StoryEditorOCM
ŽivotŠto nam slijedi?

Ljude ovo straši: neki sustavi umjetne inteligencije napredniji su od ljudi, čak bolje razumiju i pročitani tekst!

Piše MOZAIK SD
20. travnja 2024. - 23:22

Sustavi umjetne inteligencije kao što je chatbot ChatGPT postali su toliko napredni da sada gotovo odgovaraju ili premašuju ljudske performanse u zadacima uključujući razumijevanje pročitanog teksta, klasifikaciju slika i matematiku na razini natjecanja. Brz napredak u razvoju ovih sustava također znači da mnoga uobičajena mjerila i testovi za njihovu procjenu brzo zastarijevaju, piše BUG.

Ovo su samo neki od glavnih nalaza iz Izvještaja o indeksu umjetne inteligencije za 2024. Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenu na čovjeka (HAI) na Sveučilištu Stanford. Izvještaj prikazuje meteorski napredak u sustavima strojnog učenja u proteklom desetljeću i ukazuje na to da nam trebaju novi načini procjene izvedbe AI na složenim zadacima kao što su apstrakcija i rasuđivanje.

U posljednjih nekoliko godina AI sustavi toliko su napredovali da su dostigli ili nadmašili ljudske preformanse Artificial Intelligence Index Report 2024.

"Još prije deset godina mjerila su služila pet do 10 godina, a sad često postaju irelevantna za godinu-dvije", upozoravaju istraživači koji su Stanfordov godišnji Indeks umjetne inteligencije prvi put objavili 2017. Ovogodišnji izvještaj na više od 400 stranica prvi put cijelo poglavlje posvećuje znanstvenim primjenama i ističe projekte kao što su Graph Networks for Materials Exploration (GNoME) i GraphCast.

Umjetna inteligencija razvija se velikom brzinom. Broj projekata na GitHubu, zajedničkoj platformi za dijeljenje koda, porastao je s oko 800 u 2011. na 1,8 milijuna prošle godine. Istovremeno se utrostručio i broj stručnih časopisa o umjetnoj inteligenciji.

Godine 2022. AI je počeo unapređivati ​​znanstvena otkrića, no 2023. svjedočili smo pokretanju još značajnijih AI aplikacija, od AlphaDeva koji čini algoritamsko sortiranje učinkovitijim, do GNoME-a koji olakšava proces otkrivanja materijala.

Dvije ključne toče izvještaja su: AI pobjeđuje ljude u nekim zadacima, ali ne u svim i - ljudi diljem svijeta sve su svjesniji potencijalnog utjecaja AI-a i postaju sve nervozniji. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:23