StoryEditorOCM
Zdravljeisprobajte ih

Ovo je deset namirnica koje pomlađuju i produljuju život, smanjuju i bore te utječu pozitivno na zdravlje i imunitet

Piše MOZAIK SD
17. listopada 2023. - 14:50

Američki stručnjak za pravilnu prehranu Mani Niyambi izdvojio je 11 nutrijenata koji pozitivno utječu na imunološki sustav i pomažu našem tijelu da se osjeća bolje.

‘Pazite što jedete, izbacite šećer i pijte što više tekućine‘, kaže Mandi Niyambi. Stručnjak za biologiju matičnih stanica i nutricionizam, ističe kako sve što jedemo, osim na zdravlje našeg tijela, utječe i na naš izgled, piše zena.blic.rs.

VITAMIN A

Konzumiranje hrane s vitaminom A izvrstan je način zaštite dugovječnosti kože, a ovaj vitamin pojačava sposobnost kože da se obnavlja. Osim blagotvornog djelovanja na kožu, konzumacija vitamina A važna je i za vid, imunološki sustav i reproduktivne organe.

Vitamin A - namirnice: Riba, jaja, govedina i mliječni proizvodi bogati su vitaminom A, kao i špinat, mrkva i slatki krumpir.

Vitamin B12 prisutan je u metabolizmu svake stanice našeg tijela i ima važnu ulogu u apsorpciji proteina. Ovaj vitamin je važan za naš živčani sustav i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži. Osim toga, vitamin B12 pomaže u održavanju elastičnosti vaše kože.

VITAMIN C

Poznati antioksidans igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena - glavne komponente vaše kože, čija se proizvodnja s vremenom smanjuje, pa je to razlog zašto se na licu pojavljuju bore. Uzimanje suplemenata kolagena ili jedenje hrane bogate vitaminom C može pomoći u sprječavanju dubokih bora oko očiju.

Voće, posebice naranče, jagode i borovnice bogato je vitaminom C, a od povrća treba uvrstiti špinat, crvenu papriku, rajčicu i klice.

VITAMIN D

Ovaj vitamin pomaže u regulaciji količine kalcija i fosfata prisutnih u tijelu, te pomaže u borbi protiv infekcija. Nedostatak vitamina D može uzrokovati bolove u mišićima i kostima, kao i stvaranje akni na licu.

Mlijeko, žitarice i sok od naranče, ali i izlaganje sunčevoj svjetlosti pomaže.

VITAMIN E

Smatrajte vitamin E najboljim prijateljem vaše kože. Njegova uloga je održavanje zdravlja očiju i kože. Pomaže u očuvanju dugovječnosti kože i prepun je antioksidansa te pomaže u sprječavanju ožiljaka.

Bademi, sjemenke suncokreta i biljno ulje sadrže vitamin E, losos i avokado.

VITAMIN K

Možda je manje cijenjen od vitamina C ili D, ali vitamin K ima mnoge prednosti kada je u pitanju njega kože. Pomaže u zgrušavanju krvi, što znači da ima važnu ulogu u zacjeljivanju rana, ali i smanjenju ožiljaka, tamnih kolutova oko očiju i pojave kapilara na površini kože.

Vitamin K pomaže da tamni krugovi oko očiju budu manje vidljivi nakon neprospavane noći.

Mnoge namirnice sadrže ovaj vitamin, primjerice kelj, mliječni proizvodi i voće poput borovnica.

OMEGA 3, 6, 9

Ove tri vrste masnih kiselina igraju ključnu ulogu u dobrobiti stanica u našem tijelu, a svaka ima različite zdravstvene prednosti. Mandi kaže da omega masne kiseline doprinose elastičnosti kože, popravljaju nesavršenosti kože i pomažu u zadržavanju vlage. Omega 3 izvrsna je i kod upalnih procesa na koži.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča konzumaciju dvije porcije masne ribe tjedno za postizanje ravnoteže.

Razne vrste sjemenki, poput lanenih, bundevinih i chia sjemenki – sadrže omega 3, 6 i 9, kao i biljna ulja, pistacije i orasi. Neke od njih možete pronaći i u masnoj ribi poput lososa i avokada.

LAKTOBACILUS

To je vrsta dobrih bakterija za koje Mandi tvrdi da pomažu u zaštiti kože, zadržavanju vlage i borbi protiv upala u cijelom tijelu.

Fermentirana hrana poput jogurta i ukiseljenog povrća.

KURKUMA

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja pomaže u održavanju energetske ravnoteže organizma i jačanju imunološkog sustava. Osim toga, kurkuma je prepuna vitamina C, kalcija, željeza, kalija, cinka itd.

Kurkumu možete kupiti u gotovo svakom supermarketu kao začin.

ASHWAGANDHA

Ljekovita biljka koja, između ostalog, pomaže i kod stresa - smanjuje proizvodnju kortizola, čime umanjuje njegovo negativno djelovanje na kožu, piše zena.blic.rs.

Kortizol, koji je poznat kao hormon stresa, prirodno proizvodi naše tijelo, posebno nakon što se probudimo ujutro. Ali kada smo pod velikim stresom, naše tijelo proizvodi dodatne količine koje kožu čine sklonijom aknama i borama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:30