StoryEditorOCM
ZdravljeSTRAŠNA VIJEST

Netko je pogriješio u prestižnoj klinici za neplodnost: to se već mjesecima znalo, a žene su tek sada obaviještene

Piše MOZAIK SD
14. veljače 2024. - 13:59

Više od sto žena možda je izgubilo priliku da postanu majke zbog greške u procesu zamrzavanja jajnih stanica u vrhunskoj klinici za neplodnost. Strahuje se da su jajne stanice i embriji pohranjeni u Guy‘s and St Thomas‘ NHS Trust u Londonu uništeni pogreškom, piše Daily Mail.

Danas je otkriveno da su među 136 žena i one oboljele od raka kojima je kirurški uklonjena maternica. Ujedno, liječenje nekih vrsta karcinoma može učiniti žene neplodnima pa im se preporuča da prethodno zamrznu jajašca, piše Jutarnji list.

O nepovratnoj grešci obavijestili su ih pismom

Sve spomenute žene dale su jajašca ili embrije zamrznuti na klinici u jesen 2022., između rujna i listopada. Vijest o pogrešci priopćena je pacijenticama tek u posljednja dva tjedna.

Klinika, za koju se tvrdi da je jedna od najnaprednijih te vrste u zemlji, prima i NHS i privatne pacijente, naplaćujući potonjima tisuće funti za IVF tretman i stotine za krioprezervaciju jajašaca i embrija.

image
Shutterstock

Pismo poslano ženama obavijestilo ih je da njihova jajašca i embriji možda neće preživjeti proces odmrzavanja zbog proizvodne greške s bocama tekućeg dušika koji se koristi za prvotno zamrzivanje. Zasad je poznato da je samo jedinica ‘Guy‘s‘ pogođena, no britanski regulator za liječenje neplodnosti kaže da je određeni proizvod možda distribuiran drugim britanskim klinikama, što znači da bi u budućnosti moglo biti otkriveno više ovakvih slučajeva.

Za problem znaju od prošle godine, ali su odlučili prešutjeti

Jedinica za začeće je navodno postala svjesna problema još prošle godine, samo nekoliko tjedana nakon što je regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode izdala upozorenje o problemima sa zamrzavanjem.

Rachel Cutting, direktorica odjela za usklađenost i informacije pri HFEA-i, priznala je da bi greška mogla utjecati i na druge klinike za neplodnost. "Svjesni smo da je ovaj zahvaćeni proizvod možda distribuiran drugim klinikama u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako HFEA trenutno ne zna ni za jednu drugu licenciranu kliniku u kojoj su pacijenti bili zahvaćeni", rekla je. "Pacijentima savjetujemo da kontaktiraju vlastitu kliniku kako bi postavili bilo kakva pitanja ili nedoumice jer je klinika u najboljoj poziciji da posavjetuje pojedince o tome kako su mogli, a možda i nisu bili pogođeni."

Zbog odgode obavještavanja žena, uništili su im sve prilike

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HEFA) aktivno istražuje incident. Odgoda između incidenta i saznanja o krivnji žena znači da neke možda više nemaju dodatnih jajnih stanica za zamrzavanje, što zapravo uništava njihove nade da će ikada biti biološki roditelji. Čak i oni koji možda još uvijek imaju mogućnost daljnjeg IVF tretmana mogli bi se suočiti sa znatno većim poteškoćama. Naime, izgledi za uspješnu izvantjelesnu oplodnju brzo se smanjuju kako žene stare.

Guy‘s se navodno ispričao zbog kašnjenja s objavom ove informacije i ponudio ženama savjetovalište. U pismu poslanom pogođenim pacijentima stoji da je Trust "upoznat s proizvodnim problemom s nekim bocama s tekućim dušikom koje su se možda koristile za zamrzavanje jajnih stanica i embrija u rujnu i listopadu 2022. To znači da postoji rizik da jajne stanice i embriji smrznuti u zahvaćenoj otopini možda neće preživjeti proces odmrzavanja i možda se neće moći koristiti u liječenju."

image

plastic surgeon operates on a patient in the operating room

/Shutterstock

Žene su shrvane, traže da im pokriju troškove

Guy‘s Assisted Conception Unit liječi oko 2000 pacijenata godišnje. Žene koje su izgubile jajne stanice i embrije kažu da su shrvane. "Doktor me obavijestio da jajne stanice koje sam zamrznula vjerojatno neće biti iskoristive zbog pogrešnog procesa zamrzavanja. To iskustvo mi je bilo jako traumatizirajuće", rekla je i pozvala kliniku da pokrije troškove daljnjeg liječenja neplodnosti.

"Kontaktirali smo sve pogođene i ispričali se zbog kašnjenja i nevolje koju je ovo moglo izazvati. Podržavamo one koji su možda bili pogođeni, uključujući i putem naše usluge savjetovanja, i pozivamo sve koji su zabrinutosti da razgovaraju s nama izravno putem namjenske telefonske linije koju smo postavili", rekao je glasnogovornik Trusta.

Panika za vrijeme Covida potaknula ih je na zamrzavanje

HFEA je zabilježila više od 4200 ciklusa skladištenja jajnih stanica u 2021., što je gotovo dvostruko više od broja iz 2019. godine. Smatra se da je broj žena koje zamrzavaju svoje jajne stanice porastao tijekom Covida jer su se mnoge bojale da im ponestaje vremena da se ostvare kao majke. Pandemija je mjesecima zaustavljala veze za neudane žene, ostavljajući neke nesigurnima da će upoznati pravog partnera za osnivanje obitelji. Zamrzavanje jajnih stanica uključuje praćenje prvih koraka IVF-a, koji traje dva do tri tjedna. Žene uzimaju lijekove kako bi potaknule proizvodnju jajnih stanica i pomogle njihovu sazrijevanju. Jajne stanice se zatim skupljaju pod općom anestezijom i zamrzavaju. Većini pacijenata mlađih od 38 godina sakupljeno je sedam do 14 jajnih stanica. U prosjeku, žene izgube oko 1000 jajnih stanica mjesečno, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:25