stdClass Object ( [id] => 133391 [title] => SCIJENTOLOGIJA POD MARJANOM Već 1000 Splićana iskušalo tretmane koji su zaludili Tom Cruisea [alias] => scijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U stresu sam, prilično sam nervozna, planem ko treska u sekundu, ne štedim pritom nit’ jezik, nit’ sugovornika i niti jedan “self help” savjet današnjice mi ne može pomoći. Odlučila sam zato koji savjet potražiti od scijentologa koji su na splitskim Bačvicama “svili” svoj veliki žuti šator. Ljude žele educirati o svojem poslanju na ovom svijetu. Što da ne, savjet više dobro dođe, a usput i koja informacija za novine, primjerice, zašto ih toliko vole bogati pa im daruju pustu lovu, ili možda je li istina da je Tom Cruise, inače njihov uvaženi član, stvarno pojeo posteljicu svoje kćerke Suri nakon njezina rođenja.

SCIENTOLOSKA_CRKVA6-230511.1

Juraj
, scijentolog volonter, našao je vremena i za mene. Pročitavši negdje da nisu baš nakloni prema novinarima, nisam mu odmah predstavila svoje zanimanje, tek mu brzo pojasnivši što me muči, pitajući pritom kako mi scijentologija može brzinski pomoći. Stigla je u roku od deset sekunda kroz priručnik s načinima i putevima k sigurnom rješavanju mojeg problema, 35 kuna težak. Uz nju mi je preporučena i jedna knjiga od sto kuna, deblja, sofisticiranije opreme, opsežna.

-Imate li psihičke ili fizičke simptome stresa? Bole li vas leđa, ramena? – upitao me iznimno simpatični Juraj Duna iz Slovačke, već četiri godine scijentolog volonter koji s putujućim žutim šatorom i družinom scijentologa o ovom nauku educira ljude diljem Europe.

SCIENTOLOSKA_CRKVA3-230511.1

Sve to, odgovorila sam i brzinski završila na masažnom stolu, na takozvanoj asint scijentološkoj metodi.
- Predavanje energije iz ruku educiranog scijentiologa koji laganim pokretima stimulira živce po mojem tijelu uspješno je prošlo - kaže Juraj - tisuću Splićana u ovih nekoliko dana. Mogu je i ja naučiti za samo sedam sati, na nekom od njihovih tečaja - podučio me, otvarajući tako put k njihovu poslanju na višoj razni – laganom, posve nenametljivom, skoro pa pritajenom pokušaju navođenja pažnje na intezivnije druženje s njihovim članovima.

Moram li ja kao John Travolta, još jedan njihov uvaženi član, imati početnih, eto, barem milijun dolara za donacijske uloge i uspješno uklapanje u zajednicu.
-Ma to su gluposti. Mi imamo domaćice, taksiste i liječnike. Ne volimo govoriti o poznatim članovima, no može se reći da oni koji imaju puno, često podosta i doniraju. Dajući za razne programe i projekte koje organiziramo diljem svijeta, daju tako za sebe i svoje najbliže. No to ne znači da svi moraju toliko izdašno donirati.

SCIENTOLOSKA_CRKVA2-230511.1

Svaki novi član prvih šest mjeseci ima gratis članstvo. Oni koji se učlane na godinu, plaćaju jednokratno 250 dolara. Onih koji žele s nama ostati cijeli život, plate za to pet tisuća dolara. Jednom, i to je to. I u svakom trenutku mogu izići. Mi svima dajemo slobodu, naš je motiv ljubav bez ikakva prisiljavanja – pojasnio mi je Juraj.

Bio je prilično ugodan i strpljiv, dobrodušan i niti malo nametljiv, vrlo rječit, pa čak i nakon saznanja da je moje poslanje u ovom susretu između ostalog motivirano i pisanjem teksta za novine. Potvrdio mi je kako svaki novi član nakon uplate članarine, bilo da je 250 ili pet tisuća dolara, dobiva popust na njihove knjige, magazine, projekte i tečajeve preko interneta, dolazak na skupove, druženje s ostalima, razgovore u centrima, od kojih su za nas Hrvate najbliži oni u Ljubljani, Budimpešti ili Milanu.


TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
FOTO: V. DUGANDŽIĆ / CROPIX


SCIENTOLOZI_BACVICE4-220511.2

U Njemačkoj i Belgiji ih terete za kriminal

“Slobodna Dalmacija” je prije više od godinu dana upozorila na činjenicu kako Scijentološka crkva u Hrvatskoj uživa status vjerske zajednice, dok je zemlje u susjedstvu, kao naprimjer Francuska, Belgija i Njemačka, terete za organizirani kriminal. Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima - CISK Hrvatska - tom je prilikom upozorila kako je upitno zašto se baš Republika Hrvatska nalazi u maloj skupini od šest zemalja koje su dodijelile scijentologiji status vjerske zajednice.

Ako mislite da su žuti šatori i masaže nešto što je trivijalno, bilo bi dobro znati kako je 2010. prestao raditi Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola “Narconon Adriatic”, a koji je od 1999. godine djelovao blizu Pule. Riječ je o podružnici “Narconona”, koju se izravno povezuje sa Scijentološkom crkvom. No, što može biti loše u vezi s centrom za odvikavanje od droge, zar ne? “Polaznici ‘Narconona’ najčešće postaju ovisnici o scijentološkim liderima te njihova radna snaga za daljnje vrbovanje”, tvrdi bivša sljedbenica Simonetta Po iz Italije. Belgijski senator Luc Willems upozorava 2007. godine da “Narconon” koristi antidroga programe za škole kako bi regrutirao mlade u Scijentološku crkvu. “Narconon” je samo jedan od scijentoloških satelita, upozorila nas je već jednom prilikom Dujmić-Delcourt.

Za sada se ne zna koliko je ljudi prošlo kroz taj centar.

- Kako to da je Scijentološka crkva postala vjerska zajednica 2003. godine? - upitali smo Franju Dubrovića, tajnika Komisije za vjerske zajednice RH, koja djeluje pri Ministarstvu kulture.
- Na temelju popisa stanoviništva iz 2001. godine oni su imali 38 članova. Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je u Saboru izglasan 2002., kaže kako je za dobivanje statusa vjerske zajednice potrebno 500 vjernika i pet godina djelovanja kao udruga. Međutim, za zajednice koje postoje prije donošenje Zakona to ne vrijedi, i stoga su se oni mogli slobodno prijaviti kao zajednica - objašnjava nam Dubrović.

Tako, Ako ste bili prisutni prije Zakona i imate, recimo, dva člana, mogli ste se podnošenjem prijave za upis registrirati kao vjerska zajednica! Od Dubrovića nadalje doznajemo kako njihov ured ne nadgleda djelovanje vjerskih zajednica, niti zna koliko imaju članova. Čeka li nas možda situacija kakva je u Mađarskoj, koja ima službeno 350 vjerskih zajednica? Mađari se protiv hiperprodukcije vjerskih zajednica bore donošenjem novog zakona sa strožim uvjetima koje treba ispuniti za dobiti status službene zajednice. Očito je da bi i zakonodavna tijela u Hrvatskoj trebala razmatrati izradu novog zakona, te prije svega preispitati broj od 500 vjernika, kao i uvođenje evidencije i promatranje razvoja i djelovanja novih zajednica.

saša horvat

Što je scijentologija?

Scijentološki sustav je strukturiran na razini stupnjevanja. Sastoji se od beskonačnog broja tečajeva koje treba pohađati, a svaki tečaj stoji zaista lijepu svotu novca. Kasnije, na jednom od tih tečajeva otkriva se scijentološki mit, koji bi mogao biti upravo mit znanstvene fantastike. Spomenuti mit pripovijeda kako je u prapočecima Zemlja bila zauzeta od zlog galaktičkog imperatora Xenua, koji je iz nje protjerao “thetane” koji se mogu poistovjetiti s dušama, ili duhovima, i protjerao ih je na zemlju.

Ovi “thetani” poslije su se zaodjenuli u ljudska tijela i tako se začeo ljudski rod. U hodu kroz vrijeme ovi “thetani”, koji bijahu čista spiritualna energija, naprosto su se onečistili različitim zastranjenjima. Sada, kao rezultat pohađanja scijentoloških tretmana nazvanih “dijanetika”, trebalo bi uslijediti ispravljanje i brisanje ovih poremećaja koji se u scijentološkom rječniku tehnički nazivaju “engrami”.

Cilj dijanetike bio bi, dakle, otkloniti “engrame”. Jednom izbrisani “engrami” osobu nanovo čine “clear”, bistrom, za sve sposobnom, i ona opet na raspolaganje dobiva sve svoje energije. Dakle, ovo je jedan mit koji svoj izvor nalazi u maštovitosti znanstvene fantastike samog osnivača, ali na kraju projektira diviniziranog čovjeka, čovjeka koji je istovjetan s Bogom, u punom posjedu neograničenih snaga - kazao je dr. Michael Fuss.

Ostaju do lipnja

Kako doznajemo od Ede Unkovića, direktora tvrtke “Bačvica plaže”, scijentolozi će ostati u Splitu do 5. lipnja. - Naša je poslovna tajna koliko smo im naplatili korištenje prostora, no mogu kazati da su sve unaprijed platili, i to švicarskim francima. Koliko vidim, diskretni su, a po ugovoru svoje aktivnosti smiju provoditi samo unutar šatora, bez vanjskih zvučnika i slično - rekao je Unković otkrivši nam kako je njihov glavni predstavnik iz Kazahstana.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Scijentolozi uspjeh mogu zahvaliti dobroj propagandi, kaže fra Josip Blažević, dok muftija Ševko ef. Omerbašić navodi kako se sekte sve češće predstavljaju kao vjerske organizacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša novinarka zatražila savjet od scijentologa koji su se utaborili u našem gradu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-05-24 18:11:32 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-05-25 07:47:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-05-24 20:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7557 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/05/24/Panorama/SCIENTOLOSKA_CRKVA3-230511.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7786683 Threads: 2 Questions: 1635606770 Slow queries: 4860487 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111386376 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/scijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea-133391 [printLink] => /mozaik/zivot/scijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea-133391?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 121525 [name] => scientologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => scientologija [link] => /tag/scientologija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 121526 [name] => scijentoloogija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => scijentoloogija [link] => /tag/scijentoloogija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 122450 [name] => scijentološkacrkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => scijentoloskacrkva [link] => /tag/scijentoloskacrkva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Scijentolozi uspjeh mogu zahvaliti dobroj propagandi, kaže fra Josip Blažević, dok muftija Ševko ef. Omerbašić navodi kako se sekte sve češće predstavljaju kao vjerske organizacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša novinarka zatražila savjet od scijentologa koji su se utaborili u našem gradu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SCIJENTOLOGIJA POD MARJANOM Već 1000 Splićana iskušalo tretmane koji su zaludili Tom Cruisea [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-48-40-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/24/Panorama/SCIENTOLOSKA_CRKVA3-230511.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/24/Panorama/SCIENTOLOSKA_CRKVA3-230511.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}U stresu sam, prilično sam nervozna, planem ko treska u sekundu, ne štedim pritom nit’ jezik, nit’ sugovornika i niti jedan “self help” savjet današnjice mi ne može pomoći. Odlučila sam zato koji savjet potražiti od scijentologa koji su na splitskim Bačvicama “svili” svoj veliki žuti šator. Ljude žele educirati o svojem poslanju na ovom svijetu. Što da ne, savjet više dobro dođe, a usput i koja informacija za novine, primjerice, zašto ih toliko vole bogati pa im daruju pustu lovu, ili možda je li istina da je Tom Cruise, inače njihov uvaženi član, stvarno pojeo posteljicu svoje kćerke Suri nakon njezina rođenja.

SCIENTOLOSKA_CRKVA6-230511.1

Juraj
, scijentolog volonter, našao je vremena i za mene. Pročitavši negdje da nisu baš nakloni prema novinarima, nisam mu odmah predstavila svoje zanimanje, tek mu brzo pojasnivši što me muči, pitajući pritom kako mi scijentologija može brzinski pomoći. Stigla je u roku od deset sekunda kroz priručnik s načinima i putevima k sigurnom rješavanju mojeg problema, 35 kuna težak. Uz nju mi je preporučena i jedna knjiga od sto kuna, deblja, sofisticiranije opreme, opsežna.

-Imate li psihičke ili fizičke simptome stresa? Bole li vas leđa, ramena? – upitao me iznimno simpatični Juraj Duna iz Slovačke, već četiri godine scijentolog volonter koji s putujućim žutim šatorom i družinom scijentologa o ovom nauku educira ljude diljem Europe.

SCIENTOLOSKA_CRKVA3-230511.1

Sve to, odgovorila sam i brzinski završila na masažnom stolu, na takozvanoj asint scijentološkoj metodi.
- Predavanje energije iz ruku educiranog scijentiologa koji laganim pokretima stimulira živce po mojem tijelu uspješno je prošlo - kaže Juraj - tisuću Splićana u ovih nekoliko dana. Mogu je i ja naučiti za samo sedam sati, na nekom od njihovih tečaja - podučio me, otvarajući tako put k njihovu poslanju na višoj razni – laganom, posve nenametljivom, skoro pa pritajenom pokušaju navođenja pažnje na intezivnije druženje s njihovim članovima.

Moram li ja kao John Travolta, još jedan njihov uvaženi član, imati početnih, eto, barem milijun dolara za donacijske uloge i uspješno uklapanje u zajednicu.
-Ma to su gluposti. Mi imamo domaćice, taksiste i liječnike. Ne volimo govoriti o poznatim članovima, no može se reći da oni koji imaju puno, često podosta i doniraju. Dajući za razne programe i projekte koje organiziramo diljem svijeta, daju tako za sebe i svoje najbliže. No to ne znači da svi moraju toliko izdašno donirati.

SCIENTOLOSKA_CRKVA2-230511.1

Svaki novi član prvih šest mjeseci ima gratis članstvo. Oni koji se učlane na godinu, plaćaju jednokratno 250 dolara. Onih koji žele s nama ostati cijeli život, plate za to pet tisuća dolara. Jednom, i to je to. I u svakom trenutku mogu izići. Mi svima dajemo slobodu, naš je motiv ljubav bez ikakva prisiljavanja – pojasnio mi je Juraj.

Bio je prilično ugodan i strpljiv, dobrodušan i niti malo nametljiv, vrlo rječit, pa čak i nakon saznanja da je moje poslanje u ovom susretu između ostalog motivirano i pisanjem teksta za novine. Potvrdio mi je kako svaki novi član nakon uplate članarine, bilo da je 250 ili pet tisuća dolara, dobiva popust na njihove knjige, magazine, projekte i tečajeve preko interneta, dolazak na skupove, druženje s ostalima, razgovore u centrima, od kojih su za nas Hrvate najbliži oni u Ljubljani, Budimpešti ili Milanu.


TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
FOTO: V. DUGANDŽIĆ / CROPIX


SCIENTOLOZI_BACVICE4-220511.2

U Njemačkoj i Belgiji ih terete za kriminal

“Slobodna Dalmacija” je prije više od godinu dana upozorila na činjenicu kako Scijentološka crkva u Hrvatskoj uživa status vjerske zajednice, dok je zemlje u susjedstvu, kao naprimjer Francuska, Belgija i Njemačka, terete za organizirani kriminal. Branka Dujmić-Delcourt, predsjednica Centra za informiranje o sektama i kultovima - CISK Hrvatska - tom je prilikom upozorila kako je upitno zašto se baš Republika Hrvatska nalazi u maloj skupini od šest zemalja koje su dodijelile scijentologiji status vjerske zajednice.

Ako mislite da su žuti šatori i masaže nešto što je trivijalno, bilo bi dobro znati kako je 2010. prestao raditi Centar za rehabilitaciju od droga i alkohola “Narconon Adriatic”, a koji je od 1999. godine djelovao blizu Pule. Riječ je o podružnici “Narconona”, koju se izravno povezuje sa Scijentološkom crkvom. No, što može biti loše u vezi s centrom za odvikavanje od droge, zar ne? “Polaznici ‘Narconona’ najčešće postaju ovisnici o scijentološkim liderima te njihova radna snaga za daljnje vrbovanje”, tvrdi bivša sljedbenica Simonetta Po iz Italije. Belgijski senator Luc Willems upozorava 2007. godine da “Narconon” koristi antidroga programe za škole kako bi regrutirao mlade u Scijentološku crkvu. “Narconon” je samo jedan od scijentoloških satelita, upozorila nas je već jednom prilikom Dujmić-Delcourt.

Za sada se ne zna koliko je ljudi prošlo kroz taj centar.

- Kako to da je Scijentološka crkva postala vjerska zajednica 2003. godine? - upitali smo Franju Dubrovića, tajnika Komisije za vjerske zajednice RH, koja djeluje pri Ministarstvu kulture.
- Na temelju popisa stanoviništva iz 2001. godine oni su imali 38 članova. Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je u Saboru izglasan 2002., kaže kako je za dobivanje statusa vjerske zajednice potrebno 500 vjernika i pet godina djelovanja kao udruga. Međutim, za zajednice koje postoje prije donošenje Zakona to ne vrijedi, i stoga su se oni mogli slobodno prijaviti kao zajednica - objašnjava nam Dubrović.

Tako, Ako ste bili prisutni prije Zakona i imate, recimo, dva člana, mogli ste se podnošenjem prijave za upis registrirati kao vjerska zajednica! Od Dubrovića nadalje doznajemo kako njihov ured ne nadgleda djelovanje vjerskih zajednica, niti zna koliko imaju članova. Čeka li nas možda situacija kakva je u Mađarskoj, koja ima službeno 350 vjerskih zajednica? Mađari se protiv hiperprodukcije vjerskih zajednica bore donošenjem novog zakona sa strožim uvjetima koje treba ispuniti za dobiti status službene zajednice. Očito je da bi i zakonodavna tijela u Hrvatskoj trebala razmatrati izradu novog zakona, te prije svega preispitati broj od 500 vjernika, kao i uvođenje evidencije i promatranje razvoja i djelovanja novih zajednica.

saša horvat

Što je scijentologija?

Scijentološki sustav je strukturiran na razini stupnjevanja. Sastoji se od beskonačnog broja tečajeva koje treba pohađati, a svaki tečaj stoji zaista lijepu svotu novca. Kasnije, na jednom od tih tečajeva otkriva se scijentološki mit, koji bi mogao biti upravo mit znanstvene fantastike. Spomenuti mit pripovijeda kako je u prapočecima Zemlja bila zauzeta od zlog galaktičkog imperatora Xenua, koji je iz nje protjerao “thetane” koji se mogu poistovjetiti s dušama, ili duhovima, i protjerao ih je na zemlju.

Ovi “thetani” poslije su se zaodjenuli u ljudska tijela i tako se začeo ljudski rod. U hodu kroz vrijeme ovi “thetani”, koji bijahu čista spiritualna energija, naprosto su se onečistili različitim zastranjenjima. Sada, kao rezultat pohađanja scijentoloških tretmana nazvanih “dijanetika”, trebalo bi uslijediti ispravljanje i brisanje ovih poremećaja koji se u scijentološkom rječniku tehnički nazivaju “engrami”.

Cilj dijanetike bio bi, dakle, otkloniti “engrame”. Jednom izbrisani “engrami” osobu nanovo čine “clear”, bistrom, za sve sposobnom, i ona opet na raspolaganje dobiva sve svoje energije. Dakle, ovo je jedan mit koji svoj izvor nalazi u maštovitosti znanstvene fantastike samog osnivača, ali na kraju projektira diviniziranog čovjeka, čovjeka koji je istovjetan s Bogom, u punom posjedu neograničenih snaga - kazao je dr. Michael Fuss.

Ostaju do lipnja

Kako doznajemo od Ede Unkovića, direktora tvrtke “Bačvica plaže”, scijentolozi će ostati u Splitu do 5. lipnja. - Naša je poslovna tajna koliko smo im naplatili korištenje prostora, no mogu kazati da su sve unaprijed platili, i to švicarskim francima. Koliko vidim, diskretni su, a po ugovoru svoje aktivnosti smiju provoditi samo unutar šatora, bez vanjskih zvučnika i slično - rekao je Unković otkrivši nam kako je njihov glavni predstavnik iz Kazahstana.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/scijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea-133391 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df60b81d2166d4cc3fcbf7e547f3b07bfb41c6b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SCIJENTOLOGIJA+POD+MARJANOM+Ve%C4%87+1000+Spli%C4%87ana+isku%C5%A1alo+tretmane+koji+su+zaludili+Tom+Cruisea&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fscijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea-133391 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fscijentologija-pod-marjanom-vec-1000-splicana-iskusalo-tretmane-koji-su-zaludili-tom-cruisea-133391 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Scijentolozi uspjeh mogu zahvaliti dobroj propagandi, kaže fra Josip Blažević, dok muftija Ševko ef. Omerbašić navodi kako se sekte sve češće predstavljaju kao vjerske organizacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša novinarka zatražila savjet od scijentologa koji su se utaborili u našem gradu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životnaša novinarka zatražila savjet od scijentologa koji su se utaborili u našem gradu

SCIJENTOLOGIJA POD MARJANOM Već 1000 Splićana iskušalo tretmane koji su zaludili Tom Cruisea

Piše PSD.
24. svibnja 2011. - 22:38
U stresu sam, prilično sam nervozna, planem ko treska u sekundu, ne štedim pritom nit’ jezik, nit’ sugovornika i niti jedan “self help” savjet današnjice mi ne može pomoći. Odlučila sam zato koji savjet potražiti od scijentologa koji su na splitskim Bačvicama “svili” svoj veliki žuti šator. Ljude žele educirati o svojem poslanju na ovom svijetu. Što da ne, savjet više dobro dođe, a usput i koja informacija za novine, primjerice, zašto ih toliko vole bogati pa im daruju pustu lovu, ili možda je li istina da je Tom Cruise, inače njihov uvaženi član, stvarno pojeo posteljicu svoje kćerke Suri nakon njezina rođenja.

SCIENTOLOSKA_CRKVA6-230511.1

Juraj
, scijentolog volonter, našao je vremena i za mene. Pročitavši negdje da nisu baš nakloni prema novinarima, nisam mu odmah...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:48