StoryEditorOCM
ZdravljeNIZ BLAGODATI

Ukoliko ne koristite aminokiseline u svojoj beauty rutini, zbog ovih pet razloga sigurno ćete početi

Piše Ivo Parać/Gloria
20. listopada 2023. - 12:34

Suha koža, dehidracija, akne, preuranjene bore ili sitne bore oko očiju. Ako vas muči ijedan od ovih problema, postoji mogućnost da ste sve do sada krivo koristili micelarnu vodicu. Ili jednostavno niste imali pravu opremu.

Svi znamo koje su dobre strane micelarnih otopina, čudesnih vodica na bazi micela: nekoliko kapi na blazinicu, nježnim potezima preko cijelog lica, bez trljanja, možete ukloniti i najtvrdokorniju šminku, pa čak i guste formule i one vodootporne. Nakon tretmana micelarnom, pogotovo ako imate suhu kožu, nagrađeni ste osjećajem zategnute kože koji nam u isto vrijeme govori da smo smo dobro očistili kožu, ali je u isto vrijeme i neugodan. Ako imate suhu kožu, taj osjećaj zategnute kože još je jači.

image
/Shutterstock

Iako većina brendova tvrdi da se njihove micelarne vode ne moraju ispirati nakon čišćenja, mnogi to rade upravo zbog tog neugodnog osjećaja: blazinicom očiste lice uz pomoć micelarne vode, a zatim umiju lice vodom. Bilo da se radi o autosugestiji, navici ili realnom benefitu za kožu, upravo je to razlog zbog kojeg sve više micelarnih voda sada dolazi u formulama obogaćenima raznim hranjivim sastojcima. S takvim formulama, možete imati i jedno i drugo. Održati osjećaj čistoće, ali bez osjećaja zatezanja da smo kožu lišili hranjivih sastojaka i oduzeli joj nešto što je dobro za nju.

Rješenje se krije u novoj generaciji micelarnih voda, koje će zahvaljujući kombinaciji moćnih micela i nježnih aminokiselina koži pružiti više od samog čišćenja. Aminokiseline su sastavni dio naše kože i čine 20% njezina sastava. Biološki, zahvaljujući njima imamo sposobnost okusiti hranu, te ih koristimo kao izvor energije koji se koristi za svakodnevne aktivnosti. No, aminokiseline imaju i svoje prednosti u vezi kože, mogu pomoći u očuvanju mladolikog izgleda, te pomažu u hidrataciji kože, čak i proizvodnji kolagena, prenosi Gloria.

image
/Shutterstock

Što su točno aminokiseline?

Aminokiseline su male molekule koje se udružuju kako bi stvorile proteine. Tijelo koristi aminokiseline kako bi izgradilo proteine koji sudjeluju u razgradnji hrane, rastu stanica, zacjeljivanju tkiva (osobito mišića, kože, kose i kostiju) i u mnogim drugim tjelesnim funkcijama. Možemo ih naći u govedini, piletini, ribi, jajima, mliječnim proizvodima, ali i u soji, kvinoji, heljdi i skoro svim orašastim plodovima. Kada govorimo o koži, aminokiseline igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kože. No, što to konkretno rade aminokiseline na koži, što ih čini must-have sastojkom za njegu lica? Imamo ih točno pet.

5 BENEFITA AMINOKISELINA ZA KOŽU

Aminokiseline kontinuirano sudjeluju u procesu stvaranja vezivnih i strukturalnih proteina koji omogućuju koži da se učvrsti i očuva glatku teksturu. Aminokiseline također igraju ulogu u smanjenju finih linija i bora, što su uobičajeni znakovi starenja kože, piše Gloria.

1. Hidratiziraju

Aminokiseline potiču hidrataciju i njezino zadržavanje u koži, pa korištenjem aminokiselina imamo efekt nahranjene i hidratizirane kože. Jer, dugotrajni manjak hidratacije često može dovesti do problema s kožom poput akni i preuranjenih bora. Osim toga, aminokiseline mogu poboljšati apsorpciju vode, što ih čini kompatibilnim sa sastojcima koji se koriste za održavanje hidratacije, kao što je recimo hijaluronska kiselina.

image
/Shutterstock

2. Djeluju kao antioksidans

Aminokiseline su učinkoviti antioksidansi, što znači da mogu pomoći u smanjenju upala, poboljšati ten i čak zaštititi kožu od štetnih slobodnih radikala.

3. Stvaraju kolagen

Aminokiseline su poznate po svojoj sposobnosti poticanja proizvodnje kolagena, kao i fibrinogena i elastina. Znamo već, kolagen sprječava opuštanje kože i održava je čvrstom i elastičnom. Kolagen je također ključan za prirodno obnavljanje kože, pa se preporučuje konzumiranje namirnica bogatih proteinima ili korištenje proizvoda napravljenih od kolagenskih aminokiselina.

4. Potiču samoobnovu kože

Aminokiseline također pomažu u poticanju proizvodnje peptida, koji mogu pomoći u smanjenju nastanka bora i poticanju obnove kože.

image
/Shutterstock

5. Imaju anti-age efekt

Različite aminokiseline djeluju na zaglađivanje kože, smanjivanje sitnih i ne tako sitnih bora, što ih čini idealnim anti-age borcem. Tako primjerice arginin pomaže obnavljanju oštećene kože poput ožiljaka od akni, histidin smiruje kožu i djeluje kao antioksidans, glutamin pak proizvodi antioksidanse i štiti od nečistoća na koži, lizin izgrađuje i ojačava površinu kože, prizin i lizin pomažu kod kod sitnih linija i bora, a glicin pomaže zadržati hidrataciju u koži i obnavljanju stanica kože.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:34