stdClass Object ( [id] => 1092023 [title] => U dvorcu Windsor pokopan princ Philip: tuga združila posvađane prinčeve Harryja i Williama [alias] => zapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pogreb princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II., ipak je ujedinio zavađenu braću.

Jedna od najupečatljivijih scena subotnjeg pogreba u dvorcu Windsor bila je kad su nakon završetka ceremonije u kapelici sv. Jurja prinčevi William i Harry zajedno stajali ispred kapelice dok je kraljica odlazila.

---

image
Alastair Grant/AFP
---

---

image
Aaron Chown/AFP
---

Harry je razgovarao s nevjestom, vojvotkinjom Kate, a potom su njih troje zajedno, Harry između Kate i Williama, otišli prema dvorcu. Posljednje što su kamere u direktnom prijenosu uspjele uhvatiti bilo je kako William i Harry sami, razgovarajući, odlaze među ostalim članovima obitelji koji su bili na pogrebu princa Philipa.

---

image
Yui Mok/AFP
---

Čini se kako je tuga za voljenim djedom, čemu su se mnogi nadali, ipak odigrala ulogu na putu pomirenja među nekad nerazdvojnom braćom u čiji je odnos golemi raskol unijela Harryjeva odluka da sa suprugom Meghan Markle napusti kraljevsku obitelj, a još više bombastični intervju što su ga nedavno dali Oprah Winfrey.

I dok je njihov dolazak na pogreb, u maloj pogrebnoj povorci iza lijesa princa Philipa, kad je između njih, po kraljičinom nalogu, hodao Peter Phillips, sin princeze Anne, njihov odlazak nije bio izrežiran, bilo je to spontano ponašanje braće koja moraju raščistiti puno toga, a pogreb njihovog djeda je možda bio prvi korak na tom putu.

---

image
Justin Tallis/AFP
---

No vjerojatno najdrljivija scena pogreba princa Philipa bila je usamljena, tužna figura kraljice Elizabete koja se oprostila od voljenog supruga s kojim je bila u braku više od 73 godine, a tijekom tog razdoblja on je bio njezina stijena, kako je sama govorila, nepresušan izvor podrške.

Zbog epidemiloških mjera pogrebu je moglo prisustvovati samo 30 osoba, uz kraljicu Elizabetu to su bila njezina i Philipova djeca i unuci s bračnim partnerima, kao i nekoliko bliskih rođaka s kraljičine i Philipove strane obitelji.

Jedina osoba izvan kruga kraljevske obitelji koja je pozvana na pogreb bila je Penelope Knatchbull, grofica Mountbatten od Burme, Philipova dugogodišnja partnerica u vožnji kočija, prijateljica i osoba od povjerenja.

Trudna Meghan nije bila sa suprugom Harryjem na pogrebu, mnogi tvrde na preporuku liječnika, iako su njezini prijatelji tvrdili da nije željela doći kako ne bi bila u središtu pozornosti.

Osobni stijeg

Posljednji ispraćaj princa Philipa, koji je preminuo 9. travnja u dobi od 99 godina, bio je ceremonijalni pogreb kojim se odala počast Philipovoj uspješnoj vojnoj karijeri koje se odrekao kad je njegova supruga postala kraljica.

---

image
Leon Neal/AFP
---

Ostao je posvećen različitim rodovima vojske s počasnim zapovjednim titula, naročito kraljevskoj mornarici čiji je pripadnik svojevremeno bio i borio se u Drugom svjetskom ratu.

Zbog epidemioloških mjera kraljica je, uronjena u tugu, ali čvrsta kao i svih godina svoje vladavine, sjedila sama, svi koji su prisustvali pogrebu morali su poštivati epidemiološke mjere i nositi maske.

Lijes s posmrtnim ostacima princa Philipa dovezen je pred stepenište kapelice sv. Jurja na modificiranom Land Roveru Defenderu na čijem je dizajnu sam dugo godina radio. Lijes je bio prekriven njegovim osobnim stijegom sa četiri polja posvećena Danskoj i Grčkoj čiji je princ bio prije ženidbe s Elizabetom, njegovoj obitelji Mountbatten i Edinburghu čiju je vojvodsku tiulu nosio.

Na lijesu su bili i cvjetni aranžman kojeg je kraljica odabrala, Philipova mornarička kapa i mač, a na oltaru kapelice sv. Jurja bio je izložen samo mali dio njegovih brojnih medalja koje je on osobno odabrao.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Pokojni princ Philip desetljećima je sudjelovao u osmišljavanju svog pogreba i šalio se kako su mnogi s kojima je surađivao umrli prije njega. Jednostavni, ali tradicionalni pogreb održavao je njegove želje, ali prije svega je bio slavio njegov život posvećen kraljici, zemlji i Commonwealthu, kao i obitelji čija je on bio glava dok je Elizabeta bila vladarica.

Nakon ceremonije koju su predvodili dekan Windsora i nadbiskup Canterburryja, lijes princa Philipa je, a kamere nisu snimale te posljednje trenutke oproštaja, spušten u kriptu kapelice sv. Jurja gdje će ostati do Elizabetine smrti.

Ona želi biti sahranjena u memorijalnog kapelici njezinog oca, kralja Georgea VI., uz svoje roditelje i sestru Margaret, a tu će onda biti premješteni i Philipovi posmrtni ostaci.

---

image
Danny Lawson/AFP
---

Lijes s tijelom britanskog princa Philipa, na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera u subotu je prevezen u kraljevsku kriptu dvorca Windsor gdje će biti pokopan, a pješice ga je slijedila povorka starijih članova kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone u Bentleyu dok se lijes s vojvodom od Edinburgha kretao prema kapeli svetog Jurja.

U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je prekriven zastavom vojvode od Edinburgha čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Povorku su predvodili članovi kraljičine garde, a slijedili su je visoki vojni dužnosnici.

Povorka s lijesom zastala je kako bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini, a pucanj ispaljen s istočnog travnjaka dvorca Windsor označit će početak i kraj ceremonije.

Dok su kraljevski marinci lijes princa Philipa prenosili s Land Rovera u kapelu sv. Jurja nastupila je potpuna tišina, piše Jutarnji list.

---

image
Kirsty Wigglesworth/AFP
---

Lijes je postavljen na izdignutu kapelu u platformi, a članovi kraljevske obitelji smješteni su na svoja mjesta u kapeli, a zbor je zapjevao.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Lijes princa Philipa započeo je put do kapele sv. Jurja. Nekoliko nosača ga je podiglo s odra u dvorcu Windsor i smjestilo na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao, a potom su prošli kroz ogradu dvorca.

---

image
Adrian Dennis/AFP
---

Članovi najuže obitelji princa Philipa koji će u njegovoj pogrebnoj povorci hodati iza kraljevske obitelji zauzeli su svoje položaje.

---

image
Adrian Dennis/AFP
---

---

image
Hannah Mckay/AFP
---

Među njima je privatni tajnik pokojnog vojvode od Edinburgha brigadir Archie Miller-Bakewell, a pridružio mu se i Philipov bivši službenik za osobnu zaštitu iz Metropolitanske policije te njegova dva bivša službenika i dva bivša paža.

---

image
Oli Scarff/AFP
---

Najstarija djeca princa Philipa - Charles, princ od Walesa i princeza Anne - predvode pogrebnu povorku, a slijede ih njihova braća i sestre grof od Wessexa i vojvoda od Yorka.

---

image
Leon Nea/AFP
---

---

image
Victoria Jones/AFP
---

U trećem redu je vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea, a između dvojice kraljevske braće njihov je rođak Peter Phillips.

Viceadmiral Tim Lawrence, suprug princeze Anne i kraljičin nećak grof od Snowdona posljednji su članovi obitelji koji sudjeluju u povorci.

Kraljica je napustila dvorac Windsor kako bi prisustvovala sprovodu supruga. Ona je u Bentleyju, na začelju kolone.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Ovo je prvi put da je viđena u javnosti otkako je objavila da je princ Philip umro.

Vojni glazbenici odsvirali su državnu himnu nakon što je kraljica, kojoj se pridružila jedna od njezinih dama, napustila dvorac.

Podsjetimo, samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Princ Charles i princ William stigli su u dvorac Windsor sa svojim suprugama kako bi se uz kraljicu oprostili od oca i djeda, princa Philipa.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Ožalošćeni Charles, princ od Walesa, koji je ronio suze za svojim pokojnim ocem ovog tjedna gledajući posljednje počasti ostavljene njemu u čast u Buckinghamskoj palači, izgledao je izrazito sjetno, što se vidjelo unatoč crnoj maski, dok su ga vozili u dom njegove majke u Berkshireu.

---

image
Hannah Mckay/AFP
---

Njegova supruga Camilla stigla je odvojeno baš u trenutku kad su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Catherine, koja je nosila kraljičine bisere, napustili Kensingtonsku palaču.

Ubrzo su u dvorac stigli i drugi, poput unuke princa Philipa, Zare Tindall, kćeri princeze Anne, i njezin suprug Mike, koji su se činili neobično dobro raspoloženi.

Nakon njih je u dvorac stigla i grofica Mountbatten od Burme, Penelope Knatchbull, koja je oduvijek bila jedna od najbližih pratiteljica i kraljice i pokojnog vojvode od Edinburgha.

Princa Harryja fotografi još nisu uhvatili. Podsjetimo, bit će ovo prvi put da će se William i Catherine, vojvode od Cambridgea, susresti s Harryjem nakon što su im se nakon Megxita narušili odnosi, koji su se dodatno pogoršali nakon što su Sussexi, Harry i Meghan dali bombastičan intervju Oprah Winfrey u trenucima dok je sada pokojni princ Philip, tada znatno narušenog zdravlja, bio u bolnici.

Oko dvorca Windsor, unatoč aktualnoj pandemiji, okupio se veliki broj građana koji se nadaju vidjeti kraljevski konvoj na putu iz dvorca do kapele, a ispred dvorca Windsor marširaju vojnici.

Istovremeno, u kapelu sv. Jurja, u kojoj će se održati sahrana princa Philipa, ušao je nadbiskup od Canterburyja Justin Welby.

Lijes u kojem počiva princ Philip u 11 sati po lokalnom vremenu, prekriven stijegom, zajedno s njegovim mačem, mornaričkom kapom i cvjetnim vijencem na vrhu, pripadnici Kraljičine satnije, 1. bataljuna grenadirske garde, premjestili su iz privatne kapelice u Unutrašnju dvoranu dvorca Windsor.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Prvi ožalošćeni već su stigli dvorac Windsor gdje se kraljica Elizabeta II. priprema oprostiti od svog supruga, princa Philipa, koji je dugi niz godina bio njezin oslonac. Dok su ožalošćeni gosti u dvorcu pratili premještanje prinčevog lijesa, u kapeli sv. Jurja u kojoj će poslijepodne biti sahranjen britanski princ sve je spremno i svi su radovi finalizirani. Prinčeve medalje i ostale insignije koje je sam pomno odabrao čekaju pažljivo izložene na baršunastim jastucima.

Tu je njegova kraljevska medalje vojvode od Edinburgha, svečana palica feldmaršala, krila Kraljevskih zračnih snaga i medalje iz Danske i Grčke koje su postavljene na oltar kapele svetog Jurja kako bi obilježile odlazak 'djeda nacije'.

Nekoliko minuta kasnije konvoj pogrebnih automobila prošao je kroz glavna vrata pod budnim okom kraljičine garde, dok su vojnici na konjima kaskali na terenu oko dvorca na kojem će se okupiti ukupno 700 pripadnika oružanih snaga. Dvorac štiti tzv. 'čelični prsten' koji predvodi oružana jedinica Metropolitanske policije.

Deseci milijuna ljudi u Britaniji i širom svijeta promatrat će najvažniji kraljevski sprovod otkako je 2002. godine preminula kraljica majka - kraljica Elizabeta, majka sadašnje kraljice Elizabete II.

Sam princ Philip planirao je svoj pogreb posljednjih 20 godina. No zbog pandemijskih uvjeta planovi su morali biti prilagođeni aktualnom stanju. Ljudi koji su Philipa najbolje poznavali rekli su da bi bio zadovoljan ovim izmjenama, bez gužve, jer je uvijek isticao da ne želi 'veliku frku' u slučaju svoje smrti.

Valja istaknuti da će oči cijelog svijeta biti uprte u princa Harryja i princa Williama, koji će se vidjeti prvi put nakon zahlađenja odnosa zbog Megxita. Kraljevski pomoćnici priznaju, piše Daily Mail, da je situacija oko zavađenih prinčeva vrlo napeta i nelagodna stoga se pazi na svaku riječ.

Jučer su se održale posljednje pripreme za sprovod princa Philipa koji će se održati danas u kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor. Vojvoda od Edinburgha, suprug kraljice Elizabete II., umro je 9. travnja u dobi od 99 godina, a njegovo tijelo trenutačno počiva u privatnoj kapeli dvorca, prekriveno prinčevim stijegom i s vijencem na vrhu.

Iako su se aranžmani za sprovod pripremali dugi niz godina, ceremonija se morala prilagoditi epidemiološkim mjerama. Na ceremoniji će biti samo 30 uzvanika, a Buckinghamska palača poručila je da se kraljica suočila s ''nekim vrlo teškim'' odlukama pri odabiru ožalošćenih iz prvobitno planiranih 800 uzvanika te je željela da budu zastupljene sve grane obitelji njezina supruga.

Unatoč smanjenom broju okupljenih, spomen će zadržati tradicije kraljevskog sprovoda i bit će "odraz vojne pripadnosti i osobnih elemenata života njegova kraljevskog veličanstva", rekao je u četvrtak glasnogovornik palače. Sprovod će početi u 15 sati po lokalnom vremenu iznošenjem tijela na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao. Povorku do pogrebne službe predvodit će orkestar grenadirske garde, a slijedit će ga garda kraljevske straže, poznate pod nazivom The Household Division.

Uz lijes će hodati četvero vojvodine djece - Charles, princ od Walesa, kraljevska princeza Anne, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, grof od Wessexa - te njegovi unuci princ William, vojvoda od Cambridgea, i princ Harry, vojvoda od Sussexa. Među ostalim ožalošćenima, u povorci će biti Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, i Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea. Vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle, neće prisustvovati jer je zbog rizične trudnoće ostala u SAD-u. Prinčevi Harry i William neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti lijes.

Između njih bit će njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca. Tijekom drugog dijela procesije William će hodati uz Petera, a iza njih će biti princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret, kraljičine sestre. Kraljica će do kapelice stići Bentleyjem na začelju kolone. Samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu. U skladu s epidemiološkim mjerama, uzvanici će unutar kapelice nositi maske i održavati fizičku distancu, a kraljica će sjediti sama. Nakon mise vojvodu će pohraniti u dio kapelice za kraljevsku obitelj. U kapelici će biti izloženi, osim njegove zastave, mornarička kapa i mač te drugi predmeti koji simbolički prikazuju Philipov život i službu.

Ratna uzbuna

Princ Philip sam je odlučivao o detaljima pogreba, među kojima su i posebno napravljena mrtvačka kola Land Rover, koja je vojvoda pomogao dizajnirati tijekom 16 godina. Zatražio je da budu vojno zelene boje i pomogao je dizajnirati otvoreni gornji stražnji dio automobila. Vojvoda od Edinburgha odabrao je medalje, odlikovanja i obilježja koja će biti na oltaru za njegov sprovod. Na njegov poseban zahtjev trubači kraljevskih marinaca će u čast Philipove službe u Kraljevskoj mornarici tijekom Drugoga svjetskog rata odsvirati ratnu uzbunu i "Last post", skladbu koja označava da je vojnik otišao na posljednji počinak.

Kraljica je odlučila da kraljevska obitelj koja će prisustvovati neće nositi vojne uniforme, nego civilnu odjeću. Predviđeni su počasni plotuni i zvonjava zvona tijekom povorke. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog zrakoplovstva pružit će svečanu potporu tijekom sprovoda. Na dan sprovoda prestaje razdoblje žalosti za naciju. Kraljevska obitelj bit će još dva tjedna u koroti. Diljem zemlje u 15 sati održat će se minuta šutnje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kraljevska sahrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kraljevska sahrana 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-17 14:27:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Čović, Hina, Karla Juničić, Petra Plivelić/JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-17 16:04:27 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-04-17 16:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538722.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539890.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539858.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539822.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539818.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539796.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539688.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539776.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17539676.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538762.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538718.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538772.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538780.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538784.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538730.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538728.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538720.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538706.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538748.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538678.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538676.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538686.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538618.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538568.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538538.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538502.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/17\/17538362.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dominic Lipinski\/AFP","Danny Lawson\/AFP","Aaron Chown\/AFP","Alastair Grant\/AFP","Yui Mok\/AFP","Justin Tallis\/AFP","Leon Neal\/AFP","Leon Neal\/AFP","Hannah Mckay\/AFP","Victoria Jones\/AFP","Leon Nea\/AFP","Jonathan Brady\/AFP","Victoria Jones\/AFP","Adrian Dennis\/AFP","Jonathan Brady\/AFP","Jonathan Brady\/AFP","Adrian Dennis\/AFP","Kirsty Wigglesworth\/AFP","Victoria Jones\/AFP","Victoria Jones\/AFP","Victoria Jones\/AFP","Oli Scarff\/AFP","Leon Neal\/AFP","Jonathan Brady\/AFP","Hannah Mckay\/AFP","Hannah Mckay\/AFP","Adrian Dennis\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17538722_1920.jpg":"1920x1080","k_17538722_1280.jpg":"1280x1280","k_17538722_1024.jpg":"1024x1024","k_17538722_640.jpg":"640x640","k_17538722_480.jpg":"480x480","k_17538722_340.jpg":"340x340","k_17538722_220.jpg":"220x220","o_17538722_1280.jpg":"1280x853","o_17538722_1024.jpg":"1024x682","o_17538722_640.jpg":"640x426","o_17538722_480.jpg":"480x320","o_17538722_340.jpg":"340x226","o_17538722_220.jpg":"220x146","h_17538722_1280.jpg":"1280x854","h_17538722_1024.jpg":"1024x683","h_17538722_640.jpg":"640x427","h_17538722_480.jpg":"480x320","h_17538722_340.jpg":"340x227","h_17538722_220.jpg":"220x147","pp_17538722_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538722_1024.jpg":"805x1024","pp_17538722_640.jpg":"503x640","pp_17538722_480.jpg":"377x480","pp_17538722_340.jpg":"267x340","pp_17538722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1389","hd_17539890_1920.jpg":"1920x1080","k_17539890_1280.jpg":"1280x1280","k_17539890_1024.jpg":"1024x1024","k_17539890_640.jpg":"640x640","k_17539890_480.jpg":"480x480","k_17539890_340.jpg":"340x340","k_17539890_220.jpg":"220x220","o_17539890_1280.jpg":"1280x926","o_17539890_1024.jpg":"1024x740","o_17539890_640.jpg":"640x463","o_17539890_480.jpg":"480x347","o_17539890_340.jpg":"340x245","o_17539890_220.jpg":"220x159","h_17539890_1280.jpg":"1280x854","h_17539890_1024.jpg":"1024x683","h_17539890_640.jpg":"640x427","h_17539890_480.jpg":"480x320","h_17539890_340.jpg":"340x227","h_17539890_220.jpg":"220x147","pp_17539890_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539890_1024.jpg":"805x1024","pp_17539890_640.jpg":"503x640","pp_17539890_480.jpg":"377x480","pp_17539890_340.jpg":"267x340","pp_17539890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539858_1920.jpg":"1920x1080","k_17539858_1280.jpg":"1280x1280","k_17539858_1024.jpg":"1024x1024","k_17539858_640.jpg":"640x640","k_17539858_480.jpg":"480x480","k_17539858_340.jpg":"340x340","k_17539858_220.jpg":"220x220","o_17539858_1280.jpg":"1280x853","o_17539858_1024.jpg":"1024x682","o_17539858_640.jpg":"640x426","o_17539858_480.jpg":"480x320","o_17539858_340.jpg":"340x226","o_17539858_220.jpg":"220x146","h_17539858_1280.jpg":"1280x854","h_17539858_1024.jpg":"1024x683","h_17539858_640.jpg":"640x427","h_17539858_480.jpg":"480x320","h_17539858_340.jpg":"340x227","h_17539858_220.jpg":"220x147","pp_17539858_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539858_1024.jpg":"805x1024","pp_17539858_640.jpg":"503x640","pp_17539858_480.jpg":"377x480","pp_17539858_340.jpg":"267x340","pp_17539858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17539822_1920.jpg":"1920x1080","k_17539822_1280.jpg":"1280x1280","k_17539822_1024.jpg":"1024x1024","k_17539822_640.jpg":"640x640","k_17539822_480.jpg":"480x480","k_17539822_340.jpg":"340x340","k_17539822_220.jpg":"220x220","o_17539822_1280.jpg":"1280x854","o_17539822_1024.jpg":"1024x683","o_17539822_640.jpg":"640x427","o_17539822_480.jpg":"480x320","o_17539822_340.jpg":"340x226","o_17539822_220.jpg":"220x146","h_17539822_1280.jpg":"1280x854","h_17539822_1024.jpg":"1024x683","h_17539822_640.jpg":"640x427","h_17539822_480.jpg":"480x320","h_17539822_340.jpg":"340x227","h_17539822_220.jpg":"220x147","pp_17539822_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539822_1024.jpg":"805x1024","pp_17539822_640.jpg":"503x640","pp_17539822_480.jpg":"377x480","pp_17539822_340.jpg":"267x340","pp_17539822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539818_1920.jpg":"1920x1080","k_17539818_1280.jpg":"1280x1280","k_17539818_1024.jpg":"1024x1024","k_17539818_640.jpg":"640x640","k_17539818_480.jpg":"480x480","k_17539818_340.jpg":"340x340","k_17539818_220.jpg":"220x220","o_17539818_1280.jpg":"1280x853","o_17539818_1024.jpg":"1024x682","o_17539818_640.jpg":"640x426","o_17539818_480.jpg":"480x320","o_17539818_340.jpg":"340x226","o_17539818_220.jpg":"220x146","h_17539818_1280.jpg":"1280x854","h_17539818_1024.jpg":"1024x683","h_17539818_640.jpg":"640x427","h_17539818_480.jpg":"480x320","h_17539818_340.jpg":"340x227","h_17539818_220.jpg":"220x147","pp_17539818_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539818_1024.jpg":"805x1024","pp_17539818_640.jpg":"503x640","pp_17539818_480.jpg":"377x480","pp_17539818_340.jpg":"267x340","pp_17539818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539796_1920.jpg":"1920x1080","k_17539796_1280.jpg":"1280x1280","k_17539796_1024.jpg":"1024x1024","k_17539796_640.jpg":"640x640","k_17539796_480.jpg":"480x480","k_17539796_340.jpg":"340x340","k_17539796_220.jpg":"220x220","o_17539796_1280.jpg":"1280x853","o_17539796_1024.jpg":"1024x682","o_17539796_640.jpg":"640x426","o_17539796_480.jpg":"480x320","o_17539796_340.jpg":"340x226","o_17539796_220.jpg":"220x146","h_17539796_1280.jpg":"1280x854","h_17539796_1024.jpg":"1024x683","h_17539796_640.jpg":"640x427","h_17539796_480.jpg":"480x320","h_17539796_340.jpg":"340x227","h_17539796_220.jpg":"220x147","pp_17539796_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539796_1024.jpg":"805x1024","pp_17539796_640.jpg":"503x640","pp_17539796_480.jpg":"377x480","pp_17539796_340.jpg":"267x340","pp_17539796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539688_1920.jpg":"1920x1080","k_17539688_1280.jpg":"1280x1280","k_17539688_1024.jpg":"1024x1024","k_17539688_640.jpg":"640x640","k_17539688_480.jpg":"480x480","k_17539688_340.jpg":"340x340","k_17539688_220.jpg":"220x220","o_17539688_1280.jpg":"1280x853","o_17539688_1024.jpg":"1024x682","o_17539688_640.jpg":"640x426","o_17539688_480.jpg":"480x320","o_17539688_340.jpg":"340x226","o_17539688_220.jpg":"220x146","h_17539688_1280.jpg":"1280x854","h_17539688_1024.jpg":"1024x683","h_17539688_640.jpg":"640x427","h_17539688_480.jpg":"480x320","h_17539688_340.jpg":"340x227","h_17539688_220.jpg":"220x147","pp_17539688_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539688_1024.jpg":"805x1024","pp_17539688_640.jpg":"503x640","pp_17539688_480.jpg":"377x480","pp_17539688_340.jpg":"267x340","pp_17539688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539776_1920.jpg":"1920x1080","k_17539776_1280.jpg":"1280x1280","k_17539776_1024.jpg":"1024x1024","k_17539776_640.jpg":"640x640","k_17539776_480.jpg":"480x480","k_17539776_340.jpg":"340x340","k_17539776_220.jpg":"220x220","o_17539776_1280.jpg":"1280x853","o_17539776_1024.jpg":"1024x682","o_17539776_640.jpg":"640x426","o_17539776_480.jpg":"480x320","o_17539776_340.jpg":"340x226","o_17539776_220.jpg":"220x146","h_17539776_1280.jpg":"1280x854","h_17539776_1024.jpg":"1024x683","h_17539776_640.jpg":"640x427","h_17539776_480.jpg":"480x320","h_17539776_340.jpg":"340x227","h_17539776_220.jpg":"220x147","pp_17539776_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539776_1024.jpg":"805x1024","pp_17539776_640.jpg":"503x640","pp_17539776_480.jpg":"377x480","pp_17539776_340.jpg":"267x340","pp_17539776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17539676_1920.jpg":"1920x1080","k_17539676_1280.jpg":"1280x1280","k_17539676_1024.jpg":"1024x1024","k_17539676_640.jpg":"640x640","k_17539676_480.jpg":"480x480","k_17539676_340.jpg":"340x340","k_17539676_220.jpg":"220x220","o_17539676_1280.jpg":"1280x853","o_17539676_1024.jpg":"1024x682","o_17539676_640.jpg":"640x426","o_17539676_480.jpg":"480x320","o_17539676_340.jpg":"340x226","o_17539676_220.jpg":"220x146","h_17539676_1280.jpg":"1280x854","h_17539676_1024.jpg":"1024x683","h_17539676_640.jpg":"640x427","h_17539676_480.jpg":"480x320","h_17539676_340.jpg":"340x227","h_17539676_220.jpg":"220x147","pp_17539676_1280.jpg":"1006x1280","pp_17539676_1024.jpg":"805x1024","pp_17539676_640.jpg":"503x640","pp_17539676_480.jpg":"377x480","pp_17539676_340.jpg":"267x340","pp_17539676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_17538762_1920.jpg":"1920x1080","k_17538762_1280.jpg":"1280x1280","k_17538762_1024.jpg":"1024x1024","k_17538762_640.jpg":"640x640","k_17538762_480.jpg":"480x480","k_17538762_340.jpg":"340x340","k_17538762_220.jpg":"220x220","o_17538762_1280.jpg":"1280x848","o_17538762_1024.jpg":"1024x678","o_17538762_640.jpg":"640x424","o_17538762_480.jpg":"480x318","o_17538762_340.jpg":"340x225","o_17538762_220.jpg":"220x145","h_17538762_1280.jpg":"1280x854","h_17538762_1024.jpg":"1024x683","h_17538762_640.jpg":"640x427","h_17538762_480.jpg":"480x320","h_17538762_340.jpg":"340x227","h_17538762_220.jpg":"220x147","pp_17538762_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538762_1024.jpg":"805x1024","pp_17538762_640.jpg":"503x640","pp_17538762_480.jpg":"377x480","pp_17538762_340.jpg":"267x340","pp_17538762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"856x1280","hd_17538718_1920.jpg":"1920x1080","k_17538718_1280.jpg":"1280x1280","k_17538718_1024.jpg":"1024x1024","k_17538718_640.jpg":"640x640","k_17538718_480.jpg":"480x480","k_17538718_340.jpg":"340x340","k_17538718_220.jpg":"220x220","o_17538718_1280.jpg":"1280x1914","o_17538718_1024.jpg":"1024x1531","o_17538718_640.jpg":"640x957","o_17538718_480.jpg":"480x717","o_17538718_340.jpg":"340x508","o_17538718_220.jpg":"220x328","h_17538718_1280.jpg":"1280x854","h_17538718_1024.jpg":"1024x683","h_17538718_640.jpg":"640x427","h_17538718_480.jpg":"480x320","h_17538718_340.jpg":"340x227","h_17538718_220.jpg":"220x147","pp_17538718_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538718_1024.jpg":"805x1024","pp_17538718_640.jpg":"503x640","pp_17538718_480.jpg":"377x480","pp_17538718_340.jpg":"267x340","pp_17538718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3191","hd_17538772_1920.jpg":"1920x1080","k_17538772_1280.jpg":"1280x1280","k_17538772_1024.jpg":"1024x1024","k_17538772_640.jpg":"640x640","k_17538772_480.jpg":"480x480","k_17538772_340.jpg":"340x340","k_17538772_220.jpg":"220x220","o_17538772_1280.jpg":"1280x2127","o_17538772_1024.jpg":"1024x1701","o_17538772_640.jpg":"640x1063","o_17538772_480.jpg":"480x797","o_17538772_340.jpg":"340x565","o_17538772_220.jpg":"220x365","h_17538772_1280.jpg":"1280x854","h_17538772_1024.jpg":"1024x683","h_17538772_640.jpg":"640x427","h_17538772_480.jpg":"480x320","h_17538772_340.jpg":"340x227","h_17538772_220.jpg":"220x147","pp_17538772_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538772_1024.jpg":"805x1024","pp_17538772_640.jpg":"503x640","pp_17538772_480.jpg":"377x480","pp_17538772_340.jpg":"267x340","pp_17538772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538780_1920.jpg":"1920x1080","k_17538780_1280.jpg":"1280x1280","k_17538780_1024.jpg":"1024x1024","k_17538780_640.jpg":"640x640","k_17538780_480.jpg":"480x480","k_17538780_340.jpg":"340x340","k_17538780_220.jpg":"220x220","o_17538780_1280.jpg":"1280x853","o_17538780_1024.jpg":"1024x682","o_17538780_640.jpg":"640x426","o_17538780_480.jpg":"480x320","o_17538780_340.jpg":"340x226","o_17538780_220.jpg":"220x146","h_17538780_1280.jpg":"1280x854","h_17538780_1024.jpg":"1024x683","h_17538780_640.jpg":"640x427","h_17538780_480.jpg":"480x320","h_17538780_340.jpg":"340x227","h_17538780_220.jpg":"220x147","pp_17538780_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538780_1024.jpg":"805x1024","pp_17538780_640.jpg":"503x640","pp_17538780_480.jpg":"377x480","pp_17538780_340.jpg":"267x340","pp_17538780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1144","hd_17538784_1920.jpg":"1920x1080","k_17538784_1280.jpg":"1280x1280","k_17538784_1024.jpg":"1024x1024","k_17538784_640.jpg":"640x640","k_17538784_480.jpg":"480x480","k_17538784_340.jpg":"340x340","k_17538784_220.jpg":"220x220","o_17538784_1280.jpg":"1280x762","o_17538784_1024.jpg":"1024x610","o_17538784_640.jpg":"640x381","o_17538784_480.jpg":"480x286","o_17538784_340.jpg":"340x202","o_17538784_220.jpg":"220x131","h_17538784_1280.jpg":"1280x854","h_17538784_1024.jpg":"1024x683","h_17538784_640.jpg":"640x427","h_17538784_480.jpg":"480x320","h_17538784_340.jpg":"340x227","h_17538784_220.jpg":"220x147","pp_17538784_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538784_1024.jpg":"805x1024","pp_17538784_640.jpg":"503x640","pp_17538784_480.jpg":"377x480","pp_17538784_340.jpg":"267x340","pp_17538784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17538730_1920.jpg":"1920x1080","k_17538730_1280.jpg":"1280x1280","k_17538730_1024.jpg":"1024x1024","k_17538730_640.jpg":"640x640","k_17538730_480.jpg":"480x480","k_17538730_340.jpg":"340x340","k_17538730_220.jpg":"220x220","o_17538730_1280.jpg":"1280x1920","o_17538730_1024.jpg":"1024x1536","o_17538730_640.jpg":"640x960","o_17538730_480.jpg":"480x720","o_17538730_340.jpg":"340x510","o_17538730_220.jpg":"220x330","h_17538730_1280.jpg":"1280x854","h_17538730_1024.jpg":"1024x683","h_17538730_640.jpg":"640x427","h_17538730_480.jpg":"480x320","h_17538730_340.jpg":"340x227","h_17538730_220.jpg":"220x147","pp_17538730_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538730_1024.jpg":"805x1024","pp_17538730_640.jpg":"503x640","pp_17538730_480.jpg":"377x480","pp_17538730_340.jpg":"267x340","pp_17538730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1368","hd_17538728_1920.jpg":"1920x1080","k_17538728_1280.jpg":"1280x1280","k_17538728_1024.jpg":"1024x1024","k_17538728_640.jpg":"640x640","k_17538728_480.jpg":"480x480","k_17538728_340.jpg":"340x340","k_17538728_220.jpg":"220x220","o_17538728_1280.jpg":"1280x912","o_17538728_1024.jpg":"1024x729","o_17538728_640.jpg":"640x456","o_17538728_480.jpg":"480x342","o_17538728_340.jpg":"340x242","o_17538728_220.jpg":"220x156","h_17538728_1280.jpg":"1280x854","h_17538728_1024.jpg":"1024x683","h_17538728_640.jpg":"640x427","h_17538728_480.jpg":"480x320","h_17538728_340.jpg":"340x227","h_17538728_220.jpg":"220x147","pp_17538728_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538728_1024.jpg":"805x1024","pp_17538728_640.jpg":"503x640","pp_17538728_480.jpg":"377x480","pp_17538728_340.jpg":"267x340","pp_17538728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538720_1920.jpg":"1920x1080","k_17538720_1280.jpg":"1280x1280","k_17538720_1024.jpg":"1024x1024","k_17538720_640.jpg":"640x640","k_17538720_480.jpg":"480x480","k_17538720_340.jpg":"340x340","k_17538720_220.jpg":"220x220","o_17538720_1280.jpg":"1280x853","o_17538720_1024.jpg":"1024x682","o_17538720_640.jpg":"640x426","o_17538720_480.jpg":"480x320","o_17538720_340.jpg":"340x226","o_17538720_220.jpg":"220x146","h_17538720_1280.jpg":"1280x854","h_17538720_1024.jpg":"1024x683","h_17538720_640.jpg":"640x427","h_17538720_480.jpg":"480x320","h_17538720_340.jpg":"340x227","h_17538720_220.jpg":"220x147","pp_17538720_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538720_1024.jpg":"805x1024","pp_17538720_640.jpg":"503x640","pp_17538720_480.jpg":"377x480","pp_17538720_340.jpg":"267x340","pp_17538720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17538706_1920.jpg":"1920x1080","k_17538706_1280.jpg":"1280x1280","k_17538706_1024.jpg":"1024x1024","k_17538706_640.jpg":"640x640","k_17538706_480.jpg":"480x480","k_17538706_340.jpg":"340x340","k_17538706_220.jpg":"220x220","o_17538706_1280.jpg":"1280x1920","o_17538706_1024.jpg":"1024x1536","o_17538706_640.jpg":"640x960","o_17538706_480.jpg":"480x720","o_17538706_340.jpg":"340x510","o_17538706_220.jpg":"220x330","h_17538706_1280.jpg":"1280x854","h_17538706_1024.jpg":"1024x683","h_17538706_640.jpg":"640x427","h_17538706_480.jpg":"480x320","h_17538706_340.jpg":"340x227","h_17538706_220.jpg":"220x147","pp_17538706_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538706_1024.jpg":"805x1024","pp_17538706_640.jpg":"503x640","pp_17538706_480.jpg":"377x480","pp_17538706_340.jpg":"267x340","pp_17538706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","hd_17538748_1920.jpg":"1920x1080","k_17538748_1280.jpg":"1280x1280","k_17538748_1024.jpg":"1024x1024","k_17538748_640.jpg":"640x640","k_17538748_480.jpg":"480x480","k_17538748_340.jpg":"340x340","k_17538748_220.jpg":"220x220","o_17538748_1280.jpg":"1280x887","o_17538748_1024.jpg":"1024x709","o_17538748_640.jpg":"640x443","o_17538748_480.jpg":"480x332","o_17538748_340.jpg":"340x235","o_17538748_220.jpg":"220x152","h_17538748_1280.jpg":"1280x854","h_17538748_1024.jpg":"1024x683","h_17538748_640.jpg":"640x427","h_17538748_480.jpg":"480x320","h_17538748_340.jpg":"340x227","h_17538748_220.jpg":"220x147","pp_17538748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538748_1024.jpg":"805x1024","pp_17538748_640.jpg":"503x640","pp_17538748_480.jpg":"377x480","pp_17538748_340.jpg":"267x340","pp_17538748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538678_1920.jpg":"1920x1080","k_17538678_1280.jpg":"1280x1280","k_17538678_1024.jpg":"1024x1024","k_17538678_640.jpg":"640x640","k_17538678_480.jpg":"480x480","k_17538678_340.jpg":"340x340","k_17538678_220.jpg":"220x220","o_17538678_1280.jpg":"1280x853","o_17538678_1024.jpg":"1024x682","o_17538678_640.jpg":"640x426","o_17538678_480.jpg":"480x320","o_17538678_340.jpg":"340x226","o_17538678_220.jpg":"220x146","h_17538678_1280.jpg":"1280x854","h_17538678_1024.jpg":"1024x683","h_17538678_640.jpg":"640x427","h_17538678_480.jpg":"480x320","h_17538678_340.jpg":"340x227","h_17538678_220.jpg":"220x147","pp_17538678_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538678_1024.jpg":"805x1024","pp_17538678_640.jpg":"503x640","pp_17538678_480.jpg":"377x480","pp_17538678_340.jpg":"267x340","pp_17538678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1319","hd_17538676_1920.jpg":"1920x1080","k_17538676_1280.jpg":"1280x1280","k_17538676_1024.jpg":"1024x1024","k_17538676_640.jpg":"640x640","k_17538676_480.jpg":"480x480","k_17538676_340.jpg":"340x340","k_17538676_220.jpg":"220x220","o_17538676_1280.jpg":"1280x879","o_17538676_1024.jpg":"1024x703","o_17538676_640.jpg":"640x439","o_17538676_480.jpg":"480x329","o_17538676_340.jpg":"340x233","o_17538676_220.jpg":"220x151","h_17538676_1280.jpg":"1280x854","h_17538676_1024.jpg":"1024x683","h_17538676_640.jpg":"640x427","h_17538676_480.jpg":"480x320","h_17538676_340.jpg":"340x227","h_17538676_220.jpg":"220x147","pp_17538676_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538676_1024.jpg":"805x1024","pp_17538676_640.jpg":"503x640","pp_17538676_480.jpg":"377x480","pp_17538676_340.jpg":"267x340","pp_17538676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538686_1920.jpg":"1920x1080","k_17538686_1280.jpg":"1280x1280","k_17538686_1024.jpg":"1024x1024","k_17538686_640.jpg":"640x640","k_17538686_480.jpg":"480x480","k_17538686_340.jpg":"340x340","k_17538686_220.jpg":"220x220","o_17538686_1280.jpg":"1280x853","o_17538686_1024.jpg":"1024x682","o_17538686_640.jpg":"640x426","o_17538686_480.jpg":"480x320","o_17538686_340.jpg":"340x226","o_17538686_220.jpg":"220x146","h_17538686_1280.jpg":"1280x854","h_17538686_1024.jpg":"1024x683","h_17538686_640.jpg":"640x427","h_17538686_480.jpg":"480x320","h_17538686_340.jpg":"340x227","h_17538686_220.jpg":"220x147","pp_17538686_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538686_1024.jpg":"805x1024","pp_17538686_640.jpg":"503x640","pp_17538686_480.jpg":"377x480","pp_17538686_340.jpg":"267x340","pp_17538686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538618_1920.jpg":"1920x1080","k_17538618_1280.jpg":"1280x1280","k_17538618_1024.jpg":"1024x1024","k_17538618_640.jpg":"640x640","k_17538618_480.jpg":"480x480","k_17538618_340.jpg":"340x340","k_17538618_220.jpg":"220x220","o_17538618_1280.jpg":"1280x853","o_17538618_1024.jpg":"1024x682","o_17538618_640.jpg":"640x426","o_17538618_480.jpg":"480x320","o_17538618_340.jpg":"340x226","o_17538618_220.jpg":"220x146","h_17538618_1280.jpg":"1280x854","h_17538618_1024.jpg":"1024x683","h_17538618_640.jpg":"640x427","h_17538618_480.jpg":"480x320","h_17538618_340.jpg":"340x227","h_17538618_220.jpg":"220x147","pp_17538618_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538618_1024.jpg":"805x1024","pp_17538618_640.jpg":"503x640","pp_17538618_480.jpg":"377x480","pp_17538618_340.jpg":"267x340","pp_17538618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1524","hd_17538568_1920.jpg":"1920x1080","k_17538568_1280.jpg":"1280x1280","k_17538568_1024.jpg":"1024x1024","k_17538568_640.jpg":"640x640","k_17538568_480.jpg":"480x480","k_17538568_340.jpg":"340x340","k_17538568_220.jpg":"220x220","o_17538568_1280.jpg":"1280x1016","o_17538568_1024.jpg":"1024x812","o_17538568_640.jpg":"640x508","o_17538568_480.jpg":"480x381","o_17538568_340.jpg":"340x269","o_17538568_220.jpg":"220x174","h_17538568_1280.jpg":"1280x854","h_17538568_1024.jpg":"1024x683","h_17538568_640.jpg":"640x427","h_17538568_480.jpg":"480x320","h_17538568_340.jpg":"340x227","h_17538568_220.jpg":"220x147","pp_17538568_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538568_1024.jpg":"805x1024","pp_17538568_640.jpg":"503x640","pp_17538568_480.jpg":"377x480","pp_17538568_340.jpg":"267x340","pp_17538568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538538_1920.jpg":"1920x1080","k_17538538_1280.jpg":"1280x1280","k_17538538_1024.jpg":"1024x1024","k_17538538_640.jpg":"640x640","k_17538538_480.jpg":"480x480","k_17538538_340.jpg":"340x340","k_17538538_220.jpg":"220x220","o_17538538_1280.jpg":"1280x853","o_17538538_1024.jpg":"1024x682","o_17538538_640.jpg":"640x426","o_17538538_480.jpg":"480x320","o_17538538_340.jpg":"340x226","o_17538538_220.jpg":"220x146","h_17538538_1280.jpg":"1280x854","h_17538538_1024.jpg":"1024x683","h_17538538_640.jpg":"640x427","h_17538538_480.jpg":"480x320","h_17538538_340.jpg":"340x227","h_17538538_220.jpg":"220x147","pp_17538538_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538538_1024.jpg":"805x1024","pp_17538538_640.jpg":"503x640","pp_17538538_480.jpg":"377x480","pp_17538538_340.jpg":"267x340","pp_17538538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17538502_1920.jpg":"1920x1080","k_17538502_1280.jpg":"1280x1280","k_17538502_1024.jpg":"1024x1024","k_17538502_640.jpg":"640x640","k_17538502_480.jpg":"480x480","k_17538502_340.jpg":"340x340","k_17538502_220.jpg":"220x220","o_17538502_1280.jpg":"1280x853","o_17538502_1024.jpg":"1024x682","o_17538502_640.jpg":"640x426","o_17538502_480.jpg":"480x320","o_17538502_340.jpg":"340x226","o_17538502_220.jpg":"220x146","h_17538502_1280.jpg":"1280x854","h_17538502_1024.jpg":"1024x683","h_17538502_640.jpg":"640x427","h_17538502_480.jpg":"480x320","h_17538502_340.jpg":"340x227","h_17538502_220.jpg":"220x147","pp_17538502_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538502_1024.jpg":"805x1024","pp_17538502_640.jpg":"503x640","pp_17538502_480.jpg":"377x480","pp_17538502_340.jpg":"267x340","pp_17538502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_17538362_1920.jpg":"1920x1080","k_17538362_1280.jpg":"1280x1280","k_17538362_1024.jpg":"1024x1024","k_17538362_640.jpg":"640x640","k_17538362_480.jpg":"480x480","k_17538362_340.jpg":"340x340","k_17538362_220.jpg":"220x220","o_17538362_1280.jpg":"1280x809","o_17538362_1024.jpg":"1024x647","o_17538362_640.jpg":"640x404","o_17538362_480.jpg":"480x303","o_17538362_340.jpg":"340x214","o_17538362_220.jpg":"220x139","h_17538362_1280.jpg":"1280x854","h_17538362_1024.jpg":"1024x683","h_17538362_640.jpg":"640x427","h_17538362_480.jpg":"480x320","h_17538362_340.jpg":"340x227","h_17538362_220.jpg":"220x147","pp_17538362_1280.jpg":"1006x1280","pp_17538362_1024.jpg":"805x1024","pp_17538362_640.jpg":"503x640","pp_17538362_480.jpg":"377x480","pp_17538362_340.jpg":"267x340","pp_17538362_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7436651 Threads: 2 Questions: 1598839444 Slow queries: 4745520 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110490595 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja-1092023 [printLink] => /mozaik/zivot/zapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja-1092023?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635846 [name] => pogreb princa Philipa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-12 08:49:08 [main_article_id] => 0 [alias] => pogreb-princa-philipa [link] => /tag/pogreb-princa-philipa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kraljevska sahrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U dvorcu Windsor pokopan princ Philip: tuga združila posvađane prinčeve Harryja i Williama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-34-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538722.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dominic Lipinski/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538722.jpg [title] => Dominic Lipinski/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539890.jpg [title] => Danny Lawson/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539858.jpg [title] => Aaron Chown/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539822.jpg [title] => Alastair Grant/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539818.jpg [title] => Yui Mok/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539796.jpg [title] => Justin Tallis/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539688.jpg [title] => Leon Neal/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539776.jpg [title] => Leon Neal/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17539676.jpg [title] => Hannah Mckay/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538762.jpg [title] => Victoria Jones/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538718.jpg [title] => Leon Nea/AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538772.jpg [title] => Jonathan Brady/AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538780.jpg [title] => Victoria Jones/AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538784.jpg [title] => Adrian Dennis/AFP ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538730.jpg [title] => Jonathan Brady/AFP ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538728.jpg [title] => Jonathan Brady/AFP ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538720.jpg [title] => Adrian Dennis/AFP ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538706.jpg [title] => Kirsty Wigglesworth/AFP ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538748.jpg [title] => Victoria Jones/AFP ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538678.jpg [title] => Victoria Jones/AFP ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538676.jpg [title] => Victoria Jones/AFP ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538686.jpg [title] => Oli Scarff/AFP ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538618.jpg [title] => Leon Neal/AFP ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538568.jpg [title] => Jonathan Brady/AFP ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538538.jpg [title] => Hannah Mckay/AFP ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538502.jpg [title] => Hannah Mckay/AFP ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/17/17538362.jpg [title] => Adrian Dennis/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pogreb princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II., ipak je ujedinio zavađenu braću.

Jedna od najupečatljivijih scena subotnjeg pogreba u dvorcu Windsor bila je kad su nakon završetka ceremonije u kapelici sv. Jurja prinčevi William i Harry zajedno stajali ispred kapelice dok je kraljica odlazila.

---

image
Alastair Grant/AFP
---

---

image
Aaron Chown/AFP
---

Harry je razgovarao s nevjestom, vojvotkinjom Kate, a potom su njih troje zajedno, Harry između Kate i Williama, otišli prema dvorcu. Posljednje što su kamere u direktnom prijenosu uspjele uhvatiti bilo je kako William i Harry sami, razgovarajući, odlaze među ostalim članovima obitelji koji su bili na pogrebu princa Philipa.

---

image
Yui Mok/AFP
---

Čini se kako je tuga za voljenim djedom, čemu su se mnogi nadali, ipak odigrala ulogu na putu pomirenja među nekad nerazdvojnom braćom u čiji je odnos golemi raskol unijela Harryjeva odluka da sa suprugom Meghan Markle napusti kraljevsku obitelj, a još više bombastični intervju što su ga nedavno dali Oprah Winfrey.

I dok je njihov dolazak na pogreb, u maloj pogrebnoj povorci iza lijesa princa Philipa, kad je između njih, po kraljičinom nalogu, hodao Peter Phillips, sin princeze Anne, njihov odlazak nije bio izrežiran, bilo je to spontano ponašanje braće koja moraju raščistiti puno toga, a pogreb njihovog djeda je možda bio prvi korak na tom putu.

---

image
Justin Tallis/AFP
---

No vjerojatno najdrljivija scena pogreba princa Philipa bila je usamljena, tužna figura kraljice Elizabete koja se oprostila od voljenog supruga s kojim je bila u braku više od 73 godine, a tijekom tog razdoblja on je bio njezina stijena, kako je sama govorila, nepresušan izvor podrške.

Zbog epidemiloških mjera pogrebu je moglo prisustvovati samo 30 osoba, uz kraljicu Elizabetu to su bila njezina i Philipova djeca i unuci s bračnim partnerima, kao i nekoliko bliskih rođaka s kraljičine i Philipove strane obitelji.

Jedina osoba izvan kruga kraljevske obitelji koja je pozvana na pogreb bila je Penelope Knatchbull, grofica Mountbatten od Burme, Philipova dugogodišnja partnerica u vožnji kočija, prijateljica i osoba od povjerenja.

Trudna Meghan nije bila sa suprugom Harryjem na pogrebu, mnogi tvrde na preporuku liječnika, iako su njezini prijatelji tvrdili da nije željela doći kako ne bi bila u središtu pozornosti.

Osobni stijeg

Posljednji ispraćaj princa Philipa, koji je preminuo 9. travnja u dobi od 99 godina, bio je ceremonijalni pogreb kojim se odala počast Philipovoj uspješnoj vojnoj karijeri koje se odrekao kad je njegova supruga postala kraljica.

---

image
Leon Neal/AFP
---

Ostao je posvećen različitim rodovima vojske s počasnim zapovjednim titula, naročito kraljevskoj mornarici čiji je pripadnik svojevremeno bio i borio se u Drugom svjetskom ratu.

Zbog epidemioloških mjera kraljica je, uronjena u tugu, ali čvrsta kao i svih godina svoje vladavine, sjedila sama, svi koji su prisustvali pogrebu morali su poštivati epidemiološke mjere i nositi maske.

Lijes s posmrtnim ostacima princa Philipa dovezen je pred stepenište kapelice sv. Jurja na modificiranom Land Roveru Defenderu na čijem je dizajnu sam dugo godina radio. Lijes je bio prekriven njegovim osobnim stijegom sa četiri polja posvećena Danskoj i Grčkoj čiji je princ bio prije ženidbe s Elizabetom, njegovoj obitelji Mountbatten i Edinburghu čiju je vojvodsku tiulu nosio.

Na lijesu su bili i cvjetni aranžman kojeg je kraljica odabrala, Philipova mornarička kapa i mač, a na oltaru kapelice sv. Jurja bio je izložen samo mali dio njegovih brojnih medalja koje je on osobno odabrao.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Pokojni princ Philip desetljećima je sudjelovao u osmišljavanju svog pogreba i šalio se kako su mnogi s kojima je surađivao umrli prije njega. Jednostavni, ali tradicionalni pogreb održavao je njegove želje, ali prije svega je bio slavio njegov život posvećen kraljici, zemlji i Commonwealthu, kao i obitelji čija je on bio glava dok je Elizabeta bila vladarica.

Nakon ceremonije koju su predvodili dekan Windsora i nadbiskup Canterburryja, lijes princa Philipa je, a kamere nisu snimale te posljednje trenutke oproštaja, spušten u kriptu kapelice sv. Jurja gdje će ostati do Elizabetine smrti.

Ona želi biti sahranjena u memorijalnog kapelici njezinog oca, kralja Georgea VI., uz svoje roditelje i sestru Margaret, a tu će onda biti premješteni i Philipovi posmrtni ostaci.

---

image
Danny Lawson/AFP
---

Lijes s tijelom britanskog princa Philipa, na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera u subotu je prevezen u kraljevsku kriptu dvorca Windsor gdje će biti pokopan, a pješice ga je slijedila povorka starijih članova kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone u Bentleyu dok se lijes s vojvodom od Edinburgha kretao prema kapeli svetog Jurja.

U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je prekriven zastavom vojvode od Edinburgha čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Povorku su predvodili članovi kraljičine garde, a slijedili su je visoki vojni dužnosnici.

Povorka s lijesom zastala je kako bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini, a pucanj ispaljen s istočnog travnjaka dvorca Windsor označit će početak i kraj ceremonije.

Dok su kraljevski marinci lijes princa Philipa prenosili s Land Rovera u kapelu sv. Jurja nastupila je potpuna tišina, piše Jutarnji list.

---

image
Kirsty Wigglesworth/AFP
---

Lijes je postavljen na izdignutu kapelu u platformi, a članovi kraljevske obitelji smješteni su na svoja mjesta u kapeli, a zbor je zapjevao.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Lijes princa Philipa započeo je put do kapele sv. Jurja. Nekoliko nosača ga je podiglo s odra u dvorcu Windsor i smjestilo na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao, a potom su prošli kroz ogradu dvorca.

---

image
Adrian Dennis/AFP
---

Članovi najuže obitelji princa Philipa koji će u njegovoj pogrebnoj povorci hodati iza kraljevske obitelji zauzeli su svoje položaje.

---

image
Adrian Dennis/AFP
---

---

image
Hannah Mckay/AFP
---

Među njima je privatni tajnik pokojnog vojvode od Edinburgha brigadir Archie Miller-Bakewell, a pridružio mu se i Philipov bivši službenik za osobnu zaštitu iz Metropolitanske policije te njegova dva bivša službenika i dva bivša paža.

---

image
Oli Scarff/AFP
---

Najstarija djeca princa Philipa - Charles, princ od Walesa i princeza Anne - predvode pogrebnu povorku, a slijede ih njihova braća i sestre grof od Wessexa i vojvoda od Yorka.

---

image
Leon Nea/AFP
---

---

image
Victoria Jones/AFP
---

U trećem redu je vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea, a između dvojice kraljevske braće njihov je rođak Peter Phillips.

Viceadmiral Tim Lawrence, suprug princeze Anne i kraljičin nećak grof od Snowdona posljednji su članovi obitelji koji sudjeluju u povorci.

Kraljica je napustila dvorac Windsor kako bi prisustvovala sprovodu supruga. Ona je u Bentleyju, na začelju kolone.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Ovo je prvi put da je viđena u javnosti otkako je objavila da je princ Philip umro.

Vojni glazbenici odsvirali su državnu himnu nakon što je kraljica, kojoj se pridružila jedna od njezinih dama, napustila dvorac.

Podsjetimo, samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Princ Charles i princ William stigli su u dvorac Windsor sa svojim suprugama kako bi se uz kraljicu oprostili od oca i djeda, princa Philipa.

---

image
Victoria Jones/AFP
---

Ožalošćeni Charles, princ od Walesa, koji je ronio suze za svojim pokojnim ocem ovog tjedna gledajući posljednje počasti ostavljene njemu u čast u Buckinghamskoj palači, izgledao je izrazito sjetno, što se vidjelo unatoč crnoj maski, dok su ga vozili u dom njegove majke u Berkshireu.

---

image
Hannah Mckay/AFP
---

Njegova supruga Camilla stigla je odvojeno baš u trenutku kad su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Catherine, koja je nosila kraljičine bisere, napustili Kensingtonsku palaču.

Ubrzo su u dvorac stigli i drugi, poput unuke princa Philipa, Zare Tindall, kćeri princeze Anne, i njezin suprug Mike, koji su se činili neobično dobro raspoloženi.

Nakon njih je u dvorac stigla i grofica Mountbatten od Burme, Penelope Knatchbull, koja je oduvijek bila jedna od najbližih pratiteljica i kraljice i pokojnog vojvode od Edinburgha.

Princa Harryja fotografi još nisu uhvatili. Podsjetimo, bit će ovo prvi put da će se William i Catherine, vojvode od Cambridgea, susresti s Harryjem nakon što su im se nakon Megxita narušili odnosi, koji su se dodatno pogoršali nakon što su Sussexi, Harry i Meghan dali bombastičan intervju Oprah Winfrey u trenucima dok je sada pokojni princ Philip, tada znatno narušenog zdravlja, bio u bolnici.

Oko dvorca Windsor, unatoč aktualnoj pandemiji, okupio se veliki broj građana koji se nadaju vidjeti kraljevski konvoj na putu iz dvorca do kapele, a ispred dvorca Windsor marširaju vojnici.

Istovremeno, u kapelu sv. Jurja, u kojoj će se održati sahrana princa Philipa, ušao je nadbiskup od Canterburyja Justin Welby.

Lijes u kojem počiva princ Philip u 11 sati po lokalnom vremenu, prekriven stijegom, zajedno s njegovim mačem, mornaričkom kapom i cvjetnim vijencem na vrhu, pripadnici Kraljičine satnije, 1. bataljuna grenadirske garde, premjestili su iz privatne kapelice u Unutrašnju dvoranu dvorca Windsor.

---

image
Jonathan Brady/AFP
---

Prvi ožalošćeni već su stigli dvorac Windsor gdje se kraljica Elizabeta II. priprema oprostiti od svog supruga, princa Philipa, koji je dugi niz godina bio njezin oslonac. Dok su ožalošćeni gosti u dvorcu pratili premještanje prinčevog lijesa, u kapeli sv. Jurja u kojoj će poslijepodne biti sahranjen britanski princ sve je spremno i svi su radovi finalizirani. Prinčeve medalje i ostale insignije koje je sam pomno odabrao čekaju pažljivo izložene na baršunastim jastucima.

Tu je njegova kraljevska medalje vojvode od Edinburgha, svečana palica feldmaršala, krila Kraljevskih zračnih snaga i medalje iz Danske i Grčke koje su postavljene na oltar kapele svetog Jurja kako bi obilježile odlazak 'djeda nacije'.

Nekoliko minuta kasnije konvoj pogrebnih automobila prošao je kroz glavna vrata pod budnim okom kraljičine garde, dok su vojnici na konjima kaskali na terenu oko dvorca na kojem će se okupiti ukupno 700 pripadnika oružanih snaga. Dvorac štiti tzv. 'čelični prsten' koji predvodi oružana jedinica Metropolitanske policije.

Deseci milijuna ljudi u Britaniji i širom svijeta promatrat će najvažniji kraljevski sprovod otkako je 2002. godine preminula kraljica majka - kraljica Elizabeta, majka sadašnje kraljice Elizabete II.

Sam princ Philip planirao je svoj pogreb posljednjih 20 godina. No zbog pandemijskih uvjeta planovi su morali biti prilagođeni aktualnom stanju. Ljudi koji su Philipa najbolje poznavali rekli su da bi bio zadovoljan ovim izmjenama, bez gužve, jer je uvijek isticao da ne želi 'veliku frku' u slučaju svoje smrti.

Valja istaknuti da će oči cijelog svijeta biti uprte u princa Harryja i princa Williama, koji će se vidjeti prvi put nakon zahlađenja odnosa zbog Megxita. Kraljevski pomoćnici priznaju, piše Daily Mail, da je situacija oko zavađenih prinčeva vrlo napeta i nelagodna stoga se pazi na svaku riječ.

Jučer su se održale posljednje pripreme za sprovod princa Philipa koji će se održati danas u kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor. Vojvoda od Edinburgha, suprug kraljice Elizabete II., umro je 9. travnja u dobi od 99 godina, a njegovo tijelo trenutačno počiva u privatnoj kapeli dvorca, prekriveno prinčevim stijegom i s vijencem na vrhu.

Iako su se aranžmani za sprovod pripremali dugi niz godina, ceremonija se morala prilagoditi epidemiološkim mjerama. Na ceremoniji će biti samo 30 uzvanika, a Buckinghamska palača poručila je da se kraljica suočila s ''nekim vrlo teškim'' odlukama pri odabiru ožalošćenih iz prvobitno planiranih 800 uzvanika te je željela da budu zastupljene sve grane obitelji njezina supruga.

Unatoč smanjenom broju okupljenih, spomen će zadržati tradicije kraljevskog sprovoda i bit će "odraz vojne pripadnosti i osobnih elemenata života njegova kraljevskog veličanstva", rekao je u četvrtak glasnogovornik palače. Sprovod će početi u 15 sati po lokalnom vremenu iznošenjem tijela na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao. Povorku do pogrebne službe predvodit će orkestar grenadirske garde, a slijedit će ga garda kraljevske straže, poznate pod nazivom The Household Division.

Uz lijes će hodati četvero vojvodine djece - Charles, princ od Walesa, kraljevska princeza Anne, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, grof od Wessexa - te njegovi unuci princ William, vojvoda od Cambridgea, i princ Harry, vojvoda od Sussexa. Među ostalim ožalošćenima, u povorci će biti Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, i Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea. Vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle, neće prisustvovati jer je zbog rizične trudnoće ostala u SAD-u. Prinčevi Harry i William neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti lijes.

Između njih bit će njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca. Tijekom drugog dijela procesije William će hodati uz Petera, a iza njih će biti princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret, kraljičine sestre. Kraljica će do kapelice stići Bentleyjem na začelju kolone. Samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu. U skladu s epidemiološkim mjerama, uzvanici će unutar kapelice nositi maske i održavati fizičku distancu, a kraljica će sjediti sama. Nakon mise vojvodu će pohraniti u dio kapelice za kraljevsku obitelj. U kapelici će biti izloženi, osim njegove zastave, mornarička kapa i mač te drugi predmeti koji simbolički prikazuju Philipov život i službu.

Ratna uzbuna

Princ Philip sam je odlučivao o detaljima pogreba, među kojima su i posebno napravljena mrtvačka kola Land Rover, koja je vojvoda pomogao dizajnirati tijekom 16 godina. Zatražio je da budu vojno zelene boje i pomogao je dizajnirati otvoreni gornji stražnji dio automobila. Vojvoda od Edinburgha odabrao je medalje, odlikovanja i obilježja koja će biti na oltaru za njegov sprovod. Na njegov poseban zahtjev trubači kraljevskih marinaca će u čast Philipove službe u Kraljevskoj mornarici tijekom Drugoga svjetskog rata odsvirati ratnu uzbunu i "Last post", skladbu koja označava da je vojnik otišao na posljednji počinak.

Kraljica je odlučila da kraljevska obitelj koja će prisustvovati neće nositi vojne uniforme, nego civilnu odjeću. Predviđeni su počasni plotuni i zvonjava zvona tijekom povorke. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog zrakoplovstva pružit će svečanu potporu tijekom sprovoda. Na dan sprovoda prestaje razdoblje žalosti za naciju. Kraljevska obitelj bit će još dva tjedna u koroti. Diljem zemlje u 15 sati održat će se minuta šutnje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dominic Lipinski/AFP Danny Lawson/AFP Aaron Chown/AFP Alastair Grant/AFP Yui Mok/AFP Justin Tallis/AFP Leon Neal/AFP Leon Neal/AFP Hannah Mckay/AFP Victoria Jones/AFP Leon Nea/AFP Jonathan Brady/AFP Victoria Jones/AFP Adrian Dennis/AFP Jonathan Brady/AFP Jonathan Brady/AFP Adrian Dennis/AFP Kirsty Wigglesworth/AFP Victoria Jones/AFP Victoria Jones/AFP Victoria Jones/AFP Oli Scarff/AFP Leon Neal/AFP Jonathan Brady/AFP Hannah Mckay/AFP Hannah Mckay/AFP Adrian Dennis/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja-1092023 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca085a73d29d172b338c547dd0cff803f27cc6b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+dvorcu+Windsor+pokopan+princ+Philip%3A+tuga+zdru%C5%BEila+posva%C4%91ane+prin%C4%8Deve+Harryja+i+Williama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja-1092023 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzapoceo-pogreb-princa-philipa-stigla-je-kraljica-a-marinci-su-unijeli-lijes-u-kapelu-sv-jurja-1092023 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kraljevska sahrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotKraljevska sahrana

U dvorcu Windsor pokopan princ Philip: tuga združila posvađane prinčeve Harryja i Williama

Piše Marija Čović, Hina, Karla Juničić, Petra Plivelić/JL
17. travnja 2021. - 18:04

Pogreb princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II., ipak je ujedinio zavađenu braću.

Jedna od najupečatljivijih scena subotnjeg pogreba u dvorcu Windsor bila je kad su nakon završetka ceremonije u kapelici sv. Jurja prinčevi William i Harry zajedno stajali ispred kapelice dok je kraljica odlazila.

Harry je razgovarao s nevjestom, vojvotkinjom Kate, a potom su njih troje zajedno, Harry između Kate i Williama, otišli prema dvorcu. Posljednje što su kamere u direktnom prijenosu uspjele uhvatiti bilo je kako William i Harry sami, razgovarajući, odlaze među ostalim članovima obitelji koji su bili na pogrebu princa Philipa.

Čini se kako je tuga za voljenim djedom, čemu su se mnogi...

#POGREB PRINCA PHILIPA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:34