stdClass Object ( [id] => 1204417 [title] => Još nije rasvijetljena havarija Duina u kojoj su izgubljena 173 života. Časni starac Mosor ostao je nasukan, a Spasilac je odveo Bijele u Australiju [alias] => jos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda je parobrodarsko društvo Dalmatia u samo 14 godina postojanja ispisalo neke od najslavnijih stranica hrvatskoga pomorstva, potpuno je danas zaboravljeno. Od 1962., kada je dr. Oliver Fio objavio knjigu Parobrodarstvo Dalmacije 1878. – 1918., nije se pojavio nijedan znanstveni ni publicistički rad posvećen društvu Dalmatia.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Drugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo

Nakon što sam prikupljenu građu stavio ad acta, javio se naš grčki suradnik Aris Bilalis! Pronašao je podatak da je talijanski parobrod Duino, koji je u veljači 1942. stradao kod Barija, izvorno bio građen za parobrodarsko društvo Dalmatia?! Dakako da ga je zanimalo je li to točno. A zanimalo je nas još i više!

Prekinuta gradnja

Ponovno sam pregledao arhivsku građu, ali nigdje ni traga bilo kakvoj narudžbi, ni spomena broda koji bi veličinom odgovarao parobrodu Duino. Doduše, talijanski internetski izvori ponavljaju tvrdnju da je brod izvorno naručila Dalmatia, ali bez ijednoga detalja.

Nije bilo druge nego vidjeti što zna Nereo Castelli, vrsni poznavatelj brodarstva na istočnoj obali Jadrana. Za divno čudo ni on nije imao spremne odgovore. Jest o parobrodu Duino, ali ne i o narudžbi. Nešto više, ali i dalje nadasve šturo, našao je u knjizi Storia del Cantiere San Marco di Trieste koju su 2002. objavili Ernesto Gellner i Paolo Valenti.

I od tih sitnih detalja evo ipak priče o brodu koji se, prema usmenoj predaji, trebao zvati Dalmatia. Bio je to uistinu veliki brod: dug 72,3 i širok 10,5 metara, s mogućnošću prihvata 800 putnika i 600 tona tereta. Trebala ga je pokretati parna turbina od 2000 konjskih snaga brzinom od 13 čvorova.

Brod je naručen u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino, kao novogradnja 520, početkom ljeta 1914., kratko prije izbijanja Prvoga svjetskoga rata, a kobilica mu je položena 15. prosinca.

---

image

Duino na početku plovidbe 1923. godine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Parna turbina bila je naručena u Britaniji, no rat je pomrsio planove, pa je posao povjeren tršćanskoj tvornici strojeva Sant’Andrea. No, i tu se umiješao rat. Radovi nisu daleko odmakli, novogradnje za Ratnu mornaricu imale su prednost.

Konačno je i društvo Dalmatia diglo ruke od broda, pa u lipnju 1916. goli trup porinut kako bi se oslobodio navoz. Tek 1922. godine tršćansko brodogradilište nastavlja radove na vlastiti račun, da bi 7. srpnja 1923. parobrod bio dovršen pod imenom Duino.

Kobna mina

U najam ga je uzelo brodarsko društvo Lloyd Triestino, koje ga kupuje iduće godina, ali već 1926. i prodaje venecijanskoj kompaniji San Marco. Godine 1932. prelazi u flotu u nas dobro znane tvrtke Adriatica di Navigazione, pod čijom će zastavom s mletačkim lavom nestati u modrome grobu deset godina poslije.

Ni do danas nisu rasvijetljene dramatične okolnosti tragedije što se dogodila 8. veljače 1942. pred samom lukom Bari, rasprave o tome u Italiji još traju, pa se mi njima nećemo baviti.

Ipak, valja reći da je u kolovozu 2008. dnevni list La gazzetta del mezzogiorno iz Barija objavio nadasve detaljnu priču o tragediji Duina koja se smatra dosad najpouzdanijom.

Sa sigurnošću se može reći da je parobrod, koji je plovio iz tada okupiranoga Tivta u Boki kotorskoj, udario u minu u talijanskom minskom polju pred samim Barijem.

Kako se za to danima nije znalo spašeno je malo preživjelih, samo 44 osobe od ukupno 217 koliko ih je bilo na brodu. Vjerovali ili ne, podrtina nesuđene Dalmatije ni do danas nije pronađena.

Parobrod Mosor

Mnogo smo puta pisali o nekim davnim parobrodima, često i na izravne poticaje naših čitatelja kojima su vapori očito na srcu. Pa evo i sada smo na toj ruti. Već poodavno sam dobio fotografiju splitskoga parobroda Mosor s molbom da nešto napišem o njegovoj nesreći.

---

image

Splitski starac iz 1895. – Mosor u plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Stari se vapor uistinu doima u velikoj nevolji, no kad se i gdje to dogodilo? Nije bilo teško odrediti kad je fotografija nastala: između sredine 1931. i kraja 1933. godine. Jer samo tada je vremešni parobrod nosio ime Mosor. No, Lloyd’sova izvješća o pomorskim nezgodama od prije gotovo 90 godina danas je izuzetno teško naći.

Obratio sa se najvećemu svjetskom autoritetu za sudbine brodova Williamu Schellu, a njegov je odgovor vrlo jasan: nikakve nesreće parobroda Mosor nije bilo, a ni nezgoda nije zabilježena. Na fotografiji je, piše Schell, jasno vidljivo da je brod usidren, da je dio drvene građe koju je prevozio već prekrcan i da nije u pogibelji.

Kod parobroda koji su prevozili drvo iz baltičkih luka, ponajviše u Britaniju, često je dolazilo do pomaka tereta na palubi, a more bi odnijelo i dobar dio drva. No, dolaskom na mirno sidrište teret bi se presložio i putovanje nastavilo. Takve nezgode smatrale su se rutinskim, pa su se iznimno rijetko prijavljivale Lloyd’su.

Podsjetimo se toga časnoga starca. Mosor je bio jedini brod tvrtke Slobodna plovidba Naprijed d.s.o.j. iz Splita, a koju je zastupao Mato Karaman. I bio je nadasve mali teretnjak: dug tek 69 i širok 10 metara, nosivosti 2200 tona. Parni stroj od 1500 konja pokretao ga je brzinom od jedva 8,5 čvorova.

Izgrađen je 1895. u njemačkome Flesburgu kao Mercur za tamošnju tvrtku Schmidt & Hansen. Godine 1921. kupili su ga Talijani iz tada francuskoga Alžira, poznata tvrtka Scotto, Ambrosino, Pugliese & Cie., te mu dali ime Cheliff.

Pavla na hridi

Desetljeće poslije stiže u Split i postaje Mosor. Stari zapisi kazuju da je od 11. prosinca 1933. raspremljen u matičnoj luci, te da je prodan početkom 1934. Kupilo ga je Parobrodarsko društvo Marović iz Omišlja i dalo mu ime Pavla.

Slijedile su godine mirnih plovidbi, a onda su zapuhali vjetrovi rata. To što je Pavla bila (pra)stari, mali i nadasve spori brod nimalo nije smetalo britanskome Ministarstvu ratnog transporta da ga uzme u najam. Poslan je na Karibe, gdje je u službi bila većina jugoslavenskih brodova neprikladnih za duža putovanja.

Ratne kronike bilježe da se 29. ožujka 1942. Pavla nasukala na istočnoj obali Trinidada. Vrlo brzo je odsukana, nastavila je plovidbu, no samo nekoliko sati poslije nasukala se hridi L’Ebranche gdje je i ostala.

---

image

Dramatična fotografija, nikakva šteta – Mosor na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Na samome kraju 2019. godine Slobodna Dalmacija objavila je priču Damira Šarca o već zaboravljenom gostovanju nogometaša Hajduka u Australiji, točno 70 godina prije. Tekst je popraćen nadasve dojmljivom fotografijom velebnoga dočeka bijelih u Gradskoj luci 24. listopada 1949.

---

image

Spasilac na velebnom dočeku bijelih 1949.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

I upravo je ta fotografija, na kojoj dominira neobični parobrod iznimno velikoga dimnjaka, kod mnogih potaknula pitanja: pa koji je to brod? Za sve njih odgovor je – Spasilac!

Tada je još bio u naponu snage, no kao brod Ratne mornarice rijetko je bio u javnosti i malo tko ga je (pre)poznavao. Izgrađen je 1929. godine u njemačkome brodogradilištu Howaldtswerke u Hamburgu i u to se vrijeme ubrajao u sam svjetski vrh spasilačkih brodova. Bio je izrazito čvrsto građen i suvremeno opremljen, dug 57,8 i širok 8,8 metara, a pomorske publikacije toga doba bilježe da je plovio brzinom od 16 čvorova.

Spasilac postao meta

Na samome početku Travanjskoga rata 1941. godine Spasilac se zatekao na vezu u Splitu gdje je postao jednom od rijetkih žrtava talijanskoga bombardiranja grada. Nakon okupacije Splita brzo je popravljen i uvršten u sastav Talijanske ratne mornarice pod imenom Instancabile.

Sretno je prebrodio ratne godine, u ožujku 1945. vraćen je Jugoslaviji, a odmah mu je vraćeno i ime Spasilac. Posve neočekivano, u ožujku 1953. pojavio se u Upisniku trgovačkih brodova Lučke kapetanije u Splitu, a kao vlasnik mu je navedeno Pomorsko građevinsko poduzeće Pomgrad. Što se zapravo dogodilo?

Pomgrad je tada gradio najveću sirijsku luku Lattakiju, pa mu je trebao veliki, pouzdani i dobro opremljeni brod. Kako takvoga na Jadranu nije bilo, dogovoreno je da se od Ratne mornarice na tri i pol godine posudi Spasilac. Posao je obavljen na opće zadovoljstvo i Spasilac se na kraju 1956. ponovno ukazao u mornaričkoj odori.

I kako to s vojskom biva, starac je postao vojna tajna. Uz mnogo truda uspjeli smo doznati što je dalje bilo. Godine 1977. izbrisan je s popisa brodovlja JRM i preuređen u brod metu. Tri godine poslije, neznanoga dana i na neznanome mjestu, nestao je u dubinama Jadrana. Potopljen je tijekom vježbe gađanja raketnih čamaca...

---

image

U svjetskome vrhu – Spasilac iz doba Kraljevske mornarice

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 8420 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-17 19:48:50 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-30 06:20:26 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-06-30 05:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 93 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650534.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650532.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650536.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650538.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650540.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12650542.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pod znakom mleta\u010dkoga lava \u2013 Duino<\/em> <\/em>na razglednici<\/p>","

Duino<\/em> na po\u010detku plovidbe 1923. godine<\/em><\/p>","

Splitski starac iz 1895. \u2013 <\/em>Mosor<\/em> u plovidbi<\/em><\/p>","

Dramati\u010dna fotografija, nikakva \u0161teta \u2013 Mosor<\/em> <\/em>na sidru<\/p>","

Spasilac<\/em> <\/em>na velebnom do\u010deku bijelih<\/em> <\/em>1949.<\/p>","

U svjetskome vrhu \u2013 Spasilac<\/em> <\/em>iz doba Kraljevske mornarice<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1300x836","hd_12650534_1920.jpg":"1920x1080","k_12650534_1280.jpg":"1280x1280","k_12650534_1024.jpg":"1024x1024","k_12650534_640.jpg":"640x640","k_12650534_480.jpg":"480x480","k_12650534_340.jpg":"340x340","k_12650534_220.jpg":"220x220","o_12650534_1280.jpg":"1280x823","o_12650534_1024.jpg":"1024x658","o_12650534_640.jpg":"640x411","o_12650534_480.jpg":"480x308","o_12650534_340.jpg":"340x218","o_12650534_220.jpg":"220x141","h_12650534_1280.jpg":"1280x854","h_12650534_1024.jpg":"1024x683","h_12650534_640.jpg":"640x427","h_12650534_480.jpg":"480x320","h_12650534_340.jpg":"340x227","h_12650534_220.jpg":"220x147","pp_12650534_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650534_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650534_640.jpg":"640x814","pp_12650534_480.jpg":"480x611","pp_12650534_340.jpg":"340x432","pp_12650534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x998","hd_12650532_1920.jpg":"1920x1080","k_12650532_1280.jpg":"1280x1280","k_12650532_1024.jpg":"1024x1024","k_12650532_640.jpg":"640x640","k_12650532_480.jpg":"480x480","k_12650532_340.jpg":"340x340","k_12650532_220.jpg":"220x220","o_12650532_1280.jpg":"1280x665","o_12650532_1024.jpg":"1024x532","o_12650532_640.jpg":"640x332","o_12650532_480.jpg":"480x249","o_12650532_340.jpg":"340x176","o_12650532_220.jpg":"220x114","h_12650532_1280.jpg":"1280x854","h_12650532_1024.jpg":"1024x683","h_12650532_640.jpg":"640x427","h_12650532_480.jpg":"480x320","h_12650532_340.jpg":"340x227","h_12650532_220.jpg":"220x147","pp_12650532_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650532_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650532_640.jpg":"640x814","pp_12650532_480.jpg":"480x611","pp_12650532_340.jpg":"340x432","pp_12650532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1105","hd_12650536_1920.jpg":"1920x1080","k_12650536_1280.jpg":"1280x1280","k_12650536_1024.jpg":"1024x1024","k_12650536_640.jpg":"640x640","k_12650536_480.jpg":"480x480","k_12650536_340.jpg":"340x340","k_12650536_220.jpg":"220x220","o_12650536_1280.jpg":"1280x736","o_12650536_1024.jpg":"1024x589","o_12650536_640.jpg":"640x368","o_12650536_480.jpg":"480x276","o_12650536_340.jpg":"340x195","o_12650536_220.jpg":"220x126","h_12650536_1280.jpg":"1280x854","h_12650536_1024.jpg":"1024x683","h_12650536_640.jpg":"640x427","h_12650536_480.jpg":"480x320","h_12650536_340.jpg":"340x227","h_12650536_220.jpg":"220x147","pp_12650536_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650536_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650536_640.jpg":"640x814","pp_12650536_480.jpg":"480x611","pp_12650536_340.jpg":"340x432","pp_12650536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_12650538_1920.jpg":"1920x1080","k_12650538_1280.jpg":"1280x1280","k_12650538_1024.jpg":"1024x1024","k_12650538_640.jpg":"640x640","k_12650538_480.jpg":"480x480","k_12650538_340.jpg":"340x340","k_12650538_220.jpg":"220x220","o_12650538_1280.jpg":"1280x786","o_12650538_1024.jpg":"1024x629","o_12650538_640.jpg":"640x393","o_12650538_480.jpg":"480x295","o_12650538_340.jpg":"340x208","o_12650538_220.jpg":"220x135","h_12650538_1280.jpg":"1280x854","h_12650538_1024.jpg":"1024x683","h_12650538_640.jpg":"640x427","h_12650538_480.jpg":"480x320","h_12650538_340.jpg":"340x227","h_12650538_220.jpg":"220x147","pp_12650538_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650538_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650538_640.jpg":"640x814","pp_12650538_480.jpg":"480x611","pp_12650538_340.jpg":"340x432","pp_12650538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2490","hd_12650540_1920.jpg":"1920x1080","k_12650540_1280.jpg":"1280x1280","k_12650540_1024.jpg":"1024x1024","k_12650540_640.jpg":"640x640","k_12650540_480.jpg":"480x480","k_12650540_340.jpg":"340x340","k_12650540_220.jpg":"220x220","o_12650540_1280.jpg":"1280x1660","o_12650540_1024.jpg":"1024x1328","o_12650540_640.jpg":"640x830","o_12650540_480.jpg":"480x622","o_12650540_340.jpg":"340x440","o_12650540_220.jpg":"220x285","h_12650540_1280.jpg":"1280x854","h_12650540_1024.jpg":"1024x683","h_12650540_640.jpg":"640x427","h_12650540_480.jpg":"480x320","h_12650540_340.jpg":"340x227","h_12650540_220.jpg":"220x147","pp_12650540_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650540_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650540_640.jpg":"640x814","pp_12650540_480.jpg":"480x611","pp_12650540_340.jpg":"340x432","pp_12650540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_12650542_1920.jpg":"1920x1080","k_12650542_1280.jpg":"1280x1280","k_12650542_1024.jpg":"1024x1024","k_12650542_640.jpg":"640x640","k_12650542_480.jpg":"480x480","k_12650542_340.jpg":"340x340","k_12650542_220.jpg":"220x220","o_12650542_1280.jpg":"1280x814","o_12650542_1024.jpg":"1024x651","o_12650542_640.jpg":"640x407","o_12650542_480.jpg":"480x305","o_12650542_340.jpg":"340x216","o_12650542_220.jpg":"220x139","h_12650542_1280.jpg":"1280x854","h_12650542_1024.jpg":"1024x683","h_12650542_640.jpg":"640x427","h_12650542_480.jpg":"480x320","h_12650542_340.jpg":"340x227","h_12650542_220.jpg":"220x147","pp_12650542_1280.jpg":"1280x1628","pp_12650542_1024.jpg":"1024x1303","pp_12650542_640.jpg":"640x814","pp_12650542_480.jpg":"480x611","pp_12650542_340.jpg":"340x432","pp_12650542_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797450 Threads: 11 Questions: 1570509220 Slow queries: 4791141 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111754805 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/jos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota-1204417 [printLink] => /om/nautika/jos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota-1204417?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 678618 [name] => parobrodi dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 11:25:10 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrodi-dalmatia [link] => /tag/parobrodi-dalmatia ) [1] => stdClass Object ( [id] => 206813 [name] => dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia [link] => /tag/dalmatia ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681405 [name] => parobrodarsko društvo dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-17 07:51:27 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrodarsko-drustvo-dalmatia [link] => /tag/parobrodarsko-drustvo-dalmatia ) [5] => stdClass Object ( [id] => 682767 [name] => parobrod mosor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-29 15:24:49 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-mosor [link] => /tag/parobrod-mosor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Još nije rasvijetljena havarija Duina u kojoj su izgubljena 173 života. Časni starac Mosor ostao je nasukan, a Spasilac je odveo Bijele u Australiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650534.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Pod znakom mletačkoga lava – Duino na razglednici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650534.jpg [title] =>

Pod znakom mletačkoga lava – Duino na razglednici

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650532.jpg [title] =>

Duino na početku plovidbe 1923. godine

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650536.jpg [title] =>

Splitski starac iz 1895. – Mosor u plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650538.jpg [title] =>

Dramatična fotografija, nikakva šteta – Mosor na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650540.jpg [title] =>

Spasilac na velebnom dočeku bijelih 1949.

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12650542.jpg [title] =>

U svjetskome vrhu – Spasilac iz doba Kraljevske mornarice

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda je parobrodarsko društvo Dalmatia u samo 14 godina postojanja ispisalo neke od najslavnijih stranica hrvatskoga pomorstva, potpuno je danas zaboravljeno. Od 1962., kada je dr. Oliver Fio objavio knjigu Parobrodarstvo Dalmacije 1878. – 1918., nije se pojavio nijedan znanstveni ni publicistički rad posvećen društvu Dalmatia.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Drugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo

Nakon što sam prikupljenu građu stavio ad acta, javio se naš grčki suradnik Aris Bilalis! Pronašao je podatak da je talijanski parobrod Duino, koji je u veljači 1942. stradao kod Barija, izvorno bio građen za parobrodarsko društvo Dalmatia?! Dakako da ga je zanimalo je li to točno. A zanimalo je nas još i više!

Prekinuta gradnja

Ponovno sam pregledao arhivsku građu, ali nigdje ni traga bilo kakvoj narudžbi, ni spomena broda koji bi veličinom odgovarao parobrodu Duino. Doduše, talijanski internetski izvori ponavljaju tvrdnju da je brod izvorno naručila Dalmatia, ali bez ijednoga detalja.

Nije bilo druge nego vidjeti što zna Nereo Castelli, vrsni poznavatelj brodarstva na istočnoj obali Jadrana. Za divno čudo ni on nije imao spremne odgovore. Jest o parobrodu Duino, ali ne i o narudžbi. Nešto više, ali i dalje nadasve šturo, našao je u knjizi Storia del Cantiere San Marco di Trieste koju su 2002. objavili Ernesto Gellner i Paolo Valenti.

I od tih sitnih detalja evo ipak priče o brodu koji se, prema usmenoj predaji, trebao zvati Dalmatia. Bio je to uistinu veliki brod: dug 72,3 i širok 10,5 metara, s mogućnošću prihvata 800 putnika i 600 tona tereta. Trebala ga je pokretati parna turbina od 2000 konjskih snaga brzinom od 13 čvorova.

Brod je naručen u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino, kao novogradnja 520, početkom ljeta 1914., kratko prije izbijanja Prvoga svjetskoga rata, a kobilica mu je položena 15. prosinca.

---

image

Duino na početku plovidbe 1923. godine

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Parna turbina bila je naručena u Britaniji, no rat je pomrsio planove, pa je posao povjeren tršćanskoj tvornici strojeva Sant’Andrea. No, i tu se umiješao rat. Radovi nisu daleko odmakli, novogradnje za Ratnu mornaricu imale su prednost.

Konačno je i društvo Dalmatia diglo ruke od broda, pa u lipnju 1916. goli trup porinut kako bi se oslobodio navoz. Tek 1922. godine tršćansko brodogradilište nastavlja radove na vlastiti račun, da bi 7. srpnja 1923. parobrod bio dovršen pod imenom Duino.

Kobna mina

U najam ga je uzelo brodarsko društvo Lloyd Triestino, koje ga kupuje iduće godina, ali već 1926. i prodaje venecijanskoj kompaniji San Marco. Godine 1932. prelazi u flotu u nas dobro znane tvrtke Adriatica di Navigazione, pod čijom će zastavom s mletačkim lavom nestati u modrome grobu deset godina poslije.

Ni do danas nisu rasvijetljene dramatične okolnosti tragedije što se dogodila 8. veljače 1942. pred samom lukom Bari, rasprave o tome u Italiji još traju, pa se mi njima nećemo baviti.

Ipak, valja reći da je u kolovozu 2008. dnevni list La gazzetta del mezzogiorno iz Barija objavio nadasve detaljnu priču o tragediji Duina koja se smatra dosad najpouzdanijom.

Sa sigurnošću se može reći da je parobrod, koji je plovio iz tada okupiranoga Tivta u Boki kotorskoj, udario u minu u talijanskom minskom polju pred samim Barijem.

Kako se za to danima nije znalo spašeno je malo preživjelih, samo 44 osobe od ukupno 217 koliko ih je bilo na brodu. Vjerovali ili ne, podrtina nesuđene Dalmatije ni do danas nije pronađena.

Parobrod Mosor

Mnogo smo puta pisali o nekim davnim parobrodima, često i na izravne poticaje naših čitatelja kojima su vapori očito na srcu. Pa evo i sada smo na toj ruti. Već poodavno sam dobio fotografiju splitskoga parobroda Mosor s molbom da nešto napišem o njegovoj nesreći.

---

image

Splitski starac iz 1895. – Mosor u plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Stari se vapor uistinu doima u velikoj nevolji, no kad se i gdje to dogodilo? Nije bilo teško odrediti kad je fotografija nastala: između sredine 1931. i kraja 1933. godine. Jer samo tada je vremešni parobrod nosio ime Mosor. No, Lloyd’sova izvješća o pomorskim nezgodama od prije gotovo 90 godina danas je izuzetno teško naći.

Obratio sa se najvećemu svjetskom autoritetu za sudbine brodova Williamu Schellu, a njegov je odgovor vrlo jasan: nikakve nesreće parobroda Mosor nije bilo, a ni nezgoda nije zabilježena. Na fotografiji je, piše Schell, jasno vidljivo da je brod usidren, da je dio drvene građe koju je prevozio već prekrcan i da nije u pogibelji.

Kod parobroda koji su prevozili drvo iz baltičkih luka, ponajviše u Britaniju, često je dolazilo do pomaka tereta na palubi, a more bi odnijelo i dobar dio drva. No, dolaskom na mirno sidrište teret bi se presložio i putovanje nastavilo. Takve nezgode smatrale su se rutinskim, pa su se iznimno rijetko prijavljivale Lloyd’su.

Podsjetimo se toga časnoga starca. Mosor je bio jedini brod tvrtke Slobodna plovidba Naprijed d.s.o.j. iz Splita, a koju je zastupao Mato Karaman. I bio je nadasve mali teretnjak: dug tek 69 i širok 10 metara, nosivosti 2200 tona. Parni stroj od 1500 konja pokretao ga je brzinom od jedva 8,5 čvorova.

Izgrađen je 1895. u njemačkome Flesburgu kao Mercur za tamošnju tvrtku Schmidt & Hansen. Godine 1921. kupili su ga Talijani iz tada francuskoga Alžira, poznata tvrtka Scotto, Ambrosino, Pugliese & Cie., te mu dali ime Cheliff.

Pavla na hridi

Desetljeće poslije stiže u Split i postaje Mosor. Stari zapisi kazuju da je od 11. prosinca 1933. raspremljen u matičnoj luci, te da je prodan početkom 1934. Kupilo ga je Parobrodarsko društvo Marović iz Omišlja i dalo mu ime Pavla.

Slijedile su godine mirnih plovidbi, a onda su zapuhali vjetrovi rata. To što je Pavla bila (pra)stari, mali i nadasve spori brod nimalo nije smetalo britanskome Ministarstvu ratnog transporta da ga uzme u najam. Poslan je na Karibe, gdje je u službi bila većina jugoslavenskih brodova neprikladnih za duža putovanja.

Ratne kronike bilježe da se 29. ožujka 1942. Pavla nasukala na istočnoj obali Trinidada. Vrlo brzo je odsukana, nastavila je plovidbu, no samo nekoliko sati poslije nasukala se hridi L’Ebranche gdje je i ostala.

---

image

Dramatična fotografija, nikakva šteta – Mosor na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Na samome kraju 2019. godine Slobodna Dalmacija objavila je priču Damira Šarca o već zaboravljenom gostovanju nogometaša Hajduka u Australiji, točno 70 godina prije. Tekst je popraćen nadasve dojmljivom fotografijom velebnoga dočeka bijelih u Gradskoj luci 24. listopada 1949.

---

image

Spasilac na velebnom dočeku bijelih 1949.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

I upravo je ta fotografija, na kojoj dominira neobični parobrod iznimno velikoga dimnjaka, kod mnogih potaknula pitanja: pa koji je to brod? Za sve njih odgovor je – Spasilac!

Tada je još bio u naponu snage, no kao brod Ratne mornarice rijetko je bio u javnosti i malo tko ga je (pre)poznavao. Izgrađen je 1929. godine u njemačkome brodogradilištu Howaldtswerke u Hamburgu i u to se vrijeme ubrajao u sam svjetski vrh spasilačkih brodova. Bio je izrazito čvrsto građen i suvremeno opremljen, dug 57,8 i širok 8,8 metara, a pomorske publikacije toga doba bilježe da je plovio brzinom od 16 čvorova.

Spasilac postao meta

Na samome početku Travanjskoga rata 1941. godine Spasilac se zatekao na vezu u Splitu gdje je postao jednom od rijetkih žrtava talijanskoga bombardiranja grada. Nakon okupacije Splita brzo je popravljen i uvršten u sastav Talijanske ratne mornarice pod imenom Instancabile.

Sretno je prebrodio ratne godine, u ožujku 1945. vraćen je Jugoslaviji, a odmah mu je vraćeno i ime Spasilac. Posve neočekivano, u ožujku 1953. pojavio se u Upisniku trgovačkih brodova Lučke kapetanije u Splitu, a kao vlasnik mu je navedeno Pomorsko građevinsko poduzeće Pomgrad. Što se zapravo dogodilo?

Pomgrad je tada gradio najveću sirijsku luku Lattakiju, pa mu je trebao veliki, pouzdani i dobro opremljeni brod. Kako takvoga na Jadranu nije bilo, dogovoreno je da se od Ratne mornarice na tri i pol godine posudi Spasilac. Posao je obavljen na opće zadovoljstvo i Spasilac se na kraju 1956. ponovno ukazao u mornaričkoj odori.

I kako to s vojskom biva, starac je postao vojna tajna. Uz mnogo truda uspjeli smo doznati što je dalje bilo. Godine 1977. izbrisan je s popisa brodovlja JRM i preuređen u brod metu. Tri godine poslije, neznanoga dana i na neznanome mjestu, nestao je u dubinama Jadrana. Potopljen je tijekom vježbe gađanja raketnih čamaca...

---

image

U svjetskome vrhu – Spasilac iz doba Kraljevske mornarice

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Pod znakom mletačkoga lava – Duino na razglednici

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Duino na početku plovidbe 1923. godine

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Splitski starac iz 1895. – Mosor u plovidbi

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Dramatična fotografija, nikakva šteta – Mosor na sidru

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Spasilac na velebnom dočeku bijelih 1949.

Privatna arhiva Marijana Žuvića

U svjetskome vrhu – Spasilac iz doba Kraljevske mornarice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/jos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota-1204417 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eb80340c7f85357822764b78ed3d1310b407cfc0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jo%C5%A1+nije+rasvijetljena+havarija+Duina+u+kojoj+su+izgubljena+173+%C5%BEivota.+%C4%8Casni+starac+Mosor+ostao+je+nasukan%2C+a+Spasilac+je+odveo+Bijele+u+Australiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota-1204417 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fjos-nije-rasvijetljena-havarija-duina-u-kojoj-su-izgubljena-173-zivota-1204417 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEJoš nije rasvijetljena havarija Duina u kojoj su izgubljena 173 života. Časni starac Mosor ostao je nasukan, a Spasilac je odveo Bijele u Australiju

Piše Marijan Žuvić
30. lipnja 2022. - 07:59

Premda je parobrodarsko društvo Dalmatia u samo 14 godina postojanja ispisalo neke od najslavnijih stranica hrvatskoga pomorstva, potpuno je danas zaboravljeno. Od 1962., kada je dr. Oliver Fio objavio knjigu Parobrodarstvo Dalmacije 1878. – 1918., nije se pojavio nijedan znanstveni ni publicistički rad posvećen društvu Dalmatia.

‘Dalmatia‘ je izbrisana iz kolektivnoga sjećanja, no naš kroničar ‘izvadio‘ je priču o usponu i padu brodara koji je ispisao neke od najslavnijih stranica našeg pomorstva

Drugi dio priče o slavnom dalmatinskom brodaru: čak jedanaest prinova u šest godina - to se nije pamtilo

Nakon što sam prikupljenu građu stavio ad acta, javio se naš grčki suradnik Aris Bilalis! Pronašao je podatak da je talijanski parobrod Duino, koji je u veljači 194...

16. svibanj 2024 15:13