stdClass Object ( [id] => 1261040 [title] => Naša djeca obožavaju ići u školu, a zbog Harfe smo odlučili preseliti u Split i nazvati ovaj grad svojim domom [alias] => nasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima u Splitu. Nakon blagdana i uz neuobičajeno puno kiše, očekivali bismo puste kale i pjace, ali gradom se osjeća neka čudna živost i uzbuđenje. Na svakom kantunu odzvanja smijeh. Čuju se razgovori na raznim jezicima svijeta.  Doživljavamo li to onu dugo prizivanu, produljenu turističku sezonu? Znatiželjni, zaustavljamo se na Rivi i upoznajemo s veselim društvom koje se, osim jezikom, potpuno stopilo s našom vizurom opuštenosti uz kavu i more. Oko njih trčkaraju djeca kojima je Riva igraonica. Pitamo ih odakle su i saznajemo da nisu turisti već stanovnici našeg grada u koji su se preselili prije koju godinu. Kroz smijeh nam odgovaraju:

- Došli smo na odmor, zaljubili se u Split, a kad smo čuli kakvo se obrazovanje nudi za našu djecu odlučili smo ovaj grad nazvati svojim domom. Upoznali smo se preko djece u školi. Split je ostvarenje snova svakog roditelja!

Znamo da je naš grad najlipši i najbolji na svitu, ali svejedno smo zbunjeni ovim entuzijazmom potpunih stranaca. Kako to mislite da je Split ostvarenje snova svakog roditelja i kakva škola vas je spojila?

- Za vrijeme prvog lock-downa produžili smo, što je trebao biti, jednotjedni odmor. Prijatelji su nam preporučili Split u koji smo stigli „na neviđeno“. Na prvu smo se zaljubili u klimu i kulturu, no kako se približavala školska godina a naša djeca trebala krenuti u školu, najveća nepoznanica nam je bila kvaliteta obrazovanja u Hrvatskoj. S oduševljenjem smo otkrili da se te godine otvara Međunarodna škola Harfa i ostalo je povijest! Sada ne možemo zamisliti život izvan Hrvatske jer volimo kombinaciju načina života i vrhunskog obrazovanja koje naša djeca dobivaju! – priča nam bračni par Miller iz Kanade; Don, poduzetnik koji vodi nekoliko tvrtki i zapošljava preko 50 zaposlenika od čega troje i u Hrvatskoj te Sarah koja se bavi korporativnim komunikacijama, PR-om i medijima. Svoje poslove vode online te posluju u Kanadi, a u zadnje vrijeme sve više prepoznaju i poslovne prilike u Hrvatskoj.

Saznajemo da ovakve priče nisu neuobičajene i da je veliki broj stranaca iz sličnih razloga odlučio ostati u našem gradu želeći svojoj djeci pružiti najbolju kvalitetu života i obrazovanja.

- U ljeto 2020. došli smo prvi put u Split na odmor i nikad nismo otišli! – priča nam bračni par Vellis iz San Francisca, SAD. - Oduševili su nas ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu. Činjenica da život nije usredotočen samo na to koliko sati radite, već i na vrijeme koje provodite sa svojim voljenima stvarno je ostavila prekrasan utjecaj na nas kao obitelj i odlučili smo tako odgajati i svoju djecu. Naravno, život uz more ono je što nas je privuklo, no kada su nam prijatelji ispričali o školi Harfa i nakon što smo saznali više o pristupu obrazovanju koji Harfa provodi shvatili smo da je to upravo ono što smo tražili za svoje dijete. 
---

image

Obitelj Vellis: U Splitu nas oduševljavaju ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu, ali i najbolje obrazovanje za naše dijete koje smo pronašli u školi Harfa. 

---
Razgovaramo i s povratnicima iz Australije; Dubravkom i Johnom Šušnjarom.

- Naši korijeni su hrvatski iako smo dugi niz godina živjeli u Australiji. – priča nam John Šušnjara. - Već neko vrijeme smo supruga i ja razmišljali o povratku jer smo htjeli djeci, koja su rođena u Sidneyu, omogućiti sigurniji i kvalitetniji način života. Pandemija je bila okidač koji nas je pokrenuo da o tome ozbiljnije razmišljamo no naša djeca nisu govorila hrvatski i znali smo da će njihovo obrazovanje biti izazov. Kada smo čuli da u Splitu postoji Međunarodna škola Harfa i kada smo čuli kakvu vrstu obrazovanja ta škola nudi, nismo dvojili dugo. Odluka je pala. Cijela obitelj se preselila u Split. Kroz školu smo upoznali druge roditelje i sprijateljili se. Naša djeca odrastaju u međunarodnoj sredini, govore engleski ali i vrlo brzo uče hrvatski.  Svi skupa uživamo u jednoj, u odnosu na Australiju, potpuno drugačijoj dimenziji života. Pri tom posebno naglašavam obiteljsku dimenziju jer ovdje imamo puno više vremena uživati u svojoj djeci, druženju sa obitelji i prijateljima, što je za nas velika prednost.

---

image

Obitelj Šušnjara: Svoju smo odluku o povratku u Split, među ostalim, temeljili i na obrazovanju koje se nudi u školi Harfa.  

---

Zanima nas po čemu je Split bolji odabir u odnosu na neki drugi grad u svijetu.

- Za našu obitelj, klima, ljudi, hrana i obiteljski način života su ono što je osvojilo naša srca. Volimo razne aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, kupanja u moru, vožnje brodićem i biciklom. Zimi su Božićni sajam i klizališta fantastični! Naša djeca jako vole rasvjetu tijekom Božića, a naravno i vatromet na Rivi za doček Nove godine. Uživamo i u putovanjima Europom jer su destinacije puno bliže u odnosu na Kanadu. – objašnjavaju nam Milleri.

---

image

Obitelj Milers: Kvaliteta obiteljskog života koju smo pronašli u Splitu neprocjenjive je vrijednosti.

---

- Većina bi se šokirala, ali voziti u Splitu je jednostavno u usporedbi s Kalifornijom! Također, dok smo živjeli blizu Tihog oceana, uvijek je bilo prehladno za plivanje. U Hrvatskoj se ima što raditi tijekom cijele godine, a sviđa nam se i dostupnost toliko obližnjih zemalja i nacionalnih parkova. – prepričavaju svoje utiske Vellisi.

- Lokacija! Split je savršena početna točka za istraživanje ove predivne države, ali i savršeno mjesto odakle se može posjetiti Europa i svijet. U usporedbi s Australijom većina odredišta je vrlo blizu s gotovo svim europskim odredištima unutar 2 sata leta. Druga velika prednost je opušteni stil života. Priprema hrane uz druženje ovdje su svakodnevnica. Tako nešto se teško može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. Sviđa nam se i kako nacionalni sportski događaji imaju prioritet nad svim ostalim. Još uvijek ne vjerujemo da Split pauzira kada igraju Hajduk ili Hrvatska. – uzbuđeno i gestikulirajući dodaje Šušnjara, očito i sam strastveni navijač.
---

image

Obitelj Šušnjara: Stil života koji je ovdje svakodnevnica, teško se može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. 

---

Uz razne pozitivne dojmove, u svojim se pričama stalno vraćaju na važnost kvalitete obrazovanja koju su za svoju djecu pronašli upravo ovdje. Svaka sljedeća priča koju čujemo čini nas izrazito ponosnima što su ljudi iz različitih krajeva svijeta za život odabrali upravo naš Split i to ne samo zbog sunca i mora već i, zamislite, zbog kvalitetnog i inovativnog obrazovanja. Za Harfu odavno znamo, no iskreno ni sami nismo bili svjesni koliko je taj obrazovni model atraktivan čak i u globalnim okvirima. Zanima nas zašto ih je škola Harfa privukla i po čemu je ta škola drugačija od mnogih drugih koje su mogli birati.

- Harfu su preporučili mnogi roditelji s kojima smo se upoznali u Splitu i u početnom opisu prepoznali smo pravu priliku i mjesto za naše dijete. No bez obzira na preporuku, svaki dan u kojem uživo pratimo rad škole, stalno nas oduševljava. Raznolikost učenika i programa daje našem djetetu puno prilika za učenje i rast. Jedva čekamo vidjeti kako će se škola nastaviti širiti i razvijati. Sigurni smo da će to biti mjesto predivnih i uzbudljivih mogućnosti ne samo za učenike već i za roditelje i učitelje u Splitu. – pričaju nam Vellisi.

- Izabrali smo Harfu zbog jedinstvene filozofije i pristupa učenju ali i zbog  dugogodišnjeg iskustva osnivačice škole, gospođe Irene Orlović koja nas je na prvu oduševila. Vjerujemo u njenu viziju pristupa učenicima kao cjelovitim osobama koji se u školi razvijaju kako bi dosegli svoj puni emocionalni i intelektualni potencijal. Izrazito smo zadovoljni kvalitetom učenja u Harfi. Naša djeca napreduju i izvrsno su prilagođena! Vrlo smo dobro upoznati sa mnogim obrazovnim sustavima u svijetu i zato sa sigurnošću možemo reći da je Harfa jedinstvena upravo zbog spajanja emocionalnog i socijalnog aspekta djetetova razvoja uz samo učenje koje se temelji na istraživanju, projektnom učenju i poticanju unutarnje motivacije i preuzimanja odgovornosti. To je u skladu i s našim vrijednostima. – objašnjavaju nam Milleri.

- Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja pri čemu nam je posebno bio važan SEL (social-emotional learning) i IB (International Baccalaurate) pristup  u kojima smo odmah prepoznali ciljeve i metodologiju, odigrali su veliku ulogu u našoj odluci, kao i prekrasna lokacija na kojoj se škola nalazi. Harfa nam je pružila sigurnost i odigrala je ključnu ulogu u prilagodbi ne samo naše djece već i cijele obitelji prilikom našeg preseljenja u Hrvatsku. IB metode učenja, lokacija, zaposlenici i kombinacija engleskog i hrvatskog jezika čine ovo jedinstvenim i vrlo cool mjestom za učenje. 

---

image

Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja temeljene na SEL (social-emotional learning) i prestižnom međunarodnom IB (International Baccalaurate) pristupu čine Harfu potpuno drugačijom školom.   

---

Dobro, to je dio priče sa stajališta roditelja, no zanima nas kako se djeca osjećaju u školi. Trče li u školu s veseljem ili kao i mnogi učenici jedva čekaju petak i praznike?

- Naša su djeca toliko vezana za školsko okruženje i prijatelje da ne žele propustiti nijedan školski sat! Postižu izvrsne rezultate. Sretni smo što to mogu činiti u, za njih, ugodnom i sigurnom okruženju i što je najvažnije naučili su voljeti učenje za koje želimo da im postane navika za cijeli život. – prepričavaju Milleri.

- Naša djevojčica jako voli svoju školu i učitelje. Nikada nije pokazala ni najmanju dozu oklijevanja oko pohađanja škole što nam je dovoljan dokaz da je ovo bila najbolja odluka koju smo mogli donijeti. Njeno najveće obrazovno poboljšanje je u matematičkim i društvenim vještinama no što je najvažnije, u svemu pokazuje konstantan napredak. Od kada je u Harfi, postala je pravi mislilac; postavlja više pitanja, razmišlja o savjetima kada joj ih ponudimo, naposljetku samostalno donosi uravnotežene odluke. Oduvijek smo vjerovali da je povjerenje u djetetove sposobnosti ključ zdravog odrastanja, a svakodnevno nam se to, na ovaj način, i dokazuje. – ozbiljno zaključuje Šušnjara.

- Naše dijete svaki dan odlazi u školu uzbuđen zbog onoga što slijedi i vraća se kući s popisom stvari koje je naučio i napravio taj dan. Impresionirani smo njegovim znanjem iz matematike, ali i napredovanju u hrvatskom jeziku, s obzirom da mu to nije materinji jezik. Sada on nas uči hrvatski!  – čujemo od Bri i John Vellis.

---

image

Osnivačica Međunarodne škole Harfa je Irena Orlović, Msc. psiho-socijalnog savjetovanja i psihoterapeutkinja te društvena poduzetnica koja je u dokumentarnom filmu FIVE predstavljala Europu kao jedna od pet žena koje mijenjaju svijet. 

---

Rastajemo se i odlazimo zamišljeni. Kroz Međunarodnu školu Harfa, Irena Orlović predstavnica je nove generacije društvenih poduzetnika koji grade jednu potpuno novu, dodanu vrijednost grada Splita. Vrijednost koja je temelj bolje budućnosti, a zove se obrazovanje. Raduje nas daljnji napredak te priče koja, priznajmo, ulijeva dozu optimizma u bolju budućnost.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ČUDO U SPLITU 2 0 10117 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-31 18:48:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sponzorirani sadržaj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-01 21:18:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-01 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 332 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naša djeca obožavaju ići u školu, a zbog Harfe smo odlučili preseliti u Split i nazvati ovaj grad svojim domom [metakey] => Harfa, irena orlović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235152.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235149.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235150.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235151.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235153.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235154.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/31\/24235155.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Obitelj Miller iz Kanade ispred \u0161kole Harfa zbog koje su ostali \u017eivjeti u Splitu<\/p>","

Predani u\u010ditelji i najmodernije metode podu\u010davanja temeljene na SEL (social-emotional learning) i presti\u017enom me\u0111unarodnom IB (International Baccalaurate) pristupu \u010dine Harfu potpuno druga\u010dijom \u0161kolom. \u00a0\u00a0<\/p>","

Osniva\u010dica Me\u0111unarodne \u0161kole Harfa je Irena Orlovi\u0107, Msc. psiho-socijalnog savjetovanja i psihoterapeutkinja te dru\u0161tvena poduzetnica koja je u dokumentarnom filmu FIVE predstavljala Europu kao jedna od pet \u017eena koje mijenjaju svijet.\u00a0<\/p>","

Obitelj Milers: Kvaliteta obiteljskog \u017eivota koju smo prona\u0161li u Splitu neprocjenjive je vrijednosti.<\/p>","

Obitelj\u00a0\u0160u\u0161njara: Stil \u017eivota koji je ovdje svakodnevnica, te\u0161ko se mo\u017ee do\u017eivjeti u mnogim zapadnim zemljama.\u00a0<\/p>","

Obitelj \u0160u\u0161njara: Svoju smo odluku o povratku u Split, me\u0111u ostalim, temeljili i na obrazovanju koje se nudi u \u0161koli Harfa.\u00a0\u00a0<\/p>","

Obitelj Vellis: U Splitu nas odu\u0161evljavaju ljudi, hrana i opu\u0161teni mentalitet koji je potpuno druga\u010diji od onoga na zapadu, ali i najbolje obrazovanje za na\u0161e dijete koje smo prona\u0161li u \u0161koli Harfa.\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_24235152_1920.jpg":"1920x1080","k_24235152_1280.jpg":"1280x1280","k_24235152_1024.jpg":"1024x1024","k_24235152_640.jpg":"640x640","k_24235152_480.jpg":"480x480","k_24235152_340.jpg":"340x340","k_24235152_220.jpg":"220x220","o_24235152_1280.jpg":"1280x1706","o_24235152_1024.jpg":"1024x1365","o_24235152_640.jpg":"640x853","o_24235152_480.jpg":"480x640","o_24235152_340.jpg":"340x453","o_24235152_220.jpg":"220x293","h_24235152_1280.jpg":"1280x854","h_24235152_1024.jpg":"1024x683","h_24235152_640.jpg":"640x427","h_24235152_480.jpg":"480x320","h_24235152_340.jpg":"340x227","h_24235152_220.jpg":"220x147","pp_24235152_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235152_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235152_640.jpg":"640x814","pp_24235152_480.jpg":"480x611","pp_24235152_340.jpg":"340x432","pp_24235152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24235149_1920.jpg":"1920x1080","k_24235149_1280.jpg":"1280x1280","k_24235149_1024.jpg":"1024x1024","k_24235149_640.jpg":"640x640","k_24235149_480.jpg":"480x480","k_24235149_340.jpg":"340x340","k_24235149_220.jpg":"220x220","o_24235149_1280.jpg":"1280x853","o_24235149_1024.jpg":"1024x682","o_24235149_640.jpg":"640x426","o_24235149_480.jpg":"480x320","o_24235149_340.jpg":"340x226","o_24235149_220.jpg":"220x146","h_24235149_1280.jpg":"1280x854","h_24235149_1024.jpg":"1024x683","h_24235149_640.jpg":"640x427","h_24235149_480.jpg":"480x320","h_24235149_340.jpg":"340x227","h_24235149_220.jpg":"220x147","pp_24235149_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235149_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235149_640.jpg":"640x814","pp_24235149_480.jpg":"480x611","pp_24235149_340.jpg":"340x432","pp_24235149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24235150_1920.jpg":"1920x1080","k_24235150_1280.jpg":"1280x1280","k_24235150_1024.jpg":"1024x1024","k_24235150_640.jpg":"640x640","k_24235150_480.jpg":"480x480","k_24235150_340.jpg":"340x340","k_24235150_220.jpg":"220x220","o_24235150_1280.jpg":"1280x853","o_24235150_1024.jpg":"1024x682","o_24235150_640.jpg":"640x426","o_24235150_480.jpg":"480x320","o_24235150_340.jpg":"340x226","o_24235150_220.jpg":"220x146","h_24235150_1280.jpg":"1280x854","h_24235150_1024.jpg":"1024x683","h_24235150_640.jpg":"640x427","h_24235150_480.jpg":"480x320","h_24235150_340.jpg":"340x227","h_24235150_220.jpg":"220x147","pp_24235150_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235150_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235150_640.jpg":"640x814","pp_24235150_480.jpg":"480x611","pp_24235150_340.jpg":"340x432","pp_24235150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_24235151_1920.jpg":"1920x1080","k_24235151_1280.jpg":"1280x1280","k_24235151_1024.jpg":"1024x1024","k_24235151_640.jpg":"640x640","k_24235151_480.jpg":"480x480","k_24235151_340.jpg":"340x340","k_24235151_220.jpg":"220x220","o_24235151_1280.jpg":"1280x1706","o_24235151_1024.jpg":"1024x1365","o_24235151_640.jpg":"640x853","o_24235151_480.jpg":"480x640","o_24235151_340.jpg":"340x453","o_24235151_220.jpg":"220x293","h_24235151_1280.jpg":"1280x854","h_24235151_1024.jpg":"1024x683","h_24235151_640.jpg":"640x427","h_24235151_480.jpg":"480x320","h_24235151_340.jpg":"340x227","h_24235151_220.jpg":"220x147","pp_24235151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235151_640.jpg":"640x814","pp_24235151_480.jpg":"480x611","pp_24235151_340.jpg":"340x432","pp_24235151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24235153_1920.jpg":"1920x1080","k_24235153_1280.jpg":"1280x1280","k_24235153_1024.jpg":"1024x1024","k_24235153_640.jpg":"640x640","k_24235153_480.jpg":"480x480","k_24235153_340.jpg":"340x340","k_24235153_220.jpg":"220x220","o_24235153_1280.jpg":"1280x1706","o_24235153_1024.jpg":"1024x1365","o_24235153_640.jpg":"640x853","o_24235153_480.jpg":"480x640","o_24235153_340.jpg":"340x453","o_24235153_220.jpg":"220x293","h_24235153_1280.jpg":"1280x854","h_24235153_1024.jpg":"1024x683","h_24235153_640.jpg":"640x427","h_24235153_480.jpg":"480x320","h_24235153_340.jpg":"340x227","h_24235153_220.jpg":"220x147","pp_24235153_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235153_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235153_640.jpg":"640x814","pp_24235153_480.jpg":"480x611","pp_24235153_340.jpg":"340x432","pp_24235153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_24235154_1920.jpg":"1920x1080","k_24235154_1280.jpg":"1280x1280","k_24235154_1024.jpg":"1024x1024","k_24235154_640.jpg":"640x640","k_24235154_480.jpg":"480x480","k_24235154_340.jpg":"340x340","k_24235154_220.jpg":"220x220","o_24235154_1280.jpg":"1280x960","o_24235154_1024.jpg":"1024x768","o_24235154_640.jpg":"640x480","o_24235154_480.jpg":"480x360","o_24235154_340.jpg":"340x255","o_24235154_220.jpg":"220x165","h_24235154_1280.jpg":"1280x854","h_24235154_1024.jpg":"1024x683","h_24235154_640.jpg":"640x427","h_24235154_480.jpg":"480x320","h_24235154_340.jpg":"340x227","h_24235154_220.jpg":"220x147","pp_24235154_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235154_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235154_640.jpg":"640x814","pp_24235154_480.jpg":"480x611","pp_24235154_340.jpg":"340x432","pp_24235154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_24235155_1920.jpg":"1920x1080","k_24235155_1280.jpg":"1280x1280","k_24235155_1024.jpg":"1024x1024","k_24235155_640.jpg":"640x640","k_24235155_480.jpg":"480x480","k_24235155_340.jpg":"340x340","k_24235155_220.jpg":"220x220","o_24235155_1280.jpg":"1280x914","o_24235155_1024.jpg":"1024x731","o_24235155_640.jpg":"640x457","o_24235155_480.jpg":"480x342","o_24235155_340.jpg":"340x242","o_24235155_220.jpg":"220x157","h_24235155_1280.jpg":"1280x854","h_24235155_1024.jpg":"1024x683","h_24235155_640.jpg":"640x427","h_24235155_480.jpg":"480x320","h_24235155_340.jpg":"340x227","h_24235155_220.jpg":"220x147","pp_24235155_1280.jpg":"1280x1628","pp_24235155_1024.jpg":"1024x1303","pp_24235155_640.jpg":"640x814","pp_24235155_480.jpg":"480x611","pp_24235155_340.jpg":"340x432","pp_24235155_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15474768 Threads: 4 Questions: 3199832716 Slow queries: 7200983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235969214 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom-1261040 [printLink] => /mozaik/zivot/nasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom-1261040?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634308 [name] => Harfa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-24 11:47:41 [main_article_id] => 0 [alias] => harfa [link] => /tag/harfa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244544 [name] => irena orlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => irena-orlovic [link] => /tag/irena-orlovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša djeca obožavaju ići u školu, a zbog Harfe smo odlučili preseliti u Split i nazvati ovaj grad svojim domom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-43-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235152.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Obitelj Miller iz Kanade ispred škole Harfa zbog koje su ostali živjeti u Splitu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235152.jpg [title] =>

Obitelj Miller iz Kanade ispred škole Harfa zbog koje su ostali živjeti u Splitu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235149.jpg [title] =>

Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja temeljene na SEL (social-emotional learning) i prestižnom međunarodnom IB (International Baccalaurate) pristupu čine Harfu potpuno drugačijom školom.   

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235150.jpg [title] =>

Osnivačica Međunarodne škole Harfa je Irena Orlović, Msc. psiho-socijalnog savjetovanja i psihoterapeutkinja te društvena poduzetnica koja je u dokumentarnom filmu FIVE predstavljala Europu kao jedna od pet žena koje mijenjaju svijet. 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235151.jpg [title] =>

Obitelj Milers: Kvaliteta obiteljskog života koju smo pronašli u Splitu neprocjenjive je vrijednosti.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235153.jpg [title] =>

Obitelj Šušnjara: Stil života koji je ovdje svakodnevnica, teško se može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235154.jpg [title] =>

Obitelj Šušnjara: Svoju smo odluku o povratku u Split, među ostalim, temeljili i na obrazovanju koje se nudi u školi Harfa.  

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/31/24235155.jpg [title] =>

Obitelj Vellis: U Splitu nas oduševljavaju ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu, ali i najbolje obrazovanje za naše dijete koje smo pronašli u školi Harfa. 

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zima u Splitu. Nakon blagdana i uz neuobičajeno puno kiše, očekivali bismo puste kale i pjace, ali gradom se osjeća neka čudna živost i uzbuđenje. Na svakom kantunu odzvanja smijeh. Čuju se razgovori na raznim jezicima svijeta.  Doživljavamo li to onu dugo prizivanu, produljenu turističku sezonu? Znatiželjni, zaustavljamo se na Rivi i upoznajemo s veselim društvom koje se, osim jezikom, potpuno stopilo s našom vizurom opuštenosti uz kavu i more. Oko njih trčkaraju djeca kojima je Riva igraonica. Pitamo ih odakle su i saznajemo da nisu turisti već stanovnici našeg grada u koji su se preselili prije koju godinu. Kroz smijeh nam odgovaraju:

- Došli smo na odmor, zaljubili se u Split, a kad smo čuli kakvo se obrazovanje nudi za našu djecu odlučili smo ovaj grad nazvati svojim domom. Upoznali smo se preko djece u školi. Split je ostvarenje snova svakog roditelja!

Znamo da je naš grad najlipši i najbolji na svitu, ali svejedno smo zbunjeni ovim entuzijazmom potpunih stranaca. Kako to mislite da je Split ostvarenje snova svakog roditelja i kakva škola vas je spojila?

- Za vrijeme prvog lock-downa produžili smo, što je trebao biti, jednotjedni odmor. Prijatelji su nam preporučili Split u koji smo stigli „na neviđeno“. Na prvu smo se zaljubili u klimu i kulturu, no kako se približavala školska godina a naša djeca trebala krenuti u školu, najveća nepoznanica nam je bila kvaliteta obrazovanja u Hrvatskoj. S oduševljenjem smo otkrili da se te godine otvara Međunarodna škola Harfa i ostalo je povijest! Sada ne možemo zamisliti život izvan Hrvatske jer volimo kombinaciju načina života i vrhunskog obrazovanja koje naša djeca dobivaju! – priča nam bračni par Miller iz Kanade; Don, poduzetnik koji vodi nekoliko tvrtki i zapošljava preko 50 zaposlenika od čega troje i u Hrvatskoj te Sarah koja se bavi korporativnim komunikacijama, PR-om i medijima. Svoje poslove vode online te posluju u Kanadi, a u zadnje vrijeme sve više prepoznaju i poslovne prilike u Hrvatskoj.

Saznajemo da ovakve priče nisu neuobičajene i da je veliki broj stranaca iz sličnih razloga odlučio ostati u našem gradu želeći svojoj djeci pružiti najbolju kvalitetu života i obrazovanja.

- U ljeto 2020. došli smo prvi put u Split na odmor i nikad nismo otišli! – priča nam bračni par Vellis iz San Francisca, SAD. - Oduševili su nas ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu. Činjenica da život nije usredotočen samo na to koliko sati radite, već i na vrijeme koje provodite sa svojim voljenima stvarno je ostavila prekrasan utjecaj na nas kao obitelj i odlučili smo tako odgajati i svoju djecu. Naravno, život uz more ono je što nas je privuklo, no kada su nam prijatelji ispričali o školi Harfa i nakon što smo saznali više o pristupu obrazovanju koji Harfa provodi shvatili smo da je to upravo ono što smo tražili za svoje dijete. 
---

image

Obitelj Vellis: U Splitu nas oduševljavaju ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu, ali i najbolje obrazovanje za naše dijete koje smo pronašli u školi Harfa. 

---
Razgovaramo i s povratnicima iz Australije; Dubravkom i Johnom Šušnjarom.

- Naši korijeni su hrvatski iako smo dugi niz godina živjeli u Australiji. – priča nam John Šušnjara. - Već neko vrijeme smo supruga i ja razmišljali o povratku jer smo htjeli djeci, koja su rođena u Sidneyu, omogućiti sigurniji i kvalitetniji način života. Pandemija je bila okidač koji nas je pokrenuo da o tome ozbiljnije razmišljamo no naša djeca nisu govorila hrvatski i znali smo da će njihovo obrazovanje biti izazov. Kada smo čuli da u Splitu postoji Međunarodna škola Harfa i kada smo čuli kakvu vrstu obrazovanja ta škola nudi, nismo dvojili dugo. Odluka je pala. Cijela obitelj se preselila u Split. Kroz školu smo upoznali druge roditelje i sprijateljili se. Naša djeca odrastaju u međunarodnoj sredini, govore engleski ali i vrlo brzo uče hrvatski.  Svi skupa uživamo u jednoj, u odnosu na Australiju, potpuno drugačijoj dimenziji života. Pri tom posebno naglašavam obiteljsku dimenziju jer ovdje imamo puno više vremena uživati u svojoj djeci, druženju sa obitelji i prijateljima, što je za nas velika prednost.

---

image

Obitelj Šušnjara: Svoju smo odluku o povratku u Split, među ostalim, temeljili i na obrazovanju koje se nudi u školi Harfa.  

---

Zanima nas po čemu je Split bolji odabir u odnosu na neki drugi grad u svijetu.

- Za našu obitelj, klima, ljudi, hrana i obiteljski način života su ono što je osvojilo naša srca. Volimo razne aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, kupanja u moru, vožnje brodićem i biciklom. Zimi su Božićni sajam i klizališta fantastični! Naša djeca jako vole rasvjetu tijekom Božića, a naravno i vatromet na Rivi za doček Nove godine. Uživamo i u putovanjima Europom jer su destinacije puno bliže u odnosu na Kanadu. – objašnjavaju nam Milleri.

---

image

Obitelj Milers: Kvaliteta obiteljskog života koju smo pronašli u Splitu neprocjenjive je vrijednosti.

---

- Većina bi se šokirala, ali voziti u Splitu je jednostavno u usporedbi s Kalifornijom! Također, dok smo živjeli blizu Tihog oceana, uvijek je bilo prehladno za plivanje. U Hrvatskoj se ima što raditi tijekom cijele godine, a sviđa nam se i dostupnost toliko obližnjih zemalja i nacionalnih parkova. – prepričavaju svoje utiske Vellisi.

- Lokacija! Split je savršena početna točka za istraživanje ove predivne države, ali i savršeno mjesto odakle se može posjetiti Europa i svijet. U usporedbi s Australijom većina odredišta je vrlo blizu s gotovo svim europskim odredištima unutar 2 sata leta. Druga velika prednost je opušteni stil života. Priprema hrane uz druženje ovdje su svakodnevnica. Tako nešto se teško može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. Sviđa nam se i kako nacionalni sportski događaji imaju prioritet nad svim ostalim. Još uvijek ne vjerujemo da Split pauzira kada igraju Hajduk ili Hrvatska. – uzbuđeno i gestikulirajući dodaje Šušnjara, očito i sam strastveni navijač.
---

image

Obitelj Šušnjara: Stil života koji je ovdje svakodnevnica, teško se može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. 

---

Uz razne pozitivne dojmove, u svojim se pričama stalno vraćaju na važnost kvalitete obrazovanja koju su za svoju djecu pronašli upravo ovdje. Svaka sljedeća priča koju čujemo čini nas izrazito ponosnima što su ljudi iz različitih krajeva svijeta za život odabrali upravo naš Split i to ne samo zbog sunca i mora već i, zamislite, zbog kvalitetnog i inovativnog obrazovanja. Za Harfu odavno znamo, no iskreno ni sami nismo bili svjesni koliko je taj obrazovni model atraktivan čak i u globalnim okvirima. Zanima nas zašto ih je škola Harfa privukla i po čemu je ta škola drugačija od mnogih drugih koje su mogli birati.

- Harfu su preporučili mnogi roditelji s kojima smo se upoznali u Splitu i u početnom opisu prepoznali smo pravu priliku i mjesto za naše dijete. No bez obzira na preporuku, svaki dan u kojem uživo pratimo rad škole, stalno nas oduševljava. Raznolikost učenika i programa daje našem djetetu puno prilika za učenje i rast. Jedva čekamo vidjeti kako će se škola nastaviti širiti i razvijati. Sigurni smo da će to biti mjesto predivnih i uzbudljivih mogućnosti ne samo za učenike već i za roditelje i učitelje u Splitu. – pričaju nam Vellisi.

- Izabrali smo Harfu zbog jedinstvene filozofije i pristupa učenju ali i zbog  dugogodišnjeg iskustva osnivačice škole, gospođe Irene Orlović koja nas je na prvu oduševila. Vjerujemo u njenu viziju pristupa učenicima kao cjelovitim osobama koji se u školi razvijaju kako bi dosegli svoj puni emocionalni i intelektualni potencijal. Izrazito smo zadovoljni kvalitetom učenja u Harfi. Naša djeca napreduju i izvrsno su prilagođena! Vrlo smo dobro upoznati sa mnogim obrazovnim sustavima u svijetu i zato sa sigurnošću možemo reći da je Harfa jedinstvena upravo zbog spajanja emocionalnog i socijalnog aspekta djetetova razvoja uz samo učenje koje se temelji na istraživanju, projektnom učenju i poticanju unutarnje motivacije i preuzimanja odgovornosti. To je u skladu i s našim vrijednostima. – objašnjavaju nam Milleri.

- Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja pri čemu nam je posebno bio važan SEL (social-emotional learning) i IB (International Baccalaurate) pristup  u kojima smo odmah prepoznali ciljeve i metodologiju, odigrali su veliku ulogu u našoj odluci, kao i prekrasna lokacija na kojoj se škola nalazi. Harfa nam je pružila sigurnost i odigrala je ključnu ulogu u prilagodbi ne samo naše djece već i cijele obitelji prilikom našeg preseljenja u Hrvatsku. IB metode učenja, lokacija, zaposlenici i kombinacija engleskog i hrvatskog jezika čine ovo jedinstvenim i vrlo cool mjestom za učenje. 

---

image

Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja temeljene na SEL (social-emotional learning) i prestižnom međunarodnom IB (International Baccalaurate) pristupu čine Harfu potpuno drugačijom školom.   

---

Dobro, to je dio priče sa stajališta roditelja, no zanima nas kako se djeca osjećaju u školi. Trče li u školu s veseljem ili kao i mnogi učenici jedva čekaju petak i praznike?

- Naša su djeca toliko vezana za školsko okruženje i prijatelje da ne žele propustiti nijedan školski sat! Postižu izvrsne rezultate. Sretni smo što to mogu činiti u, za njih, ugodnom i sigurnom okruženju i što je najvažnije naučili su voljeti učenje za koje želimo da im postane navika za cijeli život. – prepričavaju Milleri.

- Naša djevojčica jako voli svoju školu i učitelje. Nikada nije pokazala ni najmanju dozu oklijevanja oko pohađanja škole što nam je dovoljan dokaz da je ovo bila najbolja odluka koju smo mogli donijeti. Njeno najveće obrazovno poboljšanje je u matematičkim i društvenim vještinama no što je najvažnije, u svemu pokazuje konstantan napredak. Od kada je u Harfi, postala je pravi mislilac; postavlja više pitanja, razmišlja o savjetima kada joj ih ponudimo, naposljetku samostalno donosi uravnotežene odluke. Oduvijek smo vjerovali da je povjerenje u djetetove sposobnosti ključ zdravog odrastanja, a svakodnevno nam se to, na ovaj način, i dokazuje. – ozbiljno zaključuje Šušnjara.

- Naše dijete svaki dan odlazi u školu uzbuđen zbog onoga što slijedi i vraća se kući s popisom stvari koje je naučio i napravio taj dan. Impresionirani smo njegovim znanjem iz matematike, ali i napredovanju u hrvatskom jeziku, s obzirom da mu to nije materinji jezik. Sada on nas uči hrvatski!  – čujemo od Bri i John Vellis.

---

image

Osnivačica Međunarodne škole Harfa je Irena Orlović, Msc. psiho-socijalnog savjetovanja i psihoterapeutkinja te društvena poduzetnica koja je u dokumentarnom filmu FIVE predstavljala Europu kao jedna od pet žena koje mijenjaju svijet. 

---

Rastajemo se i odlazimo zamišljeni. Kroz Međunarodnu školu Harfa, Irena Orlović predstavnica je nove generacije društvenih poduzetnika koji grade jednu potpuno novu, dodanu vrijednost grada Splita. Vrijednost koja je temelj bolje budućnosti, a zove se obrazovanje. Raduje nas daljnji napredak te priče koja, priznajmo, ulijeva dozu optimizma u bolju budućnost.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Obitelj Miller iz Kanade ispred škole Harfa zbog koje su ostali živjeti u Splitu


Predani učitelji i najmodernije metode podučavanja temeljene na SEL (social-emotional learning) i prestižnom međunarodnom IB (International Baccalaurate) pristupu čine Harfu potpuno drugačijom školom.   


Osnivačica Međunarodne škole Harfa je Irena Orlović, Msc. psiho-socijalnog savjetovanja i psihoterapeutkinja te društvena poduzetnica koja je u dokumentarnom filmu FIVE predstavljala Europu kao jedna od pet žena koje mijenjaju svijet. 


Obitelj Milers: Kvaliteta obiteljskog života koju smo pronašli u Splitu neprocjenjive je vrijednosti.


Obitelj Šušnjara: Stil života koji je ovdje svakodnevnica, teško se može doživjeti u mnogim zapadnim zemljama. 


Obitelj Šušnjara: Svoju smo odluku o povratku u Split, među ostalim, temeljili i na obrazovanju koje se nudi u školi Harfa.  


Obitelj Vellis: U Splitu nas oduševljavaju ljudi, hrana i opušteni mentalitet koji je potpuno drugačiji od onoga na zapadu, ali i najbolje obrazovanje za naše dijete koje smo pronašli u školi Harfa. 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom-1261040 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa017780b1b2b5f35c4dee548e31fb04a80ba1d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+djeca+obo%C5%BEavaju+i%C4%87i+u+%C5%A1kolu%2C+a+zbog+Harfe+smo+odlu%C4%8Dili+preseliti+u+Split+i+nazvati+ovaj+grad+svojim+domom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom-1261040 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnasa-djeca-obozavaju-ici-u-skolu-a-zbog-harfe-smo-odlucili-preseliti-u-split-i-nazvati-ovaj-grad-svojim-domom-1261040 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČUDO U SPLITU

Naša djeca obožavaju ići u školu, a zbog Harfe smo odlučili preseliti u Split i nazvati ovaj grad svojim domom

Piše Sponzorirani sadržaj
1. veljače 2023. - 07:00

Zima u Splitu. Nakon blagdana i uz neuobičajeno puno kiše, očekivali bismo puste kale i pjace, ali gradom se osjeća neka čudna živost i uzbuđenje. Na svakom kantunu odzvanja smijeh. Čuju se razgovori na raznim jezicima svijeta.  Doživljavamo li to onu dugo prizivanu, produljenu turističku sezonu? Znatiželjni, zaustavljamo se na Rivi i upoznajemo s veselim društvom koje se, osim jezikom, potpuno stopilo s našom vizurom opuštenosti uz kavu i more. Oko njih trčkaraju djeca kojima je Riva igraonica. Pitamo ih odakle su i saznajemo da nisu turisti već stanovnici našeg grada u koji su se preselili prije koju godinu. Kroz smijeh nam odgovaraju:

- Došli smo na odmor, zaljubili se u Split, a kad smo čuli kakvo se obrazovanje nudi za našu djecu odlučili smo ovaj grad nazvati svoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:43