stdClass Object ( [id] => 1230645 [title] => Otkrivamo stoljetnu dubrovačku tajnu o parobrodu Plat koji je napokon zaplovio i u Otvorenom moru [alias] => otkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gospar Mato, pomorac i stari čitatelj Otvorenog mora, muku muči s dubrovačkim parobrodom Plat. Čuo je da je nekad davno plovio, da je ime dobio po rodnome mjestu znamenitoga brodovlasnika Iva Račića i – ništa više! Proučio je sve mu dostupne tekstove o povijesti dubrovačkoga parobrodarstva, ali nigdje od Plata ni traga! Pa je li taj brod uopće postojao?

Uistinu jest, no plovio je pod barjakom svetoga Vlaha tako davno i tako kratko da je promakao i dubrovačkim pomorskim kroničarima! Ne samo zbog gospara Mata, parobrod Plat će ponovno zaploviti, sada na stranicama Otvorenog mora, pune 122 godine od kratke dubrovačke epizode, a točno 150 godina od njegova prvoga vijađa. Priča iz davnina možda i nije osobito uzbudljiva, ali vrijedi je pročitati.

Prastari parnjak

Životopis prastaroga parnjaka dobro nam je znan, no kako je Plat izgledao? Gotovo smo sigurni da ne postoji nijedna njegova fotografija, ni pod tim, ni pod prijašnjim i kasnijim imenima. Najviše što je uspio pribaviti Nereo Castelli, veliki pomorski znalac iz Trsta, jest crtež/silueta broda iz knjige Paola Valentija o Austrijskome Lloydu. Ipak, dovoljno da vidimo tipični parobrod iz druge polovice 19. stoljeća koji još ima i visoke jarbole i jedra.

Neke davne knjige kažu da je taj željezni parobrod na vijak bio dug 73,6 i širok 9,07 metara, mogao je ukrcati 2000 tona tereta, a parni stroj od 465 indiciranih konjskih snaga pokretao ga je brzinom od devet čvorova. Izgrađen je 1872. godine u Sunderlandu, u brodogradilištu W. Pile & Co. kao novogradnja 226. Na porinuću je dobio ime Sam Weller, a u studenome 1872. predan je naručitelju George Bellu iz North Shieldsa.

Vrlo brzo, već sredinom 1873., prodan je najvećemu jadranskome brodaru, slavnome Austrijskome Lloydu iz Trsta. Pod imenom Dido će broditi 26 godina, a tada se u priči pojavljuje Ivo Račić, odnosno Parobrodarsko udruženje Unione iz Dubrovnika. Kupuju 1899. parobrod koji Lloydu više nije trebao, i u čast gospara Iva daju mu ime Plat, po njegovoj domaji, prelijepome mjestašcu s obala Župskoga zaljeva. No, očito ni njima nije trebao, pa su ga prodali već 1900. godine!

Novoga je gospodara našao u Genovi, u tvrtki Fratelli Cerutti koja mu bira ime Maria C. Ali, ni njima starac iz Sunderlanda nije trebao, pa ga žurno 1901. prodaju u Veneciju. Postaje Giovanni M. i, za divno čudo, za obitelj Marigo plovi punih pet godina. I onda se u travnju 1906. vraća u Genovu. Ali samo da bi skončao u tamošnjem rezalištu Ghilseri.

Ratne kronike

Nakon što smo Plata sačuvali od zaborava, pozabavimo se nekim drugim parobrodima, o kojima smo u Otvorenom moru nekad davno štogod i pisali. Ali, na radost i autora i mnogih čitatelja pojavi se uvijek nešto novo. Eto tako dragi kolega Damir Šarac javlja da se na njemačkome portalu Deutsche Fotothek mogu naći izvrsne fotografije Splita koje je kasnih tridesetih godina prošloga stoljeća snimio Paul Schultz.

---

image

Ante Topić u objektivu Paula Schultza

---

Slike su, malo je reći, vrhunske, no s čitateljima ćemo podijeliti jednu koja nije iz Splita nego iz Dugoga Rata. Tamo je, na vezu pred tvornicom karbida, Paul Schultz snimio parobrod Ante Topić. Vjerojatno je to jedna od posljednjih slika pod tim imenom, prije nego je brod postao Vicko Ferić. Na kraju puta, pod imenom Flight Command, ući će i ostati upisan u svim ratnim kronikama!

Priča počinje 28. travnja 1911. u engleskome gradiću Howdenu na obali rijeke Tyne kada je u brodogradilištu Northumberland Shipbuilding Co. Ltd. porinut parobrod Oreland. Izgrađen za londonsku tvrtku Noreuro Traders Ltd., bio je to prepoznatljivi tramper britanske gradnje: dug 112,8 i širok 15,5 metara, nosivosti 7671 tonu, s parostrojem od 1850 konjskih snaga i tada uobičajenom brzinom od 10 čvorova. Zaplovit će u lipnju 1911., promijeniti nekoliko britanskih vlasnika, ali ne i ime, da bi 1931. godine doplovio u Jadran.

Namjerno potapanje

Taj još mladi brod kupila je Slobodna plovidba Topić sa Sušaka, u okviru ubrzanoga jačanja flote. Služio je dobro obitelji Topić, koja ga, s najavom prvih vjetrova rata, 1939. godine prodaje splitskoj tvrtki Brodarstvo Ferić, koja je tada imala tek mali parobrod Galeb, te veliki, ali ostarjeli brod Sveti Duje.

Nije posve jasno kako se i gdje točno u Americi Vicko Ferić zatekao u ljeto 1942., no vlada u Washingtonu ga je 9. srpnja rekvirirala i predala na upravljanje ratnoj pomorskoj administraciji (US War Shipping Administration). Brod je dobio ime Flight Command i upisan je u Panami. O njemu se ništa nije znalo sve dok se nisu pojavili podatci o brodovima koji su u lipnju 1944. hotimično potopljeni u Normandiji.

Tako su stvarani valobrani i umjetne luke nužni za povijesno savezničko iskrcavanje. Flight Command je postao dio valobrana Gooseberry 2 pred krvavom plažom Omaha, na koju su se iskrcali Amerikanci. Pred susjednom plažom Gold od potopljenih je brodova nastao valobran Gooseberry 3. A u njemu jadranski veteran Njegoš! Po dimenzijama, nosivosti, parnome pogonu i brzini bio je praktički jednak nekadašnjem Anti Topiću. I samo tri godine stariji.

---

image

Suruga će kao Njegoš skončati u Normandiji 1944.

---

Tipični Britanac izgrađen je 1908. u škotskome Dumbartonu, u brodogradilištu Archibald McMillan & Son Ltd. Izvorno se zvao Suruga, a naručila ga je američka tvrtka Barber & Co. Inc. za svoju podružnicu New York & Oriental Steamship Co. Ipak, bio je upisan u Liverpoolu i vijao je britansku zastavu.

Slika šijavanja

Ratne kronike bilježe da ga je 20. prosinca 1917. pred talijanskom obalom torpedirala njemačka podmornica U 49. Da ne potone nasukan je kod San Rema. U plovidbu se vratio tri mjeseca kasnije, da bi 1919. prešao pod američki stijeg. Parobrod 1925. kupuju Danci, daju mu ime Norman Isles, da bi ga već 1926. prodali splitskoj Jugoslavensko-Amerikanskoj plovidbi koja mu daje ime Njegoš. Dvije godine poslije ta tvrtka postaje sastavnica Jugoslavenskoga Lloyda.

Kronike novoga rata počinju se Njegošem baviti u lipnju 1940., kada su ga francuske kolaboracijske vlasti iz Vichyja uzaptile u senegalskoj luci Dakar. Tri godine poslije, poslije pada Dakra u savezničke ruke, preuzimaju ga Britanci i nakrcanoga kikirikijem (?!) šalju u Liverpool. Tamo je oronuli teretnjak odabran za potapanje u Normandiji. A mi smo odabrali njegovu lijepu sliku iz vremena kad je plovio kao Suruga. Naslikao ju je 1916. godine Antonio Jacobsen, znameniti američki slikar brodova danskoga podrijetla.

---

image

Čarobni šarm vapora – Tatra na Kvarneru

---

Tko je pak 1911. godine uslikao parobrod Tatra riječke Ungaro-Croate, negdje na Kvarneru, nije nam poznato. Sliku smo pronašli na izvrsnome mađarskome portalu Fortepan o kojem smo već opširno pisali u Otvorenom moru. Podsjetimo da su ga 2010. godine pokrenula dvojica zaljubljenika u fotografiju, Akos Szepessy i Miklos Tamasi. Zamislili su ga kao svojevrsni internetski vremeplov gdje će se objavljivati fotografije koje su snimili obični ljudi.

Netko od tih običnih ljudi snimio je Tatru kako punom brzinom plovi krmom iliti šijaje. A o samome brodu nećemo dugo. Dovoljno je reći da će mnogo godina kasnije postati dobro nam znani Jadrolinijin parobrod Vida, koji je u brojnim pregradnjama posve izgubio čudesni šarm vapora i postao kašeta. Kako bilo, plovio je punih 60 godina prije nego je skončao u rezalištu u Svetome Kaji.

---

image

Boka kotorska 1947. – Solin još u ratnom izdanju

---

Četiri promašaja

Naš stalni suradnik Siniša Luković iz Tivta, ponajbolji poznavatelj pomorstva Boke kotorske, poslao je nam je dosad nepoznatu fotografiju parobroda Solin pronađenu u arhivu Vlade Crne Gore. Zanimljiva je to slika, jer je brod snimljen u Boki 1947. godine, a još uvijek je u ratnome izdanju, kao iz vremena kad je bio transportni brod Mornarice NOVJ. Pisali smo o Solinu iscrpno i više puta, pa nećemo ponovno, jer nova/stara slika sve kazuje.

I za kraj: Jugolinija. Naše je čitatelje zanimalo zašto u Otvorenom moru nisam obilježio 75. godišnjicu osnutka Jugoslavenske linijske plovidbe, svima znane Jugolinije, kasnije Croatia Linea. Najkraći bi odgovor bio da smo toliko pisali o njezinim brodovima, te da se nešto novo i dosad nepoznato teško može pronaći.

---

image

Drvar u punome sjaju – slava je trajala kratko

---

Ipak, evo u priči o vaporima i malo Jugolinije. Turbinski parobrod Drvar snimljen je pred Rijekom u kolovozu 1956., uoči primopredaje u 3. maju. Uistinu impresivan brod, reklo bi se kuća na moru. Da ne govorimo o neponovljivoj ljepoti linija! No, vrlo brzo pokazat će se da je gradnja Drvara i blizanaca mu Radnika, Šibenika i Marjana bio najveći promašaj u povijesti Jugolinije. Pisali smo o tome, pa nećemo sada otvarati tu tjeskobnu temu. Uživajte u fotografiji!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BARJAK SVETOGA VLAHA PAROBROD JE PODIGAO JOŠ 1899., PLOVIO JE MANJE OD GODINU DANA, PA NIJE ČUDO DA JE PROMAKAO I DUBROVAČKIM POMORSKIM KRONIČARIMA! EVO GA SADA NA NAŠIM STRANICAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BARJAK SVETOGA VLAHA PAROBROD JE PODIGAO JOŠ 1899., PLOVIO JE MANJE OD GODINU DANA, PA NIJE ČUDO DA JE PROMAKAO I DUBROVAČKIM POMORSKIM KRONIČARIMA! EVO GA SADA NA NAŠIM STRANICAMA BRODOVI I SUDBINE 2 0 8499 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-11 18:15:22 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => PIŠE MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-08 05:20:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-08 05:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384188.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384184.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384186.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384187.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384189.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/23384190.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedini trag \u2013 tako je izgledao parobrod Plat <\/em>iz 1872.<\/p>","

Boka kotorska 1947. \u2013 Solin <\/em>jo\u0161 u ratnom izdanju<\/p>","

Ante Topi\u0107 u<\/em> objektivu Paula Schultza<\/p>","

Drvar <\/em>u punome sjaju \u2013 slava je trajala kratko<\/p>","

Suruga <\/em>\u0107e kao Njego\u0161 <\/em>skon\u010dati u Normandiji 1944.<\/p>","

\u010carobni \u0161arm vapora \u2013 Tatra <\/em>na Kvarneru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x958","hd_23384188_1920.jpg":"1920x1080","k_23384188_1280.jpg":"1280x1280","k_23384188_1024.jpg":"1024x1024","k_23384188_640.jpg":"640x640","k_23384188_480.jpg":"480x480","k_23384188_340.jpg":"340x340","k_23384188_220.jpg":"220x220","o_23384188_1280.jpg":"1280x638","o_23384188_1024.jpg":"1024x510","o_23384188_640.jpg":"640x319","o_23384188_480.jpg":"480x239","o_23384188_340.jpg":"340x169","o_23384188_220.jpg":"220x109","h_23384188_1280.jpg":"1280x854","h_23384188_1024.jpg":"1024x683","h_23384188_640.jpg":"640x427","h_23384188_480.jpg":"480x320","h_23384188_340.jpg":"340x227","h_23384188_220.jpg":"220x147","pp_23384188_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384188_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384188_640.jpg":"640x814","pp_23384188_480.jpg":"480x611","pp_23384188_340.jpg":"340x432","pp_23384188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1146","hd_23384184_1920.jpg":"1920x1080","k_23384184_1280.jpg":"1280x1280","k_23384184_1024.jpg":"1024x1024","k_23384184_640.jpg":"640x640","k_23384184_480.jpg":"480x480","k_23384184_340.jpg":"340x340","k_23384184_220.jpg":"220x220","o_23384184_1280.jpg":"1280x764","o_23384184_1024.jpg":"1024x611","o_23384184_640.jpg":"640x382","o_23384184_480.jpg":"480x286","o_23384184_340.jpg":"340x202","o_23384184_220.jpg":"220x131","h_23384184_1280.jpg":"1280x854","h_23384184_1024.jpg":"1024x683","h_23384184_640.jpg":"640x427","h_23384184_480.jpg":"480x320","h_23384184_340.jpg":"340x227","h_23384184_220.jpg":"220x147","pp_23384184_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384184_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384184_640.jpg":"640x814","pp_23384184_480.jpg":"480x611","pp_23384184_340.jpg":"340x432","pp_23384184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1212","hd_23384186_1920.jpg":"1920x1080","k_23384186_1280.jpg":"1280x1280","k_23384186_1024.jpg":"1024x1024","k_23384186_640.jpg":"640x640","k_23384186_480.jpg":"480x480","k_23384186_340.jpg":"340x340","k_23384186_220.jpg":"220x220","o_23384186_1280.jpg":"1280x969","o_23384186_1024.jpg":"1024x775","o_23384186_640.jpg":"640x484","o_23384186_480.jpg":"480x363","o_23384186_340.jpg":"340x257","o_23384186_220.jpg":"220x166","h_23384186_1280.jpg":"1280x854","h_23384186_1024.jpg":"1024x683","h_23384186_640.jpg":"640x427","h_23384186_480.jpg":"480x320","h_23384186_340.jpg":"340x227","h_23384186_220.jpg":"220x147","pp_23384186_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384186_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384186_640.jpg":"640x814","pp_23384186_480.jpg":"480x611","pp_23384186_340.jpg":"340x432","pp_23384186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_23384187_1920.jpg":"1920x1080","k_23384187_1280.jpg":"1280x1280","k_23384187_1024.jpg":"1024x1024","k_23384187_640.jpg":"640x640","k_23384187_480.jpg":"480x480","k_23384187_340.jpg":"340x340","k_23384187_220.jpg":"220x220","o_23384187_1280.jpg":"1280x800","o_23384187_1024.jpg":"1024x640","o_23384187_640.jpg":"640x400","o_23384187_480.jpg":"480x300","o_23384187_340.jpg":"340x212","o_23384187_220.jpg":"220x137","h_23384187_1280.jpg":"1280x854","h_23384187_1024.jpg":"1024x683","h_23384187_640.jpg":"640x427","h_23384187_480.jpg":"480x320","h_23384187_340.jpg":"340x227","h_23384187_220.jpg":"220x147","pp_23384187_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384187_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384187_640.jpg":"640x814","pp_23384187_480.jpg":"480x611","pp_23384187_340.jpg":"340x432","pp_23384187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x905","hd_23384189_1920.jpg":"1920x1080","k_23384189_1280.jpg":"1280x1280","k_23384189_1024.jpg":"1024x1024","k_23384189_640.jpg":"640x640","k_23384189_480.jpg":"480x480","k_23384189_340.jpg":"340x340","k_23384189_220.jpg":"220x220","o_23384189_1280.jpg":"1280x754","o_23384189_1024.jpg":"1024x603","o_23384189_640.jpg":"640x377","o_23384189_480.jpg":"480x282","o_23384189_340.jpg":"340x200","o_23384189_220.jpg":"220x129","h_23384189_1280.jpg":"1280x854","h_23384189_1024.jpg":"1024x683","h_23384189_640.jpg":"640x427","h_23384189_480.jpg":"480x320","h_23384189_340.jpg":"340x227","h_23384189_220.jpg":"220x147","pp_23384189_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384189_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384189_640.jpg":"640x814","pp_23384189_480.jpg":"480x611","pp_23384189_340.jpg":"340x432","pp_23384189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_23384190_1920.jpg":"1920x1080","k_23384190_1280.jpg":"1280x1280","k_23384190_1024.jpg":"1024x1024","k_23384190_640.jpg":"640x640","k_23384190_480.jpg":"480x480","k_23384190_340.jpg":"340x340","k_23384190_220.jpg":"220x220","o_23384190_1280.jpg":"1280x887","o_23384190_1024.jpg":"1024x709","o_23384190_640.jpg":"640x443","o_23384190_480.jpg":"480x332","o_23384190_340.jpg":"340x235","o_23384190_220.jpg":"220x152","h_23384190_1280.jpg":"1280x854","h_23384190_1024.jpg":"1024x683","h_23384190_640.jpg":"640x427","h_23384190_480.jpg":"480x320","h_23384190_340.jpg":"340x227","h_23384190_220.jpg":"220x147","pp_23384190_1280.jpg":"1280x1628","pp_23384190_1024.jpg":"1024x1303","pp_23384190_640.jpg":"640x814","pp_23384190_480.jpg":"480x611","pp_23384190_340.jpg":"340x432","pp_23384190_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797450 Threads: 10 Questions: 1570508777 Slow queries: 4791141 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111754793 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/otkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru-1230645 [printLink] => /om/nautika/otkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru-1230645?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 693295 [name] => parobrod plat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-07 22:43:21 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-plat [link] => /tag/parobrod-plat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BARJAK SVETOGA VLAHA PAROBROD JE PODIGAO JOŠ 1899., PLOVIO JE MANJE OD GODINU DANA, PA NIJE ČUDO DA JE PROMAKAO I DUBROVAČKIM POMORSKIM KRONIČARIMA! EVO GA SADA NA NAŠIM STRANICAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivamo stoljetnu dubrovačku tajnu o parobrodu Plat koji je napokon zaplovio i u Otvorenom moru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384188.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Jedini trag – tako je izgledao parobrod Plat iz 1872.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384188.jpg [title] =>

Jedini trag – tako je izgledao parobrod Plat iz 1872.

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384184.jpg [title] =>

Boka kotorska 1947. – Solin još u ratnom izdanju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384186.jpg [title] =>

Ante Topić u objektivu Paula Schultza

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384187.jpg [title] =>

Drvar u punome sjaju – slava je trajala kratko

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384189.jpg [title] =>

Suruga će kao Njegoš skončati u Normandiji 1944.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/23384190.jpg [title] =>

Čarobni šarm vapora – Tatra na Kvarneru

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gospar Mato, pomorac i stari čitatelj Otvorenog mora, muku muči s dubrovačkim parobrodom Plat. Čuo je da je nekad davno plovio, da je ime dobio po rodnome mjestu znamenitoga brodovlasnika Iva Račića i – ništa više! Proučio je sve mu dostupne tekstove o povijesti dubrovačkoga parobrodarstva, ali nigdje od Plata ni traga! Pa je li taj brod uopće postojao?

Uistinu jest, no plovio je pod barjakom svetoga Vlaha tako davno i tako kratko da je promakao i dubrovačkim pomorskim kroničarima! Ne samo zbog gospara Mata, parobrod Plat će ponovno zaploviti, sada na stranicama Otvorenog mora, pune 122 godine od kratke dubrovačke epizode, a točno 150 godina od njegova prvoga vijađa. Priča iz davnina možda i nije osobito uzbudljiva, ali vrijedi je pročitati.

Prastari parnjak

Životopis prastaroga parnjaka dobro nam je znan, no kako je Plat izgledao? Gotovo smo sigurni da ne postoji nijedna njegova fotografija, ni pod tim, ni pod prijašnjim i kasnijim imenima. Najviše što je uspio pribaviti Nereo Castelli, veliki pomorski znalac iz Trsta, jest crtež/silueta broda iz knjige Paola Valentija o Austrijskome Lloydu. Ipak, dovoljno da vidimo tipični parobrod iz druge polovice 19. stoljeća koji još ima i visoke jarbole i jedra.

Neke davne knjige kažu da je taj željezni parobrod na vijak bio dug 73,6 i širok 9,07 metara, mogao je ukrcati 2000 tona tereta, a parni stroj od 465 indiciranih konjskih snaga pokretao ga je brzinom od devet čvorova. Izgrađen je 1872. godine u Sunderlandu, u brodogradilištu W. Pile & Co. kao novogradnja 226. Na porinuću je dobio ime Sam Weller, a u studenome 1872. predan je naručitelju George Bellu iz North Shieldsa.

Vrlo brzo, već sredinom 1873., prodan je najvećemu jadranskome brodaru, slavnome Austrijskome Lloydu iz Trsta. Pod imenom Dido će broditi 26 godina, a tada se u priči pojavljuje Ivo Račić, odnosno Parobrodarsko udruženje Unione iz Dubrovnika. Kupuju 1899. parobrod koji Lloydu više nije trebao, i u čast gospara Iva daju mu ime Plat, po njegovoj domaji, prelijepome mjestašcu s obala Župskoga zaljeva. No, očito ni njima nije trebao, pa su ga prodali već 1900. godine!

Novoga je gospodara našao u Genovi, u tvrtki Fratelli Cerutti koja mu bira ime Maria C. Ali, ni njima starac iz Sunderlanda nije trebao, pa ga žurno 1901. prodaju u Veneciju. Postaje Giovanni M. i, za divno čudo, za obitelj Marigo plovi punih pet godina. I onda se u travnju 1906. vraća u Genovu. Ali samo da bi skončao u tamošnjem rezalištu Ghilseri.

Ratne kronike

Nakon što smo Plata sačuvali od zaborava, pozabavimo se nekim drugim parobrodima, o kojima smo u Otvorenom moru nekad davno štogod i pisali. Ali, na radost i autora i mnogih čitatelja pojavi se uvijek nešto novo. Eto tako dragi kolega Damir Šarac javlja da se na njemačkome portalu Deutsche Fotothek mogu naći izvrsne fotografije Splita koje je kasnih tridesetih godina prošloga stoljeća snimio Paul Schultz.

---

image

Ante Topić u objektivu Paula Schultza

---

Slike su, malo je reći, vrhunske, no s čitateljima ćemo podijeliti jednu koja nije iz Splita nego iz Dugoga Rata. Tamo je, na vezu pred tvornicom karbida, Paul Schultz snimio parobrod Ante Topić. Vjerojatno je to jedna od posljednjih slika pod tim imenom, prije nego je brod postao Vicko Ferić. Na kraju puta, pod imenom Flight Command, ući će i ostati upisan u svim ratnim kronikama!

Priča počinje 28. travnja 1911. u engleskome gradiću Howdenu na obali rijeke Tyne kada je u brodogradilištu Northumberland Shipbuilding Co. Ltd. porinut parobrod Oreland. Izgrađen za londonsku tvrtku Noreuro Traders Ltd., bio je to prepoznatljivi tramper britanske gradnje: dug 112,8 i širok 15,5 metara, nosivosti 7671 tonu, s parostrojem od 1850 konjskih snaga i tada uobičajenom brzinom od 10 čvorova. Zaplovit će u lipnju 1911., promijeniti nekoliko britanskih vlasnika, ali ne i ime, da bi 1931. godine doplovio u Jadran.

Namjerno potapanje

Taj još mladi brod kupila je Slobodna plovidba Topić sa Sušaka, u okviru ubrzanoga jačanja flote. Služio je dobro obitelji Topić, koja ga, s najavom prvih vjetrova rata, 1939. godine prodaje splitskoj tvrtki Brodarstvo Ferić, koja je tada imala tek mali parobrod Galeb, te veliki, ali ostarjeli brod Sveti Duje.

Nije posve jasno kako se i gdje točno u Americi Vicko Ferić zatekao u ljeto 1942., no vlada u Washingtonu ga je 9. srpnja rekvirirala i predala na upravljanje ratnoj pomorskoj administraciji (US War Shipping Administration). Brod je dobio ime Flight Command i upisan je u Panami. O njemu se ništa nije znalo sve dok se nisu pojavili podatci o brodovima koji su u lipnju 1944. hotimično potopljeni u Normandiji.

Tako su stvarani valobrani i umjetne luke nužni za povijesno savezničko iskrcavanje. Flight Command je postao dio valobrana Gooseberry 2 pred krvavom plažom Omaha, na koju su se iskrcali Amerikanci. Pred susjednom plažom Gold od potopljenih je brodova nastao valobran Gooseberry 3. A u njemu jadranski veteran Njegoš! Po dimenzijama, nosivosti, parnome pogonu i brzini bio je praktički jednak nekadašnjem Anti Topiću. I samo tri godine stariji.

---

image

Suruga će kao Njegoš skončati u Normandiji 1944.

---

Tipični Britanac izgrađen je 1908. u škotskome Dumbartonu, u brodogradilištu Archibald McMillan & Son Ltd. Izvorno se zvao Suruga, a naručila ga je američka tvrtka Barber & Co. Inc. za svoju podružnicu New York & Oriental Steamship Co. Ipak, bio je upisan u Liverpoolu i vijao je britansku zastavu.

Slika šijavanja

Ratne kronike bilježe da ga je 20. prosinca 1917. pred talijanskom obalom torpedirala njemačka podmornica U 49. Da ne potone nasukan je kod San Rema. U plovidbu se vratio tri mjeseca kasnije, da bi 1919. prešao pod američki stijeg. Parobrod 1925. kupuju Danci, daju mu ime Norman Isles, da bi ga već 1926. prodali splitskoj Jugoslavensko-Amerikanskoj plovidbi koja mu daje ime Njegoš. Dvije godine poslije ta tvrtka postaje sastavnica Jugoslavenskoga Lloyda.

Kronike novoga rata počinju se Njegošem baviti u lipnju 1940., kada su ga francuske kolaboracijske vlasti iz Vichyja uzaptile u senegalskoj luci Dakar. Tri godine poslije, poslije pada Dakra u savezničke ruke, preuzimaju ga Britanci i nakrcanoga kikirikijem (?!) šalju u Liverpool. Tamo je oronuli teretnjak odabran za potapanje u Normandiji. A mi smo odabrali njegovu lijepu sliku iz vremena kad je plovio kao Suruga. Naslikao ju je 1916. godine Antonio Jacobsen, znameniti američki slikar brodova danskoga podrijetla.

---

image

Čarobni šarm vapora – Tatra na Kvarneru

---

Tko je pak 1911. godine uslikao parobrod Tatra riječke Ungaro-Croate, negdje na Kvarneru, nije nam poznato. Sliku smo pronašli na izvrsnome mađarskome portalu Fortepan o kojem smo već opširno pisali u Otvorenom moru. Podsjetimo da su ga 2010. godine pokrenula dvojica zaljubljenika u fotografiju, Akos Szepessy i Miklos Tamasi. Zamislili su ga kao svojevrsni internetski vremeplov gdje će se objavljivati fotografije koje su snimili obični ljudi.

Netko od tih običnih ljudi snimio je Tatru kako punom brzinom plovi krmom iliti šijaje. A o samome brodu nećemo dugo. Dovoljno je reći da će mnogo godina kasnije postati dobro nam znani Jadrolinijin parobrod Vida, koji je u brojnim pregradnjama posve izgubio čudesni šarm vapora i postao kašeta. Kako bilo, plovio je punih 60 godina prije nego je skončao u rezalištu u Svetome Kaji.

---

image

Boka kotorska 1947. – Solin još u ratnom izdanju

---

Četiri promašaja

Naš stalni suradnik Siniša Luković iz Tivta, ponajbolji poznavatelj pomorstva Boke kotorske, poslao je nam je dosad nepoznatu fotografiju parobroda Solin pronađenu u arhivu Vlade Crne Gore. Zanimljiva je to slika, jer je brod snimljen u Boki 1947. godine, a još uvijek je u ratnome izdanju, kao iz vremena kad je bio transportni brod Mornarice NOVJ. Pisali smo o Solinu iscrpno i više puta, pa nećemo ponovno, jer nova/stara slika sve kazuje.

I za kraj: Jugolinija. Naše je čitatelje zanimalo zašto u Otvorenom moru nisam obilježio 75. godišnjicu osnutka Jugoslavenske linijske plovidbe, svima znane Jugolinije, kasnije Croatia Linea. Najkraći bi odgovor bio da smo toliko pisali o njezinim brodovima, te da se nešto novo i dosad nepoznato teško može pronaći.

---

image

Drvar u punome sjaju – slava je trajala kratko

---

Ipak, evo u priči o vaporima i malo Jugolinije. Turbinski parobrod Drvar snimljen je pred Rijekom u kolovozu 1956., uoči primopredaje u 3. maju. Uistinu impresivan brod, reklo bi se kuća na moru. Da ne govorimo o neponovljivoj ljepoti linija! No, vrlo brzo pokazat će se da je gradnja Drvara i blizanaca mu Radnika, Šibenika i Marjana bio najveći promašaj u povijesti Jugolinije. Pisali smo o tome, pa nećemo sada otvarati tu tjeskobnu temu. Uživajte u fotografiji!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Jedini trag – tako je izgledao parobrod Plat iz 1872.


Boka kotorska 1947. – Solin još u ratnom izdanju


Ante Topić u objektivu Paula Schultza


Drvar u punome sjaju – slava je trajala kratko


Suruga će kao Njegoš skončati u Normandiji 1944.


Čarobni šarm vapora – Tatra na Kvarneru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/otkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru-1230645 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e620b2ee944742024e2c33f889bdc68dfd86d2ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivamo+stoljetnu+dubrova%C4%8Dku+tajnu+o+parobrodu+Plat+koji+je+napokon+zaplovio+i+u+Otvorenom+moru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fotkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru-1230645 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fotkrivamo-stoljetnu-dubrovacku-tajnu-o-parobrodu-plat-koji-je-napokon-zaplovio-i-u-otvorenom-moru-1230645 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BARJAK SVETOGA VLAHA PAROBROD JE PODIGAO JOŠ 1899., PLOVIO JE MANJE OD GODINU DANA, PA NIJE ČUDO DA JE PROMAKAO I DUBROVAČKIM POMORSKIM KRONIČARIMA! EVO GA SADA NA NAŠIM STRANICAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEOtkrivamo stoljetnu dubrovačku tajnu o parobrodu Plat koji je napokon zaplovio i u Otvorenom moru

Piše PIŠE MARIJAN ŽUVIĆ
8. listopada 2022. - 07:20

Gospar Mato, pomorac i stari čitatelj Otvorenog mora, muku muči s dubrovačkim parobrodom Plat. Čuo je da je nekad davno plovio, da je ime dobio po rodnome mjestu znamenitoga brodovlasnika Iva Račića i – ništa više! Proučio je sve mu dostupne tekstove o povijesti dubrovačkoga parobrodarstva, ali nigdje od Plata ni traga! Pa je li taj brod uopće postojao?

Uistinu jest, no plovio je pod barjakom svetoga Vlaha tako davno i tako kratko da je promakao i dubrovačkim pomorskim kroničarima! Ne samo zbog gospara Mata, parobrod Plat će ponovno zaploviti, sada na stranicama Otvorenog mora, pune 122 godine od kratke dubrovačke epizode, a točno 150 godina od njegova prvoga vijađa. Priča iz davnina možda i nije osobito uzbudljiva, ali vrijedi je pročitati.

Prastari parnjak

Životopis...

16. svibanj 2024 15:13