stdClass Object ( [id] => 1329225 [title] => Gradići s patinom i čudesni kontrasti: zaplovili smo do Boke Kotorske, evo što trebate posjetiti [alias] => gradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zelenika je nastala prije stotinjak godina kao najjužnija luka do koje je dosezala željeznica Austro-Ugarskog Carstva koja je Boku povezivala s Bečom i Budimpeštom. Dobila je ime prema mediteranskoj zimzelenoj biljci zelenici (Phillyrea latifolia) kojom je obrasla planina Snježnica u zaleđu. Zanimljivo je da je davne 1902. godine u Zelenici izgrađen hotel Plaža, izgradio ga je jedan poduzetni liječnik iz Budimpešte i to je prvi hotel u Crnoj Gori.

Najvrjedniji kulturni spomenik ovoga kraja ruševine su crkve sv. Tome u obližnjem selu Presjeka. Crkva je građena u 10. ili 11. stoljeću i reprezentativno je djelo predromaničke umjetnosti. Kamena oltarna ploča crkve nalazi se danas u Zavičajnom muzeju u Herceg-Novom.

Nesigurna Zelenika

S mora ćete Zeleniku prepoznati po širokom betonskom pristanu i zgradi starog hotela uz obalu sjeverozapadno od luke. Na NW kraju pristana bijeli je stup s lučkim svjetlom. Većim dijelom luka služi kao terminal za prekrcaj cementa, a na istočni dio pristana nastavlja se omanja marina s dvadesetak vezova u moru. Velike dubine na prilazu omogućuju nesmetano i sigurno uplovljavanje.

Zelenika nije sigurna luka, izložena je S i SW vjetrovima i valovima. Bura je jaka, ali ne podiže valove. Zapadno od pristana, u uvali Meljinama, sigurno je sidriti i po buri.

Osim kao luka namijenjena teretnom brodskom prometu, luka Zelenika je i granični prijelaz s ispostavom Lučke kapetanije Kotor, graničnom policijom i carinom. Tu, dakle, treba obaviti proceduru ulaska u Crnu Goru. Najprije ćete pristati uz carinski pristan, a potom prijeći u marinu – ako tamo uopće ima slobodnih vezova. Najaviti se ranije telefonom svakako je dobra ideja. Što učiniti ako je zbog južnog vjetra nemoguće sigurno pristati u Zelenici? Ili u njoj nema mjesta? Peljari kažu da se, u dogovoru s graničnim vlastima u Zelenici, prijava može obaviti i u Herceg-Novom, Tivtu ili Kotoru. Najbolje će biti da prvo nazovete (VHF brodskom postajom na kanalu 16 ili mobitelom) neku od ovih službi: Granični prijelaz Zelenika, Lučku kapetaniju Kotor, Operativni centar Granične pomorske policije ili Obalnu postaju BARRADIO i zatražite dozvolu za pristajanje i obavljanje graničnih formalnosti u Herceg-Novom ili Tivtu. Iako Herceg-Novi nije službeni granični prijelaz, u nuždi će službenici doći čak i tamo.

---

image

Carinska zona u Zeleniki

---

Herceg-Novi

Ako u Zelenici nema slobodnih vezova, nakon graničnih formalnosti možete se vratiti do Herceg-Novog. U tamošnjoj lučici veći dio lukobrana prilagođen je za vez jahti, s priključcima za struju i vodu. Konačno, Herceg-Novi je veći i življi od skromne Zelenike i pruža više mogućnosti za predvečernji izlazak nakon višesatne plovidbe.

Malo povijesti: Grad je 1382. osnovao bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Današnje ime dobio je nešto kasnije, za vladavine hercega Stjepana Vukčića Kosače, a bilo je to doba naglog procvata. Turci osvajaju Herceg-Novi 1482. godine i, s jednogodišnjim prekidom u 16. stoljeću, kada su ga nakratko preuzeli Španjolci, vladali su njime sve do 1687. godine. Slijedili su Mlečani do 1797. godine, pa Austrijanci, Rusi, Francuzi, privremena vlada Crne Gore i Boke kotorske (1813. – 1814.), potom je sve do 1918. godine grad opet pripadao Austro-Ugarskoj – da bi na kraju uslijedile i sve turbulentne promjene u 20 stoljeću. Kao turističko središte, Herceg-Novi je možda najpoznatiji po nedalekom Igalu; tamošnje plaže s ljekovitim blatom (nazivaju ga igaljskim blatom) te izvori mineralne vode (igaljske slatine) središte su zdravstvenog turizma. U samom Herceg-Novom vrijedno je posjetiti zanimljivu utvrdu Mare (iz 1382.), lijep toranj sa satom iz 19. stoljeća, impozantnu tursku Kanli kulu, pravoslavnu crkvu sv. Arhangela Mihaila, katoličku crkvu sv. Leopolda i drugo. Danas su mu turističku prednost unutar Crne Gore preotela druga ljetovališta, prije svih Budva, no Herceg-Novi je i dalje zanimljiv namjerniku, pa i onome koji stiže morem.

Luka, nazvana Škver, već je izdaleka raspoznatljiva po visokom lukobranu. I ovdje se po jakom S-SW vjetru stvara bibavica, pa treba biti pažljiv kod pristajanja. Od ostalih vjetrova luka je dobro zaštićena. U prilazu luci treba paziti na dvije hridi oko 200 metara NW od glave lukobrana te na podvodno kamenje u produžetku glave lukobrana. Oko 300 m E od lučkog svjetla je hrid Karatoč. U sjevernom dijelu luke, pod bazenom, vezane su o betonske blokove na dnu brojne lokalne brodice, nemojte ovdje sidriti – dno je prepuno potopljenih lanaca i drugih zapreka. Za južnih vjetrova ili jakih kiša ispred luke i neposredno uz unutrašnju stranu lukobrana javlja se prilično snažna morska struja u smjeru W. U luci je, pri korijenu lukobrana, crpka za gorivo.

Kroz Verige do Risna

Nakon noćenja slijedi vam otkrivanje istinske magije Boke, odnosno plovidba u samo srce ovog čudesnog zaljeva. Pred vama će se rastvoriti najljepši vidici, stari gradići (pobližim pogledom: pomalo i zapušteni, ali i dalje neopisivo šarmantni) i dramatični prirodni kontrasti koji oduzimaju dah.

Nakon Zelenike kanal se sužava na 700 metara. Lijevo promiču sive hale nekadašnjih moćnih vojnih baza Kumbora i Đenovića. Zaljev se naglo proširuje. S druge strane, na niskoj istočnoj obali, vidi se Tivat i najveća crnogorska marina Porto Montenegro – ali tamo ćete nešto kasnije. Slijedeći lijevu, strmiju obalu približavate se prolazu Verige. Između rtova Sveta Neđelja i Opatovo širina mora je samo 350 metara, a ukupna duljina prolaza je gotovo dva i pol kilometra.

U prolazu, između Kamenara i Lepetana, plovi trajekt, i to vrlo često – čak do devedeset puta dnevno! Zato ovdje morate biti iznimno pažljivi. Malo poslije, između Turskog rta i rta Verige, uplovit ćete u fascinantan unutrašnji dio Boke.

Ravno pred vama, na suprotnoj obali, pod visokom planinom stisnuo se grad Perast. Malo ulijevo dva su majušna otoka sa zvonicima: Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Pristat ćete uz Gospu.

Gospa od Škrpjela

Najpoznatija veduta Boke kotorske, Gospa od Škrpjela, doista je vrijedna posjeta. Uz nju je jednostavno pristati – pod pretpostavkom da maleni pristan na SE strani otočića nije zauzet, jer ovamo svraćaju mnogi brodići s posjetiteljima s kopna. U tom slučaju upitajte možete li se nakratko vezati na bok brodice ili se malo strpite, izletnici će se brzo otisnuti nazad na kopno. Dubina uz gat je oko 4 metra i naglo pada. Kada se iskrcate, svakako poštujte sakralni mir cijelog otočića i njegove crkvice, a fotografiranje i snimanje unutar crkve čuvar će vam zacijelo rado dopustiti.

---

Marina Zelenika

Sunčana obala b.b., 85346 Zelenika, Crna Gora
web: www.marinazelenika.me; e-mail: marinazelenika@t-com.me

Mala marina sa samo 20 vezova i 100 mjesta za suhi vez. Pokretna dizalica nosivosti 12 tona, dizalica 25 t, travel-lift 40 t. Struja i voda na vezu. Servis trupa, motora i opreme. Gorivo u carinskom dijelu luke. Granični prijelaz. Postoje planovi za značajno proširenje.

Oprez: Luka Zelenika je posve izložena S i SW vjetrovima koji stvaraju bibavicu! Vjetar iz N puše u naletima, ali ne stvara velike valove. Uobičajeno se pojavljuje jaka struja u istočnom smjeru.

Prilaz: Na W dijelu izbočenog betonskog pristaništa stup je sa svjetlom (C Bl 3s 4M). Marina se nalazi u SE dijelu luke.

---

Uistinu je jedinstvena ta crkvica. Koliko je god jak vjerski naboj koji pruža ljudima vjeru, toliko je snažna i njezina arhitekturalna čistoća i jednostavnost, a osobito je začudan način kako je nastala ne samo građevina već i cijeli otočić na kojemu leži. Ona, naime, počiva na jedinom umjetnom otoku na Sredozemlju, površine 3030 m2. A priča o nastanku otočića i crkve glasi ovako:

Peraštani braća Martešići 22. su srpnja 1452. na hridi usred Boke pronašli Gospinu sliku. Njihovih sugrađana taj se događaj duboko dojmio – bijahu teška vremena, mnogi su stradavali u ratovima ili kao pomorci u olujama na dalekim morima. I krenuše Peraštani, u čast pronađenoj slici, nasipavati kamenje oko hridi, s idejom da jednoga dana, kada hrid dovoljno naraste, na njoj podignu crkvu. Tako je tijekom mnogih godina, ne samo od kamenja već i potopljenih starih brodica, na malenoj hridi izrastao otok. Crkva je podignuta 1630. godine i dobila je ime Gospa od Škrpjela, što znači na hridi. Nedugo potom, 1667., oštećena je u velikom potresu koji pogodio jug Jadrana (tada je teško stradao i Dubrovnik). Da stvar bude gora, crkva je više puta bila devastirana za turskih i gusarskih napada. No ubrzo je podignuta nova. Današnji je oblik dobila 1725. godine.

---

image

Gospa od Škrpjela

---

Crkvu krasi životno djelo baroknog slikara, Peraštanina Tripa Kokolje (1661. – 1713.). Riječ je o ciklusu od 64 slike s prikazom apoteoze Marije kao Majke Božje. Strop je podijeljen okvirima od pozlaćena drva na 45 polja. Oko središnje kompozicije Marijina uznesenja nižu se prizori iz života Blažene Djevice Marije, likovi evanđelista, crkvenih otaca, skupine anđela i polja s košarama cvijeća.

Posebna zanimljivost su zavjetni darovi koje su u crkvi postavljali brojni pomorci Perasta – u zlatno doba, grada sa stotinu pomorskih kapetana – ali i cijele Boke. Peraštanka Jacinta Kunić crkvi je 1828. darovala izvanrednu sliku u tehnici veza, izrađivala ju je 25 godina svilenim, srebrnim i zlatnim nitima, a prirodnu kosu rabila je za izvedbu frizura na likovima svetaca. Dvije tisuće srebrnih i bakrenih zavjetnih pločica, zahvala i zagovora pomoraca za spas u olujama ispunjavaju svaki slobodni centimetar zidova i crkvenog kora.

---

image

Svjetski raritet: risanski rimski mozaik boga Hypnosa iz 2. stoljeća

---

Do danas održao se običaj odavanja počasti ne samo Gospi nego i upornom radu predaka na podizanju otoka. Svakoga 22. srpnja, na dan kada je pronađena slika, flota okićenih brodica stiže iz Perasta u slikovitoj procesiji. U svakoj je brodici kamen koji se simbolično baca u more uz otok, kao zalog vječnom trajanju svetišta.

Risan, prijestolnica Teute

Predlažemo vam da nakon posjeta Gospi od Škrpjela nastavite prema krajnjem sjevernom dijelu Boke kotorske, do Risna. Sam gradić Risan, iako burne prošlosti, nije danas ni blizu toliko atraktivan kao Kotor ili Perast, ali je upravo taj dio Boke, Risanski zaljev, obilježen možda najdramatičnijim oprekama mora i planina.

Ipak, treba reći da biste odustajanjem od Risna i izravnom plovidbom do Kotora dobili jedan cijeli dan viška za posjet Budvi (što navodimo kao alternativu pri povratku). Odluka je na vama. Mi, pak, opisom nastavljamo prema osnovnoj ideji, dakle s današnjim noćenjem u Risnu.

---

image

Pristan u Risanu

---

Odmah nakon Gospe od Škrpjela lijevo se otvara pogled prema uvali Morinj, možda najskrovitijem dijelu Boke. I tamo je mala riva uz koju se može pristati, ali Morinj ipak preskačemo, ponajviše zbog njegove izloženosti buri i zapadnjaku. Približavajući se Risnu dobro se uočava bijela, velika zgrada hotela i novi dio naselja. Gledano s mora, lijevo od njih jednako će se tako dobro vidjeti povelika kameno-betonska riva, točnije širok koljenasti gat. Na N vrhu gata je stup sa svjetlom. Kako ovamo nautičari dolaze rjeđe (nego do Kotora ili Tivta, na primjer) vjerojatno će uz gat biti dovoljno mjesta za privez.

Nezgoda je, međutim, da je ovo i carinska luka s graničnim prijelazom, pa carinska zona predviđena za pristajanje manjih trgovačkih brodova zauzima najveći dio vanjske strane gata. Možete se nadati da je slobodna kraća, bočna strana gata sa N strane (pod lučkim svjetlom), ona je izvan te zone. Ako ne gazite više od dva metra dobar je i vez uz prvi, malo izbočeni dio unutrašnje strane gata. Unutrašnji mandrač je ispunjen lokalnim brodicama.

Ako baš nikako ne nađete slobodno mjesto, ostaju još dvije mogućnosti: sidrenje neposredno NW od luke (dno drži dobro) ili zamolba graničnim vlastima da vam (ako je vez slobodan) dozvole pristajanje preko noći s vanjske strane gata, u zoni graničnog prijelaza.

Bura u risanskoj luci zna zapuhati snažno, obrušavajući se s okolnih obronaka Orjena, ali ne stvara valove; vjetrovi iz SW mogu podići znatne valove, a jugo je slabije nego drugdje u Boki, ali se može odbijati od planinskih kosa i spuštati na more iz neočekivanih smjerova.

---

image

U sjevernom kutku Boke: Risan

---

Risan je bio prijestolnica Ilira, plemena koje korijene vuče od željeznog doba, a u 4. i 3. stoljeću pr. K. vladalo je istočnom obalom Jadrana. Risan je bio luka njihova ratnog brodovlja, tu je stolovala kraljica Teuta. Prema legendi bila je vilinski lijepa, mudrija od zmije i hrabrija od lava. Rimljani su porazili Ilire, a kraljica se, kaže legenda, bacila u more s visoke stijene iznad Risna, ponijevši sa sobom sve zlato i blago Ilira. A Risan je u to doba uistinu bio bogat grad s kovnicom novca i razvijenom trgovinom morem i kopnom. Iliri su bili gusari, strah i trepet južnog Jadrana i Otranta. Osvajali su grčke kolonije, a ugroženi grčki gradovi tražili su pomoć od Rimljana. U ratu s Rimljanima 229. godine pr. Kr. Iliri su izgubili velik dio svoga područja te je godinu dana kasnije sklopljen mir. Ostaci ilirske tvrđave vidljivi su i danas.

Današnji Risan otkriva malo od slavne prošlosti. Jedini njezini svjedoci su arheološki ostaci ilirsko-grčke tvrđave na brdu Gradina iznad naselja, odakle se nadzirao sav pomorski promet i cesta prema unutrašnjosti, te ostaci rimske vile s očuvanim izvanrednim mozaicima na podovima. Na jednom mozaiku prikazan je starovjeki bog sna Hypnos u ležećem položaju; jedinstven je to prikaz ne samo u sredozemnim već i svjetskim razmjerima.

A ako bolje zagledate, u uličici što se uspinje prema brdu pronaći ćete između ljepših i manje lijepih kuća novoga doba i posljednje ostatke srednjovjekovnog Risna: male, napuštene kućice koje nalikuju kakvoj filmskoj scenografiji.

Perast, usnuli grad

Od Risna do Kotora nema ni punih sedam milja. Upečatljiva je to plovidba najljepšim dijelom Boke; čovjek se mora diviti tom jedinstvenom okolišu. Suri vrhunci okolnih brda, ispod njih sve bujnije zelenilo koje se pri dnu pretvara u raskošno bogatstvo mediteranskih vrsta, a temelj svemu je more, koje odražava sve boje okolnih obala. Najljepše je za utihe, kada nastaje nezaboravna zrcalna slika; planinski vrhunci gore i dolje. Predlažemo vam da svakako zastanete u Perastu. Od Risna do njega jedva su dvije milje. Ne morate se dugo zadržati, koji sat, uz obvezan posjet peraškom muzeju.

Već u prilazu Perastu vidi se razlika prema Risnu iz kojeg dolazite: ovdje dominiraju velike, iako pomalo zapuštene kuće, a nad njima se uzdižu brojni zvonici. Perast ima 18 katoličkih i nekoliko pravoslavnih crkava.

---

image

Svjetlo u Perastu

---

Glavna riva nalazi se točno ispod zvonika jedne od njih, crkve sv. Nikole. Zapadno i istočno od glavnoga još su dva manja pristana, ali s manjim dubinama. Najbolje je orijentirati se prema stupu lučkog svjetla koji se nalazi točno po sredini glavne rive. Pripazite, riva je u dosta lošem stanju.

Ljeti se ovuda vrzmaju brojne brodice koje prevoze putnike do Gospe od Škrpjela, no u večernjim satima sve se smiri i Perast utone u svoj mir. Sidriti se također može. Dubine dosta naglo padaju, ali dno dobro drži. Za vrijeme bure valja sidriti bliže istočnom rubu mjesta, a za juga zapadnom, prema Risanskom zaljevu.

Bura, naime, kod Perasta puše iz smjera Risanskog zaljeva prema prolazu Verige, stoga ispred glavnog pristana i istočnije od njega ne predstavlja veći problem; jugo i maestral pušu iz prolaza Verige ili iz nešto zapadnijega smjera i u pravilu ne stvaraju veće valove, no ipak valja biti na oprezu.

Perast, bokeljski barokni grad, smješten je točno nasuprot Verigama i podno brda Sveti Ilija (873 m), a dobio je ime prema ilirskom plemenu Pirusta. Nekoć je imao veliku stratešku važnost. Iz njega se najlakše nadziralo Verige (u doba sjaja bokeljskih gradova tjesnac se zatvarao lancem razapetim između rtova, odakle mu i ime – verige=lanac!). Kameni usnuli gradić, koji se danas doima zamrznutim u slavnim vremenima jedrenjaka, uz Dubrovnik jedna je od najbolje očuvanih gradskih cjelina na istočnoj obali Jadrana. Između ostaloga, vjerojatno i zato jer novo doba nije donijelo značajniji razvoj. Današnji se posjetitelj ne može oteti dojmu da je stara slava davno ugasla, a barokne kuće i palače zatamnjena sjaja čuvaju tek neke zaboravljene priče o njoj. Doista, između 16. i 18. stoljeća Perast je bio središnji pomorski grad cijele Boke kotorske. Imao je četiri brodogradilišta i više od stotinu brodova.

---

image

Perast je bio posljednji grad Mletačke Republike u kojem je spušten stijeg svetoga Marka

Zvonimir Barišin/Cropix
---

U 17. stoljeću osnovana je pomorska škola koja je imala toliku slavu da je Petar Veliki, ruski car, u nju slao mlade plemiće na školovanje. Rado se u povijesnim čitankama spominje peraška pomorska bitka 1654. u kojoj su upravo Peraštani obranili grad i cijelu Boku od napada turske mornarice pod vodstvom Mehmed-paše Rizvanbegovića. Svoj povijesni vrhunac Perast je dostigao u 18. stojeću pod Venecijom. Odan Serenissimi, bio je i posljednji grad Mletačke Republike u kojemu je spušten stijeg svetoga Marka, tek nekoliko mjeseci nakon što je 12. svibnja 1797. Napoleonova vojska zauvijek ugasila slavu do tada najsnažnije pomorske sile istočnoga Sredozemlja.

Gradić tihe nostalgije

Sa 1700 stanovnika u 18. stoljeću, Perast je do danas spao na njih samo tristotinjak. Ipak i takav, prepun tihe nostalgije, zanimljiv je svakom namjerniku. Ako se s trošne rive zaputite par koraka do najljepše od svih kuća, palače Bujović, stići ćete do Muzeja grada Perasta. Osnovan je 1937. godine donacijama peraških kapetanskih obitelji. Osim portreta slavnih pomoraca, oružja i drugih predmeta iz prohujalih vremena te gradskih arhivskih zapisa koji sežu u prošlost sve do 1441. godine, tu je i zanimljiva zbirka pomorskih karata i instrumenata te umjetničkih slika jedrenjaka.

U Perastu pomno čuvaju uspomene na značajne građane poput baroknog pjesnika Andrije Zmajevića ili njegova prezimenjaka Matije Zmajevića, ruskog admirala koji se 1714. proslavio pobjedom nad švedskom flotom u pomorskoj bici kod Hankoa (Ganguta) u Finskom zaljevu, čime je Rusija dobila prevlast na Baltiku. Ponos Perasta je i veliki kasnobarokni slikar Tripo Kokolja (1661. – 1728.), najznačajniji predstavnik baroknog slikarstva u Dalmaciji.

Upravo on je majstorski oslikao unutrašnjost crkvice Gospe od Škrpjela, a najznačajnijim mu djelom drže “Apoteozu sv. Dominika” u dominikanskoj crkvi u Bolu na Braču.

---

image

Kruzeri su sve češći gosti

Zvonimir Barišin/Cropix
------
image

U zaljevu nema puno pomorskog prometa

Zvonimir Barišin/Cropix
------
image

Porto Montenegro je donio dah luksuza

Zvonimir Barišin/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KADA OD ZELENIKE ZAPLOVITE DALJE, U SAMO SRCE BOKE, SLIJEDI OTKRIVANJE ISTINSKE MAGIJE OVOG ČUDESNOG ZALJEVA. PRED VAMA ĆE SE RASTVORITI NAJLJEPŠI VIDICI, STARI GRADIĆI, POMALO I ZAPUŠTENI, ALI I DALJE NEOPISIVO ŠARMANTNI, TE DRAMATIČNI PRIRODNI KONTRASTI KOJI ODUZIMAJU DAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KADA OD ZELENIKE ZAPLOVITE DALJE, U SAMO SRCE BOKE, SLIJEDI OTKRIVANJE ISTINSKE MAGIJE OVOG ČUDESNOG ZALJEVA. PRED VAMA ĆE SE RASTVORITI NAJLJEPŠI VIDICI, STARI GRADIĆI, POMALO I ZAPUŠTENI, ALI I DALJE NEOPISIVO ŠARMANTNI, TE DRAMATIČNI PRIRODNI KONTRASTI KOJI ODUZIMAJU DAH jadranske đite 2 0 17561 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-04 11:03:53 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-12 06:46:40 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-10-10 07:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => KADA OD ZELENIKE ZAPLOVITE DALJE, U SAMO SRCE BOKE, SLIJEDI OTKRIVANJE ISTINSKE MAGIJE OVOG ČUDESNOG ZALJEVA. PRED VAMA ĆE SE RASTVORITI NAJLJEPŠI VIDICI, STARI GRADIĆI, POMALO I ZAPUŠTENI, ALI I DALJE NEOPISIVO ŠARMANTNI, TE DRAMATIČNI PRIRODNI KONT [metadata] => robots= author= title=Gradići s patinom i čudesni kontrasti: zaplovili smo do Boke Kotorske: [metakey] => jadranske đite, najljepše jadranske plovidbe, Darko Tralić, Boka Kotorska, nautika, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566728.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566642.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566643.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566644.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566645.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566647.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566649.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566650.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25566724.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25660932.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25660933.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25660934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","","","","","","","","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Perast je bio posljednji grad Mleta\u010dke Republike u kojem je spu\u0161ten stijeg svetoga Marka<\/p>","

Gospa od \u0160krpjela<\/p>","

Svjetlo u Perastu<\/p>","

Pristan u Risanu<\/p>","

Carinska zona u Zeleniki<\/p>","

Herceg Novi<\/p>","

U sjevernom kutku Boke: Risan<\/p>","

Svjetski raritet: risanski rimski mozaik boga Hypnosa iz 2. stolje\u0107a<\/p>","

Panorama Risna<\/p>","

Kruzeri su sve \u010de\u0161\u0107i gosti<\/p>","

U zaljevu nema puno pomorskog prometa<\/p>","

Porto Montenegro je donio dah luksuza<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:77","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25566728_1920.jpg":"1920x1080","k_25566728_1280.jpg":"1280x1280","k_25566728_1024.jpg":"1024x1024","k_25566728_640.jpg":"640x640","k_25566728_480.jpg":"480x480","k_25566728_340.jpg":"340x340","k_25566728_220.jpg":"220x220","o_25566728_1280.jpg":"1280x853","o_25566728_1024.jpg":"1024x682","o_25566728_640.jpg":"640x426","o_25566728_480.jpg":"480x320","o_25566728_340.jpg":"340x226","o_25566728_220.jpg":"220x146","h_25566728_1280.jpg":"1280x854","h_25566728_1024.jpg":"1024x683","h_25566728_640.jpg":"640x427","h_25566728_480.jpg":"480x320","h_25566728_340.jpg":"340x227","h_25566728_220.jpg":"220x147","pp_25566728_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566728_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566728_640.jpg":"640x814","pp_25566728_480.jpg":"480x611","pp_25566728_340.jpg":"340x432","pp_25566728_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1817","hd_25566642_1920.jpg":"1920x1080","k_25566642_1280.jpg":"1280x1280","k_25566642_1024.jpg":"1024x1024","k_25566642_640.jpg":"640x640","k_25566642_480.jpg":"480x480","k_25566642_340.jpg":"340x340","k_25566642_220.jpg":"220x220","o_25566642_1280.jpg":"1280x1211","o_25566642_1024.jpg":"1024x969","o_25566642_640.jpg":"640x605","o_25566642_480.jpg":"480x454","o_25566642_340.jpg":"340x321","o_25566642_220.jpg":"220x208","h_25566642_1280.jpg":"1280x854","h_25566642_1024.jpg":"1024x683","h_25566642_640.jpg":"640x427","h_25566642_480.jpg":"480x320","h_25566642_340.jpg":"340x227","h_25566642_220.jpg":"220x147","pp_25566642_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566642_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566642_640.jpg":"640x814","pp_25566642_480.jpg":"480x611","pp_25566642_340.jpg":"340x432","pp_25566642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1850","hd_25566643_1920.jpg":"1920x1080","k_25566643_1280.jpg":"1280x1280","k_25566643_1024.jpg":"1024x1024","k_25566643_640.jpg":"640x640","k_25566643_480.jpg":"480x480","k_25566643_340.jpg":"340x340","k_25566643_220.jpg":"220x220","o_25566643_1280.jpg":"1280x1233","o_25566643_1024.jpg":"1024x986","o_25566643_640.jpg":"640x616","o_25566643_480.jpg":"480x462","o_25566643_340.jpg":"340x327","o_25566643_220.jpg":"220x211","h_25566643_1280.jpg":"1280x854","h_25566643_1024.jpg":"1024x683","h_25566643_640.jpg":"640x427","h_25566643_480.jpg":"480x320","h_25566643_340.jpg":"340x227","h_25566643_220.jpg":"220x147","pp_25566643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566643_640.jpg":"640x814","pp_25566643_480.jpg":"480x611","pp_25566643_340.jpg":"340x432","pp_25566643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1822","hd_25566644_1920.jpg":"1920x1080","k_25566644_1280.jpg":"1280x1280","k_25566644_1024.jpg":"1024x1024","k_25566644_640.jpg":"640x640","k_25566644_480.jpg":"480x480","k_25566644_340.jpg":"340x340","k_25566644_220.jpg":"220x220","o_25566644_1280.jpg":"1280x1214","o_25566644_1024.jpg":"1024x971","o_25566644_640.jpg":"640x607","o_25566644_480.jpg":"480x455","o_25566644_340.jpg":"340x322","o_25566644_220.jpg":"220x208","h_25566644_1280.jpg":"1280x854","h_25566644_1024.jpg":"1024x683","h_25566644_640.jpg":"640x427","h_25566644_480.jpg":"480x320","h_25566644_340.jpg":"340x227","h_25566644_220.jpg":"220x147","pp_25566644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566644_640.jpg":"640x814","pp_25566644_480.jpg":"480x611","pp_25566644_340.jpg":"340x432","pp_25566644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1834","hd_25566645_1920.jpg":"1920x1080","k_25566645_1280.jpg":"1280x1280","k_25566645_1024.jpg":"1024x1024","k_25566645_640.jpg":"640x640","k_25566645_480.jpg":"480x480","k_25566645_340.jpg":"340x340","k_25566645_220.jpg":"220x220","o_25566645_1280.jpg":"1280x1222","o_25566645_1024.jpg":"1024x978","o_25566645_640.jpg":"640x611","o_25566645_480.jpg":"480x458","o_25566645_340.jpg":"340x324","o_25566645_220.jpg":"220x210","h_25566645_1280.jpg":"1280x854","h_25566645_1024.jpg":"1024x683","h_25566645_640.jpg":"640x427","h_25566645_480.jpg":"480x320","h_25566645_340.jpg":"340x227","h_25566645_220.jpg":"220x147","pp_25566645_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566645_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566645_640.jpg":"640x814","pp_25566645_480.jpg":"480x611","pp_25566645_340.jpg":"340x432","pp_25566645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_25566647_1920.jpg":"1920x1080","k_25566647_1280.jpg":"1280x1280","k_25566647_1024.jpg":"1024x1024","k_25566647_640.jpg":"640x640","k_25566647_480.jpg":"480x480","k_25566647_340.jpg":"340x340","k_25566647_220.jpg":"220x220","o_25566647_1280.jpg":"1280x865","o_25566647_1024.jpg":"1024x692","o_25566647_640.jpg":"640x432","o_25566647_480.jpg":"480x324","o_25566647_340.jpg":"340x229","o_25566647_220.jpg":"220x148","h_25566647_1280.jpg":"1280x854","h_25566647_1024.jpg":"1024x683","h_25566647_640.jpg":"640x427","h_25566647_480.jpg":"480x320","h_25566647_340.jpg":"340x227","h_25566647_220.jpg":"220x147","pp_25566647_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566647_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566647_640.jpg":"640x814","pp_25566647_480.jpg":"480x611","pp_25566647_340.jpg":"340x432","pp_25566647_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1069","hd_25566649_1920.jpg":"1920x1080","k_25566649_1280.jpg":"1280x1280","k_25566649_1024.jpg":"1024x1024","k_25566649_640.jpg":"640x640","k_25566649_480.jpg":"480x480","k_25566649_340.jpg":"340x340","k_25566649_220.jpg":"220x220","o_25566649_1280.jpg":"1280x1396","o_25566649_1024.jpg":"1024x1116","o_25566649_640.jpg":"640x698","o_25566649_480.jpg":"480x523","o_25566649_340.jpg":"340x370","o_25566649_220.jpg":"220x239","h_25566649_1280.jpg":"1280x854","h_25566649_1024.jpg":"1024x683","h_25566649_640.jpg":"640x427","h_25566649_480.jpg":"480x320","h_25566649_340.jpg":"340x227","h_25566649_220.jpg":"220x147","pp_25566649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566649_640.jpg":"640x814","pp_25566649_480.jpg":"480x611","pp_25566649_340.jpg":"340x432","pp_25566649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"685x683","hd_25566650_1920.jpg":"1920x1080","k_25566650_1280.jpg":"1280x1280","k_25566650_1024.jpg":"1024x1024","k_25566650_640.jpg":"640x640","k_25566650_480.jpg":"480x480","k_25566650_340.jpg":"340x340","k_25566650_220.jpg":"220x220","o_25566650_1280.jpg":"1280x1276","o_25566650_1024.jpg":"1024x1021","o_25566650_640.jpg":"640x638","o_25566650_480.jpg":"480x478","o_25566650_340.jpg":"340x339","o_25566650_220.jpg":"220x219","h_25566650_1280.jpg":"1280x854","h_25566650_1024.jpg":"1024x683","h_25566650_640.jpg":"640x427","h_25566650_480.jpg":"480x320","h_25566650_340.jpg":"340x227","h_25566650_220.jpg":"220x147","pp_25566650_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566650_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566650_640.jpg":"640x814","pp_25566650_480.jpg":"480x611","pp_25566650_340.jpg":"340x432","pp_25566650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25566724_1920.jpg":"1920x1080","k_25566724_1280.jpg":"1280x1280","k_25566724_1024.jpg":"1024x1024","k_25566724_640.jpg":"640x640","k_25566724_480.jpg":"480x480","k_25566724_340.jpg":"340x340","k_25566724_220.jpg":"220x220","o_25566724_1280.jpg":"1280x853","o_25566724_1024.jpg":"1024x682","o_25566724_640.jpg":"640x426","o_25566724_480.jpg":"480x320","o_25566724_340.jpg":"340x226","o_25566724_220.jpg":"220x146","h_25566724_1280.jpg":"1280x854","h_25566724_1024.jpg":"1024x683","h_25566724_640.jpg":"640x427","h_25566724_480.jpg":"480x320","h_25566724_340.jpg":"340x227","h_25566724_220.jpg":"220x147","pp_25566724_1280.jpg":"1280x1628","pp_25566724_1024.jpg":"1024x1303","pp_25566724_640.jpg":"640x814","pp_25566724_480.jpg":"480x611","pp_25566724_340.jpg":"340x432","pp_25566724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25660932_1920.jpg":"1920x1080","k_25660932_1280.jpg":"1280x1280","k_25660932_1024.jpg":"1024x1024","k_25660932_640.jpg":"640x640","k_25660932_480.jpg":"480x480","k_25660932_340.jpg":"340x340","k_25660932_220.jpg":"220x220","o_25660932_1280.jpg":"1280x853","o_25660932_1024.jpg":"1024x682","o_25660932_640.jpg":"640x426","o_25660932_480.jpg":"480x320","o_25660932_340.jpg":"340x226","o_25660932_220.jpg":"220x146","h_25660932_1280.jpg":"1280x854","h_25660932_1024.jpg":"1024x683","h_25660932_640.jpg":"640x427","h_25660932_480.jpg":"480x320","h_25660932_340.jpg":"340x227","h_25660932_220.jpg":"220x147","pp_25660932_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660932_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660932_640.jpg":"640x814","pp_25660932_480.jpg":"480x611","pp_25660932_340.jpg":"340x432","pp_25660932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25660933_1920.jpg":"1920x1080","k_25660933_1280.jpg":"1280x1280","k_25660933_1024.jpg":"1024x1024","k_25660933_640.jpg":"640x640","k_25660933_480.jpg":"480x480","k_25660933_340.jpg":"340x340","k_25660933_220.jpg":"220x220","o_25660933_1280.jpg":"1280x853","o_25660933_1024.jpg":"1024x682","o_25660933_640.jpg":"640x426","o_25660933_480.jpg":"480x320","o_25660933_340.jpg":"340x226","o_25660933_220.jpg":"220x146","h_25660933_1280.jpg":"1280x854","h_25660933_1024.jpg":"1024x683","h_25660933_640.jpg":"640x427","h_25660933_480.jpg":"480x320","h_25660933_340.jpg":"340x227","h_25660933_220.jpg":"220x147","pp_25660933_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660933_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660933_640.jpg":"640x814","pp_25660933_480.jpg":"480x611","pp_25660933_340.jpg":"340x432","pp_25660933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25660934_1920.jpg":"1920x1080","k_25660934_1280.jpg":"1280x1280","k_25660934_1024.jpg":"1024x1024","k_25660934_640.jpg":"640x640","k_25660934_480.jpg":"480x480","k_25660934_340.jpg":"340x340","k_25660934_220.jpg":"220x220","o_25660934_1280.jpg":"1280x853","o_25660934_1024.jpg":"1024x682","o_25660934_640.jpg":"640x426","o_25660934_480.jpg":"480x320","o_25660934_340.jpg":"340x226","o_25660934_220.jpg":"220x146","h_25660934_1280.jpg":"1280x854","h_25660934_1024.jpg":"1024x683","h_25660934_640.jpg":"640x427","h_25660934_480.jpg":"480x320","h_25660934_340.jpg":"340x227","h_25660934_220.jpg":"220x147","pp_25660934_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660934_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660934_640.jpg":"640x814","pp_25660934_480.jpg":"480x611","pp_25660934_340.jpg":"340x432","pp_25660934_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7619854 Threads: 3 Questions: 1617811990 Slow queries: 4803469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110952307 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/gradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske-1329225 [printLink] => /om/nautika/gradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske-1329225?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 373336 [name] => Boka Kotorska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boka-kotorska [link] => /tag/boka-kotorska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KADA OD ZELENIKE ZAPLOVITE DALJE, U SAMO SRCE BOKE, SLIJEDI OTKRIVANJE ISTINSKE MAGIJE OVOG ČUDESNOG ZALJEVA. PRED VAMA ĆE SE RASTVORITI NAJLJEPŠI VIDICI, STARI GRADIĆI, POMALO I ZAPUŠTENI, ALI I DALJE NEOPISIVO ŠARMANTNI, TE DRAMATIČNI PRIRODNI KONTRASTI KOJI ODUZIMAJU DAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gradići s patinom i čudesni kontrasti: zaplovili smo do Boke Kotorske, evo što trebate posjetiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566728.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] =>

Perast je bio posljednji grad Mletačke Republike u kojem je spušten stijeg svetoga Marka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566728.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Perast je bio posljednji grad Mletačke Republike u kojem je spušten stijeg svetoga Marka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566642.jpg [title] =>

Gospa od Škrpjela

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566643.jpg [title] =>

Svjetlo u Perastu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566644.jpg [title] =>

Pristan u Risanu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566645.jpg [title] =>

Carinska zona u Zeleniki

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566647.jpg [title] =>

Herceg Novi

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566649.jpg [title] =>

U sjevernom kutku Boke: Risan

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566650.jpg [title] =>

Svjetski raritet: risanski rimski mozaik boga Hypnosa iz 2. stoljeća

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25566724.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Panorama Risna

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25660932.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Kruzeri su sve češći gosti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25660933.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

U zaljevu nema puno pomorskog prometa

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25660934.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix

Porto Montenegro je donio dah luksuza

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zelenika je nastala prije stotinjak godina kao najjužnija luka do koje je dosezala željeznica Austro-Ugarskog Carstva koja je Boku povezivala s Bečom i Budimpeštom. Dobila je ime prema mediteranskoj zimzelenoj biljci zelenici (Phillyrea latifolia) kojom je obrasla planina Snježnica u zaleđu. Zanimljivo je da je davne 1902. godine u Zelenici izgrađen hotel Plaža, izgradio ga je jedan poduzetni liječnik iz Budimpešte i to je prvi hotel u Crnoj Gori.

Najvrjedniji kulturni spomenik ovoga kraja ruševine su crkve sv. Tome u obližnjem selu Presjeka. Crkva je građena u 10. ili 11. stoljeću i reprezentativno je djelo predromaničke umjetnosti. Kamena oltarna ploča crkve nalazi se danas u Zavičajnom muzeju u Herceg-Novom.

Nesigurna Zelenika

S mora ćete Zeleniku prepoznati po širokom betonskom pristanu i zgradi starog hotela uz obalu sjeverozapadno od luke. Na NW kraju pristana bijeli je stup s lučkim svjetlom. Većim dijelom luka služi kao terminal za prekrcaj cementa, a na istočni dio pristana nastavlja se omanja marina s dvadesetak vezova u moru. Velike dubine na prilazu omogućuju nesmetano i sigurno uplovljavanje.

Zelenika nije sigurna luka, izložena je S i SW vjetrovima i valovima. Bura je jaka, ali ne podiže valove. Zapadno od pristana, u uvali Meljinama, sigurno je sidriti i po buri.

Osim kao luka namijenjena teretnom brodskom prometu, luka Zelenika je i granični prijelaz s ispostavom Lučke kapetanije Kotor, graničnom policijom i carinom. Tu, dakle, treba obaviti proceduru ulaska u Crnu Goru. Najprije ćete pristati uz carinski pristan, a potom prijeći u marinu – ako tamo uopće ima slobodnih vezova. Najaviti se ranije telefonom svakako je dobra ideja. Što učiniti ako je zbog južnog vjetra nemoguće sigurno pristati u Zelenici? Ili u njoj nema mjesta? Peljari kažu da se, u dogovoru s graničnim vlastima u Zelenici, prijava može obaviti i u Herceg-Novom, Tivtu ili Kotoru. Najbolje će biti da prvo nazovete (VHF brodskom postajom na kanalu 16 ili mobitelom) neku od ovih službi: Granični prijelaz Zelenika, Lučku kapetaniju Kotor, Operativni centar Granične pomorske policije ili Obalnu postaju BARRADIO i zatražite dozvolu za pristajanje i obavljanje graničnih formalnosti u Herceg-Novom ili Tivtu. Iako Herceg-Novi nije službeni granični prijelaz, u nuždi će službenici doći čak i tamo.

---

image

Carinska zona u Zeleniki

---

Herceg-Novi

Ako u Zelenici nema slobodnih vezova, nakon graničnih formalnosti možete se vratiti do Herceg-Novog. U tamošnjoj lučici veći dio lukobrana prilagođen je za vez jahti, s priključcima za struju i vodu. Konačno, Herceg-Novi je veći i življi od skromne Zelenike i pruža više mogućnosti za predvečernji izlazak nakon višesatne plovidbe.

Malo povijesti: Grad je 1382. osnovao bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. Današnje ime dobio je nešto kasnije, za vladavine hercega Stjepana Vukčića Kosače, a bilo je to doba naglog procvata. Turci osvajaju Herceg-Novi 1482. godine i, s jednogodišnjim prekidom u 16. stoljeću, kada su ga nakratko preuzeli Španjolci, vladali su njime sve do 1687. godine. Slijedili su Mlečani do 1797. godine, pa Austrijanci, Rusi, Francuzi, privremena vlada Crne Gore i Boke kotorske (1813. – 1814.), potom je sve do 1918. godine grad opet pripadao Austro-Ugarskoj – da bi na kraju uslijedile i sve turbulentne promjene u 20 stoljeću. Kao turističko središte, Herceg-Novi je možda najpoznatiji po nedalekom Igalu; tamošnje plaže s ljekovitim blatom (nazivaju ga igaljskim blatom) te izvori mineralne vode (igaljske slatine) središte su zdravstvenog turizma. U samom Herceg-Novom vrijedno je posjetiti zanimljivu utvrdu Mare (iz 1382.), lijep toranj sa satom iz 19. stoljeća, impozantnu tursku Kanli kulu, pravoslavnu crkvu sv. Arhangela Mihaila, katoličku crkvu sv. Leopolda i drugo. Danas su mu turističku prednost unutar Crne Gore preotela druga ljetovališta, prije svih Budva, no Herceg-Novi je i dalje zanimljiv namjerniku, pa i onome koji stiže morem.

Luka, nazvana Škver, već je izdaleka raspoznatljiva po visokom lukobranu. I ovdje se po jakom S-SW vjetru stvara bibavica, pa treba biti pažljiv kod pristajanja. Od ostalih vjetrova luka je dobro zaštićena. U prilazu luci treba paziti na dvije hridi oko 200 metara NW od glave lukobrana te na podvodno kamenje u produžetku glave lukobrana. Oko 300 m E od lučkog svjetla je hrid Karatoč. U sjevernom dijelu luke, pod bazenom, vezane su o betonske blokove na dnu brojne lokalne brodice, nemojte ovdje sidriti – dno je prepuno potopljenih lanaca i drugih zapreka. Za južnih vjetrova ili jakih kiša ispred luke i neposredno uz unutrašnju stranu lukobrana javlja se prilično snažna morska struja u smjeru W. U luci je, pri korijenu lukobrana, crpka za gorivo.

Kroz Verige do Risna

Nakon noćenja slijedi vam otkrivanje istinske magije Boke, odnosno plovidba u samo srce ovog čudesnog zaljeva. Pred vama će se rastvoriti najljepši vidici, stari gradići (pobližim pogledom: pomalo i zapušteni, ali i dalje neopisivo šarmantni) i dramatični prirodni kontrasti koji oduzimaju dah.

Nakon Zelenike kanal se sužava na 700 metara. Lijevo promiču sive hale nekadašnjih moćnih vojnih baza Kumbora i Đenovića. Zaljev se naglo proširuje. S druge strane, na niskoj istočnoj obali, vidi se Tivat i najveća crnogorska marina Porto Montenegro – ali tamo ćete nešto kasnije. Slijedeći lijevu, strmiju obalu približavate se prolazu Verige. Između rtova Sveta Neđelja i Opatovo širina mora je samo 350 metara, a ukupna duljina prolaza je gotovo dva i pol kilometra.

U prolazu, između Kamenara i Lepetana, plovi trajekt, i to vrlo često – čak do devedeset puta dnevno! Zato ovdje morate biti iznimno pažljivi. Malo poslije, između Turskog rta i rta Verige, uplovit ćete u fascinantan unutrašnji dio Boke.

Ravno pred vama, na suprotnoj obali, pod visokom planinom stisnuo se grad Perast. Malo ulijevo dva su majušna otoka sa zvonicima: Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Pristat ćete uz Gospu.

Gospa od Škrpjela

Najpoznatija veduta Boke kotorske, Gospa od Škrpjela, doista je vrijedna posjeta. Uz nju je jednostavno pristati – pod pretpostavkom da maleni pristan na SE strani otočića nije zauzet, jer ovamo svraćaju mnogi brodići s posjetiteljima s kopna. U tom slučaju upitajte možete li se nakratko vezati na bok brodice ili se malo strpite, izletnici će se brzo otisnuti nazad na kopno. Dubina uz gat je oko 4 metra i naglo pada. Kada se iskrcate, svakako poštujte sakralni mir cijelog otočića i njegove crkvice, a fotografiranje i snimanje unutar crkve čuvar će vam zacijelo rado dopustiti.

---

Marina Zelenika

Sunčana obala b.b., 85346 Zelenika, Crna Gora
web: www.marinazelenika.me; e-mail: marinazelenika@t-com.me

Mala marina sa samo 20 vezova i 100 mjesta za suhi vez. Pokretna dizalica nosivosti 12 tona, dizalica 25 t, travel-lift 40 t. Struja i voda na vezu. Servis trupa, motora i opreme. Gorivo u carinskom dijelu luke. Granični prijelaz. Postoje planovi za značajno proširenje.

Oprez: Luka Zelenika je posve izložena S i SW vjetrovima koji stvaraju bibavicu! Vjetar iz N puše u naletima, ali ne stvara velike valove. Uobičajeno se pojavljuje jaka struja u istočnom smjeru.

Prilaz: Na W dijelu izbočenog betonskog pristaništa stup je sa svjetlom (C Bl 3s 4M). Marina se nalazi u SE dijelu luke.

---

Uistinu je jedinstvena ta crkvica. Koliko je god jak vjerski naboj koji pruža ljudima vjeru, toliko je snažna i njezina arhitekturalna čistoća i jednostavnost, a osobito je začudan način kako je nastala ne samo građevina već i cijeli otočić na kojemu leži. Ona, naime, počiva na jedinom umjetnom otoku na Sredozemlju, površine 3030 m2. A priča o nastanku otočića i crkve glasi ovako:

Peraštani braća Martešići 22. su srpnja 1452. na hridi usred Boke pronašli Gospinu sliku. Njihovih sugrađana taj se događaj duboko dojmio – bijahu teška vremena, mnogi su stradavali u ratovima ili kao pomorci u olujama na dalekim morima. I krenuše Peraštani, u čast pronađenoj slici, nasipavati kamenje oko hridi, s idejom da jednoga dana, kada hrid dovoljno naraste, na njoj podignu crkvu. Tako je tijekom mnogih godina, ne samo od kamenja već i potopljenih starih brodica, na malenoj hridi izrastao otok. Crkva je podignuta 1630. godine i dobila je ime Gospa od Škrpjela, što znači na hridi. Nedugo potom, 1667., oštećena je u velikom potresu koji pogodio jug Jadrana (tada je teško stradao i Dubrovnik). Da stvar bude gora, crkva je više puta bila devastirana za turskih i gusarskih napada. No ubrzo je podignuta nova. Današnji je oblik dobila 1725. godine.

---

image

Gospa od Škrpjela

---

Crkvu krasi životno djelo baroknog slikara, Peraštanina Tripa Kokolje (1661. – 1713.). Riječ je o ciklusu od 64 slike s prikazom apoteoze Marije kao Majke Božje. Strop je podijeljen okvirima od pozlaćena drva na 45 polja. Oko središnje kompozicije Marijina uznesenja nižu se prizori iz života Blažene Djevice Marije, likovi evanđelista, crkvenih otaca, skupine anđela i polja s košarama cvijeća.

Posebna zanimljivost su zavjetni darovi koje su u crkvi postavljali brojni pomorci Perasta – u zlatno doba, grada sa stotinu pomorskih kapetana – ali i cijele Boke. Peraštanka Jacinta Kunić crkvi je 1828. darovala izvanrednu sliku u tehnici veza, izrađivala ju je 25 godina svilenim, srebrnim i zlatnim nitima, a prirodnu kosu rabila je za izvedbu frizura na likovima svetaca. Dvije tisuće srebrnih i bakrenih zavjetnih pločica, zahvala i zagovora pomoraca za spas u olujama ispunjavaju svaki slobodni centimetar zidova i crkvenog kora.

---

image

Svjetski raritet: risanski rimski mozaik boga Hypnosa iz 2. stoljeća

---

Do danas održao se običaj odavanja počasti ne samo Gospi nego i upornom radu predaka na podizanju otoka. Svakoga 22. srpnja, na dan kada je pronađena slika, flota okićenih brodica stiže iz Perasta u slikovitoj procesiji. U svakoj je brodici kamen koji se simbolično baca u more uz otok, kao zalog vječnom trajanju svetišta.

Risan, prijestolnica Teute

Predlažemo vam da nakon posjeta Gospi od Škrpjela nastavite prema krajnjem sjevernom dijelu Boke kotorske, do Risna. Sam gradić Risan, iako burne prošlosti, nije danas ni blizu toliko atraktivan kao Kotor ili Perast, ali je upravo taj dio Boke, Risanski zaljev, obilježen možda najdramatičnijim oprekama mora i planina.

Ipak, treba reći da biste odustajanjem od Risna i izravnom plovidbom do Kotora dobili jedan cijeli dan viška za posjet Budvi (što navodimo kao alternativu pri povratku). Odluka je na vama. Mi, pak, opisom nastavljamo prema osnovnoj ideji, dakle s današnjim noćenjem u Risnu.

---

image

Pristan u Risanu

---

Odmah nakon Gospe od Škrpjela lijevo se otvara pogled prema uvali Morinj, možda najskrovitijem dijelu Boke. I tamo je mala riva uz koju se može pristati, ali Morinj ipak preskačemo, ponajviše zbog njegove izloženosti buri i zapadnjaku. Približavajući se Risnu dobro se uočava bijela, velika zgrada hotela i novi dio naselja. Gledano s mora, lijevo od njih jednako će se tako dobro vidjeti povelika kameno-betonska riva, točnije širok koljenasti gat. Na N vrhu gata je stup sa svjetlom. Kako ovamo nautičari dolaze rjeđe (nego do Kotora ili Tivta, na primjer) vjerojatno će uz gat biti dovoljno mjesta za privez.

Nezgoda je, međutim, da je ovo i carinska luka s graničnim prijelazom, pa carinska zona predviđena za pristajanje manjih trgovačkih brodova zauzima najveći dio vanjske strane gata. Možete se nadati da je slobodna kraća, bočna strana gata sa N strane (pod lučkim svjetlom), ona je izvan te zone. Ako ne gazite više od dva metra dobar je i vez uz prvi, malo izbočeni dio unutrašnje strane gata. Unutrašnji mandrač je ispunjen lokalnim brodicama.

Ako baš nikako ne nađete slobodno mjesto, ostaju još dvije mogućnosti: sidrenje neposredno NW od luke (dno drži dobro) ili zamolba graničnim vlastima da vam (ako je vez slobodan) dozvole pristajanje preko noći s vanjske strane gata, u zoni graničnog prijelaza.

Bura u risanskoj luci zna zapuhati snažno, obrušavajući se s okolnih obronaka Orjena, ali ne stvara valove; vjetrovi iz SW mogu podići znatne valove, a jugo je slabije nego drugdje u Boki, ali se može odbijati od planinskih kosa i spuštati na more iz neočekivanih smjerova.

---

image

U sjevernom kutku Boke: Risan

---

Risan je bio prijestolnica Ilira, plemena koje korijene vuče od željeznog doba, a u 4. i 3. stoljeću pr. K. vladalo je istočnom obalom Jadrana. Risan je bio luka njihova ratnog brodovlja, tu je stolovala kraljica Teuta. Prema legendi bila je vilinski lijepa, mudrija od zmije i hrabrija od lava. Rimljani su porazili Ilire, a kraljica se, kaže legenda, bacila u more s visoke stijene iznad Risna, ponijevši sa sobom sve zlato i blago Ilira. A Risan je u to doba uistinu bio bogat grad s kovnicom novca i razvijenom trgovinom morem i kopnom. Iliri su bili gusari, strah i trepet južnog Jadrana i Otranta. Osvajali su grčke kolonije, a ugroženi grčki gradovi tražili su pomoć od Rimljana. U ratu s Rimljanima 229. godine pr. Kr. Iliri su izgubili velik dio svoga područja te je godinu dana kasnije sklopljen mir. Ostaci ilirske tvrđave vidljivi su i danas.

Današnji Risan otkriva malo od slavne prošlosti. Jedini njezini svjedoci su arheološki ostaci ilirsko-grčke tvrđave na brdu Gradina iznad naselja, odakle se nadzirao sav pomorski promet i cesta prema unutrašnjosti, te ostaci rimske vile s očuvanim izvanrednim mozaicima na podovima. Na jednom mozaiku prikazan je starovjeki bog sna Hypnos u ležećem položaju; jedinstven je to prikaz ne samo u sredozemnim već i svjetskim razmjerima.

A ako bolje zagledate, u uličici što se uspinje prema brdu pronaći ćete između ljepših i manje lijepih kuća novoga doba i posljednje ostatke srednjovjekovnog Risna: male, napuštene kućice koje nalikuju kakvoj filmskoj scenografiji.

Perast, usnuli grad

Od Risna do Kotora nema ni punih sedam milja. Upečatljiva je to plovidba najljepšim dijelom Boke; čovjek se mora diviti tom jedinstvenom okolišu. Suri vrhunci okolnih brda, ispod njih sve bujnije zelenilo koje se pri dnu pretvara u raskošno bogatstvo mediteranskih vrsta, a temelj svemu je more, koje odražava sve boje okolnih obala. Najljepše je za utihe, kada nastaje nezaboravna zrcalna slika; planinski vrhunci gore i dolje. Predlažemo vam da svakako zastanete u Perastu. Od Risna do njega jedva su dvije milje. Ne morate se dugo zadržati, koji sat, uz obvezan posjet peraškom muzeju.

Već u prilazu Perastu vidi se razlika prema Risnu iz kojeg dolazite: ovdje dominiraju velike, iako pomalo zapuštene kuće, a nad njima se uzdižu brojni zvonici. Perast ima 18 katoličkih i nekoliko pravoslavnih crkava.

---

image

Svjetlo u Perastu

---

Glavna riva nalazi se točno ispod zvonika jedne od njih, crkve sv. Nikole. Zapadno i istočno od glavnoga još su dva manja pristana, ali s manjim dubinama. Najbolje je orijentirati se prema stupu lučkog svjetla koji se nalazi točno po sredini glavne rive. Pripazite, riva je u dosta lošem stanju.

Ljeti se ovuda vrzmaju brojne brodice koje prevoze putnike do Gospe od Škrpjela, no u večernjim satima sve se smiri i Perast utone u svoj mir. Sidriti se također može. Dubine dosta naglo padaju, ali dno dobro drži. Za vrijeme bure valja sidriti bliže istočnom rubu mjesta, a za juga zapadnom, prema Risanskom zaljevu.

Bura, naime, kod Perasta puše iz smjera Risanskog zaljeva prema prolazu Verige, stoga ispred glavnog pristana i istočnije od njega ne predstavlja veći problem; jugo i maestral pušu iz prolaza Verige ili iz nešto zapadnijega smjera i u pravilu ne stvaraju veće valove, no ipak valja biti na oprezu.

Perast, bokeljski barokni grad, smješten je točno nasuprot Verigama i podno brda Sveti Ilija (873 m), a dobio je ime prema ilirskom plemenu Pirusta. Nekoć je imao veliku stratešku važnost. Iz njega se najlakše nadziralo Verige (u doba sjaja bokeljskih gradova tjesnac se zatvarao lancem razapetim između rtova, odakle mu i ime – verige=lanac!). Kameni usnuli gradić, koji se danas doima zamrznutim u slavnim vremenima jedrenjaka, uz Dubrovnik jedna je od najbolje očuvanih gradskih cjelina na istočnoj obali Jadrana. Između ostaloga, vjerojatno i zato jer novo doba nije donijelo značajniji razvoj. Današnji se posjetitelj ne može oteti dojmu da je stara slava davno ugasla, a barokne kuće i palače zatamnjena sjaja čuvaju tek neke zaboravljene priče o njoj. Doista, između 16. i 18. stoljeća Perast je bio središnji pomorski grad cijele Boke kotorske. Imao je četiri brodogradilišta i više od stotinu brodova.

---

image

Perast je bio posljednji grad Mletačke Republike u kojem je spušten stijeg svetoga Marka

Zvonimir Barišin/Cropix
---

U 17. stoljeću osnovana je pomorska škola koja je imala toliku slavu da je Petar Veliki, ruski car, u nju slao mlade plemiće na školovanje. Rado se u povijesnim čitankama spominje peraška pomorska bitka 1654. u kojoj su upravo Peraštani obranili grad i cijelu Boku od napada turske mornarice pod vodstvom Mehmed-paše Rizvanbegovića. Svoj povijesni vrhunac Perast je dostigao u 18. stojeću pod Venecijom. Odan Serenissimi, bio je i posljednji grad Mletačke Republike u kojemu je spušten stijeg svetoga Marka, tek nekoliko mjeseci nakon što je 12. svibnja 1797. Napoleonova vojska zauvijek ugasila slavu do tada najsnažnije pomorske sile istočnoga Sredozemlja.

Gradić tihe nostalgije

Sa 1700 stanovnika u 18. stoljeću, Perast je do danas spao na njih samo tristotinjak. Ipak i takav, prepun tihe nostalgije, zanimljiv je svakom namjerniku. Ako se s trošne rive zaputite par koraka do najljepše od svih kuća, palače Bujović, stići ćete do Muzeja grada Perasta. Osnovan je 1937. godine donacijama peraških kapetanskih obitelji. Osim portreta slavnih pomoraca, oružja i drugih predmeta iz prohujalih vremena te gradskih arhivskih zapisa koji sežu u prošlost sve do 1441. godine, tu je i zanimljiva zbirka pomorskih karata i instrumenata te umjetničkih slika jedrenjaka.

U Perastu pomno čuvaju uspomene na značajne građane poput baroknog pjesnika Andrije Zmajevića ili njegova prezimenjaka Matije Zmajevića, ruskog admirala koji se 1714. proslavio pobjedom nad švedskom flotom u pomorskoj bici kod Hankoa (Ganguta) u Finskom zaljevu, čime je Rusija dobila prevlast na Baltiku. Ponos Perasta je i veliki kasnobarokni slikar Tripo Kokolja (1661. – 1728.), najznačajniji predstavnik baroknog slikarstva u Dalmaciji.

Upravo on je majstorski oslikao unutrašnjost crkvice Gospe od Škrpjela, a najznačajnijim mu djelom drže “Apoteozu sv. Dominika” u dominikanskoj crkvi u Bolu na Braču.

---

image

Kruzeri su sve češći gosti

Zvonimir Barišin/Cropix
------
image

U zaljevu nema puno pomorskog prometa

Zvonimir Barišin/Cropix
------
image

Porto Montenegro je donio dah luksuza

Zvonimir Barišin/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix
Zvonimir Barišin/Cropix

Perast je bio posljednji grad Mletačke Republike u kojem je spušten stijeg svetoga Marka


Gospa od Škrpjela


Svjetlo u Perastu


Pristan u Risanu


Carinska zona u Zeleniki


Herceg Novi


U sjevernom kutku Boke: Risan


Svjetski raritet: risanski rimski mozaik boga Hypnosa iz 2. stoljeća

Tonči Plazibat/Cropix

Panorama Risna

Zvonimir Barišin/Cropix

Kruzeri su sve češći gosti

Zvonimir Barišin/Cropix

U zaljevu nema puno pomorskog prometa

Zvonimir Barišin/Cropix

Porto Montenegro je donio dah luksuza

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/gradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske-1329225 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d80054d70cc90d4855bca4796d36dfb592273289 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gradi%C4%87i+s+patinom+i+%C4%8Dudesni+kontrasti%3A+zaplovili+smo+do+Boke+Kotorske%2C+evo+%C5%A1to+trebate+posjetiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fgradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske-1329225 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fgradici-s-patinom-i-cudesni-kontrasti-zaplovili-smo-do-boke-kotorske-1329225 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KADA OD ZELENIKE ZAPLOVITE DALJE, U SAMO SRCE BOKE, SLIJEDI OTKRIVANJE ISTINSKE MAGIJE OVOG ČUDESNOG ZALJEVA. PRED VAMA ĆE SE RASTVORITI NAJLJEPŠI VIDICI, STARI GRADIĆI, POMALO I ZAPUŠTENI, ALI I DALJE NEOPISIVO ŠARMANTNI, TE DRAMATIČNI PRIRODNI KONTRASTI KOJI ODUZIMAJU DAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteGradići s patinom i čudesni kontrasti: zaplovili smo do Boke Kotorske, evo što trebate posjetiti

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
10. listopada 2023. - 09:17

Zelenika je nastala prije stotinjak godina kao najjužnija luka do koje je dosezala željeznica Austro-Ugarskog Carstva koja je Boku povezivala s Bečom i Budimpeštom. Dobila je ime prema mediteranskoj zimzelenoj biljci zelenici (Phillyrea latifolia) kojom je obrasla planina Snježnica u zaleđu. Zanimljivo je da je davne 1902. godine u Zelenici izgrađen hotel Plaža, izgradio ga je jedan poduzetni liječnik iz Budimpešte i to je prvi hotel u Crnoj Gori.

Najvrjedniji kulturni spomenik ovoga kraja ruševine su crkve sv. Tome u obližnjem selu Presjeka. Crkva je građena u 10. ili 11. stoljeću i reprezentativno je djelo predromaničke umjetnosti. Kamena oltarna ploča crkve nalazi se danas u Zavičajnom muzeju u Herceg-Novom.

Nesigurna Zelenika

S mora ćete Zeleniku prepoznati po...

13. svibanj 2024 14:28