Kopriva nam je svima poznata - kad je dotaknemo, opeče nas i još dugo poslije žari. No jeste li znali da su svi njezini dijelovi ljekoviti, a prvenstveno korijen, odnosno podanak, kao i vršni dijelovi u vrijeme cvatnje, u dužini 20-30 cm. Listovi se također mnogo rabe, ali najviše svježi, kao varivo poput špinata, piše Živim.
StoryEditorOCM
ZdravljeNEVJEROJATNO DOBAR
Vrijeme je za jednu šalicu: čaj koji čisti jetru i bubrege, pomaže kod nesanice, prehlade, ali i visokog tlaka
5. prosinca 2022. - 07:00
Shutterstock
Tradicionalno se kopriva upotrebljava kod bolesti mokraćnih organa, za čišćenje krvi, kod anemije, probavnih tegoba, teškog disanja i astme, kod reumatskih tegoba, za snižavanje tlaka, kod bubrežnih kamenaca, protiv nesanice, za ginekološke probleme, za zdravlje jetre i gušterače. Pomaže sniziti glukozu u krvi, diuretik je, a pomaže i kod peludne groznice.
Tu su vitamini A, C, K i dio...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?