U vrućim danima ljudsko tijelo proizvodi i prima više topline. Kako ne bi došlo do pregrijavanja, naš mozak procese probave stavlja u drugi plan. Zbog toga nam se smanjuje apetit, a smanjuje se i potreba za kalorijama.
Konzumiranje određenih proizvoda u takvim danima može povećati, primjerice, osjećaj umora, pospanosti i apatije.
Najbolje bi bilo odustati od brze hrane isto kao i meso sa roštilja.
Životinjske su bjelančevine teško probavljive, a prženje ili roštiljanje dovodi do povećanja tjelesne temperature. Još jedna vrsta hrane koju volimo jesti ljeti je sladoled. Vole ih i odrasli i djeca, no smrznuta slastica, iako mislimo da nas rashlađuje, zapravo ima suprotan učinak.
Preporučljivo bi bilo izbjegavati i čokoladu. Jedenje šećera dovodi do smanjenja koncentracije, pospanosti i nervoze. Ovakvi osjećaji samo će se pojačavati u vrelim ljetnim danima, jer visoka temperatura slabi organizam.
Tu su i slane grickalice koje se takođe ne preporučuju tijekom toplog vremena zbog visoke razine soli koje sadrža a koja dovodi do povećavanog rizika od dehidracije, piše Mondo.
Pitanje je što jesti po vrućini?
U toplim danima najbolje je birati voće i povrće, lako probavljiva jela, a najbolja su ona koja ne zahtijevaju termičku obradu.
Zdrave salate s krastavcima, rajčicama i zelenom salatom, pečena riba, jela kuhana na pari i juhe idealni su za ovo doba godine.
Kad je vruće, ne zaboravite piti vodu.
Također je dobro piti vodu s okusom, ne onu koju možete kupiti u trgovini (obično ima šećera i kemijskih dodataka), već onu koju ste sami pripremili. Samo dodajte nekoliko listića mente, kriške limuna, naranče, limete ili krastavca u čašu ili vrč vode.
Jedite voće ili povrće koje sadrži puno vode kao što su lubenice, jagode, dinje, maline, krastavci i rajčice.