StoryEditorOCM
Zdravljekognitivni pad

Previše procesirana hrana ne samo da nosi rizik od raka ili dijabetesa, nego je otkriveno da ima još jedno opasno djelovanje na zdravlje

Piše PSD
13. kolovoza 2022. - 18:16

Poznato je da konzumacija hrane poput hamburgera, pomfrita, kobasica, kolača i gaziranih pića nije zdrava. Baš kao ni zapakirane juhe, umaci, smrznuta pizza i gotova jela.

Poznato je i da oni nose povećani rizik od pretilosti, dijabetesa i raka.

Nova studija otkrila je da konzumiranje više prerađene hrane može pridonijeti sveukupnom kognitivnom padu, uključujući područja mozga koja su uključena u sposobnost obrade informacija i donošenja odluka. Ustvari, muškarci i žene koji su jeli najviše ultraprocesirane hrane imali su 28 posto bržu stopu kognitivnog pada i 25 posto bržu stopu opadanja izvršnih funkcija u usporedbi s ljudima koji su jeli manje prerađene hrane, piše CNN, prenosi hrvatski N1.

"Ta hrana potiče sustavnu upalu, možda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 02:21