stdClass Object ( [id] => 1209556 [title] => Kako su veterani Tankerske, Atlantske i Jadroplova završili pod kineskom zastavom: kao da su dobili i eliksir mladosti, još uvijek neumorno plove i godine ne broje [alias] => kako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kamo plove i gdje se nalaze naši brodovi, sadašnji je naziv rubrike Kretanje brodova koja je desetljećima bila najslušaniji dio legendarne radijske Emisije za pomorce, danas Pomorske večeri.

I što doznajemo? Hong Long Zhi Xing na putu iz Dafenga u Changxindao, He Sheng Dong Fang na sidrištu Bayuquan, Yue Dian 3 stiže u Caofeidian, Han Zhi u luci Dung Quat, Fuyuan plovi iz Ulsana u Vladivostok...

Daleke rute

Pa to su sve kineski brodovi i njihove daleke rute, pa ne slušamo valjda kinesku emisiju za pomorce! Dakako da ne, šala mala, no svi su ti brodovi našijenci, pripadali su nekoć hrvatskim brodarima, neki su i građeni na hrvatskim navozima.

Jedni su na Jadranu već i zaboravljeni, drugi kao da su jučer bili tu. Kako god, sada je u plovidbi na svjetskim morima još 95 nekadašnjih naših brodova.

U prošlih 15 godina izlaženja Otvorenog mora i više od 300 brojeva, pisali smo o većini našijenaca, no o Kinezima najmanje. Pa upravo to ispravljamo.

Davno je to bilo kada smo o kupnji triju brodova za sipke terete pulske Uljanik Plovidbe pisali kao jednom od obilježja brodarske 2007. godine u Hrvatskoj. Više od 150 milijuna dolara potrošili su na tri praktički nova supramaxa. Od Grka je kupljen niti godinu dana stari brod Annou G.O. od 53.688 tona nosivosti, izgrađen u kineskom Jiangjiangu 2006., kojemu je odabrano ime JBU Levan. Vrlo slični brodovi Marlera i Volme, građeni u Japanu, tek su brojili četiri ljeta.

Zakučasta imena

Danas u Puli nema više ni Uljanik Plovidbe ni bajkovite trojke iz 2007. Ali svi ti brodovi plove još u punoj snazi.

Levan, koji je to ime dobio 2011., spletom nesretnih okolnosti vratio se u Kinu. U najgorim danima Uljanik Plovidbe 2018. godine, kupila ga je brodarska tvrtka Guangdong Yuean Shipping i nadjenula mu nama zakučasto ime Yue An Zhi Xing. Tek što je prošlo godinu dana upisuje se na tvrtku Ningbo Hanglong Shipping i postaje jednako zakučasti Hong Long Zhi Xing.

---

image

Nekadašnji Levan sad je zakučasti Hong Long Zhi Xing

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A tko je zakučasti mu drug He Sheng Dong Fang? Nekadašnji je to Biograd zadarske Tankerske plovidbe, još jedan brod s kineskoga navoza koji se otisnuo u svijet da bi se devet godina poslije vratio kući. Taj bulk carrier, dug 190 i širok 28,5 metara, nosivosti 37.728 tona, zaplovio je 2010. godine, u danima zadarskoga proljeća, kad se brodovlje obnavljalo i jačalo novogradnjama s Dalekoga istoka.

U kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industries u Shiwei-Jiangsu izgrađeni su blizanci Ugljan i Biograd, prvi u veljači, a drugi u travnju 2010. No, već u jesen 2019. u Tankerskoj su se plovidbi odlučili na rastanak s Biogradom. Koncem studenoga 2019. godine pomorski su portali objavili da je prodan Kinezima za 7,9 milijuna dolara. U prosincu je predan novome vlasniku u luci Taizhou.

Duga šutnja

I onda duga šutnja. Prolazili su mjeseci, a iz Kine ni glasa o Biogradu. Činilo se da za njega više nećemo čuti, što za kineske prilike nije ništa neobično i za posve novi brod. Teško je i zamisliti razmjere prijevoza tereta između kineskih luka, dakle u obalnoj plovidbi. A mnoštvo brodova, ma koliko veliki bili, Kinezi ne prijavljuju međunarodnim institucijama.

Ipak, najprije se na internetski portalima poput MarineTraffica, pojavio MMSI broj (Maritime Mobile Service Identity), svojevrsni radijski OIB svakoga plovila, koji pripada kineskome brodu He Sheng Dong Fang.

---

image

Ha Sheng Dong Fang: to je Biograd tamo negdje daleko

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pokazalo se da je to nekadašnji Biograd, a doskora je aktiviran i njegov IMO broj. Dvojbe više nije bilo, Biograd brodi pod crvenim stijegom Narodne republike Kine, a vlasnik mu je tvrtka Taizhou Hesheng Shipping iz Taizhoua.

No, pravo čudo među kineskim našijencima svakako je Yue Dian 3, veliki i 33 godine stari brod za sipke terete. I on je u obalnoj plovidbi, uvijek pun rudače ili ugljena, doslovce plovi bez predaha. Bilo je za očekivati da bi mogao u mirovinu, ali naznaka o tome zasada nema. A taj starac iz obalne plovidbe dug je 224 i širok 32 metra, a krca neznatno manje od 70.000 tona tereta.

Premda je pod imenom Imperial i oznakama dubrovačke Atlantske plovidbe proveo 11 godina ipak je na Jadranu zaboravljen. Ponajprije zato što su odmah po njegovoj prodaji Dubrovčani naručili u Koreji drugi brod istoga imena. No, i taj drugi Imperial je prodan i od 2017. godine je u velikome društvu našijenaca.

---

image

Čudo od broda – Imperial u kineskoj obalnoj plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dubrovački blizanci

​Vratimo se mi Yue Dianu 3, marljivome Kinezu. Izgrađen je 1989. godine u japanskom brodogradilištu Sasebo Heavy Industries pod imenom Opal za skupinu europskih investitora. Već 1991. kupuju ga Norvežani, stara i cijenjena kompanija Ivarans Rederi iz Osla. I postaje Santa Margarita.

Vrlo brzo Dubrovčani odlučuju kupiti brod koji će se pokazati nadasve čvrstim i pouzdanim. Tako se 1994. stijeg s likom svetoga Vlaha podiže na brodu koji će ponijeti ime legendarne tvrđave Imperial. Dobro ih je služio sve do 2005. kada nakratko postaje grčki Ourania Hope. Već 2007. tvrtka Prosperity Bay iz Pireja prodaje ga Kinezima iz Shenzena i tada počinje priča o Yue Dianu 3.

Uz Dubrovčane su vezana još dva našijenca, blizanci Han Xin i Han Zhi. Premda mnogo mlađi, manji i posve druge namjene i za njih je uspjeh što se još dobro drže na tržištu. To su nekadašnji Atlant Regine i Atlant Svenja, brodovi za teške terete Atlantske plovidbe. Njihova prodaja Kinezima 2011., odnosno 2012. godine, bio je posljednji dio priče o nekoć slavnome, a danas sve manje poznatome Atlant Heavy Liftu.

Konačna točka stavljena je 28. svibnja 2014. godine u katarskoj luci Doha kada je s krme broda Atlant Trina skinuta hrvatska zastava. Ne čini se to osobito važnim, a posebno ne povijesnim događajem, ali tako ipak jest!

Atlant Trina bio je naš posljednji brod za prijevoz teških tereta, čijom je prodajom zauvijek ugašena ta djelatnost. Od početka do kraja bio je to posao Atlantske plovidbe, a ukupno se na prijevozu teških tereta izmijenilo 15 brodova.

Labuđi pjev

Prije 20 godina u Atlantskoj su planirali daljnji razvitak flote temeljiti na novogradnjama, no ipak su koncem 2005. kupili njemačke blizanke Frauke, Trine, Regine i Svenja, čija su imena dobila prefiks Atlant.

Kako će se pokazati bio je to labuđi pjev flote teškaša. Brodovi su izgrađeni u uglednom brodogradilištu Sietas u Hamburgu od prosinca 1994. do travnja 1996., a kupljeni su od europskoga vladara teških tereta, tvrtke SAL (Schiffahrtkontor Altes Land) iz Steinkircha.

Kad je 2011. postalo jasno da za teškaše nema mjesta u razvojnim planovima Atlantske plovidbe, stavljeni su na tržište. Ali u zao čas! Svijet je tresla najteža pomorska kriza i kupce nije bilo lako naći. No pojavili su se Kinezi i kupili brodove Atlant Regine i Atlant Svenja. I očito napravili dobar posao. Još plove i još su puni tereta.

---

image

Kinezi je se ne odriču – nekadašnja Atlant Svenja

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

O kineskim brodovima Fuyuan i Oriental Phoenix gotovo da i ne treba ništa pisati. Osobito kad se kaže da je prvi nekadašnji Mosor, a drugi blizanac mu Don Frane Bulić. Oba izgrađena na navozima splitskoga brodogradilišta, oba za tada moćni Jadroplov. Koliko smo samo pisali o tim brodovima!

---

image

Strano ime, gospodari i zastava – Don Frane Bulić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Podatak da oni i danas plove u punome sjaju i da ih Kinezi posebno cijene uistinu veseli. No, mnogo toga prije njihove nove kineske mladosti, bilo je sve samo ne veselo. Pomorski znalci, koji dobro pamte davne dane, suglasni su da je slučaj Mosora jedna od najmučnijih epizoda u novijoj povijesti hrvatskoga brodarstva.

Prije četvrt stoljeća Jadroplov je u Brodosplitu naručio tri broda za sipke terete. Dugi 187.6 i široki 30.8 metara, nosivosti 41.700 tona bili su zapravo nastavak serije u kojoj su Rusima bili isporučeni brodovi Arctic Mariner i Arctic Navigator, a dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi brod Oluja. Prvi, Don Frane Bulić, predan je Jadroplovu u rujnu 1997., drugi nazvan Split zaplovio je u svibnju 1998., a ugovor za gradnju Mosora je bio potpisan 2. prosinca 1997. godine.

Moćni starac

Na prvu plovidbu Mosor je krenuo pune četiri godine kasnije, tek 3. rujna 2001.?! Što se sve zbivalo u tim predugim crnim godinama bolje je ne spominjati! Mosor je uspio zaliječiti rane, te je 2015. prodan ukrajinskoj tvrtki Kaalbye iz Odese.

Dobio je ime Ocean Marvel i liberijsku zastavu, da bi ga drugi Ukrajinci kupili 2018., nazvali Aqua Diamond i za koji mjesec preprodali Kinezima iz Fuzhoa. I tako je nastao Fuyuan kojemu će novi vlasnici odabrati panamsku zastavu.

---

image

Zaliječene stare Mosorove rane – Fuyuan na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ponajviše plovi između kineskih i korejskih luka i Vladivostoka, a tamo ga je snimio poznati ruski pomorski fotograf Sergej Skrjabin. Snimio je Sergej i nadasve dojmljivu sliku broda Oriental Phoenix iza kojega se krije nekadašnji Don Frane Bulić. A o njegovim čudnovatim zgodama i nezgodama već smo toliko pisali u Otvorenom moru da se nećemo ponavljati...

Zato, uživajte u pogledu na još moćnoga starca.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8747 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-13 22:17:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-20 08:17:27 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-20 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911626.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911622.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911616.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911618.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911620.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/13\/20911624.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cudo od broda \u2013 Imperial <\/em>u kineskoj obalnoj plovidbi<\/p>","

Ha Sheng Dong Fang<\/em>: to je Biograd <\/em>tamo negdje daleko<\/p>","

Zalije\u010dene stare Mosorove <\/em>rane \u2013 Fuyuan <\/em>na sidru<\/p>","

Kinezi je se ne odri\u010du \u2013 nekada\u0161nja Atlant Svenja<\/em><\/p>","

Nekada\u0161nji Levan <\/em>sad je zaku\u010dasti Hong Long Zhi Xing<\/em><\/p>","

Strano ime, gospodari i zastava \u2013 Don Frane Buli\u0107<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1052","hd_20911626_1920.jpg":"1920x1080","k_20911626_1280.jpg":"1280x1280","k_20911626_1024.jpg":"1024x1024","k_20911626_640.jpg":"640x640","k_20911626_480.jpg":"480x480","k_20911626_340.jpg":"340x340","k_20911626_220.jpg":"220x220","o_20911626_1280.jpg":"1280x701","o_20911626_1024.jpg":"1024x561","o_20911626_640.jpg":"640x350","o_20911626_480.jpg":"480x263","o_20911626_340.jpg":"340x186","o_20911626_220.jpg":"220x120","h_20911626_1280.jpg":"1280x854","h_20911626_1024.jpg":"1024x683","h_20911626_640.jpg":"640x427","h_20911626_480.jpg":"480x320","h_20911626_340.jpg":"340x227","h_20911626_220.jpg":"220x147","pp_20911626_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911626_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911626_640.jpg":"640x814","pp_20911626_480.jpg":"480x611","pp_20911626_340.jpg":"340x432","pp_20911626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_20911622_1920.jpg":"1920x1080","k_20911622_1280.jpg":"1280x1280","k_20911622_1024.jpg":"1024x1024","k_20911622_640.jpg":"640x640","k_20911622_480.jpg":"480x480","k_20911622_340.jpg":"340x340","k_20911622_220.jpg":"220x220","o_20911622_1280.jpg":"1280x701","o_20911622_1024.jpg":"1024x561","o_20911622_640.jpg":"640x350","o_20911622_480.jpg":"480x263","o_20911622_340.jpg":"340x186","o_20911622_220.jpg":"220x120","h_20911622_1280.jpg":"1280x854","h_20911622_1024.jpg":"1024x683","h_20911622_640.jpg":"640x427","h_20911622_480.jpg":"480x320","h_20911622_340.jpg":"340x227","h_20911622_220.jpg":"220x147","pp_20911622_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911622_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911622_640.jpg":"640x814","pp_20911622_480.jpg":"480x611","pp_20911622_340.jpg":"340x432","pp_20911622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1099","hd_20911616_1920.jpg":"1920x1080","k_20911616_1280.jpg":"1280x1280","k_20911616_1024.jpg":"1024x1024","k_20911616_640.jpg":"640x640","k_20911616_480.jpg":"480x480","k_20911616_340.jpg":"340x340","k_20911616_220.jpg":"220x220","o_20911616_1280.jpg":"1280x732","o_20911616_1024.jpg":"1024x586","o_20911616_640.jpg":"640x366","o_20911616_480.jpg":"480x274","o_20911616_340.jpg":"340x194","o_20911616_220.jpg":"220x125","h_20911616_1280.jpg":"1280x854","h_20911616_1024.jpg":"1024x683","h_20911616_640.jpg":"640x427","h_20911616_480.jpg":"480x320","h_20911616_340.jpg":"340x227","h_20911616_220.jpg":"220x147","pp_20911616_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911616_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911616_640.jpg":"640x814","pp_20911616_480.jpg":"480x611","pp_20911616_340.jpg":"340x432","pp_20911616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_20911618_1920.jpg":"1920x1080","k_20911618_1280.jpg":"1280x1280","k_20911618_1024.jpg":"1024x1024","k_20911618_640.jpg":"640x640","k_20911618_480.jpg":"480x480","k_20911618_340.jpg":"340x340","k_20911618_220.jpg":"220x220","o_20911618_1280.jpg":"1280x786","o_20911618_1024.jpg":"1024x629","o_20911618_640.jpg":"640x393","o_20911618_480.jpg":"480x295","o_20911618_340.jpg":"340x208","o_20911618_220.jpg":"220x135","h_20911618_1280.jpg":"1280x854","h_20911618_1024.jpg":"1024x683","h_20911618_640.jpg":"640x427","h_20911618_480.jpg":"480x320","h_20911618_340.jpg":"340x227","h_20911618_220.jpg":"220x147","pp_20911618_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911618_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911618_640.jpg":"640x814","pp_20911618_480.jpg":"480x611","pp_20911618_340.jpg":"340x432","pp_20911618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x903","hd_20911620_1920.jpg":"1920x1080","k_20911620_1280.jpg":"1280x1280","k_20911620_1024.jpg":"1024x1024","k_20911620_640.jpg":"640x640","k_20911620_480.jpg":"480x480","k_20911620_340.jpg":"340x340","k_20911620_220.jpg":"220x220","o_20911620_1280.jpg":"1280x602","o_20911620_1024.jpg":"1024x481","o_20911620_640.jpg":"640x301","o_20911620_480.jpg":"480x225","o_20911620_340.jpg":"340x159","o_20911620_220.jpg":"220x103","h_20911620_1280.jpg":"1280x854","h_20911620_1024.jpg":"1024x683","h_20911620_640.jpg":"640x427","h_20911620_480.jpg":"480x320","h_20911620_340.jpg":"340x227","h_20911620_220.jpg":"220x147","pp_20911620_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911620_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911620_640.jpg":"640x814","pp_20911620_480.jpg":"480x611","pp_20911620_340.jpg":"340x432","pp_20911620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_20911624_1920.jpg":"1920x1080","k_20911624_1280.jpg":"1280x1280","k_20911624_1024.jpg":"1024x1024","k_20911624_640.jpg":"640x640","k_20911624_480.jpg":"480x480","k_20911624_340.jpg":"340x340","k_20911624_220.jpg":"220x220","o_20911624_1280.jpg":"1280x898","o_20911624_1024.jpg":"1024x718","o_20911624_640.jpg":"640x449","o_20911624_480.jpg":"480x336","o_20911624_340.jpg":"340x238","o_20911624_220.jpg":"220x154","h_20911624_1280.jpg":"1280x854","h_20911624_1024.jpg":"1024x683","h_20911624_640.jpg":"640x427","h_20911624_480.jpg":"480x320","h_20911624_340.jpg":"340x227","h_20911624_220.jpg":"220x147","pp_20911624_1280.jpg":"1280x1628","pp_20911624_1024.jpg":"1024x1303","pp_20911624_640.jpg":"640x814","pp_20911624_480.jpg":"480x611","pp_20911624_340.jpg":"340x432","pp_20911624_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7748655 Threads: 8 Questions: 1563747773 Slow queries: 4769995 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111578681 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom-1209556 [printLink] => /om/nautika/kako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom-1209556?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 684961 [name] => bulk carrier biograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 14:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => bulk-carrier-biograd [link] => /tag/bulk-carrier-biograd ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328056 [name] => tankerska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tankerska-plovidba [link] => /tag/tankerska-plovidba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 684962 [name] => bulk carrier ugljan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 14:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => bulk-carrier-ugljan [link] => /tag/bulk-carrier-ugljan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 684963 [name] => brod imperial [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 14:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-imperial [link] => /tag/brod-imperial ) [6] => stdClass Object ( [id] => 653914 [name] => atlanska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-23 19:18:27 [main_article_id] => 0 [alias] => atlanska-plovidba [link] => /tag/atlanska-plovidba ) [7] => stdClass Object ( [id] => 684964 [name] => Atlant Trina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 14:31:29 [main_article_id] => 0 [alias] => atlant-trina [link] => /tag/atlant-trina ) [8] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako su veterani Tankerske, Atlantske i Jadroplova završili pod kineskom zastavom: kao da su dobili i eliksir mladosti, još uvijek neumorno plove i godine ne broje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911626.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Čudo od broda – Imperial u kineskoj obalnoj plovidbi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911626.jpg [title] =>

Čudo od broda – Imperial u kineskoj obalnoj plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911622.jpg [title] =>

Ha Sheng Dong Fang: to je Biograd tamo negdje daleko

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911616.jpg [title] =>

Zaliječene stare Mosorove rane – Fuyuan na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911618.jpg [title] =>

Kinezi je se ne odriču – nekadašnja Atlant Svenja

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911620.jpg [title] =>

Nekadašnji Levan sad je zakučasti Hong Long Zhi Xing

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/13/20911624.jpg [title] =>

Strano ime, gospodari i zastava – Don Frane Bulić

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kamo plove i gdje se nalaze naši brodovi, sadašnji je naziv rubrike Kretanje brodova koja je desetljećima bila najslušaniji dio legendarne radijske Emisije za pomorce, danas Pomorske večeri.

I što doznajemo? Hong Long Zhi Xing na putu iz Dafenga u Changxindao, He Sheng Dong Fang na sidrištu Bayuquan, Yue Dian 3 stiže u Caofeidian, Han Zhi u luci Dung Quat, Fuyuan plovi iz Ulsana u Vladivostok...

Daleke rute

Pa to su sve kineski brodovi i njihove daleke rute, pa ne slušamo valjda kinesku emisiju za pomorce! Dakako da ne, šala mala, no svi su ti brodovi našijenci, pripadali su nekoć hrvatskim brodarima, neki su i građeni na hrvatskim navozima.

Jedni su na Jadranu već i zaboravljeni, drugi kao da su jučer bili tu. Kako god, sada je u plovidbi na svjetskim morima još 95 nekadašnjih naših brodova.

U prošlih 15 godina izlaženja Otvorenog mora i više od 300 brojeva, pisali smo o većini našijenaca, no o Kinezima najmanje. Pa upravo to ispravljamo.

Davno je to bilo kada smo o kupnji triju brodova za sipke terete pulske Uljanik Plovidbe pisali kao jednom od obilježja brodarske 2007. godine u Hrvatskoj. Više od 150 milijuna dolara potrošili su na tri praktički nova supramaxa. Od Grka je kupljen niti godinu dana stari brod Annou G.O. od 53.688 tona nosivosti, izgrađen u kineskom Jiangjiangu 2006., kojemu je odabrano ime JBU Levan. Vrlo slični brodovi Marlera i Volme, građeni u Japanu, tek su brojili četiri ljeta.

Zakučasta imena

Danas u Puli nema više ni Uljanik Plovidbe ni bajkovite trojke iz 2007. Ali svi ti brodovi plove još u punoj snazi.

Levan, koji je to ime dobio 2011., spletom nesretnih okolnosti vratio se u Kinu. U najgorim danima Uljanik Plovidbe 2018. godine, kupila ga je brodarska tvrtka Guangdong Yuean Shipping i nadjenula mu nama zakučasto ime Yue An Zhi Xing. Tek što je prošlo godinu dana upisuje se na tvrtku Ningbo Hanglong Shipping i postaje jednako zakučasti Hong Long Zhi Xing.

---

image

Nekadašnji Levan sad je zakučasti Hong Long Zhi Xing

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A tko je zakučasti mu drug He Sheng Dong Fang? Nekadašnji je to Biograd zadarske Tankerske plovidbe, još jedan brod s kineskoga navoza koji se otisnuo u svijet da bi se devet godina poslije vratio kući. Taj bulk carrier, dug 190 i širok 28,5 metara, nosivosti 37.728 tona, zaplovio je 2010. godine, u danima zadarskoga proljeća, kad se brodovlje obnavljalo i jačalo novogradnjama s Dalekoga istoka.

U kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industries u Shiwei-Jiangsu izgrađeni su blizanci Ugljan i Biograd, prvi u veljači, a drugi u travnju 2010. No, već u jesen 2019. u Tankerskoj su se plovidbi odlučili na rastanak s Biogradom. Koncem studenoga 2019. godine pomorski su portali objavili da je prodan Kinezima za 7,9 milijuna dolara. U prosincu je predan novome vlasniku u luci Taizhou.

Duga šutnja

I onda duga šutnja. Prolazili su mjeseci, a iz Kine ni glasa o Biogradu. Činilo se da za njega više nećemo čuti, što za kineske prilike nije ništa neobično i za posve novi brod. Teško je i zamisliti razmjere prijevoza tereta između kineskih luka, dakle u obalnoj plovidbi. A mnoštvo brodova, ma koliko veliki bili, Kinezi ne prijavljuju međunarodnim institucijama.

Ipak, najprije se na internetski portalima poput MarineTraffica, pojavio MMSI broj (Maritime Mobile Service Identity), svojevrsni radijski OIB svakoga plovila, koji pripada kineskome brodu He Sheng Dong Fang.

---

image

Ha Sheng Dong Fang: to je Biograd tamo negdje daleko

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pokazalo se da je to nekadašnji Biograd, a doskora je aktiviran i njegov IMO broj. Dvojbe više nije bilo, Biograd brodi pod crvenim stijegom Narodne republike Kine, a vlasnik mu je tvrtka Taizhou Hesheng Shipping iz Taizhoua.

No, pravo čudo među kineskim našijencima svakako je Yue Dian 3, veliki i 33 godine stari brod za sipke terete. I on je u obalnoj plovidbi, uvijek pun rudače ili ugljena, doslovce plovi bez predaha. Bilo je za očekivati da bi mogao u mirovinu, ali naznaka o tome zasada nema. A taj starac iz obalne plovidbe dug je 224 i širok 32 metra, a krca neznatno manje od 70.000 tona tereta.

Premda je pod imenom Imperial i oznakama dubrovačke Atlantske plovidbe proveo 11 godina ipak je na Jadranu zaboravljen. Ponajprije zato što su odmah po njegovoj prodaji Dubrovčani naručili u Koreji drugi brod istoga imena. No, i taj drugi Imperial je prodan i od 2017. godine je u velikome društvu našijenaca.

---

image

Čudo od broda – Imperial u kineskoj obalnoj plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dubrovački blizanci

​Vratimo se mi Yue Dianu 3, marljivome Kinezu. Izgrađen je 1989. godine u japanskom brodogradilištu Sasebo Heavy Industries pod imenom Opal za skupinu europskih investitora. Već 1991. kupuju ga Norvežani, stara i cijenjena kompanija Ivarans Rederi iz Osla. I postaje Santa Margarita.

Vrlo brzo Dubrovčani odlučuju kupiti brod koji će se pokazati nadasve čvrstim i pouzdanim. Tako se 1994. stijeg s likom svetoga Vlaha podiže na brodu koji će ponijeti ime legendarne tvrđave Imperial. Dobro ih je služio sve do 2005. kada nakratko postaje grčki Ourania Hope. Već 2007. tvrtka Prosperity Bay iz Pireja prodaje ga Kinezima iz Shenzena i tada počinje priča o Yue Dianu 3.

Uz Dubrovčane su vezana još dva našijenca, blizanci Han Xin i Han Zhi. Premda mnogo mlađi, manji i posve druge namjene i za njih je uspjeh što se još dobro drže na tržištu. To su nekadašnji Atlant Regine i Atlant Svenja, brodovi za teške terete Atlantske plovidbe. Njihova prodaja Kinezima 2011., odnosno 2012. godine, bio je posljednji dio priče o nekoć slavnome, a danas sve manje poznatome Atlant Heavy Liftu.

Konačna točka stavljena je 28. svibnja 2014. godine u katarskoj luci Doha kada je s krme broda Atlant Trina skinuta hrvatska zastava. Ne čini se to osobito važnim, a posebno ne povijesnim događajem, ali tako ipak jest!

Atlant Trina bio je naš posljednji brod za prijevoz teških tereta, čijom je prodajom zauvijek ugašena ta djelatnost. Od početka do kraja bio je to posao Atlantske plovidbe, a ukupno se na prijevozu teških tereta izmijenilo 15 brodova.

Labuđi pjev

Prije 20 godina u Atlantskoj su planirali daljnji razvitak flote temeljiti na novogradnjama, no ipak su koncem 2005. kupili njemačke blizanke Frauke, Trine, Regine i Svenja, čija su imena dobila prefiks Atlant.

Kako će se pokazati bio je to labuđi pjev flote teškaša. Brodovi su izgrađeni u uglednom brodogradilištu Sietas u Hamburgu od prosinca 1994. do travnja 1996., a kupljeni su od europskoga vladara teških tereta, tvrtke SAL (Schiffahrtkontor Altes Land) iz Steinkircha.

Kad je 2011. postalo jasno da za teškaše nema mjesta u razvojnim planovima Atlantske plovidbe, stavljeni su na tržište. Ali u zao čas! Svijet je tresla najteža pomorska kriza i kupce nije bilo lako naći. No pojavili su se Kinezi i kupili brodove Atlant Regine i Atlant Svenja. I očito napravili dobar posao. Još plove i još su puni tereta.

---

image

Kinezi je se ne odriču – nekadašnja Atlant Svenja

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

O kineskim brodovima Fuyuan i Oriental Phoenix gotovo da i ne treba ništa pisati. Osobito kad se kaže da je prvi nekadašnji Mosor, a drugi blizanac mu Don Frane Bulić. Oba izgrađena na navozima splitskoga brodogradilišta, oba za tada moćni Jadroplov. Koliko smo samo pisali o tim brodovima!

---

image

Strano ime, gospodari i zastava – Don Frane Bulić

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Podatak da oni i danas plove u punome sjaju i da ih Kinezi posebno cijene uistinu veseli. No, mnogo toga prije njihove nove kineske mladosti, bilo je sve samo ne veselo. Pomorski znalci, koji dobro pamte davne dane, suglasni su da je slučaj Mosora jedna od najmučnijih epizoda u novijoj povijesti hrvatskoga brodarstva.

Prije četvrt stoljeća Jadroplov je u Brodosplitu naručio tri broda za sipke terete. Dugi 187.6 i široki 30.8 metara, nosivosti 41.700 tona bili su zapravo nastavak serije u kojoj su Rusima bili isporučeni brodovi Arctic Mariner i Arctic Navigator, a dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi brod Oluja. Prvi, Don Frane Bulić, predan je Jadroplovu u rujnu 1997., drugi nazvan Split zaplovio je u svibnju 1998., a ugovor za gradnju Mosora je bio potpisan 2. prosinca 1997. godine.

Moćni starac

Na prvu plovidbu Mosor je krenuo pune četiri godine kasnije, tek 3. rujna 2001.?! Što se sve zbivalo u tim predugim crnim godinama bolje je ne spominjati! Mosor je uspio zaliječiti rane, te je 2015. prodan ukrajinskoj tvrtki Kaalbye iz Odese.

Dobio je ime Ocean Marvel i liberijsku zastavu, da bi ga drugi Ukrajinci kupili 2018., nazvali Aqua Diamond i za koji mjesec preprodali Kinezima iz Fuzhoa. I tako je nastao Fuyuan kojemu će novi vlasnici odabrati panamsku zastavu.

---

image

Zaliječene stare Mosorove rane – Fuyuan na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ponajviše plovi između kineskih i korejskih luka i Vladivostoka, a tamo ga je snimio poznati ruski pomorski fotograf Sergej Skrjabin. Snimio je Sergej i nadasve dojmljivu sliku broda Oriental Phoenix iza kojega se krije nekadašnji Don Frane Bulić. A o njegovim čudnovatim zgodama i nezgodama već smo toliko pisali u Otvorenom moru da se nećemo ponavljati...

Zato, uživajte u pogledu na još moćnoga starca.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Čudo od broda – Imperial u kineskoj obalnoj plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Ha Sheng Dong Fang: to je Biograd tamo negdje daleko

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Zaliječene stare Mosorove rane – Fuyuan na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kinezi je se ne odriču – nekadašnja Atlant Svenja

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Nekadašnji Levan sad je zakučasti Hong Long Zhi Xing

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Strano ime, gospodari i zastava – Don Frane Bulić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom-1209556 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=13a764b2d7f7d0a3e04cbf62b736a1cdde095f0f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+su+veterani+Tankerske%2C+Atlantske+i+Jadroplova+zavr%C5%A1ili+pod+kineskom+zastavom%3A+kao+da+su+dobili+i+eliksir+mladosti%2C+jo%C5%A1+uvijek+neumorno+plove+i+godine+ne+broje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom-1209556 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-su-veterani-tankerske-atlantske-i-jadroplova-zavsili-pod-kineskom-zastavom-1209556 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineKako su veterani Tankerske, Atlantske i Jadroplova završili pod kineskom zastavom: kao da su dobili i eliksir mladosti, još uvijek neumorno plove i godine ne broje

Piše Marijan Žuvić
20. srpnja 2022. - 07:43

Kamo plove i gdje se nalaze naši brodovi, sadašnji je naziv rubrike Kretanje brodova koja je desetljećima bila najslušaniji dio legendarne radijske Emisije za pomorce, danas Pomorske večeri.

I što doznajemo? Hong Long Zhi Xing na putu iz Dafenga u Changxindao, He Sheng Dong Fang na sidrištu Bayuquan, Yue Dian 3 stiže u Caofeidian, Han Zhi u luci Dung Quat, Fuyuan plovi iz Ulsana u Vladivostok...

Daleke rute

Pa to su sve kineski brodovi i njihove daleke rute, pa ne slušamo valjda kinesku emisiju za pomorce! Dakako da ne, šala mala, no svi su ti brodovi našijenci, pripadali su nekoć hrvatskim brodarima, neki su i građeni na hrvatskim navozima.

Jedni su na Jadranu već i zaboravljeni, drugi kao da su jučer bili tu. Kako god, sada je u plovidbi na svjetskim morima još 95 nekadašnj...

16. svibanj 2024 01:39