StoryEditor
ŽivotPraktični savjeti

Došli ste kući iz dućana i ne znate kako očistiti kuhinju, a ni što s kupljenom hranom? Imamo par savjeta, zaboravite na čišćenje octom idućih tjedana

Piše J. V.
24. ožujka 2020. - 17:09
Shutterstock

Kako pravilno očistiti životni prostor u jeku pandemije koronavirusa? 

Uobičajena vikend pospremanja, usisavanja i čišćenja unutrašnjosti kuhinjske pećnice za vrijeme trajanja epidemije naprosto nam ne ulijevaju dovoljno sigurnosti. Ne sumnjamo da ste, kao i mnogi, pospremanje posljednjih dana ubacili u šestu brzinu, zabrinuti da u svoj dom niste slučajno unijeli virus.

Pritom je jedna od najvažnijih prostorija kuhinja. A neka uobičajena pravila naprosto više ne vrijede dok su na snazi mjere koje čine život težim, djelovanje u svakom smislu problematičnijim. O tome kako što brže i djelotvornije prebrisati neke od površina koje najčešće dodirujemo, već smo pisali. Danas se bavimo isključivo kuhinjskim prostorom.

Kao što je potvrđeno od strane stručnjaka, najopasnije površine kad je u pitanju prenošenje virusa putem koji nije s čovjeka na čovjeka, one su metalne i glatke. Na njima, prema nekim izvorima, aktivni virus može preživjeti i do tri dana.

Naročito ako ste donijeli kući namirnice iz supermarketa, potrebno je kuhinjske površine očistiti. Sljedećih tjedana, kažu stručnjaci, zaboravite na dosadašnje načine koji uključuju domaće pripravke na bazi sode bikarbone i octa.

Autori studije objavljene u časopisu Journal of Hospital Infection tvrde kako se koronavirus može "uspješno deaktivirati" na površinama u manje od minutu ukoliko ste koristili sredstvo koje sadrži 62% do 71% alkohola etanola, 0,5% vodikova peroksida ili 0,1% natrijeva hipoklorita.

Većina kupovnih sredstava za dezinfekciju tu je dovoljno djelotvorna, pišu dalje. Najbolja su ona koja na pakiranju tvrde kako ubijaju 99,9% jer to znači da razinu onečišćenja spuštaju niže od one razine koja može izazvati bolest kod ljudi. Proizvodi za dezinfekciju ruku na bazi alkohola nisu dovoljno djelotvorni jer ne sadrže dovoljnu količinu alkohola.

Kao ni ocat, na veliku žalost mnogih. Možete ga koristiti za čišćenje (kamenca primjerice), ali ne i za dezinfekciju. Kao ni rakiju, koja nema dovoljan udio alkohola da bi djelotvorno ubila bakterije i viruse.

Ovu su još neke od preporuka, piše Huffington Post:

- dezinficirajte kuhinju više puta na dan

- čitajte pažljivo upute na sredstvim i poštujte ih (vrijeme djelovanja, sušenja, uklanjanja...)

- koristite li jednokratne rukavice, bacite ih nakon čišćenja

- koristite li gumene, operite ih kao što biste oprali ruke

- operite ruke u sapunu i toploj vodi nakon čišćenja

- deterdžentom i toplom vodom perite sve površine u kuhinji

- hranu iz pakiranja prebacite u prethodno oprane staklenke i spremnike koje imate kod kuće

- ako možete, kupljene namirnice ostavite u nekom kutku tri dana nakon što ste se vratili iz trgovine, a tek ih potom koristite

- svježu hranu samo temeljito operite u vodi, kao i inače

- dobro ju osušite čistim papirnatim ručnikom, kao i svoje ruke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 14:45