Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka s velikim izborom kultivara koji su prilagođeni specifičnim uvjetima proizvodnih područja te krajnjoj namjeni. Jedna je od najraširenijih povrtnih kultura koja se može konzumirati svježa, prerađivati u različite vrste proizvoda, a ima višestruku upotrebu u gotovo svim kuhinjama svijeta.
Plodovi rajčice i prerađevine sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate, mineralne tvari poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana, selena; vitamin C, vitamine B skupine te vitamin A.
Plodovi rajčice sadrže visok udjel karotenoida, biljnih pigmenata od kojih i potječe karakteristična crvena boja, a među kojima je likopen jedan od najznačajnijih zbog izraženog antioksidativnog djelovanja.
Likopen je u...
StoryEditorOCM
Zdravljemoćni likopen
Znate li kako izvući najbolje za svoje zdravlje iz rajčice?
24. veljače 2016. - 18:24
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?