stdClass Object ( [id] => 1355364 [title] => Šibenčanka o borbi s neizlječivom bolesti: ‘Zovem se Suzana i opravdavam to ime. Tijelo me peče kao da sam u vulkanu‘ [alias] => sibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Zovem se Suzana i zaista opravdavam to ime!

Posve otvoreno, bez susprezanja i bojazni da bi mogla biti krivo shvaćena ili da bi joj se netko mogao čak i narugati zbog priznanja da na mnoge stvari vrlo emotivno reagira pa joj suze lako poteku, govori Šibenčanka Suzana Čelić, žena koja, umjesto da u naponu snage i godina koje ima gura planine i pokreće stvari, kako voli reći, već se godinama mora nositi s teškom bolesti s tisuću lica!

Nesuđenoj frizerki, a kasnije ponosnoj vlasnici diplome specijalistice menadžmenta, strastvenoj zaljubljenici u fotografiju i članici Fotokluba Šibenik, liječnici su te 2014. godine utvrdili dijagnozu.

Sve je stalo u dvije riječi, a Suzani se u tom trenutku cijeli svijet srušio!

- Kada su mi rekli da imam multiplu sklerozu, to je bio šok. Naravno da su suze potekle! Premda, možda će okrutno zvučati, ali to je bio logični slijed svega što mi se događalo u životu i koliko sam se forsirala. Zato danas svima kažem, slušajte svoje tijelo, naučite prepoznavati znakove koje vam šalje. Vjerujte, tijelo pamti i sve će vratiti. I to s kamatama. Bolje je zaustaviti se dva koraka prije, nego pola koraka iza pa da izgorite – govori Suzana, koja za razliku od većine oboljelih od multiple koji imaju tzv. relapsno-remitirajući oblik, gdje se izmjenjuju razdoblja pogoršanja i poboljšanja, ima teži, sekundarno progresivni oblik multiple pa neurološke ispade, tj. relapse ili šubove, više ni ne broji.

---

image

Mladoj Šibenčanki utvrđen je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Multipla je, reći će Suzana, teška autoimuna bolest koja pogađa ljude u dobi od 20 do 50 godina, prema sve više obolijevaju i mladi, a najmlađa pacijentica u Hrvatskoj je 8-godišnja djevojčica iz Dubrovnika. I koliko god bi sumnja na tu bolest mnoge odmah mogla natjerati da "guglaju", to je posljednje što bi trebali napraviti, jer će se susresti s morem zbunjujućih i netočnih informacija, savjetuje Suzana.

Prvi znak je umor

Zbog bolesti ova mlada žena nije se ni dana uspjela posvetiti zanimanju za koje se mukotrpno školovala, ali je sebe pronašla u volontiranju i radu u Društvu za multiplu sklerozu Šibensko-kninske županije, u kojoj već godinama obnaša funkciju dopredsjednice.

Stanje joj se u proteklih desetak godina pogoršalo, pa Suzana danas više ne može ni hodati bez hodalice, a uskoro očekuje i svoja prva tzv. aktivna invalidska kolica. Dugo im se opirala, ali budući da se brzo umara te joj je i s hodalicom teško hodati, premda na nju može sjesti, čak se i voziti ako je netko drugi gura, u invalidskim kolicima će to moći sama raditi. Tako će, kaže, biti pokretljivija, a time i samostalnija.

Multipla je i Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas kada se okrene iza sebe zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana. No, znakove koje joj je tijelo slalo nije prepoznavala. Prvi i najočitiji bio je stalni umor. Pripisivala ga je, međutim, turbulentnom načinu života i nekim drugim zdravstvenim problemima.

- Rođena sam kao nedonošče i cijelo djetinjstvo sam bila stalno prehlađena. U pubertetu su počele alergije. Kasnije sam imala astmatične napadaje, zbog čega sam morala ostaviti posao frizerke koji sam jako voljela. Prekvalificirala sam se i završila za knjigovođu, ali tu nisam stala. Bila sam puna elana i nisam sebi mogla dopustiti da budem bez zvanja. Upisala sam studij turističkog menadžmenta na šibenskom Veleučilištu.

Nakon završenog dodiplomskog, upisala sam još dvije godine specijalističkog studija menadžmenta – prisjeća se Suzana razdoblja u kojem je, sada to priznaje i naziva pravim imenom, doslovno pregarala. Na početku studija otkriven joj je i operiran tumor na hipofizi. Paralelno sa studijem i polaganjem ispita, radila je kao prodavačica u trgovini cipela i brinula se o dvoje male djece i kućanstvu, jer joj je muž kao vlasnik tvrtke tada često bio na terenu!

---

image

Suzana je dopredsjednica Društva multiple skleroze Šibensko-kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Kako sam sve to uspijevala, danas uopće ne mogu shvatiti, ali znam da je to tijelu bio ogroman šok. Kada sam operirala tumor na mozgu, mislila sam da su riješeni svi moj zdravstveni problemi. Taj strašni umor koji sam osjećala pripisivala sam svim svojim obvezama. Za vrijeme ispitnih rokova spavala bih u prosjeku tri sata u komadu. Za više nisam imala vremena! Kako sam nakon operacije tumora zbog kontrole radila magnetske rezonancije, uočene su lezije na mozgu, čak su se vremenom i proširile, ali sve se to nekako tumačilo kao posljedica tumora hipofize – govori Suzana.

No, s vremenom se počeo javljati tremor, nestabilnost i drhtanje u nogama te neobjašnjiv i čudan osjećaj težine kao da joj netko "noge povlači prema dolje"! Ali to joj nije bilo dovoljno da "digne ručnu"! Čak ni onda kada je izgubila osjet od struka naniže. Čudno se osjećala zbog toga, ali budući da je imala kontrolu nad pokretima, to je nije dovoljno prestrašilo i natjeralo da potraži pomoć liječnika. Da je vrag odnio šalu, Suzana je shvatila kada se jednom na poslu porezala a da to uopće nije primijetila. Krv na majici vidjele su kolegice te su je pitale što joj se dogodilo. Otišla je na Hitnu, ne zbog same rane, jer nije bila velika i krvarenje je brzo stalo, ali je shvatila da se nešto događa s njezinim tijelom kada nije bila u stanju primijetiti da se ozlijedila niti je osjetila bol!

Iz svoje kože ne možete

- Meni ni u tom trenutku nije bilo jasno koliko je situacija ozbiljna. Bilo je ljeto i na Hitnoj je bila velika gužva. Puno turista, sunčanica i svašta nešto, a ja sam se popodne morala vratiti na posao. Tako sam otišla, a da nisam došla na red kod liječnika. Imala sam prijateljicu koja je radila u bolnici i kada sam joj to ispričala, natjerala me je da odem hitno na pregled kod neurologa – pripovijeda Suzana.

Kada je neurologinja koja ju je temeljito pregledala odredila da odmah ostane u bolnici kako bi se mogla obaviti lumbalna punkcija, postala je svjesna ozbiljnosti stanja u kojem se nalazi. Ubrzo joj je potvrđeno da boluje od multiple skleroze, a prvotni šok zamijenio je prkos. Uz podršku supruga i dvoje sad već velike djece: sina studenta i kćeri maturantice, Suzana uči živjeti s bolesti koja je nimalo ne mazi.

- Gotovo svaku godinu od potvrđene dijagnoze imala sam relapse. Utvrđen mi je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja. Imam stalne spazme i grčeve u nogama, da bih vrištala od boli. Najteža mi je bila 2018., kada sam cijelu godinu bila u kući i mogla se kretati samo od kreveta do zahoda. To mi je bilo grozno razdoblje puno depresije. Umor, koji je karakterističan za sve autoimune bolesti, prati me i danas, a malo više energije imam ujutro.

---

image

‘Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jednom, kada sam imala relaps, zaspala sam usred rečenice. Glava bi mi tresnula o stol da me sin nije prihvatio. Moj mi je neurolog rekao: "Suzana, iz svoje kože ne možete". Nisam to tada shvaćala, a sada mi je to motivacija za svaki dan. Ne mogu iz svoje kože ni kada me jako boli, kada me cijelo tijelo peče kao da sam u vulkanu, kada bih htjela zguliti svu kažu ili pobjeći od svojih nogu koje me toliko bole od grčeva. Ne mogu pobjeći od svega toga i moram naučiti kako se nositi s tim. Uspijevam polako. Treba mi vremena.

---

image

U prostoriji udruge članovi mogu obavljati vježbe te fizikalnu terapiju

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Nema predaje

Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko. Zato je svima oboljelim od multiple važna psihološka, možda i psihijatrijska pomoć i dobro je što se neke stvari u našem zdravstvenom sustavu mijenjaju pa sada mogu dobiti uputnicu za odlazak psihologu. Sada se i do terapije lakše dolazi nego prije, kada je morala proći godina dana od dijagnoze i dva liječena relapsa da biste mogli biti dobiti terapiju. Sada to ide čim vam se utvrdi multipla.

Suzana se tako iz dana u dan uči živjeti sa svojom multiplom. Prihvatila ju je, ali joj nije prijateljica, reći će uz smijeh. Nema predaje, dodaje, a svaka sitnica koju sama napravi za nju je velika pobjeda. Uostalom, život ionako čine male stvari. Premda, još uvijek osjeti bijes u sebi zbog čega se pita – zašto, zašto baš ja?! Naravno, odgovora – nema.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

POTRAGA ZA TERAPIJOM: Ništa nije upalilo

Osim velikih količina kortikosteroida koje je primala u prvoj fazi liječenja, Suzani Čelić liječnici su u nekoliko navrata pokušali odrediti terapiju za multiplu kako bi zaustavili napredovanje bolesti, no ništa do sada nije upalilo i svaku je terapiju zbog velikih i teških popratnih pojava i komplikacija morala prekinuti.

- Do sada sam tri puta neuspješno pokušala pronaći terapiju koja bi mi odgovarala. Ovo je četvrti pokušaj. Za desetak dana moram vaditi krv da vidimo kako tijelo reagira na lijek. Tada ćemo znati hoće li trebati opet prekinuti terapiju ili ću je ovaj put moći primiti do kraja - s nadom govori Suzana, kao što s nadom iščekuje i svoja prva invalidska kolica, vjerujući da će ponovno moći puno više vremena posveti i svom hobiju – fotografiranju, pa da jednoga dana, možda već i skoro, sugrađanima pokaže nove radove na svojoj prvoj samostalnoj izložbi!

---

---

OKRENULI NA ZAFRKANCIJU: Moja štake su Pat i Mat, a hodalica Suzuki

O bolesti je Suzana od početka otvoreno razgovarala sa svojim suprugom, sinom i kćeri. Dogovor je, kaže, da sve okrenu na šalu, pa je i štake, kao prvo Suzanino invalidsko pomagalo, kćer prozvala Ivica i Marica. Suzana ih je u početku iz očaja i nemoći, kada nitko od ukućana to nije mogao vidjeti, bacala preko cijele sobe.

- Kako sam i s tim štakama bila nespretna, ubrzo su preimenovane u Pat i Mat iz crtića A je to. Sada su djeca moju hodalicu nazvala Suzuki. Uvijek nastojimo okrenuti na šalu neke situacije oko moje bolesti. Tako mi je sin jednom u dućanu, kada sam se zateturala i izgubila ravnotežu, viknuo na sav glas: "Mama, opet si pila!". Svi su se, naravno, okrenuli, a istina je da ljude s multiplom često muče vrtoglavice i imaju nesiguran hod, zbog čega ljudi misle da su pijani, pa im čak i ne pomognu kada padnu. To su stigme s kojima se oboljeli od multiple i danas susreću!

---

---

NJIHOV RAD JE PREPOZNAT: Udruga je moj drugi dom

Društvo multiple skleroze Šibensko-kninske županije Suzanin je drugi dom. Kada je udruga krajem prošle godine dobila nagradu za volontiranje u kategoriji pravne osobe, kao organizator volontiranja Suzana je to primila s velikom radošću i zahvalnošću.

- Ta nam je nagrada na kraju prošle godine došla kao šlag na torti. Drago nam je da je naš rad prepoznat. Veliki je to poticaj za dalje, a imamo puno planova i radimo neke europske projekte. Udruga je osnovana 1999., ali pod ovim imenom djeluje od 2003. godine. Imamo 70-ak članova, što je polovica oboljelih od multiple u Šibensko-kninskoj županiji. Nastojimo u udruzi stvoriti takvo ozračje da nam je ona, ajmo reći, kao utočište gdje ćemo bez straha i predrasuda moći doći, ali koja će biti i mjesto smijeha i zabave, gdje ćemo se družiti, dobiti podršku, psihološku i svaku drugu, posebne fizioterapijske vježbe, informacije o bolesti, dostupnim terapijama i pravima, poput inkluzivnog dodatka i osobne asistencije, budući da su to novine koje od ove godine stupaju na snagu – rekla je Suzana Čelić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PREDAJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEMA PREDAJE 2 0 8093 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 11:43:21 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-14 17:07:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-14 17:06:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šibenčanka o borbi s neizlječivom bolesti: 'Zovem se Suzana i opravdavam to ime. Tijelo me peče kao da sam u vulkanu' page_title=Šibenčanka o borbi s neizlječivom bolesti: 'Zovem se Suzana i opravdavam to ime. Tijelo me peče kao da sam u vulkanu' [metakey] => suzana čelić, multipla skleroza, Šibenčanka, autoimuna bolest, društvo multiple skleroze šibenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271986.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271969.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271970.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271972.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271974.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271976.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271979.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271981.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271982.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271994.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271996.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271998.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26272002.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26271989.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Multipla je Suzani \u017eivot u trenu okrenula naglava\u010dke. Danas zna da je bolest po\u010dela puno prije negoli je dijagnosticirana, no nije prepoznavala znakove<\/p>","

Suzana je dopredsjednica Dru\u0161tva multiple skleroze \u0160ibensko-kninske \u017eupanije<\/p>","

\u2018Uvijek kada se pogor\u0161a tjelesno stanje, pogor\u0161a se i psihi\u010dko\u2018<\/p>","","","","

Mladoj \u0160iben\u010danki utvr\u0111en je stopostotni invaliditet i najvi\u0161i stupanj o\u0161te\u0107enja<\/p>","

Suzana se s te\u0161kom dijagnozom hrabro nosi skoro deset godina<\/p>","","

U prostoriji udruge \u010dlanovi mogu obavljati vje\u017ebe te fizikalnu terapiju<\/p>","","","","

U udruzi planiraju uskoro svojim \u010dlanovima ponuditi i terapiju ultrazvukom po Seltzeru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","41:41","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26271986_1920.jpg":"1920x1080","k_26271986_1280.jpg":"1280x1280","k_26271986_1024.jpg":"1024x1024","k_26271986_640.jpg":"640x640","k_26271986_480.jpg":"480x480","k_26271986_340.jpg":"340x340","k_26271986_220.jpg":"220x220","o_26271986_1280.jpg":"1280x853","o_26271986_1024.jpg":"1024x682","o_26271986_640.jpg":"640x426","o_26271986_480.jpg":"480x320","o_26271986_340.jpg":"340x226","o_26271986_220.jpg":"220x146","h_26271986_1280.jpg":"1280x854","h_26271986_1024.jpg":"1024x683","h_26271986_640.jpg":"640x427","h_26271986_480.jpg":"480x320","h_26271986_340.jpg":"340x227","h_26271986_220.jpg":"220x147","pp_26271986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271986_640.jpg":"640x814","pp_26271986_480.jpg":"480x611","pp_26271986_340.jpg":"340x432","pp_26271986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26271969_1920.jpg":"1920x1080","k_26271969_1280.jpg":"1280x1280","k_26271969_1024.jpg":"1024x1024","k_26271969_640.jpg":"640x640","k_26271969_480.jpg":"480x480","k_26271969_340.jpg":"340x340","k_26271969_220.jpg":"220x220","o_26271969_1280.jpg":"1280x1920","o_26271969_1024.jpg":"1024x1536","o_26271969_640.jpg":"640x960","o_26271969_480.jpg":"480x720","o_26271969_340.jpg":"340x510","o_26271969_220.jpg":"220x330","h_26271969_1280.jpg":"1280x854","h_26271969_1024.jpg":"1024x683","h_26271969_640.jpg":"640x427","h_26271969_480.jpg":"480x320","h_26271969_340.jpg":"340x227","h_26271969_220.jpg":"220x147","pp_26271969_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271969_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271969_640.jpg":"640x814","pp_26271969_480.jpg":"480x611","pp_26271969_340.jpg":"340x432","pp_26271969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26271970_1920.jpg":"1920x1080","k_26271970_1280.jpg":"1280x1280","k_26271970_1024.jpg":"1024x1024","k_26271970_640.jpg":"640x640","k_26271970_480.jpg":"480x480","k_26271970_340.jpg":"340x340","k_26271970_220.jpg":"220x220","o_26271970_1280.jpg":"1280x1920","o_26271970_1024.jpg":"1024x1536","o_26271970_640.jpg":"640x960","o_26271970_480.jpg":"480x720","o_26271970_340.jpg":"340x510","o_26271970_220.jpg":"220x330","h_26271970_1280.jpg":"1280x854","h_26271970_1024.jpg":"1024x683","h_26271970_640.jpg":"640x427","h_26271970_480.jpg":"480x320","h_26271970_340.jpg":"340x227","h_26271970_220.jpg":"220x147","pp_26271970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271970_640.jpg":"640x814","pp_26271970_480.jpg":"480x611","pp_26271970_340.jpg":"340x432","pp_26271970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_26271972_1920.jpg":"1920x1080","k_26271972_1280.jpg":"1280x1280","k_26271972_1024.jpg":"1024x1024","k_26271972_640.jpg":"640x640","k_26271972_480.jpg":"480x480","k_26271972_340.jpg":"340x340","k_26271972_220.jpg":"220x220","o_26271972_1280.jpg":"1280x804","o_26271972_1024.jpg":"1024x643","o_26271972_640.jpg":"640x402","o_26271972_480.jpg":"480x301","o_26271972_340.jpg":"340x213","o_26271972_220.jpg":"220x138","h_26271972_1280.jpg":"1280x854","h_26271972_1024.jpg":"1024x683","h_26271972_640.jpg":"640x427","h_26271972_480.jpg":"480x320","h_26271972_340.jpg":"340x227","h_26271972_220.jpg":"220x147","pp_26271972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271972_640.jpg":"640x814","pp_26271972_480.jpg":"480x611","pp_26271972_340.jpg":"340x432","pp_26271972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26271974_1920.jpg":"1920x1080","k_26271974_1280.jpg":"1280x1280","k_26271974_1024.jpg":"1024x1024","k_26271974_640.jpg":"640x640","k_26271974_480.jpg":"480x480","k_26271974_340.jpg":"340x340","k_26271974_220.jpg":"220x220","o_26271974_1280.jpg":"1280x853","o_26271974_1024.jpg":"1024x682","o_26271974_640.jpg":"640x426","o_26271974_480.jpg":"480x320","o_26271974_340.jpg":"340x226","o_26271974_220.jpg":"220x146","h_26271974_1280.jpg":"1280x854","h_26271974_1024.jpg":"1024x683","h_26271974_640.jpg":"640x427","h_26271974_480.jpg":"480x320","h_26271974_340.jpg":"340x227","h_26271974_220.jpg":"220x147","pp_26271974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271974_640.jpg":"640x814","pp_26271974_480.jpg":"480x611","pp_26271974_340.jpg":"340x432","pp_26271974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26271976_1920.jpg":"1920x1080","k_26271976_1280.jpg":"1280x1280","k_26271976_1024.jpg":"1024x1024","k_26271976_640.jpg":"640x640","k_26271976_480.jpg":"480x480","k_26271976_340.jpg":"340x340","k_26271976_220.jpg":"220x220","o_26271976_1280.jpg":"1280x1920","o_26271976_1024.jpg":"1024x1536","o_26271976_640.jpg":"640x960","o_26271976_480.jpg":"480x720","o_26271976_340.jpg":"340x510","o_26271976_220.jpg":"220x330","h_26271976_1280.jpg":"1280x854","h_26271976_1024.jpg":"1024x683","h_26271976_640.jpg":"640x427","h_26271976_480.jpg":"480x320","h_26271976_340.jpg":"340x227","h_26271976_220.jpg":"220x147","pp_26271976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271976_640.jpg":"640x814","pp_26271976_480.jpg":"480x611","pp_26271976_340.jpg":"340x432","pp_26271976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3538","hd_26271979_1920.jpg":"1920x1080","k_26271979_1280.jpg":"1280x1280","k_26271979_1024.jpg":"1024x1024","k_26271979_640.jpg":"640x640","k_26271979_480.jpg":"480x480","k_26271979_340.jpg":"340x340","k_26271979_220.jpg":"220x220","o_26271979_1280.jpg":"1280x2358","o_26271979_1024.jpg":"1024x1886","o_26271979_640.jpg":"640x1179","o_26271979_480.jpg":"480x884","o_26271979_340.jpg":"340x626","o_26271979_220.jpg":"220x405","h_26271979_1280.jpg":"1280x854","h_26271979_1024.jpg":"1024x683","h_26271979_640.jpg":"640x427","h_26271979_480.jpg":"480x320","h_26271979_340.jpg":"340x227","h_26271979_220.jpg":"220x147","pp_26271979_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271979_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271979_640.jpg":"640x814","pp_26271979_480.jpg":"480x611","pp_26271979_340.jpg":"340x432","pp_26271979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26271981_1920.jpg":"1920x1080","k_26271981_1280.jpg":"1280x1280","k_26271981_1024.jpg":"1024x1024","k_26271981_640.jpg":"640x640","k_26271981_480.jpg":"480x480","k_26271981_340.jpg":"340x340","k_26271981_220.jpg":"220x220","o_26271981_1280.jpg":"1280x853","o_26271981_1024.jpg":"1024x682","o_26271981_640.jpg":"640x426","o_26271981_480.jpg":"480x320","o_26271981_340.jpg":"340x226","o_26271981_220.jpg":"220x146","h_26271981_1280.jpg":"1280x854","h_26271981_1024.jpg":"1024x683","h_26271981_640.jpg":"640x427","h_26271981_480.jpg":"480x320","h_26271981_340.jpg":"340x227","h_26271981_220.jpg":"220x147","pp_26271981_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271981_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271981_640.jpg":"640x814","pp_26271981_480.jpg":"480x611","pp_26271981_340.jpg":"340x432","pp_26271981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26271982_1920.jpg":"1920x1080","k_26271982_1280.jpg":"1280x1280","k_26271982_1024.jpg":"1024x1024","k_26271982_640.jpg":"640x640","k_26271982_480.jpg":"480x480","k_26271982_340.jpg":"340x340","k_26271982_220.jpg":"220x220","o_26271982_1280.jpg":"1280x853","o_26271982_1024.jpg":"1024x682","o_26271982_640.jpg":"640x426","o_26271982_480.jpg":"480x320","o_26271982_340.jpg":"340x226","o_26271982_220.jpg":"220x146","h_26271982_1280.jpg":"1280x854","h_26271982_1024.jpg":"1024x683","h_26271982_640.jpg":"640x427","h_26271982_480.jpg":"480x320","h_26271982_340.jpg":"340x227","h_26271982_220.jpg":"220x147","pp_26271982_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271982_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271982_640.jpg":"640x814","pp_26271982_480.jpg":"480x611","pp_26271982_340.jpg":"340x432","pp_26271982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26271994_1920.jpg":"1920x1080","k_26271994_1280.jpg":"1280x1280","k_26271994_1024.jpg":"1024x1024","k_26271994_640.jpg":"640x640","k_26271994_480.jpg":"480x480","k_26271994_340.jpg":"340x340","k_26271994_220.jpg":"220x220","o_26271994_1280.jpg":"1280x853","o_26271994_1024.jpg":"1024x682","o_26271994_640.jpg":"640x426","o_26271994_480.jpg":"480x320","o_26271994_340.jpg":"340x226","o_26271994_220.jpg":"220x146","h_26271994_1280.jpg":"1280x854","h_26271994_1024.jpg":"1024x683","h_26271994_640.jpg":"640x427","h_26271994_480.jpg":"480x320","h_26271994_340.jpg":"340x227","h_26271994_220.jpg":"220x147","pp_26271994_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271994_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271994_640.jpg":"640x814","pp_26271994_480.jpg":"480x611","pp_26271994_340.jpg":"340x432","pp_26271994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_26271996_1920.jpg":"1920x1080","k_26271996_1280.jpg":"1280x1280","k_26271996_1024.jpg":"1024x1024","k_26271996_640.jpg":"640x640","k_26271996_480.jpg":"480x480","k_26271996_340.jpg":"340x340","k_26271996_220.jpg":"220x220","o_26271996_1280.jpg":"1280x805","o_26271996_1024.jpg":"1024x644","o_26271996_640.jpg":"640x402","o_26271996_480.jpg":"480x302","o_26271996_340.jpg":"340x213","o_26271996_220.jpg":"220x138","h_26271996_1280.jpg":"1280x854","h_26271996_1024.jpg":"1024x683","h_26271996_640.jpg":"640x427","h_26271996_480.jpg":"480x320","h_26271996_340.jpg":"340x227","h_26271996_220.jpg":"220x147","pp_26271996_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271996_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271996_640.jpg":"640x814","pp_26271996_480.jpg":"480x611","pp_26271996_340.jpg":"340x432","pp_26271996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_26271998_1920.jpg":"1920x1080","k_26271998_1280.jpg":"1280x1280","k_26271998_1024.jpg":"1024x1024","k_26271998_640.jpg":"640x640","k_26271998_480.jpg":"480x480","k_26271998_340.jpg":"340x340","k_26271998_220.jpg":"220x220","o_26271998_1280.jpg":"1280x846","o_26271998_1024.jpg":"1024x677","o_26271998_640.jpg":"640x423","o_26271998_480.jpg":"480x317","o_26271998_340.jpg":"340x224","o_26271998_220.jpg":"220x145","h_26271998_1280.jpg":"1280x854","h_26271998_1024.jpg":"1024x683","h_26271998_640.jpg":"640x427","h_26271998_480.jpg":"480x320","h_26271998_340.jpg":"340x227","h_26271998_220.jpg":"220x147","pp_26271998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271998_640.jpg":"640x814","pp_26271998_480.jpg":"480x611","pp_26271998_340.jpg":"340x432","pp_26271998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1107","hd_26272002_1920.jpg":"1920x1080","k_26272002_1280.jpg":"1280x1280","k_26272002_1024.jpg":"1024x1024","k_26272002_640.jpg":"640x640","k_26272002_480.jpg":"480x480","k_26272002_340.jpg":"340x340","k_26272002_220.jpg":"220x220","o_26272002_1280.jpg":"1280x738","o_26272002_1024.jpg":"1024x590","o_26272002_640.jpg":"640x369","o_26272002_480.jpg":"480x276","o_26272002_340.jpg":"340x196","o_26272002_220.jpg":"220x126","h_26272002_1280.jpg":"1280x854","h_26272002_1024.jpg":"1024x683","h_26272002_640.jpg":"640x427","h_26272002_480.jpg":"480x320","h_26272002_340.jpg":"340x227","h_26272002_220.jpg":"220x147","pp_26272002_1280.jpg":"1280x1628","pp_26272002_1024.jpg":"1024x1303","pp_26272002_640.jpg":"640x814","pp_26272002_480.jpg":"480x611","pp_26272002_340.jpg":"340x432","pp_26272002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26271989_1920.jpg":"1920x1080","k_26271989_1280.jpg":"1280x1280","k_26271989_1024.jpg":"1024x1024","k_26271989_640.jpg":"640x640","k_26271989_480.jpg":"480x480","k_26271989_340.jpg":"340x340","k_26271989_220.jpg":"220x220","o_26271989_1280.jpg":"1280x853","o_26271989_1024.jpg":"1024x682","o_26271989_640.jpg":"640x426","o_26271989_480.jpg":"480x320","o_26271989_340.jpg":"340x226","o_26271989_220.jpg":"220x146","h_26271989_1280.jpg":"1280x854","h_26271989_1024.jpg":"1024x683","h_26271989_640.jpg":"640x427","h_26271989_480.jpg":"480x320","h_26271989_340.jpg":"340x227","h_26271989_220.jpg":"220x147","pp_26271989_1280.jpg":"1280x1628","pp_26271989_1024.jpg":"1024x1303","pp_26271989_640.jpg":"640x814","pp_26271989_480.jpg":"480x611","pp_26271989_340.jpg":"340x432","pp_26271989_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7793214 Threads: 11 Questions: 1568798000 Slow queries: 4785503 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111720677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu-1355364 [printLink] => /mozaik/zivot/sibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu-1355364?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743829 [name] => suzana čelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:47:58 [main_article_id] => 0 [alias] => suzana-celic [link] => /tag/suzana-celic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 424074 [name] => multipla skleroza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => multipla-skleroza [link] => /tag/multipla-skleroza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 384544 [name] => šibenčanka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibencanka [link] => /tag/sibencanka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 413742 [name] => autoimuna bolest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autoimuna-bolest [link] => /tag/autoimuna-bolest ) [4] => stdClass Object ( [id] => 743830 [name] => društvo multiple skleroze šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:47:58 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvo-multiple-skleroze-sibenik [link] => /tag/drustvo-multiple-skleroze-sibenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PREDAJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenčanka o borbi s neizlječivom bolesti: ‘Zovem se Suzana i opravdavam to ime. Tijelo me peče kao da sam u vulkanu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271986.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Multipla je Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana, no nije prepoznavala znakove

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271986.jpg [title] =>

Multipla je Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana, no nije prepoznavala znakove

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271969.jpg [title] =>

Suzana je dopredsjednica Društva multiple skleroze Šibensko-kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271970.jpg [title] =>

‘Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271972.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271974.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271976.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271979.jpg [title] =>

Mladoj Šibenčanki utvrđen je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja

Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271981.jpg [title] =>

Suzana se s teškom dijagnozom hrabro nosi skoro deset godina

Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271982.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271994.jpg [title] =>

U prostoriji udruge članovi mogu obavljati vježbe te fizikalnu terapiju

Nikša Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271996.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271998.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26272002.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26271989.jpg [title] =>

U udruzi planiraju uskoro svojim članovima ponuditi i terapiju ultrazvukom po Seltzeru

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Zovem se Suzana i zaista opravdavam to ime!

Posve otvoreno, bez susprezanja i bojazni da bi mogla biti krivo shvaćena ili da bi joj se netko mogao čak i narugati zbog priznanja da na mnoge stvari vrlo emotivno reagira pa joj suze lako poteku, govori Šibenčanka Suzana Čelić, žena koja, umjesto da u naponu snage i godina koje ima gura planine i pokreće stvari, kako voli reći, već se godinama mora nositi s teškom bolesti s tisuću lica!

Nesuđenoj frizerki, a kasnije ponosnoj vlasnici diplome specijalistice menadžmenta, strastvenoj zaljubljenici u fotografiju i članici Fotokluba Šibenik, liječnici su te 2014. godine utvrdili dijagnozu.

Sve je stalo u dvije riječi, a Suzani se u tom trenutku cijeli svijet srušio!

- Kada su mi rekli da imam multiplu sklerozu, to je bio šok. Naravno da su suze potekle! Premda, možda će okrutno zvučati, ali to je bio logični slijed svega što mi se događalo u životu i koliko sam se forsirala. Zato danas svima kažem, slušajte svoje tijelo, naučite prepoznavati znakove koje vam šalje. Vjerujte, tijelo pamti i sve će vratiti. I to s kamatama. Bolje je zaustaviti se dva koraka prije, nego pola koraka iza pa da izgorite – govori Suzana, koja za razliku od većine oboljelih od multiple koji imaju tzv. relapsno-remitirajući oblik, gdje se izmjenjuju razdoblja pogoršanja i poboljšanja, ima teži, sekundarno progresivni oblik multiple pa neurološke ispade, tj. relapse ili šubove, više ni ne broji.

---

image

Mladoj Šibenčanki utvrđen je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Multipla je, reći će Suzana, teška autoimuna bolest koja pogađa ljude u dobi od 20 do 50 godina, prema sve više obolijevaju i mladi, a najmlađa pacijentica u Hrvatskoj je 8-godišnja djevojčica iz Dubrovnika. I koliko god bi sumnja na tu bolest mnoge odmah mogla natjerati da "guglaju", to je posljednje što bi trebali napraviti, jer će se susresti s morem zbunjujućih i netočnih informacija, savjetuje Suzana.

Prvi znak je umor

Zbog bolesti ova mlada žena nije se ni dana uspjela posvetiti zanimanju za koje se mukotrpno školovala, ali je sebe pronašla u volontiranju i radu u Društvu za multiplu sklerozu Šibensko-kninske županije, u kojoj već godinama obnaša funkciju dopredsjednice.

Stanje joj se u proteklih desetak godina pogoršalo, pa Suzana danas više ne može ni hodati bez hodalice, a uskoro očekuje i svoja prva tzv. aktivna invalidska kolica. Dugo im se opirala, ali budući da se brzo umara te joj je i s hodalicom teško hodati, premda na nju može sjesti, čak se i voziti ako je netko drugi gura, u invalidskim kolicima će to moći sama raditi. Tako će, kaže, biti pokretljivija, a time i samostalnija.

Multipla je i Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas kada se okrene iza sebe zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana. No, znakove koje joj je tijelo slalo nije prepoznavala. Prvi i najočitiji bio je stalni umor. Pripisivala ga je, međutim, turbulentnom načinu života i nekim drugim zdravstvenim problemima.

- Rođena sam kao nedonošče i cijelo djetinjstvo sam bila stalno prehlađena. U pubertetu su počele alergije. Kasnije sam imala astmatične napadaje, zbog čega sam morala ostaviti posao frizerke koji sam jako voljela. Prekvalificirala sam se i završila za knjigovođu, ali tu nisam stala. Bila sam puna elana i nisam sebi mogla dopustiti da budem bez zvanja. Upisala sam studij turističkog menadžmenta na šibenskom Veleučilištu.

Nakon završenog dodiplomskog, upisala sam još dvije godine specijalističkog studija menadžmenta – prisjeća se Suzana razdoblja u kojem je, sada to priznaje i naziva pravim imenom, doslovno pregarala. Na početku studija otkriven joj je i operiran tumor na hipofizi. Paralelno sa studijem i polaganjem ispita, radila je kao prodavačica u trgovini cipela i brinula se o dvoje male djece i kućanstvu, jer joj je muž kao vlasnik tvrtke tada često bio na terenu!

---

image

Suzana je dopredsjednica Društva multiple skleroze Šibensko-kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Kako sam sve to uspijevala, danas uopće ne mogu shvatiti, ali znam da je to tijelu bio ogroman šok. Kada sam operirala tumor na mozgu, mislila sam da su riješeni svi moj zdravstveni problemi. Taj strašni umor koji sam osjećala pripisivala sam svim svojim obvezama. Za vrijeme ispitnih rokova spavala bih u prosjeku tri sata u komadu. Za više nisam imala vremena! Kako sam nakon operacije tumora zbog kontrole radila magnetske rezonancije, uočene su lezije na mozgu, čak su se vremenom i proširile, ali sve se to nekako tumačilo kao posljedica tumora hipofize – govori Suzana.

No, s vremenom se počeo javljati tremor, nestabilnost i drhtanje u nogama te neobjašnjiv i čudan osjećaj težine kao da joj netko "noge povlači prema dolje"! Ali to joj nije bilo dovoljno da "digne ručnu"! Čak ni onda kada je izgubila osjet od struka naniže. Čudno se osjećala zbog toga, ali budući da je imala kontrolu nad pokretima, to je nije dovoljno prestrašilo i natjeralo da potraži pomoć liječnika. Da je vrag odnio šalu, Suzana je shvatila kada se jednom na poslu porezala a da to uopće nije primijetila. Krv na majici vidjele su kolegice te su je pitale što joj se dogodilo. Otišla je na Hitnu, ne zbog same rane, jer nije bila velika i krvarenje je brzo stalo, ali je shvatila da se nešto događa s njezinim tijelom kada nije bila u stanju primijetiti da se ozlijedila niti je osjetila bol!

Iz svoje kože ne možete

- Meni ni u tom trenutku nije bilo jasno koliko je situacija ozbiljna. Bilo je ljeto i na Hitnoj je bila velika gužva. Puno turista, sunčanica i svašta nešto, a ja sam se popodne morala vratiti na posao. Tako sam otišla, a da nisam došla na red kod liječnika. Imala sam prijateljicu koja je radila u bolnici i kada sam joj to ispričala, natjerala me je da odem hitno na pregled kod neurologa – pripovijeda Suzana.

Kada je neurologinja koja ju je temeljito pregledala odredila da odmah ostane u bolnici kako bi se mogla obaviti lumbalna punkcija, postala je svjesna ozbiljnosti stanja u kojem se nalazi. Ubrzo joj je potvrđeno da boluje od multiple skleroze, a prvotni šok zamijenio je prkos. Uz podršku supruga i dvoje sad već velike djece: sina studenta i kćeri maturantice, Suzana uči živjeti s bolesti koja je nimalo ne mazi.

- Gotovo svaku godinu od potvrđene dijagnoze imala sam relapse. Utvrđen mi je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja. Imam stalne spazme i grčeve u nogama, da bih vrištala od boli. Najteža mi je bila 2018., kada sam cijelu godinu bila u kući i mogla se kretati samo od kreveta do zahoda. To mi je bilo grozno razdoblje puno depresije. Umor, koji je karakterističan za sve autoimune bolesti, prati me i danas, a malo više energije imam ujutro.

---

image

‘Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jednom, kada sam imala relaps, zaspala sam usred rečenice. Glava bi mi tresnula o stol da me sin nije prihvatio. Moj mi je neurolog rekao: "Suzana, iz svoje kože ne možete". Nisam to tada shvaćala, a sada mi je to motivacija za svaki dan. Ne mogu iz svoje kože ni kada me jako boli, kada me cijelo tijelo peče kao da sam u vulkanu, kada bih htjela zguliti svu kažu ili pobjeći od svojih nogu koje me toliko bole od grčeva. Ne mogu pobjeći od svega toga i moram naučiti kako se nositi s tim. Uspijevam polako. Treba mi vremena.

---

image

U prostoriji udruge članovi mogu obavljati vježbe te fizikalnu terapiju

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Nema predaje

Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko. Zato je svima oboljelim od multiple važna psihološka, možda i psihijatrijska pomoć i dobro je što se neke stvari u našem zdravstvenom sustavu mijenjaju pa sada mogu dobiti uputnicu za odlazak psihologu. Sada se i do terapije lakše dolazi nego prije, kada je morala proći godina dana od dijagnoze i dva liječena relapsa da biste mogli biti dobiti terapiju. Sada to ide čim vam se utvrdi multipla.

Suzana se tako iz dana u dan uči živjeti sa svojom multiplom. Prihvatila ju je, ali joj nije prijateljica, reći će uz smijeh. Nema predaje, dodaje, a svaka sitnica koju sama napravi za nju je velika pobjeda. Uostalom, život ionako čine male stvari. Premda, još uvijek osjeti bijes u sebi zbog čega se pita – zašto, zašto baš ja?! Naravno, odgovora – nema.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

POTRAGA ZA TERAPIJOM: Ništa nije upalilo

Osim velikih količina kortikosteroida koje je primala u prvoj fazi liječenja, Suzani Čelić liječnici su u nekoliko navrata pokušali odrediti terapiju za multiplu kako bi zaustavili napredovanje bolesti, no ništa do sada nije upalilo i svaku je terapiju zbog velikih i teških popratnih pojava i komplikacija morala prekinuti.

- Do sada sam tri puta neuspješno pokušala pronaći terapiju koja bi mi odgovarala. Ovo je četvrti pokušaj. Za desetak dana moram vaditi krv da vidimo kako tijelo reagira na lijek. Tada ćemo znati hoće li trebati opet prekinuti terapiju ili ću je ovaj put moći primiti do kraja - s nadom govori Suzana, kao što s nadom iščekuje i svoja prva invalidska kolica, vjerujući da će ponovno moći puno više vremena posveti i svom hobiju – fotografiranju, pa da jednoga dana, možda već i skoro, sugrađanima pokaže nove radove na svojoj prvoj samostalnoj izložbi!

---

---

OKRENULI NA ZAFRKANCIJU: Moja štake su Pat i Mat, a hodalica Suzuki

O bolesti je Suzana od početka otvoreno razgovarala sa svojim suprugom, sinom i kćeri. Dogovor je, kaže, da sve okrenu na šalu, pa je i štake, kao prvo Suzanino invalidsko pomagalo, kćer prozvala Ivica i Marica. Suzana ih je u početku iz očaja i nemoći, kada nitko od ukućana to nije mogao vidjeti, bacala preko cijele sobe.

- Kako sam i s tim štakama bila nespretna, ubrzo su preimenovane u Pat i Mat iz crtića A je to. Sada su djeca moju hodalicu nazvala Suzuki. Uvijek nastojimo okrenuti na šalu neke situacije oko moje bolesti. Tako mi je sin jednom u dućanu, kada sam se zateturala i izgubila ravnotežu, viknuo na sav glas: "Mama, opet si pila!". Svi su se, naravno, okrenuli, a istina je da ljude s multiplom često muče vrtoglavice i imaju nesiguran hod, zbog čega ljudi misle da su pijani, pa im čak i ne pomognu kada padnu. To su stigme s kojima se oboljeli od multiple i danas susreću!

---

---

NJIHOV RAD JE PREPOZNAT: Udruga je moj drugi dom

Društvo multiple skleroze Šibensko-kninske županije Suzanin je drugi dom. Kada je udruga krajem prošle godine dobila nagradu za volontiranje u kategoriji pravne osobe, kao organizator volontiranja Suzana je to primila s velikom radošću i zahvalnošću.

- Ta nam je nagrada na kraju prošle godine došla kao šlag na torti. Drago nam je da je naš rad prepoznat. Veliki je to poticaj za dalje, a imamo puno planova i radimo neke europske projekte. Udruga je osnovana 1999., ali pod ovim imenom djeluje od 2003. godine. Imamo 70-ak članova, što je polovica oboljelih od multiple u Šibensko-kninskoj županiji. Nastojimo u udruzi stvoriti takvo ozračje da nam je ona, ajmo reći, kao utočište gdje ćemo bez straha i predrasuda moći doći, ali koja će biti i mjesto smijeha i zabave, gdje ćemo se družiti, dobiti podršku, psihološku i svaku drugu, posebne fizioterapijske vježbe, informacije o bolesti, dostupnim terapijama i pravima, poput inkluzivnog dodatka i osobne asistencije, budući da su to novine koje od ove godine stupaju na snagu – rekla je Suzana Čelić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Multipla je Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana, no nije prepoznavala znakove

Nikša Stipaničev/Cropix

Suzana je dopredsjednica Društva multiple skleroze Šibensko-kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Uvijek kada se pogorša tjelesno stanje, pogorša se i psihičko‘

Nikša Stipaničev/Cropix

Mladoj Šibenčanki utvrđen je stopostotni invaliditet i najviši stupanj oštećenja

Nikša Stipaničev/Cropix

Suzana se s teškom dijagnozom hrabro nosi skoro deset godina

Nikša Stipaničev/Cropix

U prostoriji udruge članovi mogu obavljati vježbe te fizikalnu terapiju

Nikša Stipaničev/Cropix

U udruzi planiraju uskoro svojim članovima ponuditi i terapiju ultrazvukom po Seltzeru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu-1355364 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dc7938a729c002b9d905abaea2e1c5858864b7ba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0iben%C4%8Danka+o+borbi+s+neizlje%C4%8Divom+bolesti%3A+%E2%80%98Zovem+se+Suzana+i+opravdavam+to+ime.+Tijelo+me+pe%C4%8De+kao+da+sam+u+vulkanu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu-1355364 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsibencanka-o-borbi-s-neizljecivom-bolesti-zovem-se-suzana-i-opravdavam-to-ime-tijelo-me-pece-kao-da-sam-u-vulkanu-1355364 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PREDAJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNEMA PREDAJE

Šibenčanka o borbi s neizlječivom bolesti: ‘Zovem se Suzana i opravdavam to ime. Tijelo me peče kao da sam u vulkanu‘

Piše Marija Lončar
14. siječnja 2024. - 18:06
Multipla je Suzani život u trenu okrenula naglavačke. Danas zna da je bolest počela puno prije negoli je dijagnosticirana, no nije prepoznavala znakoveNikša Stipaničev/Cropix

- Zovem se Suzana i zaista opravdavam to ime!

Posve otvoreno, bez susprezanja i bojazni da bi mogla biti krivo shvaćena ili da bi joj se netko mogao čak i narugati zbog priznanja da na mnoge stvari vrlo emotivno reagira pa joj suze lako poteku, govori Šibenčanka Suzana Čelić, žena koja, umjesto da u naponu snage i godina koje ima gura planine i pokreće stvari, kako voli reći, već se godinama mora nositi s teškom bolesti s tisuću lica!

Nesuđenoj frizerki, a kasnije ponosnoj vlasnici diplome specijalistice menadžmenta, strastvenoj zaljubljenici u fotografiju i članici Fotokluba Šibenik, liječnici su te 2014. godine utvrdili dijagnozu.

Sve je stalo u dvije riječi, a Suzani se u tom trenutku cijeli svijet srušio!

- Kada su mi rekli da imam multiplu sklerozu, to je bio šok. Na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:02