stdClass Object ( [id] => 1172232 [title] => Dramatični životopis parobroda Bosiljka stradalog od mine namijenjene nacistima [alias] => dramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rijetki pomorski znalci koje, i nakon toliko desetljeća, zanima pogubni utjecaj vjetrova Drugog svjetskoga rata na jugoslavensku trgovačku mornaricu, lako će se složiti da je malo koji od stradalih brodova imao tako živopisni životopis kao parobrod Bosiljka.

Njegovo je ime navedeno u svim popisima ratnih gubitaka, no okolnosti stradanja nikad nisu objašnjene. Učinit ćemo to sada.

Dodatni poticaj da se pozabavimo Bosiljkom bila je unikatna fotografija, snimljena u New Yorku 1940. godine, a koju je pisac ovih redaka tek prije nekoliko dana dobio iz Amerike.

Neobično ime

Već su tada parobrodu bile 44 godine.

Teretnjak nosivosti 4700 tona, dug 107,2 i širok 13,8 metara, izgrađen je 1896. u škotskome brodogradilištu Barclay, Curle & Co. u Glasgowu.

Poznatoj brodarskoj tvrtki Booth Steamship Co. iz Liverpoola isporučen je prvih dana ožujka pod imenom Polycarp, pod kojim će ploviti 14 godina.

Seli zatim u Švedsku, pa brodi kao Augusta, pa Bia, pa Falco, da bi 1935. doplovio u Jadran.

Kupilo ga je Alcesu Parobrodarsko društvo s.o.j. iz Orebića, no s upravom na Sušaku.

Neobično ime tvrtke krije početna slova prezimena osnivača (ALeksić, CEga, SUličić).

Bosiljka se, označena velikim natpisom Jugoslavija, kao neutralni brod zatekla 1940. u Americi.

I tu počinje njezina ratna tetralogija.

Priča prva: Kad se saznalo da će parobrod u New Yorku krcati teret za Jugoslaviju, koji je uključivao i američku vojnu opremu, s Bosiljke je pobjeglo 20 članova posade.

Ukrcaj je ipak bio brzo obavljen, no od nove posade ni traga. Brod je premješten na sidrište, a agenti brodara na sve su strane tražili pomorce. Prošlo je više od mjesec dana prije nego što su uspjeli prikupiti dvadesetak ljudi spremnih da plove, pa je Bosiljka konačno 26. ožujka 1941. digla sidro.

Talijanska zastava

Priča druga: Nakon što je prevalila 2000 milja, Bosiljka se nalazila nedaleko otoka Sveta Lucija u Karipskome moru, kad je stigla vijest da je Jugoslavija kapitulirala i da brodovlasnici pozivaju brodove da se sklone u najbližu neutralnu luku.

Većina časnika je bila za to, pa je brod skrenuo u brazilsku luku Pernambuco.

Svi pomorci ukrcani u New Yorku odmah su pobjegli s broda, a pojavio se talijanski konzul koji je časnike nagovarao da podignu talijansku zastavu.

---

image
Mirni dani – Bosiljka s teretom drvene građe
---

Zapovjednik kap. Grgo Bogić nije bio sklon tome, no na kraju je popustio pod pritiskom ostalih časnika.

I kad je zastava trebala biti zamijenjena, s pištoljem u ruci pojavio se radiotelegrafist Antonije Gjurović iz Prčanja u Boki kotorskoj.

Nastala je strka, na brod je stigla brazilska policija i uhitila sve naše pomorce.

Umiješala se i ambasada Kraljevine Jugoslavije, pa Britanci i Amerikanci.

O Bosiljki su naveliko pisale lokalne novine, a njezin slučaj kasnije će se proučavati na pravnim fakultetima.

Upravljanje brodom preuzeli su Britanci, ukrcali su svoje ljude, no nastavio je ploviti pod jugoslavenskom zastavom, a jedini naš čovjek na Bosiljki bio je Antonije Gjurović.

Časnici koji su željeli podignuti talijansku zastavu tek su 27. listopada 1941. stigli u Dubrovnik, gdje su im Talijani priredili svečani doček.

Američka mina

Priča treća: U svim ratnim kronikama zabilježeno je da je Bosiljka 19. lipnja 1942. naišla na minu i potonula kod Key Westa na Floridi, nekih 25 milja sjeverozapadno od svjetionika Smith Shoal.

Srećom, nitko od posade nije stradao, no s brodom je nestao iznimno vrijedan teret lijekova i strojeva.

Otkud pak mine pred obalom Floride?

Položila ih je američka Ratna mornarica, točnije minopolagač Miantonomoh, a da za to nitko nije ni znao!

U to je doba uz američku istočnu obalu vladala potpuna pomutnja, jer Washington nije imao nikakav odgovor na napade njemačkih podmornica, koje su mogle birati koji će brod potopiti, jer su svi bili nezaštićeni.

Minsko polje kod Key Westa trebalo je onemogućiti prilaz podmornica, no stradali su samo saveznički brodovi!

Brodovi su tada iz New Yorka i drugih luka na sjeveru plovili to Key West for orders, što znači da su na Floridi dobivali obavijest koja je njihova odredišna luka.

Bosiljka je trebala proslijediti za Antofagastu.

Prva žrtva polja smrti bio je razarač Sturtevant, na kojem nisu ni pojma imali o vlastitome minskome polju.

Potonuo je 26. travnja 1942., no to se najstrože tajilo, pa drugi brodovi nisu bili upozoreni.

Norveški parobrod Gunvor ušao je u minsko polje i potonuo 14. lipnja, zatim je 19. lipnja potonula Bosiljka, a 2. srpnja veliki američki parobrod Edward Luckenbach s izvanredno vrijednim teretom tungstena (volframa)!

Ronilačka meta

Priča četvrta: Bosiljka i danas itekako živi!

Jedna je od zvijezda ronilačkoga turizma na Floridi, nalazi se na pristupačnoj dubini, a na njoj su još deseci tisuća bočica od lijekova koje ronioci uzimaju kao suvenir.

Za razliku od Bosiljke, neveliki teretnjak Račišće već je pola stoljeća u dubokoj tami Jonskoga mora, na dubini od tisuću metara.

Da ga izvučemo iz zaborava pomogao nam je Nikša Smoje, neumorni kroničar Jadroplova, s dvije fotografije.

Inače je vijest o stradanju Račišća na novinskim naslovnim stranicama osvanula 31. siječnja 1965. godine.

---

image
Slika za uspomenu – korčulanski brodolomci
---

Dan prije u Jonskom moru odvijala se prava drama.

Pod zapovjedništvom kap. Ante Dediola Račišće je plovilo iz grčke luke Stratoni u Cagliari na Sardiniji s teretom olovnoga koncentrata, tereta podložnoga pomicanju u nevremenu.

I upravo se to i dogodilo.

Nekih 120 milja južno od rta Santa Maria de Leuca brod se našao na udaru olujnoga nevremena, teret se pomaknuo i za Račišće više nije bilo spasa.

Upućeni SOS primili su mnogi brodovi, no igrom slučaja najbliži je bio Zemun splitske Jadroslobodne, koji je plovio iz Napulja u Crveno more.

Posada Zemuna, predvođena kap. Zdravkom Begovićem, vrhunski je odradila akciju spašavanja.

---

image
Posada Zemuna izvlači na palubu kolege s Račišća
---

Nakon što se svih 16 brodolomaca našlo na palubi Zemuna, Račišće se prevrnulo i, kako je njegov zapovjednik zabilježio u posljednjoj rečenici posljednje stranice brodskoga dnevnika, točno u 5,51 sati potonulo.

Podsjetimo da je Račišće bio brod Mediteranske plovidbe iz Korčule, izgrađen 1951. godine u njemačkom brodogradilištu A.G. Weser, a kupljen 1959., zajedno s blizancima Blatom i Janjinom.

Premda su to bili mali teretnjaci, dugi jedva 56 metara i nosivosti 1050 tona, značili su tako veliki iskorak za tadašnju Korčulansko-pelješku obalnu plovidbu da joj je ime promijenjeno u Mediteranska plovidba.

Strašna noć

Tragedija zadarskoga tankera Petar Zoranić, jedna od najtežih nesreća u povijesti našega brodarstva, sigurno nije i neće biti zaboravljena.

Strašna noć u Bosporu 14. prosinca 1960. godine postala je dio kolektivnoga sjećanja, o Petru Zoraniću pisali smo toliko puta...

No, nikad nismo objavili ovu jedinstvenu fotografiju.

Posada parobroda Beograd dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća redovito plovio u crnomorske luke, odala je počast stradalim kolegama s Petra Zoranića.

---

image
Dubrovački vijenac za kolege i spaljeni Zoranić
---

Prije nego što su spustili vijenac na njihovu modru grobnicu slikali su se na palubi, a iza njih se vidi potpuno uništeni Petar Zoranić koji se, nakon sudara s grčkim tankerom World Harmony, nasukao u zaljevu Beykoz, gdje je gorio punih 55 dana!

Naš stalni talijanski suradnik Nereo Castelli poslao je pak požutjelu fotografiju snimljenu u Trstu u prosincu 1945. godine.

Tipičan poratni prizor: uz pomoć uzgonskih cilindara iz mora se vadi podrtina broda koji su pomeli vjetrovi rata.

Ako napišemo da je to talijanski parobrod Mario Ruta nismo mnogo otkrili, pa kažimo da je to brod Sušak nekadašnje Jadranske plovidbe.

Bio je to pravi starac s 57 godina plovidbe po krmi.

Kad je 1888. godine izgrađen u njemačkom brodogradilištu Howaldtswerke u Kielu, ubrajao se u najveće i najmodernije putničke parobrode za lokalne pruge na Jadranu.

Potapanje Sušaka

Bio je dug 47,7 i širok sedam metara, a stapni parni stroj od 400 konjskih snaga pokretao ga je solidnom brzinom od 11 čvorova.

Naručio ga je riječki brodar Mate Švrljuga i dao mu ime Fiume.

Tri godine poslije njegova je tvrtka postala dijelom moćnoga Ugarsko-hrvatskog dioničkog parobrodarskog društva, poznatijega pod skraćenicom Ungaro-Croata.

Poslije Prvoga svjetskoga rata parobrod ulazi u sastav Jadranske plovidbe i dobiva ime Sušak.

---

image
Posljednja slika nekadašnjega Sušaka
---

Pod njim će mirno broditi do 1941., kad Jadransku preuzimaju Talijani, pa najprije mijenjaju imena svim brodovima.

Tako naš Sušak postaje talijanski Mario Ruta.

U rujnu 1943. podiže zastavu Trećega Reicha i plovi na rutama na sjevernome Jadranu.

Saveznički su ga zrakoplovi teško oštetili 23. travnja 1944., no Nijemci su ga uspjeli dotegliti do Trsta i popraviti.

Kad su se partizani našli pred vratima Trsta, posada je 1. svibnja 1945. namjerno potopila nekadašnji Sušak...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-01-17 19:13:42 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-07 11:31:34 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-03 06:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 93 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287834.jpg","\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287838.jpg","\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287837.jpg","\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287836.jpg","\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287835.jpg","\/images\/slike\/2016\/01\/17\/7287891.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bosiljka <\/em>na sidri\u0161tu New Yorka 1940. godine","Slika za uspomenu \u2013 kor\u010dulanski brodolomci","Posada Zemuna <\/em>izvla\u010di na palubu kolege s Ra\u010di\u0161\u0107a<\/em>","Dubrova\u010dki vijenac za kolege i spaljeni Zorani\u0107<\/em>","Mirni dani \u2013 Bosiljka <\/em>s teretom drvene gra\u0111e","Posljednja slika nekada\u0161njega Su\u0161aka<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1245","hd_7287834_1920.jpg":"1920x1080","k_7287834_1280.jpg":"1280x1280","k_7287834_1024.jpg":"1024x1024","k_7287834_640.jpg":"640x640","k_7287834_480.jpg":"480x480","k_7287834_340.jpg":"340x340","k_7287834_220.jpg":"220x220","o_7287834_1280.jpg":"1280x830","o_7287834_1024.jpg":"1024x664","o_7287834_640.jpg":"640x415","o_7287834_480.jpg":"480x311","o_7287834_340.jpg":"340x220","o_7287834_220.jpg":"220x142","h_7287834_1280.jpg":"1280x854","h_7287834_1024.jpg":"1024x683","h_7287834_640.jpg":"640x427","h_7287834_480.jpg":"480x320","h_7287834_340.jpg":"340x227","h_7287834_220.jpg":"220x147","pp_7287834_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287834_1024.jpg":"805x1024","pp_7287834_640.jpg":"503x640","pp_7287834_480.jpg":"377x480","pp_7287834_340.jpg":"267x340","pp_7287834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1755x1249","hd_7287838_1920.jpg":"1920x1080","k_7287838_1280.jpg":"1280x1280","k_7287838_1024.jpg":"1024x1024","k_7287838_640.jpg":"640x640","k_7287838_480.jpg":"480x480","k_7287838_340.jpg":"340x340","k_7287838_220.jpg":"220x220","o_7287838_1280.jpg":"1280x910","o_7287838_1024.jpg":"1024x728","o_7287838_640.jpg":"640x455","o_7287838_480.jpg":"480x341","o_7287838_340.jpg":"340x241","o_7287838_220.jpg":"220x156","h_7287838_1280.jpg":"1280x854","h_7287838_1024.jpg":"1024x683","h_7287838_640.jpg":"640x427","h_7287838_480.jpg":"480x320","h_7287838_340.jpg":"340x227","h_7287838_220.jpg":"220x147","pp_7287838_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287838_1024.jpg":"805x1024","pp_7287838_640.jpg":"503x640","pp_7287838_480.jpg":"377x480","pp_7287838_340.jpg":"267x340","pp_7287838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1244x1813","hd_7287837_1920.jpg":"1920x1080","k_7287837_1280.jpg":"1280x1280","k_7287837_1024.jpg":"1024x1024","k_7287837_640.jpg":"640x640","k_7287837_480.jpg":"480x480","k_7287837_340.jpg":"340x340","k_7287837_220.jpg":"220x220","o_7287837_1280.jpg":"1280x1865","o_7287837_1024.jpg":"1024x1492","o_7287837_640.jpg":"640x932","o_7287837_480.jpg":"480x699","o_7287837_340.jpg":"340x495","o_7287837_220.jpg":"220x320","h_7287837_1280.jpg":"1280x854","h_7287837_1024.jpg":"1024x683","h_7287837_640.jpg":"640x427","h_7287837_480.jpg":"480x320","h_7287837_340.jpg":"340x227","h_7287837_220.jpg":"220x147","pp_7287837_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287837_1024.jpg":"805x1024","pp_7287837_640.jpg":"503x640","pp_7287837_480.jpg":"377x480","pp_7287837_340.jpg":"267x340","pp_7287837_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1544x1056","hd_7287836_1920.jpg":"1920x1080","k_7287836_1280.jpg":"1280x1280","k_7287836_1024.jpg":"1024x1024","k_7287836_640.jpg":"640x640","k_7287836_480.jpg":"480x480","k_7287836_340.jpg":"340x340","k_7287836_220.jpg":"220x220","o_7287836_1280.jpg":"1280x875","o_7287836_1024.jpg":"1024x700","o_7287836_640.jpg":"640x437","o_7287836_480.jpg":"480x328","o_7287836_340.jpg":"340x232","o_7287836_220.jpg":"220x150","h_7287836_1280.jpg":"1280x854","h_7287836_1024.jpg":"1024x683","h_7287836_640.jpg":"640x427","h_7287836_480.jpg":"480x320","h_7287836_340.jpg":"340x227","h_7287836_220.jpg":"220x147","pp_7287836_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287836_1024.jpg":"805x1024","pp_7287836_640.jpg":"503x640","pp_7287836_480.jpg":"377x480","pp_7287836_340.jpg":"267x340","pp_7287836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1344x876","hd_7287835_1920.jpg":"1920x1080","k_7287835_1280.jpg":"1280x1280","k_7287835_1024.jpg":"1024x1024","k_7287835_640.jpg":"640x640","k_7287835_480.jpg":"480x480","k_7287835_340.jpg":"340x340","k_7287835_220.jpg":"220x220","o_7287835_1280.jpg":"1280x834","o_7287835_1024.jpg":"1024x667","o_7287835_640.jpg":"640x417","o_7287835_480.jpg":"480x312","o_7287835_340.jpg":"340x221","o_7287835_220.jpg":"220x143","h_7287835_1280.jpg":"1280x854","h_7287835_1024.jpg":"1024x683","h_7287835_640.jpg":"640x427","h_7287835_480.jpg":"480x320","h_7287835_340.jpg":"340x227","h_7287835_220.jpg":"220x147","pp_7287835_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287835_1024.jpg":"805x1024","pp_7287835_640.jpg":"503x640","pp_7287835_480.jpg":"377x480","pp_7287835_340.jpg":"267x340","pp_7287835_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_7287891_1920.jpg":"1920x1080","k_7287891_1280.jpg":"1280x1280","k_7287891_1024.jpg":"1024x1024","k_7287891_640.jpg":"640x640","k_7287891_480.jpg":"480x480","k_7287891_340.jpg":"340x340","k_7287891_220.jpg":"220x220","o_7287891_1280.jpg":"1280x826","o_7287891_1024.jpg":"1024x661","o_7287891_640.jpg":"640x413","o_7287891_480.jpg":"480x310","o_7287891_340.jpg":"340x219","o_7287891_220.jpg":"220x142","h_7287891_1280.jpg":"1280x854","h_7287891_1024.jpg":"1024x683","h_7287891_640.jpg":"640x427","h_7287891_480.jpg":"480x320","h_7287891_340.jpg":"340x227","h_7287891_220.jpg":"220x147","pp_7287891_1280.jpg":"1006x1280","pp_7287891_1024.jpg":"805x1024","pp_7287891_640.jpg":"503x640","pp_7287891_480.jpg":"377x480","pp_7287891_340.jpg":"267x340","pp_7287891_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7853113 Threads: 2 Questions: 1643388775 Slow queries: 4886264 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111580565 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/dramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi-1172232 [printLink] => /om/nautika/dramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi-1172232?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669203 [name] => parobrod bosiljka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 21:37:51 [main_article_id] => 0 [alias] => parobrod-bosiljka [link] => /tag/parobrod-bosiljka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dramatični životopis parobroda Bosiljka stradalog od mine namijenjene nacistima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287834.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Bosiljka na sidrištu New Yorka 1940. godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287834.jpg [title] => Bosiljka na sidrištu New Yorka 1940. godine ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287838.jpg [title] => Slika za uspomenu – korčulanski brodolomci ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287837.jpg [title] => Posada Zemuna izvlači na palubu kolege s Račišća ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287836.jpg [title] => Dubrovački vijenac za kolege i spaljeni Zoranić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287835.jpg [title] => Mirni dani – Bosiljka s teretom drvene građe ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/01/17/7287891.jpg [title] => Posljednja slika nekadašnjega Sušaka ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rijetki pomorski znalci koje, i nakon toliko desetljeća, zanima pogubni utjecaj vjetrova Drugog svjetskoga rata na jugoslavensku trgovačku mornaricu, lako će se složiti da je malo koji od stradalih brodova imao tako živopisni životopis kao parobrod Bosiljka.

Njegovo je ime navedeno u svim popisima ratnih gubitaka, no okolnosti stradanja nikad nisu objašnjene. Učinit ćemo to sada.

Dodatni poticaj da se pozabavimo Bosiljkom bila je unikatna fotografija, snimljena u New Yorku 1940. godine, a koju je pisac ovih redaka tek prije nekoliko dana dobio iz Amerike.

Neobično ime

Već su tada parobrodu bile 44 godine.

Teretnjak nosivosti 4700 tona, dug 107,2 i širok 13,8 metara, izgrađen je 1896. u škotskome brodogradilištu Barclay, Curle & Co. u Glasgowu.

Poznatoj brodarskoj tvrtki Booth Steamship Co. iz Liverpoola isporučen je prvih dana ožujka pod imenom Polycarp, pod kojim će ploviti 14 godina.

Seli zatim u Švedsku, pa brodi kao Augusta, pa Bia, pa Falco, da bi 1935. doplovio u Jadran.

Kupilo ga je Alcesu Parobrodarsko društvo s.o.j. iz Orebića, no s upravom na Sušaku.

Neobično ime tvrtke krije početna slova prezimena osnivača (ALeksić, CEga, SUličić).

Bosiljka se, označena velikim natpisom Jugoslavija, kao neutralni brod zatekla 1940. u Americi.

I tu počinje njezina ratna tetralogija.

Priča prva: Kad se saznalo da će parobrod u New Yorku krcati teret za Jugoslaviju, koji je uključivao i američku vojnu opremu, s Bosiljke je pobjeglo 20 članova posade.

Ukrcaj je ipak bio brzo obavljen, no od nove posade ni traga. Brod je premješten na sidrište, a agenti brodara na sve su strane tražili pomorce. Prošlo je više od mjesec dana prije nego što su uspjeli prikupiti dvadesetak ljudi spremnih da plove, pa je Bosiljka konačno 26. ožujka 1941. digla sidro.

Talijanska zastava

Priča druga: Nakon što je prevalila 2000 milja, Bosiljka se nalazila nedaleko otoka Sveta Lucija u Karipskome moru, kad je stigla vijest da je Jugoslavija kapitulirala i da brodovlasnici pozivaju brodove da se sklone u najbližu neutralnu luku.

Većina časnika je bila za to, pa je brod skrenuo u brazilsku luku Pernambuco.

Svi pomorci ukrcani u New Yorku odmah su pobjegli s broda, a pojavio se talijanski konzul koji je časnike nagovarao da podignu talijansku zastavu.

---

image
Mirni dani – Bosiljka s teretom drvene građe
---

Zapovjednik kap. Grgo Bogić nije bio sklon tome, no na kraju je popustio pod pritiskom ostalih časnika.

I kad je zastava trebala biti zamijenjena, s pištoljem u ruci pojavio se radiotelegrafist Antonije Gjurović iz Prčanja u Boki kotorskoj.

Nastala je strka, na brod je stigla brazilska policija i uhitila sve naše pomorce.

Umiješala se i ambasada Kraljevine Jugoslavije, pa Britanci i Amerikanci.

O Bosiljki su naveliko pisale lokalne novine, a njezin slučaj kasnije će se proučavati na pravnim fakultetima.

Upravljanje brodom preuzeli su Britanci, ukrcali su svoje ljude, no nastavio je ploviti pod jugoslavenskom zastavom, a jedini naš čovjek na Bosiljki bio je Antonije Gjurović.

Časnici koji su željeli podignuti talijansku zastavu tek su 27. listopada 1941. stigli u Dubrovnik, gdje su im Talijani priredili svečani doček.

Američka mina

Priča treća: U svim ratnim kronikama zabilježeno je da je Bosiljka 19. lipnja 1942. naišla na minu i potonula kod Key Westa na Floridi, nekih 25 milja sjeverozapadno od svjetionika Smith Shoal.

Srećom, nitko od posade nije stradao, no s brodom je nestao iznimno vrijedan teret lijekova i strojeva.

Otkud pak mine pred obalom Floride?

Položila ih je američka Ratna mornarica, točnije minopolagač Miantonomoh, a da za to nitko nije ni znao!

U to je doba uz američku istočnu obalu vladala potpuna pomutnja, jer Washington nije imao nikakav odgovor na napade njemačkih podmornica, koje su mogle birati koji će brod potopiti, jer su svi bili nezaštićeni.

Minsko polje kod Key Westa trebalo je onemogućiti prilaz podmornica, no stradali su samo saveznički brodovi!

Brodovi su tada iz New Yorka i drugih luka na sjeveru plovili to Key West for orders, što znači da su na Floridi dobivali obavijest koja je njihova odredišna luka.

Bosiljka je trebala proslijediti za Antofagastu.

Prva žrtva polja smrti bio je razarač Sturtevant, na kojem nisu ni pojma imali o vlastitome minskome polju.

Potonuo je 26. travnja 1942., no to se najstrože tajilo, pa drugi brodovi nisu bili upozoreni.

Norveški parobrod Gunvor ušao je u minsko polje i potonuo 14. lipnja, zatim je 19. lipnja potonula Bosiljka, a 2. srpnja veliki američki parobrod Edward Luckenbach s izvanredno vrijednim teretom tungstena (volframa)!

Ronilačka meta

Priča četvrta: Bosiljka i danas itekako živi!

Jedna je od zvijezda ronilačkoga turizma na Floridi, nalazi se na pristupačnoj dubini, a na njoj su još deseci tisuća bočica od lijekova koje ronioci uzimaju kao suvenir.

Za razliku od Bosiljke, neveliki teretnjak Račišće već je pola stoljeća u dubokoj tami Jonskoga mora, na dubini od tisuću metara.

Da ga izvučemo iz zaborava pomogao nam je Nikša Smoje, neumorni kroničar Jadroplova, s dvije fotografije.

Inače je vijest o stradanju Račišća na novinskim naslovnim stranicama osvanula 31. siječnja 1965. godine.

---

image
Slika za uspomenu – korčulanski brodolomci
---

Dan prije u Jonskom moru odvijala se prava drama.

Pod zapovjedništvom kap. Ante Dediola Račišće je plovilo iz grčke luke Stratoni u Cagliari na Sardiniji s teretom olovnoga koncentrata, tereta podložnoga pomicanju u nevremenu.

I upravo se to i dogodilo.

Nekih 120 milja južno od rta Santa Maria de Leuca brod se našao na udaru olujnoga nevremena, teret se pomaknuo i za Račišće više nije bilo spasa.

Upućeni SOS primili su mnogi brodovi, no igrom slučaja najbliži je bio Zemun splitske Jadroslobodne, koji je plovio iz Napulja u Crveno more.

Posada Zemuna, predvođena kap. Zdravkom Begovićem, vrhunski je odradila akciju spašavanja.

---

image
Posada Zemuna izvlači na palubu kolege s Račišća
---

Nakon što se svih 16 brodolomaca našlo na palubi Zemuna, Račišće se prevrnulo i, kako je njegov zapovjednik zabilježio u posljednjoj rečenici posljednje stranice brodskoga dnevnika, točno u 5,51 sati potonulo.

Podsjetimo da je Račišće bio brod Mediteranske plovidbe iz Korčule, izgrađen 1951. godine u njemačkom brodogradilištu A.G. Weser, a kupljen 1959., zajedno s blizancima Blatom i Janjinom.

Premda su to bili mali teretnjaci, dugi jedva 56 metara i nosivosti 1050 tona, značili su tako veliki iskorak za tadašnju Korčulansko-pelješku obalnu plovidbu da joj je ime promijenjeno u Mediteranska plovidba.

Strašna noć

Tragedija zadarskoga tankera Petar Zoranić, jedna od najtežih nesreća u povijesti našega brodarstva, sigurno nije i neće biti zaboravljena.

Strašna noć u Bosporu 14. prosinca 1960. godine postala je dio kolektivnoga sjećanja, o Petru Zoraniću pisali smo toliko puta...

No, nikad nismo objavili ovu jedinstvenu fotografiju.

Posada parobroda Beograd dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća redovito plovio u crnomorske luke, odala je počast stradalim kolegama s Petra Zoranića.

---

image
Dubrovački vijenac za kolege i spaljeni Zoranić
---

Prije nego što su spustili vijenac na njihovu modru grobnicu slikali su se na palubi, a iza njih se vidi potpuno uništeni Petar Zoranić koji se, nakon sudara s grčkim tankerom World Harmony, nasukao u zaljevu Beykoz, gdje je gorio punih 55 dana!

Naš stalni talijanski suradnik Nereo Castelli poslao je pak požutjelu fotografiju snimljenu u Trstu u prosincu 1945. godine.

Tipičan poratni prizor: uz pomoć uzgonskih cilindara iz mora se vadi podrtina broda koji su pomeli vjetrovi rata.

Ako napišemo da je to talijanski parobrod Mario Ruta nismo mnogo otkrili, pa kažimo da je to brod Sušak nekadašnje Jadranske plovidbe.

Bio je to pravi starac s 57 godina plovidbe po krmi.

Kad je 1888. godine izgrađen u njemačkom brodogradilištu Howaldtswerke u Kielu, ubrajao se u najveće i najmodernije putničke parobrode za lokalne pruge na Jadranu.

Potapanje Sušaka

Bio je dug 47,7 i širok sedam metara, a stapni parni stroj od 400 konjskih snaga pokretao ga je solidnom brzinom od 11 čvorova.

Naručio ga je riječki brodar Mate Švrljuga i dao mu ime Fiume.

Tri godine poslije njegova je tvrtka postala dijelom moćnoga Ugarsko-hrvatskog dioničkog parobrodarskog društva, poznatijega pod skraćenicom Ungaro-Croata.

Poslije Prvoga svjetskoga rata parobrod ulazi u sastav Jadranske plovidbe i dobiva ime Sušak.

---

image
Posljednja slika nekadašnjega Sušaka
---

Pod njim će mirno broditi do 1941., kad Jadransku preuzimaju Talijani, pa najprije mijenjaju imena svim brodovima.

Tako naš Sušak postaje talijanski Mario Ruta.

U rujnu 1943. podiže zastavu Trećega Reicha i plovi na rutama na sjevernome Jadranu.

Saveznički su ga zrakoplovi teško oštetili 23. travnja 1944., no Nijemci su ga uspjeli dotegliti do Trsta i popraviti.

Kad su se partizani našli pred vratima Trsta, posada je 1. svibnja 1945. namjerno potopila nekadašnji Sušak...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Bosiljka na sidrištu New Yorka 1940. godine

Slika za uspomenu – korčulanski brodolomci

Posada Zemuna izvlači na palubu kolege s Račišća

Dubrovački vijenac za kolege i spaljeni Zoranić

Mirni dani – Bosiljka s teretom drvene građe

Posljednja slika nekadašnjega Sušaka
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi-1172232 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=729d153b30e726a224d844dede0609e0f0f6effd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dramati%C4%8Dni+%C5%BEivotopis+parobroda+Bosiljka+stradalog+od+mine+namijenjene+nacistima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi-1172232 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdramaticni-zivotopis-parobroda-bosiljka-danas-ronilacke-atrakcije-na-floridi-1172232 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEDramatični životopis parobroda Bosiljka stradalog od mine namijenjene nacistima

Piše Marijan Žuvić
3. ožujka 2022. - 07:45

Rijetki pomorski znalci koje, i nakon toliko desetljeća, zanima pogubni utjecaj vjetrova Drugog svjetskoga rata na jugoslavensku trgovačku mornaricu, lako će se složiti da je malo koji od stradalih brodova imao tako živopisni životopis kao parobrod Bosiljka.

Njegovo je ime navedeno u svim popisima ratnih gubitaka, no okolnosti stradanja nikad nisu objašnjene. Učinit ćemo to sada.

Dodatni poticaj da se pozabavimo Bosiljkom bila je unikatna fotografija, snimljena u New Yorku 1940. godine, a koju je pisac ovih redaka tek prije nekoliko dana dobio iz Amerike.

Neobično ime

Već su tada parobrodu bile 44 godine.

Teretnjak nosivosti 4700 tona, dug 107,2 i širok 13,8 metara, izgrađen je 1896. u škotskome brodogradilištu Barclay, Curle & Co. u Glasgowu.

Poznatoj brodarskoj tvrtki Booth...

16. svibanj 2024 07:15