StoryEditorOCM
Zdravljefaktori rizika

Svakodnevno jedete ove namirnice, a začepljuju arterije; jednu Hrvati posebno obožavaju, teško je se odriču

Piše MOZAIK SD
11. listopada 2024. - 21:28

Svake godine više od 17,5 milijuna ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti, a vodeći su uzrok smrti i u Hrvatskoj, s gotovo 20 tisuća umrlih prošle godine. Unatoč kontinuiranom padu u posljednja dva desetljeća, Hrvatska i dalje bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti u Europskoj uniji, piše HZJZ.

Dobra je vijest da se većina kardiovaskularnih bolesti izbjegavanjem faktora rizika, a jedan od njih je i nepravilna prehrana – odnosno preporuka stručnjaka je uravnotežena i zdrava prehrana te održavanje primjerene tjelesne težine. Tako nutricionistice Mary Sabat, Lisa Andrews i Susan Schachter upozoravaju na tri vrste hrane koje posebno negativno djeluju na srce, povećavajući rizik od začepljenja arterija.

Ozbiljne posljedice

Čips od krumpira često je prvi izbor kada se javi želja za slanom užinom, no nutricionisti upozoravaju da ova popularna grickalica može imati ozbiljne posljedice za zdravlje srca. Prema Mary Sabat, česta konzumacija čipsa doprinosi začepljenju arterija i povećava rizik od srčanih bolest.

“Čips se obično prži u nezdravim uljima bogatim zasićenim i trans mastima. Ove masti mogu podići razinu kolesterola i doprinijeti nakupljanju plaka (masnih naslaga) u arterijama, što dovodi do njihovog začepljenja”, ističe Sabat.

Susan Schachter dodatno naglašava visok sadržaj natrija u čipsu. “Kombinacija trans masti i visokog unosa natrija može povećati razinu LDL kolesterola i potaknuti formiranje arterijskih plakova, što dovodi do kardiovaskularnih bolesti”, objašnjava.

Rizik od dijabetesa

Krafna za mnoge predstavlja jednu od omiljenih slastica, međutim, one itekako mogu negativno utjecati na zdravlje srca. Lisa Andrews ističe da krafne sadrže rafinirano brašno, šećer i masti, što može dovesti do porasta razine šećera u krvi i povećanog rizika od dijabetesa, koji je ključni faktor rizika za srčana oboljenja. Rafiniranom brašnu često fali vlakana i esencijalnih nutrijenata te izaziva brze skokove šećera u krvi, što može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i upalu, ključne čimbenike u razvoju ateroskleroze, prenosi najžena.

Osim toga, krafne su bogate nezdravim trans i zasićenim mastima, koje dodatno povisuju razinu LDL kolesterola i povećavaju nakupljanje plaka u arterijama. Nutricionistica savjetuje da, ukoliko se ipak odlučite za krafnu, odaberete običnu, a ne punjenu kremom, jer one sadrže još više masti.

Puna zasićenih masti

Slanina, popularan izbor brojnih obroka, također je na popisu hrane koja šteti srcu. Hrvati je posebno obožavaju. Andrews ističe da slanina sadrži visoke razine zasićenih masti i natrija, što može dovesti do začepljenja arterija.

image
Tonci Plazibat/Cropix

“I svinjska i goveđa slanina su pretrpane zasićenim mastima, što ih čini jednim od najopasnijih izbora za zdravlje srca.  Naime, zasićene masti potiču jetru da proizvodi više kolesterola, čime se povećava rizik od ateroskleroze”, zaključuje Andrews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 03:30