stdClass Object ( [id] => 1021655 [title] => Čovjek kojemu je duh iz druge dimenzije otkrio da će biti novi spasitelj: on je najpoznatiji teoretičar zavjera na svijetu, ‘težak‘ dva milijuna funti [alias] => covjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Facebook je prošlog tjedna ugasio stranicu teoretičara zavjera Davida Ickea zbog objavljivanja “dezinformacija o zdravlju koje bi mogle uzrokovati ozljede i štetu”.

Potom je i YouTube obrisao kanal kontroverznog Engleza kojeg je pratilo 900 tisuća ljudi, uz objašnjenje kako YouTube ima jasne smjernice o zabrani bilo kakvog sadržaja koji osporava postojanje i prijenos koronavirusa onako kako su ga opisali Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalni zdravstveni sustavi te su priopćili za BBC kako Ickeu neće otvoriti novi kanal. Bolju reklamu David Icke nije mogao dobiti jer je u krugu onih koji vjeruju ovom teoretičaru fantastičnih zavjera nedostajao samo još jedan element svetosti – oreol žrtve.

Premda njegove nastupe, knjige i videoradove već desetljećima prati podsmijeh znanstvenika i koliko-toliko razboritih ljudi, masa njegovih sljedbenika, i tako nesklona traženju dokaza za njegove tvrdnje, ovim je zabranama dobila upravo ono što joj je nedostajalo – mučenika. Stoga je veliko pitanje koliko su Facebook i YouTube dobra učinili cenzurirajući Davida Ickea.

’Težak’ dva milijuna funti

Tko je ovaj tip kojeg obožava i saborski zastupnik Ivan Pernar, ali i stotine tisuća ljudi širom svijeta koji hrle na njegova maratonska predavanja? Uostalom, i u Zagrebu, gdje je triput gostovao u Kinu studentskog centra, njegovi su nastupi trajali sedam i više sati, a ulaznice su se prije tri godine prodavale od 150 do 350 kuna. Nije ni čudno što Icke posjeduje imovinu vrijednu oko dva milijuna funti! Za jednog neuspješnog golmana treće engleske lige, koji je školu napustio s 15 godina, to je izvanredan uspjeh.

No Icke, danas 68-godišnji djed, svoj je “put”, nakon brojnih lutanja od siromašnog djetinjstva u Leicesteru i nogometa do novinarstva, prvo za Leicester Advertiser te za BBC gdje je devet godina bio sportski komentator, pa sve do aktivizma u Stranci zelenih, pronašao uz pomoć “duhovne iscjeliteljice” Betty Shine. Njoj se obratio iz osjećaja besmisla i očajanja zbog bolova koji ga prate čitav život, od ranih tinejdžerskih dana kad mu je dijagnosticiran reumatoidni artritis, koji mu je, uostalom, i dokrajčio nogometnu karijeru. Betty Shine, propala operna pjevačica, telepatska čarobnica i autorica nekoliko knjiga od kojih je na Ickea posebno djelovala knjiga “Mind to Mind” na trećoj mu je seansi otkrila – on je Mesija koji će spasiti svijet.

To joj je, kako mu je kazala, prenio duh iz druge dimenzije, a duh se zove Wang Ye Lee te je on tu “istinu” prigrlio 1989. kad je imao svega 37 godina i od tada do danas Icke svoju vjeru u vlastitu izuzetnost živi vrlo uspješno. Neprestano je na turnejama po Sjevernoj Americi, Europi, Australiji, Južnoj Africi i drugdje. Postigao je planetarnu popularnost, a njegovi kritičari prestali su se podsmjehivati te sada u njemu vide opasnog, poremećenog antisemita koji je prijetnja demokraciji!

Babilonsko bratstvo

U svojim knjigama, a objavio ih je desetak, David Icke uz obilje detalja otkriva kako iste, međusobno povezane, krvne linije kontroliraju naš planet tisućama godina.

– Kao dječak, kaže Icke, uvijek sam se pitao kako je par otoka koji se jedva vide na globusu moglo stvoriti carstvo koje se protezalo oko cijelog svijeta. Sada je razlog jasan. To uopće nije bilo “veliko” Britansko carstvo. Bilo je to carstvo Babilonskog bratstva.

---

image
David Icke
Anna Gowthorpe/Pa Images/Profimedia
---

David Icke je tvorac možda najnevjerojatnije i najsloženije teorije zavjere, u kojoj tvrdi da se nekada davno u povijesti ljudskog roda, ljudska vrsta izmiješala s izvanzemaljskom. Miješanje se dogodilo između ljudske vrste i jedne vrste gmazovske skupine izvanzemaljaca. Najveća je tajna, tvrdi David Icke, da su pripadnici ove hibridne vrste guštera postali lideri svjetskog poretka s epicentrom svoga djelovanja u Londonu, od kuda su tijekom povijest svoju vlast proširili u Ameriku, Australiju, Afriku i Novi Zeland... David Icke ih je, zahvaljujući svojoj mesijanskoj ulozi, jedini razotkrio.

Što je to David Icke objavio na Facebooku i YouTubeu a da je izazvalo zabranu? On je montiranje uređaja za 5G mrežu u Wuhanu i pojavu bolesti COVID-19 povezao s idejom “čipiranja”, odnosno, kako to Icke naziva, pametnom prašinom. Istina, grad Wuhan jest bio među prvim gradovima u Kini u kojima je postavljena 5G mreža i to u kolovozu 2019., a istovremeno, 5G je uveden i u drugim gradovima u Kini. No Južna Koreja je pustila u upotrebu 5G 4. travnja 2019., a prvi slučaj virusa SARS-CoV-2 zabilježen je u siječnju ove godine.

’Pametna prašina’

London je dobio komercijalnu 5G mrežu u svibnju 2019. dok je testna faza 5G mreže u toj zemlji pokrenuta godinu dana ranije. Prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je pak 12. veljače. Već iz toga je jasno kako dovođenje u vezu lokacija na kojima je postavljena 5G mreža i pandemije COVID-19, nema uporište. Nakon teorija o 5G, Icke je zaključio kako to “sve vodi do cjepiva”, za koje tvrdi da će u njemu biti “čipovi nano-tehnologije”.

Pametna prašina (eng. smart dust) je pojam koji je, 1997. osmislio Chris Pister, profesor na Sveučilištu California kako bi opisao milimetarske uređaje koji bi kroz mrežu mikroelektromehaničkih sistema mogli služiti kao senzori koji prikupljaju različite podatke. O pametnoj prašini je pisao magazin The New Economy 3. lipnja 2019., navodeći da bi komercijalna upotreba pametne prašine mogla početi – možda! – tek za nekoliko desetljeća.

Isti magazin je naveo da smo od pametne prašine “udaljeni koliko i od letećeg automobila sa samoupravljanjem”. Relevantni časopisi i znanstvenici ponavljaju kako Ickeove tvrdnje da postoje cjepiva koja koriste nano-čipove, bazirane na sistemu pametne prašine nisu točne. Niti postoji cjepivo za COVID-19 niti se dosegnuća pametne prašine trenutačno mogu koristiti za to. No Icke je paniku posijao...

---

Možda bi nam čipiranje - pomoglo


Zanimljiv pogled na teorije zavjera i teoretičare kakav je i David Icke dobili smo u kratkom razgovoru s našim uglednim sociologom, prof. dr. sc. Renatom Matićem.

– Ne bih htio ulaziti u genezu niti u psihološke aspekte teorija zavjere jer za to nisam stručan, ali mislim kako je osnovna motivacija vjerovanja u takve sadržaje zapravo strah od nepoznatog, točnije od neopisivo zlokobnog scenarija, koji bi režirao netko skriven i strašan. Ali također i manjak samopoštovanja, te svijesti o sebi, pa unaprijed tražimo alibi za vlastito odustajanje od napora kojim bi se izborili za sebe. A sve to nadoknađujemo razmišljanjem kako se netko svemoćan, dostojan straha i divljenja, bavi upravo sa mnom, stoji mi na putu i upravlja mojim životom – kaže Renato Matić.

– Ipak, najlakši oblik neutralizacije takvih strahova krije se u jednostavnom pitanju: Kakvo bi se to zlo još moglo dogoditi, a da već nije viđeno u povijesti? Povijest čovječanstva, posebno povijest 20. stoljeća, dostatna je za zaključak da je ljudski rod teško sposoban za gore od onoga što je već učinjeno ili pretrpljeno.

Na što točno mislite?

– Nema, po mome mišljenju, veće manipulacije i veće zloupotrebe ljudskog straha i ljudske psihe, od one da se čovjeka navede na pomisao da je drugi čovjek manje vrijedan, da je nevrijedan života, te da zaslužuje smrt, da zaslužuje istrebljenje. U tom pogledu primjeri holokausta, apartheida, gulaga, kambodžanskih polja smrti, Ruande, te nama bliži primjeri Jasenovca, Srebrenice, Vukovara i sličnih mjesta, suočavaju nas sa zaključkom da je teško moguće nešto gore, strašnije, mračnije i užasnije. Ne postoji, po meni, nikakva zavjera, nikakvo čipiranje, nikakav zlokobni plan koji je usporediv s onim što je čovječanstvo već vidjelo, davno prije interneta i davno prije svih novih teoretičara zavjere. Konačno, može li biti gore opsjene od vjerovanja da su zarada i profit važniji od ijednoga ljudskog života, da smo spremni pristati i sami stvarati lažne vrijednosti, te živjeti u uvjerenju da je to istina, te da bolje ne možemo, niti zaslužujemo...

Drugim riječima – gore ne može?

– Zapravo, da odemo korak dalje, prema apsurdu, možda bi nam i trebao neki fantastičan plan, o kakvom danas govore toliki teoretičari zavjere, pa da čovječanstvo doista bude “čipirano”, kako bismo postali bolji, humaniji, cijepljeni protiv nasilja i zla.

Ima li izlaza?

– Naravno da ima. Svatko od nas na najelementarnijoj razini može sebe zamisliti u ulozi drugoga, tko god taj drugi bio, a o kojemu smo spremni izreći etiketu, ili konačan sud. A potom se upitati kako bih se ja osjećao da sud koji o drugome tako olako izričem, bude izrečen meni ili meni dragoj osobi? To je, vjerujem, jednostavan ali iznimno djelotvoran etički pristup kritičkom mišljenju, koji nas vodi do opće primjenjive istine: ne čini ono što ne želiš da itko čini tebi. Ne želim vjerovati da je takav stav ikome nedostižan, jer je zapravo riječ o osnovi ljudskosti, svakoga od nas tko pripada jedinstvenoj ljudskoj obitelji.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbrisani profili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => Izbrisani profili 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-06 08:30:53 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-18 08:25:47 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2020-05-18 07:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2388 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/06\/13597642.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/06\/9561682.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/06\/9561714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Anna Gowthorpe\/Pa Images\/Profimedia","Tomislav Kri\u0161to\/Hanza Media","Tomislav Kristo\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["David Icke","Renato Mati\u0107, sociolog","Renato Mati\u0107, sociolog"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["43:33","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1734x2292","k_13597642_1280.jpg":"1280x1280","k_13597642_1024.jpg":"1024x1024","k_13597642_640.jpg":"640x640","k_13597642_480.jpg":"480x480","k_13597642_340.jpg":"340x340","k_13597642_220.jpg":"220x220","o_13597642_1280.jpg":"1280x1691","o_13597642_1024.jpg":"1024x1353","o_13597642_640.jpg":"640x845","o_13597642_480.jpg":"480x634","o_13597642_340.jpg":"340x449","o_13597642_220.jpg":"220x290","h_13597642_1280.jpg":"1280x854","h_13597642_1024.jpg":"1024x683","h_13597642_640.jpg":"640x427","h_13597642_480.jpg":"480x320","h_13597642_340.jpg":"340x227","h_13597642_220.jpg":"220x147","pp_13597642_1280.jpg":"1006x1280","pp_13597642_1024.jpg":"805x1024","pp_13597642_640.jpg":"503x640","pp_13597642_480.jpg":"377x480","pp_13597642_340.jpg":"267x340","pp_13597642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_9561682_1280.jpg":"1280x1280","k_9561682_1024.jpg":"1024x1024","k_9561682_640.jpg":"640x640","k_9561682_480.jpg":"480x480","k_9561682_340.jpg":"340x340","k_9561682_220.jpg":"220x220","o_9561682_1280.jpg":"1280x853","o_9561682_1024.jpg":"1024x682","o_9561682_640.jpg":"640x426","o_9561682_480.jpg":"480x320","o_9561682_340.jpg":"340x226","o_9561682_220.jpg":"220x146","h_9561682_1280.jpg":"1280x854","h_9561682_1024.jpg":"1024x683","h_9561682_640.jpg":"640x427","h_9561682_480.jpg":"480x320","h_9561682_340.jpg":"340x227","h_9561682_220.jpg":"220x147","pp_9561682_1280.jpg":"1006x1280","pp_9561682_1024.jpg":"805x1024","pp_9561682_640.jpg":"503x640","pp_9561682_480.jpg":"377x480","pp_9561682_340.jpg":"267x340","pp_9561682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_9561714_1280.jpg":"1280x1280","k_9561714_1024.jpg":"1024x1024","k_9561714_640.jpg":"640x640","k_9561714_480.jpg":"480x480","k_9561714_340.jpg":"340x340","k_9561714_220.jpg":"220x220","o_9561714_1280.jpg":"1280x1920","o_9561714_1024.jpg":"1024x1536","o_9561714_640.jpg":"640x960","o_9561714_480.jpg":"480x720","o_9561714_340.jpg":"340x510","o_9561714_220.jpg":"220x330","h_9561714_1280.jpg":"1280x854","h_9561714_1024.jpg":"1024x683","h_9561714_640.jpg":"640x427","h_9561714_480.jpg":"480x320","h_9561714_340.jpg":"340x227","h_9561714_220.jpg":"220x147","pp_9561714_1280.jpg":"1006x1280","pp_9561714_1024.jpg":"805x1024","pp_9561714_640.jpg":"503x640","pp_9561714_480.jpg":"377x480","pp_9561714_340.jpg":"267x340","pp_9561714_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38622325 Threads: 5 Questions: 7113144601 Slow queries: 3305559 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608749810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/covjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu-1021655 [printLink] => /mozaik/zivot/covjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu-1021655?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 608435 [name] => david icke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-18 09:26:43 [main_article_id] => 0 [alias] => david-icke [link] => /tag/david-icke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 516494 [name] => Renato Matić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => renato-matic [link] => /tag/renato-matic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbrisani profili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čovjek kojemu je duh iz druge dimenzije otkrio da će biti novi spasitelj: on je najpoznatiji teoretičar zavjera na svijetu, ‘težak‘ dva milijuna funti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/06/13597642.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anna Gowthorpe/Pa Images/Profimedia [mainImageDesc] => David Icke [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/06/13597642.jpg [title] => David Icke Anna Gowthorpe/Pa Images/Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/06/9561682.jpg [title] => Renato Matić, sociolog Tomislav Krišto/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/06/9561714.jpg [title] => Renato Matić, sociolog Tomislav Kristo/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Facebook je prošlog tjedna ugasio stranicu teoretičara zavjera Davida Ickea zbog objavljivanja “dezinformacija o zdravlju koje bi mogle uzrokovati ozljede i štetu”.

Potom je i YouTube obrisao kanal kontroverznog Engleza kojeg je pratilo 900 tisuća ljudi, uz objašnjenje kako YouTube ima jasne smjernice o zabrani bilo kakvog sadržaja koji osporava postojanje i prijenos koronavirusa onako kako su ga opisali Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalni zdravstveni sustavi te su priopćili za BBC kako Ickeu neće otvoriti novi kanal. Bolju reklamu David Icke nije mogao dobiti jer je u krugu onih koji vjeruju ovom teoretičaru fantastičnih zavjera nedostajao samo još jedan element svetosti – oreol žrtve.

Premda njegove nastupe, knjige i videoradove već desetljećima prati podsmijeh znanstvenika i koliko-toliko razboritih ljudi, masa njegovih sljedbenika, i tako nesklona traženju dokaza za njegove tvrdnje, ovim je zabranama dobila upravo ono što joj je nedostajalo – mučenika. Stoga je veliko pitanje koliko su Facebook i YouTube dobra učinili cenzurirajući Davida Ickea.

’Težak’ dva milijuna funti

Tko je ovaj tip kojeg obožava i saborski zastupnik Ivan Pernar, ali i stotine tisuća ljudi širom svijeta koji hrle na njegova maratonska predavanja? Uostalom, i u Zagrebu, gdje je triput gostovao u Kinu studentskog centra, njegovi su nastupi trajali sedam i više sati, a ulaznice su se prije tri godine prodavale od 150 do 350 kuna. Nije ni čudno što Icke posjeduje imovinu vrijednu oko dva milijuna funti! Za jednog neuspješnog golmana treće engleske lige, koji je školu napustio s 15 godina, to je izvanredan uspjeh.

No Icke, danas 68-godišnji djed, svoj je “put”, nakon brojnih lutanja od siromašnog djetinjstva u Leicesteru i nogometa do novinarstva, prvo za Leicester Advertiser te za BBC gdje je devet godina bio sportski komentator, pa sve do aktivizma u Stranci zelenih, pronašao uz pomoć “duhovne iscjeliteljice” Betty Shine. Njoj se obratio iz osjećaja besmisla i očajanja zbog bolova koji ga prate čitav život, od ranih tinejdžerskih dana kad mu je dijagnosticiran reumatoidni artritis, koji mu je, uostalom, i dokrajčio nogometnu karijeru. Betty Shine, propala operna pjevačica, telepatska čarobnica i autorica nekoliko knjiga od kojih je na Ickea posebno djelovala knjiga “Mind to Mind” na trećoj mu je seansi otkrila – on je Mesija koji će spasiti svijet.

To joj je, kako mu je kazala, prenio duh iz druge dimenzije, a duh se zove Wang Ye Lee te je on tu “istinu” prigrlio 1989. kad je imao svega 37 godina i od tada do danas Icke svoju vjeru u vlastitu izuzetnost živi vrlo uspješno. Neprestano je na turnejama po Sjevernoj Americi, Europi, Australiji, Južnoj Africi i drugdje. Postigao je planetarnu popularnost, a njegovi kritičari prestali su se podsmjehivati te sada u njemu vide opasnog, poremećenog antisemita koji je prijetnja demokraciji!

Babilonsko bratstvo

U svojim knjigama, a objavio ih je desetak, David Icke uz obilje detalja otkriva kako iste, međusobno povezane, krvne linije kontroliraju naš planet tisućama godina.

– Kao dječak, kaže Icke, uvijek sam se pitao kako je par otoka koji se jedva vide na globusu moglo stvoriti carstvo koje se protezalo oko cijelog svijeta. Sada je razlog jasan. To uopće nije bilo “veliko” Britansko carstvo. Bilo je to carstvo Babilonskog bratstva.

---

image
David Icke
Anna Gowthorpe/Pa Images/Profimedia
---

David Icke je tvorac možda najnevjerojatnije i najsloženije teorije zavjere, u kojoj tvrdi da se nekada davno u povijesti ljudskog roda, ljudska vrsta izmiješala s izvanzemaljskom. Miješanje se dogodilo između ljudske vrste i jedne vrste gmazovske skupine izvanzemaljaca. Najveća je tajna, tvrdi David Icke, da su pripadnici ove hibridne vrste guštera postali lideri svjetskog poretka s epicentrom svoga djelovanja u Londonu, od kuda su tijekom povijest svoju vlast proširili u Ameriku, Australiju, Afriku i Novi Zeland... David Icke ih je, zahvaljujući svojoj mesijanskoj ulozi, jedini razotkrio.

Što je to David Icke objavio na Facebooku i YouTubeu a da je izazvalo zabranu? On je montiranje uređaja za 5G mrežu u Wuhanu i pojavu bolesti COVID-19 povezao s idejom “čipiranja”, odnosno, kako to Icke naziva, pametnom prašinom. Istina, grad Wuhan jest bio među prvim gradovima u Kini u kojima je postavljena 5G mreža i to u kolovozu 2019., a istovremeno, 5G je uveden i u drugim gradovima u Kini. No Južna Koreja je pustila u upotrebu 5G 4. travnja 2019., a prvi slučaj virusa SARS-CoV-2 zabilježen je u siječnju ove godine.

’Pametna prašina’

London je dobio komercijalnu 5G mrežu u svibnju 2019. dok je testna faza 5G mreže u toj zemlji pokrenuta godinu dana ranije. Prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je pak 12. veljače. Već iz toga je jasno kako dovođenje u vezu lokacija na kojima je postavljena 5G mreža i pandemije COVID-19, nema uporište. Nakon teorija o 5G, Icke je zaključio kako to “sve vodi do cjepiva”, za koje tvrdi da će u njemu biti “čipovi nano-tehnologije”.

Pametna prašina (eng. smart dust) je pojam koji je, 1997. osmislio Chris Pister, profesor na Sveučilištu California kako bi opisao milimetarske uređaje koji bi kroz mrežu mikroelektromehaničkih sistema mogli služiti kao senzori koji prikupljaju različite podatke. O pametnoj prašini je pisao magazin The New Economy 3. lipnja 2019., navodeći da bi komercijalna upotreba pametne prašine mogla početi – možda! – tek za nekoliko desetljeća.

Isti magazin je naveo da smo od pametne prašine “udaljeni koliko i od letećeg automobila sa samoupravljanjem”. Relevantni časopisi i znanstvenici ponavljaju kako Ickeove tvrdnje da postoje cjepiva koja koriste nano-čipove, bazirane na sistemu pametne prašine nisu točne. Niti postoji cjepivo za COVID-19 niti se dosegnuća pametne prašine trenutačno mogu koristiti za to. No Icke je paniku posijao...

---

Možda bi nam čipiranje - pomoglo


Zanimljiv pogled na teorije zavjera i teoretičare kakav je i David Icke dobili smo u kratkom razgovoru s našim uglednim sociologom, prof. dr. sc. Renatom Matićem.

– Ne bih htio ulaziti u genezu niti u psihološke aspekte teorija zavjere jer za to nisam stručan, ali mislim kako je osnovna motivacija vjerovanja u takve sadržaje zapravo strah od nepoznatog, točnije od neopisivo zlokobnog scenarija, koji bi režirao netko skriven i strašan. Ali također i manjak samopoštovanja, te svijesti o sebi, pa unaprijed tražimo alibi za vlastito odustajanje od napora kojim bi se izborili za sebe. A sve to nadoknađujemo razmišljanjem kako se netko svemoćan, dostojan straha i divljenja, bavi upravo sa mnom, stoji mi na putu i upravlja mojim životom – kaže Renato Matić.

– Ipak, najlakši oblik neutralizacije takvih strahova krije se u jednostavnom pitanju: Kakvo bi se to zlo još moglo dogoditi, a da već nije viđeno u povijesti? Povijest čovječanstva, posebno povijest 20. stoljeća, dostatna je za zaključak da je ljudski rod teško sposoban za gore od onoga što je već učinjeno ili pretrpljeno.

Na što točno mislite?

– Nema, po mome mišljenju, veće manipulacije i veće zloupotrebe ljudskog straha i ljudske psihe, od one da se čovjeka navede na pomisao da je drugi čovjek manje vrijedan, da je nevrijedan života, te da zaslužuje smrt, da zaslužuje istrebljenje. U tom pogledu primjeri holokausta, apartheida, gulaga, kambodžanskih polja smrti, Ruande, te nama bliži primjeri Jasenovca, Srebrenice, Vukovara i sličnih mjesta, suočavaju nas sa zaključkom da je teško moguće nešto gore, strašnije, mračnije i užasnije. Ne postoji, po meni, nikakva zavjera, nikakvo čipiranje, nikakav zlokobni plan koji je usporediv s onim što je čovječanstvo već vidjelo, davno prije interneta i davno prije svih novih teoretičara zavjere. Konačno, može li biti gore opsjene od vjerovanja da su zarada i profit važniji od ijednoga ljudskog života, da smo spremni pristati i sami stvarati lažne vrijednosti, te živjeti u uvjerenju da je to istina, te da bolje ne možemo, niti zaslužujemo...

Drugim riječima – gore ne može?

– Zapravo, da odemo korak dalje, prema apsurdu, možda bi nam i trebao neki fantastičan plan, o kakvom danas govore toliki teoretičari zavjere, pa da čovječanstvo doista bude “čipirano”, kako bismo postali bolji, humaniji, cijepljeni protiv nasilja i zla.

Ima li izlaza?

– Naravno da ima. Svatko od nas na najelementarnijoj razini može sebe zamisliti u ulozi drugoga, tko god taj drugi bio, a o kojemu smo spremni izreći etiketu, ili konačan sud. A potom se upitati kako bih se ja osjećao da sud koji o drugome tako olako izričem, bude izrečen meni ili meni dragoj osobi? To je, vjerujem, jednostavan ali iznimno djelotvoran etički pristup kritičkom mišljenju, koji nas vodi do opće primjenjive istine: ne čini ono što ne želiš da itko čini tebi. Ne želim vjerovati da je takav stav ikome nedostižan, jer je zapravo riječ o osnovi ljudskosti, svakoga od nas tko pripada jedinstvenoj ljudskoj obitelji.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anna Gowthorpe/Pa Images/Profimedia Tomislav Krišto/Hanza Media Tomislav Kristo/Hanza Media
Tomislav Krišto/Hanza Media
Renato Matić, sociolog
Tomislav Kristo/Hanza Media
Renato Matić, sociolog
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/covjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu-1021655 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c07a109c14842079d4b583e5306df937a103189 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Covjek+kojemu+je+duh+iz+druge+dimenzije+otkrio+da+%C4%87e+biti+novi+spasitelj%3A+on+je+najpoznatiji+teoreti%C4%8Dar+zavjera+na+svijetu%2C+%E2%80%98te%C5%BEak%E2%80%98+dva+milijuna+funti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fcovjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu-1021655 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fcovjek-kojemu-je-duh-iz-druge-dimenzije-otkrio-da-ce-biti-spasitelj-svijeta-on-je-najpoznatiji-teoreticar-zavjera-na-svijetu-1021655 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbrisani profili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIzbrisani profili

Čovjek kojemu je duh iz druge dimenzije otkrio da će biti novi spasitelj: on je najpoznatiji teoretičar zavjera na svijetu, ‘težak‘ dva milijuna funti

18. svibnja 2020. - 09:25

Facebook je prošlog tjedna ugasio stranicu teoretičara zavjera Davida Ickea zbog objavljivanja “dezinformacija o zdravlju koje bi mogle uzrokovati ozljede i štetu”.

Potom je i YouTube obrisao kanal kontroverznog Engleza kojeg je pratilo 900 tisuća ljudi, uz objašnjenje kako YouTube ima jasne smjernice o zabrani bilo kakvog sadržaja koji osporava postojanje i prijenos koronavirusa onako kako su ga opisali Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalni zdravstveni sustavi te su priopćili za BBC kako Ickeu neće otvoriti novi kanal. Bolju reklamu David Icke nije mogao dobiti jer je u krugu onih koji vjeruju ovom teoretičaru fantastičnih zavjera nedostajao samo još jedan element svetosti – oreol žrtve.

Premda njegove nastupe, knjige i videoradove već desetljećima prati podsmi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:57