stdClass Object ( [id] => 1263074 [title] => Selfie u katedrali koštat će pet eura, ali zato su hoteli bagatela: naša novinarka obišla je Bugarsku, evo dojmova [alias] => nasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Idemo u Milano. Korona nas je nekoliko godina zavezala za kuću, satrale smo se za sezonu, nas četiri idemo u prijestolnicu mode. I dok sam sanjarila o tome kako bi to putovanje baš mogle nekako "potrefiti" s Milano fashion weekom pa da uz Il Duomo šetamo bok uz bok s Annom Wintour, ostale smo bez suputnica. Jedna praznih džepova, druga bez godišnjeg odmora, odustale su od tog našeg ekstra plana. A onda, kad je već knjiga spala na dva slova, odlučile smo se za potpuni preokret. Nećemo ipak u zemlju tjestenine i mode nego u Bugarsku.

Točan razlog ni sama ne znam, logika kojom smo se vodile je bila ta da "u Bugarsku nitko živ ne ide pa je sigurno zanimljiva", a želju za putovanjem na istok Europe podebljala je i Google pretraga koja nam je šapnula da se tamo može vidjeti stari, izgubljeni Balkan, i to za pravu siću. "Mi smo ionako sad skroz urbani", mumljala sam guglajući. Ideju da idemo u Bugarsku zapečatila je i informacija da za nekih tridesetak eura Ryanairom iz Zagreba letimo do Sofije i nazad. Unatoč mom dubokom uvjerenju da tih pet dana možemo odraditi samo uz carry on ruksak, odlučile smo dodati i nešto sitno eura da imamo i veću prtljagu. Iako joj to ne priznajem uživo, inzistiranjem na tome spasila nas je od mokrih nogu i omogućila da kući vratimo pokoji suvenir.

---

image

Ispred katedrale Aleksandra Nevskog

privatni album
---

Selfie u katedrali - pet eura

- Ma vidi, pa piše da im je spiza u restoranima po par eura. Ulaznice za muzeje su dvadesetak kuna. Jeftinije će bit nego da smo doma. Evo, pivo je jedan euro, čaj je onda biće par kuna..., uvjeravala sam svoju Luciju koju, istini za volju, nije ni trebalo nagovarati. Nije čitav život sanjala o Bugarskoj, ali brzo se naviknula na tu ideju pa onda kasnije i čudila kad bismo nekome rekle gdje putujemo, a ta osoba se ne bi oduševila. Štoviše, nekoliko puta je naglasila da je pročitala da je Sofia "Pariz istoka", a imala je ideju i da skoknemo do Crnog mora, a onda se činilo da nam je blizu prijeći granicu i samo se spustiti do Sjeverne Makedonije, a nude se i neki izleti do Skoplja.

- Vidit ćemo kakve ćemo volje bit, možda nam se ne isplati toliko putovat do mora, mudro je zaključila moja suputnica dok smo, još kod kuće, skenirale Booking da nađemo smještaj. A to je, pokazalo se, bilo lakše od planiranog. Hotel "Leda" za pet noćenja nam je iz džepa izbio nekih petstotinjak kuna po glavi i njime smo na kraju bile prezadovoljne. Nije imao doručak ni fen za kosu, ali je taj djevojkama prevažan nedostatak nadomjestio tako što je imao ljubazne recepcionere, regionalne TV kanale i adresu u uskom centru grada zbog koje smo za samo nekoliko minuta pješice mogle biti ispred Aleksandra Nevskog, najvećeg pravoslavnog hrama u gradu i ujedno najzanimljivije turističke atrakcije u gradu.

---

image

Unutar katedrale Aleksandra Nevskog

privatni album
---

Bile smo odlučne iskoristiti sve što bugarska prijestolnica nudi. Hram Aleksandra Nevskog bio je prva lokacija koju smo posjetile, izgrađen je u neobizantijskom stilu i impresivne je veličine budući da se proteže na nešto više od tri tisuće kvadrata, što ga čini i najvećom katedralom na Balkanu. Ono što nam je bilo zanimljivo je to da se ne naplaćuje ulaz u katedralu, ali ako odlučite slikati ambijent ili opaliti selfie, to će vas koštati 10 leva (pet eura, op.a.)

Izgrađena je u spomen na svetog Aleksandra Nevskog, ruskog princa sa željom da se podizanjem te katedrale oda počast vojnicima koji su život izgubili oslobađajući Bugarsku od Otomana. Da bi izgledao kako sad izgleda, Nevski je ima nekoliko različitih arhitekata, a posebno simpatično mi je bilo to što su svi oni dijelili ime sa svecem. Krcat je detaljima, na svakom koraku možete vidjeti nešto zanimljivo i drukčije, uključujući i relikvije sv. Aleksandra Nevskog koje je Bugarima poklonila Ruska pravoslavna crkva. Zlobnici bi rekli da je teški kič, ali nama se tako okarakterizirati crkve čini pomalo grezo.

Kroz tunele do grobnica

U podrumu hrama je muzej posvećen pravoslavnoj umjetnosti, ulaznica košta 4 leva i točno toliko minuta je i zanimljivo. Mahom je riječ o ikonama i slikama iz svetišta, ali pored njih nema objašnjenja, nisu navedeni podaci o umjetnicima, ali ni o slikama, zbog čega zapravo i ne znam što sam točno vidjela. Da im se doda nekakvo vođenje ili kontekst, moje bi mišljenje sigurno bilo drukčije.

---

image

Najpoznatiji prozor u Plovdivu

privatni album
---

Na samo nekoliko desetaka metara od hrama je i crkva svete Sofije, kojoj prijestolnica duguje ime. Na tom području je crkva postojala još u četvrtom stoljeću, a u zgradi prethodnici održan je Serdički sabor na kojem je sudjelovalo 316 biskupa. Na toj lokaciji izmijenilo se nekoliko crkava koje su rušili Huni i Goti, a lokalitet je bio poznat još u rimskom periodu, kada se tamo nalazila nekropola po imenu Serdika. Ostatak te nekropole vidljiv je i sada, a ispod crkve se sada može proći kroz tunele u kojima se nalaze grobnice. Put vodi i do četiri metra ispod zemlje, ali dobar dio je ventiliran pa se razlika ne osjeti. Pomalo je jezivo, ali svakako se isplati, a blago nalikuje i rimskim katakombama ili pak splitskoj inačici katakombe sv. Luciji, smještenoj ispod katedrale.

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture. U redu im je ako se odmah pored nove poslovne zgrade nalazi neka ruševna ili ako se moderna tramvajska stanica nalazi na staroj cesti. Bugari, barem ovi iz metropole, ne pate od modnih trendova, a to pokazuju i njihovi dućani. Dok u velikim centrima imaju trgovine s brendovima, to nije slučaj s manjim dućanima po gradu, koji na istoj vješalici nude Guess majicu, Reserved kaput, Lotto trenirku i Esmara hlače.

Po kojem principu to slažu, nije mi jasno, ali budući da sam bila jedina iznenađena time, čini se da je to njima uobičajeno. Izuzetak je Vitosha bulevar, ekvivalent Marmontovoj, sličniji Ilici, na kojem se nalaze poznati brendovi na koje smo naviknuli, ali i manje lokalne trgovine poput Rose of Bulgaria, koja prodaje sve povezano s ružama. Od lutkica natopljenih u ružinu vodicu i odjevenih u tradicionalne nošnje preko kemijskih olovaka pa sve do kozmetičkih sitnica poput balzama za usne.

---

image

Iza rilskog manastira

privatni album
---

Drugi dan odlučile smo se na posjet Rili, manastiru posvećenom svetom Ivanu Rilskom i jednoj crkvi u predgrađu Sofije. Prva postaja bila je crkva Boyana, koja se sastoji od tri dijela. U jednom od njih se mogu vidjeti freske nastale u 13. stoljeću koje sada štiti UNESCO. Interesantno je i da se Bugari ponose time što se na licima naslikanih svetaca vidi emocija, što je odlika renesanse koja se u Italiji pojavila tek dva stoljeća kasnije.

Rila za sabiranje misli

Osnovan u 10. stoljeću, manastir Rila smatra se jednim od najvažnijih bugarskih kulturnih, povijesnih i arhitektonskih spomenika i ključna je turistička atrakcija koju godišnje posjeti otprilike milijun ljudi, od kojih većina dođe za vrijeme uskrsnih blagdana. Sljedbenici i učenici sv. Ivana Rilskog manastir su izgradili nedaleko od špilje u kojoj je on živio i učio ih prije no što je postao svetac zaštitnik države. Od Sofije je udaljen neka dva sata putovanja kombijem turističke agencije koja nudi vođenje i prijevoz za 50 eura po osobi. Mi smo kod bukiranja imale sreće jer se nije sve rasprodalo pa smo uz last minute ponude prošle i dvadeset eura jeftinije.

U netaknutoj je prirodi, okružen šumom i planinama, zbog čega bih svima koji ovo čitaju preporučila da se tamo upute na proljeće ili ljeto. Nas je dopao kišan i hladan dan, što u kombinaciji s temperaturom planine i nije bila najsretnija opcija. Manastir je impresivan i miran, kada kročite na njegove kamene ploče preplavi vas mir i jasno je zašto se tamo dolazi na molitvu i sabiranje misli. Crkva u sklopu samostana prekrivena je šarenim freskama koje zorno prikazuju raj, pakao i brojne grijehe. Unutar crkve nalazi se veliki ikonostas prekriven pravim zlatnim prahom.

Zaštitnik Bugarske i osoba po kojoj je ovaj manastir dobio svoje ime je sv. Ivan Rilski, kojem su Bugari počast odali i tako što su ga stavili na kovanicu od jednog leva. (Hvala našem vodiču koji je rekao da je to najbolji i najjeftiniji suvenir, i sad mi je u novčaniku!) Na istoj planini postoji i tura u sklopu koje se obiđe sedam jezera Rile, ali na nju se nismo mogle odlučiti zbog lošeg vremena.

Uvjerene da smo u nekoliko dana obišle sve što Sofija ima ponuditi, iskoristile smo ponudu iste agencije i jedan dan provele u Plovdivu. Drugi je to grad po veličini, po atmosferi puno sličniji našoj zemlji, a kroz povijest se pokazao kao kulturno, umjetničko, regionalno i trgovačko središte toga kraja. Bogati trgovci čije su se kompanije nalazile na Crnom moru svoja su sjedišta gradili u Plovdivu, a posebna turistička atrakcija je i amfiteatar koji svjedoči dugoj antičkoj povijesti.

---

image

Plovdiv odiše posebnim šarmom

/Shutterstock
---

Grad je to koji ima posebnu vibru, krcat je umjetnicima koji su svoj obol Bugarskoj ostavili na svakom koraku, ulice u centru imaju dosta kafića i restorana, i poznat je po vinima i dobroj zabavi. Na svakom koraku nalazi se neki zanimljiv detalj, a svako novo skretanje skriva neku priču. Nedaleko Plovdiva je i Dolina ruža, meka svjetske parfemske industrije u kojoj se bere velik dio ruža od čijih se latica proizvodi iznimno cijenjeno ulje. Naravno, njega sam planirala donijeti prijateljicama, ali zbog cijene od nekoliko tisuća eura po kilogramu moje najmilije dobile sapune, ružinu vodicu i druge detalje s tim mirisom. Curke, drugi put se vraćam s uljem!

Za hranu ne brinite

Oko hrane se ne morate brinuti, jako su slični svemu onome na što smo mi naviknuti. Lokalne taverne, od kojih smo mi posjetile onu najpoznatiju, za koju je potrebna rezervacija dan ili dva unaprijed, poslužuju mahom roštilj, a utjecaj Makedonije i Grčke je vidljiv ne samo u arhitekturi nego i u tome što uz svako jelo jedu šopsku salatu. Ta tradicija ni nama nije teško pala, a ako nismo pokušale probati nešto lokalno, jele bismo u Happy grillu, lancu restorana koji na svojem mediju ima različite kuhinje svijeta. Nije skupo, brzo je gotovo i zaposlenici rade kao na traci pa je idealno za brzi obrok prije daljnjeg istraživanja.

Što se tiče cijena općenito, iako jeftinija od Hrvatske i ostatka EU-a, Bugarsku je također zahvatila inflacija, što se osjetilo i na onome koliko smo potrošile, ali prije nego što njihovoj Vladi zamjerimo da se slabo bori s čudovištem koje podiže cijene, moram priznati da nismo bile ni pretjerano disciplinirane pa smo tako išle na izlete, trošile na feniranje (hej, u hotelu ionako nije bilo fena!), kupovale suvenire. Ja sam kući donijela svaku repliku svih najvažnijih građevina u zemlji, a Lucija mi i dalje ne oprašta što sam njezinu ideju za kupi pištolj od čokolade nazvala glupom investicijom.

Cijene namirnica su iste kao u Hrvatskoj, a usluge u restoranima i kafićima su nešto jeftinije. Osim toga, iako su u Europsku uniju ušli nekoliko godina prije nas, još uvijek ne koriste eure nego se sve plaća u levima, čija je vrijednost tu negdje s onom konvertibilne marke. Kupujete li ih tamo, zaokružit će jedan lev na četiri kune. Dobra vijest je i da gotovo svuda primaju kartice, kao i da se bankomati nalaze na svakih nekoliko koraka. Budući da smo posjetile samo dva najveća grada i bile u turističkim središtima, ne znamo kakve su cijene u ostatku zemlje.

---

image

Izabata taverna

privatni album
---

Nema ispijanja kava

Fortuna nas nije blago pogledala pa je svih pet dana bilo popraćeno kišom, no za nekih tisuću kuna koliko smo po glavi platile let i smještaj, suludo je dvojiti. Osim toga, postoji li ljepšeg osjećaja od onog na putovanju? Sve brige ostaju kod kuće, a fokus je na putu, istraživanju, biraš samo što ćeš i kada jesti, gdje ćeš na pauzu, koje ćeš atrakcije posjetiti... Iako je u mnogo toga slična Hrvatskoj, Bugarska ima potpuno drukčiju atmosferu i neki detalji nama su bili potpuno strani.

Znajući da idemo na Balkan, mislile smo da ćemo bez problema našu omiljenu naviku ispijanja kave moći preslikati i na jutra na putu, ali Sofia nam je to demantirala. Kafića je u centru grada jako malo, a oni koji i jesu tamo u načelu rade samo navečer. Grad je općenito prazan, a ljudi i nisu najbolje raspoloženi. Procvjetaju samo navečer ili vikendom, kad se kao ošamućeni spuste u grad. No, u tome i leži dio čari bugarske metropole jer, za razliku i od nekih gradova u Lijepoj našoj, nisu podređeni turistima i putnicima do te mjere da to značajno utječe na život lokalaca pa zapravo mi pridošlice imamo bolji uvid u njihovu kulturu.

Oni ne glume, nezadovoljni su time što se nalaze na začelju EU-a i često to spominju. Svojim političarima mnogo toga zamjeraju, ali ne sjede skršenih ruku. Distancirani su, ali ne i neljubazni. Gotovo svi puše. Turiste vole, ali na njih nisu toliko naviknuti, a od Hrvata im je daleko najpoznatiji Luka Modrić, a mila im je i naša nekadašnja predsjednica. Nacija su nogometnih zaljubljenika koja je Svjetsko prvenstvo pratila priljubljena za televizor iako se oni sami nisu kvalificirali već godinama. E da, saznale smo da je Pariz istoka zapravo Bukurešt. Nema veze, sljedeći put idemo tamo...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => istok europe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => istok europe 2 0 12988 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-02 18:30:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-08 16:26:07 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-08 12:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2076 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naša novinarka htjela je u Milano na Fashion Week, a završila u bugarskim dućanima i u čudu onim što je vidjela... [metakey] => Bugarska, putovanje, plovdiv, sofia, rila [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24248227.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246251.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246252.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246253.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246254.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246255.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246256.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246257.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24246258.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24248225.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/02\/24248224.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","privatni album","privatni album","privatni album","privatni album","privatni album","privatni album","privatni album","privatni album","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture
\n\u00a0<\/p>","

Unutar katedrale Aleksandra Nevskog<\/p>","

Iz katakombi se izlazi u crkvu<\/p>","

Nekropola pod nogama vidljiva je iz crkve sv. Sofije<\/p>","

Iza rilskog manastira<\/p>","

Plovdiv<\/p>","

Ulice u Plovdivu<\/p>","

Izabata taverna<\/p>","

Najpoznatiji prozor u Plovdivu<\/p>","

Plovdiv odi\u0161e posebnim \u0161armom<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_24248227_1920.jpg":"1920x1080","k_24248227_1280.jpg":"1280x1280","k_24248227_1024.jpg":"1024x1024","k_24248227_640.jpg":"640x640","k_24248227_480.jpg":"480x480","k_24248227_340.jpg":"340x340","k_24248227_220.jpg":"220x220","o_24248227_1280.jpg":"1280x720","o_24248227_1024.jpg":"1024x576","o_24248227_640.jpg":"640x360","o_24248227_480.jpg":"480x270","o_24248227_340.jpg":"340x191","o_24248227_220.jpg":"220x123","h_24248227_1280.jpg":"1280x854","h_24248227_1024.jpg":"1024x683","h_24248227_640.jpg":"640x427","h_24248227_480.jpg":"480x320","h_24248227_340.jpg":"340x227","h_24248227_220.jpg":"220x147","pp_24248227_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248227_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248227_640.jpg":"640x814","pp_24248227_480.jpg":"480x611","pp_24248227_340.jpg":"340x432","pp_24248227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1355x1356","hd_24246251_1920.jpg":"1920x1080","k_24246251_1280.jpg":"1280x1280","k_24246251_1024.jpg":"1024x1024","k_24246251_640.jpg":"640x640","k_24246251_480.jpg":"480x480","k_24246251_340.jpg":"340x340","k_24246251_220.jpg":"220x220","o_24246251_1280.jpg":"1280x1280","o_24246251_1024.jpg":"1024x1024","o_24246251_640.jpg":"640x640","o_24246251_480.jpg":"480x480","o_24246251_340.jpg":"340x340","o_24246251_220.jpg":"220x220","h_24246251_1280.jpg":"1280x854","h_24246251_1024.jpg":"1024x683","h_24246251_640.jpg":"640x427","h_24246251_480.jpg":"480x320","h_24246251_340.jpg":"340x227","h_24246251_220.jpg":"220x147","pp_24246251_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246251_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246251_640.jpg":"640x814","pp_24246251_480.jpg":"480x611","pp_24246251_340.jpg":"340x432","pp_24246251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246252_1920.jpg":"1920x1080","k_24246252_1280.jpg":"1280x1280","k_24246252_1024.jpg":"1024x1024","k_24246252_640.jpg":"640x640","k_24246252_480.jpg":"480x480","k_24246252_340.jpg":"340x340","k_24246252_220.jpg":"220x220","o_24246252_1280.jpg":"1280x1280","o_24246252_1024.jpg":"1024x1024","o_24246252_640.jpg":"640x640","o_24246252_480.jpg":"480x480","o_24246252_340.jpg":"340x340","o_24246252_220.jpg":"220x220","h_24246252_1280.jpg":"1280x854","h_24246252_1024.jpg":"1024x683","h_24246252_640.jpg":"640x427","h_24246252_480.jpg":"480x320","h_24246252_340.jpg":"340x227","h_24246252_220.jpg":"220x147","pp_24246252_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246252_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246252_640.jpg":"640x814","pp_24246252_480.jpg":"480x611","pp_24246252_340.jpg":"340x432","pp_24246252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246253_1920.jpg":"1920x1080","k_24246253_1280.jpg":"1280x1280","k_24246253_1024.jpg":"1024x1024","k_24246253_640.jpg":"640x640","k_24246253_480.jpg":"480x480","k_24246253_340.jpg":"340x340","k_24246253_220.jpg":"220x220","o_24246253_1280.jpg":"1280x1280","o_24246253_1024.jpg":"1024x1024","o_24246253_640.jpg":"640x640","o_24246253_480.jpg":"480x480","o_24246253_340.jpg":"340x340","o_24246253_220.jpg":"220x220","h_24246253_1280.jpg":"1280x854","h_24246253_1024.jpg":"1024x683","h_24246253_640.jpg":"640x427","h_24246253_480.jpg":"480x320","h_24246253_340.jpg":"340x227","h_24246253_220.jpg":"220x147","pp_24246253_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246253_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246253_640.jpg":"640x814","pp_24246253_480.jpg":"480x611","pp_24246253_340.jpg":"340x432","pp_24246253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246254_1920.jpg":"1920x1080","k_24246254_1280.jpg":"1280x1280","k_24246254_1024.jpg":"1024x1024","k_24246254_640.jpg":"640x640","k_24246254_480.jpg":"480x480","k_24246254_340.jpg":"340x340","k_24246254_220.jpg":"220x220","o_24246254_1280.jpg":"1280x1280","o_24246254_1024.jpg":"1024x1024","o_24246254_640.jpg":"640x640","o_24246254_480.jpg":"480x480","o_24246254_340.jpg":"340x340","o_24246254_220.jpg":"220x220","h_24246254_1280.jpg":"1280x854","h_24246254_1024.jpg":"1024x683","h_24246254_640.jpg":"640x427","h_24246254_480.jpg":"480x320","h_24246254_340.jpg":"340x227","h_24246254_220.jpg":"220x147","pp_24246254_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246254_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246254_640.jpg":"640x814","pp_24246254_480.jpg":"480x611","pp_24246254_340.jpg":"340x432","pp_24246254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246255_1920.jpg":"1920x1080","k_24246255_1280.jpg":"1280x1280","k_24246255_1024.jpg":"1024x1024","k_24246255_640.jpg":"640x640","k_24246255_480.jpg":"480x480","k_24246255_340.jpg":"340x340","k_24246255_220.jpg":"220x220","o_24246255_1280.jpg":"1280x1280","o_24246255_1024.jpg":"1024x1024","o_24246255_640.jpg":"640x640","o_24246255_480.jpg":"480x480","o_24246255_340.jpg":"340x340","o_24246255_220.jpg":"220x220","h_24246255_1280.jpg":"1280x854","h_24246255_1024.jpg":"1024x683","h_24246255_640.jpg":"640x427","h_24246255_480.jpg":"480x320","h_24246255_340.jpg":"340x227","h_24246255_220.jpg":"220x147","pp_24246255_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246255_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246255_640.jpg":"640x814","pp_24246255_480.jpg":"480x611","pp_24246255_340.jpg":"340x432","pp_24246255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246256_1920.jpg":"1920x1080","k_24246256_1280.jpg":"1280x1280","k_24246256_1024.jpg":"1024x1024","k_24246256_640.jpg":"640x640","k_24246256_480.jpg":"480x480","k_24246256_340.jpg":"340x340","k_24246256_220.jpg":"220x220","o_24246256_1280.jpg":"1280x1280","o_24246256_1024.jpg":"1024x1024","o_24246256_640.jpg":"640x640","o_24246256_480.jpg":"480x480","o_24246256_340.jpg":"340x340","o_24246256_220.jpg":"220x220","h_24246256_1280.jpg":"1280x854","h_24246256_1024.jpg":"1024x683","h_24246256_640.jpg":"640x427","h_24246256_480.jpg":"480x320","h_24246256_340.jpg":"340x227","h_24246256_220.jpg":"220x147","pp_24246256_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246256_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246256_640.jpg":"640x814","pp_24246256_480.jpg":"480x611","pp_24246256_340.jpg":"340x432","pp_24246256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246257_1920.jpg":"1920x1080","k_24246257_1280.jpg":"1280x1280","k_24246257_1024.jpg":"1024x1024","k_24246257_640.jpg":"640x640","k_24246257_480.jpg":"480x480","k_24246257_340.jpg":"340x340","k_24246257_220.jpg":"220x220","o_24246257_1280.jpg":"1280x1280","o_24246257_1024.jpg":"1024x1024","o_24246257_640.jpg":"640x640","o_24246257_480.jpg":"480x480","o_24246257_340.jpg":"340x340","o_24246257_220.jpg":"220x220","h_24246257_1280.jpg":"1280x854","h_24246257_1024.jpg":"1024x683","h_24246257_640.jpg":"640x427","h_24246257_480.jpg":"480x320","h_24246257_340.jpg":"340x227","h_24246257_220.jpg":"220x147","pp_24246257_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246257_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246257_640.jpg":"640x814","pp_24246257_480.jpg":"480x611","pp_24246257_340.jpg":"340x432","pp_24246257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_24246258_1920.jpg":"1920x1080","k_24246258_1280.jpg":"1280x1280","k_24246258_1024.jpg":"1024x1024","k_24246258_640.jpg":"640x640","k_24246258_480.jpg":"480x480","k_24246258_340.jpg":"340x340","k_24246258_220.jpg":"220x220","o_24246258_1280.jpg":"1280x1280","o_24246258_1024.jpg":"1024x1024","o_24246258_640.jpg":"640x640","o_24246258_480.jpg":"480x480","o_24246258_340.jpg":"340x340","o_24246258_220.jpg":"220x220","h_24246258_1280.jpg":"1280x854","h_24246258_1024.jpg":"1024x683","h_24246258_640.jpg":"640x427","h_24246258_480.jpg":"480x320","h_24246258_340.jpg":"340x227","h_24246258_220.jpg":"220x147","pp_24246258_1280.jpg":"1280x1628","pp_24246258_1024.jpg":"1024x1303","pp_24246258_640.jpg":"640x814","pp_24246258_480.jpg":"480x611","pp_24246258_340.jpg":"340x432","pp_24246258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x761","hd_24248225_1920.jpg":"1920x1080","k_24248225_1280.jpg":"1280x1280","k_24248225_1024.jpg":"1024x1024","k_24248225_640.jpg":"640x640","k_24248225_480.jpg":"480x480","k_24248225_340.jpg":"340x340","k_24248225_220.jpg":"220x220","o_24248225_1280.jpg":"1280x507","o_24248225_1024.jpg":"1024x406","o_24248225_640.jpg":"640x253","o_24248225_480.jpg":"480x190","o_24248225_340.jpg":"340x134","o_24248225_220.jpg":"220x87","h_24248225_1280.jpg":"1280x854","h_24248225_1024.jpg":"1024x683","h_24248225_640.jpg":"640x427","h_24248225_480.jpg":"480x320","h_24248225_340.jpg":"340x227","h_24248225_220.jpg":"220x147","pp_24248225_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248225_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248225_640.jpg":"640x814","pp_24248225_480.jpg":"480x611","pp_24248225_340.jpg":"340x432","pp_24248225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x1080","hd_24248224_1920.jpg":"1920x1080","k_24248224_1280.jpg":"1280x1280","k_24248224_1024.jpg":"1024x1024","k_24248224_640.jpg":"640x640","k_24248224_480.jpg":"480x480","k_24248224_340.jpg":"340x340","k_24248224_220.jpg":"220x220","o_24248224_1280.jpg":"1280x720","o_24248224_1024.jpg":"1024x576","o_24248224_640.jpg":"640x360","o_24248224_480.jpg":"480x270","o_24248224_340.jpg":"340x191","o_24248224_220.jpg":"220x123","h_24248224_1280.jpg":"1280x854","h_24248224_1024.jpg":"1024x683","h_24248224_640.jpg":"640x427","h_24248224_480.jpg":"480x320","h_24248224_340.jpg":"340x227","h_24248224_220.jpg":"220x147","pp_24248224_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248224_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248224_640.jpg":"640x814","pp_24248224_480.jpg":"480x611","pp_24248224_340.jpg":"340x432","pp_24248224_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8049557 Threads: 5 Questions: 1668127142 Slow queries: 4964198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112187981 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela-1263074 [printLink] => /mozaik/zivot/nasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela-1263074?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428393 [name] => Bugarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bugarska [link] => /tag/bugarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 282081 [name] => putovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putovanje [link] => /tag/putovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 643047 [name] => plovdiv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-06 17:54:08 [main_article_id] => 0 [alias] => plovdiv [link] => /tag/plovdiv ) [3] => stdClass Object ( [id] => 705503 [name] => sofia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-08 13:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => sofia [link] => /tag/sofia ) [4] => stdClass Object ( [id] => 705504 [name] => rila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-08 13:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => rila [link] => /tag/rila ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => istok europe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Selfie u katedrali koštat će pet eura, ali zato su hoteli bagatela: naša novinarka obišla je Bugarsku, evo dojmova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-49-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24248227.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24248227.jpg [title] => /Shutterstock

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246251.jpg [title] => privatni album

Unutar katedrale Aleksandra Nevskog

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246252.jpg [title] => privatni album

Iz katakombi se izlazi u crkvu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246253.jpg [title] => privatni album

Nekropola pod nogama vidljiva je iz crkve sv. Sofije

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246254.jpg [title] => privatni album

Iza rilskog manastira

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246255.jpg [title] => privatni album

Plovdiv

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246256.jpg [title] => privatni album

Ulice u Plovdivu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246257.jpg [title] => privatni album

Izabata taverna

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24246258.jpg [title] => privatni album

Najpoznatiji prozor u Plovdivu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24248225.jpg [title] => /Shutterstock

Plovdiv odiše posebnim šarmom

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/02/24248224.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Idemo u Milano. Korona nas je nekoliko godina zavezala za kuću, satrale smo se za sezonu, nas četiri idemo u prijestolnicu mode. I dok sam sanjarila o tome kako bi to putovanje baš mogle nekako "potrefiti" s Milano fashion weekom pa da uz Il Duomo šetamo bok uz bok s Annom Wintour, ostale smo bez suputnica. Jedna praznih džepova, druga bez godišnjeg odmora, odustale su od tog našeg ekstra plana. A onda, kad je već knjiga spala na dva slova, odlučile smo se za potpuni preokret. Nećemo ipak u zemlju tjestenine i mode nego u Bugarsku.

Točan razlog ni sama ne znam, logika kojom smo se vodile je bila ta da "u Bugarsku nitko živ ne ide pa je sigurno zanimljiva", a želju za putovanjem na istok Europe podebljala je i Google pretraga koja nam je šapnula da se tamo može vidjeti stari, izgubljeni Balkan, i to za pravu siću. "Mi smo ionako sad skroz urbani", mumljala sam guglajući. Ideju da idemo u Bugarsku zapečatila je i informacija da za nekih tridesetak eura Ryanairom iz Zagreba letimo do Sofije i nazad. Unatoč mom dubokom uvjerenju da tih pet dana možemo odraditi samo uz carry on ruksak, odlučile smo dodati i nešto sitno eura da imamo i veću prtljagu. Iako joj to ne priznajem uživo, inzistiranjem na tome spasila nas je od mokrih nogu i omogućila da kući vratimo pokoji suvenir.

---

image

Ispred katedrale Aleksandra Nevskog

privatni album
---

Selfie u katedrali - pet eura

- Ma vidi, pa piše da im je spiza u restoranima po par eura. Ulaznice za muzeje su dvadesetak kuna. Jeftinije će bit nego da smo doma. Evo, pivo je jedan euro, čaj je onda biće par kuna..., uvjeravala sam svoju Luciju koju, istini za volju, nije ni trebalo nagovarati. Nije čitav život sanjala o Bugarskoj, ali brzo se naviknula na tu ideju pa onda kasnije i čudila kad bismo nekome rekle gdje putujemo, a ta osoba se ne bi oduševila. Štoviše, nekoliko puta je naglasila da je pročitala da je Sofia "Pariz istoka", a imala je ideju i da skoknemo do Crnog mora, a onda se činilo da nam je blizu prijeći granicu i samo se spustiti do Sjeverne Makedonije, a nude se i neki izleti do Skoplja.

- Vidit ćemo kakve ćemo volje bit, možda nam se ne isplati toliko putovat do mora, mudro je zaključila moja suputnica dok smo, još kod kuće, skenirale Booking da nađemo smještaj. A to je, pokazalo se, bilo lakše od planiranog. Hotel "Leda" za pet noćenja nam je iz džepa izbio nekih petstotinjak kuna po glavi i njime smo na kraju bile prezadovoljne. Nije imao doručak ni fen za kosu, ali je taj djevojkama prevažan nedostatak nadomjestio tako što je imao ljubazne recepcionere, regionalne TV kanale i adresu u uskom centru grada zbog koje smo za samo nekoliko minuta pješice mogle biti ispred Aleksandra Nevskog, najvećeg pravoslavnog hrama u gradu i ujedno najzanimljivije turističke atrakcije u gradu.

---

image

Unutar katedrale Aleksandra Nevskog

privatni album
---

Bile smo odlučne iskoristiti sve što bugarska prijestolnica nudi. Hram Aleksandra Nevskog bio je prva lokacija koju smo posjetile, izgrađen je u neobizantijskom stilu i impresivne je veličine budući da se proteže na nešto više od tri tisuće kvadrata, što ga čini i najvećom katedralom na Balkanu. Ono što nam je bilo zanimljivo je to da se ne naplaćuje ulaz u katedralu, ali ako odlučite slikati ambijent ili opaliti selfie, to će vas koštati 10 leva (pet eura, op.a.)

Izgrađena je u spomen na svetog Aleksandra Nevskog, ruskog princa sa željom da se podizanjem te katedrale oda počast vojnicima koji su život izgubili oslobađajući Bugarsku od Otomana. Da bi izgledao kako sad izgleda, Nevski je ima nekoliko različitih arhitekata, a posebno simpatično mi je bilo to što su svi oni dijelili ime sa svecem. Krcat je detaljima, na svakom koraku možete vidjeti nešto zanimljivo i drukčije, uključujući i relikvije sv. Aleksandra Nevskog koje je Bugarima poklonila Ruska pravoslavna crkva. Zlobnici bi rekli da je teški kič, ali nama se tako okarakterizirati crkve čini pomalo grezo.

Kroz tunele do grobnica

U podrumu hrama je muzej posvećen pravoslavnoj umjetnosti, ulaznica košta 4 leva i točno toliko minuta je i zanimljivo. Mahom je riječ o ikonama i slikama iz svetišta, ali pored njih nema objašnjenja, nisu navedeni podaci o umjetnicima, ali ni o slikama, zbog čega zapravo i ne znam što sam točno vidjela. Da im se doda nekakvo vođenje ili kontekst, moje bi mišljenje sigurno bilo drukčije.

---

image

Najpoznatiji prozor u Plovdivu

privatni album
---

Na samo nekoliko desetaka metara od hrama je i crkva svete Sofije, kojoj prijestolnica duguje ime. Na tom području je crkva postojala još u četvrtom stoljeću, a u zgradi prethodnici održan je Serdički sabor na kojem je sudjelovalo 316 biskupa. Na toj lokaciji izmijenilo se nekoliko crkava koje su rušili Huni i Goti, a lokalitet je bio poznat još u rimskom periodu, kada se tamo nalazila nekropola po imenu Serdika. Ostatak te nekropole vidljiv je i sada, a ispod crkve se sada može proći kroz tunele u kojima se nalaze grobnice. Put vodi i do četiri metra ispod zemlje, ali dobar dio je ventiliran pa se razlika ne osjeti. Pomalo je jezivo, ali svakako se isplati, a blago nalikuje i rimskim katakombama ili pak splitskoj inačici katakombe sv. Luciji, smještenoj ispod katedrale.

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture. U redu im je ako se odmah pored nove poslovne zgrade nalazi neka ruševna ili ako se moderna tramvajska stanica nalazi na staroj cesti. Bugari, barem ovi iz metropole, ne pate od modnih trendova, a to pokazuju i njihovi dućani. Dok u velikim centrima imaju trgovine s brendovima, to nije slučaj s manjim dućanima po gradu, koji na istoj vješalici nude Guess majicu, Reserved kaput, Lotto trenirku i Esmara hlače.

Po kojem principu to slažu, nije mi jasno, ali budući da sam bila jedina iznenađena time, čini se da je to njima uobičajeno. Izuzetak je Vitosha bulevar, ekvivalent Marmontovoj, sličniji Ilici, na kojem se nalaze poznati brendovi na koje smo naviknuli, ali i manje lokalne trgovine poput Rose of Bulgaria, koja prodaje sve povezano s ružama. Od lutkica natopljenih u ružinu vodicu i odjevenih u tradicionalne nošnje preko kemijskih olovaka pa sve do kozmetičkih sitnica poput balzama za usne.

---

image

Iza rilskog manastira

privatni album
---

Drugi dan odlučile smo se na posjet Rili, manastiru posvećenom svetom Ivanu Rilskom i jednoj crkvi u predgrađu Sofije. Prva postaja bila je crkva Boyana, koja se sastoji od tri dijela. U jednom od njih se mogu vidjeti freske nastale u 13. stoljeću koje sada štiti UNESCO. Interesantno je i da se Bugari ponose time što se na licima naslikanih svetaca vidi emocija, što je odlika renesanse koja se u Italiji pojavila tek dva stoljeća kasnije.

Rila za sabiranje misli

Osnovan u 10. stoljeću, manastir Rila smatra se jednim od najvažnijih bugarskih kulturnih, povijesnih i arhitektonskih spomenika i ključna je turistička atrakcija koju godišnje posjeti otprilike milijun ljudi, od kojih većina dođe za vrijeme uskrsnih blagdana. Sljedbenici i učenici sv. Ivana Rilskog manastir su izgradili nedaleko od špilje u kojoj je on živio i učio ih prije no što je postao svetac zaštitnik države. Od Sofije je udaljen neka dva sata putovanja kombijem turističke agencije koja nudi vođenje i prijevoz za 50 eura po osobi. Mi smo kod bukiranja imale sreće jer se nije sve rasprodalo pa smo uz last minute ponude prošle i dvadeset eura jeftinije.

U netaknutoj je prirodi, okružen šumom i planinama, zbog čega bih svima koji ovo čitaju preporučila da se tamo upute na proljeće ili ljeto. Nas je dopao kišan i hladan dan, što u kombinaciji s temperaturom planine i nije bila najsretnija opcija. Manastir je impresivan i miran, kada kročite na njegove kamene ploče preplavi vas mir i jasno je zašto se tamo dolazi na molitvu i sabiranje misli. Crkva u sklopu samostana prekrivena je šarenim freskama koje zorno prikazuju raj, pakao i brojne grijehe. Unutar crkve nalazi se veliki ikonostas prekriven pravim zlatnim prahom.

Zaštitnik Bugarske i osoba po kojoj je ovaj manastir dobio svoje ime je sv. Ivan Rilski, kojem su Bugari počast odali i tako što su ga stavili na kovanicu od jednog leva. (Hvala našem vodiču koji je rekao da je to najbolji i najjeftiniji suvenir, i sad mi je u novčaniku!) Na istoj planini postoji i tura u sklopu koje se obiđe sedam jezera Rile, ali na nju se nismo mogle odlučiti zbog lošeg vremena.

Uvjerene da smo u nekoliko dana obišle sve što Sofija ima ponuditi, iskoristile smo ponudu iste agencije i jedan dan provele u Plovdivu. Drugi je to grad po veličini, po atmosferi puno sličniji našoj zemlji, a kroz povijest se pokazao kao kulturno, umjetničko, regionalno i trgovačko središte toga kraja. Bogati trgovci čije su se kompanije nalazile na Crnom moru svoja su sjedišta gradili u Plovdivu, a posebna turistička atrakcija je i amfiteatar koji svjedoči dugoj antičkoj povijesti.

---

image

Plovdiv odiše posebnim šarmom

/Shutterstock
---

Grad je to koji ima posebnu vibru, krcat je umjetnicima koji su svoj obol Bugarskoj ostavili na svakom koraku, ulice u centru imaju dosta kafića i restorana, i poznat je po vinima i dobroj zabavi. Na svakom koraku nalazi se neki zanimljiv detalj, a svako novo skretanje skriva neku priču. Nedaleko Plovdiva je i Dolina ruža, meka svjetske parfemske industrije u kojoj se bere velik dio ruža od čijih se latica proizvodi iznimno cijenjeno ulje. Naravno, njega sam planirala donijeti prijateljicama, ali zbog cijene od nekoliko tisuća eura po kilogramu moje najmilije dobile sapune, ružinu vodicu i druge detalje s tim mirisom. Curke, drugi put se vraćam s uljem!

Za hranu ne brinite

Oko hrane se ne morate brinuti, jako su slični svemu onome na što smo mi naviknuti. Lokalne taverne, od kojih smo mi posjetile onu najpoznatiju, za koju je potrebna rezervacija dan ili dva unaprijed, poslužuju mahom roštilj, a utjecaj Makedonije i Grčke je vidljiv ne samo u arhitekturi nego i u tome što uz svako jelo jedu šopsku salatu. Ta tradicija ni nama nije teško pala, a ako nismo pokušale probati nešto lokalno, jele bismo u Happy grillu, lancu restorana koji na svojem mediju ima različite kuhinje svijeta. Nije skupo, brzo je gotovo i zaposlenici rade kao na traci pa je idealno za brzi obrok prije daljnjeg istraživanja.

Što se tiče cijena općenito, iako jeftinija od Hrvatske i ostatka EU-a, Bugarsku je također zahvatila inflacija, što se osjetilo i na onome koliko smo potrošile, ali prije nego što njihovoj Vladi zamjerimo da se slabo bori s čudovištem koje podiže cijene, moram priznati da nismo bile ni pretjerano disciplinirane pa smo tako išle na izlete, trošile na feniranje (hej, u hotelu ionako nije bilo fena!), kupovale suvenire. Ja sam kući donijela svaku repliku svih najvažnijih građevina u zemlji, a Lucija mi i dalje ne oprašta što sam njezinu ideju za kupi pištolj od čokolade nazvala glupom investicijom.

Cijene namirnica su iste kao u Hrvatskoj, a usluge u restoranima i kafićima su nešto jeftinije. Osim toga, iako su u Europsku uniju ušli nekoliko godina prije nas, još uvijek ne koriste eure nego se sve plaća u levima, čija je vrijednost tu negdje s onom konvertibilne marke. Kupujete li ih tamo, zaokružit će jedan lev na četiri kune. Dobra vijest je i da gotovo svuda primaju kartice, kao i da se bankomati nalaze na svakih nekoliko koraka. Budući da smo posjetile samo dva najveća grada i bile u turističkim središtima, ne znamo kakve su cijene u ostatku zemlje.

---

image

Izabata taverna

privatni album
---

Nema ispijanja kava

Fortuna nas nije blago pogledala pa je svih pet dana bilo popraćeno kišom, no za nekih tisuću kuna koliko smo po glavi platile let i smještaj, suludo je dvojiti. Osim toga, postoji li ljepšeg osjećaja od onog na putovanju? Sve brige ostaju kod kuće, a fokus je na putu, istraživanju, biraš samo što ćeš i kada jesti, gdje ćeš na pauzu, koje ćeš atrakcije posjetiti... Iako je u mnogo toga slična Hrvatskoj, Bugarska ima potpuno drukčiju atmosferu i neki detalji nama su bili potpuno strani.

Znajući da idemo na Balkan, mislile smo da ćemo bez problema našu omiljenu naviku ispijanja kave moći preslikati i na jutra na putu, ali Sofia nam je to demantirala. Kafića je u centru grada jako malo, a oni koji i jesu tamo u načelu rade samo navečer. Grad je općenito prazan, a ljudi i nisu najbolje raspoloženi. Procvjetaju samo navečer ili vikendom, kad se kao ošamućeni spuste u grad. No, u tome i leži dio čari bugarske metropole jer, za razliku i od nekih gradova u Lijepoj našoj, nisu podređeni turistima i putnicima do te mjere da to značajno utječe na život lokalaca pa zapravo mi pridošlice imamo bolji uvid u njihovu kulturu.

Oni ne glume, nezadovoljni su time što se nalaze na začelju EU-a i često to spominju. Svojim političarima mnogo toga zamjeraju, ali ne sjede skršenih ruku. Distancirani su, ali ne i neljubazni. Gotovo svi puše. Turiste vole, ali na njih nisu toliko naviknuti, a od Hrvata im je daleko najpoznatiji Luka Modrić, a mila im je i naša nekadašnja predsjednica. Nacija su nogometnih zaljubljenika koja je Svjetsko prvenstvo pratila priljubljena za televizor iako se oni sami nisu kvalificirali već godinama. E da, saznale smo da je Pariz istoka zapravo Bukurešt. Nema veze, sljedeći put idemo tamo...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock privatni album privatni album privatni album privatni album privatni album privatni album privatni album privatni album /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Sofia je zanimljiv miks starog Bizanta, ne tako davnog komunizma i moderne arhitekture
 

privatni album

Unutar katedrale Aleksandra Nevskog

privatni album

Iz katakombi se izlazi u crkvu

privatni album

Nekropola pod nogama vidljiva je iz crkve sv. Sofije

privatni album

Iza rilskog manastira

privatni album

Plovdiv

privatni album

Ulice u Plovdivu

privatni album

Izabata taverna

privatni album

Najpoznatiji prozor u Plovdivu

/Shutterstock

Plovdiv odiše posebnim šarmom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela-1263074 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=733da9ebcd7d7f94248690d7c52530cbcd505337 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Selfie+u+katedrali+ko%C5%A1tat+%C4%87e+pet+eura%2C+ali+zato+su+hoteli+bagatela%3A+na%C5%A1a+novinarka+obi%C5%A1la+je+Bugarsku%2C+evo+dojmova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela-1263074 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-novinarka-htjela-je-u-milano-na-fashion-week-a-zavrsila-u-bugarskim-ducanima-i-u-cudu-onim-sto-je-vidjela-1263074 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => istok europe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životistok europe

Selfie u katedrali koštat će pet eura, ali zato su hoteli bagatela: naša novinarka obišla je Bugarsku, evo dojmova

Piše Marija Vuković
8. veljače 2023. - 13:17

Idemo u Milano. Korona nas je nekoliko godina zavezala za kuću, satrale smo se za sezonu, nas četiri idemo u prijestolnicu mode. I dok sam sanjarila o tome kako bi to putovanje baš mogle nekako "potrefiti" s Milano fashion weekom pa da uz Il Duomo šetamo bok uz bok s Annom Wintour, ostale smo bez suputnica. Jedna praznih džepova, druga bez godišnjeg odmora, odustale su od tog našeg ekstra plana. A onda, kad je već knjiga spala na dva slova, odlučile smo se za potpuni preokret. Nećemo ipak u zemlju tjestenine i mode nego u Bugarsku.

Točan razlog ni sama ne znam, logika kojom smo se vodile je bila ta da "u Bugarsku nitko živ ne ide pa je sigurno zanimljiva", a želju za putovanjem na istok Europe podebljala je i Google pretraga koja nam je šapnula da se tamo može vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:49