stdClass Object ( [id] => 1182540 [title] => Uvođenjem nove olimpijske klase mješovita posada postala je obvezna. Provjerili smo kakve su perspektive mladih hrvatskih jedriličara u takvim tandemima [alias] => kakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Složne sestre i braća osvajaju medalje. Čest je to slučaj u mnogim sportovima, u veslanju je to skoro pa pravilo, dok su u jedrenju Šime Fantela, naš najuspješniji jedriličar u dvosjedima, i njegov brat Mihovil, naša trenutno najuspješnija posada koja je u protekle četiri godine osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu kao i zlatnu na Svjetskom prvenstvu u klasi 49er.

Prema nedavnim rezultatima Prvenstva Hrvatske u juniorskoj klasi 420 možemo primijetiti da se trend složnih sestara i braće okreće naglavačke. Braća ne jedre s braćom, kao ni sestre jedna s drugom, već jedna protiv druge. Tin i Edo Fike na prethodnom državnom prvenstvu osvojili su drugo mjesto, na ovome prvenstvu Tin jedri s Tajanom Filipaš. Sestre Ema i Mara Samaržija također ne jedre zajedno, a općenito možemo primijetiti sve više miješanih posada.

Da bismo shvatili ove trendove nije dovoljno saznati od mladih jedriličarki i jedriličara kakve su im osobne preferencije i ambicije u budućnosti, kao ni zbog čega se skladno slažu jedreći u paru baš s tom kolegicom ili kolegom jedriličarom. Moramo posegnuti u povijest jedrenja, slobodnih muško-ženskih jedriličarskih odnosa, kao i onih uređenih eksplicitnim pravilima spolne diskriminacije u određenim natjecateljskim disciplinama.

---

image

Mara Samaržija treća je u državi u paru s Martom Mavar

---

Nepošteno natjecanje

Jedrenje kao jedan od prvih sportova na Olimpijskim igrama veći je dio vremena bilo regatavanje posada koje su ravnopravno mogli činiti muškarci i žene. Gotovo sva natjecanja tijekom prošloga stoljeća bila su otvorena za žene i za muškarce, od najveće olimpijske klase 20+ tona s početka prošloga stoljeća, pa preko ostalih klasa, onih starijih većih i manje poznatih, pa sve do modernijih i manjih poput 470, Finca (od 1952. isključivo za muškarce), ili Zvijezde, kao i dugo godina najbrže klase katamarana Tornado.

Zamislite ženu koja se u Zvijezdi ili Fincu natječe protiv muškaraca, bilo bi to slično kao i zamišljati nogometnu ekipu sastavljenu od recimo šest žena i pet muškaraca koji igraju protiv uobičajene muške ekipe. Takav miks mnogima bi izgledao kao nakaradno, nepotrebno i nepošteno natjecanje. Jedrenje je ipak dugi niz desetljeća svoja natjecanja držalo otvorenim za miješane posade, ali žena je bilo malo ili nimalo.

U duhu ravnopravnosti moralo se nešto poduzeti. Ravnopravnost nije potpuni izostanak pravila i ograničenja, osobito kada je biološka nužnost takva da, statistički gledano, većina muškaraca biva fizički jača od većine žena. Pošto je sport spoj snage i vještine muškarci imaju urođenu prednost.

Da bismo dočarali besmisao takvoga natjecanja spomenimo samo da je svaka prosječna muška čimpanza najmanje dvostruko jača od prosječnog muškarca. Kada bi čimpanze bile zainteresirane za neki sport uvijek bi pobijedile muškarce. Pa su tako na Olimpijskim igrama uglavnom muškarci pobjeđivali.

Da bi tome stali na kraj dužnosnici svjetske jedriličarske organizacije tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća odlučili su uvesti discipline rezervirane isključivo za žene. Prva takva Olimpijada bila je u Seulu 1988. A prva disciplina isključivo za žene bio je dvosjed, tada iznimno popularna i moderna klasa 470.

---

image

Velike nade klase 420 - Mark Maglica i Luka Kamber

---

Prva olimpijka

Do 1988. godine autor ovoga teksta uspio je izbrojati samo 14 žena koje su nastupile na Olimpijskim igrama. Ali da ne bi bilo zabune, prva žena koja je osvojila zlatnu medalju učinila je to u otvorenoj, dakle uglavnom muškoj konkurenciji i to još davno na Igrama 1900. godine u Parizu.

Prije koncipiranja bilo kakvih samo ženskih disciplina bila je to Švicarka Hélène de Pourtalès, jedrila je sa suprugom Hermannom i njegovim rođakom Bernardom, te je postala globalno poznata zvijezda kao prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Igre u Parizu posebne su jer je tada prvi puta dozvoljeno ženama da se natječu, tako je jedriličarka Hélène ušla u povijest kao prva žena koja je osvojila olimpijsku medalju.

Jedrenje kao sport koji je čitavo stoljeće imalo otvoreno natjecanje bez spolne diskriminacije, nakon Olimpijade u Seulu našlo se u situaciji potpune spolne segregacije, bez miješanih posada. Doduše bilo je egzotičnih izuzetaka, u Seulu su nastupile dvije dame i to u Tornadu.

Tada posljednji put nastupa legenda svjetskoga jedrenja Paul Elvstrøm, najbolji jedriličar svih vremena koji je do tada osvojio četiri zlatne olimpijske medalje, jedrio je sa svojom kćerkom Inge Trine Elvstrøm. Boje španjolske u Tornadu branila je tada, kada su klasom dominirali muškarci, i španjolska princeza punoga imena Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y de Grecia.

Iako su žene pravedno dobile svoje ekskluzivne discipline, jedriličarskom svijetu ipak se htjelo gledati i disciplinu s ravnopravnim miješanim posadama.

---

image

Pred djevojčicama je sve više opcija

---

Uvođenjem novoga katamarana Nacre 17, modela koji je zamijenio legendarni Tornado, uvedena je i novost u smislu discipline koja ostaje dvosjed, ali ne više otvoren bilo kojoj kombinaciji, već sada s obveznom miješanom posadom. Ova je klasa nakon Igara u Tokiju u programu olimpijskih natjecanja i u Parizu 2024. godine.

Uz atraktivni, skup i modern katamaran novijega datuma jedrit će se u konkurenciji miješanih spolova u još jednoj klasi koja u francuskom jedrenju ima poseban status. Na predstojećim Igrama klasa se možda i oprašta od olimpijskoga jedrenja upravo u svojoj kolijevci gdje je i nastala iz pera Andrea Cornua, radi se naravno o klasi 470.

Prekrajanje posada

Klasa 420 je dobra osnova za mladež koja želi jedriti u dvosjedu. Dvadesetica je pogodna za miješane posade koje kada dovoljno odrastu i ojačaju mogu olako nastaviti jedriti na nešto većem 470. Ali 420 može biti i dobar temelj učenja timskog jedrenja za cure i dečke koji kada odrastu žele jedriti u olimpijskim klasama 49er, odnosno cure na FX-u.

Nakon Državnog prvenstva u Malom Lošinju, druge kriterijske regate ove sezone za klasu 420, pomalo izranjaju rezultati prošlogodišnjih prekrajanja posada. Karlo Krpeljević, dugogodišnji trener Uskoka iz Zadra, istaknuo je Marka Maglicu i Luku Kambera.

---

image

Nacra 17 vrlo je atraktivna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon bljeska u Zadru i nakon državnog možda možemo zaključiti da to ipak nije bio samo bljesak već nova konstanta boljih rezultata. Uvijek je uzbudljivo pratiti napredovanje mladih jedriličara i njihov put prema sve boljim rezultatima, Mark i Luka pobijedili su u drugom plovu od četiri održana. Ukupno su završili na petom mjestu.

Edo Fike, nakon pobjede u kategoriji do 17 godina na prošlogodišnjem prvenstvu, ostavio se klase i prešao je s Bubom Pulekom na klasu 49er. Edin mlađi brat Tin nastavio je jedriti u klasi s Tajanom Filipaš. Osvojili su sedmo mjesto ukupno i treće u mješovitoj konkurenciji. Nora Copić i Adrian Peović, ukupno šesti, drugi su od miješanih posada. Pobijedili su Ema Samaržija i Leon Shield, zauzevši drugo mjesto u otvorenoj konkurenciji. U kategoriji mlađih od 17 godina treće mjesto osvojili su Borna Krmpotić i Jakov Močinić, Marin Ljubičić i Lucija Domazet bili su drugi, a najbolji najmlađi su prethodno spomenuti Mark i Luka.

Mia Močinić i Mare Uroda Plevko treće su u ženskoj konkurenciji, druge cure su Mara Samaržija i Marta Mavar. Pobjednice regate i državne prvakinje su Noela Petešić i Petra Gambiraža. Njihova je pobjeda kontinuitet izvanrednog rada trenera Karla Krpeljevića i podrške koju zadarski Uskok pruža dvosjedima već dugi niz godina.

Klupsku štafetu niza neprekinutih pobjeda na državnim prvenstvima u klasi 420 prve su nosile Antonia Kuštera i Maris Bašić osvojivši tri državne titule. Zatim je kormilo preuzela Noela Petešić i s Maris osvojila još jednu titulu, da bi sada Noela nastavila niz s Petrom Gambiražom.

---

image

Maris Bašić i Noela Petešić

Luka Gerlanc/Cropix
---

Manjak kilograma

Sestre Ema i Mara Samaržija zbog svoje tjelesne konstitucije ne bi mogle uspješno jedriti zajedno u klasi 420, barem ne trenutno. Naprosto im nedostaje težine, znatni manjak kilograma od optimalnog ne bi bilo lako nadoknaditi, a po jačem vjetru sigurno bi to bio i veliki hendikep, pojasnio je Karlo Krpeljević.

A kad smo već kod jačeg vjetra, istaknuo je, kako bi vrlo vjerojatno posade iz splitskog Labuda ostvarile bolje rezultate kada bi se regatavalo po vjetru od 4 Beaufora ili više i uvjetima razvijenijeg vala. To ćemo doznati na nekoj budućoj vjetrovitoj regati.

Naravno, pravo iskušenje i test svih ovih rotacija u posadama, osim vremena, bit će i nastupi u inozemstvu. Pronaći optimalan par i odgovarajuću disciplinu nikad nije bilo lako. Muška, ženska i miješana konkurencija na Olimpijskim igrama krajnji su cilj mladih jedriličarki i jedriličara koji u ranim koracima traže sebi optimalnu klasu i partnera.

Nadamo se da će neka od kombinacija biti i više nego pogođena pa će nas današnja mladež obradovati u budućnosti rezultatima poput onih koje su prethodnih godina ostvarili naši seniori.

---

image

Državni prvaci 420

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI TRENDOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI TRENDOVI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-22 10:01:02 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-08 10:14:20 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-04-08 10:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/22\/12931416.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21401480.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21401482.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21409650.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/10205413.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21415920.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21429538.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mje\u0161ovite posade daju dodatnu dra\u017e natjecanju<\/p>","

Mara Samar\u017eija tre\u0107a je u dr\u017eavi u paru s Martom Mavar<\/p>","

Pred djevoj\u010dicama je sve vi\u0161e opcija<\/p>","

Velike nade klase 420 - Mark Maglica i Luka Kamber<\/p>","

Nacra 17<\/em> vrlo je atraktivna<\/p>","

Maris Ba\u0161i\u0107 i Noela Pete\u0161i\u0107<\/p>","

Dr\u017eavni prvaci 420<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1043","hd_12931416_1920.jpg":"1920x1080","k_12931416_1280.jpg":"1280x1280","k_12931416_1024.jpg":"1024x1024","k_12931416_640.jpg":"640x640","k_12931416_480.jpg":"480x480","k_12931416_340.jpg":"340x340","k_12931416_220.jpg":"220x220","o_12931416_1280.jpg":"1280x695","o_12931416_1024.jpg":"1024x556","o_12931416_640.jpg":"640x347","o_12931416_480.jpg":"480x260","o_12931416_340.jpg":"340x184","o_12931416_220.jpg":"220x119","h_12931416_1280.jpg":"1280x854","h_12931416_1024.jpg":"1024x683","h_12931416_640.jpg":"640x427","h_12931416_480.jpg":"480x320","h_12931416_340.jpg":"340x227","h_12931416_220.jpg":"220x147","pp_12931416_1280.jpg":"1006x1280","pp_12931416_1024.jpg":"805x1024","pp_12931416_640.jpg":"503x640","pp_12931416_480.jpg":"377x480","pp_12931416_340.jpg":"267x340","pp_12931416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1400x933","hd_21401480_1920.jpg":"1920x1080","k_21401480_1280.jpg":"1280x1280","k_21401480_1024.jpg":"1024x1024","k_21401480_640.jpg":"640x640","k_21401480_480.jpg":"480x480","k_21401480_340.jpg":"340x340","k_21401480_220.jpg":"220x220","o_21401480_1280.jpg":"1280x853","o_21401480_1024.jpg":"1024x682","o_21401480_640.jpg":"640x426","o_21401480_480.jpg":"480x319","o_21401480_340.jpg":"340x226","o_21401480_220.jpg":"220x146","h_21401480_1280.jpg":"1280x854","h_21401480_1024.jpg":"1024x683","h_21401480_640.jpg":"640x427","h_21401480_480.jpg":"480x320","h_21401480_340.jpg":"340x227","h_21401480_220.jpg":"220x147","pp_21401480_1280.jpg":"1006x1280","pp_21401480_1024.jpg":"805x1024","pp_21401480_640.jpg":"503x640","pp_21401480_480.jpg":"377x480","pp_21401480_340.jpg":"267x340","pp_21401480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_21401482_1920.jpg":"1920x1080","k_21401482_1280.jpg":"1280x1280","k_21401482_1024.jpg":"1024x1024","k_21401482_640.jpg":"640x640","k_21401482_480.jpg":"480x480","k_21401482_340.jpg":"340x340","k_21401482_220.jpg":"220x220","o_21401482_1280.jpg":"1280x960","o_21401482_1024.jpg":"1024x768","o_21401482_640.jpg":"640x480","o_21401482_480.jpg":"480x360","o_21401482_340.jpg":"340x255","o_21401482_220.jpg":"220x165","h_21401482_1280.jpg":"1280x854","h_21401482_1024.jpg":"1024x683","h_21401482_640.jpg":"640x427","h_21401482_480.jpg":"480x320","h_21401482_340.jpg":"340x227","h_21401482_220.jpg":"220x147","pp_21401482_1280.jpg":"1006x1280","pp_21401482_1024.jpg":"805x1024","pp_21401482_640.jpg":"503x640","pp_21401482_480.jpg":"377x480","pp_21401482_340.jpg":"267x340","pp_21401482_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21409650_1920.jpg":"1920x1080","k_21409650_1280.jpg":"1280x1280","k_21409650_1024.jpg":"1024x1024","k_21409650_640.jpg":"640x640","k_21409650_480.jpg":"480x480","k_21409650_340.jpg":"340x340","k_21409650_220.jpg":"220x220","o_21409650_1280.jpg":"1280x853","o_21409650_1024.jpg":"1024x682","o_21409650_640.jpg":"640x426","o_21409650_480.jpg":"480x320","o_21409650_340.jpg":"340x226","o_21409650_220.jpg":"220x146","h_21409650_1280.jpg":"1280x854","h_21409650_1024.jpg":"1024x683","h_21409650_640.jpg":"640x427","h_21409650_480.jpg":"480x320","h_21409650_340.jpg":"340x227","h_21409650_220.jpg":"220x147","pp_21409650_1280.jpg":"1006x1280","pp_21409650_1024.jpg":"805x1024","pp_21409650_640.jpg":"503x640","pp_21409650_480.jpg":"377x480","pp_21409650_340.jpg":"267x340","pp_21409650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1317","hd_10205413_1920.jpg":"1920x1080","k_10205413_1280.jpg":"1280x1280","k_10205413_1024.jpg":"1024x1024","k_10205413_640.jpg":"640x640","k_10205413_480.jpg":"480x480","k_10205413_340.jpg":"340x340","k_10205413_220.jpg":"220x220","o_10205413_1280.jpg":"1280x878","o_10205413_1024.jpg":"1024x702","o_10205413_640.jpg":"640x439","o_10205413_480.jpg":"480x329","o_10205413_340.jpg":"340x233","o_10205413_220.jpg":"220x150","h_10205413_1280.jpg":"1280x854","h_10205413_1024.jpg":"1024x683","h_10205413_640.jpg":"640x427","h_10205413_480.jpg":"480x320","h_10205413_340.jpg":"340x227","h_10205413_220.jpg":"220x147","pp_10205413_1280.jpg":"1006x1280","pp_10205413_1024.jpg":"805x1024","pp_10205413_640.jpg":"503x640","pp_10205413_480.jpg":"377x480","pp_10205413_340.jpg":"267x340","pp_10205413_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21415920_1920.jpg":"1920x1080","k_21415920_1280.jpg":"1280x1280","k_21415920_1024.jpg":"1024x1024","k_21415920_640.jpg":"640x640","k_21415920_480.jpg":"480x480","k_21415920_340.jpg":"340x340","k_21415920_220.jpg":"220x220","o_21415920_1280.jpg":"1280x854","o_21415920_1024.jpg":"1024x683","o_21415920_640.jpg":"640x427","o_21415920_480.jpg":"480x320","o_21415920_340.jpg":"340x227","o_21415920_220.jpg":"220x146","h_21415920_1280.jpg":"1280x854","h_21415920_1024.jpg":"1024x683","h_21415920_640.jpg":"640x427","h_21415920_480.jpg":"480x320","h_21415920_340.jpg":"340x227","h_21415920_220.jpg":"220x147","pp_21415920_1280.jpg":"1006x1280","pp_21415920_1024.jpg":"805x1024","pp_21415920_640.jpg":"503x640","pp_21415920_480.jpg":"377x480","pp_21415920_340.jpg":"267x340","pp_21415920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21429538_1920.jpg":"1920x1080","k_21429538_1280.jpg":"1280x1280","k_21429538_1024.jpg":"1024x1024","k_21429538_640.jpg":"640x640","k_21429538_480.jpg":"480x480","k_21429538_340.jpg":"340x340","k_21429538_220.jpg":"220x220","o_21429538_1280.jpg":"1280x853","o_21429538_1024.jpg":"1024x682","o_21429538_640.jpg":"640x426","o_21429538_480.jpg":"480x320","o_21429538_340.jpg":"340x226","o_21429538_220.jpg":"220x146","h_21429538_1280.jpg":"1280x854","h_21429538_1024.jpg":"1024x683","h_21429538_640.jpg":"640x427","h_21429538_480.jpg":"480x320","h_21429538_340.jpg":"340x227","h_21429538_220.jpg":"220x147","pp_21429538_1280.jpg":"1006x1280","pp_21429538_1024.jpg":"805x1024","pp_21429538_640.jpg":"503x640","pp_21429538_480.jpg":"377x480","pp_21429538_340.jpg":"267x340","pp_21429538_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7544267 Threads: 2 Questions: 1610103657 Slow queries: 4778506 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110761093 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima-1182540 [printLink] => /om/nautika/kakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima-1182540?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665813 [name] => krešimir đakulović otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-03 15:18:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic-otvoreno-more [link] => /tag/kresimir-dakulovic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673372 [name] => Krešimir Đakulović jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:29 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic-jedrenje [link] => /tag/kresimir-dakulovic-jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 673373 [name] => jedrenje mješovite posade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:30 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-mjesovite-posade [link] => /tag/jedrenje-mjesovite-posade ) [5] => stdClass Object ( [id] => 673374 [name] => Nacra 17 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:30 [main_article_id] => 0 [alias] => nacra-17 [link] => /tag/nacra-17 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 673375 [name] => muško-ženska posada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:30 [main_article_id] => 0 [alias] => musko-zenska-posada [link] => /tag/musko-zenska-posada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI TRENDOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uvođenjem nove olimpijske klase mješovita posada postala je obvezna. Provjerili smo kakve su perspektive mladih hrvatskih jedriličara u takvim tandemima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/12931416.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Mješovite posade daju dodatnu draž natjecanju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/12931416.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Mješovite posade daju dodatnu draž natjecanju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21401480.jpg [title] =>

Mara Samaržija treća je u državi u paru s Martom Mavar

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21401482.jpg [title] =>

Pred djevojčicama je sve više opcija

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21409650.jpg [title] =>

Velike nade klase 420 - Mark Maglica i Luka Kamber

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/10205413.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nacra 17 vrlo je atraktivna

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21415920.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix

Maris Bašić i Noela Petešić

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21429538.jpg [title] =>

Državni prvaci 420

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Složne sestre i braća osvajaju medalje. Čest je to slučaj u mnogim sportovima, u veslanju je to skoro pa pravilo, dok su u jedrenju Šime Fantela, naš najuspješniji jedriličar u dvosjedima, i njegov brat Mihovil, naša trenutno najuspješnija posada koja je u protekle četiri godine osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu kao i zlatnu na Svjetskom prvenstvu u klasi 49er.

Prema nedavnim rezultatima Prvenstva Hrvatske u juniorskoj klasi 420 možemo primijetiti da se trend složnih sestara i braće okreće naglavačke. Braća ne jedre s braćom, kao ni sestre jedna s drugom, već jedna protiv druge. Tin i Edo Fike na prethodnom državnom prvenstvu osvojili su drugo mjesto, na ovome prvenstvu Tin jedri s Tajanom Filipaš. Sestre Ema i Mara Samaržija također ne jedre zajedno, a općenito možemo primijetiti sve više miješanih posada.

Da bismo shvatili ove trendove nije dovoljno saznati od mladih jedriličarki i jedriličara kakve su im osobne preferencije i ambicije u budućnosti, kao ni zbog čega se skladno slažu jedreći u paru baš s tom kolegicom ili kolegom jedriličarom. Moramo posegnuti u povijest jedrenja, slobodnih muško-ženskih jedriličarskih odnosa, kao i onih uređenih eksplicitnim pravilima spolne diskriminacije u određenim natjecateljskim disciplinama.

---

image

Mara Samaržija treća je u državi u paru s Martom Mavar

---

Nepošteno natjecanje

Jedrenje kao jedan od prvih sportova na Olimpijskim igrama veći je dio vremena bilo regatavanje posada koje su ravnopravno mogli činiti muškarci i žene. Gotovo sva natjecanja tijekom prošloga stoljeća bila su otvorena za žene i za muškarce, od najveće olimpijske klase 20+ tona s početka prošloga stoljeća, pa preko ostalih klasa, onih starijih većih i manje poznatih, pa sve do modernijih i manjih poput 470, Finca (od 1952. isključivo za muškarce), ili Zvijezde, kao i dugo godina najbrže klase katamarana Tornado.

Zamislite ženu koja se u Zvijezdi ili Fincu natječe protiv muškaraca, bilo bi to slično kao i zamišljati nogometnu ekipu sastavljenu od recimo šest žena i pet muškaraca koji igraju protiv uobičajene muške ekipe. Takav miks mnogima bi izgledao kao nakaradno, nepotrebno i nepošteno natjecanje. Jedrenje je ipak dugi niz desetljeća svoja natjecanja držalo otvorenim za miješane posade, ali žena je bilo malo ili nimalo.

U duhu ravnopravnosti moralo se nešto poduzeti. Ravnopravnost nije potpuni izostanak pravila i ograničenja, osobito kada je biološka nužnost takva da, statistički gledano, većina muškaraca biva fizički jača od većine žena. Pošto je sport spoj snage i vještine muškarci imaju urođenu prednost.

Da bismo dočarali besmisao takvoga natjecanja spomenimo samo da je svaka prosječna muška čimpanza najmanje dvostruko jača od prosječnog muškarca. Kada bi čimpanze bile zainteresirane za neki sport uvijek bi pobijedile muškarce. Pa su tako na Olimpijskim igrama uglavnom muškarci pobjeđivali.

Da bi tome stali na kraj dužnosnici svjetske jedriličarske organizacije tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća odlučili su uvesti discipline rezervirane isključivo za žene. Prva takva Olimpijada bila je u Seulu 1988. A prva disciplina isključivo za žene bio je dvosjed, tada iznimno popularna i moderna klasa 470.

---

image

Velike nade klase 420 - Mark Maglica i Luka Kamber

---

Prva olimpijka

Do 1988. godine autor ovoga teksta uspio je izbrojati samo 14 žena koje su nastupile na Olimpijskim igrama. Ali da ne bi bilo zabune, prva žena koja je osvojila zlatnu medalju učinila je to u otvorenoj, dakle uglavnom muškoj konkurenciji i to još davno na Igrama 1900. godine u Parizu.

Prije koncipiranja bilo kakvih samo ženskih disciplina bila je to Švicarka Hélène de Pourtalès, jedrila je sa suprugom Hermannom i njegovim rođakom Bernardom, te je postala globalno poznata zvijezda kao prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Igre u Parizu posebne su jer je tada prvi puta dozvoljeno ženama da se natječu, tako je jedriličarka Hélène ušla u povijest kao prva žena koja je osvojila olimpijsku medalju.

Jedrenje kao sport koji je čitavo stoljeće imalo otvoreno natjecanje bez spolne diskriminacije, nakon Olimpijade u Seulu našlo se u situaciji potpune spolne segregacije, bez miješanih posada. Doduše bilo je egzotičnih izuzetaka, u Seulu su nastupile dvije dame i to u Tornadu.

Tada posljednji put nastupa legenda svjetskoga jedrenja Paul Elvstrøm, najbolji jedriličar svih vremena koji je do tada osvojio četiri zlatne olimpijske medalje, jedrio je sa svojom kćerkom Inge Trine Elvstrøm. Boje španjolske u Tornadu branila je tada, kada su klasom dominirali muškarci, i španjolska princeza punoga imena Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y de Grecia.

Iako su žene pravedno dobile svoje ekskluzivne discipline, jedriličarskom svijetu ipak se htjelo gledati i disciplinu s ravnopravnim miješanim posadama.

---

image

Pred djevojčicama je sve više opcija

---

Uvođenjem novoga katamarana Nacre 17, modela koji je zamijenio legendarni Tornado, uvedena je i novost u smislu discipline koja ostaje dvosjed, ali ne više otvoren bilo kojoj kombinaciji, već sada s obveznom miješanom posadom. Ova je klasa nakon Igara u Tokiju u programu olimpijskih natjecanja i u Parizu 2024. godine.

Uz atraktivni, skup i modern katamaran novijega datuma jedrit će se u konkurenciji miješanih spolova u još jednoj klasi koja u francuskom jedrenju ima poseban status. Na predstojećim Igrama klasa se možda i oprašta od olimpijskoga jedrenja upravo u svojoj kolijevci gdje je i nastala iz pera Andrea Cornua, radi se naravno o klasi 470.

Prekrajanje posada

Klasa 420 je dobra osnova za mladež koja želi jedriti u dvosjedu. Dvadesetica je pogodna za miješane posade koje kada dovoljno odrastu i ojačaju mogu olako nastaviti jedriti na nešto većem 470. Ali 420 može biti i dobar temelj učenja timskog jedrenja za cure i dečke koji kada odrastu žele jedriti u olimpijskim klasama 49er, odnosno cure na FX-u.

Nakon Državnog prvenstva u Malom Lošinju, druge kriterijske regate ove sezone za klasu 420, pomalo izranjaju rezultati prošlogodišnjih prekrajanja posada. Karlo Krpeljević, dugogodišnji trener Uskoka iz Zadra, istaknuo je Marka Maglicu i Luku Kambera.

---

image

Nacra 17 vrlo je atraktivna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nakon bljeska u Zadru i nakon državnog možda možemo zaključiti da to ipak nije bio samo bljesak već nova konstanta boljih rezultata. Uvijek je uzbudljivo pratiti napredovanje mladih jedriličara i njihov put prema sve boljim rezultatima, Mark i Luka pobijedili su u drugom plovu od četiri održana. Ukupno su završili na petom mjestu.

Edo Fike, nakon pobjede u kategoriji do 17 godina na prošlogodišnjem prvenstvu, ostavio se klase i prešao je s Bubom Pulekom na klasu 49er. Edin mlađi brat Tin nastavio je jedriti u klasi s Tajanom Filipaš. Osvojili su sedmo mjesto ukupno i treće u mješovitoj konkurenciji. Nora Copić i Adrian Peović, ukupno šesti, drugi su od miješanih posada. Pobijedili su Ema Samaržija i Leon Shield, zauzevši drugo mjesto u otvorenoj konkurenciji. U kategoriji mlađih od 17 godina treće mjesto osvojili su Borna Krmpotić i Jakov Močinić, Marin Ljubičić i Lucija Domazet bili su drugi, a najbolji najmlađi su prethodno spomenuti Mark i Luka.

Mia Močinić i Mare Uroda Plevko treće su u ženskoj konkurenciji, druge cure su Mara Samaržija i Marta Mavar. Pobjednice regate i državne prvakinje su Noela Petešić i Petra Gambiraža. Njihova je pobjeda kontinuitet izvanrednog rada trenera Karla Krpeljevića i podrške koju zadarski Uskok pruža dvosjedima već dugi niz godina.

Klupsku štafetu niza neprekinutih pobjeda na državnim prvenstvima u klasi 420 prve su nosile Antonia Kuštera i Maris Bašić osvojivši tri državne titule. Zatim je kormilo preuzela Noela Petešić i s Maris osvojila još jednu titulu, da bi sada Noela nastavila niz s Petrom Gambiražom.

---

image

Maris Bašić i Noela Petešić

Luka Gerlanc/Cropix
---

Manjak kilograma

Sestre Ema i Mara Samaržija zbog svoje tjelesne konstitucije ne bi mogle uspješno jedriti zajedno u klasi 420, barem ne trenutno. Naprosto im nedostaje težine, znatni manjak kilograma od optimalnog ne bi bilo lako nadoknaditi, a po jačem vjetru sigurno bi to bio i veliki hendikep, pojasnio je Karlo Krpeljević.

A kad smo već kod jačeg vjetra, istaknuo je, kako bi vrlo vjerojatno posade iz splitskog Labuda ostvarile bolje rezultate kada bi se regatavalo po vjetru od 4 Beaufora ili više i uvjetima razvijenijeg vala. To ćemo doznati na nekoj budućoj vjetrovitoj regati.

Naravno, pravo iskušenje i test svih ovih rotacija u posadama, osim vremena, bit će i nastupi u inozemstvu. Pronaći optimalan par i odgovarajuću disciplinu nikad nije bilo lako. Muška, ženska i miješana konkurencija na Olimpijskim igrama krajnji su cilj mladih jedriličarki i jedriličara koji u ranim koracima traže sebi optimalnu klasu i partnera.

Nadamo se da će neka od kombinacija biti i više nego pogođena pa će nas današnja mladež obradovati u budućnosti rezultatima poput onih koje su prethodnih godina ostvarili naši seniori.

---

image

Državni prvaci 420

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Mješovite posade daju dodatnu draž natjecanju


Mara Samaržija treća je u državi u paru s Martom Mavar


Pred djevojčicama je sve više opcija


Velike nade klase 420 - Mark Maglica i Luka Kamber

Božidar Vukičević/Cropix

Nacra 17 vrlo je atraktivna

Luka Gerlanc/Cropix

Maris Bašić i Noela Petešić


Državni prvaci 420

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima-1182540 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d169b943b4391a167494569b122618e1b555aa88 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uvo%C4%91enjem+nove+olimpijske+klase+mje%C5%A1ovita+posada+postala+je+obvezna.+Provjerili+smo+kakve+su+perspektive+mladih+hrvatskih+jedrili%C4%8Dara+u+takvim+tandemima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima-1182540 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkakve-su-perspektive-mladih-hrvatskih-jedrilicara-u-mjesovitim-tandemima-1182540 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI TRENDOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NOVI TRENDOVIUvođenjem nove olimpijske klase mješovita posada postala je obvezna. Provjerili smo kakve su perspektive mladih hrvatskih jedriličara u takvim tandemima

Piše Krešimir Đakulović
8. travnja 2022. - 12:12

Složne sestre i braća osvajaju medalje. Čest je to slučaj u mnogim sportovima, u veslanju je to skoro pa pravilo, dok su u jedrenju Šime Fantela, naš najuspješniji jedriličar u dvosjedima, i njegov brat Mihovil, naša trenutno najuspješnija posada koja je u protekle četiri godine osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu kao i zlatnu na Svjetskom prvenstvu u klasi 49er.

Prema nedavnim rezultatima Prvenstva Hrvatske u juniorskoj klasi 420 možemo primijetiti da se trend složnih sestara i braće okreće naglavačke. Braća ne jedre s braćom, kao ni sestre jedna s drugom, već jedna protiv druge. Tin i Edo Fike na prethodnom državnom prvenstvu osvojili su drugo mjesto, na ovome prvenstvu Tin jedri s Tajanom Filipaš. Sestre Ema i Mara Samaržija također ne jedre...

12. svibanj 2024 17:28