StoryEditorOCM
ZdravljeHVALEVRIJEDNA AKCIJA

Znamo kako se ovo ljeto zaštiti od sunca i gdje obaviti besplatni dermatološki pregled

Piše PROMO
28. lipnja 2023. - 11:03

Ljeto je već stiglo i naveliko se priča o važnosti zaštite od sunca, odabiru proizvoda za zaštitu od sunca i o negativnom utjecaju UV zraka - ne samo na izgled kože već i na njezino zdravlje. Krema sa zaštitnim faktorom ostaje prioritet u zaštiti od štetnog UV zračenja, no odabir kreme kao i njeno nanošenje, i dalje nisu dovoljni da bismo bezbrižno mogli uživati na suncu.

Ispravno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom prvi je korak koji je potrebno savladati. Uz pretpostavku da ste odabrali kremu sa SPF-om 30 (ili višim) morate paziti na količinu kreme koju ćete nanijeti. Optimalno je nanijeti 2 miligrama kreme na svaki kvadratni centimetar kože. Pojednostavljeno, govorimo o pravilu „dva prsta“ što znači da, primjerice, na površinu lica i vrata trebate nanijeti onoliko kreme koliko stane kada kremom prekrijete kažiprst i srednji prst. Dodatno, dermatolozi preporučuju obnavljanje kreme svaka dva sata, a ako ste na plaži kremu je potrebno ponovo nanijeti nakon svakog izlaska iz mora.

Uz kremu, od štetnog utjecaja sunčevog zračenja zaštitit će vas i odjeća, šešir te sunčane naočale. Znamo da je vrućina tijekom ljeta nesnošljiva, ali prilikom dugotrajnijeg izlaganja suncu preporučuje se nositi laganu odjeću koja prekriva što više kože. Naravno, na kožu koja je izravno izložena suncu nanijet ćete kremu prema pravilu „dva prsta“, a bilo bi dobro da se pridržavate i zlatnog pravila koje kaže da se ne smijemo izlagati suncu kada je njegovo zračenje najintenzivnije, odnosno u periodu od 10 do 16 sati.

Primjenom ovih savjeta zaštitit ćete zdravlje svoje kože, no da biste uistinu bezbrižno uživali na suncu i bili sigurni da ste poduzeli sve preventivne mjere koje su vam na raspolaganju, uvijek je najbolje obratiti se stručnjacima. Preventivni pregledi neophodni su za zdravlje i zato vas dm poziva da se pridružite inicijativi „Zaštiti se...i uživaj na suncu“ i obavite besplatni dermatološki pregled.

Prvom pregledu održanom u Zagrebu pristupilo je 200 građana, a pregledi će se tijekom srpnja obavljati u Slavonskom Brodu (1.7.), Puli (8.7.), Crikvenici (15.7.), Karlovcu (22.7.) i Zadru (29.7.) te tijekom kolovoza u Šibeniku (12.8.) i Makarskoj (26.8.). Preglede će obavljati dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva na plažama i kupalištima od 17 do 19 sati, a sve detalje o dm-ovoj inicijativi možete potražiti na internetskoj stranici www.dm.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:07