stdClass Object ( [id] => 1207739 [title] => Boomerang nade za Jadroplov i pet brodova na Jadranu: naš suradnik za pomorsku tematiku analizira što se zbiva u hrvatskom brodarstvu [alias] => boomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zbiva li se što u hrvatskome brodarstvu, začuđeno, da ne kažem zabrinuto, pita stari kapetan, koji vrijedno prati internetske portale. Sudeći po broju vijesti, Jadran je, kaže, Mrtvo more! Za takav dojam ipak nisu krivi jedino portali i novine, čije je zanimanje za naše brodarstvo potpuno nestalo. Krivi su sigurno i brodovi kojih nema!

Trudimo se u Otvorenom moru zabilježiti brodove i mijene koje nešto znače. No, kad podvučemo crtu pod prvih šest mjeseci 2022. godine, bilanca je nadasve skromna.

Zaplovilo je pet brodova, od kojih je najveći brzi dvotrupac Krilo obitelji Tomić, a otišao je samo jedan – Jadrolinijin trajekt Lubenice. Svaki mjesec brod(ić) jedan! Kakva razlika od, primjerice, 2005., kad ih je u cijeloj godini zaplovilo 35 i otplovilo 18. Ukupno njih 53 ili svaki tjedan brod jedan.

Vraćanje sjaja

Zato je, posve razumljivo, glavna vijest nešto što će se tek zbiti u listopadu. Tada bi u flotu splitskoga Jadroplova trebao ući brod za prijevoz ukapljenoga plina Boomerang Gas, koji se gradi u Japanu.

Porinut je u travnju u brodogradilištu Sasaki, a već 1. lipnja Jadroplov je izvijestio Zagrebačku burzu da ga je kupio. Ta je vijest izazvala veliko zanimanje na Jadranu, gdje se u pomorskim krugovima posebno prate napori nove uprave na čelu s kap. Ivanom Pavlovićem, da brodaru, starom ravno 75 godina, vrati dio staroga sjaja.

S velikim nadanjima i još većim razočaranjem pratio se pokušaj da Jadroplov od kompanija Danka Končara kupi dva još nova tankera za prijevoz kemikalija i naftnih derivata izgrađena u Brodotrogiru.

Nakon petogodišnje plovidbe u najmu norveške grupacije Blystad brodovi Songa Fortune i Songa Pride bili su na mrtvome vezu u Trogiru. Jadroplov nije uspio osigurati dostatno milijuna dolara, pa su tankeri promptno prodani njemačkoj brodarskoj grupaciji Hammonia Reederei.

Plinaš (LPG carrier) Boomerang Gas mogao bi biti mali brod za veliki iskorak. Prema onome što je objavio Jadroplov, te mnoštvu podataka koje smo dobili iz japanskih i drugih izvora, riječ je o brodu najnovije tehnologije.

Posebno se naglašava pogon i na dizelsko gorivo i na ukapljeni plin. Brod nije velik, dug je 116,8 i širok 19 metara, a u dva cilindrična tanka može prevesti 7500 kubičnih metara plina. Brzinom od 13 čvorova pokreće ga stroj od 3000 kilovata.

Gradi se u brodogradilištu Sasaki Zosen K.K. u gradiću Osakikajima u prefekturi Hiroshima, kao prvi od tri jednaka broda koje je naručila švicarska podružnica singapurske tvrtke Global One Energy. Brodom je trebala upravljati ciparska tvrtka Cymare Shipmanagement, u ukrajinskome vlasništvu.

---

image

Japanski veselo i šareno – porinuće Boomerang Gasa

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kao novogradnja 717 porinut je u travnju pod imenom Boomerang Gas i upisan u karipskoj državici Antigua i Barbuda. No, nešto je pošlo po zlu. Sada Jadroplov brod kupuje od švicarske tvrtke Irus Holding S.A. iz Nyona, koja je preuzela cijeli posao.

U kolopletu tvrtki iz cijeloga svijeta najvažnije je da je brod kupljen, da će u listopadu biti isporučen pod hrvatskom zastavom i imenom, te s poslom osiguranim za tri, a vjerojatno i pet godina. Što će biti s druga dva broda, još nije jasno, no prema medijskim istupima kap. Pavlovića postoji mogućnost da se i novogradnja 719 nađe pod okriljem Jadroplova. Pomorski znalci im drže fige...

Kriljansko Krilo

Kriljanskoj obitelji Tomić, pak, ne treba držati fige. Otac Ivica i sin Luka, odnosno njihova tvrtka Kapetan Luka, suvereno vladaju Jadranom kad su u pitanju brzi brodovi. Gotovo da i nije vijest da su kupili novi brod. A zaplovio je, eto, već šesti brod kojem su odabrali ime Krilo. Zanimljiv svakako jest, ne i posve novi.

Kupljen je u Hong Kongu, no djelo je znamenitoga brodogradilišta Austal Ships iz Hendersona u Zapadnoj Australiji. Točnije, to je dobro znani tip Austal 48. Dug je 47,5 i širok 11,8 metara, prima 420 putnika, a dva motora MTU od ukupno 9280 kilovata daju mu brzinu od čak 42 čvora! U lipnju 2009. godine isporučen je tvrtki Chu Kong Speed Ferry Co., dobio je ime Castella Square, i cijelo je vrijeme plovio na pruzi Hong Kong – Macao.

---

image

Atraktivni Castella Square postao je Krilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Korak s Tomićima pokušavaju održavati Zadrani, tvrtka TP Line iz grupacije Tankerske plovidbe. Njihova je prinova brzi dvotrupac Puntamika, blizanac broda Arta koji su kupili 2021. godine.

Oba su stigla iz Singapura, oba su u floti tvrtke Majestic Fast Ferry plovila između Singapura i indonezijskoga otoka Batama, a građena su u brodogradilištu Cahaya Samudera u Sekupangu. Arta kao Majestic Dream 2017., a Puntamika kao Majestic Grace 2019. godine. Dugi su 39 i široki 10 metara, primaju po 317 putnika, a dva motora MTU pogone ih brzinom od 28 čvorova.

Istodobno moćna flota mini-krstaša, kriljana kako ih svi zovu, pojačana je za samo dva broda! Oscar i Adriatic Sky, i priči za 2022. godinu je kraj. Čini se kao greška, ali nije.

 

Podatci iz dokumentacije autora kazuju da je u 2021. godini zaplovilo 14 brodova, jednako ih je izgrađeno i 2019., a u 2018. bilo je čak 15 prinova. Čak i u koronom poharanoj 2020. bilo je osam prinova. Što se dogodilo?

Pisali smo iscrpno o pogubnim posljedicama pandemije, o floti na mrtvim vezovima i ingropanim cimama. Ne samo da će se one još dugo osjećati, nego su promjene trajne. Upravo kad se očekivalo olakšanje i povratak makar dijela najboljih gostiju, onih iz Australije, Amerike i drugih prekomorskih zemalja, zaratilo se u Ukrajini. I zato ne čudi da novih narudžbi nema. Kad će ih ponovno biti, nitko ne želi ni nagađati...

Nevoljene Lubenice

Brod Adriatic Sky, kriljanskoga brodara Stipe Vukovića, porinut je u blatskome brodogradilištu Radež još u prosincu 2019., da bi konačno zaplovio u sezoni 2022. Oscar, tvrtke Romantic Cruise iz Podstrane, izgrađen je u Brodotrogiru. Oba su to velika i vrlo luksuzna broda: Oscar je dug 48,6, a Adriatic Sky 47,5 metara. No to je sada već standard za jadranske mini-krstaše, a sve više ih mjere i preko 50 metara.

---

image

Mini-krstaš Oscar u Gružu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U crvenoj stavki bilance samo jedno ime – Lubenice. Točno sedam godina poslije legendarnoga bijeloga broda, feribota Liburnija, i one su skončale, na istome mjestu, na pijesku rezališta u Aliagi. Konačno je našao mir, reći će mnogi upućeni u dugo umiranje toga trajekta na mrtvim vezovima.

I mnogo prije ultime partence Lubenice su bile zaboravljene. Bio je to čvrst i pouzdan brod od samo 58 metara koji je preplovio sedam mora da bi stigao od Japana do Jadrana.

No uistinu čudan svat, s blizancem Brestovom, svakako najneobičniji u floti Jadrolinije, kojega otočani nikad nisu zavoljeli. Ne toliko zbog izgleda koliko zbog niskih stropova u salonu, skrojenih po mjeri Japanaca.

Pod imenom Seto porinut je 1. prosinca 1982. u brodogradilištu Fujiwara Zosensho K.K. u Omishimi, a već u siječnju 1983. isporučen je tvrtki Shikoku Kisen K.K. iz Naoshime. Mogao je ukrcati samo 350 putnika, ali zato čak 70 automobila. Dva dizelska stroja Yanmar od ukupno 2252 kilovata davala su mu brzinu od 13 čvorova.

Namjenski je građen za prugu Takamatsu – Miyanoura – Uno u japanskome Unutarnjem moru. I Jadrolinija ga je 1998., kad je ubrzano obnavljala flotu, namjenski kupila za prugu Valbiska – Merag, a Brestovu za liniju Brestova – Porozina.

Nakon uređenja oba su zaplovila u sezoni 1999., da bi Lubenice često kasnije plovile u Dalmaciji – iz Splita na prugama za Supetar, Rogač, čak i Stari Grad, a na kraju je najčešće brodio između Prapratnoga na Pelješcu i Sobre na Mljetu.

Mrtvi vez

Na samome početku siječnja 2021. Jadrolinija šalje Lubenice na mrtvi vez u Trogiru, a od veljače je raspremljen na uistinu neočekivanome mjestu – u ratnoj luci Lora u Splitu. Trajekt je stavljen na prodaju, ali kupaca nije bilo. Polako, ali sigurno je propadao, da bi tek u prosincu kupca našao u rezalištu u Aliagi.

U Trogiru je pripremljen za posljednju plovidbu, konačno cimu molaje na Svetoga Stjepana, stiže u Dubrovnik, ali se na Staru godinu vratio u Trogir!

Prvi i posljednji put mediji su puni Lubenica. Svi javljaju kako je došlo do prodora mora u balastne tankove, kako popravak u Dubrovniku nije moguć, pa se vraća u Trogir. Istodobno, izvješćuje Jadrolinija, tursko je rezalište zbog svojih teškoća odgodilo dolazak Lubenica za ožujak 2022.

Trajekt je isplovio iz Gruža 7. travnja, a već je desetoga bio u Aliagi! Yanmari su radili kao novi, cijeli su put oronule Lubenice odradile s prosječnom brzinom od 10 čvorova, kao da poručuju da umiru mlade...  Baš kako izgledaju na slici Igora Brboleže iz davne 2004. godine.

A u Aliagi bio je to brod mali poput orahove ljuske, što najbolje pokazuje fotografija znamenitoga Selima Sana.

---

image

Selim San

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvlačimo crtu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => podvlačimo crtu 2 0 8529 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-12 18:57:44 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-12 10:47:47 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-12 10:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383880.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383882.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383884.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383886.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383888.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/12\/22383892.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Igor Brbole\u017ea","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Budu\u0107i splitski plina\u0161 nakon porinu\u0107a<\/p>","

Japanski veselo i \u0161areno \u2013 porinu\u0107e Boomerang Gasa<\/em><\/p>","

Atraktivni Castella Square <\/em>postao je Krilo<\/em><\/p>","

\u010cudni svat nije o\u010darao oto\u010dane \u2013 Lubenice <\/em>u Splitu<\/p>","

Selim San<\/p>","

Mini-krsta\u0161 Oscar <\/em>u Gru\u017eu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1006","hd_22383880_1920.jpg":"1920x1080","k_22383880_1280.jpg":"1280x1280","k_22383880_1024.jpg":"1024x1024","k_22383880_640.jpg":"640x640","k_22383880_480.jpg":"480x480","k_22383880_340.jpg":"340x340","k_22383880_220.jpg":"220x220","o_22383880_1280.jpg":"1280x670","o_22383880_1024.jpg":"1024x536","o_22383880_640.jpg":"640x335","o_22383880_480.jpg":"480x251","o_22383880_340.jpg":"340x178","o_22383880_220.jpg":"220x115","h_22383880_1280.jpg":"1280x854","h_22383880_1024.jpg":"1024x683","h_22383880_640.jpg":"640x427","h_22383880_480.jpg":"480x320","h_22383880_340.jpg":"340x227","h_22383880_220.jpg":"220x147","pp_22383880_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383880_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383880_640.jpg":"640x814","pp_22383880_480.jpg":"480x611","pp_22383880_340.jpg":"340x432","pp_22383880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1870","hd_22383882_1920.jpg":"1920x1080","k_22383882_1280.jpg":"1280x1280","k_22383882_1024.jpg":"1024x1024","k_22383882_640.jpg":"640x640","k_22383882_480.jpg":"480x480","k_22383882_340.jpg":"340x340","k_22383882_220.jpg":"220x220","o_22383882_1280.jpg":"1280x1246","o_22383882_1024.jpg":"1024x997","o_22383882_640.jpg":"640x623","o_22383882_480.jpg":"480x467","o_22383882_340.jpg":"340x331","o_22383882_220.jpg":"220x214","h_22383882_1280.jpg":"1280x854","h_22383882_1024.jpg":"1024x683","h_22383882_640.jpg":"640x427","h_22383882_480.jpg":"480x320","h_22383882_340.jpg":"340x227","h_22383882_220.jpg":"220x147","pp_22383882_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383882_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383882_640.jpg":"640x814","pp_22383882_480.jpg":"480x611","pp_22383882_340.jpg":"340x432","pp_22383882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x829","hd_22383884_1920.jpg":"1920x1080","k_22383884_1280.jpg":"1280x1280","k_22383884_1024.jpg":"1024x1024","k_22383884_640.jpg":"640x640","k_22383884_480.jpg":"480x480","k_22383884_340.jpg":"340x340","k_22383884_220.jpg":"220x220","o_22383884_1280.jpg":"1280x552","o_22383884_1024.jpg":"1024x442","o_22383884_640.jpg":"640x276","o_22383884_480.jpg":"480x207","o_22383884_340.jpg":"340x146","o_22383884_220.jpg":"220x94","h_22383884_1280.jpg":"1280x854","h_22383884_1024.jpg":"1024x683","h_22383884_640.jpg":"640x427","h_22383884_480.jpg":"480x320","h_22383884_340.jpg":"340x227","h_22383884_220.jpg":"220x147","pp_22383884_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383884_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383884_640.jpg":"640x814","pp_22383884_480.jpg":"480x611","pp_22383884_340.jpg":"340x432","pp_22383884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x785","hd_22383886_1920.jpg":"1920x1080","k_22383886_1280.jpg":"1280x1280","k_22383886_1024.jpg":"1024x1024","k_22383886_640.jpg":"640x640","k_22383886_480.jpg":"480x480","k_22383886_340.jpg":"340x340","k_22383886_220.jpg":"220x220","o_22383886_1280.jpg":"1280x523","o_22383886_1024.jpg":"1024x418","o_22383886_640.jpg":"640x261","o_22383886_480.jpg":"480x196","o_22383886_340.jpg":"340x139","o_22383886_220.jpg":"220x89","h_22383886_1280.jpg":"1280x854","h_22383886_1024.jpg":"1024x683","h_22383886_640.jpg":"640x427","h_22383886_480.jpg":"480x320","h_22383886_340.jpg":"340x227","h_22383886_220.jpg":"220x147","pp_22383886_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383886_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383886_640.jpg":"640x814","pp_22383886_480.jpg":"480x611","pp_22383886_340.jpg":"340x432","pp_22383886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1668","hd_22383888_1920.jpg":"1920x1080","k_22383888_1280.jpg":"1280x1280","k_22383888_1024.jpg":"1024x1024","k_22383888_640.jpg":"640x640","k_22383888_480.jpg":"480x480","k_22383888_340.jpg":"340x340","k_22383888_220.jpg":"220x220","o_22383888_1280.jpg":"1280x1112","o_22383888_1024.jpg":"1024x889","o_22383888_640.jpg":"640x556","o_22383888_480.jpg":"480x417","o_22383888_340.jpg":"340x295","o_22383888_220.jpg":"220x191","h_22383888_1280.jpg":"1280x854","h_22383888_1024.jpg":"1024x683","h_22383888_640.jpg":"640x427","h_22383888_480.jpg":"480x320","h_22383888_340.jpg":"340x227","h_22383888_220.jpg":"220x147","pp_22383888_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383888_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383888_640.jpg":"640x814","pp_22383888_480.jpg":"480x611","pp_22383888_340.jpg":"340x432","pp_22383888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1089","hd_22383892_1920.jpg":"1920x1080","k_22383892_1280.jpg":"1280x1280","k_22383892_1024.jpg":"1024x1024","k_22383892_640.jpg":"640x640","k_22383892_480.jpg":"480x480","k_22383892_340.jpg":"340x340","k_22383892_220.jpg":"220x220","o_22383892_1280.jpg":"1280x726","o_22383892_1024.jpg":"1024x580","o_22383892_640.jpg":"640x363","o_22383892_480.jpg":"480x272","o_22383892_340.jpg":"340x192","o_22383892_220.jpg":"220x124","h_22383892_1280.jpg":"1280x854","h_22383892_1024.jpg":"1024x683","h_22383892_640.jpg":"640x427","h_22383892_480.jpg":"480x320","h_22383892_340.jpg":"340x227","h_22383892_220.jpg":"220x147","pp_22383892_1280.jpg":"1280x1628","pp_22383892_1024.jpg":"1024x1303","pp_22383892_640.jpg":"640x814","pp_22383892_480.jpg":"480x611","pp_22383892_340.jpg":"340x432","pp_22383892_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797450 Threads: 9 Questions: 1570509167 Slow queries: 4791141 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111754804 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/boomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu-1207739 [printLink] => /om/nautika/boomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu-1207739?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 661632 [name] => trajekt lubenice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-30 17:42:14 [main_article_id] => 0 [alias] => trajekt-lubenice [link] => /tag/trajekt-lubenice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvlačimo crtu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Boomerang nade za Jadroplov i pet brodova na Jadranu: naš suradnik za pomorsku tematiku analizira što se zbiva u hrvatskom brodarstvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383880.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Budući splitski plinaš nakon porinuća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383880.jpg [title] =>

Budući splitski plinaš nakon porinuća

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383882.jpg [title] =>

Japanski veselo i šareno – porinuće Boomerang Gasa

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383884.jpg [title] =>

Atraktivni Castella Square postao je Krilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383886.jpg [title] =>

Čudni svat nije očarao otočane – Lubenice u Splitu

Igor Brboleža ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383888.jpg [title] =>

Selim San

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/12/22383892.jpg [title] =>

Mini-krstaš Oscar u Gružu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zbiva li se što u hrvatskome brodarstvu, začuđeno, da ne kažem zabrinuto, pita stari kapetan, koji vrijedno prati internetske portale. Sudeći po broju vijesti, Jadran je, kaže, Mrtvo more! Za takav dojam ipak nisu krivi jedino portali i novine, čije je zanimanje za naše brodarstvo potpuno nestalo. Krivi su sigurno i brodovi kojih nema!

Trudimo se u Otvorenom moru zabilježiti brodove i mijene koje nešto znače. No, kad podvučemo crtu pod prvih šest mjeseci 2022. godine, bilanca je nadasve skromna.

Zaplovilo je pet brodova, od kojih je najveći brzi dvotrupac Krilo obitelji Tomić, a otišao je samo jedan – Jadrolinijin trajekt Lubenice. Svaki mjesec brod(ić) jedan! Kakva razlika od, primjerice, 2005., kad ih je u cijeloj godini zaplovilo 35 i otplovilo 18. Ukupno njih 53 ili svaki tjedan brod jedan.

Vraćanje sjaja

Zato je, posve razumljivo, glavna vijest nešto što će se tek zbiti u listopadu. Tada bi u flotu splitskoga Jadroplova trebao ući brod za prijevoz ukapljenoga plina Boomerang Gas, koji se gradi u Japanu.

Porinut je u travnju u brodogradilištu Sasaki, a već 1. lipnja Jadroplov je izvijestio Zagrebačku burzu da ga je kupio. Ta je vijest izazvala veliko zanimanje na Jadranu, gdje se u pomorskim krugovima posebno prate napori nove uprave na čelu s kap. Ivanom Pavlovićem, da brodaru, starom ravno 75 godina, vrati dio staroga sjaja.

S velikim nadanjima i još većim razočaranjem pratio se pokušaj da Jadroplov od kompanija Danka Končara kupi dva još nova tankera za prijevoz kemikalija i naftnih derivata izgrađena u Brodotrogiru.

Nakon petogodišnje plovidbe u najmu norveške grupacije Blystad brodovi Songa Fortune i Songa Pride bili su na mrtvome vezu u Trogiru. Jadroplov nije uspio osigurati dostatno milijuna dolara, pa su tankeri promptno prodani njemačkoj brodarskoj grupaciji Hammonia Reederei.

Plinaš (LPG carrier) Boomerang Gas mogao bi biti mali brod za veliki iskorak. Prema onome što je objavio Jadroplov, te mnoštvu podataka koje smo dobili iz japanskih i drugih izvora, riječ je o brodu najnovije tehnologije.

Posebno se naglašava pogon i na dizelsko gorivo i na ukapljeni plin. Brod nije velik, dug je 116,8 i širok 19 metara, a u dva cilindrična tanka može prevesti 7500 kubičnih metara plina. Brzinom od 13 čvorova pokreće ga stroj od 3000 kilovata.

Gradi se u brodogradilištu Sasaki Zosen K.K. u gradiću Osakikajima u prefekturi Hiroshima, kao prvi od tri jednaka broda koje je naručila švicarska podružnica singapurske tvrtke Global One Energy. Brodom je trebala upravljati ciparska tvrtka Cymare Shipmanagement, u ukrajinskome vlasništvu.

---

image

Japanski veselo i šareno – porinuće Boomerang Gasa

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Kao novogradnja 717 porinut je u travnju pod imenom Boomerang Gas i upisan u karipskoj državici Antigua i Barbuda. No, nešto je pošlo po zlu. Sada Jadroplov brod kupuje od švicarske tvrtke Irus Holding S.A. iz Nyona, koja je preuzela cijeli posao.

U kolopletu tvrtki iz cijeloga svijeta najvažnije je da je brod kupljen, da će u listopadu biti isporučen pod hrvatskom zastavom i imenom, te s poslom osiguranim za tri, a vjerojatno i pet godina. Što će biti s druga dva broda, još nije jasno, no prema medijskim istupima kap. Pavlovića postoji mogućnost da se i novogradnja 719 nađe pod okriljem Jadroplova. Pomorski znalci im drže fige...

Kriljansko Krilo

Kriljanskoj obitelji Tomić, pak, ne treba držati fige. Otac Ivica i sin Luka, odnosno njihova tvrtka Kapetan Luka, suvereno vladaju Jadranom kad su u pitanju brzi brodovi. Gotovo da i nije vijest da su kupili novi brod. A zaplovio je, eto, već šesti brod kojem su odabrali ime Krilo. Zanimljiv svakako jest, ne i posve novi.

Kupljen je u Hong Kongu, no djelo je znamenitoga brodogradilišta Austal Ships iz Hendersona u Zapadnoj Australiji. Točnije, to je dobro znani tip Austal 48. Dug je 47,5 i širok 11,8 metara, prima 420 putnika, a dva motora MTU od ukupno 9280 kilovata daju mu brzinu od čak 42 čvora! U lipnju 2009. godine isporučen je tvrtki Chu Kong Speed Ferry Co., dobio je ime Castella Square, i cijelo je vrijeme plovio na pruzi Hong Kong – Macao.

---

image

Atraktivni Castella Square postao je Krilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Korak s Tomićima pokušavaju održavati Zadrani, tvrtka TP Line iz grupacije Tankerske plovidbe. Njihova je prinova brzi dvotrupac Puntamika, blizanac broda Arta koji su kupili 2021. godine.

Oba su stigla iz Singapura, oba su u floti tvrtke Majestic Fast Ferry plovila između Singapura i indonezijskoga otoka Batama, a građena su u brodogradilištu Cahaya Samudera u Sekupangu. Arta kao Majestic Dream 2017., a Puntamika kao Majestic Grace 2019. godine. Dugi su 39 i široki 10 metara, primaju po 317 putnika, a dva motora MTU pogone ih brzinom od 28 čvorova.

Istodobno moćna flota mini-krstaša, kriljana kako ih svi zovu, pojačana je za samo dva broda! Oscar i Adriatic Sky, i priči za 2022. godinu je kraj. Čini se kao greška, ali nije.

 

Podatci iz dokumentacije autora kazuju da je u 2021. godini zaplovilo 14 brodova, jednako ih je izgrađeno i 2019., a u 2018. bilo je čak 15 prinova. Čak i u koronom poharanoj 2020. bilo je osam prinova. Što se dogodilo?

Pisali smo iscrpno o pogubnim posljedicama pandemije, o floti na mrtvim vezovima i ingropanim cimama. Ne samo da će se one još dugo osjećati, nego su promjene trajne. Upravo kad se očekivalo olakšanje i povratak makar dijela najboljih gostiju, onih iz Australije, Amerike i drugih prekomorskih zemalja, zaratilo se u Ukrajini. I zato ne čudi da novih narudžbi nema. Kad će ih ponovno biti, nitko ne želi ni nagađati...

Nevoljene Lubenice

Brod Adriatic Sky, kriljanskoga brodara Stipe Vukovića, porinut je u blatskome brodogradilištu Radež još u prosincu 2019., da bi konačno zaplovio u sezoni 2022. Oscar, tvrtke Romantic Cruise iz Podstrane, izgrađen je u Brodotrogiru. Oba su to velika i vrlo luksuzna broda: Oscar je dug 48,6, a Adriatic Sky 47,5 metara. No to je sada već standard za jadranske mini-krstaše, a sve više ih mjere i preko 50 metara.

---

image

Mini-krstaš Oscar u Gružu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

U crvenoj stavki bilance samo jedno ime – Lubenice. Točno sedam godina poslije legendarnoga bijeloga broda, feribota Liburnija, i one su skončale, na istome mjestu, na pijesku rezališta u Aliagi. Konačno je našao mir, reći će mnogi upućeni u dugo umiranje toga trajekta na mrtvim vezovima.

I mnogo prije ultime partence Lubenice su bile zaboravljene. Bio je to čvrst i pouzdan brod od samo 58 metara koji je preplovio sedam mora da bi stigao od Japana do Jadrana.

No uistinu čudan svat, s blizancem Brestovom, svakako najneobičniji u floti Jadrolinije, kojega otočani nikad nisu zavoljeli. Ne toliko zbog izgleda koliko zbog niskih stropova u salonu, skrojenih po mjeri Japanaca.

Pod imenom Seto porinut je 1. prosinca 1982. u brodogradilištu Fujiwara Zosensho K.K. u Omishimi, a već u siječnju 1983. isporučen je tvrtki Shikoku Kisen K.K. iz Naoshime. Mogao je ukrcati samo 350 putnika, ali zato čak 70 automobila. Dva dizelska stroja Yanmar od ukupno 2252 kilovata davala su mu brzinu od 13 čvorova.

Namjenski je građen za prugu Takamatsu – Miyanoura – Uno u japanskome Unutarnjem moru. I Jadrolinija ga je 1998., kad je ubrzano obnavljala flotu, namjenski kupila za prugu Valbiska – Merag, a Brestovu za liniju Brestova – Porozina.

Nakon uređenja oba su zaplovila u sezoni 1999., da bi Lubenice često kasnije plovile u Dalmaciji – iz Splita na prugama za Supetar, Rogač, čak i Stari Grad, a na kraju je najčešće brodio između Prapratnoga na Pelješcu i Sobre na Mljetu.

Mrtvi vez

Na samome početku siječnja 2021. Jadrolinija šalje Lubenice na mrtvi vez u Trogiru, a od veljače je raspremljen na uistinu neočekivanome mjestu – u ratnoj luci Lora u Splitu. Trajekt je stavljen na prodaju, ali kupaca nije bilo. Polako, ali sigurno je propadao, da bi tek u prosincu kupca našao u rezalištu u Aliagi.

U Trogiru je pripremljen za posljednju plovidbu, konačno cimu molaje na Svetoga Stjepana, stiže u Dubrovnik, ali se na Staru godinu vratio u Trogir!

Prvi i posljednji put mediji su puni Lubenica. Svi javljaju kako je došlo do prodora mora u balastne tankove, kako popravak u Dubrovniku nije moguć, pa se vraća u Trogir. Istodobno, izvješćuje Jadrolinija, tursko je rezalište zbog svojih teškoća odgodilo dolazak Lubenica za ožujak 2022.

Trajekt je isplovio iz Gruža 7. travnja, a već je desetoga bio u Aliagi! Yanmari su radili kao novi, cijeli su put oronule Lubenice odradile s prosječnom brzinom od 10 čvorova, kao da poručuju da umiru mlade...  Baš kako izgledaju na slici Igora Brboleže iz davne 2004. godine.

A u Aliagi bio je to brod mali poput orahove ljuske, što najbolje pokazuje fotografija znamenitoga Selima Sana.

---

image

Selim San

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Igor Brboleža Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Budući splitski plinaš nakon porinuća

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Japanski veselo i šareno – porinuće Boomerang Gasa

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Atraktivni Castella Square postao je Krilo

Igor Brboleža

Čudni svat nije očarao otočane – Lubenice u Splitu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Mini-krstaš Oscar u Gružu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/boomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu-1207739 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ae1a8c0400982fdada42089ba606ad9b50cc8a6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Boomerang+nade+za+Jadroplov+i+pet+brodova+na+Jadranu%3A+na%C5%A1+suradnik+za+pomorsku+tematiku+analizira+%C5%A1to+se+zbiva+u+hrvatskom+brodarstvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fboomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu-1207739 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fboomerang-nade-za-jadroplov-i-pet-brodova-na-jadranu-1207739 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvlačimo crtu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

podvlačimo crtuBoomerang nade za Jadroplov i pet brodova na Jadranu: naš suradnik za pomorsku tematiku analizira što se zbiva u hrvatskom brodarstvu

Piše Marijan Žuvić
12. srpnja 2022. - 12:45

Zbiva li se što u hrvatskome brodarstvu, začuđeno, da ne kažem zabrinuto, pita stari kapetan, koji vrijedno prati internetske portale. Sudeći po broju vijesti, Jadran je, kaže, Mrtvo more! Za takav dojam ipak nisu krivi jedino portali i novine, čije je zanimanje za naše brodarstvo potpuno nestalo. Krivi su sigurno i brodovi kojih nema!

Trudimo se u Otvorenom moru zabilježiti brodove i mijene koje nešto znače. No, kad podvučemo crtu pod prvih šest mjeseci 2022. godine, bilanca je nadasve skromna.

Zaplovilo je pet brodova, od kojih je najveći brzi dvotrupac Krilo obitelji Tomić, a otišao je samo jedan – Jadrolinijin trajekt Lubenice. Svaki mjesec brod(ić) jedan! Kakva razlika od, primjerice, 2005., kad ih je u cijeloj godini zaplovilo 35 i otplovilo 18. Ukupno njih 53 ili ...

16. svibanj 2024 15:13