StoryEditorOCM
ZdravljeIPAK NE DJELUJE

Znanstvenici pobili mit o spuštanju zahodske školjke! Da bi spriječili širenje bakterija samo jedno možete učiniti

Piše mozaik sd
8. veljače 2024. - 15:22

U ranijim je studijama ustvrđeno da spuštena daska smanjuje širenje bakterija, a znanstvenici su nastojali ukazati na to da su javni WC-i bez dasaka prava legla bakterija

Znanstvenici kažu da nije važno jeste li WC dasku spustili prije puštanja vode ili niste jer će se opasne bakterije i virusi po kupaonici ili zahodu svejedno proširiti, piše USA Today.

Mikrobiolog Charles Gerba i njegov istraživački tim sa Sveučilišta u Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama zaključili su da spuštena daska ne može zaustaviti širenje mikroskopskih virusnih čestica poput norovirusa. Kada osoba pusti vodu, te će se čestice proširiti prostorijom neovisno o tome je li daska spuštena ili nijem, piše Jutarnji list.

Studija koju su napisali Gerba i njegovi suradnici, a koja je u četvrtka objavljena u časopisu "American Journal of Infection Control", kaže da se širenje patogena poput norovirusa može zaustaviti s pomoću sredstava za dezinfekciju.

Da bi eliminirali bakterije i viruse, osobe bi morale dezinficirati samu školjku, vodu u njoj te okolne površine.

"Mnogi su govorili da se problem (širenja bakterija i virusa) može riješiti spuštanje daske", rekao je Gerba, koji bakterije i viruse koji žive u WC-ima proučava gotovo 50 godina. "Sav taj zrak koji se nalazi u školjki nakon povlačenja vode negdje ode i sa sobom ponese viruse koji se u njoj nalaze", dodao je Gerba.

U ranijim je studijama ustvrđeno da spuštena daska smanjuje širenje bakterija, a znanstvenici su nastojali ukazati na to da su javni WC-i bez dasaka prava legla bakterija.

Ranije su studije kapljice koje iskaču iz školjaka povezivale s epidemijama norovirusa na kruzerima, u zrakoplovima i u školama. Gerba je rekao da je testiranje školjaka na jednom brodu na kojem je izbila epidemija pokazalo da je norovirus bio prisutan na pola njih.

"Školjku i ostatak zahoda morate svaki puta očistiti", rekao je Gerba.

Gerba i njegovi suradnici došli su do svojih spoznaja nakon proučavanja javnih toaleta u jednoj poslovnoj zgradi te toaleta u jednoj privatnoj rezidencijalnoj kući. Javni toalet u poslovnoj zgradi nije imao ni eksterni vodokotlić ni dasku. Toalet u rezidencijalnoj kući imao je vodokotlić i dasku, a nalazio se u manjem zahodu.

Znanstvenici su na školjke koje su proučavali dodali virusne čestice te potom povukli vodu kako bi vidjeli gdje će biti bačene. Njihova su mjerenja pokazala da je daska promijenila jedino putanju virusnih čestica.

Školjke koje su nakon povlačenja vode očišćene četkom, dezinficijensom i klorovodičnom kiselinom sadržavale su manje čestica od onih koje su očišćene samo četkom. Studija kaže su školjke koje su očišćene dezinficijensom smanjile kontaminaciju okolnih površina.

Drugim riječima - kako biste bili sigurni da je vaša školjka čista, morate je očistiti četkom i kemikalijama koje ubijaju viruse i bakterije. Nakon toga, morate oprati ruke.

U studiji objavljenoj u časopisu "American Journal of Infection Control" ne piše koliko se školjke često trebaju čistiti, međutim Gerba je za USA Today rekao da bi se trebale čistiti prilično često.

S druge strane, osobe bi svaki put nakon korištenja javnog WC-a trebale oprati i dezinficirati ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:35