StoryEditorOCM
Životoprezno

Olujno vrijeme može ozbiljno naštetiti limenom ljubimcu: evo koliko je udar groma opasan za ove automobile

Piše MOZAIK SD
20. rujna 2023. - 21:49

Strah od udara groma je neutemeljen u slučaju električnih vozila. Kao i kod benzinaca i dizelaša, okvir vozila ponaša se kao takozvani Faradayev kavez i električna energija se provodi oko putnika. Njemački autoklub ADAC piše da nema posebne opasnosti zbog električnog pogona, piše HAK.

Stoga je vožnja električnog automobila sigurna čak i za vrijeme grmljavine. Ipak, iz ADAC-a upozoravaju da se nakon udara groma ne dodiruju metalni dijelovi u unutrašnjosti koji su povezani s karoserijom. Većina novih osobnih automobila ionako je uglavnom obložena plastikom iznutra, tako da je rizik nizak.

Tamo gdje je u unutrašnjosti vidljiv metalni okvir vrata, treba biti oprezan. Pitanje punjenja električnog vozila tijekom grmljavinske oluje vjerojatno će biti jednako zanimljivo.

No ADAC jasno ističe: Sve dok kuća ili stanice za punjenje imaju propisanu zaštitu od prenapona, ne bi trebalo biti opasnosti. To se odnosi i na zidne kutije u kući i na javne punionice.

Prema ADAC-u, strah od strujnog udara pri vožnji električnog automobila kroz lokvu također je neutemeljen. Međutim, automobilski klub jasno ističe: Ne biste trebali voziti kroz vodu za koju ne znate koliko je duboka.

Pod vodom bi mogli plutati predmeti koje ne možete vidjeti i mogli biste oštetiti automobil. Također može doći do kratkog spoja startnog akumulatora od 12 V i tada će se automobil zaustaviti. Problem je u tome što startna baterija od 12 V obično nije zaštićena od vode, jer mora biti dostupna…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:29