stdClass Object ( [id] => 1224613 [title] => Iz bogate arhive izvukli smo tekst našeg kroničara o ‘vječnoj‘ Cetini, Brodospasu 42, Darliju, Orudi i Krapnju [alias] => iz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oj Cetino rode,

daj mi malo vode

Da se duša napije

tvoje vode studene

U stihovima iz pjesme Dražena Žanka o studenoj vodi Cetine što krijepi dušu i tijelo kao da je skrivena tajna mladosti broda koji je punih 20 godina ime rijeke nosio na pramcu. Jer nekadašnja je Cetina upravo proslavila 40. rođendan, što je u današnjemu pomorstvu prava vječnost, a ne čini se nimalo voljnom doskora krenuti put rezališta (Ovaj tekst objavljen je u tiskanom izdanju Otvorenog mora od studenog 2016. godine - nap. portal Otvoreno more).

Ta je vječna Cetina jedan od našijenaca o kojima redovito pišemo, no čitatelji bi htjeli još takvih priča o nekadašnjim hrvatskim brodovima i njihovim sudbinama.

O Cetini sam prvi puta pisao prije 33 godine, u jesen 1983., javljajući o njezinome preuzimanju u Setodi, gradu na istoimenom japanskom otoku. Bio je to povijesni trenutak za Splitsku plovidbu koja je tada slavila 35. godišnjicu osnutka: najveći i najmoderniji brod u njezinoj floti. Kad je tri mjeseca poslije Cetina prvi put uplovila u matičnu luku požurio sam je slikati na lukobranu...

Druga rijeka

Nije Cetina bila veliki brod: duga 106,5 i široka 16,4 metra, nosivosti 6174 tona. Ali tako dobar brod! Svoj je najteži ispit položila već na prvome putovanju dugom deset tisuća milja, od Japana do Jadrana. Toliko dobar da su Splićani iduće, 1984., godine kupili posve jednaki brod nazvan Neretva.

Cetina je izgrađena 1976. u brodogradilištu Asakawa Zosen u Imabariju kao Laksana II, a zaplovila je pod panamskim stijegom. No pravi su vlasnici bili Japanci.

Pet godine poslije kupuju je Kinezi iz Hong Konga, ostavljaju panamsku zastavu, a ispisuju novo ime Pacific Dua. I dvije godine poslije je prodaju. Tko zna koliko bi Cetina ostala pod Marjanom da Splitska plovidba nije bačena na koljena u privatizaciji na hrvatski način. Prodana je 2001. godine u očajničkom pokušaju da se brodar spasi.

Ipak, sljedeće dvije godine plovit će pod imenom rijeke, jer ju je kupila malteška tvrtka H-J Shipping Co. Ltd. iza koje se bila skupina domaćih poduzetnika. I onda je postala Prince Hani.

---

image

Prije 33 godine – Cetina u Splitu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pod tim imenom brodi i danas, a svih ovih godina gospodari su joj Libanonci, koji se uistinu dobro brinu o starici Cetini. Najčešći teret je drvena građa koju iz ruskih luka doprema u Siriju i Libanon. Jedina se promjena dogodila 2014. kada je umjesto zastave Komora podigla stijeg Togoa.

Jedan drugi splitski brod u svome je gradu odavno zaboravljen, a eto i on plovi kao da je u prvoj mladosti! Riječ je o brodu za rad s naftnim platformama Brodospas 42, jednom od četiri jednaka što su u Trogiru isporučeni od veljače 1985. do kolovoza 1986. godine.

Nazvani, kako je tada bilo moderno, imenom svoga vlasnika i rednim brojevima od 41 do 44, ti su brodovi, dugi 66,8 i široki 14,9 metara, mogli na palubi ukrcati 1400 tona tereta, služili su za tegljenje platformi, te za rad s njihovim teškim sidrima. Imali su i izuzetno snažan pogon od 6360 kilovata.

Vatra i dim

I poslije tri desetljeća tri su broda i dalje u floti Brodospasa: 41 kao Brodospas Star, 43 kao Brodospas Sun, a 44 kao Brodospas Moon.

Drugi od četvorke pod splitskim je oznakama plovio tek dvije godine! Isporučen je u Trogiru 8. kolovoza 1985., a vatra ga je kod Visa poharala 17. studenoga 1987. godine. Toga je dana Brodospas 42 bio na rutinskoj plovidbi od platforme Zagreb I, usidrene usred Jadrana, ka bazi INA-Naftaplina u Gaženici. Kad se nalazio nekih šest milja od rta Stupišće na Visu, u 21,35 sati, izbio je požar.

Vatra i dim ispunili su strojarnicu, posada je odmah pustila halon 1301, ali uvijek pouzdani plin tada nije pomogao. U strahu od eksplozije 320 tona goriva naređeno je napuštanje broda. Brojna su Brodospasova plovila gasila požar, no prošlo je punih 46 sati prije nego je vatra posve obuzdana!

Dugo se vijećalo što s još novim brodom, da bi u veljači 1988. pala odluka da ga se otpiše. Vjerujući da se mnogo opreme i dijelova može iskoristiti na preostaloj trojci Brodospas je brod vezao u Svetome Kaji. I ležao je tamo tri godine dok se nisu pojavili Norvežani iz poznate offshore kompanije Eide Marine i – kupili ga!

Doskora je popravljeni Brodospas 42 zaplovio kao posve novi brod s imenom Sun Supporter. Već iduće, 1992. godine preuzimaju ga drugi Norvežani i daju mu ime Ocean Knarr. Pod njim će, mijenjajući vlasnike, ploviti 16 ljeta, da bi ga 2008. kupila tvrtka Polskie Ratownictwo Okretowe, svojevrsni poljski Brodospas. Upisan na Malti brod od tada plovi kao Agat. U danima najveće krize u povijesti daleko je od platformi i služi kao nadasve čvrst i pouzdan tegljač.

---

image

Agat brodi kao u mladosti

 

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Neveseli svatovi

Ako je Brodospas 42 zaboravljen, što tek reći o brodu Darli koji je umjesto jadranske zvijezde postao radničkom nastambom na Kaspijskom jezeru?

Priča o tome starcu počinje prije 57 godina u brodogradilištu Stord u norveškome Leirviku. Izgrađen kao Hardangerfjord sve do potkraj 2004. pod raznim je imenima brazdao norveškim fjordovima, a onda je privukao riječkoga poduzetnika Darka Mikulandru. Kupila ga je njegova tvrtka Dami i upisala pod imenom Darli.

S puno se poleta pisalo o brodu koji će značajno obogatiti hrvatsku turističku ponudu, govorilo se kako bi tragom Mikulandre mogli krenuti i drugi naši poduzetnici... No ništa se nije dogodilo.

Darli je vrijeme provodio na mrtvom vezu u Rijeci, a jedan od rijetkim pokušaja da brod zaplovi pretvorio se u ljeto 2006. u pravu farsu. Iz Rijeke je krenuo u subotu 26. kolovoza pun veselih svatova koji su na vjenčanje na Rab željeli stići brodom.

Na brodu je bio peljar, a pratila su ga i dva tegljača, ali je Darli uspio krmom udariti u riječki lukobran i prije nego je isplovio. Ipak je, s novim zapovjednikom, doplovio uvečer na Rab, ali se tamo nasukao nasred Uvale svete Eufemije nakon što su mu otkazale komande. Tek u nedjelju ujutro neveseli su se svatovi iskrcali s broda i autobusom se vratili u Rijeku. Darli je odsukan, no to svadbeno putovanje mu je zapečatilo sudbinu.

Nakon duge raspreme brod u proljeće 2009. kupuju Turci, tvrtka Enka Insaat ve Sanayi iz Istanbula. Dali su mu ime Dicle i oteglili ga u brodogradilište u Tuzli.

Nesuđeni jadranski biser pretvoren je u plutajući hostel za radnike s naftnih platformi u Kaspijskom jezeru, pa je Crnim morem, kanalom Don-Volga i konačno Volgom dospio u najveće jezero na svijetu. Tamo je i sad, na čvrstome vezu u mjestu Bautino...

---

image

Ništa od zvijezde – Dicle na jezeru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tor za ovce

Među našijencima koji pak sigurno brode jest i sjedobradi starac, 45-godišnja nekadašnja Oruda nekadašnje Lošinjske plovidbe. Taj je nadasve mali ro-ro brod izbjegao put u rezalište, postavši ploveći – tor za ovce. Njegov je blizanac Osor još u siječnju 2001. skončao u Aliagi. Oba broda Lošinjani su kupili 1984. godine od poznate brodarske tvrtke Fred Olsen & Co. iz Osla.

Oruda je građena 1971. godine u norveškom Ulsteinviku pod imenom Bismillah, a kad je 1993. kupio libanonski brodovlasnik Hussein Ahmed Seiman to joj je izvorno ime i vratio. Od 1995. pa sve do 2015. brod je plovio kao Zaher III. Kako je do posla za tako male ro-ro brodove bilo sve teže doći, Libanonci su nekadašnju Orudu 2002. godine preuredili za prijevoz ovaca. I kod starca ništa nova sve do lani kad su mu ime promijenili u Freedom. A ovce su i dalje na broju i na brodu...

---

image

Freedom - da nije ovaca ne bi broda bilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

No među našijencima na broju više nije ne toliko stari koliko oronuli teretnjak Green Arrow. Da i njega, tada još čvrsto vezanoga uz travu zelenu u grčkome zaljevu Eluesis, čeka još samo pijesak rezališta, najavili smo u Otvorenom moru prije dvije godine. I sada se to dogodilo. Green Arrow je ipak otegljen u Aliagu, jer do Alanga, gdje su cijene staroga željeza osjetno veće, nikad ne bi stigao.

Tako je nestao još jedan šibenski galeb, još jedan brod nekoć moćne i slavne Slobodne plovidbe. Jer Green Arrow je naš Krapanj.

Japanski blizanci

Koncem 1989. godine Šibenčani su od Kineza iz Hong Konga kupili dva moderna broda za prijevoz sipkih tereta i kontejnera, blizance Fideconbus i Celeconbus, izgrađene 1985. u japanskom brodogradilištu Nipponkai u Toyami. Fideconbus je postao Knin, a Celeconbus je zaplovio kao Krapanj. Zajedno će ostati sve do propasti Slobodne plovidbe 1998. godine.

Nakon toga Krapanj je postao Mira, s kanadskom upravom i hrvatskom posadom, a onda ga kupuje turska tvrtka Sotramp Denizcilik i daje mu ime Asirat.

Od godine 2004. gospodar mu je Evangelos Savaranos, grčki brodovlasnik sa stranica crnih kronika, pa Krapanj pod imenom Trinity Sierra, čekaju same nevolje. Tek se 2008. nekako uspio izbaviti, te postaje Green Arrow. No, kriza je od učinila svoje, brod bez posla je od 2012. bio na sidrištima i mrtvim vezovima...

---

image

A sad adio – ruzinavi Green Arrow

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8629 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-10-21 07:49:07 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-15 13:06:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-15 12:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138725.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138728.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138727.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138726.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138724.jpg","\/images\/slike\/2016\/10\/21\/8138723.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prince Hani <\/em>\u2013 40 mu je godina tek<\/p>","

Agat <\/em>brodi kao u mladosti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Prije 33 godine \u2013 Cetina <\/em>u Splitu<\/p>","

Ni\u0161ta od zvijezde \u2013 Dicle <\/em>na jezeru<\/p>","

A sad adio \u2013 ruzinavi Green Arrow<\/em><\/p>","

Freedom <\/em>- da nije ovaca ne bi broda bilo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_8138725_1920.jpg":"1920x1080","k_8138725_1280.jpg":"1280x1280","k_8138725_1024.jpg":"1024x1024","k_8138725_640.jpg":"640x640","k_8138725_480.jpg":"480x480","k_8138725_340.jpg":"340x340","k_8138725_220.jpg":"220x220","o_8138725_1280.jpg":"1280x853","o_8138725_1024.jpg":"1024x682","o_8138725_640.jpg":"640x426","o_8138725_480.jpg":"480x320","o_8138725_340.jpg":"340x226","o_8138725_220.jpg":"220x146","h_8138725_1280.jpg":"1280x854","h_8138725_1024.jpg":"1024x683","h_8138725_640.jpg":"640x427","h_8138725_480.jpg":"480x320","h_8138725_340.jpg":"340x227","h_8138725_220.jpg":"220x147","pp_8138725_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138725_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138725_640.jpg":"640x814","pp_8138725_480.jpg":"480x611","pp_8138725_340.jpg":"340x432","pp_8138725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1855x2623","hd_8138728_1920.jpg":"1920x1080","k_8138728_1280.jpg":"1280x1280","k_8138728_1024.jpg":"1024x1024","k_8138728_640.jpg":"640x640","k_8138728_480.jpg":"480x480","k_8138728_340.jpg":"340x340","k_8138728_220.jpg":"220x220","o_8138728_1280.jpg":"1280x1809","o_8138728_1024.jpg":"1024x1447","o_8138728_640.jpg":"640x904","o_8138728_480.jpg":"480x678","o_8138728_340.jpg":"340x480","o_8138728_220.jpg":"220x311","h_8138728_1280.jpg":"1280x854","h_8138728_1024.jpg":"1024x683","h_8138728_640.jpg":"640x427","h_8138728_480.jpg":"480x320","h_8138728_340.jpg":"340x227","h_8138728_220.jpg":"220x147","pp_8138728_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138728_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138728_640.jpg":"640x814","pp_8138728_480.jpg":"480x611","pp_8138728_340.jpg":"340x432","pp_8138728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1655x2327","hd_8138727_1920.jpg":"1920x1080","k_8138727_1280.jpg":"1280x1280","k_8138727_1024.jpg":"1024x1024","k_8138727_640.jpg":"640x640","k_8138727_480.jpg":"480x480","k_8138727_340.jpg":"340x340","k_8138727_220.jpg":"220x220","o_8138727_1280.jpg":"1280x1799","o_8138727_1024.jpg":"1024x1439","o_8138727_640.jpg":"640x899","o_8138727_480.jpg":"480x674","o_8138727_340.jpg":"340x478","o_8138727_220.jpg":"220x309","h_8138727_1280.jpg":"1280x854","h_8138727_1024.jpg":"1024x683","h_8138727_640.jpg":"640x427","h_8138727_480.jpg":"480x320","h_8138727_340.jpg":"340x227","h_8138727_220.jpg":"220x147","pp_8138727_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138727_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138727_640.jpg":"640x814","pp_8138727_480.jpg":"480x611","pp_8138727_340.jpg":"340x432","pp_8138727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1655x1168","hd_8138726_1920.jpg":"1920x1080","k_8138726_1280.jpg":"1280x1280","k_8138726_1024.jpg":"1024x1024","k_8138726_640.jpg":"640x640","k_8138726_480.jpg":"480x480","k_8138726_340.jpg":"340x340","k_8138726_220.jpg":"220x220","o_8138726_1280.jpg":"1280x903","o_8138726_1024.jpg":"1024x722","o_8138726_640.jpg":"640x451","o_8138726_480.jpg":"480x338","o_8138726_340.jpg":"340x239","o_8138726_220.jpg":"220x155","h_8138726_1280.jpg":"1280x854","h_8138726_1024.jpg":"1024x683","h_8138726_640.jpg":"640x427","h_8138726_480.jpg":"480x320","h_8138726_340.jpg":"340x227","h_8138726_220.jpg":"220x147","pp_8138726_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138726_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138726_640.jpg":"640x814","pp_8138726_480.jpg":"480x611","pp_8138726_340.jpg":"340x432","pp_8138726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1655x894","hd_8138724_1920.jpg":"1920x1080","k_8138724_1280.jpg":"1280x1280","k_8138724_1024.jpg":"1024x1024","k_8138724_640.jpg":"640x640","k_8138724_480.jpg":"480x480","k_8138724_340.jpg":"340x340","k_8138724_220.jpg":"220x220","o_8138724_1280.jpg":"1280x691","o_8138724_1024.jpg":"1024x553","o_8138724_640.jpg":"640x345","o_8138724_480.jpg":"480x259","o_8138724_340.jpg":"340x183","o_8138724_220.jpg":"220x118","h_8138724_1280.jpg":"1280x854","h_8138724_1024.jpg":"1024x683","h_8138724_640.jpg":"640x427","h_8138724_480.jpg":"480x320","h_8138724_340.jpg":"340x227","h_8138724_220.jpg":"220x147","pp_8138724_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138724_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138724_640.jpg":"640x814","pp_8138724_480.jpg":"480x611","pp_8138724_340.jpg":"340x432","pp_8138724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1855x1391","hd_8138723_1920.jpg":"1920x1080","k_8138723_1280.jpg":"1280x1280","k_8138723_1024.jpg":"1024x1024","k_8138723_640.jpg":"640x640","k_8138723_480.jpg":"480x480","k_8138723_340.jpg":"340x340","k_8138723_220.jpg":"220x220","o_8138723_1280.jpg":"1280x959","o_8138723_1024.jpg":"1024x767","o_8138723_640.jpg":"640x479","o_8138723_480.jpg":"480x359","o_8138723_340.jpg":"340x254","o_8138723_220.jpg":"220x164","h_8138723_1280.jpg":"1280x854","h_8138723_1024.jpg":"1024x683","h_8138723_640.jpg":"640x427","h_8138723_480.jpg":"480x320","h_8138723_340.jpg":"340x227","h_8138723_220.jpg":"220x147","pp_8138723_1280.jpg":"1280x1628","pp_8138723_1024.jpg":"1024x1303","pp_8138723_640.jpg":"640x814","pp_8138723_480.jpg":"480x611","pp_8138723_340.jpg":"340x432","pp_8138723_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7800477 Threads: 13 Questions: 1571791791 Slow queries: 4795215 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111779137 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/iz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju-1224613 [printLink] => /om/nautika/iz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju-1224613?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686048 [name] => brod cetina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-29 13:36:45 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-cetina [link] => /tag/brod-cetina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 690909 [name] => tegljač brodospas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 15:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => tegljac-brodospas [link] => /tag/tegljac-brodospas ) [4] => stdClass Object ( [id] => 690910 [name] => brodospas 42 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 15:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => brodospas-42 [link] => /tag/brodospas-42 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 690911 [name] => brod krapanj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 15:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-krapanj [link] => /tag/brod-krapanj ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648514 [name] => brod darli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 19:17:47 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-darli [link] => /tag/brod-darli ) [7] => stdClass Object ( [id] => 690912 [name] => brod oruda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 15:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-oruda [link] => /tag/brod-oruda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz bogate arhive izvukli smo tekst našeg kroničara o ‘vječnoj‘ Cetini, Brodospasu 42, Darliju, Orudi i Krapnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138725.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Prince Hani – 40 mu je godina tek

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138725.jpg [title] =>

Prince Hani – 40 mu je godina tek

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138728.jpg [title] =>

Agat brodi kao u mladosti

 

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138727.jpg [title] =>

Prije 33 godine – Cetina u Splitu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138726.jpg [title] =>

Ništa od zvijezde – Dicle na jezeru

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138724.jpg [title] =>

A sad adio – ruzinavi Green Arrow

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/10/21/8138723.jpg [title] =>

Freedom - da nije ovaca ne bi broda bilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oj Cetino rode,

daj mi malo vode

Da se duša napije

tvoje vode studene

U stihovima iz pjesme Dražena Žanka o studenoj vodi Cetine što krijepi dušu i tijelo kao da je skrivena tajna mladosti broda koji je punih 20 godina ime rijeke nosio na pramcu. Jer nekadašnja je Cetina upravo proslavila 40. rođendan, što je u današnjemu pomorstvu prava vječnost, a ne čini se nimalo voljnom doskora krenuti put rezališta (Ovaj tekst objavljen je u tiskanom izdanju Otvorenog mora od studenog 2016. godine - nap. portal Otvoreno more).

Ta je vječna Cetina jedan od našijenaca o kojima redovito pišemo, no čitatelji bi htjeli još takvih priča o nekadašnjim hrvatskim brodovima i njihovim sudbinama.

O Cetini sam prvi puta pisao prije 33 godine, u jesen 1983., javljajući o njezinome preuzimanju u Setodi, gradu na istoimenom japanskom otoku. Bio je to povijesni trenutak za Splitsku plovidbu koja je tada slavila 35. godišnjicu osnutka: najveći i najmoderniji brod u njezinoj floti. Kad je tri mjeseca poslije Cetina prvi put uplovila u matičnu luku požurio sam je slikati na lukobranu...

Druga rijeka

Nije Cetina bila veliki brod: duga 106,5 i široka 16,4 metra, nosivosti 6174 tona. Ali tako dobar brod! Svoj je najteži ispit položila već na prvome putovanju dugom deset tisuća milja, od Japana do Jadrana. Toliko dobar da su Splićani iduće, 1984., godine kupili posve jednaki brod nazvan Neretva.

Cetina je izgrađena 1976. u brodogradilištu Asakawa Zosen u Imabariju kao Laksana II, a zaplovila je pod panamskim stijegom. No pravi su vlasnici bili Japanci.

Pet godine poslije kupuju je Kinezi iz Hong Konga, ostavljaju panamsku zastavu, a ispisuju novo ime Pacific Dua. I dvije godine poslije je prodaju. Tko zna koliko bi Cetina ostala pod Marjanom da Splitska plovidba nije bačena na koljena u privatizaciji na hrvatski način. Prodana je 2001. godine u očajničkom pokušaju da se brodar spasi.

Ipak, sljedeće dvije godine plovit će pod imenom rijeke, jer ju je kupila malteška tvrtka H-J Shipping Co. Ltd. iza koje se bila skupina domaćih poduzetnika. I onda je postala Prince Hani.

---

image

Prije 33 godine – Cetina u Splitu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pod tim imenom brodi i danas, a svih ovih godina gospodari su joj Libanonci, koji se uistinu dobro brinu o starici Cetini. Najčešći teret je drvena građa koju iz ruskih luka doprema u Siriju i Libanon. Jedina se promjena dogodila 2014. kada je umjesto zastave Komora podigla stijeg Togoa.

Jedan drugi splitski brod u svome je gradu odavno zaboravljen, a eto i on plovi kao da je u prvoj mladosti! Riječ je o brodu za rad s naftnim platformama Brodospas 42, jednom od četiri jednaka što su u Trogiru isporučeni od veljače 1985. do kolovoza 1986. godine.

Nazvani, kako je tada bilo moderno, imenom svoga vlasnika i rednim brojevima od 41 do 44, ti su brodovi, dugi 66,8 i široki 14,9 metara, mogli na palubi ukrcati 1400 tona tereta, služili su za tegljenje platformi, te za rad s njihovim teškim sidrima. Imali su i izuzetno snažan pogon od 6360 kilovata.

Vatra i dim

I poslije tri desetljeća tri su broda i dalje u floti Brodospasa: 41 kao Brodospas Star, 43 kao Brodospas Sun, a 44 kao Brodospas Moon.

Drugi od četvorke pod splitskim je oznakama plovio tek dvije godine! Isporučen je u Trogiru 8. kolovoza 1985., a vatra ga je kod Visa poharala 17. studenoga 1987. godine. Toga je dana Brodospas 42 bio na rutinskoj plovidbi od platforme Zagreb I, usidrene usred Jadrana, ka bazi INA-Naftaplina u Gaženici. Kad se nalazio nekih šest milja od rta Stupišće na Visu, u 21,35 sati, izbio je požar.

Vatra i dim ispunili su strojarnicu, posada je odmah pustila halon 1301, ali uvijek pouzdani plin tada nije pomogao. U strahu od eksplozije 320 tona goriva naređeno je napuštanje broda. Brojna su Brodospasova plovila gasila požar, no prošlo je punih 46 sati prije nego je vatra posve obuzdana!

Dugo se vijećalo što s još novim brodom, da bi u veljači 1988. pala odluka da ga se otpiše. Vjerujući da se mnogo opreme i dijelova može iskoristiti na preostaloj trojci Brodospas je brod vezao u Svetome Kaji. I ležao je tamo tri godine dok se nisu pojavili Norvežani iz poznate offshore kompanije Eide Marine i – kupili ga!

Doskora je popravljeni Brodospas 42 zaplovio kao posve novi brod s imenom Sun Supporter. Već iduće, 1992. godine preuzimaju ga drugi Norvežani i daju mu ime Ocean Knarr. Pod njim će, mijenjajući vlasnike, ploviti 16 ljeta, da bi ga 2008. kupila tvrtka Polskie Ratownictwo Okretowe, svojevrsni poljski Brodospas. Upisan na Malti brod od tada plovi kao Agat. U danima najveće krize u povijesti daleko je od platformi i služi kao nadasve čvrst i pouzdan tegljač.

---

image

Agat brodi kao u mladosti

 

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Neveseli svatovi

Ako je Brodospas 42 zaboravljen, što tek reći o brodu Darli koji je umjesto jadranske zvijezde postao radničkom nastambom na Kaspijskom jezeru?

Priča o tome starcu počinje prije 57 godina u brodogradilištu Stord u norveškome Leirviku. Izgrađen kao Hardangerfjord sve do potkraj 2004. pod raznim je imenima brazdao norveškim fjordovima, a onda je privukao riječkoga poduzetnika Darka Mikulandru. Kupila ga je njegova tvrtka Dami i upisala pod imenom Darli.

S puno se poleta pisalo o brodu koji će značajno obogatiti hrvatsku turističku ponudu, govorilo se kako bi tragom Mikulandre mogli krenuti i drugi naši poduzetnici... No ništa se nije dogodilo.

Darli je vrijeme provodio na mrtvom vezu u Rijeci, a jedan od rijetkim pokušaja da brod zaplovi pretvorio se u ljeto 2006. u pravu farsu. Iz Rijeke je krenuo u subotu 26. kolovoza pun veselih svatova koji su na vjenčanje na Rab željeli stići brodom.

Na brodu je bio peljar, a pratila su ga i dva tegljača, ali je Darli uspio krmom udariti u riječki lukobran i prije nego je isplovio. Ipak je, s novim zapovjednikom, doplovio uvečer na Rab, ali se tamo nasukao nasred Uvale svete Eufemije nakon što su mu otkazale komande. Tek u nedjelju ujutro neveseli su se svatovi iskrcali s broda i autobusom se vratili u Rijeku. Darli je odsukan, no to svadbeno putovanje mu je zapečatilo sudbinu.

Nakon duge raspreme brod u proljeće 2009. kupuju Turci, tvrtka Enka Insaat ve Sanayi iz Istanbula. Dali su mu ime Dicle i oteglili ga u brodogradilište u Tuzli.

Nesuđeni jadranski biser pretvoren je u plutajući hostel za radnike s naftnih platformi u Kaspijskom jezeru, pa je Crnim morem, kanalom Don-Volga i konačno Volgom dospio u najveće jezero na svijetu. Tamo je i sad, na čvrstome vezu u mjestu Bautino...

---

image

Ništa od zvijezde – Dicle na jezeru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tor za ovce

Među našijencima koji pak sigurno brode jest i sjedobradi starac, 45-godišnja nekadašnja Oruda nekadašnje Lošinjske plovidbe. Taj je nadasve mali ro-ro brod izbjegao put u rezalište, postavši ploveći – tor za ovce. Njegov je blizanac Osor još u siječnju 2001. skončao u Aliagi. Oba broda Lošinjani su kupili 1984. godine od poznate brodarske tvrtke Fred Olsen & Co. iz Osla.

Oruda je građena 1971. godine u norveškom Ulsteinviku pod imenom Bismillah, a kad je 1993. kupio libanonski brodovlasnik Hussein Ahmed Seiman to joj je izvorno ime i vratio. Od 1995. pa sve do 2015. brod je plovio kao Zaher III. Kako je do posla za tako male ro-ro brodove bilo sve teže doći, Libanonci su nekadašnju Orudu 2002. godine preuredili za prijevoz ovaca. I kod starca ništa nova sve do lani kad su mu ime promijenili u Freedom. A ovce su i dalje na broju i na brodu...

---

image

Freedom - da nije ovaca ne bi broda bilo

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

No među našijencima na broju više nije ne toliko stari koliko oronuli teretnjak Green Arrow. Da i njega, tada još čvrsto vezanoga uz travu zelenu u grčkome zaljevu Eluesis, čeka još samo pijesak rezališta, najavili smo u Otvorenom moru prije dvije godine. I sada se to dogodilo. Green Arrow je ipak otegljen u Aliagu, jer do Alanga, gdje su cijene staroga željeza osjetno veće, nikad ne bi stigao.

Tako je nestao još jedan šibenski galeb, još jedan brod nekoć moćne i slavne Slobodne plovidbe. Jer Green Arrow je naš Krapanj.

Japanski blizanci

Koncem 1989. godine Šibenčani su od Kineza iz Hong Konga kupili dva moderna broda za prijevoz sipkih tereta i kontejnera, blizance Fideconbus i Celeconbus, izgrađene 1985. u japanskom brodogradilištu Nipponkai u Toyami. Fideconbus je postao Knin, a Celeconbus je zaplovio kao Krapanj. Zajedno će ostati sve do propasti Slobodne plovidbe 1998. godine.

Nakon toga Krapanj je postao Mira, s kanadskom upravom i hrvatskom posadom, a onda ga kupuje turska tvrtka Sotramp Denizcilik i daje mu ime Asirat.

Od godine 2004. gospodar mu je Evangelos Savaranos, grčki brodovlasnik sa stranica crnih kronika, pa Krapanj pod imenom Trinity Sierra, čekaju same nevolje. Tek se 2008. nekako uspio izbaviti, te postaje Green Arrow. No, kriza je od učinila svoje, brod bez posla je od 2012. bio na sidrištima i mrtvim vezovima...

---

image

A sad adio – ruzinavi Green Arrow

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Prince Hani – 40 mu je godina tek

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Agat brodi kao u mladosti

 

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Prije 33 godine – Cetina u Splitu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Ništa od zvijezde – Dicle na jezeru

Privatna arhiva Marijana Žuvića

A sad adio – ruzinavi Green Arrow

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Freedom - da nije ovaca ne bi broda bilo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/iz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju-1224613 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2b4e3d63f18d22b69ec3bc02ed218da782ba31a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+bogate+arhive+izvukli+smo+tekst+na%C5%A1eg+kroni%C4%8Dara+o+%E2%80%98vje%C4%8Dnoj%E2%80%98+Cetini%2C+Brodospasu+42%2C+Darliju%2C+Orudi+i+Krapnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju-1224613 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-bogate-arhive-izvukli-smo-tekst-naseg-kronicara-o-vjecnoj-cetini-brodospasu-42-darliju-orudi-i-krapnju-1224613 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEIz bogate arhive izvukli smo tekst našeg kroničara o ‘vječnoj‘ Cetini, Brodospasu 42, Darliju, Orudi i Krapnju

Piše Marijan Žuvić
15. rujna 2022. - 14:53

Oj Cetino rode,

daj mi malo vode

Da se duša napije

tvoje vode studene

U stihovima iz pjesme Dražena Žanka o studenoj vodi Cetine što krijepi dušu i tijelo kao da je skrivena tajna mladosti broda koji je punih 20 godina ime rijeke nosio na pramcu. Jer nekadašnja je Cetina upravo proslavila 40. rođendan, što je u današnjemu pomorstvu prava vječnost, a ne čini se nimalo voljnom doskora krenuti put rezališta (Ovaj tekst objavljen je u tiskanom izdanju Otvorenog mora od studenog 2016. godine - nap. portal Otvoreno more).

Ta je vječna Cetina jedan od našijenaca o kojima redovito pišemo, no čitatelji bi htjeli još takvih priča o nekadašnjim hrvatskim brodovima i njihovim sudbinama.

O Cetini sam prvi puta pisao prije 33 godine, u jesen 1983., javljajući o njezinome preuzimanju u Se...

16. svibanj 2024 16:03