stdClass Object ( [id] => 611596 [title] => Na prvu su pozornicu stigle u crvenim minicama i zlatnim štiklama, a i danas znaju 'šokirati': ova ženska klapa ni po čemu nije 'ukalupljena', imaju i pojačanje iz Imotskoga [alias] => na-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Klapa Fjoret postoji od 2007. godine iako je prava istina da se nitko od članica ne sjeća koji je pravi datum i godina kada je okupljanje i pjevanje iz gušta službeno postalo pjevanje u klapi.

Prvu postavu s kojom su nastupili u kinu na humanitarnom koncertu za Udrugu Sunce činile su Tanja Topić, Ivana Biondić, Ružana Kovač, Zrinka Ožić - Bašić, Vanja Pirak, Tamara Đugum i Klaudija Vuković. Nedugo nakon tog nastupa klapi su se priključile Romana Lalić Pejković koja je zamijenila Ivanu i Draganu Čović, kroz klapu su prošle još Ivona Glavičić, Dragica Mravičić i Božena Testen, a današnji postav čine Tanja Topić - prvi sopran, Romana Lalić - Pejković - drugi sopran, Ružana Kovač - prvi alt, Lana Erceg - prvi alt, Ana Vranješ - drugi alt i najnovija članica, Imoćanka Vanja Domazet - drugi alt. Nastupale su po cijelom Makarskom primorju, Omišu, Kaštelima, u Kašteletu, na Slimenu, u Imotskom, u Samoboru, u studiju HTV-a na Cvjetnom trgu...

Posebnost u zvuku

Prva autorska pjesma im je bila "Jubav si moja" koja je nastala na Ružanine stihove koje je napisala svom sinu Bartulu, ali zapravo svoj djeci svijeta, a za glazbu je zaslužan bio maestro Duško Tambača. Prije dvije godine nastala je pjesma "Ruke" koju su napisale autorica teksta Luči Lu i autorica glazbe Tatjana Jergan Botunac, a aranžirao Ivan Božićević. Izbacile su i pjesmu "Da imamo nas" - tekst Ružana Kovač, glazba - Mislav Biočina, a aranžman - Ivan Božićević.

Fjoretice su snimile novu pismu - "Nismo se znali razumit" koja izlazi početkom ovoga mjeseca. Nova pjesma, za čiji je tekst ponovno zaslužna Ružana, glazbu - Mislav Biočina, a aranžman je zajedničko djelo Mojimira Čačije i Hrvoja Domazeta, as im je u rukavu za ovogodišnje Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima na kojima su za prethodne pjesme osvojile treću i drugu nagradu, a šale se da bi bio red da napokon u njihove ruke dođe i ta prva nagrada.

- Bez pretjerivanja mislimo da mi uistinu jesmo jedna posebna klapa. Već od prvog nastupa na Omiškom festivalu na kojem smo se pojavile u kraćim crvenim haljinama i zlatnim štiklama dale smo naslutiti da nismo "ukalupljene". Naša posebnost je i u zvuku, puno puta su nam rekli da zvučimo kao muška klapa, što je zapravo kompliment, posebno ako zapravo niste ljubitelj piskutavog pjevanja.

Tu je i ustrajnost utemeljena na ljubavi prema onom šta radimo jer bilo je ponekad vrlo turbulentnih razdoblja ali, hvala Bogu, sve smo to pregrmile i izišle još jače - kažu cure i naglašavaju da su su one ženska klapa Fjoret Tučepi već nekoliko godina. Za razliku od Grada Makarske, Tučepi su prepoznale njihovu vrijednost i nesebično stoje financijski iza njih na čemu su im beskrajno zahvalne. Povodom nove pjesme s curama smo kvaliteno proćakulale i doznale svakojake zanimljivosti o svakoj od njih koje su dosad uspješno krile.

Nervoza i strah

Kako i kada ste postala dio Fjoreta?

Romana: Sjećam se humanitarnog koncerta u kinu, klapa je tada imala svoj prvi nastup, a ja sam bila u publici. Kad sam ih čula prvo sam pomislila: Zašto ja ne pivam s njima? Nedugo zatim je uslijedio poziv u klapu, sjećam se da sam bila nervozna jer me bilo strah hoće li me primiti, ali ipak jesu i od tada sam dio Fjoreta.

Lana: Na Tanjin nagovor dolazim u klapu, čiji sam član već četiri-pet godina.

Ružana: Par godina ranije sam "hodala" po klapskim susretima i koncertima i uvijek se uhvatila kako razmišljam kako bi bilo lipo imat svoju klapu... i jednog dana bila sam u parkiću kraj "Žute kuće" u kojem je sa svojim malim bila i Tanja, ja predložila, ona se složila i krenula je jedna divna priča koja, eto, traje već 12 godina...

Tanja: Jednog lijepog dana me je Ružana uhvatila na dječjem igralištu s pitanjem hoću li pjevati u novoj ženskoj klapi. Nisam dotad bila ljubiteljica klapa a pogotovo ne ženskih, ali s obzirom na kvalitetnu ekipu pojavila sam se na prvoj probi i tako ostala.

Ana: Dio Fjoreta sam postala prije otprilike tri godine... S curama me veže dugogodišnje poznanstvo koje se pretvorilo u prijateljstvo... Nedugo nakon što sam se udala i došla iz Omiša u Makarsku postala sam i ponosna članica klape Fjoret.

Vanja: Dio klape Fjoret sam postala u svibnju 2019. na poziv voditeljice i moje kolegice Tanje. Pjevam na poziciji drugog alta. Rad Fjoretica poznajem i pratim već niz godina. Raduje me njihova ustrajnost u radu, kvaliteta, a osobito kreativni dio kada stvaraju i snimaju svoje pjesme.

Dobra i loša glazba

Što vam je inspiracija i imate li glazbeni uzor?

Romana: Nisam isključiva kad je u pitanju glazba, mislim da u svakom glazbenom stilu postoji dobra i loša glazba, tako da slušam sve, od rocka, jazza, do dalmatinske pisme. Volim Laru Fabian zbog njene ekspresivnosti, Evu Cassidy, Lauru Pausini, ali i Freddija, Eltona Johna, pa do našeg Olivera, Meri, Radojke...

Lana: Inspiracija mi je sama glazba, super se osjećam kad pjevam nešto što volim i to je to… Glazbeni uzor mi je jedan i jedini Oliver…

Ružana: Nemam posebnih glazbenih uzora - uvijek sam za dobru i kvalitetnu glazbu, nesklona pomodarstvu. Naravno, volim slušati klape u svim izričajima, tu je neponovljivi Oliver, Sergej Ćetković ima predivne balade s predivnim tekstovima, nekad mi je ćeif "raspaliti" Vojka V... Ma stvarno nisam isljučiva... Ne volim jedino rave glazbu i jazz.


Tanja: Inspiracija i glazbeni uzor mi je tata Jure Beg koji je svojedobno bio u zvjezdanom društvu, snimio brojne hitove, pobijedio i na Splitskom festivalu a ostao svoj. Skroman i samozatajan.

Ana: Najviše me inspirira dobra glazba... Volim slušati jazz, blues, Olivera, Gibonnija, klape, naravno...

Vanja: Inspiracija mi je sve u čemu prepoznam kvalitetu, a glazbeni uzori, domaći i strani, su mi oni koji se uspiju održati na sceni desetljećima, koji vole to što rade, ulažu u sebe i svoj napredak, cijene sebe i druge kolege i pri tom "ostanu na zemlji".

Počeli u djetinjstvu

Kada ste počele pjevati?

Romana: Još u osnovnoj školi na školskim priredbama i amaterskim natjecanjima (Mikrofon je vaš, FMPA).

Lana: Imam osjećaj da pjevam otkad znam za sebe, ali su moji nastupi na dječjim festivalima počeli u trećem razredu osnovne škole. Nekako je to bilo više inercijom jer su se i moje prijateljice prijavljivale na takva natjecanja pa kud svi, tu i mala Lana…

Ružana: Za razliku od gotovo svih mojih klapskih družica, ja sam jedina koja je zapravo počela pjevati tek u klapi, ako ne računamo nastupe sa zborom u osnovnoj glazbenoj školi... Kako se ono kaže, nikad nije kasno.

Tanja: Počela sam na terasi hotela "Jadran", na natjecanju mladih pjevača amatera, a baš samostalno sam počela pjevati s 19 godina u hotelu "Meteor"... S 43 sam još uvijek u hotelu (ha, ha, ha...). S klapom sam počela prije 12 godina i još pjevamo sa istim žarom.

Ana: Još kao dijete u crkvenom zboru, zatim u glazbenoj školi u zboru koji je tada vodila profesorica Rozarija Samodol, u klapi Smilje iz Omiša...

Vanja: Glazbom se bavim cijeli život. Od malih nogu pjevam u crkvenim zborovima, djevojačkim, mješovitim zborovima, u duetima (crkvena vjenčanja, mirnije gaže tipa glas i gitara), u bendovima (rock bend na završetku srednjoškolskog obrazovanja i na početku studija, kasnije u bendu za pireve, te za raznorazne manifestacije tipa Dan grada), u klapi...

Prvi (samostalni) glazbeni nastup bio vam je...?

Romana: Na školskoj priredbi s mojim tadašnjim učiteljem, a današnjim kolegom Obradom. Rekao je - mala, ti ćeš pivat. I ja propivala...

Lana: Prvi samostalni nastup… Ajme, davno je to bilo, mislim treći razred osnovne u disco clubu "Merlin" s pjesmom Bryana Adamsa "Everything I do, I do it for you".

Ružana: Pjevački s klapom Fjoret u kinu za Udrugu Sunce i pamtim ga kao da je bio jučer...

Tanja: Pogledajte prošli odgovor.

Ana: Prvi "ozbiljan" nastup imala sam sa 18 godina na Omiškom festivalu s klapom Smilje... Tu tremu nikad neću zaboraviti.

Vanja: Pogledajte prošli odgovor.

Nema odustajanja

Jesu li vam početci u ovom poslu bili teški i jeste li ikada odustale ili mislile odustati?

Romana: Svaki početak je težak, bilo u samostalnoj karijeri ili klapskoj. S klapom je ipak lakše jer zajedno dijelimo uspjehe i neuspjehe. Puno puta kad ulažeš trud, a cilj se teško ostvaruje, poželiš odustati, ali onda te neki nastup, komentar ili reakcija publike na kraju sjete zašto toliko voliš to što radiš i onda jednostavno nastaviš dalje.

Lana: U srednjoj školi sam bila član benda Terra Nostra i super smo se zabavljali na gažama i probama, ali nikad nisam poželila neku solo karijeru i nije mi žao.

Ružana: Moj početak u klapi ne pamtim kao težak jer nosila me ogromna ljubav i energija da cijela priča zaživi. Znalo je biti teških trenutaka poslije ali ništa što se ne bi dalo preživjeti s osmijehom na licu. Tako da odustajanje ni u jednom trenutku nije dolazilo u obzir.

Tanja: Nikad mi nije bilo teško pjevati.

Ana: Ima trenutaka kad se zbog posla i raznih obveza teže organizirati, ali nikad nisam razmišljala o odustajanju. Previše volim klapsku pjesmu i naša druženja da bih tako lako odustala.

Vanja: Pjevanje mi predstavlja užitak, ali kao i u svemu, kad se dogodi previše nastupa, zaredom, čovjek se umori i zasiti pa užitak u takvim situacijama nažalost izostane. Međutim, pjevanju se uvijek vraćam, to je moja ljubav od početka.

Talentirane i karakterne

Kako biste jedna drugu opisale?

Romana: Ružana - umjetnička duša, pjesnikinja, tvorac hitova, ali i glas razuma. Tanja, voditeljica kojoj nije lako s nama aranžerkama s milijun urnebesnih ideja kako bi koja skladba tribala zvučati. Lana, plesačica zadužena za zabavu u studiju i pokoji ton koji ne piše u notama, ali pismi daje novu dimenziju (a Tanji se diže kosa na glavi)... Ana - marljiva, zadužena za opominjanje o rokovima za prijave na FDK, ali i za informacije o novim modnim trendovima. Vanja, nova, ali odgovorna kao da je 100 godina u klapi.

Lana: Mislim da smo u različitim trenutcima svi zapravo sve (nekad zafrkanti, nekad pokretači, a u rijetkim trenutcima kad doživimo trenutno prosvjetljenje i glas razuma).

Ružana: Tanja - šefica - voditeljica kojoj treba skinuti kapu za ogromno strpljenje s velikim brojem žena, što stalnih, što cirkulirajućih... Prije dolaska u klapu nije ni znala da voli klapu a danas ide na seminare i prenosi znanje na nas. Romana - nema Hrvatska najlipšu predsjednicu nego klapa Fjoret - naša solo uzdanica, pokretačica brojnih ideja. Lana - naša r'n'b lipa zvjezda koja i sama kaže kako joj se nekad čini da je zalutala u klapu ali uživa. Ana - jedno posebno stvorenje na koje se uvik možeš oslonit i pravi borac s obzirom da u klapi "prislino" pjeva bas i odlično se snalazi. Vanja - naša "svježa krv" koja uvijek dobro dođe, izvrsna u učenju novih dionica i temeljita do bola.

Tanja: Meni su moje cure sve karakterne. Sve su iznimno talentirane, predivnih glasova, predane poslu, zafrkantice, ako jedna zakaže druga povuče, ako se misli odustati druge te razuvjere i slično. Ružana izvrsna pjesnikinja i prvi alt zahvaljujući kojoj imamo predivne pjesme. Romana izvrstan vokal na koju se možeš osloniti, Lana koja je nepogrešiva i koja se od prvog dana uklopila kao da je s nama od početka. Ana koja svojom toplom bojom glasa oplemenjuje najdublje dio i koja nas lipo tu i tamo nasmije svojim dogodovštinama. Vanja (glazbeni teoretičar) nam je tek stigla pa mogu napisati da mi je čast imat takvu stručnjakinju u redovima klape. Nije lako imati šest žena na okupu ali sve imamo isti cilj pa se i sve razmirice brzo riješe. Najvažnije od svega je da se ne izgubi emocija u glasu.

Ana: Sve smo iznimno temperamentne, tako da smo u datim trenutcima sve svašta…- kroz smijeh će.

Vanja: Fjoretice su uvijek s osmijehom na licu, unatoč obiteljskim, poslovnim i drugim obvezama. Opušteno je i veselo s njima osobito nakon kakvog nastupa, na domjencima kad se zbrajaju dojmovi (je li kome bio glas suv, je li štikla upala u kojekakve rupe na pozornici i slično).

Lakše je muškarcima

Neke od Vas su sudjelovale u glazbenim natjecanjima... Koja se pokušala okušati u solo karijeri?

Romana: Ja.

Tanja: Samostalno smo prije klape pjevale Lana, Romana i ja koje to još radimo, a Romana se jedina okušala profesionalnije - od Voicea do Šibenskog festivala.

Vanja: Ne sanjarim o pjevačkoj karijeri, jednostavno uživam kad nastupam.

Jeste li prijateljice, družite li se u slobodno vrijeme i što klapa Fjoret i glazba znače za vas?

Romana: Klapa postoji toliko godina da po izrazu lica znamo kad kojoj nešto nije po volji i je li danas ustala na livu nogu. Zadnjih godina smo povećale broj dječice, više je i drugih obiteljskih obaveza, pa nema toliko učestalog druženja u stvarnom svijetu, ali zato poruke na Viberu rade ko lude... Grupa Fjoret služi za liječničke dijagnoze, razmjenu recepata, biranje garderobe, komentiranje frizura i vremenske prognoze... Tek deset posto poruka se možda odnosi na klapsku tematiku. Tu i tamo ipak uspijemo nać vrimena za neki izlet, a onda sve pošteno nadoknadimo. Činjenica je da je muškarcima ipak lakše živit onaj pravi klapski život sa pismom i spizom do zore... Eto, i mi ćemo za koju godinu, kad dica odrastu..

Lana: Ne družimo se baš toliko često koliko bi željele, a meni je osobno klapa dobar ispušni ventil od svakodnevnih obaveza i lipo je napunit baterije pismon, posli se lakše nosit sa svime šta ti život nosi.

Ružana: Kad toliko godina provedeš s nekim, naravno da vas vežu posebni osjećaji pripadnosti i zajedništva... Izrodila su se iz klape neka divna prijateljstva koja ostaju za cili život, družimo se možda ne onoliko koliko bi htjele jer svakodnevnica jednostavno to ne dopušta, ali kad smo skupa, lipo nam je i ostaju uspomene do vika. Zapravo i ne mogu se sjetit kako mi je život izgledao prije Fjoreta, eto koliko mi znači. A glazba je odgovor na sva pitanja.

Tanja: Iako smo razlicitih karaktera dobro se slažemo. Nema tu nekih zajedničkih izlazaka jer nemamo puno slobodnog vremena, ali kad se nađemo izvan proba onda je uvijek zabavno.


Ana: Da, jako smo se zbližile... Družimo se, samo ne u tolikoj mjeri koliko bi mi to željele, previše je obveza, ali kad se nađemo onda to baš bude lipo druženje uz pismu, naravno, do kasno u noć... Klapa Fjoret… GLAZBA = LJUBAV.

Vanja: Nadam se da će nam uvijek bii veselo i opušteno kao sada i da ćemo se, kroz klapsku pjesmu, izvornu i popularnu, još više zbližiti i upoznati.

Sve o njima, 'od A do Ž'

Lana Erceg, rođena 18. kolovoza davne 1981. godine, živi u Makarskoj,
sretno udana, majka dvoje djece - Rite (3) i Jakova (9). Završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, radila kao animator u jednom hotelu u Lovranu, a zaposlena je u makarskoj ispostavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Tanja Topić, rođena 2. svibnja davne 1976.godine kao sitno nedonošće(šali se da je vrlo brzo nadoknadila tu kilažu) i pod prezimenom Puharić od mame Mladenke i tate Jure.

- Udana sam vec 16 godina za Stivena Topića i imam dvoje predivne djece, Juru koji ima 16 i Sanju koja ima 12 godina i koji su oboje uz sportove (tatin gen) i u glazbi (mamin gen).

Živi u Makarskoj. Završila je Umjetničku akademiju u Splitu, smjer glazbena kultura i umjetnost i radi već 12 godina kao profesor solfeggia i voditelj dječjeg zbora u Glazbenoj školi Makarska. Svira klavir, samostalno pjeva i svira u crkvi za vjenčanja a već 24 godine pjeva i u bendu kojeg je Tanjin otac Jure oformio.

- Meni je cijeli život glazba. Najvažnija mi je obitelj i kvalitetno provedeno vrijeme s njima.

Ružana Kovač, 40 godina, rođena i živi u Makarskoj, udana, mama Bartulu (16)
Završila je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu - smjer novinarstvo, do 2011. radila u struci, a poslije u nedostatku stalnog zaposlenja krenula s "istraživanjima" - od recepcije hotela u Baškoj Vodi, preko čišćenja apartmana pa sve do rent a car agenta, što joj je na papiru trenutno zanimanje.

Već sedam godina je umjetnička ravnateljica Susreta klapa u Kašteletu, četiri godine desna je ruka Ivici Mijačiki na manifestaciji "kA Kultura u tučepskin zaseocima", a ono što je najviše ispunjava i što zapravo u životu želi raditi jest pisati tekstove za pjesme koje će trajati. Ponosna je autorica tekstova od 15 objavljenih pjesama.

Romana Lalić Pejković, rođena u Makarskoj, živi u Tučepima, 38 godina, udana, mama dvoje djece, Lucije (13) i Luke (2). Radi kao učiteljica engleskog jezika u OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj već 14 godina.

Kad ne pjeva s klapom, pjeva s bendovima u hotelima, nastupa za turističke zajednice u sklopu kulturnih ljeta,također i s makarskim Big bandom. Radi na svojim autorskim materijalima i svira u crkvi te vodi dječji i mješoviti zbor.

Ana Vranješ, rođena u Splitu 27.5.1980. Živi u Makarskoj, udana i majka dviju curica - Cvite i Mirte. Završila je srednju školu za Hotelijersko turističkog tehničara (stari student na ekomomskom fakultetu), radila nekoliko poslova od prijema pacijenata u stomatološkoj ordinaciji, knjigovodstvenom servisu, mjenjačnici... sve dok se nije zaposlila u FDK Omiš kao tajnica. Već osam godina radi posao koji voli i koji je ispunjava.

Vanja Domazet dolazi iz Travnika (BiH). Već 15 godina je sretno udana, živi u Imotskom i radi u tamošnjoj glazbenoj školi kao profesorica teoretskih glazbenih predmeta, s naglaskom na rad sa školskim zborovima s kojima ima osvojene države nagrade.

Glazbenu akademiju završila je u Sarajevu, teoretsko-pedagoški smjer. Kad ne pjeva vozi bicikl, cestovni i brdski, zaljubljenica je u prirodu, osobito planine.

O spotovima i CD-u

- Spotove više imamo želju nego običaj snimati - smiju se i nastavljaju.

- Imamo snimljen spot za skladbu "Biokovo oče o'kamena" s predivnim prizorima našeg planinskog gorostasa, a kojeg smo snimile zahvaljujući pomoći JU Park Prirode Biokovo. Iskreno se nadamo kako ćemo uspiti snimiti spot za novu pjesmu "Nismo se znali razumit", pregovori su u tijeku, a sponzori nek budu slobodni da nam se ponude...

Dugo godina smo u najavama za nastupe u biografiji stavljale kako nam je u planu izdati album, no zadnjih nekoliko godina odustale smo od te prakse jer smo postale same sebi smješne. Imamo jedan "priručni" CD na kojeg smo stavile neke pjesme snimljene u studiju za festivale, no to je više onako za prodati gostima na koncertima. Svakako nam je u planu jednom snimit pravi, ozbiljni CD, pa kad jednom više ne budemo aktivne da ipak nešto konkretno ostavimo iza sebe.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-02 23:12:01 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-03 10:34:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-03 09:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5387 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222216.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222231.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222227.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222232.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222222.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222219.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11222214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8116021 Threads: 6 Questions: 1678519782 Slow queries: 4999142 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112421110 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/na-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga-611596 [printLink] => /mozaik/zivot/na-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga-611596?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 474507 [name] => klapa fjoret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klapa-fjoret [link] => /tag/klapa-fjoret ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na prvu su pozornicu stigle u crvenim minicama i zlatnim štiklama, a i danas znaju 'šokirati': ova ženska klapa ni po čemu nije 'ukalupljena', imaju i pojačanje iz Imotskoga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222216.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222216.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222231.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222227.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222232.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222222.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222219.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11222214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Klapa Fjoret postoji od 2007. godine iako je prava istina da se nitko od članica ne sjeća koji je pravi datum i godina kada je okupljanje i pjevanje iz gušta službeno postalo pjevanje u klapi.

Prvu postavu s kojom su nastupili u kinu na humanitarnom koncertu za Udrugu Sunce činile su Tanja Topić, Ivana Biondić, Ružana Kovač, Zrinka Ožić - Bašić, Vanja Pirak, Tamara Đugum i Klaudija Vuković. Nedugo nakon tog nastupa klapi su se priključile Romana Lalić Pejković koja je zamijenila Ivanu i Draganu Čović, kroz klapu su prošle još Ivona Glavičić, Dragica Mravičić i Božena Testen, a današnji postav čine Tanja Topić - prvi sopran, Romana Lalić - Pejković - drugi sopran, Ružana Kovač - prvi alt, Lana Erceg - prvi alt, Ana Vranješ - drugi alt i najnovija članica, Imoćanka Vanja Domazet - drugi alt. Nastupale su po cijelom Makarskom primorju, Omišu, Kaštelima, u Kašteletu, na Slimenu, u Imotskom, u Samoboru, u studiju HTV-a na Cvjetnom trgu...

Posebnost u zvuku

Prva autorska pjesma im je bila "Jubav si moja" koja je nastala na Ružanine stihove koje je napisala svom sinu Bartulu, ali zapravo svoj djeci svijeta, a za glazbu je zaslužan bio maestro Duško Tambača. Prije dvije godine nastala je pjesma "Ruke" koju su napisale autorica teksta Luči Lu i autorica glazbe Tatjana Jergan Botunac, a aranžirao Ivan Božićević. Izbacile su i pjesmu "Da imamo nas" - tekst Ružana Kovač, glazba - Mislav Biočina, a aranžman - Ivan Božićević.

Fjoretice su snimile novu pismu - "Nismo se znali razumit" koja izlazi početkom ovoga mjeseca. Nova pjesma, za čiji je tekst ponovno zaslužna Ružana, glazbu - Mislav Biočina, a aranžman je zajedničko djelo Mojimira Čačije i Hrvoja Domazeta, as im je u rukavu za ovogodišnje Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima na kojima su za prethodne pjesme osvojile treću i drugu nagradu, a šale se da bi bio red da napokon u njihove ruke dođe i ta prva nagrada.

- Bez pretjerivanja mislimo da mi uistinu jesmo jedna posebna klapa. Već od prvog nastupa na Omiškom festivalu na kojem smo se pojavile u kraćim crvenim haljinama i zlatnim štiklama dale smo naslutiti da nismo "ukalupljene". Naša posebnost je i u zvuku, puno puta su nam rekli da zvučimo kao muška klapa, što je zapravo kompliment, posebno ako zapravo niste ljubitelj piskutavog pjevanja.

Tu je i ustrajnost utemeljena na ljubavi prema onom šta radimo jer bilo je ponekad vrlo turbulentnih razdoblja ali, hvala Bogu, sve smo to pregrmile i izišle još jače - kažu cure i naglašavaju da su su one ženska klapa Fjoret Tučepi već nekoliko godina. Za razliku od Grada Makarske, Tučepi su prepoznale njihovu vrijednost i nesebično stoje financijski iza njih na čemu su im beskrajno zahvalne. Povodom nove pjesme s curama smo kvaliteno proćakulale i doznale svakojake zanimljivosti o svakoj od njih koje su dosad uspješno krile.

Nervoza i strah

Kako i kada ste postala dio Fjoreta?

Romana: Sjećam se humanitarnog koncerta u kinu, klapa je tada imala svoj prvi nastup, a ja sam bila u publici. Kad sam ih čula prvo sam pomislila: Zašto ja ne pivam s njima? Nedugo zatim je uslijedio poziv u klapu, sjećam se da sam bila nervozna jer me bilo strah hoće li me primiti, ali ipak jesu i od tada sam dio Fjoreta.

Lana: Na Tanjin nagovor dolazim u klapu, čiji sam član već četiri-pet godina.

Ružana: Par godina ranije sam "hodala" po klapskim susretima i koncertima i uvijek se uhvatila kako razmišljam kako bi bilo lipo imat svoju klapu... i jednog dana bila sam u parkiću kraj "Žute kuće" u kojem je sa svojim malim bila i Tanja, ja predložila, ona se složila i krenula je jedna divna priča koja, eto, traje već 12 godina...

Tanja: Jednog lijepog dana me je Ružana uhvatila na dječjem igralištu s pitanjem hoću li pjevati u novoj ženskoj klapi. Nisam dotad bila ljubiteljica klapa a pogotovo ne ženskih, ali s obzirom na kvalitetnu ekipu pojavila sam se na prvoj probi i tako ostala.

Ana: Dio Fjoreta sam postala prije otprilike tri godine... S curama me veže dugogodišnje poznanstvo koje se pretvorilo u prijateljstvo... Nedugo nakon što sam se udala i došla iz Omiša u Makarsku postala sam i ponosna članica klape Fjoret.

Vanja: Dio klape Fjoret sam postala u svibnju 2019. na poziv voditeljice i moje kolegice Tanje. Pjevam na poziciji drugog alta. Rad Fjoretica poznajem i pratim već niz godina. Raduje me njihova ustrajnost u radu, kvaliteta, a osobito kreativni dio kada stvaraju i snimaju svoje pjesme.

Dobra i loša glazba

Što vam je inspiracija i imate li glazbeni uzor?

Romana: Nisam isključiva kad je u pitanju glazba, mislim da u svakom glazbenom stilu postoji dobra i loša glazba, tako da slušam sve, od rocka, jazza, do dalmatinske pisme. Volim Laru Fabian zbog njene ekspresivnosti, Evu Cassidy, Lauru Pausini, ali i Freddija, Eltona Johna, pa do našeg Olivera, Meri, Radojke...

Lana: Inspiracija mi je sama glazba, super se osjećam kad pjevam nešto što volim i to je to… Glazbeni uzor mi je jedan i jedini Oliver…

Ružana: Nemam posebnih glazbenih uzora - uvijek sam za dobru i kvalitetnu glazbu, nesklona pomodarstvu. Naravno, volim slušati klape u svim izričajima, tu je neponovljivi Oliver, Sergej Ćetković ima predivne balade s predivnim tekstovima, nekad mi je ćeif "raspaliti" Vojka V... Ma stvarno nisam isljučiva... Ne volim jedino rave glazbu i jazz.


Tanja: Inspiracija i glazbeni uzor mi je tata Jure Beg koji je svojedobno bio u zvjezdanom društvu, snimio brojne hitove, pobijedio i na Splitskom festivalu a ostao svoj. Skroman i samozatajan.

Ana: Najviše me inspirira dobra glazba... Volim slušati jazz, blues, Olivera, Gibonnija, klape, naravno...

Vanja: Inspiracija mi je sve u čemu prepoznam kvalitetu, a glazbeni uzori, domaći i strani, su mi oni koji se uspiju održati na sceni desetljećima, koji vole to što rade, ulažu u sebe i svoj napredak, cijene sebe i druge kolege i pri tom "ostanu na zemlji".

Počeli u djetinjstvu

Kada ste počele pjevati?

Romana: Još u osnovnoj školi na školskim priredbama i amaterskim natjecanjima (Mikrofon je vaš, FMPA).

Lana: Imam osjećaj da pjevam otkad znam za sebe, ali su moji nastupi na dječjim festivalima počeli u trećem razredu osnovne škole. Nekako je to bilo više inercijom jer su se i moje prijateljice prijavljivale na takva natjecanja pa kud svi, tu i mala Lana…

Ružana: Za razliku od gotovo svih mojih klapskih družica, ja sam jedina koja je zapravo počela pjevati tek u klapi, ako ne računamo nastupe sa zborom u osnovnoj glazbenoj školi... Kako se ono kaže, nikad nije kasno.

Tanja: Počela sam na terasi hotela "Jadran", na natjecanju mladih pjevača amatera, a baš samostalno sam počela pjevati s 19 godina u hotelu "Meteor"... S 43 sam još uvijek u hotelu (ha, ha, ha...). S klapom sam počela prije 12 godina i još pjevamo sa istim žarom.

Ana: Još kao dijete u crkvenom zboru, zatim u glazbenoj školi u zboru koji je tada vodila profesorica Rozarija Samodol, u klapi Smilje iz Omiša...

Vanja: Glazbom se bavim cijeli život. Od malih nogu pjevam u crkvenim zborovima, djevojačkim, mješovitim zborovima, u duetima (crkvena vjenčanja, mirnije gaže tipa glas i gitara), u bendovima (rock bend na završetku srednjoškolskog obrazovanja i na početku studija, kasnije u bendu za pireve, te za raznorazne manifestacije tipa Dan grada), u klapi...

Prvi (samostalni) glazbeni nastup bio vam je...?

Romana: Na školskoj priredbi s mojim tadašnjim učiteljem, a današnjim kolegom Obradom. Rekao je - mala, ti ćeš pivat. I ja propivala...

Lana: Prvi samostalni nastup… Ajme, davno je to bilo, mislim treći razred osnovne u disco clubu "Merlin" s pjesmom Bryana Adamsa "Everything I do, I do it for you".

Ružana: Pjevački s klapom Fjoret u kinu za Udrugu Sunce i pamtim ga kao da je bio jučer...

Tanja: Pogledajte prošli odgovor.

Ana: Prvi "ozbiljan" nastup imala sam sa 18 godina na Omiškom festivalu s klapom Smilje... Tu tremu nikad neću zaboraviti.

Vanja: Pogledajte prošli odgovor.

Nema odustajanja

Jesu li vam početci u ovom poslu bili teški i jeste li ikada odustale ili mislile odustati?

Romana: Svaki početak je težak, bilo u samostalnoj karijeri ili klapskoj. S klapom je ipak lakše jer zajedno dijelimo uspjehe i neuspjehe. Puno puta kad ulažeš trud, a cilj se teško ostvaruje, poželiš odustati, ali onda te neki nastup, komentar ili reakcija publike na kraju sjete zašto toliko voliš to što radiš i onda jednostavno nastaviš dalje.

Lana: U srednjoj školi sam bila član benda Terra Nostra i super smo se zabavljali na gažama i probama, ali nikad nisam poželila neku solo karijeru i nije mi žao.

Ružana: Moj početak u klapi ne pamtim kao težak jer nosila me ogromna ljubav i energija da cijela priča zaživi. Znalo je biti teških trenutaka poslije ali ništa što se ne bi dalo preživjeti s osmijehom na licu. Tako da odustajanje ni u jednom trenutku nije dolazilo u obzir.

Tanja: Nikad mi nije bilo teško pjevati.

Ana: Ima trenutaka kad se zbog posla i raznih obveza teže organizirati, ali nikad nisam razmišljala o odustajanju. Previše volim klapsku pjesmu i naša druženja da bih tako lako odustala.

Vanja: Pjevanje mi predstavlja užitak, ali kao i u svemu, kad se dogodi previše nastupa, zaredom, čovjek se umori i zasiti pa užitak u takvim situacijama nažalost izostane. Međutim, pjevanju se uvijek vraćam, to je moja ljubav od početka.

Talentirane i karakterne

Kako biste jedna drugu opisale?

Romana: Ružana - umjetnička duša, pjesnikinja, tvorac hitova, ali i glas razuma. Tanja, voditeljica kojoj nije lako s nama aranžerkama s milijun urnebesnih ideja kako bi koja skladba tribala zvučati. Lana, plesačica zadužena za zabavu u studiju i pokoji ton koji ne piše u notama, ali pismi daje novu dimenziju (a Tanji se diže kosa na glavi)... Ana - marljiva, zadužena za opominjanje o rokovima za prijave na FDK, ali i za informacije o novim modnim trendovima. Vanja, nova, ali odgovorna kao da je 100 godina u klapi.

Lana: Mislim da smo u različitim trenutcima svi zapravo sve (nekad zafrkanti, nekad pokretači, a u rijetkim trenutcima kad doživimo trenutno prosvjetljenje i glas razuma).

Ružana: Tanja - šefica - voditeljica kojoj treba skinuti kapu za ogromno strpljenje s velikim brojem žena, što stalnih, što cirkulirajućih... Prije dolaska u klapu nije ni znala da voli klapu a danas ide na seminare i prenosi znanje na nas. Romana - nema Hrvatska najlipšu predsjednicu nego klapa Fjoret - naša solo uzdanica, pokretačica brojnih ideja. Lana - naša r'n'b lipa zvjezda koja i sama kaže kako joj se nekad čini da je zalutala u klapu ali uživa. Ana - jedno posebno stvorenje na koje se uvik možeš oslonit i pravi borac s obzirom da u klapi "prislino" pjeva bas i odlično se snalazi. Vanja - naša "svježa krv" koja uvijek dobro dođe, izvrsna u učenju novih dionica i temeljita do bola.

Tanja: Meni su moje cure sve karakterne. Sve su iznimno talentirane, predivnih glasova, predane poslu, zafrkantice, ako jedna zakaže druga povuče, ako se misli odustati druge te razuvjere i slično. Ružana izvrsna pjesnikinja i prvi alt zahvaljujući kojoj imamo predivne pjesme. Romana izvrstan vokal na koju se možeš osloniti, Lana koja je nepogrešiva i koja se od prvog dana uklopila kao da je s nama od početka. Ana koja svojom toplom bojom glasa oplemenjuje najdublje dio i koja nas lipo tu i tamo nasmije svojim dogodovštinama. Vanja (glazbeni teoretičar) nam je tek stigla pa mogu napisati da mi je čast imat takvu stručnjakinju u redovima klape. Nije lako imati šest žena na okupu ali sve imamo isti cilj pa se i sve razmirice brzo riješe. Najvažnije od svega je da se ne izgubi emocija u glasu.

Ana: Sve smo iznimno temperamentne, tako da smo u datim trenutcima sve svašta…- kroz smijeh će.

Vanja: Fjoretice su uvijek s osmijehom na licu, unatoč obiteljskim, poslovnim i drugim obvezama. Opušteno je i veselo s njima osobito nakon kakvog nastupa, na domjencima kad se zbrajaju dojmovi (je li kome bio glas suv, je li štikla upala u kojekakve rupe na pozornici i slično).

Lakše je muškarcima

Neke od Vas su sudjelovale u glazbenim natjecanjima... Koja se pokušala okušati u solo karijeri?

Romana: Ja.

Tanja: Samostalno smo prije klape pjevale Lana, Romana i ja koje to još radimo, a Romana se jedina okušala profesionalnije - od Voicea do Šibenskog festivala.

Vanja: Ne sanjarim o pjevačkoj karijeri, jednostavno uživam kad nastupam.

Jeste li prijateljice, družite li se u slobodno vrijeme i što klapa Fjoret i glazba znače za vas?

Romana: Klapa postoji toliko godina da po izrazu lica znamo kad kojoj nešto nije po volji i je li danas ustala na livu nogu. Zadnjih godina smo povećale broj dječice, više je i drugih obiteljskih obaveza, pa nema toliko učestalog druženja u stvarnom svijetu, ali zato poruke na Viberu rade ko lude... Grupa Fjoret služi za liječničke dijagnoze, razmjenu recepata, biranje garderobe, komentiranje frizura i vremenske prognoze... Tek deset posto poruka se možda odnosi na klapsku tematiku. Tu i tamo ipak uspijemo nać vrimena za neki izlet, a onda sve pošteno nadoknadimo. Činjenica je da je muškarcima ipak lakše živit onaj pravi klapski život sa pismom i spizom do zore... Eto, i mi ćemo za koju godinu, kad dica odrastu..

Lana: Ne družimo se baš toliko često koliko bi željele, a meni je osobno klapa dobar ispušni ventil od svakodnevnih obaveza i lipo je napunit baterije pismon, posli se lakše nosit sa svime šta ti život nosi.

Ružana: Kad toliko godina provedeš s nekim, naravno da vas vežu posebni osjećaji pripadnosti i zajedništva... Izrodila su se iz klape neka divna prijateljstva koja ostaju za cili život, družimo se možda ne onoliko koliko bi htjele jer svakodnevnica jednostavno to ne dopušta, ali kad smo skupa, lipo nam je i ostaju uspomene do vika. Zapravo i ne mogu se sjetit kako mi je život izgledao prije Fjoreta, eto koliko mi znači. A glazba je odgovor na sva pitanja.

Tanja: Iako smo razlicitih karaktera dobro se slažemo. Nema tu nekih zajedničkih izlazaka jer nemamo puno slobodnog vremena, ali kad se nađemo izvan proba onda je uvijek zabavno.


Ana: Da, jako smo se zbližile... Družimo se, samo ne u tolikoj mjeri koliko bi mi to željele, previše je obveza, ali kad se nađemo onda to baš bude lipo druženje uz pismu, naravno, do kasno u noć... Klapa Fjoret… GLAZBA = LJUBAV.

Vanja: Nadam se da će nam uvijek bii veselo i opušteno kao sada i da ćemo se, kroz klapsku pjesmu, izvornu i popularnu, još više zbližiti i upoznati.

Sve o njima, 'od A do Ž'

Lana Erceg, rođena 18. kolovoza davne 1981. godine, živi u Makarskoj,
sretno udana, majka dvoje djece - Rite (3) i Jakova (9). Završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, radila kao animator u jednom hotelu u Lovranu, a zaposlena je u makarskoj ispostavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Tanja Topić, rođena 2. svibnja davne 1976.godine kao sitno nedonošće(šali se da je vrlo brzo nadoknadila tu kilažu) i pod prezimenom Puharić od mame Mladenke i tate Jure.

- Udana sam vec 16 godina za Stivena Topića i imam dvoje predivne djece, Juru koji ima 16 i Sanju koja ima 12 godina i koji su oboje uz sportove (tatin gen) i u glazbi (mamin gen).

Živi u Makarskoj. Završila je Umjetničku akademiju u Splitu, smjer glazbena kultura i umjetnost i radi već 12 godina kao profesor solfeggia i voditelj dječjeg zbora u Glazbenoj školi Makarska. Svira klavir, samostalno pjeva i svira u crkvi za vjenčanja a već 24 godine pjeva i u bendu kojeg je Tanjin otac Jure oformio.

- Meni je cijeli život glazba. Najvažnija mi je obitelj i kvalitetno provedeno vrijeme s njima.

Ružana Kovač, 40 godina, rođena i živi u Makarskoj, udana, mama Bartulu (16)
Završila je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu - smjer novinarstvo, do 2011. radila u struci, a poslije u nedostatku stalnog zaposlenja krenula s "istraživanjima" - od recepcije hotela u Baškoj Vodi, preko čišćenja apartmana pa sve do rent a car agenta, što joj je na papiru trenutno zanimanje.

Već sedam godina je umjetnička ravnateljica Susreta klapa u Kašteletu, četiri godine desna je ruka Ivici Mijačiki na manifestaciji "kA Kultura u tučepskin zaseocima", a ono što je najviše ispunjava i što zapravo u životu želi raditi jest pisati tekstove za pjesme koje će trajati. Ponosna je autorica tekstova od 15 objavljenih pjesama.

Romana Lalić Pejković, rođena u Makarskoj, živi u Tučepima, 38 godina, udana, mama dvoje djece, Lucije (13) i Luke (2). Radi kao učiteljica engleskog jezika u OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj već 14 godina.

Kad ne pjeva s klapom, pjeva s bendovima u hotelima, nastupa za turističke zajednice u sklopu kulturnih ljeta,također i s makarskim Big bandom. Radi na svojim autorskim materijalima i svira u crkvi te vodi dječji i mješoviti zbor.

Ana Vranješ, rođena u Splitu 27.5.1980. Živi u Makarskoj, udana i majka dviju curica - Cvite i Mirte. Završila je srednju školu za Hotelijersko turističkog tehničara (stari student na ekomomskom fakultetu), radila nekoliko poslova od prijema pacijenata u stomatološkoj ordinaciji, knjigovodstvenom servisu, mjenjačnici... sve dok se nije zaposlila u FDK Omiš kao tajnica. Već osam godina radi posao koji voli i koji je ispunjava.

Vanja Domazet dolazi iz Travnika (BiH). Već 15 godina je sretno udana, živi u Imotskom i radi u tamošnjoj glazbenoj školi kao profesorica teoretskih glazbenih predmeta, s naglaskom na rad sa školskim zborovima s kojima ima osvojene države nagrade.

Glazbenu akademiju završila je u Sarajevu, teoretsko-pedagoški smjer. Kad ne pjeva vozi bicikl, cestovni i brdski, zaljubljenica je u prirodu, osobito planine.

O spotovima i CD-u

- Spotove više imamo želju nego običaj snimati - smiju se i nastavljaju.

- Imamo snimljen spot za skladbu "Biokovo oče o'kamena" s predivnim prizorima našeg planinskog gorostasa, a kojeg smo snimile zahvaljujući pomoći JU Park Prirode Biokovo. Iskreno se nadamo kako ćemo uspiti snimiti spot za novu pjesmu "Nismo se znali razumit", pregovori su u tijeku, a sponzori nek budu slobodni da nam se ponude...

Dugo godina smo u najavama za nastupe u biografiji stavljale kako nam je u planu izdati album, no zadnjih nekoliko godina odustale smo od te prakse jer smo postale same sebi smješne. Imamo jedan "priručni" CD na kojeg smo stavile neke pjesme snimljene u studiju za festivale, no to je više onako za prodati gostima na koncertima. Svakako nam je u planu jednom snimit pravi, ozbiljni CD, pa kad jednom više ne budemo aktivne da ipak nešto konkretno ostavimo iza sebe.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/na-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga-611596 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3b987420261e92f9f5af5a9a4a73ab069756d6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+prvu+su+pozornicu+stigle+u+crvenim+minicama+i+zlatnim+%C5%A1tiklama%2C+a+i+danas+znaju+%26%23039%3B%C5%A1okirati%26%23039%3B%3A+ova+%C5%BEenska+klapa+ni+po+%C4%8Demu+nije+%26%23039%3Bukalupljena%26%23039%3B%2C+imaju+i+poja%C4%8Danje+iz+Imotskoga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fna-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga-611596 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fna-prvu-su-pozornicu-stigle-u-crvenim-minicama-i-zlatnim-stiklama-a-i-danas-znaju-39-sokirati-39-ova-zenska-klapa-ni-po-cemu-nije-39-ukalupljena-39-imaju-i-pojacanje-iz-imotskoga-611596 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE

Na prvu su pozornicu stigle u crvenim minicama i zlatnim štiklama, a i danas znaju 'šokirati': ova ženska klapa ni po čemu nije 'ukalupljena', imaju i pojačanje iz Imotskoga

3. srpnja 2019. - 11:57

Klapa Fjoret postoji od 2007. godine iako je prava istina da se nitko od članica ne sjeća koji je pravi datum i godina kada je okupljanje i pjevanje iz gušta službeno postalo pjevanje u klapi.

Prvu postavu s kojom su nastupili u kinu na humanitarnom koncertu za Udrugu Sunce činile su Tanja Topić, Ivana Biondić, Ružana Kovač, Zrinka Ožić - Bašić, Vanja Pirak, Tamara Đugum i Klaudija Vuković. Nedugo nakon tog nastupa klapi su se priključile Romana Lalić Pejković koja je zamijenila Ivanu i Draganu Čović, kroz klapu su prošle još Ivona Glavičić, Dragica Mravičić i Božena Testen, a današnji postav čine Tanja Topić - prvi sopran, Romana Lalić - Pejković - drugi sopran, Ružana Kovač - prvi alt, Lana Erceg - prvi alt, Ana Vranješ - drugi alt i najnovija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:17