StoryEditorOCM
ZdravljeKOLIKO JE NORMALNO?

Mokrite li više od ovoliko puta dnevno možda patite od sindroma nestabilnog mjehura, to je i jedan od znakova dijabetesa

Piše MOZAIK SD
28. rujna 2024. - 14:45

Učestalost odlaska na toalet pokazatelj je zdravlja organizma. Kada je u pitanju mokrenje, ono pokazuje je li tijelo dovoljno hidrirano, rade li bubrezi i mjehur dobro. Vjerojatno ste se barem jednom zapitali mokrite li češće nego što je zdravo, a dr. Neil Grafstein, docent urologije u New Yorku dao je odgovor na ovo pitanje.

Dr. Grafstein napominje da bi odlasci na WC u tu svrhu trebali biti od najmanje četiri dnevno do najviše sedam dnevno. Ali ako mokrite i više od sedam puta dnevno - ne brinite. 

Naime, ako pijete puno vode, logično je da ćete češće mokriti. Odrasli bi trebali piti osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako pijete puno alkohola, kave ili drugih tekućina koje iritiraju vaš mjehur, možete očekivati ​​da ćete češće odlaziti na zahod.

image
/Shutterstock

Međutim, ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, uz unos dvije litre tekućine, moguće je da postoji određeni zdravstveni problem. Naime, može se raditi o sindromu preaktivnog ili nestabilnog mokraćnog mjehura, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest se opisuje nizom simptoma: nuždom, učestalijim i noćnim mokrenjem, bez drugog poznatog uzroka simptomi kao što su urinarna infekcija, kamenac u mokraćnom mjehuru, intersticijski cistitis ili stresna inkontinencija.

Prema liječnicima, mokrenje više od osam puta dnevno kroz duži vremenski period može biti prvi znak ovog sindroma. Treba napomenuti da je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa, piše portal Žena.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:47