StoryEditor
ZdravljeKLJUČ JE U GENETICI

Znanstvenici nude nadu za nov način liječenja noćne more tinejdžera, a i mnoge žene sve bi dale da im se riješiti ove napasti

Piše L. M.
12. prosinca 2018. - 20:47

Zahvaljujući globalnoj genetskoj studiji, prvoj ovog tipa u svijetu, znanstvenici nude nadu za nov način liječenja noćne more mnogih tinejdžera, ali i brojnih osoba starijih od 50, pišu britanski mediji.

Znanstvenici s Državnog instituta za zdravstvena istraživanja biomedicinskog centra britanske Zaklade Guy's and St Thomas su u sklopu istraživanja proučavali DNK 26.772 ljudi, među kojima ih je oko 5600 patilo od iznimno teškog oblika ovoga kožnog poremećaja.

Otkrili su genetske razlike koje su bile učestalije kod osoba s jače izraženim aknama. Ustanovili su i to da su brojne otkrivene genske varijacije utjecale na stvaranje folikula dlake, što bi moglo upućivati na to da je riječ o značajnom, ali ranije nepoznatom faktoru rizika u razvoju akni.

"Kada imate uvid u genske temelje ovoga stanja možete raditi na razvoju puno učinkovitijih lijekova. Iznimno je važno da u liječenju akni na raspolaganju imamo više različitih pristupa. U svakom slučaju liječenje treba započeti što ranije pa će ono biti i učinkovitije, a na licu neće ostati ožiljci", kazao je Jonathan Barker, profesor koji je vodio istraživanje.

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože. Od ovog poremećaja pati oko 80 posto tinejdžera. Najčešće se smiruju do 25. godine života. Smatra se da 15 posto žena i 5 post muškaraca ima akne i u odrasloj dobi. Oni najčešće kao tinejdžeri nisu imali većih problema s aknama. 

#AKNE

Izdvojeno

02. lipanj 2020 21:41