg [title] =>

Ako su akumulatori previše ispražnjeni, dopunite ih

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24770562.jpg [title] =>

Provjerite stanje konopa krmenoga veza

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/10733854.jpg [title] =>

Patente treba oprati od posolice i podmazati

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26444679.jpg [title] =>

Ovakva je zaštita plovila najpotpunija

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26444744.jpg [title] =>

Kondenzacija stvara pogodno tlo za plijesni i gljivice

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/5651783.jpg [title] =>

Ležajevi često znaju povući vlagu

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/17263976.jpg [title] =>

Pregledajte brodski motor i potražite tragove kapanja ulja ili soli

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/17263974.jpg [title] =>

Upalite motor da radi barem dvadesetak minuta

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/10731808.jpg [title] =>

Ako prokapa volvo ležaj, vrijeme je za zamjenu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/4958809.jpg [title] =>

Pajeti su na stalnom udaru zbog vjetra i valova

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/9280836.jpg [title] =>

Podmažite pokretne sklopove motora

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zimski dani teku sporim tempom, koji je nekako i primjeren njihovoj tmurnoj prirodi, no korak po korak već su dogurali do polovice najhladnijeg godišnjeg doba. Zajedno s njima i brodice na vezu u marinama i lučicama, kao i one izvučene na kopno u iščekivanju toplijih proljetnih dana. Sva su ta plovila, ili barem velika većina njih, osobito ona s kabinom što su pogodna za đitavanje, tijekom jeseni prošla pripreme za zimovanje. Od tada, pak, uglavnom samuju, izuzimajući ona čiji su vlasnici relativno blizu pa povremeno dođu provjeriti je li sve u redu i kratko upaliti motor.

A zapravo bi i udaljeni i bliski vlasnici plovila na pola zime trebali napraviti temeljitiji check svoga broda, njegovih sustava i elemenata veza ako je u moru, jer su zimski uvjeti dovoljno dugo djelovali da potencijalno izazovu probleme koje bi valjalo sanirati prije nego što postanu veći i nanesu ozbiljniju štetu. Osim toga, takva će provjera u vrijeme zimskog poluvremena značajno olakšati i proljetnu pripremu broda za sezonu. Vrijedi je, dakle, napraviti, pa ćemo navesti neke korake koje tom prilikom ne bi trebalo preskočiti.

Vlaga u kabini

Prateći dio jeseni i zime su značajne temperaturne oscilacije i česti kišni dani s velikim postotkom vlage u zraku, što u unutrašnjosti broda uzrokuje kondenzaciju. Čak i ako se u kabinu stavi neko sredstvo za upijanje vlage, fino orošavanje neće se potpuno eliminirati i vlaga će postepeno stvarati neugodan miris. Osobito u slučajevima kada se brod rijetko ili uopće ne prozračuje, te ako su u kabini materijali koji mogu upijati vlagu. Poput spužve na ležajevima, zavjesa na prozorima, platnenih navlaka i slično, gdje se s vremenom mogu stvoriti sitne gljivice, šireći neugodan miris tufine. Stoga se i daje preporuka da se početkom jeseni svi upijajući dijelovi opreme tijekom zime odnesu s broda u neku ostavu ili garažu. No, budući da većina vlasnika plovila nema takve mogućnosti ili im se ne da time baviti, oprema najčešće ostane na brodu.

Dakle, u pola zime brod treba dobro prozračiti, pažljivo očistiti sve eventualne tragove djelovanja vlage na opremi, te zamijeniti upijajuću sol u postavljenom upijaču (ili upijačima) vlage kako bi mogli nastaviti aktivno pomagati u drugom zimskom poluvremenu.

Također je važno dobro provjeriti ima li igdje tragova curenja vode oko okvira prozora ili bokaporta, jer često baš tijekom zime, kada se stari silikon za dihtanje stisne, a već je izgubio elastičnost, voda negdje pronađe put i započne fino kapanje. Uočite li njezin trag, koji se obično može vidjeti zbog finih nečistoća u vodi, provjerite njegov put i što je sve moglo biti navlaženo dok kiša pada. Zavirite i u gavune za stvari, te ispod pajola kabine kako biste provjerili ima li negdje vlage u santinama. Bude li je, sve ćete pažljivo osušiti i prikladnim sredstvom za brtvljenje, najbolje na bazi MS polimera, začepiti mjesto kapanja oko prozora.

---

image

Otvori za ventilaciju smanjit će kondenzaciju u kabini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prilikom pripreme broda za ljetnu sezonu potrebno je taj prozor ponovo detaljno pregledati i, ovisno o stanju, rubove okvira s vanjske strane fino dodatno zabrtviti ili ga potpuno demontirati, sve pažljivo očistiti i ponovno ga montirati uz nanošenje novog sealanta.

Motor i kaljuža

Prilikom poluzimske provjere svakako ćete otvoriti motorni prostor kako biste pregledali i upalili motor, što je za njegovo zdravlje iznimno korisno. Ulje će procirkulirati, ukloniti tragove fine kondenzacije, sve će se fino podmazati... Treba ga pustiti da radi barem dvadesetak minuta kako bi se dobro zagrijao, i to ne samo u leru, već uz dodavanje gasa bez uključivanja kopče. Na kraju možete pokretne dijelove poprskati sprejom WD 40 ili sličnim da ostanu u dobrom stanju do ljeta.

Ujedno ćete provjeriti i kaljužni prostor u kojem je tijekom dotadašnjeg zimovanja moglo doći do nakupljanja vode ili mora, u manjoj ili čak i većoj količini. Ako je motor dizelski s direktnom osovinom, tada uzrok može biti ostarjeli gumeni ležaj osovine, kolokvijalno zvani volvo ležaj, koji počne propuštati more. U početku uglavnom samo sporim kapanjem, pa je važno odmah uočiti problem i zamijeniti ga prilikom pripreme broda za sezonu. Do kapanja može doći i ako je pogon Z-noga ili sail-drive, jer mogu početi propuštati njihove ostarjele gumene brtve.

---

image

Podmažite pokretne sklopove motora

Božidar Vukičević/Cropix
---

U ovim slučajevima nakupljena voda bit će slana (može se na vrh prsta dodirnuti jezikom radi provjere), no može biti i slatka. Tada je kod brodova kojima kokpit nije potpuno zaštićen tendom najčešći razlog nakupljanja vode začepljenje odvodnih otvora za kišnicu u kokpitu. Vjetar udružen s kišom zna, naime, donositi lišće i nečistoće, a oni taloženjem potpuno začepe odvode. Tada se voda značajnije nakupi i prelije u prostor motora, te završi u kaljuži. Kod potpunih začepljenja takvo nakupljanje zna biti veliko i dovesti do naginjanja broda, a kod plovila koja su dugo bez nadzora znalo je doći i do potonuća. Lijek je vrlo jednostavan - čišćenje odvoda. No, to treba obaviti pravovremeno, dok problem nije postao prevelik. Polovica zime je dobro prolazno vrijeme za provjeru.

Strujni spojevi i akumulatori

Združeno djelovanje vlage i soli veliki su neprijatelji i svih strujnih razvoda, kontakata, te prekidača na brodu. S vremenom se na njima stvara korozivna obloga koja povećava otpor, izaziva grijanje kabela, a ponekad i prekid strujnoga kruga pojedinog potrošača. Zbog toga je važno provjeriti stanje kontakata na razvodnoj ploči, rad svih prekidača, te ih posprejati nekim strujnim kontakt sprejom koji ih čisti i zaštićuje.

Također je potrebno provjeriti napon i razinu napunjenosti brodskih akumulatora. Budući da većina plovila s kabinom danas ima solarne panele i pametne MPPT regulatore punjenja, svi se važni podaci o zdravlju baterije mogu očitati na pametnom telefonu koji se poveže s regulatorom. Oni će u takvim instalacijama mahom biti uredni, jer će solarni sustav održavati baterije u optimalnom stanju napunjenosti. No, ako brod nema solare koji zimi dopunjuju akumulatore, pregledom će se često utvrditi njihova dublja pražnjenja. U tom slučaju treba ih dopuniti prikladnim punjačem na 220 volti, pri čemu su daleko najbolji oni pametni što punjenje obavljaju u tri koraka ili faze.

---

image

Fina korozija napada sve električne sustave na brodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon provjere i eventualne dopune baterija uvijek treba provjeriti postojanje korozivnih naslaga i na klemama, te ih po potrebi očistiti žičanom četkom ili brusnim papirom, te podmazati višenamjenskom mašću ili sprejom WD 40.

Tenda, patenti, drukeri

Vjetar, kiša, sol, prašina i sunce združeno ostvaruju i negativan utjecaj na tende brodova koje često u cjelini prekrivaju kokpit, štiteći ga od vanjskih utjecaja. Patenti znaju zapeći i teško se otvarati, a kopče i drukeri izgubiti elastičnost, te se otežano kopčati i otkopčavati. Stoga ih sve treba provjeriti, po potrebi očistiti i podmazati silikonskim sprejem ili vazelinom. Nakon toga bit će ih puno lakše koristiti, a uz to će s većom razinom sigurnosti obavljati svoje spojne zadaće, zaslužne za čvrsto držanje i otpornost tende pod udarima vjetra do kraja zime.

Krmeni i pramčani vez

Jedan od najvažnijih pregleda za sigurnost plovila na vezu u pola zime je stanje krmenoga i pramčanoga veza, te priveznih bitvi ili kaštanjola. Zbog učestalijih izazova lošeg vremena, odnosno neprestanih trzaja i struganja o metalne spojeve, konopi se znaju oštetiti, što je znak da taj vez treba zamijeniti. Bilo kakvo kalkuliranje i odgađanje tu se ne isplati, jer se svodi na kockanje sa sigurnošću broda. Krmene konope treba pokušati što više izvući iz mora i vizualno pregledati, jer se zna dogoditi da ih je, dok niste bili na brodu, slučajno zahvatila propela susjednog plovila prilikom ulaska na vez u povratku s ribolova. U nepovoljnim vremenskom uvjetima taj je manevar otežan, a zanošenja velika, pa je ovakav scenarij puno vjerojatniji nego ljeti.

---

image

Provjerite stanje konopa krmenoga veza

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obratite pozornost i na područje neposredno oko priveznih bitvi i kaštanjola. Uočite li tanke zvjezdaste pukotine na gelcoatu kojih prije nije bilo, imate znak da je dolazilo do snažnih prenaprezanja. To znači da bi trebalo cijeli vez učiniti elastičnijim dodavanjem 2-3 metra debljega lanca nakon spoja s kolpomortom ili pak prikladnih utega na konop. I na pramčani vez dobro je staviti metar-dva lanca za amortizaciju trzaja, odnosno neki od tvornički izrađenih amortizera trzaja na bazi jake gume ili nehrđajućih opruga.

Pregled trupa

Obilazeći brod, pažljivo provjerite ima li na njegovim bokovima, odnosno pramčanom i krmenom dijelu tragova udaraca ili oštećenja. Razlog da se to napravi je u tome što za vrijeme jakih nevera brodovi ponekad znaju toliko skakati i trzati se da dođe do sudara sa susjednim plovilima i posljedičnih oštećenja. Ako je negdje zbog takvih udara došlo do oštećenja gelcoata, pukotine ispunite epoksidnim kitom kako biste spriječili daljnji prodor vode od kiše i pljuskanja mora u laminat, a kad brod budete izvukli na kopno, obavite temeljitu sanaciju i bojanje.

---

image

Pajeti su na stalnom udaru zbog vjetra i valova

---

Pajeti

Jaki zimski vjetrovi i stalni ples broda na vezu tjeraju bočne pajete na mukotrpni danonoćni rad, odnosno stalno primanje i amortiziranje sudara sa susjednim plovilima. To, pak, u pravilu uzrokuje popuštanje čvora koji drži pajet na poželjnoj visini, zbog čega se on pomakne u lošiji položaj za svoju funkciju. Ponekad pajeti, osobito ako su stariji, znaju i napuknuti ili pak ostati bez dijela zraka što im daje otpornost i snagu.

Stoga svoj posjet brodu u zimskom poluvremenu završite ponovnim zavezivanjem pajeta na točnu mjeru, dopumpavanjem onih što su se stanjili u struku, odnosno zamjenom oštećenih koji su svoj radni vijek okončali.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Na pola zime važno je sve dobro pregledati

Božidar Vukičević/Cropix

Provjerite ima li vode u spremnicima i ostavite ih da se prozrače

Božidar Vukičević/Cropix

Odvlaživači su korisni, iako ne svemogući

Božidar Vukičević/Cropix

Otvori za ventilaciju smanjit će kondenzaciju u kabini

Božidar Vukičević/Cropix

Fina korozija napada sve električne sustave na brodu

Božidar Vukičević/Cropix

Obavezno provjerite stanje akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix

Spojeve kabela očistite od tragova korozije i zaštitite kontakt sprejom

Božidar Vukičević/Cropix

Ako su akumulatori previše ispražnjeni, dopunite ih

Božidar Vukičević/Cropix

Provjerite stanje konopa krmenoga veza

Božidar Vukičević/Cropix

Patente treba oprati od posolice i podmazati

Božidar Vukičević/Cropix

Ovakva je zaštita plovila najpotpunija

Božidar Vukičević/Cropix

Kondenzacija stvara pogodno tlo za plijesni i gljivice

Božidar Vukičević/Cropix

Ležajevi često znaju povući vlagu

Božidar Vukičević/Cropix

Pregledajte brodski motor i potražite tragove kapanja ulja ili soli

Božidar Vukičević/Cropix

Upalite motor da radi barem dvadesetak minuta


Ako prokapa volvo ležaj, vrijeme je za zamjenu


Pajeti su na stalnom udaru zbog vjetra i valova

Božidar Vukičević/Cropix

Podmažite pokretne sklopove motora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/provjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan-1363795 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41f2c45678e927d6f850ced7c188b7f8f813d6f8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Provjere+u+%E2%80%98zimskom+poluvremenu%E2%80%98%3A+ove+korake+ne+bi+trebali+presko%C4%8Diti%2C+brod+%C4%87e+vam+biti+zahvalan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprovjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan-1363795 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprovjere-u-zimskom-poluvremenu-ove-korake-ne-bi-trebali-preskociti-brod-ce-vam-biti-zahvalan-1363795 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI VLASNICI PLOVILA TREBALI BI NA POLA ZIME NAPRAVITI TEMELJITI CHECK SVOGA BRODA, NJEGOVIH SUSTAVA I ELEMENATA VEZA AKO JE U MORU, JER SU ZIMSKI UVJETI DOVOLJNO DUGO DJELOVALI DA POTENCIJALNO IZAZOVU PROBLEME KOJE BI VALJALO SANIRATI PRIJE NEGO ŠTO POSTANU VEĆI I NANESU VEĆU ŠTETU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

nautički savjetnikProvjere u ‘zimskom poluvremenu‘: ove korake ne bi trebali preskočiti, brod će vam biti zahvalan

Piše MIOMIR ŠTRBAC
14. veljače 2024. - 07:47

Zimski dani teku sporim tempom, koji je nekako i primjeren njihovoj tmurnoj prirodi, no korak po korak već su dogurali do polovice najhladnijeg godišnjeg doba. Zajedno s njima i brodice na vezu u marinama i lučicama, kao i one izvučene na kopno u iščekivanju toplijih proljetnih dana. Sva su ta plovila, ili barem velika većina njih, osobito ona s kabinom što su pogodna za đitavanje, tijekom jeseni prošla pripreme za zimovanje. Od tada, pak, uglavnom samuju, izuzimajući ona čiji su vlasnici relativno blizu pa povremeno dođu provjeriti je li sve u redu i kratko upaliti motor.

A zapravo bi i udaljeni i bliski vlasnici plovila na pola zime trebali napraviti temeljitiji check svoga broda, njegovih sustava i elemenata veza ako je u moru, jer su zimski uvjeti dovoljno dugo djelovali...

14. svibanj 2024 01:05