stdClass Object ( [id] => 1338385 [title] => Od Kotora do Molunta: zaplovili smo rutom pomorske baštine prema Boki Kotorskoj [alias] => od-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ploveći od Perasta najprije u istočnom, a potom zakrećući u jugoistočni i južni kurs ući ćete u najljepši dio Boke, u Kotorski zaljev. Duž njegovih obala nižu se mala naselja, gotovo skrivena pod gustim sredozemnim raslinjem, a nad istočnim i južnim dijelom zaljeva strmo se uzdižu moćne planine. Naselja istočne obale objedinjena su pod nazivom Dobrota – kao da i ime svjedoči o pitomosti toga kraja.

U dnu zaljeva, pod stijenom, stisnuo se grad Kotor. Njegove zidine i crkve ugledat ćete čim skrenete prema južnom dijelu zaljeva. No, nepune dvije milje do Kotora po desnom će se boku pokazati gradić Prčanj. Vrijedi ga posebno spomenuti zbog dva razloga – iznimne pomorske prošlosti i nedaleke zanimljive male marine.

U Prčnju je u jednom trenutku živjelo stotinjak kapetana duge plovidbe, a bili su tako imućni da su novac u vrijeme venecijanske uprave posuđivali čak i državi. Stoga nije neobično to što vizurom Prčnja dominira veličanstvena barokna župna crkva, građena po osnovi čuvenoga graditelja iz 18. stoljeća Bernardina Maccaruzzija u stilu renesanse i lakog baroka. Ova je crkva jedan od najljepših sakralnih objekata cijele Boke.

Podvig kapetana Iva

A svi koji vole more i cijene pomorce trebali bi se pokloniti Prčnju, barem u prolazu, zbog ovdje rođenoga kapetana Iva Visina (1806.-1868.), prvoga Južnog Slavena koji je oplovio svijet. Kapetan Visin se zajedno s devet članova posade 11. veljače 1852. otisnuo brikom Splendido, pod austrijskom zastavom, iz Antwerpena na put oko svijeta. Plovili su rutom prema zapadu: Antwerpen – Rt Horn – Valparaiso – San Francisco – Honolulu – Singapur – Bangkok – Hongkong – Rt dobre nade – Plymouth – Trst. Na cilj u Trstu stigli su 30. kolovoza 1859. godine. Ivo Visin bio je šesti moreplovac nakon Magellana koji je oplovio svijet.

Malo južnije od prčanjske luke nalazi se mala marina koju vodi obitelj Kordić. Ne prima mnogo plovila, ali ako se ovdje vežete moći ćete (uz malo šetnje cestom uz more) obići Prčanj, a možete se odlučiti i na to da upravo ovu marinu odaberete za posjet Kotoru; do njega je oko 3,5 kilometra. Boravak u prčanjskoj marini bit će svakako mirniji (usto i nešto jeftiniji) nego uz bučnu kotorsku rivu. Više podataka o toj marini naći ćete u donjem okviru.

---

MARINA KORDIĆ - PRČANJ

Kontakt: Maja Kordić, menadžer marine, mob: +382 (0)682 78 141

web: marinaprcanj.me; e-mail: kordicv@t-com.me

Mala marina s 20 zimskih i 15 ljetnih vezova najveće duljine do 25 m,

nalazi se u mjestu Prčanj-Glavati, u vali Dobra Draga Sv. Ane, pola milje S od naselja Prčanj i 1,5 milje NNW od Kotora. Ima struju i vodu na vezu, wi-fi, travel lift (18 t). Pruža usluge pranja i održavanja plovila, manjih popravaka i servisa motora. Mogućnost cjelogodišnjeg priveza.

Pripazite na izloženost jugu i buri-levantu s vanjske strane gatova.

---

---

image
---

Grad Kotor je nadohvat ruke od Prčnja. Po lijevom boku, preko puta Prčnja, gusto je naseljeni dio obale, zapravo nekoliko naselja okruženih raskošnim mediteranskim zelenilom, već spomenuta Dobrota. Lijepo se vidi zvonik barokne crkve sv. Eustahija iz 18. stoljeća, koju spominjemo jer je njezin župnik bio don Branko Sbutega (1952. – 2006.), književnik i pjesnik, duhovnik i humanist, utjecajni pripadnik pokreta za neovisnost Crne Gore, usto i osnivač festivala ozbiljne glazbe u Kotoru KotorArt – jednom riječju veliko ime kotorske kulture. Crkvu sv. Eustahija i župni dvor krasi izvanredan mural hrvatskoga slikara Ede Murtića (1921. – 2005.).

---

image

Kotorska katedrala sv. Tripuna

---

Luka Kotor sastoji se od 512 metara duge kamene rive. Prva polovina, od lučkog svjetla prema SE, rezervirana je za velike brodove i cruisere, tu je i carinski dio luke. U nastavku su vezovi za jahte opremljeni priključcima za struju i vodu. Lučko svjetlo je na vrhu izbočenog, trokutastog gata, tik uz ušće rječice Škurde. (Zanimljivo je da se Škurda sunovraćuje s planine strmim kanjonom, uz koji postoji čak 26 penjačkih vertikala i drugih atrakcija za zaljubljenike ekstremnoga penjanja.) U dijelu međunarodnog lučkog prijelaza dubine su dovoljne i za megajahte, a opadaju prema S kraju zidane obale.

Ljepote Kotora

Na vezu uz gradsku rivu bit ćete gotovo u srcu staroga grada; pred vama su zapadna gradska vrata, a iza njih uličice i trgovi s kafićima, trgovinama i restoranima. Dijelom luke za jahte upravlja, u ime ustanove Luka Kotor, Jahting klub Nautica. Djelatnici kluba će vam pri dolasku prihvatiti konope i pružiti obavijesti o toaletnim prostorima i tuševima za posade, odlaganju brodskog otpada, uporabi interneta, a naravno i o gradu i njegovim zanimljivostima Nedaleko od južnih gradskih vrata su lijepe prostorije kluba. Telefon na koji se možete najaviti prije uplovljenja je +382 (0)32 325 573.

---

image

Luka Kotor

---

Očuvana srednjovjekovna jezgra Kotora, te jednako očuvane četiri i pol kilometra duge gradske zidine bili su, uz katedralu svetoga Tripuna iz 1166. godine, bez sumnje odlučujući faktori za uvrštavanje Kotora na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Tim je časnim statusom zapravo obuhvaćeno ukupno okruženje, cijeli unutrašnji dio Boke kotorske (iza tjesnaca Verige, dakle uz grad Kotor još i Perast, Risan te otočići Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe). Stari je Kotor, usprkos svojim nevelikim gabaritima, iznimno skladna cjelina iz koje i danas zrači nekadašnje bogatstvo i slava. Poput umanjenog Dubrovnika, to je grad pun kamenih palača, uskih uličica i, ljeti, uzavrelog života. Očita razlika spram Dubrovnika je položaj; Kotor nije, kao Dubrovnik, drsko isturen prema moru i izložen južnim vjetrovima, već je stisnut pod strmu planinu, nekako skriven u samom dnu Boke kotorske.

---

image

Grb Kotora

---

Idealan je to strateški položaj koji je više puta u povijesti spasio grad od osvajača. Kotor je kroz dugo razdoblje bio u posjedu Venecije i time najdublja točka Mletačke Republike u turskom području (a mletačka prevlast bila je ujedno i razlog podozrivosti kojom su Dubrovčani, odani vlastitoj samostalnoj republici, gledali na Kotor). Već spomenute zidine vrijedan su primjerak europske srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture, jer su do naših dana ostale posve očuvane (jednako kao i dubrovačke). Od osnutka Kotora u 7. stoljeću dograđivane su pa nose pečat mnogih razdoblja, a tvrđava Sveti Ivan (San Giovanni) jedna je od najmoćnijih venecijanskih utvrda na jadranskim posjedima.

Crkve i palače

Crkve, palače kotorskih patricija i javne zgrade – sve stisnute na malenom prostoru – odaju svojim rasporedom promišljen urbanistički raster, a šetnja kotorskim uličicama nezaboravan je doživljaj. Pomorska baština Kotora jedna je od najvažnijih na Jadranu. Od srednjega vijeka traje neprekinuta tradicija kotorskih pomoraca, kapetana i mornara koji jedrenjacima plove cijelim Sredozemljem. Od tada postoji Bokeljska mornarica, udruga kotorskih i bokeljskih kapetana i mornara, nastala s namjerom da se pojedinci i staleži povežu, isprepletu svoje interese i pojačaju društvenu sigurnost i zaštitu (vidi i poseban okvir o toj temi). Najveći procvat pomorstvo doživljava u 17. i 18. stoljeću kada je u Kotoru i njegovim gradovima-satelitima, Perastu, Risnu i Prčnju, registrirano više od 300 jedrenjaka. O pomorskoj i kulturnoj snazi Kotora svjedoče Pomorski muzej (i o njemu više u okviru), Pomorski fakultet, Institut za biologiju mora, kazalište, Povijesni arhiv i druge gradske institucije.

Burna povijest učinila je da je danas Kotor, kao i cijela Boka, primjer plodonosnog suživota više naroda i religija. Tako ćete u Kotoru vidjeti nekoliko pravoslavnih crkava – ona Sv. Nikole pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a sagrađena početkom 20. stoljeća na temeljima ranije bogomolje koja je izgorjela u požaru, dok je ona sv. Petra Cetinskog hram Crnogorske pravoslavne crkve – te više katoličkih, od kojih je svakako najljepša romanička katedrala posvećena kotorskom svecu svetom Tripunu. Građena je u 12. stoljeću te oblikom otkriva bizantske i zapadne utjecaje, no doživjela je nekoliko potresa, te se i njen izgled mijenjao. Glavni oltar (ciborij) iz 1362. godine vrijedno je djelo romaničko-gotičke umjetnosti, a brojne slike vrijedna su djela europskih i domaćih slikara 15.-18. stoljeća (Jacopo da Ponte Bassano, Tripo Kokolja, Hieronymus da Santa Croce i drugi).

Preobrazba Tivta

Kotor je na neki način bio vrhunac bokeljske ture i sad se valja laganom plovidbom vratiti prema prolazu Verige i još malo dalje, do Tivta. Donedavno je Tivat bio prilično nezanimljivo naselje, a tamo gdje je danas marina bila je velika baza ratne mornarice. Zamijeniti sive ratne brodove jahtama i megajahtama pokazalo se kao sjajan poslovni potez – marina Porto Montenegro jedna je od najljepših i najluksuznijih marina na Jadranu.

---

image

Marina Porto Montenegro u Tivtu

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
---

Osim u marini, može se potražiti vez na prostranom pristanu istočno od marine (pristan Staničić), ali taj je pristan često popunjen; tu je na stalnom vezu školski brod Jadran, a vežu se i brojni turistički brodovi. Pola milje SE od marine je lučica Kalimanj, također pretrpana, usto i plitka. Sidriti se može ispred uvale Polje (Podpolje), no valja paziti na zabrane (uzgajališta školjaka), a tu ste na samoj prilaznoj ruti zračne luke Tivat čija je pista tik iza zaljeva.

Tivat se razvio na prostranoj zaravni kao jedno od najmlađih naselja u zaljevu. Ovdje su svoje ljetnikovce gradili prčanjski, dobrotski i kotorski plemići te bogati pomorci (najpoznatiji je ljetnikovac obitelji Buća-Luković). Oni su zaslužni i za nastanak gradskog parka, najvećega u Boki kotorskoj, koji je pun egzotičnog bilja koje su pomorci donosili sa svojih putovanja. Veće naseljavanje je nastalo kada je Austro-Ugarska ovdje odlučila izgraditi veliki arsenal, vojnu pomorsku bazu s brodogradilištem, koja je ukinuta 2006. godine.

---

image

Porto Montenegro u Tivtu

---

U Portu Montenegro treba ujutro obaviti proceduru odjave iz crnogorskih voda, možda natočiti gorivo (koje je ovdje duty/tax free) i potom zaploviti već poznatim vodama Tivatskog i Hercegnovskog zaljeva prema otvorenom moru. Današnji je cilj Molunat, najjužnije hrvatsko naselje i prirodna luka (zapravo dvije: Gornji i Donji Molunat). Do tamo je oko 16 milja. Premalo za jedan cijeli dan? Možda, ali Molunat će biti ugodna promjena ambijenta prije svršetka plovidbe, usto i prilika za odmor i kupanje u kristalnom moru. A o mogućim varijantama povratka (pa i još jednoj mogućoj etapi prema jugu, do Budve) pročitajte u okviru.

Povratak u Molunat

​Molunat će možda biti preblizak cilj onima koji se moraju vratiti sve do ACI marine u Slanom. Njima će više odgovarati skok do Cavtata (Tivat-Cavtat: 30 milja) ili čak do Lokruma (još tri milje dalje), jer od Tivta do Slanoga punih je 60 milja.

Naselje Molunat smjestilo se iznad zaljeva Gornjeg Molunta koji je glavna luka, nažalost otvorena na jugo (a i bura se jako osjeća). U prilazu treba paziti na grebene ispred E obale otoka Veli Školj. Na oko 100 m NE od otoka Veli Školj nalazi se otočić Supetrić. Zbog ovih se zapreka pri uplovljavanju treba držati bliže obali kopna, gdje se nalazi mali betonski pristan s lučkim svjetlom (B Bl 3s 6M) ispred kojega je dubina 2 m. Sidriti se može po sredini uvale, bliže NE obali zaljeva, u zaklonu otoka Veli Školj i Supetrića.

---

image

Molunat

---

U slučaju da puše jugo valja prijeći u nasuprotnu uvalu Donji Molunat. Tu ste dobro zaštićeni od juga, ali opet ne osobito od bure, a W i NW vjetrovi su ovdje opasni jer razvijaju velike valove koji izravno ulaze u zaljev. Sidri se bliže obali poluotoka (u W dijelu zaljeva), jer njegovim SW dijelom prolazi podvodni kabel. Posred zaljeva nalazi se usidrena velika željezna plutača namijenjena prije svega brodovima Obalne straže, zbog blizine morske granice.

Ipak, nadamo se da u vrijeme vašeg dolaska neće biti juga, pa svakako preporučujemo Gornji Molunat. Prvo što će vam privući pažnju bit će, vjerujemo, mir, boja mora i mirisi. Čitav ovaj kraj poznat je po brojnom mediteranskom ljekovitom bilju koje raste po okolnim padinama. Oba molunatska zaljeva obrubljena su malim pješčanim plažicama. U blizini je kamp, a u njemu rado borave strastveni ronioci i sportski ribolovci jer okolne su vode pune riba, a vidljivost se u bistrom moru proteže do velikih dubina. U mjestu se nalazi trgovina, poštanski ured, dva kafića, ribarska zadruga, ronilački klub i dva restorana (jedan je tik uz more, nedaleko od betonskog pristana).

---

image

Molunat

Cropix
---

Naziv Molunta ima ilirski i grčki korijen (molos = luka), što govori da su se ovdje brodovi odavna sklanjali za nevremena, o čemu ima puno tragova u arheološkim nalazima podmorja i kopna, zidinama i utvrdama. U selu ima neistraženih ostataka rimske arhitekture, a poluotok je s kopnene strane zaštićen zidom koji je građen između 1468. i 1471. godine, kako bi u slučaju ratne opasnosti štitio izbjegle obitelji.​

Prijava u Cavtatu

Oni koji se vraćaju u ACI marinu Dubrovnik od Molunta će trebati preploviti još oko 28 milja. Ako je vrijeme od jačih maestrala, ranijim jutarnjim polaskom moguće je izbjeći naporno uspinjanje ravno u vjetar. Možete opet zastati u Cavtatu i tamo obaviti prijavu na pomorskom graničnom prijelazu, što će vas osloboditi potrebe skretanja u luku Gruž prije marine. (Molunat nema granični prijelaz, no vlasti vam neće zamjeriti što ste tamo noćili prije prijave povratka!)

---

Bokeljska mornarica

Prema predaji, povijest Bokeljske mornarice, srednjovjekovne bratovštine, seže do devetog stoljeća, no prvi sačuvani dokument spominje je 1353. Pomorci su se u nju okupili prije svega kako bi zaštitili svoje interese po uzoru na druge staleške zadruge i cehove, međusobno se potpomagali i čuvali pomorske tradicije Kotora i Boke. Bratovštini su pripadali brodovlasnici, zapovjednici i posade brodova. Na čelu udruge bili su istaknuti kapetani i admirali.

Važan dio brige bratovštine bilo je i upravljanje brodogradilištima, te nadzor nad izgradnjom brodova. Usto, ona je bila i važna vojnička ustanova koja je u ratna vremena branila ne samo Boku već i šire mletačke interese. Čuvena su njezina sudjelovanja u 16. stoljeću u pomorskim bitkama između Venecije i Genove, a u bitki s turskom flotom kod Lepanta (1571.) spasila je, kaže predaja, mletačku flotu od sigurne propasti.

Bokeljska mornarica postoji i danas, prije svega kao kulturna udruga za čuvanje starih tradicija. Biti njezinim članom i danas je čast koju valja zaslužiti. Za članove udruge, ali i za cijeli grad Kotor, najveći je događaj blagdan zaštitnika grada, svetoga Tripuna (3. veljače), kada pripadnici Mornarice sudjeluju u svečanom mimohodu ispred katedrale odjeveni u stare uniforme, uz povijesne zastave, ceremonije i običaje.

Kotorski Pomorski muzej čuva mnoge dokumente i predmete iz povijesti Bokeljske mornarice. Smješten je u lijepoj palači usred staroga grada. U njemu se mogu vidjeti stare pomorske karte, brodski instrumenti i oprema, uporabni i umjetnički predmeti, zavjetne slike koje svjedoče o važnim bitkama, modeli brodova, staro oružje, povijesni dokumenti i drugo. Prikazano je i bogatstvo unutrašnjeg uređenja kapetanskih kuća i palača, a poseban je dio posvećen 19. stoljeću i pojavi parobroda. Adresa muzeja je Trg Bokeljske mornarice 391.

---

---

image

Bokeljska mornarica

 

Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 12826 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-15 15:11:39 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-13 06:07:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-13 06:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Od Kotora do Molunta: zaplovili smo rutom pomorske baštine prema Boki Kotorskoj page_title=Od Kotora do Molunta: zaplovili smo rutom pomorske baštine prema Boki Kotorskoj [metakey] => jadranske đite, Darko Tralić, najljepše jadranske plovidbe, Boka Kotorska, kotor, Molunt, Tivat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855856.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/20905254.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855854.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855855.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855857.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855858.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855859.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25855860.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/24836061.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25025593.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/21205868.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25867672.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","","","","","","","Shutterstock","Ton\u010di Plazibat\/HANZA MEDIA","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kotorski zaljev<\/p>","

Bokeljska mornarica
\n
\n\u00a0<\/p>","","

Kotorska katedrala sv. Tripuna<\/p>","

Grb Kotora<\/p>","","

Porto Montenegro u Tivtu<\/p>","

Molunat<\/p>","

Luka Kotor<\/p>","

Stari grad, Budva<\/p>","

Marina Porto Montenegro<\/em> u Tivtu<\/p>","

Molunat<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1202","hd_25855856_1920.jpg":"1920x1080","k_25855856_1280.jpg":"1280x1280","k_25855856_1024.jpg":"1024x1024","k_25855856_640.jpg":"640x640","k_25855856_480.jpg":"480x480","k_25855856_340.jpg":"340x340","k_25855856_220.jpg":"220x220","o_25855856_1280.jpg":"1280x801","o_25855856_1024.jpg":"1024x641","o_25855856_640.jpg":"640x400","o_25855856_480.jpg":"480x300","o_25855856_340.jpg":"340x212","o_25855856_220.jpg":"220x137","h_25855856_1280.jpg":"1280x854","h_25855856_1024.jpg":"1024x683","h_25855856_640.jpg":"640x427","h_25855856_480.jpg":"480x320","h_25855856_340.jpg":"340x227","h_25855856_220.jpg":"220x147","pp_25855856_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855856_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855856_640.jpg":"640x814","pp_25855856_480.jpg":"480x611","pp_25855856_340.jpg":"340x432","pp_25855856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20905254_1920.jpg":"1920x1080","k_20905254_1280.jpg":"1280x1280","k_20905254_1024.jpg":"1024x1024","k_20905254_640.jpg":"640x640","k_20905254_480.jpg":"480x480","k_20905254_340.jpg":"340x340","k_20905254_220.jpg":"220x220","o_20905254_1280.jpg":"1280x853","o_20905254_1024.jpg":"1024x682","o_20905254_640.jpg":"640x426","o_20905254_480.jpg":"480x320","o_20905254_340.jpg":"340x226","o_20905254_220.jpg":"220x146","h_20905254_1280.jpg":"1280x854","h_20905254_1024.jpg":"1024x683","h_20905254_640.jpg":"640x427","h_20905254_480.jpg":"480x320","h_20905254_340.jpg":"340x227","h_20905254_220.jpg":"220x147","pp_20905254_1280.jpg":"1280x1628","pp_20905254_1024.jpg":"1024x1303","pp_20905254_640.jpg":"640x814","pp_20905254_480.jpg":"480x611","pp_20905254_340.jpg":"340x432","pp_20905254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2100","hd_25855854_1920.jpg":"1920x1080","k_25855854_1280.jpg":"1280x1280","k_25855854_1024.jpg":"1024x1024","k_25855854_640.jpg":"640x640","k_25855854_480.jpg":"480x480","k_25855854_340.jpg":"340x340","k_25855854_220.jpg":"220x220","o_25855854_1280.jpg":"1280x1400","o_25855854_1024.jpg":"1024x1120","o_25855854_640.jpg":"640x700","o_25855854_480.jpg":"480x525","o_25855854_340.jpg":"340x371","o_25855854_220.jpg":"220x240","h_25855854_1280.jpg":"1280x854","h_25855854_1024.jpg":"1024x683","h_25855854_640.jpg":"640x427","h_25855854_480.jpg":"480x320","h_25855854_340.jpg":"340x227","h_25855854_220.jpg":"220x147","pp_25855854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855854_640.jpg":"640x814","pp_25855854_480.jpg":"480x611","pp_25855854_340.jpg":"340x432","pp_25855854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x732","hd_25855855_1920.jpg":"1920x1080","k_25855855_1280.jpg":"1280x1280","k_25855855_1024.jpg":"1024x1024","k_25855855_640.jpg":"640x640","k_25855855_480.jpg":"480x480","k_25855855_340.jpg":"340x340","k_25855855_220.jpg":"220x220","o_25855855_1280.jpg":"1280x956","o_25855855_1024.jpg":"1024x764","o_25855855_640.jpg":"640x478","o_25855855_480.jpg":"480x358","o_25855855_340.jpg":"340x253","o_25855855_220.jpg":"220x164","h_25855855_1280.jpg":"1280x854","h_25855855_1024.jpg":"1024x683","h_25855855_640.jpg":"640x427","h_25855855_480.jpg":"480x320","h_25855855_340.jpg":"340x227","h_25855855_220.jpg":"220x147","pp_25855855_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855855_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855855_640.jpg":"640x814","pp_25855855_480.jpg":"480x611","pp_25855855_340.jpg":"340x432","pp_25855855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"413x301","hd_25855857_1920.jpg":"1920x1080","k_25855857_1280.jpg":"1280x1280","k_25855857_1024.jpg":"1024x1024","k_25855857_640.jpg":"640x640","k_25855857_480.jpg":"480x480","k_25855857_340.jpg":"340x340","k_25855857_220.jpg":"220x220","o_25855857_1280.jpg":"1280x932","o_25855857_1024.jpg":"1024x746","o_25855857_640.jpg":"640x466","o_25855857_480.jpg":"480x349","o_25855857_340.jpg":"340x247","o_25855857_220.jpg":"220x160","h_25855857_1280.jpg":"1280x854","h_25855857_1024.jpg":"1024x683","h_25855857_640.jpg":"640x427","h_25855857_480.jpg":"480x320","h_25855857_340.jpg":"340x227","h_25855857_220.jpg":"220x147","pp_25855857_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855857_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855857_640.jpg":"640x814","pp_25855857_480.jpg":"480x611","pp_25855857_340.jpg":"340x432","pp_25855857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2264","hd_25855858_1920.jpg":"1920x1080","k_25855858_1280.jpg":"1280x1280","k_25855858_1024.jpg":"1024x1024","k_25855858_640.jpg":"640x640","k_25855858_480.jpg":"480x480","k_25855858_340.jpg":"340x340","k_25855858_220.jpg":"220x220","o_25855858_1280.jpg":"1280x1509","o_25855858_1024.jpg":"1024x1207","o_25855858_640.jpg":"640x754","o_25855858_480.jpg":"480x566","o_25855858_340.jpg":"340x400","o_25855858_220.jpg":"220x259","h_25855858_1280.jpg":"1280x854","h_25855858_1024.jpg":"1024x683","h_25855858_640.jpg":"640x427","h_25855858_480.jpg":"480x320","h_25855858_340.jpg":"340x227","h_25855858_220.jpg":"220x147","pp_25855858_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855858_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855858_640.jpg":"640x814","pp_25855858_480.jpg":"480x611","pp_25855858_340.jpg":"340x432","pp_25855858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2818","hd_25855859_1920.jpg":"1920x1080","k_25855859_1280.jpg":"1280x1280","k_25855859_1024.jpg":"1024x1024","k_25855859_640.jpg":"640x640","k_25855859_480.jpg":"480x480","k_25855859_340.jpg":"340x340","k_25855859_220.jpg":"220x220","o_25855859_1280.jpg":"1280x1878","o_25855859_1024.jpg":"1024x1502","o_25855859_640.jpg":"640x939","o_25855859_480.jpg":"480x704","o_25855859_340.jpg":"340x499","o_25855859_220.jpg":"220x322","h_25855859_1280.jpg":"1280x854","h_25855859_1024.jpg":"1024x683","h_25855859_640.jpg":"640x427","h_25855859_480.jpg":"480x320","h_25855859_340.jpg":"340x227","h_25855859_220.jpg":"220x147","pp_25855859_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855859_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855859_640.jpg":"640x814","pp_25855859_480.jpg":"480x611","pp_25855859_340.jpg":"340x432","pp_25855859_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1857","hd_25855860_1920.jpg":"1920x1080","k_25855860_1280.jpg":"1280x1280","k_25855860_1024.jpg":"1024x1024","k_25855860_640.jpg":"640x640","k_25855860_480.jpg":"480x480","k_25855860_340.jpg":"340x340","k_25855860_220.jpg":"220x220","o_25855860_1280.jpg":"1280x1238","o_25855860_1024.jpg":"1024x990","o_25855860_640.jpg":"640x619","o_25855860_480.jpg":"480x464","o_25855860_340.jpg":"340x328","o_25855860_220.jpg":"220x212","h_25855860_1280.jpg":"1280x854","h_25855860_1024.jpg":"1024x683","h_25855860_640.jpg":"640x427","h_25855860_480.jpg":"480x320","h_25855860_340.jpg":"340x227","h_25855860_220.jpg":"220x147","pp_25855860_1280.jpg":"1280x1628","pp_25855860_1024.jpg":"1024x1303","pp_25855860_640.jpg":"640x814","pp_25855860_480.jpg":"480x611","pp_25855860_340.jpg":"340x432","pp_25855860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x675","hd_24836061_1920.jpg":"1920x1080","k_24836061_1280.jpg":"1280x1280","k_24836061_1024.jpg":"1024x1024","k_24836061_640.jpg":"640x640","k_24836061_480.jpg":"480x480","k_24836061_340.jpg":"340x340","k_24836061_220.jpg":"220x220","o_24836061_1280.jpg":"1280x720","o_24836061_1024.jpg":"1024x576","o_24836061_640.jpg":"640x360","o_24836061_480.jpg":"480x270","o_24836061_340.jpg":"340x191","o_24836061_220.jpg":"220x123","h_24836061_1280.jpg":"1280x854","h_24836061_1024.jpg":"1024x683","h_24836061_640.jpg":"640x427","h_24836061_480.jpg":"480x320","h_24836061_340.jpg":"340x227","h_24836061_220.jpg":"220x147","pp_24836061_1280.jpg":"1280x1628","pp_24836061_1024.jpg":"1024x1303","pp_24836061_640.jpg":"640x814","pp_24836061_480.jpg":"480x611","pp_24836061_340.jpg":"340x432","pp_24836061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25025593_1920.jpg":"1920x1080","k_25025593_1280.jpg":"1280x1280","k_25025593_1024.jpg":"1024x1024","k_25025593_640.jpg":"640x640","k_25025593_480.jpg":"480x480","k_25025593_340.jpg":"340x340","k_25025593_220.jpg":"220x220","o_25025593_1280.jpg":"1280x853","o_25025593_1024.jpg":"1024x682","o_25025593_640.jpg":"640x426","o_25025593_480.jpg":"480x320","o_25025593_340.jpg":"340x226","o_25025593_220.jpg":"220x146","h_25025593_1280.jpg":"1280x854","h_25025593_1024.jpg":"1024x683","h_25025593_640.jpg":"640x427","h_25025593_480.jpg":"480x320","h_25025593_340.jpg":"340x227","h_25025593_220.jpg":"220x147","pp_25025593_1280.jpg":"1280x1628","pp_25025593_1024.jpg":"1024x1303","pp_25025593_640.jpg":"640x814","pp_25025593_480.jpg":"480x611","pp_25025593_340.jpg":"340x432","pp_25025593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21205868_1920.jpg":"1920x1080","k_21205868_1280.jpg":"1280x1280","k_21205868_1024.jpg":"1024x1024","k_21205868_640.jpg":"640x640","k_21205868_480.jpg":"480x480","k_21205868_340.jpg":"340x340","k_21205868_220.jpg":"220x220","o_21205868_1280.jpg":"1280x853","o_21205868_1024.jpg":"1024x682","o_21205868_640.jpg":"640x426","o_21205868_480.jpg":"480x320","o_21205868_340.jpg":"340x226","o_21205868_220.jpg":"220x146","h_21205868_1280.jpg":"1280x854","h_21205868_1024.jpg":"1024x683","h_21205868_640.jpg":"640x427","h_21205868_480.jpg":"480x320","h_21205868_340.jpg":"340x227","h_21205868_220.jpg":"220x147","pp_21205868_1280.jpg":"1280x1628","pp_21205868_1024.jpg":"1024x1303","pp_21205868_640.jpg":"640x814","pp_21205868_480.jpg":"480x611","pp_21205868_340.jpg":"340x432","pp_21205868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1385x924","hd_25867672_1920.jpg":"1920x1080","k_25867672_1280.jpg":"1280x1280","k_25867672_1024.jpg":"1024x1024","k_25867672_640.jpg":"640x640","k_25867672_480.jpg":"480x480","k_25867672_340.jpg":"340x340","k_25867672_220.jpg":"220x220","o_25867672_1280.jpg":"1280x853","o_25867672_1024.jpg":"1024x683","o_25867672_640.jpg":"640x426","o_25867672_480.jpg":"480x320","o_25867672_340.jpg":"340x226","o_25867672_220.jpg":"220x146","h_25867672_1280.jpg":"1280x854","h_25867672_1024.jpg":"1024x683","h_25867672_640.jpg":"640x427","h_25867672_480.jpg":"480x320","h_25867672_340.jpg":"340x227","h_25867672_220.jpg":"220x147","pp_25867672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867672_640.jpg":"640x814","pp_25867672_480.jpg":"480x611","pp_25867672_340.jpg":"340x432","pp_25867672_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7624581 Threads: 3 Questions: 1618343817 Slow queries: 4805417 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110965336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/od-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj-1338385 [printLink] => /om/nautika/od-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj-1338385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 373336 [name] => Boka Kotorska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boka-kotorska [link] => /tag/boka-kotorska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 356790 [name] => Kotor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kotor [link] => /tag/kotor ) [5] => stdClass Object ( [id] => 719251 [name] => Molunt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-10 09:45:15 [main_article_id] => 0 [alias] => molunt [link] => /tag/molunt ) [6] => stdClass Object ( [id] => 147581 [name] => tivat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tivat [link] => /tag/tivat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od Kotora do Molunta: zaplovili smo rutom pomorske baštine prema Boki Kotorskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855856.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Kotorski zaljev

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855856.jpg [title] =>

Kotorski zaljev

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/20905254.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Bokeljska mornarica

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855854.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855855.jpg [title] =>

Kotorska katedrala sv. Tripuna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855857.jpg [title] =>

Grb Kotora

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855858.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855859.jpg [title] =>

Porto Montenegro u Tivtu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25855860.jpg [title] =>

Molunat

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/24836061.jpg [title] =>

Luka Kotor

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25025593.jpg [title] => Shutterstock

Stari grad, Budva

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/21205868.jpg [title] => Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Marina Porto Montenegro u Tivtu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25867672.jpg [title] => Cropix

Molunat

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ploveći od Perasta najprije u istočnom, a potom zakrećući u jugoistočni i južni kurs ući ćete u najljepši dio Boke, u Kotorski zaljev. Duž njegovih obala nižu se mala naselja, gotovo skrivena pod gustim sredozemnim raslinjem, a nad istočnim i južnim dijelom zaljeva strmo se uzdižu moćne planine. Naselja istočne obale objedinjena su pod nazivom Dobrota – kao da i ime svjedoči o pitomosti toga kraja.

U dnu zaljeva, pod stijenom, stisnuo se grad Kotor. Njegove zidine i crkve ugledat ćete čim skrenete prema južnom dijelu zaljeva. No, nepune dvije milje do Kotora po desnom će se boku pokazati gradić Prčanj. Vrijedi ga posebno spomenuti zbog dva razloga – iznimne pomorske prošlosti i nedaleke zanimljive male marine.

U Prčnju je u jednom trenutku živjelo stotinjak kapetana duge plovidbe, a bili su tako imućni da su novac u vrijeme venecijanske uprave posuđivali čak i državi. Stoga nije neobično to što vizurom Prčnja dominira veličanstvena barokna župna crkva, građena po osnovi čuvenoga graditelja iz 18. stoljeća Bernardina Maccaruzzija u stilu renesanse i lakog baroka. Ova je crkva jedan od najljepših sakralnih objekata cijele Boke.

Podvig kapetana Iva

A svi koji vole more i cijene pomorce trebali bi se pokloniti Prčnju, barem u prolazu, zbog ovdje rođenoga kapetana Iva Visina (1806.-1868.), prvoga Južnog Slavena koji je oplovio svijet. Kapetan Visin se zajedno s devet članova posade 11. veljače 1852. otisnuo brikom Splendido, pod austrijskom zastavom, iz Antwerpena na put oko svijeta. Plovili su rutom prema zapadu: Antwerpen – Rt Horn – Valparaiso – San Francisco – Honolulu – Singapur – Bangkok – Hongkong – Rt dobre nade – Plymouth – Trst. Na cilj u Trstu stigli su 30. kolovoza 1859. godine. Ivo Visin bio je šesti moreplovac nakon Magellana koji je oplovio svijet.

Malo južnije od prčanjske luke nalazi se mala marina koju vodi obitelj Kordić. Ne prima mnogo plovila, ali ako se ovdje vežete moći ćete (uz malo šetnje cestom uz more) obići Prčanj, a možete se odlučiti i na to da upravo ovu marinu odaberete za posjet Kotoru; do njega je oko 3,5 kilometra. Boravak u prčanjskoj marini bit će svakako mirniji (usto i nešto jeftiniji) nego uz bučnu kotorsku rivu. Više podataka o toj marini naći ćete u donjem okviru.

---

MARINA KORDIĆ - PRČANJ

Kontakt: Maja Kordić, menadžer marine, mob: +382 (0)682 78 141

web: marinaprcanj.me; e-mail: kordicv@t-com.me

Mala marina s 20 zimskih i 15 ljetnih vezova najveće duljine do 25 m,

nalazi se u mjestu Prčanj-Glavati, u vali Dobra Draga Sv. Ane, pola milje S od naselja Prčanj i 1,5 milje NNW od Kotora. Ima struju i vodu na vezu, wi-fi, travel lift (18 t). Pruža usluge pranja i održavanja plovila, manjih popravaka i servisa motora. Mogućnost cjelogodišnjeg priveza.

Pripazite na izloženost jugu i buri-levantu s vanjske strane gatova.

---

---

---

Grad Kotor je nadohvat ruke od Prčnja. Po lijevom boku, preko puta Prčnja, gusto je naseljeni dio obale, zapravo nekoliko naselja okruženih raskošnim mediteranskim zelenilom, već spomenuta Dobrota. Lijepo se vidi zvonik barokne crkve sv. Eustahija iz 18. stoljeća, koju spominjemo jer je njezin župnik bio don Branko Sbutega (1952. – 2006.), književnik i pjesnik, duhovnik i humanist, utjecajni pripadnik pokreta za neovisnost Crne Gore, usto i osnivač festivala ozbiljne glazbe u Kotoru KotorArt – jednom riječju veliko ime kotorske kulture. Crkvu sv. Eustahija i župni dvor krasi izvanredan mural hrvatskoga slikara Ede Murtića (1921. – 2005.).

---

image

Kotorska katedrala sv. Tripuna

---

Luka Kotor sastoji se od 512 metara duge kamene rive. Prva polovina, od lučkog svjetla prema SE, rezervirana je za velike brodove i cruisere, tu je i carinski dio luke. U nastavku su vezovi za jahte opremljeni priključcima za struju i vodu. Lučko svjetlo je na vrhu izbočenog, trokutastog gata, tik uz ušće rječice Škurde. (Zanimljivo je da se Škurda sunovraćuje s planine strmim kanjonom, uz koji postoji čak 26 penjačkih vertikala i drugih atrakcija za zaljubljenike ekstremnoga penjanja.) U dijelu međunarodnog lučkog prijelaza dubine su dovoljne i za megajahte, a opadaju prema S kraju zidane obale.

Ljepote Kotora

Na vezu uz gradsku rivu bit ćete gotovo u srcu staroga grada; pred vama su zapadna gradska vrata, a iza njih uličice i trgovi s kafićima, trgovinama i restoranima. Dijelom luke za jahte upravlja, u ime ustanove Luka Kotor, Jahting klub Nautica. Djelatnici kluba će vam pri dolasku prihvatiti konope i pružiti obavijesti o toaletnim prostorima i tuševima za posade, odlaganju brodskog otpada, uporabi interneta, a naravno i o gradu i njegovim zanimljivostima Nedaleko od južnih gradskih vrata su lijepe prostorije kluba. Telefon na koji se možete najaviti prije uplovljenja je +382 (0)32 325 573.

---

image

Luka Kotor

---

Očuvana srednjovjekovna jezgra Kotora, te jednako očuvane četiri i pol kilometra duge gradske zidine bili su, uz katedralu svetoga Tripuna iz 1166. godine, bez sumnje odlučujući faktori za uvrštavanje Kotora na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Tim je časnim statusom zapravo obuhvaćeno ukupno okruženje, cijeli unutrašnji dio Boke kotorske (iza tjesnaca Verige, dakle uz grad Kotor još i Perast, Risan te otočići Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe). Stari je Kotor, usprkos svojim nevelikim gabaritima, iznimno skladna cjelina iz koje i danas zrači nekadašnje bogatstvo i slava. Poput umanjenog Dubrovnika, to je grad pun kamenih palača, uskih uličica i, ljeti, uzavrelog života. Očita razlika spram Dubrovnika je položaj; Kotor nije, kao Dubrovnik, drsko isturen prema moru i izložen južnim vjetrovima, već je stisnut pod strmu planinu, nekako skriven u samom dnu Boke kotorske.

---

image

Grb Kotora

---

Idealan je to strateški položaj koji je više puta u povijesti spasio grad od osvajača. Kotor je kroz dugo razdoblje bio u posjedu Venecije i time najdublja točka Mletačke Republike u turskom području (a mletačka prevlast bila je ujedno i razlog podozrivosti kojom su Dubrovčani, odani vlastitoj samostalnoj republici, gledali na Kotor). Već spomenute zidine vrijedan su primjerak europske srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture, jer su do naših dana ostale posve očuvane (jednako kao i dubrovačke). Od osnutka Kotora u 7. stoljeću dograđivane su pa nose pečat mnogih razdoblja, a tvrđava Sveti Ivan (San Giovanni) jedna je od najmoćnijih venecijanskih utvrda na jadranskim posjedima.

Crkve i palače

Crkve, palače kotorskih patricija i javne zgrade – sve stisnute na malenom prostoru – odaju svojim rasporedom promišljen urbanistički raster, a šetnja kotorskim uličicama nezaboravan je doživljaj. Pomorska baština Kotora jedna je od najvažnijih na Jadranu. Od srednjega vijeka traje neprekinuta tradicija kotorskih pomoraca, kapetana i mornara koji jedrenjacima plove cijelim Sredozemljem. Od tada postoji Bokeljska mornarica, udruga kotorskih i bokeljskih kapetana i mornara, nastala s namjerom da se pojedinci i staleži povežu, isprepletu svoje interese i pojačaju društvenu sigurnost i zaštitu (vidi i poseban okvir o toj temi). Najveći procvat pomorstvo doživljava u 17. i 18. stoljeću kada je u Kotoru i njegovim gradovima-satelitima, Perastu, Risnu i Prčnju, registrirano više od 300 jedrenjaka. O pomorskoj i kulturnoj snazi Kotora svjedoče Pomorski muzej (i o njemu više u okviru), Pomorski fakultet, Institut za biologiju mora, kazalište, Povijesni arhiv i druge gradske institucije.

Burna povijest učinila je da je danas Kotor, kao i cijela Boka, primjer plodonosnog suživota više naroda i religija. Tako ćete u Kotoru vidjeti nekoliko pravoslavnih crkava – ona Sv. Nikole pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a sagrađena početkom 20. stoljeća na temeljima ranije bogomolje koja je izgorjela u požaru, dok je ona sv. Petra Cetinskog hram Crnogorske pravoslavne crkve – te više katoličkih, od kojih je svakako najljepša romanička katedrala posvećena kotorskom svecu svetom Tripunu. Građena je u 12. stoljeću te oblikom otkriva bizantske i zapadne utjecaje, no doživjela je nekoliko potresa, te se i njen izgled mijenjao. Glavni oltar (ciborij) iz 1362. godine vrijedno je djelo romaničko-gotičke umjetnosti, a brojne slike vrijedna su djela europskih i domaćih slikara 15.-18. stoljeća (Jacopo da Ponte Bassano, Tripo Kokolja, Hieronymus da Santa Croce i drugi).

Preobrazba Tivta

Kotor je na neki način bio vrhunac bokeljske ture i sad se valja laganom plovidbom vratiti prema prolazu Verige i još malo dalje, do Tivta. Donedavno je Tivat bio prilično nezanimljivo naselje, a tamo gdje je danas marina bila je velika baza ratne mornarice. Zamijeniti sive ratne brodove jahtama i megajahtama pokazalo se kao sjajan poslovni potez – marina Porto Montenegro jedna je od najljepših i najluksuznijih marina na Jadranu.

---

image

Marina Porto Montenegro u Tivtu

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
---

Osim u marini, može se potražiti vez na prostranom pristanu istočno od marine (pristan Staničić), ali taj je pristan često popunjen; tu je na stalnom vezu školski brod Jadran, a vežu se i brojni turistički brodovi. Pola milje SE od marine je lučica Kalimanj, također pretrpana, usto i plitka. Sidriti se može ispred uvale Polje (Podpolje), no valja paziti na zabrane (uzgajališta školjaka), a tu ste na samoj prilaznoj ruti zračne luke Tivat čija je pista tik iza zaljeva.

Tivat se razvio na prostranoj zaravni kao jedno od najmlađih naselja u zaljevu. Ovdje su svoje ljetnikovce gradili prčanjski, dobrotski i kotorski plemići te bogati pomorci (najpoznatiji je ljetnikovac obitelji Buća-Luković). Oni su zaslužni i za nastanak gradskog parka, najvećega u Boki kotorskoj, koji je pun egzotičnog bilja koje su pomorci donosili sa svojih putovanja. Veće naseljavanje je nastalo kada je Austro-Ugarska ovdje odlučila izgraditi veliki arsenal, vojnu pomorsku bazu s brodogradilištem, koja je ukinuta 2006. godine.

---

image

Porto Montenegro u Tivtu

---

U Portu Montenegro treba ujutro obaviti proceduru odjave iz crnogorskih voda, možda natočiti gorivo (koje je ovdje duty/tax free) i potom zaploviti već poznatim vodama Tivatskog i Hercegnovskog zaljeva prema otvorenom moru. Današnji je cilj Molunat, najjužnije hrvatsko naselje i prirodna luka (zapravo dvije: Gornji i Donji Molunat). Do tamo je oko 16 milja. Premalo za jedan cijeli dan? Možda, ali Molunat će biti ugodna promjena ambijenta prije svršetka plovidbe, usto i prilika za odmor i kupanje u kristalnom moru. A o mogućim varijantama povratka (pa i još jednoj mogućoj etapi prema jugu, do Budve) pročitajte u okviru.

Povratak u Molunat

​Molunat će možda biti preblizak cilj onima koji se moraju vratiti sve do ACI marine u Slanom. Njima će više odgovarati skok do Cavtata (Tivat-Cavtat: 30 milja) ili čak do Lokruma (još tri milje dalje), jer od Tivta do Slanoga punih je 60 milja.

Naselje Molunat smjestilo se iznad zaljeva Gornjeg Molunta koji je glavna luka, nažalost otvorena na jugo (a i bura se jako osjeća). U prilazu treba paziti na grebene ispred E obale otoka Veli Školj. Na oko 100 m NE od otoka Veli Školj nalazi se otočić Supetrić. Zbog ovih se zapreka pri uplovljavanju treba držati bliže obali kopna, gdje se nalazi mali betonski pristan s lučkim svjetlom (B Bl 3s 6M) ispred kojega je dubina 2 m. Sidriti se može po sredini uvale, bliže NE obali zaljeva, u zaklonu otoka Veli Školj i Supetrića.

---

image

Molunat

---

U slučaju da puše jugo valja prijeći u nasuprotnu uvalu Donji Molunat. Tu ste dobro zaštićeni od juga, ali opet ne osobito od bure, a W i NW vjetrovi su ovdje opasni jer razvijaju velike valove koji izravno ulaze u zaljev. Sidri se bliže obali poluotoka (u W dijelu zaljeva), jer njegovim SW dijelom prolazi podvodni kabel. Posred zaljeva nalazi se usidrena velika željezna plutača namijenjena prije svega brodovima Obalne straže, zbog blizine morske granice.

Ipak, nadamo se da u vrijeme vašeg dolaska neće biti juga, pa svakako preporučujemo Gornji Molunat. Prvo što će vam privući pažnju bit će, vjerujemo, mir, boja mora i mirisi. Čitav ovaj kraj poznat je po brojnom mediteranskom ljekovitom bilju koje raste po okolnim padinama. Oba molunatska zaljeva obrubljena su malim pješčanim plažicama. U blizini je kamp, a u njemu rado borave strastveni ronioci i sportski ribolovci jer okolne su vode pune riba, a vidljivost se u bistrom moru proteže do velikih dubina. U mjestu se nalazi trgovina, poštanski ured, dva kafića, ribarska zadruga, ronilački klub i dva restorana (jedan je tik uz more, nedaleko od betonskog pristana).

---

image

Molunat

Cropix
---

Naziv Molunta ima ilirski i grčki korijen (molos = luka), što govori da su se ovdje brodovi odavna sklanjali za nevremena, o čemu ima puno tragova u arheološkim nalazima podmorja i kopna, zidinama i utvrdama. U selu ima neistraženih ostataka rimske arhitekture, a poluotok je s kopnene strane zaštićen zidom koji je građen između 1468. i 1471. godine, kako bi u slučaju ratne opasnosti štitio izbjegle obitelji.​

Prijava u Cavtatu

Oni koji se vraćaju u ACI marinu Dubrovnik od Molunta će trebati preploviti još oko 28 milja. Ako je vrijeme od jačih maestrala, ranijim jutarnjim polaskom moguće je izbjeći naporno uspinjanje ravno u vjetar. Možete opet zastati u Cavtatu i tamo obaviti prijavu na pomorskom graničnom prijelazu, što će vas osloboditi potrebe skretanja u luku Gruž prije marine. (Molunat nema granični prijelaz, no vlasti vam neće zamjeriti što ste tamo noćili prije prijave povratka!)

---

Bokeljska mornarica

Prema predaji, povijest Bokeljske mornarice, srednjovjekovne bratovštine, seže do devetog stoljeća, no prvi sačuvani dokument spominje je 1353. Pomorci su se u nju okupili prije svega kako bi zaštitili svoje interese po uzoru na druge staleške zadruge i cehove, međusobno se potpomagali i čuvali pomorske tradicije Kotora i Boke. Bratovštini su pripadali brodovlasnici, zapovjednici i posade brodova. Na čelu udruge bili su istaknuti kapetani i admirali.

Važan dio brige bratovštine bilo je i upravljanje brodogradilištima, te nadzor nad izgradnjom brodova. Usto, ona je bila i važna vojnička ustanova koja je u ratna vremena branila ne samo Boku već i šire mletačke interese. Čuvena su njezina sudjelovanja u 16. stoljeću u pomorskim bitkama između Venecije i Genove, a u bitki s turskom flotom kod Lepanta (1571.) spasila je, kaže predaja, mletačku flotu od sigurne propasti.

Bokeljska mornarica postoji i danas, prije svega kao kulturna udruga za čuvanje starih tradicija. Biti njezinim članom i danas je čast koju valja zaslužiti. Za članove udruge, ali i za cijeli grad Kotor, najveći je događaj blagdan zaštitnika grada, svetoga Tripuna (3. veljače), kada pripadnici Mornarice sudjeluju u svečanom mimohodu ispred katedrale odjeveni u stare uniforme, uz povijesne zastave, ceremonije i običaje.

Kotorski Pomorski muzej čuva mnoge dokumente i predmete iz povijesti Bokeljske mornarice. Smješten je u lijepoj palači usred staroga grada. U njemu se mogu vidjeti stare pomorske karte, brodski instrumenti i oprema, uporabni i umjetnički predmeti, zavjetne slike koje svjedoče o važnim bitkama, modeli brodova, staro oružje, povijesni dokumenti i drugo. Prikazano je i bogatstvo unutrašnjeg uređenja kapetanskih kuća i palača, a poseban je dio posvećen 19. stoljeću i pojavi parobroda. Adresa muzeja je Trg Bokeljske mornarice 391.

---

---

image

Bokeljska mornarica

 

Saša Burić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Shutterstock Tonči Plazibat/HANZA MEDIA Cropix

Kotorski zaljev

Saša Burić/Cropix

Bokeljska mornarica

 



Kotorska katedrala sv. Tripuna


Grb Kotora



Porto Montenegro u Tivtu


Molunat


Luka Kotor

Shutterstock

Stari grad, Budva

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Marina Porto Montenegro u Tivtu

Cropix

Molunat

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/od-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj-1338385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea918a5e1da705e12e711f4d51644827af6ac0d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+Kotora+do+Molunta%3A+zaplovili+smo+rutom+pomorske+ba%C5%A1tine+prema+Boki+Kotorskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj-1338385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-kotora-do-molunta-zaplovili-smo-rutom-pomorske-bastine-prema-boki-kotorskoj-1338385 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteOd Kotora do Molunta: zaplovili smo rutom pomorske baštine prema Boki Kotorskoj

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
13. studenog 2023. - 07:06

Ploveći od Perasta najprije u istočnom, a potom zakrećući u jugoistočni i južni kurs ući ćete u najljepši dio Boke, u Kotorski zaljev. Duž njegovih obala nižu se mala naselja, gotovo skrivena pod gustim sredozemnim raslinjem, a nad istočnim i južnim dijelom zaljeva strmo se uzdižu moćne planine. Naselja istočne obale objedinjena su pod nazivom Dobrota – kao da i ime svjedoči o pitomosti toga kraja.

U dnu zaljeva, pod stijenom, stisnuo se grad Kotor. Njegove zidine i crkve ugledat ćete čim skrenete prema južnom dijelu zaljeva. No, nepune dvije milje do Kotora po desnom će se boku pokazati gradić Prčanj. Vrijedi ga posebno spomenuti zbog dva razloga – iznimne pomorske prošlosti i nedaleke zanimljive male marine.

U Prčnju je u jednom trenutku živjelo stotinjak...

13. svibanj 2024 15:46