StoryEditorOCM
ZdravljeVALJA POGLEDATI

Evo što signalizira bol u lijevoj ruci; Može biti bezazleno no može biti i znak srčanog udara

Piše MOZAIK SD
24. studenog 2023. - 13:32

Postoji nekoliko uzroka koji mogu uzrokovati bol u lijevoj ruci. Bol na tom mjestu može biti posljedica ozljede, artritisa, uklještenja živca... 

Ali u nekim slučajevima to može biti rani pokazatelj problema sa srcem.

Naravno, logično je da je prva pomisao da ste ozlijedili ruku. Međutim, problem u jednom dijelu tijela ponekad se može manifestirati bolovima u drugom dijelu tijela. Pogledajmo koji sve razlozi mogu izazvati bol u lijevoj ruci.

Srčani udar

Krvni ugrušak ili puknuće koronarne arterije može zaustaviti protok krvi u dijelu srca. Bez liječenja, srčani mišić počinje odumirati, a postoje mnogi simptomi srčanog udara, Glossy.

 Simptomi srčanog udara;

bol ili pritisak u prsima

bol u leđima, vratu, lijevom ramenu, ruci, čeljusti

mučnina ili povraćanje

otežano disanje

vrtoglavica ili nesvjestica

oblivši se hladnim znojem

umor

 Angina

Angina je simptom koronarne bolesti srca. To znači da vaši srčani mišići ne dobivaju dovoljno krvi bogate kisikom. Angina uzrokuje simptome slične srčanom udaru, ali obično traje samo nekoliko minuta. Obično se pogoršava kada ste aktivni, dok se stanje popravlja kada se odmarate.

Burzitis

Burza je vrećica ispunjena tekućinom između kosti i pokretnih dijelova zgloba.

Kada se burza upali, to se naziva bursitis. Bol se obično pojačava kada se krećete ili ako legnete na ruku ili rame. Možda nećete moći potpuno rotirati rame. Također možete osjetiti trnce.

 Slomljena kost

Unatoč boli, ponekad nema vanjskih znakova da ste slomili kost u ruci, šaci ili zglobu. Slomljena kost na tim mjestima može uzrokovati bol koja se pojačava kada se krećete, kao i oticanje i utrnulost. I da, moguće je imati slomljenu kost ili slomljenu ruku/zglavak iako vaša ruka izgleda normalno.

image
/Shutterstock

 Diskus hernija

 Diskovi su jastučići između kostiju kralježnice. Oni su amortizeri vaše kralježnice. Disk hernija na vratu pritišće živce, pa bol može početi u vratu.

 A nakon toga se može pomaknuti do vašeg ramena i niz ruku. Također možete osjetiti obamrlost ili trnce u ruci, a bol se može pogoršati kada se pomaknete.

Uklješteni živac

Uklješteni živac može biti rezultat hernije diska zbog neke traume ili ozljede. Simptomi ukliještenog živca slični su onima kod kile. To može uključivati ​​obamrlost ili trnce u ruci. I ovdje se bol može pojačati dok se krećete.

Rastrgana rotatorna manšeta

Podizanje teškog predmeta ili ponavljanje određenih pokreta može potrgati tetivu u rotatornoj manšeti ramena. To značajno slabi rame i otežava obavljanje svakodnevnih poslova.

Ozljede rotatorne manšete obično više bole ako ležite na boku. Bol u ruci se pogoršava kada pomičete ruku na određeni način.

Iščašenja

Uganuće znači da ste istegnuli ili pokidali ligament. Modrice, otekline i slabost uobičajeni su simptomi.

Tendinitis

Tetive su fleksibilne trake tkiva koje povezuju kosti i mišiće. Kada su tetive upaljene, to se naziva tendinitis. Tendinitis ramena ili lakta može uzrokovati bol u ruci. Rizik od tendinitisa raste s godinama. Simptomi tendinitisa slični su onima kod burzitisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:33