stdClass Object ( [id] => 1201387 [title] => Drugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo [alias] => drugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U povijesti parobrodarskoga društva Dalmatia godina 1909. svakako je najznačajnija. U flotu su uvrštena još četiri nova broda, uključujući slavne blizance Split D i Trieste D, a proveden je i preustroj tvrtke koja postaje dioničko društvo.

Novu organizaciju zagovarala je vlada u Beču, što se vidjelo i u samom nazivu tvrtke koji se službeno primjenjivao od 21. lipnja 1909. godine. Bio je trojezični: Austrijsko parobrodarsko društvo na dionice na hrvatskom, Österreichische Dampfschiffahrts-Aktiengesellschaft na njemačkom i Societa Anonima Austriaca di Navigazione a vapore na talijanskom.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Službeno je sjedište društva bilo u Zadru, no uprava je i dalje bila u Trstu.

Ukupna vrijednost dionica bila je četiri milijuna kruna, podijeljena na 20 tisuća dionica od po 200 kruna. Od toga su udruženi brodari imali 3.030.000 kruna. Najveći među njima bio je Serafin Topić s 806.000 kruna, neznatno manje imala su braća Rismondo, 794.800 kruna. Pio Negri i drugovi imali su 570.400 dionica, Zaratina 478.800, a Austrijski Lloyd tek 380.000 kruna. Pola milijuna kruna imali su osnivači Dalmatinske plovidbe, okupljeni oko Prve pučke dalmatinske banke iz Splita, a 470 tisuća kruna Jadranska banka iz Trsta.

Time je Dalmatia organizacijski postala vrlo moderna tvrtka, no mnogo su važniji bili njezini moderni brodovi. Kada su poznati tršćanski brodovlasnici braća Calisto i Alberto Cosulich utemeljili posve novo brodogradilište Cantiere navale Triestino u Monfalconeu, prvi naručitelj bila je upravo Dalmatia.

Novogradnje 1 i 2 postat će Trieste D i Split D, najveći i najmoderniji parobrodi u povijesti društva. Dugi 60 i široki 9,3 metra odlikovali su se velikom udobnošću i još većom brzinom. Parni stroj od 1000 konjskih snaga osiguravao je najveću brzinu od 15 čvorova.

---

image

Trieste D na primopredaji 18. veljače 1909.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Val novogradnji

Iste godine iz brodogradilišta Martinolich iz Maloga Lošinja stigli su i mnogo manji, no također moderni blizanci Neretva i Liburnia. Iz istoga će brodogradilišta 1913. godine stići brodovi Velebit i Zrmanja, najmanje novogradnje društva. U prosincu te godine u flotu će ući posljednji novi brod, veliki putničko-teretni parobrod Hercegovina izgrađen u Kristianiji, današnjemu Oslu.

Time je završilo šest čudesnih godina Dalmatije u kojima je izgrađeno čak 11 novih brodova. U tome društvu novogradnji našla su se i dva prava starca. Kao jedan od dioničara Austrijski Lloyd je 1910. u flotu unio veliki parobrod Sultan.

No, bio je to pravi starac, izgrađen u brodogradilištu Vulkan u Stettinu još tamo 1863. godine, tako davno da je imao tradicionalni kliperski pramac iz vremena jedrenjaka!

No, pod oznakama Dalmatije plovio je tek tri godine. Kronike bilježe da je 25. lipnja 1913. udario u hrid pred Visom, ali je nekako uspio doploviti u višku luku gdje je potonuo. Doskora je izvađen i otegljen u Trst, gdje je prepušten osigurateljima.

---

image

Neretva – jedna od prinova iz Maloga Lošinja

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ratna sreća

Najmanje poznati brod društva, ujedno i njegova posljednja prinova, bio je teretni parobrod Val preuzet u prosincu 1914. godine. I to je bio starac, izgrađen u Sunderlandu 1888. kao Portslade. Tršćani ga kupuju 1912., daju mu ime Elvira Antonietta, pod kojim se u lipnju 1914. nasukao kod Riminija. Brzo je odsukan i popravljen, prodan, pa jednako brzo preprodan Dalmatiji.

Tijekom Prvoga svjetskoga rata većina brodova bila je rekvirirana za potrebe K. und K. Kriegsmarine, te za razne druge zadaće, no svi su imali neviđenu ratnu sreću.

Jedini je izuzetak bio nekadašnji Topićev parobrod Vila kojega je 30. lipnja 1918. kod Šibenika potopila talijanska podmornica. Nakon rata sva flota prelazi pod upravu Međusavezničkoge komisije za reparacije (IARC – Inter-Allied Reparation Commission).

---

image

Jedina ratna žrtva – brod Vila

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Samo društvo 1919. mijenja ime i postaje Dalmatia - Societa Anonima di navigazione a vapore sa sjedištem u Trstu. No, sudbina brodovlja konačno je određena tek u kolovozu 1921. godine.

Podjela brodova

​Još u rujnu 1920., sporazumom Trumbić-Berolini, Italija i nova država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dogovorile su podjelu austro-ugarskih brodarskih poduzeća. U slučaju Dalmatije omjer je bio 65:35 u korist Jugoslavije. No, valjalo je čekati sve do idućega ljeta da IARC to i potvrditi. Tada je u Splitu osnovana Dalmatia - Parobrodarsko društvo na dionice. Bio je to ujedno početak njezina kraja.

Godinu dana poslije počinje udruživanje jadranskih brodara u novo društvo, a u prosincu 1922. sve je spremno da zaplovi Jadranska plovidba d.d. I kao što je 1. siječnja 1908. na crnim brodskim dimnjacima osvanulo veliko bijelo slovo D, tako ga 1. siječnja 1923. više nije bilo. Nije bilo ni Dalmatije

I kao što je ona danas posve zaboravljena, tako su u bespućima povijesti nestala sjećanja na brodare koji su je stvorili i gradili. Prigoda je da ih se nakratko sjetimo.

Obitelj Rismondo

Vodeći među njima svakako su bili Makarani, obitelj Rismondo. Pisani tragovi njezinih veza s gradom podno Biokova sežu do 1789. godine, a od pedesetih godina 19. stoljeća stalno su nastanjeni u Makarskoj. Obitelj je bila podrijetlom iz Rovinja, uspješno se bavila trgovinom, a prve korake u brodarstvu načinio je Frane Rismondo. Naslijedili su ga sinovi Vjekoslav, Petar, Ante i Ivan.

Početak je bio skroman. Rismondovi 1878. kupuju dva drvena parobrodića kojima otvaraju tjednu liniju između Makarske i Metkovića. Veći brod Dalmazia imao je parni stroj od jedva 16 konjskih snaga, a drugi Erzegovina, od samo 10 konja.

Danas zvuči nevjerojatno da je brodom Dalmazia 1880. uspostavljena stalna linija Trst – Metković s pristajanjima u Zadru, Trogiru, Splitu i Makarskoj?! I onda počinje uzlet. U Trstu grade brodove Eco, Selve, Dinara i Mosor, te iz druge ruke kupuju parobrode Isea, Biokovo i na koncu Brač.

---

image

Brač je stigao iz Rismondove flote

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vila iz Kiela

Drugi veliki utemeljitelj društva bio je Serafin Topić iz Visa. Njegov otac Ante, koji je doselio iz Lećevice, još je 1848. bio registriran kao veletrgovac vinom. Serafin je pak jedrenjacima Višanin i Serafino prevozio vino duž Jadrana. U svijet parobroda ušao je na velika vrata 1890. godine kada je u Kielu naručio putničko-teretni parobrod Vila. Dug 46,4 metra i s jaki parnim strojem od 450 konjskih snaga bio je tada najmoderniji na Jadranu, a održavao je liniju Split-Trst.

Brodovi koji su slijedili nisu bili ni sjena Vili. Tako 1892. kupuje parobrod Vitez izgrađen u Blackwallu kod Londona još 1868. i s pogonom na bočne kotače. Prije nego ga je Topić preuzeo, dobio je novi stroj i propeler.

I brod Vis, kupljen iste godine od Austrijskoga Lloyda, imao je pogon na bočne kotače, pa je dobio stroj od 450 KS koji je pokretao dva propelera. Iste 1892. godine u Topićevu flotu ušao je mali parobrod Zara koji je vrlo brzo prodan.

Slijedi koktel novih brodova i staraca. Iz Kiela 1893. godine stiže novogradnja Lussin, a već idućeg ljeta stari Jason, građen 1876. u Glasgowu. Parobrod Medea T, građen 1872. u Rostocku, ulazi u Topićevu flotu 1899. godine kao njezin posljednji brod.

---

image
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Negrijev Primo

Dalmatinsko-Istarska paroplovidba Pio Negri i drugovi iz Šibenika donijela je samo male i (pra)stare parobrode. Koncem 19. stoljeća Negri je bio istaknuti šibenski trgovac, a prvi brod je kupio 1890. godine.

Prikladno je svoga prvijenca, građenog 1875. u Gloucesteru, nazvao Primo. Drugi Negrijev parobrod Nada zapravo i nije bio brod, nego parni čamac od 11 metara, izgrađen 1888. u Korčuli. U poslu mu se pridružuju kapetan Andrija Zafranović i brodograditelji Krsto i Šimun Ježina, pa tako nastaje Paroplovidba Pio Negri i drugovi.

U Negrijevu flotu 1892. godine ulazi treći brod, ali on dobiva ime Secondo. Bio je zapravo brodić od 18 metara, izgrađen 1868. godine. Šibenčani iste godine dobivaju još jedan brod s imenom Primo! Slijedi posve novi Tommaseo, pa starac Krka iz 1872. i još stariji Zlarin iz 1866. godine. Ali tu starcima nije bio kraj! Godine 1898. stiže brod Iniziatore za kojeg se nikad nije saznalo kad je građen.

Zadarski poduzetnici

Najmanje osnivač Dalmatije bila je Zaratina. Skupina zadarskih poduzetnika, koju je predvodio Giuseppe Perlini, tu je tvrtku utemeljila 1895. godine s tri drvena parobroda nazvana Falco, Airone i Rondine. Iz Maloga Lošinja im 1899. stiže novi parobrod Nibbio.

---

image

Nibbio – nekadašnji brod Zaratine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tek 1903. Zaratina je dobila svoj peti i jedini parobrod vrijedan pozornosti. Bio je to putničko-teretni brod Zara naručen u Rotterdamu, dug 43 metra i s parnim strojem od 420 konjskih snaga. Godine 1921. dobit će ime Hvar i pod njim će, s navršene 62 godine, u travnju 1965. skončati u Svetome Kaji.

(Nastavak slijedi)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8722 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-04-13 08:09:45 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-17 13:35:40 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-17 05:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764850.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764853.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764851.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764852.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764854.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764855.jpg","\/images\/slike\/2018\/04\/13\/9764856.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ponos flote \u2013 Trieste D <\/em>u plovidbi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nibbio <\/em>\u2013 nekada\u0161nji brod Zaratine<\/em><\/p>","

Trieste D<\/em> na primopredaji 18. velja\u010de 1909.<\/p>","

Jedina ratna \u017ertva \u2013 brod Vila<\/em><\/p>","

Neretva <\/em>\u2013 jedna od prinova iz Maloga Lo\u0161inja<\/p>","

Bra\u010d<\/em> je stigao iz Rismondove flote<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1303","hd_9764850_1920.jpg":"1920x1080","k_9764850_1280.jpg":"1280x1280","k_9764850_1024.jpg":"1024x1024","k_9764850_640.jpg":"640x640","k_9764850_480.jpg":"480x480","k_9764850_340.jpg":"340x340","k_9764850_220.jpg":"220x220","o_9764850_1280.jpg":"1280x868","o_9764850_1024.jpg":"1024x694","o_9764850_640.jpg":"640x434","o_9764850_480.jpg":"480x325","o_9764850_340.jpg":"340x230","o_9764850_220.jpg":"220x149","h_9764850_1280.jpg":"1280x854","h_9764850_1024.jpg":"1024x683","h_9764850_640.jpg":"640x427","h_9764850_480.jpg":"480x320","h_9764850_340.jpg":"340x227","h_9764850_220.jpg":"220x147","pp_9764850_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764850_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764850_640.jpg":"640x814","pp_9764850_480.jpg":"480x611","pp_9764850_340.jpg":"340x432","pp_9764850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_9764853_1920.jpg":"1920x1080","k_9764853_1280.jpg":"1280x1280","k_9764853_1024.jpg":"1024x1024","k_9764853_640.jpg":"640x640","k_9764853_480.jpg":"480x480","k_9764853_340.jpg":"340x340","k_9764853_220.jpg":"220x220","o_9764853_1280.jpg":"1280x846","o_9764853_1024.jpg":"1024x677","o_9764853_640.jpg":"640x423","o_9764853_480.jpg":"480x317","o_9764853_340.jpg":"340x224","o_9764853_220.jpg":"220x145","h_9764853_1280.jpg":"1280x854","h_9764853_1024.jpg":"1024x683","h_9764853_640.jpg":"640x427","h_9764853_480.jpg":"480x320","h_9764853_340.jpg":"340x227","h_9764853_220.jpg":"220x147","pp_9764853_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764853_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764853_640.jpg":"640x814","pp_9764853_480.jpg":"480x611","pp_9764853_340.jpg":"340x432","pp_9764853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2750","hd_9764851_1920.jpg":"1920x1080","k_9764851_1280.jpg":"1280x1280","k_9764851_1024.jpg":"1024x1024","k_9764851_640.jpg":"640x640","k_9764851_480.jpg":"480x480","k_9764851_340.jpg":"340x340","k_9764851_220.jpg":"220x220","o_9764851_1280.jpg":"1280x1833","o_9764851_1024.jpg":"1024x1466","o_9764851_640.jpg":"640x916","o_9764851_480.jpg":"480x687","o_9764851_340.jpg":"340x486","o_9764851_220.jpg":"220x315","h_9764851_1280.jpg":"1280x854","h_9764851_1024.jpg":"1024x683","h_9764851_640.jpg":"640x427","h_9764851_480.jpg":"480x320","h_9764851_340.jpg":"340x227","h_9764851_220.jpg":"220x147","pp_9764851_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764851_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764851_640.jpg":"640x814","pp_9764851_480.jpg":"480x611","pp_9764851_340.jpg":"340x432","pp_9764851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1455x915","hd_9764852_1920.jpg":"1920x1080","k_9764852_1280.jpg":"1280x1280","k_9764852_1024.jpg":"1024x1024","k_9764852_640.jpg":"640x640","k_9764852_480.jpg":"480x480","k_9764852_340.jpg":"340x340","k_9764852_220.jpg":"220x220","o_9764852_1280.jpg":"1280x804","o_9764852_1024.jpg":"1024x643","o_9764852_640.jpg":"640x402","o_9764852_480.jpg":"480x301","o_9764852_340.jpg":"340x213","o_9764852_220.jpg":"220x138","h_9764852_1280.jpg":"1280x854","h_9764852_1024.jpg":"1024x683","h_9764852_640.jpg":"640x427","h_9764852_480.jpg":"480x320","h_9764852_340.jpg":"340x227","h_9764852_220.jpg":"220x147","pp_9764852_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764852_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764852_640.jpg":"640x814","pp_9764852_480.jpg":"480x611","pp_9764852_340.jpg":"340x432","pp_9764852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_9764854_1920.jpg":"1920x1080","k_9764854_1280.jpg":"1280x1280","k_9764854_1024.jpg":"1024x1024","k_9764854_640.jpg":"640x640","k_9764854_480.jpg":"480x480","k_9764854_340.jpg":"340x340","k_9764854_220.jpg":"220x220","o_9764854_1280.jpg":"1280x858","o_9764854_1024.jpg":"1024x686","o_9764854_640.jpg":"640x429","o_9764854_480.jpg":"480x322","o_9764854_340.jpg":"340x228","o_9764854_220.jpg":"220x147","h_9764854_1280.jpg":"1280x854","h_9764854_1024.jpg":"1024x683","h_9764854_640.jpg":"640x427","h_9764854_480.jpg":"480x320","h_9764854_340.jpg":"340x227","h_9764854_220.jpg":"220x147","pp_9764854_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764854_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764854_640.jpg":"640x814","pp_9764854_480.jpg":"480x611","pp_9764854_340.jpg":"340x432","pp_9764854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_9764855_1920.jpg":"1920x1080","k_9764855_1280.jpg":"1280x1280","k_9764855_1024.jpg":"1024x1024","k_9764855_640.jpg":"640x640","k_9764855_480.jpg":"480x480","k_9764855_340.jpg":"340x340","k_9764855_220.jpg":"220x220","o_9764855_1280.jpg":"1280x834","o_9764855_1024.jpg":"1024x667","o_9764855_640.jpg":"640x417","o_9764855_480.jpg":"480x313","o_9764855_340.jpg":"340x221","o_9764855_220.jpg":"220x143","h_9764855_1280.jpg":"1280x854","h_9764855_1024.jpg":"1024x683","h_9764855_640.jpg":"640x427","h_9764855_480.jpg":"480x320","h_9764855_340.jpg":"340x227","h_9764855_220.jpg":"220x147","pp_9764855_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764855_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764855_640.jpg":"640x814","pp_9764855_480.jpg":"480x611","pp_9764855_340.jpg":"340x432","pp_9764855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2755","hd_9764856_1920.jpg":"1920x1080","k_9764856_1280.jpg":"1280x1280","k_9764856_1024.jpg":"1024x1024","k_9764856_640.jpg":"640x640","k_9764856_480.jpg":"480x480","k_9764856_340.jpg":"340x340","k_9764856_220.jpg":"220x220","o_9764856_1280.jpg":"1280x2350","o_9764856_1024.jpg":"1024x1880","o_9764856_640.jpg":"640x1175","o_9764856_480.jpg":"480x881","o_9764856_340.jpg":"340x624","o_9764856_220.jpg":"220x404","h_9764856_1280.jpg":"1280x854","h_9764856_1024.jpg":"1024x683","h_9764856_640.jpg":"640x427","h_9764856_480.jpg":"480x320","h_9764856_340.jpg":"340x227","h_9764856_220.jpg":"220x147","pp_9764856_1280.jpg":"1280x1628","pp_9764856_1024.jpg":"1024x1303","pp_9764856_640.jpg":"640x814","pp_9764856_480.jpg":"480x611","pp_9764856_340.jpg":"340x432","pp_9764856_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7853478 Threads: 2 Questions: 1643429522 Slow queries: 4886364 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111581535 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/drugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo-1201387 [printLink] => /om/nautika/drugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo-1201387?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 678618 [name] => parobrodi dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 11:25:10 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrodi-dalmatia [link] => /tag/parobrodi-dalmatia ) [1] => stdClass Object ( [id] => 206813 [name] => dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia [link] => /tag/dalmatia ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681405 [name] => parobrodarsko društvo dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-17 07:51:27 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrodarsko-drustvo-dalmatia [link] => /tag/parobrodarsko-drustvo-dalmatia ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764850.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Ponos flote – Trieste D u plovidbi

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764850.jpg [title] =>

Ponos flote – Trieste D u plovidbi

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764853.jpg [title] =>

Nibbio – nekadašnji brod Zaratine

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764851.jpg [title] =>

Trieste D na primopredaji 18. veljače 1909.

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764852.jpg [title] =>

Jedina ratna žrtva – brod Vila

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764854.jpg [title] =>

Neretva – jedna od prinova iz Maloga Lošinja

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764855.jpg [title] =>

Brač je stigao iz Rismondove flote

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/04/13/9764856.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U povijesti parobrodarskoga društva Dalmatia godina 1909. svakako je najznačajnija. U flotu su uvrštena još četiri nova broda, uključujući slavne blizance Split D i Trieste D, a proveden je i preustroj tvrtke koja postaje dioničko društvo.

Novu organizaciju zagovarala je vlada u Beču, što se vidjelo i u samom nazivu tvrtke koji se službeno primjenjivao od 21. lipnja 1909. godine. Bio je trojezični: Austrijsko parobrodarsko društvo na dionice na hrvatskom, Österreichische Dampfschiffahrts-Aktiengesellschaft na njemačkom i Societa Anonima Austriaca di Navigazione a vapore na talijanskom.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Službeno je sjedište društva bilo u Zadru, no uprava je i dalje bila u Trstu.

Ukupna vrijednost dionica bila je četiri milijuna kruna, podijeljena na 20 tisuća dionica od po 200 kruna. Od toga su udruženi brodari imali 3.030.000 kruna. Najveći među njima bio je Serafin Topić s 806.000 kruna, neznatno manje imala su braća Rismondo, 794.800 kruna. Pio Negri i drugovi imali su 570.400 dionica, Zaratina 478.800, a Austrijski Lloyd tek 380.000 kruna. Pola milijuna kruna imali su osnivači Dalmatinske plovidbe, okupljeni oko Prve pučke dalmatinske banke iz Splita, a 470 tisuća kruna Jadranska banka iz Trsta.

Time je Dalmatia organizacijski postala vrlo moderna tvrtka, no mnogo su važniji bili njezini moderni brodovi. Kada su poznati tršćanski brodovlasnici braća Calisto i Alberto Cosulich utemeljili posve novo brodogradilište Cantiere navale Triestino u Monfalconeu, prvi naručitelj bila je upravo Dalmatia.

Novogradnje 1 i 2 postat će Trieste D i Split D, najveći i najmoderniji parobrodi u povijesti društva. Dugi 60 i široki 9,3 metra odlikovali su se velikom udobnošću i još većom brzinom. Parni stroj od 1000 konjskih snaga osiguravao je najveću brzinu od 15 čvorova.

---

image

Trieste D na primopredaji 18. veljače 1909.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Val novogradnji

Iste godine iz brodogradilišta Martinolich iz Maloga Lošinja stigli su i mnogo manji, no također moderni blizanci Neretva i Liburnia. Iz istoga će brodogradilišta 1913. godine stići brodovi Velebit i Zrmanja, najmanje novogradnje društva. U prosincu te godine u flotu će ući posljednji novi brod, veliki putničko-teretni parobrod Hercegovina izgrađen u Kristianiji, današnjemu Oslu.

Time je završilo šest čudesnih godina Dalmatije u kojima je izgrađeno čak 11 novih brodova. U tome društvu novogradnji našla su se i dva prava starca. Kao jedan od dioničara Austrijski Lloyd je 1910. u flotu unio veliki parobrod Sultan.

No, bio je to pravi starac, izgrađen u brodogradilištu Vulkan u Stettinu još tamo 1863. godine, tako davno da je imao tradicionalni kliperski pramac iz vremena jedrenjaka!

No, pod oznakama Dalmatije plovio je tek tri godine. Kronike bilježe da je 25. lipnja 1913. udario u hrid pred Visom, ali je nekako uspio doploviti u višku luku gdje je potonuo. Doskora je izvađen i otegljen u Trst, gdje je prepušten osigurateljima.

---

image

Neretva – jedna od prinova iz Maloga Lošinja

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Ratna sreća

Najmanje poznati brod društva, ujedno i njegova posljednja prinova, bio je teretni parobrod Val preuzet u prosincu 1914. godine. I to je bio starac, izgrađen u Sunderlandu 1888. kao Portslade. Tršćani ga kupuju 1912., daju mu ime Elvira Antonietta, pod kojim se u lipnju 1914. nasukao kod Riminija. Brzo je odsukan i popravljen, prodan, pa jednako brzo preprodan Dalmatiji.

Tijekom Prvoga svjetskoga rata većina brodova bila je rekvirirana za potrebe K. und K. Kriegsmarine, te za razne druge zadaće, no svi su imali neviđenu ratnu sreću.

Jedini je izuzetak bio nekadašnji Topićev parobrod Vila kojega je 30. lipnja 1918. kod Šibenika potopila talijanska podmornica. Nakon rata sva flota prelazi pod upravu Međusavezničkoge komisije za reparacije (IARC – Inter-Allied Reparation Commission).

---

image

Jedina ratna žrtva – brod Vila

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Samo društvo 1919. mijenja ime i postaje Dalmatia - Societa Anonima di navigazione a vapore sa sjedištem u Trstu. No, sudbina brodovlja konačno je određena tek u kolovozu 1921. godine.

Podjela brodova

​Još u rujnu 1920., sporazumom Trumbić-Berolini, Italija i nova država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dogovorile su podjelu austro-ugarskih brodarskih poduzeća. U slučaju Dalmatije omjer je bio 65:35 u korist Jugoslavije. No, valjalo je čekati sve do idućega ljeta da IARC to i potvrditi. Tada je u Splitu osnovana Dalmatia - Parobrodarsko društvo na dionice. Bio je to ujedno početak njezina kraja.

Godinu dana poslije počinje udruživanje jadranskih brodara u novo društvo, a u prosincu 1922. sve je spremno da zaplovi Jadranska plovidba d.d. I kao što je 1. siječnja 1908. na crnim brodskim dimnjacima osvanulo veliko bijelo slovo D, tako ga 1. siječnja 1923. više nije bilo. Nije bilo ni Dalmatije

I kao što je ona danas posve zaboravljena, tako su u bespućima povijesti nestala sjećanja na brodare koji su je stvorili i gradili. Prigoda je da ih se nakratko sjetimo.

Obitelj Rismondo

Vodeći među njima svakako su bili Makarani, obitelj Rismondo. Pisani tragovi njezinih veza s gradom podno Biokova sežu do 1789. godine, a od pedesetih godina 19. stoljeća stalno su nastanjeni u Makarskoj. Obitelj je bila podrijetlom iz Rovinja, uspješno se bavila trgovinom, a prve korake u brodarstvu načinio je Frane Rismondo. Naslijedili su ga sinovi Vjekoslav, Petar, Ante i Ivan.

Početak je bio skroman. Rismondovi 1878. kupuju dva drvena parobrodića kojima otvaraju tjednu liniju između Makarske i Metkovića. Veći brod Dalmazia imao je parni stroj od jedva 16 konjskih snaga, a drugi Erzegovina, od samo 10 konja.

Danas zvuči nevjerojatno da je brodom Dalmazia 1880. uspostavljena stalna linija Trst – Metković s pristajanjima u Zadru, Trogiru, Splitu i Makarskoj?! I onda počinje uzlet. U Trstu grade brodove Eco, Selve, Dinara i Mosor, te iz druge ruke kupuju parobrode Isea, Biokovo i na koncu Brač.

---

image

Brač je stigao iz Rismondove flote

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Vila iz Kiela

Drugi veliki utemeljitelj društva bio je Serafin Topić iz Visa. Njegov otac Ante, koji je doselio iz Lećevice, još je 1848. bio registriran kao veletrgovac vinom. Serafin je pak jedrenjacima Višanin i Serafino prevozio vino duž Jadrana. U svijet parobroda ušao je na velika vrata 1890. godine kada je u Kielu naručio putničko-teretni parobrod Vila. Dug 46,4 metra i s jaki parnim strojem od 450 konjskih snaga bio je tada najmoderniji na Jadranu, a održavao je liniju Split-Trst.

Brodovi koji su slijedili nisu bili ni sjena Vili. Tako 1892. kupuje parobrod Vitez izgrađen u Blackwallu kod Londona još 1868. i s pogonom na bočne kotače. Prije nego ga je Topić preuzeo, dobio je novi stroj i propeler.

I brod Vis, kupljen iste godine od Austrijskoga Lloyda, imao je pogon na bočne kotače, pa je dobio stroj od 450 KS koji je pokretao dva propelera. Iste 1892. godine u Topićevu flotu ušao je mali parobrod Zara koji je vrlo brzo prodan.

Slijedi koktel novih brodova i staraca. Iz Kiela 1893. godine stiže novogradnja Lussin, a već idućeg ljeta stari Jason, građen 1876. u Glasgowu. Parobrod Medea T, građen 1872. u Rostocku, ulazi u Topićevu flotu 1899. godine kao njezin posljednji brod.

---

image
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Negrijev Primo

Dalmatinsko-Istarska paroplovidba Pio Negri i drugovi iz Šibenika donijela je samo male i (pra)stare parobrode. Koncem 19. stoljeća Negri je bio istaknuti šibenski trgovac, a prvi brod je kupio 1890. godine.

Prikladno je svoga prvijenca, građenog 1875. u Gloucesteru, nazvao Primo. Drugi Negrijev parobrod Nada zapravo i nije bio brod, nego parni čamac od 11 metara, izgrađen 1888. u Korčuli. U poslu mu se pridružuju kapetan Andrija Zafranović i brodograditelji Krsto i Šimun Ježina, pa tako nastaje Paroplovidba Pio Negri i drugovi.

U Negrijevu flotu 1892. godine ulazi treći brod, ali on dobiva ime Secondo. Bio je zapravo brodić od 18 metara, izgrađen 1868. godine. Šibenčani iste godine dobivaju još jedan brod s imenom Primo! Slijedi posve novi Tommaseo, pa starac Krka iz 1872. i još stariji Zlarin iz 1866. godine. Ali tu starcima nije bio kraj! Godine 1898. stiže brod Iniziatore za kojeg se nikad nije saznalo kad je građen.

Zadarski poduzetnici

Najmanje osnivač Dalmatije bila je Zaratina. Skupina zadarskih poduzetnika, koju je predvodio Giuseppe Perlini, tu je tvrtku utemeljila 1895. godine s tri drvena parobroda nazvana Falco, Airone i Rondine. Iz Maloga Lošinja im 1899. stiže novi parobrod Nibbio.

---

image

Nibbio – nekadašnji brod Zaratine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Tek 1903. Zaratina je dobila svoj peti i jedini parobrod vrijedan pozornosti. Bio je to putničko-teretni brod Zara naručen u Rotterdamu, dug 43 metra i s parnim strojem od 420 konjskih snaga. Godine 1921. dobit će ime Hvar i pod njim će, s navršene 62 godine, u travnju 1965. skončati u Svetome Kaji.

(Nastavak slijedi)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Ponos flote – Trieste D u plovidbi

 

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Nibbio – nekadašnji brod Zaratine

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Trieste D na primopredaji 18. veljače 1909.

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Jedina ratna žrtva – brod Vila

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Neretva – jedna od prinova iz Maloga Lošinja

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Brač je stigao iz Rismondove flote

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/drugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo-1201387 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5d991886f59847eb1207db95299186d01dbc070 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drugi+dio+pri%C4%8De+o+slavnom+dalmatinskom+brodaru%3A+%C4%8Dak+jedanaest+prinova+u+%C5%A1est+godina+-+to+se+nije+pamtilo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdrugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo-1201387 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdrugi-dio-price-o-slavnom-dalmatinskom-brodaru-cak-11-prinova-u-6-godina-to-se-nije-pamtilo-1201387 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEDrugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo

Piše Marijan Žuvić
17. lipnja 2022. - 07:50

U povijesti parobrodarskoga društva Dalmatia godina 1909. svakako je najznačajnija. U flotu su uvrštena još četiri nova broda, uključujući slavne blizance Split D i Trieste D, a proveden je i preustroj tvrtke koja postaje dioničko društvo.

Novu organizaciju zagovarala je vlada u Beču, što se vidjelo i u samom nazivu tvrtke koji se službeno primjenjivao od 21. lipnja 1909. godine. Bio je trojezični: Austrijsko parobrodarsko društvo na dionice na hrvatskom, Österreichische Dampfschiffahrts-Aktiengesellschaft na njemačkom i Societa Anonima Austriaca di Navigazione a vapore na talijanskom.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Službe...

16. svibanj 2024 07:21