stdClass Object ( [id] => 606318 [title] => O situaciji u gradu kojim vlada nasilje svjedoči i priča ovog Dalmatinca: 'Nepoznati automobil ušao je za mojim sinom u garažu, bili su naoružani. Svezali su njega i ženu, ali nije bilo novca...' [alias] => o-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39 [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rosario, s nešto više od milijun stanovnika, treći je argentinski grad po veličini. Ljubitelji nogometa vjerojatno ga poznaju kao rodni grad Lionela Messija, ali tom će se činjenicom njegovi stanovnici pohvaliti tek na trećem mjestu.

Prije toga s ponosom će spomenuti da je ovdje rođen Che Guevara te da je grad kolijevka nacionalne zastave, prvi put podignute 1812. upravo ovdje, kad je Argentina postala neovisna država. Pokazat će vam, s jednakim ponosom, veliki spomenik nacionalnoj zastavi i neke od uspomena na Chea, a tek tada, a i to ne uvijek, na red dolazi Messi. Sudeći po uličnoj prisutnosti,

Che je od ove tri atrakcije najpopularniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AcentoOn (@acentoon) on

Službena Argentina, u kojoj je na vlasti desni centar, snažna je pristalica predatorskog kapitalizma, sličnog onom u Hrvatskoj, pa, sasvim očekivano, ne slavi previše slavnog revolucionara, ali Rosario nije zaboravio činjenicu gdje je on rođen pa u gradu postoji jedini spomenik Cheu u cijeloj zemlji.

Messi, bez obzira na svjetsku slavu, u Argentini ni blizu nema božanski status Diega Maradone, rođenog 27 godina ranije u Buenos Airesu. Ne znam je li se nečim zamjerio Argentincima, ali u toj zemlji postoji samo jedan nogometni bog – Maradona. Više je razloga kultnom statusu legendarnog nogometaša, ali ključni događaj, nakon kojega je i prozvan "Božjom rukom", dogodio se u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva 1986., godinu dana prije Messijeva rođenja, kad je Argentina pobijedila Englesku s 2:1. Njegov prvi gol postignut rukom, a bila su to vremena prije VAR-a, i danas je legendaran, a i onaj drugi, kad se prošetao terenom izazvavši vrtoglavicu u engleskoj obrani da bi zabio za pobjedu, spada u antologijske svjetske golove.

Važan podatak vezan uz ovu utakmicu, koji nogometna javnost obično ne uzima u obzir, bila je činjenica da je Engleska četiri godine ranije "razbila" Argentinu u ratu za otočje Falkland/Malvine, nanijevši joj sramotan vojni poraz koji je toliko uništio nacionalni ponos da je prouzročio pad vojne hunte i, konačno, demokratske izbore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by pretflore.accesorios (@pretflore.accesorios) on

Maradona je u tom četvrtfinalu vratio Argentincima njihov dobro poljuljani ponos, a statusu Boga u zemlji mediteranskog mentaliteta sigurno je pomogla i činjenica da je riječ o mangupu koji nikad nije radio ono što je pristojno i korektno, a ta "nekorektnost" ne završava samo na intenzivnom korištenju opijata.

Za razliku od njega, pristojni i neproblematični Messi, ma koliko genijalan nogometaš bio, dugo će čekati da dosegne Maradoninu slavu i kultni status u Argentini. Zanimljivo je da su i jedan i drugi rođeni u siromašnim obiteljima i započeli svoj put s dna, ali su posljedice siromaštva očito različito utjecale na njih.

Messi čak ni u rodnom gradu nije najpoznatiji "Rosarino", tu uvjerljivo gubi od ikone revolucionarne borbe Che Guevare. Messiju ne pomaže ni što je duže živo u Rosariju ("tek" s 13 godina preselio se u Barcelonu), dok je Che u Rosariju rođen gotovo slučajno, da bi ga napustio već nakon mjesec dana.

Che je, za razliku od Maradone i Messija, dijete uglednih roditelja iz visokog društva Buenos Airesa, "dobrih katolika", financijski dobrostojećih. Majka Celia pripadala je uglednoj argentinskoj obitelji plave krvi iz španjolske plemićke loze, s brojnim slavnim precima, a takve su dame završavale ekskluzivnu Katoličku školu za djevojke. Otac (također Ernesto) imao je brojne ugledne pretke pripadnike aristokracije i sa španjolske i s irske strane, odakle vuče podrijetlo. Da se u takvom "gnijezdu" izlegao najpoznatiji svjetski revolucionar i ljevičar sasvim je nevjerojatno, ali povijest voli paradokse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosario Norte

A post shared by Marcos Jose Thompson (@thompsonmarcos) on

Ugledna katolička obitelj i jest razlog zašto se Che nije rodio u Buenos Airesu. Naime, majka i otac, vrlo brzo nakon upoznavanja, malo su se opustili i zaigrali, pa je mlada katolkinja ostala trudna. Naravno, takva situacija u uglednim društvenim krugovima nije mogla biti prihvaćena bez velike štete za ugled pa su se mladi na brzinu oženili i pobjegli daleko na sjever Argentine u pokrajinu Misiones, kako bi se, navodno, bavili plantažom, a zapravo da sakriju "sramotu" od obitelji.

Kad je stiglo vrijeme za porod, vratili su se u grad, gdje su bolnički uvjeti bili bolji, ali ne u Buenos Aires, nego u Rosario, u kojem nikog nisu poznavali.

Napravili su precizan plan pa ćete i dan-danas u Cheovim biografijama pronaći da je rođen 14. lipnja 1928., jer je taj datum rođenja zapisao liječnik u njegov rodni list. Ernestito je zapravo rođen mjesec dana ranije, 14. svibnja, a roditelji su, "podmazavši" liječnika, rođenje prijavili obitelji tek mjesec dana kasnije, naglasivši pritom da je rođen mjesec dana prije termina. Sve je služilo kao dokaz da je mali Ernesto začet kako i treba, na medenom mjesecu, a nikako dva mjeseca prije vjenčanja.

Odmah nakon toga beba Che je zauvijek napustila Rosario, ali mu je taj mjesec dana bio dovoljan da ga grad i danas pamti pa je dobio i spomenik. Očito ga je izradio neki priučeni kipar naivac, koji je vjerojatno pohađao tečaj kod istog "majstora" kao i oni koji danas rade Tuđmanove kipove po Hrvatskoj.

Rosario je danas grad privlačan doseljenicima koji se brzo razvija i financijski dobro napreduje, što u zemlji predatorskog kapitalizma znači i velike socijalne razlike. One su i uzrok visoke stope kriminala pa se nitko pametan ne šeta gradom noću, a i danju, čak ni u vlastitoj kući, niste sasvim sigurni.

U Rosariju živi brojna populacija hrvatskog podrijetla, u pravilu Dalmatinci koji su u Argentinu otišli prije više od jednog stoljeća, kad je dalmatinske vinograde poharala filoksera. Manji dio pristigao je kasnije u potrazi za boljim životom. Oni tvrde da je danas u tom gradu dvadesetak tisuća ljudi hrvatskog podrijetla, o čemu sam relativno nedavno opširnije govorio u intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji.

O vrstama nasilja u Rosariju čuo sam razne priče, a najdojmljivija je došla upravo od jednog Dalmatinca kojeg sam upoznao u tom gradu. Njegov sin ušao je automobilom u svoju osiguranu garažu u sklopu kuće u kojoj živi, a nepoznati automobil iskoristio je trenutak prije nego što su se vrata zatvorila da bi ušao za njim. Iz njega su izišla dva naoružana muškarca i natjerala ga da ih uvede u kuću. Svezali su njega i ženu i pokušali ga natjerati da im prizna gdje skriva novac. Nije bilo novca u kući pa su automobil napunili svime što se moglo odnijeti: televizorom, računalima, elektronskim napravama, stvarima za koje su procijenili da imaju vrijednost. A onda su nestali… Policija nikad nije pronašla počinitelje. Sin je na kraju bio sretan što ih nisu ubili, ne bi to bio prvi takav slučaj u suvremenoj Argentini.

Ekonomski uspjeh grada odražava se, osim negativno, ipak i pozitivno, na gradskom izgledu. Poznata luka na rijeci Parani, donedavno mjesto ruševnih skladišta, posljednjih godina pretvorena je u najljepšu argentinsku riječnu obalu, s restoranima, muzejima, ekskluzivnim stambenim zgradama, rekreativnim parkovima, pa obala, barem danju kad je život relativno siguran, intenzivno živi.

Messija tako, u bilo kom obliku, nigdje u Rosariju nisam vidio, a Che je sveprisutan, ima trg, spomen-ploče, čak i oznaku pred kućom u kojoj je rođen, dok Buenos Aires, u kojem je dugo živio, takvu spomen-ploču nema. Njegov kip uglavnom služi za povremena okupljanja obožavatelja, ali i za mali rat grafitima njegovih sljedbenika i neprijatelja s desnice.

Je li vrijeme Che Guevare prošlo, teško je odgovoriti. Ali da Messi, barem u rodnom gradu i zemlji, svoje slavno razdoblje tek čeka, sasvim je izvjesno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ogromne socijalne razlike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-30 14:52:47 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Jasen Boko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-31 09:45:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-31 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127798.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127793.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127794.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127795.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127796.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127797.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127799.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127800.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127801.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127802.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127803.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127804.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127805.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127806.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127807.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11127808.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/31\/Mozaik\/11112429.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1772x2717"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8113558 Threads: 3 Questions: 1678043862 Slow queries: 4997641 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112411442 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/o-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39-606318 [printLink] => /mozaik/zivot/o-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39-606318?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 346730 [name] => che guevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => che-guevara [link] => /tag/che-guevara ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355609 [name] => rosario [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rosario [link] => /tag/rosario ) [2] => stdClass Object ( [id] => 466175 [name] => argentina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => argentina [link] => /tag/argentina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ogromne socijalne razlike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O situaciji u gradu kojim vlada nasilje svjedoči i priča ovog Dalmatinca: 'Nepoznati automobil ušao je za mojim sinom u garažu, bili su naoružani. Svezali su njega i ženu, ali nije bilo novca...' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-05-36-35-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127798.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127798.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127793.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127794.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127795.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127796.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127797.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127799.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127800.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127801.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127802.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127803.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127804.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127805.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127806.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127807.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11127808.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/31/Mozaik/11112429.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rosario, s nešto više od milijun stanovnika, treći je argentinski grad po veličini. Ljubitelji nogometa vjerojatno ga poznaju kao rodni grad Lionela Messija, ali tom će se činjenicom njegovi stanovnici pohvaliti tek na trećem mjestu.

Prije toga s ponosom će spomenuti da je ovdje rođen Che Guevara te da je grad kolijevka nacionalne zastave, prvi put podignute 1812. upravo ovdje, kad je Argentina postala neovisna država. Pokazat će vam, s jednakim ponosom, veliki spomenik nacionalnoj zastavi i neke od uspomena na Chea, a tek tada, a i to ne uvijek, na red dolazi Messi. Sudeći po uličnoj prisutnosti,

Che je od ove tri atrakcije najpopularniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AcentoOn (@acentoon) on

Službena Argentina, u kojoj je na vlasti desni centar, snažna je pristalica predatorskog kapitalizma, sličnog onom u Hrvatskoj, pa, sasvim očekivano, ne slavi previše slavnog revolucionara, ali Rosario nije zaboravio činjenicu gdje je on rođen pa u gradu postoji jedini spomenik Cheu u cijeloj zemlji.

Messi, bez obzira na svjetsku slavu, u Argentini ni blizu nema božanski status Diega Maradone, rođenog 27 godina ranije u Buenos Airesu. Ne znam je li se nečim zamjerio Argentincima, ali u toj zemlji postoji samo jedan nogometni bog – Maradona. Više je razloga kultnom statusu legendarnog nogometaša, ali ključni događaj, nakon kojega je i prozvan "Božjom rukom", dogodio se u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva 1986., godinu dana prije Messijeva rođenja, kad je Argentina pobijedila Englesku s 2:1. Njegov prvi gol postignut rukom, a bila su to vremena prije VAR-a, i danas je legendaran, a i onaj drugi, kad se prošetao terenom izazvavši vrtoglavicu u engleskoj obrani da bi zabio za pobjedu, spada u antologijske svjetske golove.

Važan podatak vezan uz ovu utakmicu, koji nogometna javnost obično ne uzima u obzir, bila je činjenica da je Engleska četiri godine ranije "razbila" Argentinu u ratu za otočje Falkland/Malvine, nanijevši joj sramotan vojni poraz koji je toliko uništio nacionalni ponos da je prouzročio pad vojne hunte i, konačno, demokratske izbore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by pretflore.accesorios (@pretflore.accesorios) on

Maradona je u tom četvrtfinalu vratio Argentincima njihov dobro poljuljani ponos, a statusu Boga u zemlji mediteranskog mentaliteta sigurno je pomogla i činjenica da je riječ o mangupu koji nikad nije radio ono što je pristojno i korektno, a ta "nekorektnost" ne završava samo na intenzivnom korištenju opijata.

Za razliku od njega, pristojni i neproblematični Messi, ma koliko genijalan nogometaš bio, dugo će čekati da dosegne Maradoninu slavu i kultni status u Argentini. Zanimljivo je da su i jedan i drugi rođeni u siromašnim obiteljima i započeli svoj put s dna, ali su posljedice siromaštva očito različito utjecale na njih.

Messi čak ni u rodnom gradu nije najpoznatiji "Rosarino", tu uvjerljivo gubi od ikone revolucionarne borbe Che Guevare. Messiju ne pomaže ni što je duže živo u Rosariju ("tek" s 13 godina preselio se u Barcelonu), dok je Che u Rosariju rođen gotovo slučajno, da bi ga napustio već nakon mjesec dana.

Che je, za razliku od Maradone i Messija, dijete uglednih roditelja iz visokog društva Buenos Airesa, "dobrih katolika", financijski dobrostojećih. Majka Celia pripadala je uglednoj argentinskoj obitelji plave krvi iz španjolske plemićke loze, s brojnim slavnim precima, a takve su dame završavale ekskluzivnu Katoličku školu za djevojke. Otac (također Ernesto) imao je brojne ugledne pretke pripadnike aristokracije i sa španjolske i s irske strane, odakle vuče podrijetlo. Da se u takvom "gnijezdu" izlegao najpoznatiji svjetski revolucionar i ljevičar sasvim je nevjerojatno, ali povijest voli paradokse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosario Norte

A post shared by Marcos Jose Thompson (@thompsonmarcos) on

Ugledna katolička obitelj i jest razlog zašto se Che nije rodio u Buenos Airesu. Naime, majka i otac, vrlo brzo nakon upoznavanja, malo su se opustili i zaigrali, pa je mlada katolkinja ostala trudna. Naravno, takva situacija u uglednim društvenim krugovima nije mogla biti prihvaćena bez velike štete za ugled pa su se mladi na brzinu oženili i pobjegli daleko na sjever Argentine u pokrajinu Misiones, kako bi se, navodno, bavili plantažom, a zapravo da sakriju "sramotu" od obitelji.

Kad je stiglo vrijeme za porod, vratili su se u grad, gdje su bolnički uvjeti bili bolji, ali ne u Buenos Aires, nego u Rosario, u kojem nikog nisu poznavali.

Napravili su precizan plan pa ćete i dan-danas u Cheovim biografijama pronaći da je rođen 14. lipnja 1928., jer je taj datum rođenja zapisao liječnik u njegov rodni list. Ernestito je zapravo rođen mjesec dana ranije, 14. svibnja, a roditelji su, "podmazavši" liječnika, rođenje prijavili obitelji tek mjesec dana kasnije, naglasivši pritom da je rođen mjesec dana prije termina. Sve je služilo kao dokaz da je mali Ernesto začet kako i treba, na medenom mjesecu, a nikako dva mjeseca prije vjenčanja.

Odmah nakon toga beba Che je zauvijek napustila Rosario, ali mu je taj mjesec dana bio dovoljan da ga grad i danas pamti pa je dobio i spomenik. Očito ga je izradio neki priučeni kipar naivac, koji je vjerojatno pohađao tečaj kod istog "majstora" kao i oni koji danas rade Tuđmanove kipove po Hrvatskoj.

Rosario je danas grad privlačan doseljenicima koji se brzo razvija i financijski dobro napreduje, što u zemlji predatorskog kapitalizma znači i velike socijalne razlike. One su i uzrok visoke stope kriminala pa se nitko pametan ne šeta gradom noću, a i danju, čak ni u vlastitoj kući, niste sasvim sigurni.

U Rosariju živi brojna populacija hrvatskog podrijetla, u pravilu Dalmatinci koji su u Argentinu otišli prije više od jednog stoljeća, kad je dalmatinske vinograde poharala filoksera. Manji dio pristigao je kasnije u potrazi za boljim životom. Oni tvrde da je danas u tom gradu dvadesetak tisuća ljudi hrvatskog podrijetla, o čemu sam relativno nedavno opširnije govorio u intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji.

O vrstama nasilja u Rosariju čuo sam razne priče, a najdojmljivija je došla upravo od jednog Dalmatinca kojeg sam upoznao u tom gradu. Njegov sin ušao je automobilom u svoju osiguranu garažu u sklopu kuće u kojoj živi, a nepoznati automobil iskoristio je trenutak prije nego što su se vrata zatvorila da bi ušao za njim. Iz njega su izišla dva naoružana muškarca i natjerala ga da ih uvede u kuću. Svezali su njega i ženu i pokušali ga natjerati da im prizna gdje skriva novac. Nije bilo novca u kući pa su automobil napunili svime što se moglo odnijeti: televizorom, računalima, elektronskim napravama, stvarima za koje su procijenili da imaju vrijednost. A onda su nestali… Policija nikad nije pronašla počinitelje. Sin je na kraju bio sretan što ih nisu ubili, ne bi to bio prvi takav slučaj u suvremenoj Argentini.

Ekonomski uspjeh grada odražava se, osim negativno, ipak i pozitivno, na gradskom izgledu. Poznata luka na rijeci Parani, donedavno mjesto ruševnih skladišta, posljednjih godina pretvorena je u najljepšu argentinsku riječnu obalu, s restoranima, muzejima, ekskluzivnim stambenim zgradama, rekreativnim parkovima, pa obala, barem danju kad je život relativno siguran, intenzivno živi.

Messija tako, u bilo kom obliku, nigdje u Rosariju nisam vidio, a Che je sveprisutan, ima trg, spomen-ploče, čak i oznaku pred kućom u kojoj je rođen, dok Buenos Aires, u kojem je dugo živio, takvu spomen-ploču nema. Njegov kip uglavnom služi za povremena okupljanja obožavatelja, ali i za mali rat grafitima njegovih sljedbenika i neprijatelja s desnice.

Je li vrijeme Che Guevare prošlo, teško je odgovoriti. Ali da Messi, barem u rodnom gradu i zemlji, svoje slavno razdoblje tek čeka, sasvim je izvjesno.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/o-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39-606318 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b60b41448097283560624bc3a979b88b6035c6fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+situaciji+u+gradu+kojim+vlada+nasilje+svjedo%C4%8Di+i+pri%C4%8Da+ovog+Dalmatinca%3A+%26%23039%3BNepoznati+automobil+u%C5%A1ao+je+za+mojim+sinom+u+gara%C5%BEu%2C+bili+su+naoru%C5%BEani.+Svezali+su+njega+i+%C5%BEenu%2C+ali+nije+bilo+novca...%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fo-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39-606318 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fo-situaciji-u-gradu-kojim-vlada-nasilje-svjedoci-i-prica-ovog-dalmatinca-39-nepoznati-automobil-usao-je-za-mojim-sinom-u-garazu-bili-su-naoruzani-svezali-su-njega-i-zenu-ali-nije-bilo-novca-39-606318 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ogromne socijalne razlike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotOgromne socijalne razlike

O situaciji u gradu kojim vlada nasilje svjedoči i priča ovog Dalmatinca: 'Nepoznati automobil ušao je za mojim sinom u garažu, bili su naoružani. Svezali su njega i ženu, ali nije bilo novca...'

Piše Jasen Boko
31. svibnja 2019. - 11:27

Rosario, s nešto više od milijun stanovnika, treći je argentinski grad po veličini. Ljubitelji nogometa vjerojatno ga poznaju kao rodni grad Lionela Messija, ali tom će se činjenicom njegovi stanovnici pohvaliti tek na trećem mjestu.

Prije toga s ponosom će spomenuti da je ovdje rođen Che Guevara te da je grad kolijevka nacionalne zastave, prvi put podignute 1812. upravo ovdje, kad je Argentina postala neovisna država. Pokazat će vam, s jednakim ponosom, veliki spomenik nacionalnoj zastavi i neke od uspomena na Chea, a tek tada, a i to ne uvijek, na red dolazi Messi. Sudeći po uličnoj prisutnosti,

Che je od ove tri atrakcije najpopularniji.

A post shared by AcentoOn (@acentoon) on

19. svibanj 2024 07:36