stdClass Object ( [id] => 1234902 [title] => Jedna je od najopasnijih malignih bolesti u Hrvatskoj, a može se lako prevenirati. Evo koji su simptomi i što možemo učiniti da je izbjegnemo [alias] => jedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rak debelog crijeva je nakon raka dojke i raka pluća najučestalije sijelo raka od kojeg oboljevaju osobe s nešto većim udjelom (60%) kod muškaraca kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.. Godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj oboli preko 3600 osoba, a umre ih 2100, dok primjerice u Dubrovačko neretvanskoj županiji oboli oko 80-100 osoba, a umire 40-50. U posljednja dva desetljeća incidencija (novooboljeli) od raka debelog crijeva i mortalitet (umrli) bilježe porast.

Rak debelog crijeva nastaje zbog transformacije stanica žlijezdanog epitela sluznice debelog crijeva kroz dulje vremensko razdoblje tijekom kojeg osoba ne mora imati nikakvih poteškoća, navodi prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva u tekstu za zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

SIMPTOMI

Ranih simptoma nema. Promjene na sluznici debelog crijeva prolaze nekoliko razvojnih faza, od dobroćudnih adenoma (polipa) lokaliziranih na samoj sluznici debelog crijeva prema promijenjenim oblicima unutar adenoma (displastični polip) do invazivnog raka (adenokarcinoma) kada promjena prolazi kroz sluznicu debelog crijeva i širi se u okolne strukture (prodor u mišićnu ovojnicu, limfne čvorove i sl.) 

Simptomi kao što su promjene u pražnjenju stolice (opstipacija, proljevi), bol u trbuhu i zdjelici, anemija ili neobjašnjiv gubitak težine znakovi su uznapredovale bolesti.

---

image

Učestalost lokalizacije raka debelog crijeva

Z Z J Z D N Ž
---

Prema mjestu nastanka rak se najčešće razvija u donjem dijelu debelog crijeva (sigmoidni kolon, rektum i anus) što govori u prilog činjenici da je važno voditi računa o probavi i redovito održavati pražnjenje stolice čime se smanjuje dulji kontakt potencijalno kancerognih tvari iz stolice sa crijevnom sluznicom.

DIJAGNOZA

Razgovor s pacijentom (anamneza)

U razgovoru s pacijentom liječnik saznaje početak pojave i duljinu trajanja simptoma bolesti i promjena u pražnjenju crijeva. Kroz pitanja o obiteljskoj povijesti bolesti doznaje se postojanje čimbenika rizika povezanih s ovom bolesti.

Digitorektalni pregled

Ukoliko se rak razvija u donjim djelovima debelog crijeva, tijekom fizikalnog pregleda izlaznog dijela sluznice debelog crijeva (digitorektalni pregled - pregled prstom sluznice završnog crijeva) on se može opipati. U slučaju da promjena krvari mogu se naći tragovi krvi na rukavici.

Test stolice na oku nevidljivu krv

Pozitivan test stolice na oku nevidljivu krv testiranu tijekom tri dana, može biti jedan od znakova razvoja bolesti zbog čega je potrebno drugim dijagnostičkim pretragama potvrditi ili isključti karcinom.

Tragovi svjetlije ili tamnije krvi u stolici mogu bit znak nekog drugog zdravstvenog stanja koje treba istražiti, zbog čega se treba obratiti svom liječniku obiteljske medicine. Uzroci mogu biti različiti, ovisno o dijelu probavnog sustava gdje se promjena razvija: hemoroidi, fisure (raspukline sluznice anusa), divertikuloze (vrećolika proširenja crijeva), polipi (izrasline na sluznici crijeva), upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest), čir (ograničena oštećenja sluznice probavnog sustava koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak) i sl.

Određenim dijagnostičkim pretragama određuje se je li promjena dobroćudna, zloćudna ili granične zloćudnost, stadij bolesti, planira se terapija, praćenje oboljelih osoba te prognozira ishod liječenja.

---

image

1 - Stadij 0 - tumor je ograničen na sluznicu (unutarnji sloj) stijenke crijeva.

2 - Stadij 1 - tumor se proširio kroz slojeve sluznice, ali nije prošao stijenku crijeva.

3 - Stadij 2 - tumor je prošao kroz stijenku crijeva, ali nije zahvatio limfne čvorove.

4 - Stadij 3 - tumor se proširio u okolne limfne čvorove, ali ne i u druge dijelove tijela.

Z Z J Z D N Ž
---

Kolonoskopija

Kolonoskopija je metoda pregleda unutrašnjosti sluznice crijeva. Koristi se posebni optički instrument (endoskop) s gumenim cjevastim nastavkom s kojim se ulazi kroz stražnje crijevo i uz osvjetljenje prati izgled sluznice gdje se može otkriti izvor krvarenja otkriven testiranjem stolice na oku nevidljivu krv.

Za kolonoskopski pregled osoba se treba prethodno pripremiti dijetetskim postupkom čišćenja sluznice debelog crijeva prema uputama zdravstvene ustanove i korištenjem posebnog djetetskog tekućeg preparata za dodatno čišćenje sluznice crijeva.

Ovu pretragu izvode dodatno educirani liječnici specijalisti gastroenterologje, a u nekim zdravstvenim ustanovma i specijalisti kirurgije. Pregled traje 20 - 60 min, tijekom kojeg liječnik može uzeti i komadić sluznice crijeva (biopsija) za patohistološku dijagnostičku obradu promjene. Uzorak sluznice (bioptat) se obrađuje dodatnim patohistološkim i imunohistokemijskim metodama. Pregled se može obaviti i primjenom sredstva za ublažavanje bolova (analgetik) ili u općoj anesteziji.

Nakon pregleda liječnik gastroenterolog daje mišljenje koji se nadopunjuje rezultatom dijagnostičke obrade bioptata. Pacijent dobija upute o daljnjim potrebnim kontrolnim pregledima odnosno preporuke o prehrani i načinu života. Kolonoskopija je zlatni standard u otkrivanju raka debelog crijeva. Ona je dijagnostička pretraga jer otkriva promjene na sluznici u crijevima, ali i terapijska jer se u isti mah promjene (npr polipi) tijekom biopsije i uklanjaju bez primjene kirurškog liječenja.

PREVENCIJA

Prevencija raka debelog crijeva uključuje tri razine: primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju. Primarna prevencija uključuje promjene stilova života koji su povezani s povećanim rizikom za obolijevanje od raka debelog crijeva.

Sekundarna prevencija se primjenjuje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva gdje se pozivaju zdrave osobe na testiranje stolice na oku nevidljivu krv te kolonoskopiju u slučaju pozitivnog nalaza testa. Tercijarna prevencija je liječenje koje uključuje kirurške i onkološke metode te rehabilitacijske postupke.

Upravo one promjene koje se otkriju u stadiju polipa, mogu se u potpunosti odstraniti tijekom kolonoskopije, čime se sprječava zloćudna transformacija u karcinom. Osobe i dalje trebaju biti pod nadzorom liječnika i redovito obavljati planirane preglede. Zbog svega navedenog kao i činjenice da se ovaj karcinom i dalje otkriva u uznapredovalom stadiju neophodno je provoditi primarnu i sekundarnu prevenciju i odazvati se pozivu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, navodi prim. mr. Marija Mašanović, inače i koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva za Dubrovačko-neretvansku županiju.

---

Prekomjena težina i pretilost 

U Europi oko 11% slučajeva kolorektalnog karcinoma (CRC) se pripisuje prekomjernoj težini i pretilosti. Pretilost je povezana s 30-70% povećanim rizikom od raka debelog crijeva kod muškaraca, dok je ta povezanost manje konzistentna kod žena, navpodi dr. Mašanović i nastavlja:

Nedovoljna tjelesna aktivnost

25% svih slučajeva raka u svijetu uzrokovano je pretilošću i sjedilačkim načinom života. Osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnosti (više od sedam sati tjedno) mogu smanjiti rizik za oboljevanje od raka debelog crijeva za 15%.

Prehrana siromašna voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama

Prehrana u kojoj prevladava niski unos voća i povrća s malo vlakana, te visokim udjelom masti ili mesnih prerađevina i prerađenih ugljikohidrata povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog crijeva. Navedeni način prehrane osim što je prehrambeno siromašan, smanjuje spontani prolaz probavljene hrane kroz crijevo. Stolica se zadržava u crijevima uz stvaranje potencijano štetnih razgradnih produkata koji u kontaktu sa sluznicom crijeva imaju kancerogeni učinak. 

Kalcij, vlakna, mlijeko i cjelovite žitarice povezani su s manjim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, a crveno meso i prerađeno meso s povećanim rizikom. Postoje značajni dokazi o potencijalnim kemopreventivnim učincima vitamina D, folata, voća i povrća.

Alkohol

Nastanak raka debelog crijeva povezan je s unosom više od 1 alkolnog pića dnevno. Kod unosa alkohola  u organizam, tijelo ga razgrađuje u kemijski spoj koja se zove acetaldehid. Acetaldehid oštećuje DNK (deoksiribonukleinska kiselina) i spriječava tijelo da popravi štetu. DNK je stanični "priručnik s uputama" koja kontrolira normalan rast i funkciju stanice. Kada je DNK oštećena, stanica može nekontrolirano rasti i stvoriti tumor.

Pušenje i duhanski proizvodi

Dim iz cigareta, cigara i lula sadrži najmanje 70 kemijskih spojeva koje mogu izazvati rak. Svaki put kada se udahne taj dim, kemijski spojevi dospiju u krvotok i prenose se u sve dijelove tijela. Mnogi od njih mogu oštetiti DNK, koja kontrolira rast i razvoj stanica i njihovu funkciju. Oštećena DNK gubi regulatornu funkciju i stanice krenu nekontrolirano rasti. 

Šećerna bolest neovisna o inzulinu (diabetes mellitus tip II)

Dijabetes tipa 2 i kolorektalni karcinom dijele neke od istih čimbenika rizika (npr. prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost). Uzevši u obzir ove čimbenika, osobe koje obole od ovog tipa šećerne bolesti i dalje imaju povećan rizik, čak i nepovoljniju prognozu bolesti nakon dijagnoze.

ZADANI (NEPROMJENJIVI) RIZIČNI ČIMBENICI:

Dob

Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od te bolesti. 

Spol

Iako muškarci češće oboljevaju od ovog sijela raka, rizik je prisutan i kod žena.

Nasljedna predispozicija

U nekim obiteljima, postoji sklonost za razvoj polipa u sluznici debelog crijeva. Osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom nasljednog nepolipoznog raka debelog crijeva imaju 4-7% rizika za razvoj raka debelog crijeva. Osobe s obiteljskom ili juvenilnom polipozom nose 1% rizik za razvoj ovog sijela raka, dok kod osoba s pozitivnom anamnezom kolorektalnih polipa, rizik je veći i kreće se od 15 - 25%. Takve osobe trebaju s preventivnim aktivnostima usmjerenim na redovitost pregleda započeti prije 30-te godine života.

Upalne bolesti crijeva 

Upalne bolesti crijeva su pojam koji se odnosi na dva stanja: Crohnovu bolest (upala zahvaća bilo koji dio probavne cijevi od usta do anusa, u segmentima, gdje se upalno tkivo nalazi uz zdravu sluznicu, a upalne promjene mogu zahvatiti više slojeva sluznice) i ulcerozni kolitis (upala je prisutna samo u unutarnjem sloju sluznice debelog crijeva, započinje u rektumu, i ne širi se izvan debelog crijeva). Njih karakterizira kronična upala gastrointestinalnog (GI) trakta koja dugotrajno neprepoznata i neliječena izaziva njegova oštećenja. Osobe koje boluju od ovih bolesti dugi niz godina, osobito ako se ne liječe, često na sluznici razvijaju promjenu koja se zove displazija. Displazija je izraz koji se koristi za opisivanje stanica u sluznici crijeva ili završnog dijela crijeva (rektuma) koje izgledaju abnormalno, ali nisu stanice raka. Međutim, s vremenom se mogu promijeniti u rak. 

Simptomi ovih bolesti su: dugotrajni proljev, bolovi u trbuhu, krvarenje iz rektuma ili prisustvo krvi u stolici, gubitak težine i umor. Uzrok je nepoznat, a neadekvatan odgovor imunosnog sustava na vanjski podražaj pokreće upalu. Dijagnoza se postavlja kombinacijom endoskopskih pretraga (za Crohnovu bolest) ili kolonoskopije (za ulcerozni kolitis) i drugih slikovnih pretraga (kontrastna radiografija, magnetska rezonancija - MR, kompjutorizirana tomografija - CT) te testiranje stolice kako bi isključili infekciju kao uzrok simptoma uz laboratorijske pretrage.

Upalna bolest crijeva razlikuje se od sindroma iritabilnog crijeva (simptomi boli i poremećaja u pražnjenju crijeva kojoj u podlozi nije upalna promjena u sluznici crijeva), koji ne povećava rizik od raka debelog crijeva.

Divertikuli su vrećasta proširenja sluznice debelog crijeva i najčešće su povezani s prehranom siromašnom vlaknima. Rjeđe se javljaju prije 40-te godine života. Ne prestavljaju poteškoću do trenutka kada se u njima zadrže ostaci stolice koji se usljed bakterijske razgradnje pod djelovanjem crijevnih bakterija upale i izazovu upalnu promjenu divertikulitis. Komplicirani slučajevi divertikulitisa imaju povećani rizik za razvoj raka debelog crijeva (slika 1).

Osobe s upalnim bolestima crijeva - ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolesti imaju 1% rizika za razvoj ovog sijela raka. I kod ovih bolesti važno je na vrijeme prepoznati simptome, usvojiti zdrave životne navike te redovitost pregleda kako bi se bolest držala pod kontrolom.

Oboljevanje i liječenje određenih sijela raka

Veću učestalost za obolijevanje od raka debelog crijeva imaju i osobe koje su oboljele od raka želuca, dojke, pluća, vrata maternice, prostate, jajnika, bubrega i mokraćnog mjehura. 

Najčešće, u 75% slučajeva, rak debelog crijeva nastaje vezano uz stil života i vanjske čimbenike.

Međutim, rizični čimbenik ili više njih ne znači da će osoba i oboljeti od raka debelog crijeva, ali je važno poznavati ih i djelovati na one koji se mogu promijeniti.

Svakodnevno doručkovati i u organizam redovito unositi izbalansiranu energetski i nutritivno raznovrsnu hranu s visokim udjelima voća, povrća, vlakana, neprerađenih ugljikohidrata, piti dovoljno vode i unositi tekućinu u obliku juha i variva, smanjiti unos koncentriranih ugljikohidrata (šećeri, bijeli kruh, grickalice, slatkiši ...), smanjiti unos crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, povećati tjedni unos ribe, smanjiti konzumaciju alkohola, ne započinjati, smanjiti ili prestati konzumirati duhan i duhanske proizvode, biti tjelesno aktivan svakodnevno 30-60 minuta, izbjegavati ili pokušati kontrolirati stres u svakodnevnom životu.

I za kraj, obavljati redovito preventivne preglede i u dobi 50 - 74 godine odazvati se na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kada dobijete poziv.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODIČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VODIČ 2 0 6124 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-20 10:15:45 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => MOZAIK SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-23 18:32:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-23 18:32:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 77 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedna je od najopasnijih malignih bolesti u Hrvatskoj, a može se lako prevenirati. Evo koji su simptomi i što možemo učiniti da je izbjegnemo [metakey] => Marija Mašanović, rak debelog crijeva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23630809.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23630795.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23630796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Z Z J Z D N \u017d","Z Z J Z D N \u017d"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

U\u010destalost lokalizacije raka debelog crijeva<\/p>","

1 - Stadij 0 - tumor je ograni\u010den na sluznicu (unutarnji sloj) stijenke crijeva.<\/p>\n\n

2 - Stadij 1 - tumor se pro\u0161irio kroz slojeve sluznice, ali nije pro\u0161ao stijenku crijeva.<\/p>\n\n

3 - Stadij 2 - tumor je pro\u0161ao kroz stijenku crijeva, ali nije zahvatio limfne \u010dvorove.<\/p>\n\n

4 - Stadij 3 - tumor se pro\u0161irio u okolne limfne \u010dvorove, ali ne i u druge dijelove tijela.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_23630809_1920.jpg":"1920x1080","k_23630809_1280.jpg":"1280x1280","k_23630809_1024.jpg":"1024x1024","k_23630809_640.jpg":"640x640","k_23630809_480.jpg":"480x480","k_23630809_340.jpg":"340x340","k_23630809_220.jpg":"220x220","o_23630809_1280.jpg":"1280x850","o_23630809_1024.jpg":"1024x680","o_23630809_640.jpg":"640x425","o_23630809_480.jpg":"480x318","o_23630809_340.jpg":"340x225","o_23630809_220.jpg":"220x146","h_23630809_1280.jpg":"1280x854","h_23630809_1024.jpg":"1024x683","h_23630809_640.jpg":"640x427","h_23630809_480.jpg":"480x320","h_23630809_340.jpg":"340x227","h_23630809_220.jpg":"220x147","pp_23630809_1280.jpg":"1280x1628","pp_23630809_1024.jpg":"1024x1303","pp_23630809_640.jpg":"640x814","pp_23630809_480.jpg":"480x611","pp_23630809_340.jpg":"340x432","pp_23630809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x646","hd_23630795_1920.jpg":"1920x1080","k_23630795_1280.jpg":"1280x1280","k_23630795_1024.jpg":"1024x1024","k_23630795_640.jpg":"640x640","k_23630795_480.jpg":"480x480","k_23630795_340.jpg":"340x340","k_23630795_220.jpg":"220x220","o_23630795_1280.jpg":"1280x689","o_23630795_1024.jpg":"1024x551","o_23630795_640.jpg":"640x344","o_23630795_480.jpg":"480x258","o_23630795_340.jpg":"340x183","o_23630795_220.jpg":"220x118","h_23630795_1280.jpg":"1280x854","h_23630795_1024.jpg":"1024x683","h_23630795_640.jpg":"640x427","h_23630795_480.jpg":"480x320","h_23630795_340.jpg":"340x227","h_23630795_220.jpg":"220x147","pp_23630795_1280.jpg":"1280x1628","pp_23630795_1024.jpg":"1024x1303","pp_23630795_640.jpg":"640x814","pp_23630795_480.jpg":"480x611","pp_23630795_340.jpg":"340x432","pp_23630795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x919","hd_23630796_1920.jpg":"1920x1080","k_23630796_1280.jpg":"1280x1280","k_23630796_1024.jpg":"1024x1024","k_23630796_640.jpg":"640x640","k_23630796_480.jpg":"480x480","k_23630796_340.jpg":"340x340","k_23630796_220.jpg":"220x220","o_23630796_1280.jpg":"1280x980","o_23630796_1024.jpg":"1024x784","o_23630796_640.jpg":"640x490","o_23630796_480.jpg":"480x367","o_23630796_340.jpg":"340x260","o_23630796_220.jpg":"220x168","h_23630796_1280.jpg":"1280x854","h_23630796_1024.jpg":"1024x683","h_23630796_640.jpg":"640x427","h_23630796_480.jpg":"480x320","h_23630796_340.jpg":"340x227","h_23630796_220.jpg":"220x147","pp_23630796_1280.jpg":"1280x1628","pp_23630796_1024.jpg":"1024x1303","pp_23630796_640.jpg":"640x814","pp_23630796_480.jpg":"480x611","pp_23630796_340.jpg":"340x432","pp_23630796_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7468187 Threads: 4 Questions: 1602033237 Slow queries: 4755752 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110568927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/jedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo-1234902 [printLink] => /mozaik/zdravlje/jedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo-1234902?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638827 [name] => Marija Mašanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 10:18:36 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-masanovic [link] => /tag/marija-masanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251026 [name] => rak debelog crijeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-debelog-crijeva [link] => /tag/rak-debelog-crijeva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODIČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedna je od najopasnijih malignih bolesti u Hrvatskoj, a može se lako prevenirati. Evo koji su simptomi i što možemo učiniti da je izbjegnemo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23630809.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23630809.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23630795.jpg [title] => Z Z J Z D N Ž

Učestalost lokalizacije raka debelog crijeva

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23630796.jpg [title] => Z Z J Z D N Ž

1 - Stadij 0 - tumor je ograničen na sluznicu (unutarnji sloj) stijenke crijeva.

2 - Stadij 1 - tumor se proširio kroz slojeve sluznice, ali nije prošao stijenku crijeva.

3 - Stadij 2 - tumor je prošao kroz stijenku crijeva, ali nije zahvatio limfne čvorove.

4 - Stadij 3 - tumor se proširio u okolne limfne čvorove, ali ne i u druge dijelove tijela.

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rak debelog crijeva je nakon raka dojke i raka pluća najučestalije sijelo raka od kojeg oboljevaju osobe s nešto većim udjelom (60%) kod muškaraca kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.. Godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj oboli preko 3600 osoba, a umre ih 2100, dok primjerice u Dubrovačko neretvanskoj županiji oboli oko 80-100 osoba, a umire 40-50. U posljednja dva desetljeća incidencija (novooboljeli) od raka debelog crijeva i mortalitet (umrli) bilježe porast.

Rak debelog crijeva nastaje zbog transformacije stanica žlijezdanog epitela sluznice debelog crijeva kroz dulje vremensko razdoblje tijekom kojeg osoba ne mora imati nikakvih poteškoća, navodi prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva u tekstu za zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

SIMPTOMI

Ranih simptoma nema. Promjene na sluznici debelog crijeva prolaze nekoliko razvojnih faza, od dobroćudnih adenoma (polipa) lokaliziranih na samoj sluznici debelog crijeva prema promijenjenim oblicima unutar adenoma (displastični polip) do invazivnog raka (adenokarcinoma) kada promjena prolazi kroz sluznicu debelog crijeva i širi se u okolne strukture (prodor u mišićnu ovojnicu, limfne čvorove i sl.) 

Simptomi kao što su promjene u pražnjenju stolice (opstipacija, proljevi), bol u trbuhu i zdjelici, anemija ili neobjašnjiv gubitak težine znakovi su uznapredovale bolesti.

---

image

Učestalost lokalizacije raka debelog crijeva

Z Z J Z D N Ž
---

Prema mjestu nastanka rak se najčešće razvija u donjem dijelu debelog crijeva (sigmoidni kolon, rektum i anus) što govori u prilog činjenici da je važno voditi računa o probavi i redovito održavati pražnjenje stolice čime se smanjuje dulji kontakt potencijalno kancerognih tvari iz stolice sa crijevnom sluznicom.

DIJAGNOZA

Razgovor s pacijentom (anamneza)

U razgovoru s pacijentom liječnik saznaje početak pojave i duljinu trajanja simptoma bolesti i promjena u pražnjenju crijeva. Kroz pitanja o obiteljskoj povijesti bolesti doznaje se postojanje čimbenika rizika povezanih s ovom bolesti.

Digitorektalni pregled

Ukoliko se rak razvija u donjim djelovima debelog crijeva, tijekom fizikalnog pregleda izlaznog dijela sluznice debelog crijeva (digitorektalni pregled - pregled prstom sluznice završnog crijeva) on se može opipati. U slučaju da promjena krvari mogu se naći tragovi krvi na rukavici.

Test stolice na oku nevidljivu krv

Pozitivan test stolice na oku nevidljivu krv testiranu tijekom tri dana, može biti jedan od znakova razvoja bolesti zbog čega je potrebno drugim dijagnostičkim pretragama potvrditi ili isključti karcinom.

Tragovi svjetlije ili tamnije krvi u stolici mogu bit znak nekog drugog zdravstvenog stanja koje treba istražiti, zbog čega se treba obratiti svom liječniku obiteljske medicine. Uzroci mogu biti različiti, ovisno o dijelu probavnog sustava gdje se promjena razvija: hemoroidi, fisure (raspukline sluznice anusa), divertikuloze (vrećolika proširenja crijeva), polipi (izrasline na sluznici crijeva), upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest), čir (ograničena oštećenja sluznice probavnog sustava koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak) i sl.

Određenim dijagnostičkim pretragama određuje se je li promjena dobroćudna, zloćudna ili granične zloćudnost, stadij bolesti, planira se terapija, praćenje oboljelih osoba te prognozira ishod liječenja.

---

image

1 - Stadij 0 - tumor je ograničen na sluznicu (unutarnji sloj) stijenke crijeva.

2 - Stadij 1 - tumor se proširio kroz slojeve sluznice, ali nije prošao stijenku crijeva.

3 - Stadij 2 - tumor je prošao kroz stijenku crijeva, ali nije zahvatio limfne čvorove.

4 - Stadij 3 - tumor se proširio u okolne limfne čvorove, ali ne i u druge dijelove tijela.

Z Z J Z D N Ž
---

Kolonoskopija

Kolonoskopija je metoda pregleda unutrašnjosti sluznice crijeva. Koristi se posebni optički instrument (endoskop) s gumenim cjevastim nastavkom s kojim se ulazi kroz stražnje crijevo i uz osvjetljenje prati izgled sluznice gdje se može otkriti izvor krvarenja otkriven testiranjem stolice na oku nevidljivu krv.

Za kolonoskopski pregled osoba se treba prethodno pripremiti dijetetskim postupkom čišćenja sluznice debelog crijeva prema uputama zdravstvene ustanove i korištenjem posebnog djetetskog tekućeg preparata za dodatno čišćenje sluznice crijeva.

Ovu pretragu izvode dodatno educirani liječnici specijalisti gastroenterologje, a u nekim zdravstvenim ustanovma i specijalisti kirurgije. Pregled traje 20 - 60 min, tijekom kojeg liječnik može uzeti i komadić sluznice crijeva (biopsija) za patohistološku dijagnostičku obradu promjene. Uzorak sluznice (bioptat) se obrađuje dodatnim patohistološkim i imunohistokemijskim metodama. Pregled se može obaviti i primjenom sredstva za ublažavanje bolova (analgetik) ili u općoj anesteziji.

Nakon pregleda liječnik gastroenterolog daje mišljenje koji se nadopunjuje rezultatom dijagnostičke obrade bioptata. Pacijent dobija upute o daljnjim potrebnim kontrolnim pregledima odnosno preporuke o prehrani i načinu života. Kolonoskopija je zlatni standard u otkrivanju raka debelog crijeva. Ona je dijagnostička pretraga jer otkriva promjene na sluznici u crijevima, ali i terapijska jer se u isti mah promjene (npr polipi) tijekom biopsije i uklanjaju bez primjene kirurškog liječenja.

PREVENCIJA

Prevencija raka debelog crijeva uključuje tri razine: primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju. Primarna prevencija uključuje promjene stilova života koji su povezani s povećanim rizikom za obolijevanje od raka debelog crijeva.

Sekundarna prevencija se primjenjuje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva gdje se pozivaju zdrave osobe na testiranje stolice na oku nevidljivu krv te kolonoskopiju u slučaju pozitivnog nalaza testa. Tercijarna prevencija je liječenje koje uključuje kirurške i onkološke metode te rehabilitacijske postupke.

Upravo one promjene koje se otkriju u stadiju polipa, mogu se u potpunosti odstraniti tijekom kolonoskopije, čime se sprječava zloćudna transformacija u karcinom. Osobe i dalje trebaju biti pod nadzorom liječnika i redovito obavljati planirane preglede. Zbog svega navedenog kao i činjenice da se ovaj karcinom i dalje otkriva u uznapredovalom stadiju neophodno je provoditi primarnu i sekundarnu prevenciju i odazvati se pozivu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, navodi prim. mr. Marija Mašanović, inače i koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva za Dubrovačko-neretvansku županiju.

---

Prekomjena težina i pretilost 

U Europi oko 11% slučajeva kolorektalnog karcinoma (CRC) se pripisuje prekomjernoj težini i pretilosti. Pretilost je povezana s 30-70% povećanim rizikom od raka debelog crijeva kod muškaraca, dok je ta povezanost manje konzistentna kod žena, navpodi dr. Mašanović i nastavlja:

Nedovoljna tjelesna aktivnost

25% svih slučajeva raka u svijetu uzrokovano je pretilošću i sjedilačkim načinom života. Osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnosti (više od sedam sati tjedno) mogu smanjiti rizik za oboljevanje od raka debelog crijeva za 15%.

Prehrana siromašna voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama

Prehrana u kojoj prevladava niski unos voća i povrća s malo vlakana, te visokim udjelom masti ili mesnih prerađevina i prerađenih ugljikohidrata povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog crijeva. Navedeni način prehrane osim što je prehrambeno siromašan, smanjuje spontani prolaz probavljene hrane kroz crijevo. Stolica se zadržava u crijevima uz stvaranje potencijano štetnih razgradnih produkata koji u kontaktu sa sluznicom crijeva imaju kancerogeni učinak. 

Kalcij, vlakna, mlijeko i cjelovite žitarice povezani su s manjim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, a crveno meso i prerađeno meso s povećanim rizikom. Postoje značajni dokazi o potencijalnim kemopreventivnim učincima vitamina D, folata, voća i povrća.

Alkohol

Nastanak raka debelog crijeva povezan je s unosom više od 1 alkolnog pića dnevno. Kod unosa alkohola  u organizam, tijelo ga razgrađuje u kemijski spoj koja se zove acetaldehid. Acetaldehid oštećuje DNK (deoksiribonukleinska kiselina) i spriječava tijelo da popravi štetu. DNK je stanični "priručnik s uputama" koja kontrolira normalan rast i funkciju stanice. Kada je DNK oštećena, stanica može nekontrolirano rasti i stvoriti tumor.

Pušenje i duhanski proizvodi

Dim iz cigareta, cigara i lula sadrži najmanje 70 kemijskih spojeva koje mogu izazvati rak. Svaki put kada se udahne taj dim, kemijski spojevi dospiju u krvotok i prenose se u sve dijelove tijela. Mnogi od njih mogu oštetiti DNK, koja kontrolira rast i razvoj stanica i njihovu funkciju. Oštećena DNK gubi regulatornu funkciju i stanice krenu nekontrolirano rasti. 

Šećerna bolest neovisna o inzulinu (diabetes mellitus tip II)

Dijabetes tipa 2 i kolorektalni karcinom dijele neke od istih čimbenika rizika (npr. prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost). Uzevši u obzir ove čimbenika, osobe koje obole od ovog tipa šećerne bolesti i dalje imaju povećan rizik, čak i nepovoljniju prognozu bolesti nakon dijagnoze.

ZADANI (NEPROMJENJIVI) RIZIČNI ČIMBENICI:

Dob

Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od te bolesti. 

Spol

Iako muškarci češće oboljevaju od ovog sijela raka, rizik je prisutan i kod žena.

Nasljedna predispozicija

U nekim obiteljima, postoji sklonost za razvoj polipa u sluznici debelog crijeva. Osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom nasljednog nepolipoznog raka debelog crijeva imaju 4-7% rizika za razvoj raka debelog crijeva. Osobe s obiteljskom ili juvenilnom polipozom nose 1% rizik za razvoj ovog sijela raka, dok kod osoba s pozitivnom anamnezom kolorektalnih polipa, rizik je veći i kreće se od 15 - 25%. Takve osobe trebaju s preventivnim aktivnostima usmjerenim na redovitost pregleda započeti prije 30-te godine života.

Upalne bolesti crijeva 

Upalne bolesti crijeva su pojam koji se odnosi na dva stanja: Crohnovu bolest (upala zahvaća bilo koji dio probavne cijevi od usta do anusa, u segmentima, gdje se upalno tkivo nalazi uz zdravu sluznicu, a upalne promjene mogu zahvatiti više slojeva sluznice) i ulcerozni kolitis (upala je prisutna samo u unutarnjem sloju sluznice debelog crijeva, započinje u rektumu, i ne širi se izvan debelog crijeva). Njih karakterizira kronična upala gastrointestinalnog (GI) trakta koja dugotrajno neprepoznata i neliječena izaziva njegova oštećenja. Osobe koje boluju od ovih bolesti dugi niz godina, osobito ako se ne liječe, često na sluznici razvijaju promjenu koja se zove displazija. Displazija je izraz koji se koristi za opisivanje stanica u sluznici crijeva ili završnog dijela crijeva (rektuma) koje izgledaju abnormalno, ali nisu stanice raka. Međutim, s vremenom se mogu promijeniti u rak. 

Simptomi ovih bolesti su: dugotrajni proljev, bolovi u trbuhu, krvarenje iz rektuma ili prisustvo krvi u stolici, gubitak težine i umor. Uzrok je nepoznat, a neadekvatan odgovor imunosnog sustava na vanjski podražaj pokreće upalu. Dijagnoza se postavlja kombinacijom endoskopskih pretraga (za Crohnovu bolest) ili kolonoskopije (za ulcerozni kolitis) i drugih slikovnih pretraga (kontrastna radiografija, magnetska rezonancija - MR, kompjutorizirana tomografija - CT) te testiranje stolice kako bi isključili infekciju kao uzrok simptoma uz laboratorijske pretrage.

Upalna bolest crijeva razlikuje se od sindroma iritabilnog crijeva (simptomi boli i poremećaja u pražnjenju crijeva kojoj u podlozi nije upalna promjena u sluznici crijeva), koji ne povećava rizik od raka debelog crijeva.

Divertikuli su vrećasta proširenja sluznice debelog crijeva i najčešće su povezani s prehranom siromašnom vlaknima. Rjeđe se javljaju prije 40-te godine života. Ne prestavljaju poteškoću do trenutka kada se u njima zadrže ostaci stolice koji se usljed bakterijske razgradnje pod djelovanjem crijevnih bakterija upale i izazovu upalnu promjenu divertikulitis. Komplicirani slučajevi divertikulitisa imaju povećani rizik za razvoj raka debelog crijeva (slika 1).

Osobe s upalnim bolestima crijeva - ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolesti imaju 1% rizika za razvoj ovog sijela raka. I kod ovih bolesti važno je na vrijeme prepoznati simptome, usvojiti zdrave životne navike te redovitost pregleda kako bi se bolest držala pod kontrolom.

Oboljevanje i liječenje određenih sijela raka

Veću učestalost za obolijevanje od raka debelog crijeva imaju i osobe koje su oboljele od raka želuca, dojke, pluća, vrata maternice, prostate, jajnika, bubrega i mokraćnog mjehura. 

Najčešće, u 75% slučajeva, rak debelog crijeva nastaje vezano uz stil života i vanjske čimbenike.

Međutim, rizični čimbenik ili više njih ne znači da će osoba i oboljeti od raka debelog crijeva, ali je važno poznavati ih i djelovati na one koji se mogu promijeniti.

Svakodnevno doručkovati i u organizam redovito unositi izbalansiranu energetski i nutritivno raznovrsnu hranu s visokim udjelima voća, povrća, vlakana, neprerađenih ugljikohidrata, piti dovoljno vode i unositi tekućinu u obliku juha i variva, smanjiti unos koncentriranih ugljikohidrata (šećeri, bijeli kruh, grickalice, slatkiši ...), smanjiti unos crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, povećati tjedni unos ribe, smanjiti konzumaciju alkohola, ne započinjati, smanjiti ili prestati konzumirati duhan i duhanske proizvode, biti tjelesno aktivan svakodnevno 30-60 minuta, izbjegavati ili pokušati kontrolirati stres u svakodnevnom životu.

I za kraj, obavljati redovito preventivne preglede i u dobi 50 - 74 godine odazvati se na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kada dobijete poziv.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Z Z J Z D N Ž Z Z J Z D N Ž
Z Z J Z D N Ž

Učestalost lokalizacije raka debelog crijeva

Z Z J Z D N Ž

1 - Stadij 0 - tumor je ograničen na sluznicu (unutarnji sloj) stijenke crijeva.

2 - Stadij 1 - tumor se proširio kroz slojeve sluznice, ali nije prošao stijenku crijeva.

3 - Stadij 2 - tumor je prošao kroz stijenku crijeva, ali nije zahvatio limfne čvorove.

4 - Stadij 3 - tumor se proširio u okolne limfne čvorove, ali ne i u druge dijelove tijela.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/jedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo-1234902 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10f0d09a2f2c00f1617fd78ece7edee5d876effb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedna+je+od+najopasnijih+malignih+bolesti+u+Hrvatskoj%2C+a+mo%C5%BEe+se+lako+prevenirati.+Evo+koji+su+simptomi+i+%C5%A1to+mo%C5%BEemo+u%C4%8Diniti+da+je+izbjegnemo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo-1234902 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fjedna-je-od-najopasnijih-malignih-bolesti-u-hrvatskoj-a-moze-se-lako-prevenirati-evo-koji-su-simptomi-i-sto-mozemo-uciniti-da-je-izbjegnemo-1234902 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VODIČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeVODIČ

Jedna je od najopasnijih malignih bolesti u Hrvatskoj, a može se lako prevenirati. Evo koji su simptomi i što možemo učiniti da je izbjegnemo

Piše MOZAIK SD
23. listopada 2022. - 20:32

Rak debelog crijeva je nakon raka dojke i raka pluća najučestalije sijelo raka od kojeg oboljevaju osobe s nešto većim udjelom (60%) kod muškaraca kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.. Godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj oboli preko 3600 osoba, a umre ih 2100, dok primjerice u Dubrovačko neretvanskoj županiji oboli oko 80-100 osoba, a umire 40-50. U posljednja dva desetljeća incidencija (novooboljeli) od raka debelog crijeva i mortalitet (umrli) bilježe porast.

Rak debelog crijeva nastaje zbog transformacije stanica žlijezdanog epitela sluznice debelog crijeva kroz dulje vremensko razdoblje tijekom kojeg osoba ne mora imati nikakvih poteškoća, navodi prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva u tekstu za zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:20