StoryEditorOCM
ŽivotNOVA STUDIJA

Jeste li znali da postoji razlika između vlasnika mačaka, pasa i onih bez kućnih ljubimaca u pogledu samopoštovanja?

Piše MOZAIK SD
18. listopada 2023. - 06:50

Studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology utvrdila je razliku između vlasnika pasa, mačaka i onih koji nemaju kućne ljubimce. Ono je ponovno potaknulo raspravu o tome tko je sretniji, vlasnici pasa ili mačaka, piše Jutarnji list.

Cilj istraživanja bio je utvrditi razlikuju li se vlasnici mačaka, pasa i oni bez kućnih ljubimaca u pogledu samopoštovanja, a rezultati bi mnoge mogli mogli iznenaditi, piše Pethelpful.

Studija o tome jesu li vlasnici mačaka ili pasa sretniji otkrila je da vlasnici pasa obično imaju više samopouzdanja od onih bez kućnih ljubimaca. S druge strane, čini se da vlasnici mačaka imaju malo niže samopouzdanje u usporedbi s onima koji nemaju kućne ljubimce. Studija navodi da je moguće nekoliko objašnjenja za odnos između životna s kućnim ljubimcem i samopoštovanja.

image
Shutterstock

Nekoliko je mogućih razloga. Recimo, odobravanje prijatelja, obitelji ili kolega može utjecati na samopouzdanje vlasnika. Ako objavljujemo slike pasa za društvenim mrežama, a one prikupe mnogo lajkova, može se povećati naše samopouzdanje. Nadalje, studija sugerira da pas može smatrati svog vlasnika članom „čopora“, što kod mačaka nije slučaj.

Svakako ne treba zanemariti činjenicu da su vlasnici pasa fizički aktivniji, a to povećava šansu da negdje u šetnji sretnu druge ljude, s kojima bi se mogli početi družiti. Veći broj poznanika, s vremenom i prijatelja, svakako povećava samopoštovanje.

Na kraju dana, bez obzira kojeg ljubimca imate, psa ili mačku, oba povećavaju emocionalno i fizičko blagostanje. Dokazano je da život s kućnim ljubimcem smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava kvalitetu života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:25