stdClass Object ( [id] => 1187200 [title] => Nikad ispričana priča o splitskoj petorci iz Ukrajine: heroji kojima se nitko nije divio nestali su s plavih putova kao sjena, u neviđenoj medijskoj tišini [alias] => nikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pišući tako često o brodovima Jadroplova i njihovim sudbinama, prije mnogo godina sam ustvrdio da je petorka teretnjaka iz Ukrajine bila najveći poslovni promašaj splitskoga brodara.

Kad su prije 22 godine, u koloni po jedan, odlazili u rezalište u Alangu, razmišljanja pomoraca najbolje je sažeo jedan vrsni splitski kapetan: To su brodovi kojima se nitko nije divio i za kojima nitko neće žaliti.

Često se pitalo zašto konačno ne ispričam tu nimalo herojsku priču i odgovorim jesu li Heroj Paić, Heroj Senjanović, Heroj Kosta Stamenković, Admiral Purišić i Priština uistinu i zaslužili tako teške riječi?

Svima je bilo jasno da se Jadroplov, najblaže rečeno, s ukrajinskom petorkom nije usrećio. U pomorskim krugovima, i ne samo u Splitu, čulo se mnoštvo neugodnih detalja o brodovima iz Hersona.

Nedostajući detalji

Kao i prije 40 godina, i danas u toj štoriji nedostaju mnogi detalji. Pojavili se jesu dokumenti koji potvrđuju točnost onoga što se na Jadranu govorilo ispod glasa, pa i više od toga. Budimo otvoreni: priču nikad nećemo zaokružiti do kraja, pa ispričajmo ono što sigurno znamo, ali i ono što vjerujemo da je sigurno moglo biti.

Moramo se vratiti pola stoljeća unatrag, ali ne u Split, nego u Moskvu, u doba kada je Sovjetski Savez bio velesila kojoj je bilo lakše napraviti atomsku bombu nego pristojan teretni brod! SSSR je bio najveći uvoznik brodova u svijetu, a serije novogradnji stizale su i s jadranskih navoza. I onda je sam Centralni komitet KPSS procijenio da bi trebalo stranim brodarima ponuditi kvalitetne sovjetske brodove.

Izbor je pao na uglednoga projektanta Georgija Mihailoviča Filatova i ukrajinsko brodogradilište Hersonski sudostroitelni zavod. Tamo su se pod oznakom Projekt 1585 gradili linijski teretnjaci za Crnomorsku plovidbu iz Odese.

Poznatiji kao tip Dnjepr, oni su uz neznatne izmjene postali izvozni Projekt 1585E. Ti su brodovi bili dugi 162,6 i široki 22,2 metra, nosivosti 13.450 tona. Bili su opremljeni sa po sedam okretnih palubnih dizalica od po 12 tona, te jarbolom sa samaricom za teški teret od 63 tone.

Mogli su ukrcati i 388 standardnih kontejnera od 20 stopa, a zavidnom brzinom od 18 čvorova pokretao ih je dizelski stroj Burmeister & Wain od 10.600 konjskih snaga, po licenci izgrađen u sovjetskome Brijansku. I vizualni dojam bio je povoljan. Sve se činilo sjajnim.

Prvi brod, Kapitan Petko Voivoda, isporučen je 15. listopada 1974., a do listopada 1975. Bugarskoj su isporučena još tri broda. No, od toga nije bilo velike koristi za sovjetski Agitprop. Nije se radilo o izvoznom uspjehu na Zapadu, jer je Bugarska bila članica socijalističkoga gospodarskoga bloka, poznatoga SEV-a.

Noćna mora kupaca

Prava je vijest bila tek kad je poznata njemačka tvrtka Hamburg-Südamerikanische naručila u Hersonu brodove Santa Rita, Santa Rosa i Santa Elena, koji su joj isporučeni u nevjerojatno kratkom roku od pola godine.

Slijedila je isporuka brodova Lycaon i Laertes za slavnu britansku kompaniju Blue Funnel Lines i – bajki je došao kraj. Problemi sa zastarjelom sovjetskom opremom i strojevima svih vrsta postali su noćna mora i kupaca sa Zapada više nije bilo.

Moglo se od dobro upućenih čuti da brodovi zapravo nisu toliko loši koliko je pogubna bila organizacija sovjetske brodogradnje. U Brijansku su proizvodili brodske motore za koje nisu znali ni kad će ni gdje će biti ugrađeni.

U Hersonu su gradili trupove za brodove koje je netko tek trebao naručiti, negdje iza Urala slagali su pomoćne motore, a na Baltiku palubne dizalice. I kad bi se našao kupac, od svega toga bi na Crnome moru rekordno brzo sastavili brod!

U priču tada ulazi Jadroplov. Prema nekim kazivanjima, SSSR je od Jugoslavije, kao pridružene članice SEV-a, tražio da kupi nekoliko brodova iz Hersona. Navodno ih nitko na Jadranu nije htio, da bi na kraju Splićani popustili pritiscima i nagovaranjima. Dakako, u javnost ništa nije procurilo, no priča se činila uvjerljivom.

Medijska tišina

Prvi glas o novogradnjama iz Ukrajine bila je mala vijest na naslovnici Slobodne Dalmacije, objavljena 2. kolovoza 1977. godine. Agencija Tanjug javila je iz Moskve da je 29. srpnja u brodogradilištu Herson Jadroplovu predan brod Heroj Paić. U tekstu se spominje beogradski Generalexport, svugdje prisutni Genex, pa je moguće da je i tu imao svoje prste.

---

image

Prvijenac iz Hersona na vezu u Pločama – Heroj Paić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U medijskoj tišini prošla je i isporuka broda Heroj Senjanović 20. prosinca 1977., pa Heroja Koste Stamenkovića koncem rujna 1978. i na kraju Admirala Purišića točno godinu dana kasnije. Posljednji, naknadno naručeni, brod Priština, isporučen je u studenome 1980. godine. S nekoliko rečenica to je zabilježila Slobodna Dalmacija od 7. studenoga.

---

image

Priština pred Splitom u lipnju 1982.

---

Nije se nikad dogodilo da je gradnja pet novih brodova za bilo kojega našega brodara prošla u takvoj medijskoj tišini. Kako su mnogi tada potiho govorili, nisu se ni imali čime pohvaliti.

Vrlo brzo su u pomorskim krugovima krenule i mnogo ozbiljnije priče o njihovim manama. Govorilo se o cijelim plohama boje koje s oplate padaju u more, o metalnim strugotinama kojih su bili puni strojevi iz Brijanska, o velikim i malim kvarovima svih vrsta.

---

image

Admiral Purišić u najboljim danima

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dakako, sve se to moglo nazvati običnim ćakulama, zlobnim pretjerivanjima, pa i pukim izmišljotinama. Možda bi se tako i dalje mislilo da se, doduše mnogo kasnije, nije pojavio dokument iz tadašnje splitske Investiciono komercijalne banke. U njemu Jadroplov traži da se prolongira otplata kredita za brod Heroj Senjanović. I otkriva nevjerojatne stvari!

Kao drugi iz serije, novogradnja 2011, Heroj Senjanović isporučen je u Hersonu 20. prosinca 1977., te je odmah zaplovio prema Splitu kako bi početkom siječnja 1978. preuzeo liniju za Australiju. Gradnju je s 85 posto vrijednosti kreditirala Banka za vanjsku trgovinu SSSR-a, a preostalih 15 posto bio je kredit splitskoga IKB-a. No, očekivani rutinski posao postao je najgora noćna mora!

---

image

Dugo skrivana tajna broda pegule – Heroj Senjanović

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kvarovi u nizu

Već na putu iz Odese za Split počeli su se redati kvarovi i otkrivati nedostatci. Glavni stroj bio je u rasulu, pa je brod, umjesto u Split, otpravljen izravno u pulski Uljanik na popravak. No, tamošnjim je stručnjacima odmah bilo jasno da se stroj ne može popraviti, a slično je bilo i s brojnim drugim kvarovima. Kad su u Pulu došli inspektori moskovskoga Sudoimporta, mogli su samo prihvatiti sve te primjedbe i odrediti da se brod vrati u Herson, gdje će se zamijeniti glavni stroj i druga oprema.

Heroj Senjanović je otplovio iz Pule tek krajem travnja 1978., a popravak u Ukrajini trajao je sve do početka studenoga! O tome se u javnosti ništa nije znalo, sve je bilo pod velom tajne, pa se i danas može samo nagađati što se sve događalo na drugim herojima.

Za poslovanje Jadroplova dugoročno je još veći problem bila činjenica da su brodovi iz Hersona bili tehnološki posve zastarjeli. Izvorno su održavali liniju Jadran-Australija-Novi Zeland, te još zahtjevniju liniju za Velika jezera, tržišna je bitka bila nemilosrdna, a posla sve manje. Na kraju je svih pet brodova prebačeno na liniju za Crveno more i luke istočne i južne Afrike.

Na Jadranu se odahnulo kad je početkom 1999. uprava Jadroplova odlučila poslati heroje u staro željezo. Doduše više se nisu tako zvali, jer su 1992. svim brodovima imena promijenjena.

U samo deset mjeseci, od travnja 1999. do siječnja 2000. godine, u rezalište u Alangu jedan za drugim otplovili su Omiš, nekadašnji Heroj Senjanović, pa Jelsa (Heroj Paić), Marjan (Heroj Kosta Stamenković), te na kraju Alka (Admiral Purišić). Peti brod Bol, nekadašnju Prištinu, kupila je ukrajinska tvrtka Kaalbye iz Odese, da bi pod imenom Galina IV i on skončao na pijesku Alanga.

---

image

Na pijesku Alanga – Alka, nekadašnji Admiral Purišić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zaklopljena knjiga

Tada je zaklopljena turobna knjiga o brodovima koje nitko nije volio, a unatoč herojskim imenima život im nije bio nimalo herojski. Projekt 1585E nije postigao cilj: strani brodari nisu pohitali graditi brodove u Sovjetskom Savezu. Gradilo se po zapovijedi iz Moskve za socijalističke zemlje: sedam brodova za Kubu, šest za Bugarsku, te po jedan za Rumunjsku i Mađarsku.

Izuzetak su bila četiri broda za grčke brodovlasnike, ali i oni su ih brže prodali nego kupili. I to kako: dva su prodana drugim Grcima, a dva je otkupila sovjetska Crnomorska plovidba iz Odese?!

Za divno čudo, na samome kraju balade, još su dva broda otplovila put Jugoslavije. Kad su svi već digli ruke od Projekta 1585E, pojavila se Beogradska plovidba i kupila u Hersonu brodove Jugoagent i Kapetan Pavlović...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8488 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-19 11:22:24 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-25 13:20:16 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-25 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616892.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616888.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616890.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616894.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616896.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20616898.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Idili\u010dna slika \u2013 Heroj Kosta Stamenkovi\u0107<\/em> u Sydneyju<\/p>","

Admiral Puri\u0161i\u0107<\/em> u najboljim danima<\/p>","

Na pijesku Alanga \u2013 Alka<\/em>, nekada\u0161nji Admiral Puri\u0161i\u0107<\/em><\/p>","

Prvijenac iz Hersona na vezu u Plo\u010dama \u2013 Heroj Pai\u0107<\/em><\/p>","

Dugo skrivana tajna broda pegule \u2013 Heroj Senjanovi\u0107<\/em><\/p>","

Pri\u0161tina <\/em>pred Splitom u lipnju 1982.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1298","hd_20616892_1920.jpg":"1920x1080","k_20616892_1280.jpg":"1280x1280","k_20616892_1024.jpg":"1024x1024","k_20616892_640.jpg":"640x640","k_20616892_480.jpg":"480x480","k_20616892_340.jpg":"340x340","k_20616892_220.jpg":"220x220","o_20616892_1280.jpg":"1280x865","o_20616892_1024.jpg":"1024x692","o_20616892_640.jpg":"640x432","o_20616892_480.jpg":"480x324","o_20616892_340.jpg":"340x229","o_20616892_220.jpg":"220x148","h_20616892_1280.jpg":"1280x854","h_20616892_1024.jpg":"1024x683","h_20616892_640.jpg":"640x427","h_20616892_480.jpg":"480x320","h_20616892_340.jpg":"340x227","h_20616892_220.jpg":"220x147","pp_20616892_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616892_1024.jpg":"805x1024","pp_20616892_640.jpg":"503x640","pp_20616892_480.jpg":"377x480","pp_20616892_340.jpg":"267x340","pp_20616892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_20616888_1920.jpg":"1920x1080","k_20616888_1280.jpg":"1280x1280","k_20616888_1024.jpg":"1024x1024","k_20616888_640.jpg":"640x640","k_20616888_480.jpg":"480x480","k_20616888_340.jpg":"340x340","k_20616888_220.jpg":"220x220","o_20616888_1280.jpg":"1280x808","o_20616888_1024.jpg":"1024x646","o_20616888_640.jpg":"640x404","o_20616888_480.jpg":"480x303","o_20616888_340.jpg":"340x214","o_20616888_220.jpg":"220x138","h_20616888_1280.jpg":"1280x854","h_20616888_1024.jpg":"1024x683","h_20616888_640.jpg":"640x427","h_20616888_480.jpg":"480x320","h_20616888_340.jpg":"340x227","h_20616888_220.jpg":"220x147","pp_20616888_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616888_1024.jpg":"805x1024","pp_20616888_640.jpg":"503x640","pp_20616888_480.jpg":"377x480","pp_20616888_340.jpg":"267x340","pp_20616888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1316x1461","hd_20616890_1920.jpg":"1920x1080","k_20616890_1280.jpg":"1280x1280","k_20616890_1024.jpg":"1024x1024","k_20616890_640.jpg":"640x640","k_20616890_480.jpg":"480x480","k_20616890_340.jpg":"340x340","k_20616890_220.jpg":"220x220","o_20616890_1280.jpg":"1280x1421","o_20616890_1024.jpg":"1024x1136","o_20616890_640.jpg":"640x710","o_20616890_480.jpg":"480x532","o_20616890_340.jpg":"340x377","o_20616890_220.jpg":"220x244","h_20616890_1280.jpg":"1280x854","h_20616890_1024.jpg":"1024x683","h_20616890_640.jpg":"640x427","h_20616890_480.jpg":"480x320","h_20616890_340.jpg":"340x227","h_20616890_220.jpg":"220x147","pp_20616890_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616890_1024.jpg":"805x1024","pp_20616890_640.jpg":"503x640","pp_20616890_480.jpg":"377x480","pp_20616890_340.jpg":"267x340","pp_20616890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20616894_1920.jpg":"1920x1080","k_20616894_1280.jpg":"1280x1280","k_20616894_1024.jpg":"1024x1024","k_20616894_640.jpg":"640x640","k_20616894_480.jpg":"480x480","k_20616894_340.jpg":"340x340","k_20616894_220.jpg":"220x220","o_20616894_1280.jpg":"1280x853","o_20616894_1024.jpg":"1024x682","o_20616894_640.jpg":"640x426","o_20616894_480.jpg":"480x320","o_20616894_340.jpg":"340x226","o_20616894_220.jpg":"220x146","h_20616894_1280.jpg":"1280x854","h_20616894_1024.jpg":"1024x683","h_20616894_640.jpg":"640x427","h_20616894_480.jpg":"480x320","h_20616894_340.jpg":"340x227","h_20616894_220.jpg":"220x147","pp_20616894_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616894_1024.jpg":"805x1024","pp_20616894_640.jpg":"503x640","pp_20616894_480.jpg":"377x480","pp_20616894_340.jpg":"267x340","pp_20616894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1385","hd_20616896_1920.jpg":"1920x1080","k_20616896_1280.jpg":"1280x1280","k_20616896_1024.jpg":"1024x1024","k_20616896_640.jpg":"640x640","k_20616896_480.jpg":"480x480","k_20616896_340.jpg":"340x340","k_20616896_220.jpg":"220x220","o_20616896_1280.jpg":"1280x923","o_20616896_1024.jpg":"1024x738","o_20616896_640.jpg":"640x461","o_20616896_480.jpg":"480x346","o_20616896_340.jpg":"340x245","o_20616896_220.jpg":"220x158","h_20616896_1280.jpg":"1280x854","h_20616896_1024.jpg":"1024x683","h_20616896_640.jpg":"640x427","h_20616896_480.jpg":"480x320","h_20616896_340.jpg":"340x227","h_20616896_220.jpg":"220x147","pp_20616896_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616896_1024.jpg":"805x1024","pp_20616896_640.jpg":"503x640","pp_20616896_480.jpg":"377x480","pp_20616896_340.jpg":"267x340","pp_20616896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1084","hd_20616898_1920.jpg":"1920x1080","k_20616898_1280.jpg":"1280x1280","k_20616898_1024.jpg":"1024x1024","k_20616898_640.jpg":"640x640","k_20616898_480.jpg":"480x480","k_20616898_340.jpg":"340x340","k_20616898_220.jpg":"220x220","o_20616898_1280.jpg":"1280x722","o_20616898_1024.jpg":"1024x578","o_20616898_640.jpg":"640x361","o_20616898_480.jpg":"480x271","o_20616898_340.jpg":"340x191","o_20616898_220.jpg":"220x124","h_20616898_1280.jpg":"1280x854","h_20616898_1024.jpg":"1024x683","h_20616898_640.jpg":"640x427","h_20616898_480.jpg":"480x320","h_20616898_340.jpg":"340x227","h_20616898_220.jpg":"220x147","pp_20616898_1280.jpg":"1006x1280","pp_20616898_1024.jpg":"805x1024","pp_20616898_640.jpg":"503x640","pp_20616898_480.jpg":"377x480","pp_20616898_340.jpg":"267x340","pp_20616898_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15233633 Threads: 4 Questions: 3173370796 Slow queries: 7110184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235428408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/nikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine-1187200 [printLink] => /om/nautika/nikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine-1187200?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 675367 [name] => Heroj Senjanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:17 [main_article_id] => 0 [alias] => heroj-senjanovic [link] => /tag/heroj-senjanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 675368 [name] => jadroplov ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov-ukrajina [link] => /tag/jadroplov-ukrajina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 675369 [name] => Heroj Paić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => heroj-paic [link] => /tag/heroj-paic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 675370 [name] => Heroj Kosta Stamenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => heroj-kosta-stamenkovic [link] => /tag/heroj-kosta-stamenkovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 675371 [name] => Admiral Purišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => admiral-purisic [link] => /tag/admiral-purisic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 675372 [name] => brod priština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 14:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-pristina [link] => /tag/brod-pristina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nikad ispričana priča o splitskoj petorci iz Ukrajine: heroji kojima se nitko nije divio nestali su s plavih putova kao sjena, u neviđenoj medijskoj tišini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616892.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Idilična slika – Heroj Kosta Stamenković u Sydneyju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616892.jpg [title] =>

Idilična slika – Heroj Kosta Stamenković u Sydneyju

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616888.jpg [title] =>

Admiral Purišić u najboljim danima

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616890.jpg [title] =>

Na pijesku Alanga – Alka, nekadašnji Admiral Purišić

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616894.jpg [title] =>

Prvijenac iz Hersona na vezu u Pločama – Heroj Paić

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616896.jpg [title] =>

Dugo skrivana tajna broda pegule – Heroj Senjanović

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20616898.jpg [title] =>

Priština pred Splitom u lipnju 1982.

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pišući tako često o brodovima Jadroplova i njihovim sudbinama, prije mnogo godina sam ustvrdio da je petorka teretnjaka iz Ukrajine bila najveći poslovni promašaj splitskoga brodara.

Kad su prije 22 godine, u koloni po jedan, odlazili u rezalište u Alangu, razmišljanja pomoraca najbolje je sažeo jedan vrsni splitski kapetan: To su brodovi kojima se nitko nije divio i za kojima nitko neće žaliti.

Često se pitalo zašto konačno ne ispričam tu nimalo herojsku priču i odgovorim jesu li Heroj Paić, Heroj Senjanović, Heroj Kosta Stamenković, Admiral Purišić i Priština uistinu i zaslužili tako teške riječi?

Svima je bilo jasno da se Jadroplov, najblaže rečeno, s ukrajinskom petorkom nije usrećio. U pomorskim krugovima, i ne samo u Splitu, čulo se mnoštvo neugodnih detalja o brodovima iz Hersona.

Nedostajući detalji

Kao i prije 40 godina, i danas u toj štoriji nedostaju mnogi detalji. Pojavili se jesu dokumenti koji potvrđuju točnost onoga što se na Jadranu govorilo ispod glasa, pa i više od toga. Budimo otvoreni: priču nikad nećemo zaokružiti do kraja, pa ispričajmo ono što sigurno znamo, ali i ono što vjerujemo da je sigurno moglo biti.

Moramo se vratiti pola stoljeća unatrag, ali ne u Split, nego u Moskvu, u doba kada je Sovjetski Savez bio velesila kojoj je bilo lakše napraviti atomsku bombu nego pristojan teretni brod! SSSR je bio najveći uvoznik brodova u svijetu, a serije novogradnji stizale su i s jadranskih navoza. I onda je sam Centralni komitet KPSS procijenio da bi trebalo stranim brodarima ponuditi kvalitetne sovjetske brodove.

Izbor je pao na uglednoga projektanta Georgija Mihailoviča Filatova i ukrajinsko brodogradilište Hersonski sudostroitelni zavod. Tamo su se pod oznakom Projekt 1585 gradili linijski teretnjaci za Crnomorsku plovidbu iz Odese.

Poznatiji kao tip Dnjepr, oni su uz neznatne izmjene postali izvozni Projekt 1585E. Ti su brodovi bili dugi 162,6 i široki 22,2 metra, nosivosti 13.450 tona. Bili su opremljeni sa po sedam okretnih palubnih dizalica od po 12 tona, te jarbolom sa samaricom za teški teret od 63 tone.

Mogli su ukrcati i 388 standardnih kontejnera od 20 stopa, a zavidnom brzinom od 18 čvorova pokretao ih je dizelski stroj Burmeister & Wain od 10.600 konjskih snaga, po licenci izgrađen u sovjetskome Brijansku. I vizualni dojam bio je povoljan. Sve se činilo sjajnim.

Prvi brod, Kapitan Petko Voivoda, isporučen je 15. listopada 1974., a do listopada 1975. Bugarskoj su isporučena još tri broda. No, od toga nije bilo velike koristi za sovjetski Agitprop. Nije se radilo o izvoznom uspjehu na Zapadu, jer je Bugarska bila članica socijalističkoga gospodarskoga bloka, poznatoga SEV-a.

Noćna mora kupaca

Prava je vijest bila tek kad je poznata njemačka tvrtka Hamburg-Südamerikanische naručila u Hersonu brodove Santa Rita, Santa Rosa i Santa Elena, koji su joj isporučeni u nevjerojatno kratkom roku od pola godine.

Slijedila je isporuka brodova Lycaon i Laertes za slavnu britansku kompaniju Blue Funnel Lines i – bajki je došao kraj. Problemi sa zastarjelom sovjetskom opremom i strojevima svih vrsta postali su noćna mora i kupaca sa Zapada više nije bilo.

Moglo se od dobro upućenih čuti da brodovi zapravo nisu toliko loši koliko je pogubna bila organizacija sovjetske brodogradnje. U Brijansku su proizvodili brodske motore za koje nisu znali ni kad će ni gdje će biti ugrađeni.

U Hersonu su gradili trupove za brodove koje je netko tek trebao naručiti, negdje iza Urala slagali su pomoćne motore, a na Baltiku palubne dizalice. I kad bi se našao kupac, od svega toga bi na Crnome moru rekordno brzo sastavili brod!

U priču tada ulazi Jadroplov. Prema nekim kazivanjima, SSSR je od Jugoslavije, kao pridružene članice SEV-a, tražio da kupi nekoliko brodova iz Hersona. Navodno ih nitko na Jadranu nije htio, da bi na kraju Splićani popustili pritiscima i nagovaranjima. Dakako, u javnost ništa nije procurilo, no priča se činila uvjerljivom.

Medijska tišina

Prvi glas o novogradnjama iz Ukrajine bila je mala vijest na naslovnici Slobodne Dalmacije, objavljena 2. kolovoza 1977. godine. Agencija Tanjug javila je iz Moskve da je 29. srpnja u brodogradilištu Herson Jadroplovu predan brod Heroj Paić. U tekstu se spominje beogradski Generalexport, svugdje prisutni Genex, pa je moguće da je i tu imao svoje prste.

---

image

Prvijenac iz Hersona na vezu u Pločama – Heroj Paić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U medijskoj tišini prošla je i isporuka broda Heroj Senjanović 20. prosinca 1977., pa Heroja Koste Stamenkovića koncem rujna 1978. i na kraju Admirala Purišića točno godinu dana kasnije. Posljednji, naknadno naručeni, brod Priština, isporučen je u studenome 1980. godine. S nekoliko rečenica to je zabilježila Slobodna Dalmacija od 7. studenoga.

---

image

Priština pred Splitom u lipnju 1982.

---

Nije se nikad dogodilo da je gradnja pet novih brodova za bilo kojega našega brodara prošla u takvoj medijskoj tišini. Kako su mnogi tada potiho govorili, nisu se ni imali čime pohvaliti.

Vrlo brzo su u pomorskim krugovima krenule i mnogo ozbiljnije priče o njihovim manama. Govorilo se o cijelim plohama boje koje s oplate padaju u more, o metalnim strugotinama kojih su bili puni strojevi iz Brijanska, o velikim i malim kvarovima svih vrsta.

---

image

Admiral Purišić u najboljim danima

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dakako, sve se to moglo nazvati običnim ćakulama, zlobnim pretjerivanjima, pa i pukim izmišljotinama. Možda bi se tako i dalje mislilo da se, doduše mnogo kasnije, nije pojavio dokument iz tadašnje splitske Investiciono komercijalne banke. U njemu Jadroplov traži da se prolongira otplata kredita za brod Heroj Senjanović. I otkriva nevjerojatne stvari!

Kao drugi iz serije, novogradnja 2011, Heroj Senjanović isporučen je u Hersonu 20. prosinca 1977., te je odmah zaplovio prema Splitu kako bi početkom siječnja 1978. preuzeo liniju za Australiju. Gradnju je s 85 posto vrijednosti kreditirala Banka za vanjsku trgovinu SSSR-a, a preostalih 15 posto bio je kredit splitskoga IKB-a. No, očekivani rutinski posao postao je najgora noćna mora!

---

image

Dugo skrivana tajna broda pegule – Heroj Senjanović

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kvarovi u nizu

Već na putu iz Odese za Split počeli su se redati kvarovi i otkrivati nedostatci. Glavni stroj bio je u rasulu, pa je brod, umjesto u Split, otpravljen izravno u pulski Uljanik na popravak. No, tamošnjim je stručnjacima odmah bilo jasno da se stroj ne može popraviti, a slično je bilo i s brojnim drugim kvarovima. Kad su u Pulu došli inspektori moskovskoga Sudoimporta, mogli su samo prihvatiti sve te primjedbe i odrediti da se brod vrati u Herson, gdje će se zamijeniti glavni stroj i druga oprema.

Heroj Senjanović je otplovio iz Pule tek krajem travnja 1978., a popravak u Ukrajini trajao je sve do početka studenoga! O tome se u javnosti ništa nije znalo, sve je bilo pod velom tajne, pa se i danas može samo nagađati što se sve događalo na drugim herojima.

Za poslovanje Jadroplova dugoročno je još veći problem bila činjenica da su brodovi iz Hersona bili tehnološki posve zastarjeli. Izvorno su održavali liniju Jadran-Australija-Novi Zeland, te još zahtjevniju liniju za Velika jezera, tržišna je bitka bila nemilosrdna, a posla sve manje. Na kraju je svih pet brodova prebačeno na liniju za Crveno more i luke istočne i južne Afrike.

Na Jadranu se odahnulo kad je početkom 1999. uprava Jadroplova odlučila poslati heroje u staro željezo. Doduše više se nisu tako zvali, jer su 1992. svim brodovima imena promijenjena.

U samo deset mjeseci, od travnja 1999. do siječnja 2000. godine, u rezalište u Alangu jedan za drugim otplovili su Omiš, nekadašnji Heroj Senjanović, pa Jelsa (Heroj Paić), Marjan (Heroj Kosta Stamenković), te na kraju Alka (Admiral Purišić). Peti brod Bol, nekadašnju Prištinu, kupila je ukrajinska tvrtka Kaalbye iz Odese, da bi pod imenom Galina IV i on skončao na pijesku Alanga.

---

image

Na pijesku Alanga – Alka, nekadašnji Admiral Purišić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zaklopljena knjiga

Tada je zaklopljena turobna knjiga o brodovima koje nitko nije volio, a unatoč herojskim imenima život im nije bio nimalo herojski. Projekt 1585E nije postigao cilj: strani brodari nisu pohitali graditi brodove u Sovjetskom Savezu. Gradilo se po zapovijedi iz Moskve za socijalističke zemlje: sedam brodova za Kubu, šest za Bugarsku, te po jedan za Rumunjsku i Mađarsku.

Izuzetak su bila četiri broda za grčke brodovlasnike, ali i oni su ih brže prodali nego kupili. I to kako: dva su prodana drugim Grcima, a dva je otkupila sovjetska Crnomorska plovidba iz Odese?!

Za divno čudo, na samome kraju balade, još su dva broda otplovila put Jugoslavije. Kad su svi već digli ruke od Projekta 1585E, pojavila se Beogradska plovidba i kupila u Hersonu brodove Jugoagent i Kapetan Pavlović...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Idilična slika – Heroj Kosta Stamenković u Sydneyju

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Admiral Purišić u najboljim danima

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Na pijesku Alanga – Alka, nekadašnji Admiral Purišić

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Prvijenac iz Hersona na vezu u Pločama – Heroj Paić

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Dugo skrivana tajna broda pegule – Heroj Senjanović


Priština pred Splitom u lipnju 1982.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/nikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine-1187200 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2ffec4f4713d271baef2ab100bdd255c3636d06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nikad+ispri%C4%8Dana+pri%C4%8Da+o+splitskoj+petorci+iz+Ukrajine%3A+heroji+kojima+se+nitko+nije+divio+nestali+su+s+plavih+putova+kao+sjena%2C+u+nevi%C4%91enoj+medijskoj+ti%C5%A1ini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine-1187200 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnikad-ispricana-prica-o-brodovima-jadroplova-iz-ukrajine-1187200 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineNikad ispričana priča o splitskoj petorci iz Ukrajine: heroji kojima se nitko nije divio nestali su s plavih putova kao sjena, u neviđenoj medijskoj tišini

Piše Marijan Žuvić
25. travnja 2022. - 15:10

Pišući tako često o brodovima Jadroplova i njihovim sudbinama, prije mnogo godina sam ustvrdio da je petorka teretnjaka iz Ukrajine bila najveći poslovni promašaj splitskoga brodara.

Kad su prije 22 godine, u koloni po jedan, odlazili u rezalište u Alangu, razmišljanja pomoraca najbolje je sažeo jedan vrsni splitski kapetan: To su brodovi kojima se nitko nije divio i za kojima nitko neće žaliti.

Često se pitalo zašto konačno ne ispričam tu nimalo herojsku priču i odgovorim jesu li Heroj Paić, Heroj Senjanović, Heroj Kosta Stamenković, Admiral Purišić i Priština uistinu i zaslužili tako teške riječi?

Svima je bilo jasno da se Jadroplov, najblaže rečeno, s ukrajinskom petorkom nije usrećio. U pomorskim krugovima, i ne samo u Splitu, čulo se mnoštvo neugodnih detalja o...

15. svibanj 2024 18:44