StoryEditorOCM
Životsvakodnevna rutina

Ova kuhinjska greška može biti jednako opasna kao i jedenje sirovog mesa, poduzmite sve mjere opreza

Piše MOZAIK SD
13. listopada 2023. - 12:56

Većina kuhara svjesna je važnosti sanitarnih uvjeta pri rukovanju sirovim mesom, ali nepoduzimanje sličnih mjera opreza s drugim proizvodima može biti jednako opasno.

Podaci o javnom zdravstvu potvrđuju da su voće i povrće u SAD-u posljednjih godina povezani s više bolesti koje se prenose hranom nego životinjski proteini, pri čemu su proizvodi često kontaminirani patogenima koji se prirodno nalaze u tlu, pokupljeni duž opskrbnog lanca ili u našoj kuhinji, prenosi N1.

Ovi organizmi mogu dovesti do teških zdravstvenih stanja, uključujući trovanje hranom i smrtonosne infekcije.

Bez obzira na to što je na jelovniku, čišćenje površina, alata i sastojaka važni su koraci za očuvanje sigurnosti i zdravlja prilikom pripreme obroka.

Prvo operite ruke

Svatko bi trebao znati kako temeljito oprati ruke nakon pandemije covida-19, ali evo podsjetnika:

Navlažite ruke čistom, tekućom vodom i nanesite antibakterijski sapun.

Sapunom namažite nadlanice, između prstiju i ispod noktiju.

Trljajte ruke najmanje 20 sekundi ili otprilike dok dvaput otpjevate “Sretan rođendan”.

Dobro isperite ruke.

Obrišite ruke čistim ručnikom ili ih osušite na zraku.

Zatim operite proizvode

Nakon što izvadite sve svoje sastojke, najvažniji korak je pravilno oprati sve proizvode pojedinačno, prema uputama Uprave za hranu i lijekove.

Za proizvode s kožom koja se namjerava odbaciti, operite ih prije guljenja. To sprječava da prljavština i klice izvana prodru unutra.

Voće i povrće treba držati pod laganom tekućom vodom dok obrađujete površinu rukama ili određenim pilingom samo za proizvode, ne ostavljajući ni mrlju prljavštine.

Nakon što je priprema gotova, operite dasku sapunom i ostavite u dobro prozračenom prostoru da se osuši prije ponovne upotrebe. Nikada je ne stavljajte u perilicu posuđa jer toplina može oštetiti dasku i pustiti više klica, piše Bon Appétit. Njihovi kuhari idu i nekoliko koraka dalje kako bi osigurali higijenske i dugotrajne drvene ploče pa preporučuju tretman uljem, nanošenje premaza voskom te redovito poliranje i poliranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:08