stdClass Object ( [id] => 1216375 [title] => Ma je li ovo Bogu za plakat?! Ponos ‘Brodosplita‘ i nekoć najluksuzniji putnički brod na Jadranu doživjeli su isti kraj. Pogledajte fotografije iza kojih se kriju tužne priče [alias] => ponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ma je li ovo Bogu za plakat?! Siguran sam da će se upravo to pomisliti brojni naši čitatelji kad pogledaju fotografiju snimljenu na Sitakunda Beachu, dijelu obale Bangladeša, neposredno uz luku Chittagong. Pomislio bi netko da je velebni, čvrsti i toliko dojmljivi brod upravo porinut u more, a ne da je izvučen na pijesak groblja brodova.

Nažalost, dok čitate ove retke, velebni je brod već nestao u rerolling pogonima bangladeških čeličana. To je današnjica, vrijeme kad se brodovi grade brže nego ikada, ali umiru u cvijetu mladosti.

Gledajući sliku i sam sam pomislio kakva je Božja grehota ubiti ovakav brod. Iako znam odgovor: to je današnjica. Tko bi uopće brojio jednako velebne brodove otpravljene u rezališta, no ovaj je ipak osobit.

Kako mu se ime ne vidi, recimo da je to tanker Kane, da mu je na krmi matična luka Basseterre, a na pijesak je doplovio pod zastavom karipske državice Sveti Kristofor i Nevis. Novi gospodari nisu se mnogo mislili kako nazvati kompaniju. Jasno i glasno: Last Voyage DMCC.

A otkud ime Kane? Sad je to već dobro znana igra slova i boje! S nekoliko važi piture najprije su prvi dio imena Elka, skratili u Ka, a drugi dio Bene u Ne. I nastao Kane! To je tanker Elka Bene, a nekadašnje naše Bene, izgrađen na navozima Brodosplita prije 20 godina.

Prije malo više od godinu dana objavili smo u Otvorenom moru iscrpnu priču o trima Diabovima tankerima iz uvale Supaval. Ponovimo samo jednu rečenicu: Za mnoge pomorske znalce je gradnja tih triju tankera neupitno najštetniji posao u povijesti splitskog brodogradilišta, pa i jadranske brodogradnje u cijelosti!

Zato nećemo više o tim starim ranama. Ta je štorija objavljena pod naslovom: Stinice umiru mlade, slijede Bene i Baluni. I upravo se to i događa.

Sada su u plovidbi samo Baluni, koji su eto uspjeli dočekati 20. rođendan. Sva je prilika da će i oni doskora na pijesak. Brod su 2021. kupili Turci, tvrtka Imza Marin Denizcilik AS iz Istanbula, dali mu ime Sealion I i upisali ga u Panami. No, internetska izvješća pokazuju da se u malo više od godinu dana brod i nije osobito naplovio, ponajčešće je bio na raznim sidrištima.

Turobna priča o splitskim tankerima, započeta prije godinu i nešto dana u Otvorenom moru, tako se bliži kraju.

---

image

Na početku – Bene pod hrvatskim oznakama 2002.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Lijepi obrat, pa rat

Nekako u isto vrijeme, u proljeće 2021. godine, s puno zanosa pisali smo o čudesnom obratu u sudbini nekadašnjega riječkoga putničkoga broda Darli.

Starac iz 1959., već zaboravljen negdje daleko na Kaspijskome jezeru, trebao je, nakon povratka moru, postati luksuzna jahta s pet zvjezdica! Zašto ne, makar i na kratko, nekoć je bio najluksuzniji putnički brod na Jadranu. Ipak, uz sav zanos, nade i lijepe želje morali smo tada zaključili da se Darli moru vratio u najgoremu trenutku.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa i plave je putove zavila u crno. Plima brodova za kružna putovanja koja je, doslovce preko noći, zapljusnula svjetska rezališta tome i danas najbolje svjedoči. Tko bi u takvim okolnostima uložio milijune dolara u pet zvjezdica jahte koja će ravno iz brodogradilišta morati na mrtvi vez?

I onda je rat u Ukrajini u samo nekoliko dana razbio i posljednje nade da bi stvari mogle krenuti nabolje. I kakve je izglede u tome globalnome kaosu imao dobri stari Darli?

Nikakve, kaže vijest iz turske Aliage, najvećega europskog rezališta. Brod Evangeliya, kako se zove Darli otkako se u jesen 2020. vratio iz Kaspijskoga jezera, dotegljen je iz Grčke, odmah je nasukan, a već za tjedan dana više ga nije bilo. Zbogom Darli!

---

image

Darli kao Evangeliya na posljednjem sidrištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ima ga, a nema ga

Put u rezalište jednoga drugoga našijenca, premda nas od toga dijele tolike godine, pretvorio se u pravu noćnu mora! Pouzdane podatke o sudbini toga broda imam već godinama, no oni su postali su i službeni objavom na Equasisu. Riječ je o teretnjaku Moela.

Nikad čuli za Moelu? Posve razumljivo jer su danas na Jadranu rijetki oni koji za nju znaju. Plovio je pod hrvatskom zastavom nepunih šest ljeta, a iz naših je voda zauvijek otišao prije 19 godina.

Priča počinje još u listopada 1971., kada je u norveškome gradiću Brattvagu, naručiteljima iz Osla, isporučen teretnjak Bebko. Tipični brod norveške obalne plovidbe bio je dug 60,8 i širok 9,5 metara, a mogao je ukrcati 1350 tona tereta.

---

image

Moela je umrla kao Ocean Lion

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Plovio je po fjordovima na sličnim rutama i sa sličnim teretima i mijenjao imena i gospodare. Zvao se i Ramsland i Clasina i Wilko i Ringhav i na kraju Ringfjeld. I tako punih 27 godina.

I onda je 1998. krenuo put Jadrana. Tvrtki Istramineral iz Umaga, koja je radila s tamošnjom tvornicom cementa, učinio se pravim izborom. Odmah je kupljen, dobio je ime Moela, ali je iz Jadrana otišao već 2003. godine. Prodan je grupaciji Atun, registriranoj u nepriznatoj Turskoj republici Sjeverni Cipar, a novo mu je ime bio Asu Atun.

Pod njim će broditi do 2010. kada ga kupuju Bugari, tvrtka Trimex Maritime iz Burgasa, i daju mu zvučno ime Ocean Lion. Kao i mnoštvo drugih starih i više-manje sumnjivo sigurnih brodova upisan je u luci Giurgiulesti u Moldaviji.

No, doskora počinju nevolje, brod je sve manje plovio, teško ga je bilo pratiti AIS-om, informacija iz Bugarske nije bilo. I nakon velikih napora i pomoći kolega doznao sam da je nekadašnja Moela izrezana u Burgasu 2013. godine. Dovoljno da na njezin životopis stavimo točku. Ali...

Ocean Lion je postao jedan od brodova koji pomorskim kroničarima zadaje nevolje. Po internetskim portalima i dalje je plovio! Kako se to često događa i drugdje u svijetu, pomorska uprava Moldavije je, nakon rezanja, njegov identifikacijski broj MMSI 214181124 dodijelila drugome brodu. Točnije ribarici Sky Men. Malo tko je to uopće primijetio, pa je nekadašnja Moela plovila još godinama....

Najava nevolja

I nakon sumornih priča, evo nešto vedrije. I tu je početak bio sumoran, no kad pogledate sliku britanske ribarice Ingenuity koja se probija kroz valove Sjevernoga mora, možete vidjeti sretan brod. Tako daleko od riječke ribarice Moni i njezinih nesretnih godina.

---

image

Moni kao veseli Ingenuity na valovima Sjevernoga mora

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A nedavno je ona postala Ingenuity! Priča je koliko intrigantna, toliko i nepoznata. Prošlih je godina nekoliko čitatelja željelo doznati što se zbilo s brodom Moni, no evo sve do danas su bili bez odgovora.

Istinabog, nekoliko važnih detalja još uvijek nedostaje, ali pravi brodoljubci moći će i bez njih. Valja nam se prvo vratiti u 2009. godinu u Pulu, na navoz brodogradilišta Tehnomont, gdje je 13. veljače svečano porinuta koćarica Moni. Boca pjenušca nije se od prve razbila o pramac broda, što je, uz petak 13., moglo slutiti na nevolje.

Budimo ozbiljni, ali nevolje su uistinu zaredale. Prava šteta za pravi brod kakav je bio Moni. Dug 23,9 i širok 7,2 metra, najmodernije opremljen i s glavnim strojem Mitsubishi od 445 kilovata, građen je za lov na otvorenome moru i po lošemu vremenu.

Nacrti su stigli iz Škotske, iz tvrtke MacDuff Ship Design Ltd., a iz pera uglednoga projektanta ribarskih brodova Donalda Camerona. Brod vrijedan 1,3 milijuna eura naručio je Ribarski obrt Levante iz Rijeke u sklopu programa obnove ribarske flote. A to je značilo i povoljni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Nakon porinuća se o Moni ništa nije čulo. Sve do rujna 2012. godine kad su mediji bili puni vijesti o ovrhama i pokušajima prodaje nedovršenoga broda, koji se službeno zvao Gradnja 61.

Ovrhe je pokrenuo HBOR, ali je stvar bila toliko komplicirana, da ni tumačenja vrsnih pravnika nisu pomogla da shvatimo o čemu se tu radilo. Jasno je bilo jedino da brod nitko ne želi kupiti. Nikakvih informacija iz Pule više nije bilo i Moni je posve pala u zaborav.

---

image

Tužna Moni na pulskome navozu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Život na sjeveru

Nakon brojnih upita na sve strane, tek 2018. godine dobio sam informaciju da je u britanskoj luci Grimsby upisan ribarski brod-rakolovac Ingenuity koji bi po svemu morao biti Moni. To je on uistinu i bio!

Podatci iz Londona govorili su da mu je vlasnik tvrtka Galwad Y Mor Shellfish Bridlington Ltd., za koju je brod konačno dovršen u Tehnomontu i predan Britancima u Puli koncem studenoga 2017. godine.

Što se sve i kako zbivalo od HBOR-ovih ovrha do isporuke teško je znati. Tko je kada, kako i pod kojim uvjetima prodao Moni ostaje nam neznano. Britanski izvori kažu da je tvrtka iz Bridlingtona kupila brod 2016. i zadržala mu je ime Moni sve do rujna 2017. godine.

U Tehnomontu je od koćarice preinačen u rakolovca, najsuvremenije opremljenog za tu zahtjevnu zadaću, da bi gotovo devet godina nakon porinuća otplovio na valoviti sjever Britanije gdje uspješno plovi i rakove lovi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8526 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-19 11:12:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-15 12:07:51 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-15 12:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714814.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714808.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714810.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714812.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714816.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/19\/21714818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

A izgleda kao novogradnja \u2013 Bene <\/em>na Sitakunda Beachu<\/p>","

Na po\u010detku \u2013 Bene <\/em>pod hrvatskim oznakama 2002.<\/p>","

Darli <\/em>kao Evangeliya <\/em>na posljednjem sidri\u0161tu<\/p>","

Moni\u00a0<\/em>kao veseli Ingenuity <\/em>na valovima Sjevernoga mora<\/p>","

Tu\u017ena Moni <\/em>na pulskome navozu<\/p>","

Moela <\/em>je umrla kao Ocean Lion<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:47","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2580","hd_21714814_1920.jpg":"1920x1080","k_21714814_1280.jpg":"1280x1280","k_21714814_1024.jpg":"1024x1024","k_21714814_640.jpg":"640x640","k_21714814_480.jpg":"480x480","k_21714814_340.jpg":"340x340","k_21714814_220.jpg":"220x220","o_21714814_1280.jpg":"1280x1720","o_21714814_1024.jpg":"1024x1376","o_21714814_640.jpg":"640x860","o_21714814_480.jpg":"480x645","o_21714814_340.jpg":"340x456","o_21714814_220.jpg":"220x295","h_21714814_1280.jpg":"1280x854","h_21714814_1024.jpg":"1024x683","h_21714814_640.jpg":"640x427","h_21714814_480.jpg":"480x320","h_21714814_340.jpg":"340x227","h_21714814_220.jpg":"220x147","pp_21714814_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714814_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714814_640.jpg":"640x814","pp_21714814_480.jpg":"480x611","pp_21714814_340.jpg":"340x432","pp_21714814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1700x1108","hd_21714808_1920.jpg":"1920x1080","k_21714808_1280.jpg":"1280x1280","k_21714808_1024.jpg":"1024x1024","k_21714808_640.jpg":"640x640","k_21714808_480.jpg":"480x480","k_21714808_340.jpg":"340x340","k_21714808_220.jpg":"220x220","o_21714808_1280.jpg":"1280x834","o_21714808_1024.jpg":"1024x667","o_21714808_640.jpg":"640x417","o_21714808_480.jpg":"480x312","o_21714808_340.jpg":"340x221","o_21714808_220.jpg":"220x143","h_21714808_1280.jpg":"1280x854","h_21714808_1024.jpg":"1024x683","h_21714808_640.jpg":"640x427","h_21714808_480.jpg":"480x320","h_21714808_340.jpg":"340x227","h_21714808_220.jpg":"220x147","pp_21714808_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714808_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714808_640.jpg":"640x814","pp_21714808_480.jpg":"480x611","pp_21714808_340.jpg":"340x432","pp_21714808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_21714810_1920.jpg":"1920x1080","k_21714810_1280.jpg":"1280x1280","k_21714810_1024.jpg":"1024x1024","k_21714810_640.jpg":"640x640","k_21714810_480.jpg":"480x480","k_21714810_340.jpg":"340x340","k_21714810_220.jpg":"220x220","o_21714810_1280.jpg":"1280x826","o_21714810_1024.jpg":"1024x660","o_21714810_640.jpg":"640x413","o_21714810_480.jpg":"480x309","o_21714810_340.jpg":"340x219","o_21714810_220.jpg":"220x141","h_21714810_1280.jpg":"1280x854","h_21714810_1024.jpg":"1024x683","h_21714810_640.jpg":"640x427","h_21714810_480.jpg":"480x320","h_21714810_340.jpg":"340x227","h_21714810_220.jpg":"220x147","pp_21714810_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714810_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714810_640.jpg":"640x814","pp_21714810_480.jpg":"480x611","pp_21714810_340.jpg":"340x432","pp_21714810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_21714812_1920.jpg":"1920x1080","k_21714812_1280.jpg":"1280x1280","k_21714812_1024.jpg":"1024x1024","k_21714812_640.jpg":"640x640","k_21714812_480.jpg":"480x480","k_21714812_340.jpg":"340x340","k_21714812_220.jpg":"220x220","o_21714812_1280.jpg":"1280x834","o_21714812_1024.jpg":"1024x667","o_21714812_640.jpg":"640x417","o_21714812_480.jpg":"480x313","o_21714812_340.jpg":"340x221","o_21714812_220.jpg":"220x143","h_21714812_1280.jpg":"1280x854","h_21714812_1024.jpg":"1024x683","h_21714812_640.jpg":"640x427","h_21714812_480.jpg":"480x320","h_21714812_340.jpg":"340x227","h_21714812_220.jpg":"220x147","pp_21714812_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714812_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714812_640.jpg":"640x814","pp_21714812_480.jpg":"480x611","pp_21714812_340.jpg":"340x432","pp_21714812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21714816_1920.jpg":"1920x1080","k_21714816_1280.jpg":"1280x1280","k_21714816_1024.jpg":"1024x1024","k_21714816_640.jpg":"640x640","k_21714816_480.jpg":"480x480","k_21714816_340.jpg":"340x340","k_21714816_220.jpg":"220x220","o_21714816_1280.jpg":"1280x960","o_21714816_1024.jpg":"1024x768","o_21714816_640.jpg":"640x480","o_21714816_480.jpg":"480x360","o_21714816_340.jpg":"340x255","o_21714816_220.jpg":"220x165","h_21714816_1280.jpg":"1280x854","h_21714816_1024.jpg":"1024x683","h_21714816_640.jpg":"640x427","h_21714816_480.jpg":"480x320","h_21714816_340.jpg":"340x227","h_21714816_220.jpg":"220x147","pp_21714816_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714816_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714816_640.jpg":"640x814","pp_21714816_480.jpg":"480x611","pp_21714816_340.jpg":"340x432","pp_21714816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2067","hd_21714818_1920.jpg":"1920x1080","k_21714818_1280.jpg":"1280x1280","k_21714818_1024.jpg":"1024x1024","k_21714818_640.jpg":"640x640","k_21714818_480.jpg":"480x480","k_21714818_340.jpg":"340x340","k_21714818_220.jpg":"220x220","o_21714818_1280.jpg":"1280x1378","o_21714818_1024.jpg":"1024x1102","o_21714818_640.jpg":"640x689","o_21714818_480.jpg":"480x516","o_21714818_340.jpg":"340x366","o_21714818_220.jpg":"220x236","h_21714818_1280.jpg":"1280x854","h_21714818_1024.jpg":"1024x683","h_21714818_640.jpg":"640x427","h_21714818_480.jpg":"480x320","h_21714818_340.jpg":"340x227","h_21714818_220.jpg":"220x147","pp_21714818_1280.jpg":"1280x1628","pp_21714818_1024.jpg":"1024x1303","pp_21714818_640.jpg":"640x814","pp_21714818_480.jpg":"480x611","pp_21714818_340.jpg":"340x432","pp_21714818_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15297734 Threads: 1 Questions: 3180061461 Slow queries: 7132259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235570920 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije-1216375 [printLink] => /om/nautika/ponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije-1216375?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 687855 [name] => elka bene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 10:49:58 [main_article_id] => 0 [alias] => elka-bene [link] => /tag/elka-bene ) [1] => stdClass Object ( [id] => 687856 [name] => tanker bene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 10:49:58 [main_article_id] => 0 [alias] => tanker-bene [link] => /tag/tanker-bene ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648514 [name] => brod darli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 19:17:47 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-darli [link] => /tag/brod-darli ) [5] => stdClass Object ( [id] => 687857 [name] => brod moela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 10:49:58 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-moela [link] => /tag/brod-moela ) [6] => stdClass Object ( [id] => 687858 [name] => brod moni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-15 10:49:59 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-moni [link] => /tag/brod-moni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ma je li ovo Bogu za plakat?! Ponos ‘Brodosplita‘ i nekoć najluksuzniji putnički brod na Jadranu doživjeli su isti kraj. Pogledajte fotografije iza kojih se kriju tužne priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714814.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

A izgleda kao novogradnja – Bene na Sitakunda Beachu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714814.jpg [title] =>

A izgleda kao novogradnja – Bene na Sitakunda Beachu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714808.jpg [title] =>

Na početku – Bene pod hrvatskim oznakama 2002.

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714810.jpg [title] =>

Darli kao Evangeliya na posljednjem sidrištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714812.jpg [title] =>

Moni kao veseli Ingenuity na valovima Sjevernoga mora

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714816.jpg [title] =>

Tužna Moni na pulskome navozu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/19/21714818.jpg [title] =>

Moela je umrla kao Ocean Lion

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ma je li ovo Bogu za plakat?! Siguran sam da će se upravo to pomisliti brojni naši čitatelji kad pogledaju fotografiju snimljenu na Sitakunda Beachu, dijelu obale Bangladeša, neposredno uz luku Chittagong. Pomislio bi netko da je velebni, čvrsti i toliko dojmljivi brod upravo porinut u more, a ne da je izvučen na pijesak groblja brodova.

Nažalost, dok čitate ove retke, velebni je brod već nestao u rerolling pogonima bangladeških čeličana. To je današnjica, vrijeme kad se brodovi grade brže nego ikada, ali umiru u cvijetu mladosti.

Gledajući sliku i sam sam pomislio kakva je Božja grehota ubiti ovakav brod. Iako znam odgovor: to je današnjica. Tko bi uopće brojio jednako velebne brodove otpravljene u rezališta, no ovaj je ipak osobit.

Kako mu se ime ne vidi, recimo da je to tanker Kane, da mu je na krmi matična luka Basseterre, a na pijesak je doplovio pod zastavom karipske državice Sveti Kristofor i Nevis. Novi gospodari nisu se mnogo mislili kako nazvati kompaniju. Jasno i glasno: Last Voyage DMCC.

A otkud ime Kane? Sad je to već dobro znana igra slova i boje! S nekoliko važi piture najprije su prvi dio imena Elka, skratili u Ka, a drugi dio Bene u Ne. I nastao Kane! To je tanker Elka Bene, a nekadašnje naše Bene, izgrađen na navozima Brodosplita prije 20 godina.

Prije malo više od godinu dana objavili smo u Otvorenom moru iscrpnu priču o trima Diabovima tankerima iz uvale Supaval. Ponovimo samo jednu rečenicu: Za mnoge pomorske znalce je gradnja tih triju tankera neupitno najštetniji posao u povijesti splitskog brodogradilišta, pa i jadranske brodogradnje u cijelosti!

Zato nećemo više o tim starim ranama. Ta je štorija objavljena pod naslovom: Stinice umiru mlade, slijede Bene i Baluni. I upravo se to i događa.

Sada su u plovidbi samo Baluni, koji su eto uspjeli dočekati 20. rođendan. Sva je prilika da će i oni doskora na pijesak. Brod su 2021. kupili Turci, tvrtka Imza Marin Denizcilik AS iz Istanbula, dali mu ime Sealion I i upisali ga u Panami. No, internetska izvješća pokazuju da se u malo više od godinu dana brod i nije osobito naplovio, ponajčešće je bio na raznim sidrištima.

Turobna priča o splitskim tankerima, započeta prije godinu i nešto dana u Otvorenom moru, tako se bliži kraju.

---

image

Na početku – Bene pod hrvatskim oznakama 2002.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Lijepi obrat, pa rat

Nekako u isto vrijeme, u proljeće 2021. godine, s puno zanosa pisali smo o čudesnom obratu u sudbini nekadašnjega riječkoga putničkoga broda Darli.

Starac iz 1959., već zaboravljen negdje daleko na Kaspijskome jezeru, trebao je, nakon povratka moru, postati luksuzna jahta s pet zvjezdica! Zašto ne, makar i na kratko, nekoć je bio najluksuzniji putnički brod na Jadranu. Ipak, uz sav zanos, nade i lijepe želje morali smo tada zaključili da se Darli moru vratio u najgoremu trenutku.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa i plave je putove zavila u crno. Plima brodova za kružna putovanja koja je, doslovce preko noći, zapljusnula svjetska rezališta tome i danas najbolje svjedoči. Tko bi u takvim okolnostima uložio milijune dolara u pet zvjezdica jahte koja će ravno iz brodogradilišta morati na mrtvi vez?

I onda je rat u Ukrajini u samo nekoliko dana razbio i posljednje nade da bi stvari mogle krenuti nabolje. I kakve je izglede u tome globalnome kaosu imao dobri stari Darli?

Nikakve, kaže vijest iz turske Aliage, najvećega europskog rezališta. Brod Evangeliya, kako se zove Darli otkako se u jesen 2020. vratio iz Kaspijskoga jezera, dotegljen je iz Grčke, odmah je nasukan, a već za tjedan dana više ga nije bilo. Zbogom Darli!

---

image

Darli kao Evangeliya na posljednjem sidrištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ima ga, a nema ga

Put u rezalište jednoga drugoga našijenca, premda nas od toga dijele tolike godine, pretvorio se u pravu noćnu mora! Pouzdane podatke o sudbini toga broda imam već godinama, no oni su postali su i službeni objavom na Equasisu. Riječ je o teretnjaku Moela.

Nikad čuli za Moelu? Posve razumljivo jer su danas na Jadranu rijetki oni koji za nju znaju. Plovio je pod hrvatskom zastavom nepunih šest ljeta, a iz naših je voda zauvijek otišao prije 19 godina.

Priča počinje još u listopada 1971., kada je u norveškome gradiću Brattvagu, naručiteljima iz Osla, isporučen teretnjak Bebko. Tipični brod norveške obalne plovidbe bio je dug 60,8 i širok 9,5 metara, a mogao je ukrcati 1350 tona tereta.

---

image

Moela je umrla kao Ocean Lion

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Plovio je po fjordovima na sličnim rutama i sa sličnim teretima i mijenjao imena i gospodare. Zvao se i Ramsland i Clasina i Wilko i Ringhav i na kraju Ringfjeld. I tako punih 27 godina.

I onda je 1998. krenuo put Jadrana. Tvrtki Istramineral iz Umaga, koja je radila s tamošnjom tvornicom cementa, učinio se pravim izborom. Odmah je kupljen, dobio je ime Moela, ali je iz Jadrana otišao već 2003. godine. Prodan je grupaciji Atun, registriranoj u nepriznatoj Turskoj republici Sjeverni Cipar, a novo mu je ime bio Asu Atun.

Pod njim će broditi do 2010. kada ga kupuju Bugari, tvrtka Trimex Maritime iz Burgasa, i daju mu zvučno ime Ocean Lion. Kao i mnoštvo drugih starih i više-manje sumnjivo sigurnih brodova upisan je u luci Giurgiulesti u Moldaviji.

No, doskora počinju nevolje, brod je sve manje plovio, teško ga je bilo pratiti AIS-om, informacija iz Bugarske nije bilo. I nakon velikih napora i pomoći kolega doznao sam da je nekadašnja Moela izrezana u Burgasu 2013. godine. Dovoljno da na njezin životopis stavimo točku. Ali...

Ocean Lion je postao jedan od brodova koji pomorskim kroničarima zadaje nevolje. Po internetskim portalima i dalje je plovio! Kako se to često događa i drugdje u svijetu, pomorska uprava Moldavije je, nakon rezanja, njegov identifikacijski broj MMSI 214181124 dodijelila drugome brodu. Točnije ribarici Sky Men. Malo tko je to uopće primijetio, pa je nekadašnja Moela plovila još godinama....

Najava nevolja

I nakon sumornih priča, evo nešto vedrije. I tu je početak bio sumoran, no kad pogledate sliku britanske ribarice Ingenuity koja se probija kroz valove Sjevernoga mora, možete vidjeti sretan brod. Tako daleko od riječke ribarice Moni i njezinih nesretnih godina.

---

image

Moni kao veseli Ingenuity na valovima Sjevernoga mora

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

A nedavno je ona postala Ingenuity! Priča je koliko intrigantna, toliko i nepoznata. Prošlih je godina nekoliko čitatelja željelo doznati što se zbilo s brodom Moni, no evo sve do danas su bili bez odgovora.

Istinabog, nekoliko važnih detalja još uvijek nedostaje, ali pravi brodoljubci moći će i bez njih. Valja nam se prvo vratiti u 2009. godinu u Pulu, na navoz brodogradilišta Tehnomont, gdje je 13. veljače svečano porinuta koćarica Moni. Boca pjenušca nije se od prve razbila o pramac broda, što je, uz petak 13., moglo slutiti na nevolje.

Budimo ozbiljni, ali nevolje su uistinu zaredale. Prava šteta za pravi brod kakav je bio Moni. Dug 23,9 i širok 7,2 metra, najmodernije opremljen i s glavnim strojem Mitsubishi od 445 kilovata, građen je za lov na otvorenome moru i po lošemu vremenu.

Nacrti su stigli iz Škotske, iz tvrtke MacDuff Ship Design Ltd., a iz pera uglednoga projektanta ribarskih brodova Donalda Camerona. Brod vrijedan 1,3 milijuna eura naručio je Ribarski obrt Levante iz Rijeke u sklopu programa obnove ribarske flote. A to je značilo i povoljni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Nakon porinuća se o Moni ništa nije čulo. Sve do rujna 2012. godine kad su mediji bili puni vijesti o ovrhama i pokušajima prodaje nedovršenoga broda, koji se službeno zvao Gradnja 61.

Ovrhe je pokrenuo HBOR, ali je stvar bila toliko komplicirana, da ni tumačenja vrsnih pravnika nisu pomogla da shvatimo o čemu se tu radilo. Jasno je bilo jedino da brod nitko ne želi kupiti. Nikakvih informacija iz Pule više nije bilo i Moni je posve pala u zaborav.

---

image

Tužna Moni na pulskome navozu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Život na sjeveru

Nakon brojnih upita na sve strane, tek 2018. godine dobio sam informaciju da je u britanskoj luci Grimsby upisan ribarski brod-rakolovac Ingenuity koji bi po svemu morao biti Moni. To je on uistinu i bio!

Podatci iz Londona govorili su da mu je vlasnik tvrtka Galwad Y Mor Shellfish Bridlington Ltd., za koju je brod konačno dovršen u Tehnomontu i predan Britancima u Puli koncem studenoga 2017. godine.

Što se sve i kako zbivalo od HBOR-ovih ovrha do isporuke teško je znati. Tko je kada, kako i pod kojim uvjetima prodao Moni ostaje nam neznano. Britanski izvori kažu da je tvrtka iz Bridlingtona kupila brod 2016. i zadržala mu je ime Moni sve do rujna 2017. godine.

U Tehnomontu je od koćarice preinačen u rakolovca, najsuvremenije opremljenog za tu zahtjevnu zadaću, da bi gotovo devet godina nakon porinuća otplovio na valoviti sjever Britanije gdje uspješno plovi i rakove lovi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

A izgleda kao novogradnja – Bene na Sitakunda Beachu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Na početku – Bene pod hrvatskim oznakama 2002.

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Darli kao Evangeliya na posljednjem sidrištu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Moni kao veseli Ingenuity na valovima Sjevernoga mora

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Tužna Moni na pulskome navozu

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Moela je umrla kao Ocean Lion

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije-1216375 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=751dcd39c290fca35c0912527e541d4bcfdb0aa1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ma+je+li+ovo+Bogu+za+plakat%3F%21+Ponos+%E2%80%98Brodosplita%E2%80%98+i+neko%C4%87+najluksuzniji+putni%C4%8Dki+brod+na+Jadranu+do%C5%BEivjeli+su+isti+kraj.+Pogledajte+fotografije+iza+kojih+se+kriju+tu%C5%BEne+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije-1216375 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fponos-brodosplita-i-nekoc-najluksuzniji-putnicki-brod-na-jadranu-dozivjeli-su-isti-kraj-pogledajte-fotografije-1216375 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEMa je li ovo Bogu za plakat?! Ponos ‘Brodosplita‘ i nekoć najluksuzniji putnički brod na Jadranu doživjeli su isti kraj. Pogledajte fotografije iza kojih se kriju tužne priče

Piše Marijan Žuvić
15. kolovoza 2022. - 14:01

Ma je li ovo Bogu za plakat?! Siguran sam da će se upravo to pomisliti brojni naši čitatelji kad pogledaju fotografiju snimljenu na Sitakunda Beachu, dijelu obale Bangladeša, neposredno uz luku Chittagong. Pomislio bi netko da je velebni, čvrsti i toliko dojmljivi brod upravo porinut u more, a ne da je izvučen na pijesak groblja brodova.

Nažalost, dok čitate ove retke, velebni je brod već nestao u rerolling pogonima bangladeških čeličana. To je današnjica, vrijeme kad se brodovi grade brže nego ikada, ali umiru u cvijetu mladosti.

Gledajući sliku i sam sam pomislio kakva je Božja grehota ubiti ovakav brod. Iako znam odgovor: to je današnjica. Tko bi uopće brojio jednako velebne brodove otpravljene u rezališta, no ovaj je ipak osobit.

Kako mu se ime ne vidi, recimo da je ...

16. svibanj 2024 12:33