StoryEditorOCM
ZdravljeNOVO ISTRAŽIVANJE

Dobra vijest za one s predijabetesom ili dijabetesom: nova studija kaže da ovaj mineral može itekako pomoći bolesnima

Piše MOZAIK SD
3. listopada 2023. - 15:31

Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država otkrili su vezu po kojoj cink može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti masne jetre.

Dokazi istraživanja pokazuju da cink igra ključnu ulogu u proizvodnji inzulina i metabolizmu glukoze.

- Znamo da povećanje unosa cinka poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod osoba s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2. Međutim, mehanizam kako cink utječe na sustavnu razinu glukoze u krvi i rizik od dijabetesa ostaje nejasan - objašnjava jedan od voditelja studije.

– Naša studija daje prve genetske dokaze koji pokazuju zaštitnu ulogu cinka protiv visokog šećera u krvi i otkrivaju osnovu na kojoj se temelji ovaj učinak. Naša opažanja pokazuju da bi blokiranje proteina SLC39A5 moglo biti potencijalni terapijski put za dijabetes tipa 2 i druge indikacije gdje je sam dodatak cinka neadekvatan - rekao je jedan od voditelja studije.

Napomenimo i da su brojne prijašnje studije pokazale da je cink dobar za ljude koji imaju dijabetes.

Razina cinka u tijelu se smanjuje kada je povećana razina glukoze u krvi. To može dovesti do opasno niske razine tog minerala. koji igra itekako važnu ulogu u ‘sustavu‘ proizvodnje inzulina.

Baš zato nutricionisti i liječnici dijabetičarima često savjetuju uzimanje tableta cinka ili povećanje unosa namirnica koje sadrže cink - meso, školjkaši, mahunarke, razne sjemenke i orašasti proizvodi, mliječni proizvodi, jaja i crna čokolada.

Koje suplemente dijabetičari mogu uzimati?

Na stranicama Zagrebačkog dijabetičkog društva izašao je vodič za dodatke prehrani osoba koje imaju predijabetes ili Dijabetes. Tekst je napisala Tihana Šadek, mag. nutr..

Alfa-lipoična kiselina

Važan je antioksidans koji može pomoći kod dijabetičke neuropatije i reducirati bol uzrokovanu oksidativnim oštećenjima. Proučavana je s obzirom na utjecaj kod dijabetičkih komplikacija. Iako se u prevenciji makularnog edema nije pokazala učinkovita, alfa-lipoična kiselina mogla bi biti učinkovita u liječenju simptoma periferne neuropatije.

Krom

Esencijalni je mineral potreban u tragovima. Unosi se prehranom, a u tkivima koncentraciju povećava i tjelesna aktivnost. Ukoliko u rijetkim slučajevima dođe do manjka, organizam neučinkovito iskorištava glukozu što rezultira hiperglikemijama. U mnogim studijama pokazalo se poboljšanje glikemijske kontrole kod osoba s oba tipa dijabetesa koje su imale lošu regulaciju. Dugotrajni učinci nisu dovoljno istraženi, a postoji rizik i od nuspojava kao što je oštećenje bubrega.

Biljni pripravci

Ne postoje pouzdani dokazi da bilo koji biljni pripravak pomaže u kontroli dijabetesa ili u liječenju komplikacija. Najčešće se spominje cimet za kojeg se ne mogu dokazati izražene zdravstvene dobrobiti. Uz njega, često se pojavljuje gorka tikva, kineski biljni pripravci, piskavica, ginseng, mlijeko čička itd. Ove biljke ili njihovi pripravci mogu se koristiti kao dio uravnotežene prehrane te djelovati blagotvorno zbog svog sastava i sadržaja bioaktivnih tvari, no nije opravdana upotreba u svrhu liječenja.

Magnezij

Bitan je za učinkovito iskorištavanje glukoze, a kod njegovog nedostatka postoji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Često se kod osoba s dijabetesom javlja niska razina magnezija, a može pasti značajno nisko kod osoba koje pate od teške dijabetičke retinopatije. Pokazalo se da kod osoba s dijebetesom tipa 2 nedostatak magnezija direktno utječe na razinu glikemije, a može ometati i sekreciju inzulina te utjecati na inzulinsku rezistenciju.

Omega-3 masne kiseline

Dodaci omega-3 masnih kiselina nisu pokazali pozitivno djelovanje na razinu glikemije ili na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2. No nisu ni štetni i mogu blagotvorno djelovati na cjelokupno zdravlje. Kao i za ostale nutrijente, valja naglasiti kako unos ribe i ribljeg ulja, točnije unos omega-3 masnih kiselina putem hrane, treba imati prednosti nad upotrebom suplemenata.

Cink

Važan je mineral u metabolizmu inzulina. Poznat je kao snažna zaštita protiv virusnih infekcija i može zaštititi beta stanice od destrukcije. Osobe s dijabetesom tipa 1 često su u deficitu cinka, a suplementacija kod nekih slučajeva može utjecati na smanjenje razine glukoze u krvi.

Cijeli vodič pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:36