StoryEditor
ViralPada s nogu

‘Fizički sam i psihički iscrpljena, bojim se ići na posao‘: objava medicinske sestre obišla je svijet, njena fotografija govori sve o stanju u Italiji

Piše PSD
11. ožujka 2020. - 20:23
Ilustracija/Ina Fassbender/AFP

Svakom novom viješću postaje jasno da je situacija sa širenjem koronavirusa dramatična - neke europske zemlje, poput Mađarske, proglasile su izvanredno stanje, u Hrvatskoj se otkazuju javna događanja, u Istri i nastava.

Nikome više nije svejedno.

U međuvremenu Italija proživljava najgore trenutke otkad je zaraza stigla. Dio osoblja je zaražen, zdravi doktori i medicinske sestre padaju s nogu od umora. Kapaciteta u bolnicama sve je manje, u žarištima zaraze na sjeveru nedostaje ležaja, u bolnice su "pretvorene" nekadašnje tvornice i dvorane. Kritično je i po pitanju respiratora.

O svemu je progovorila medicinska sestra Alessia Bonari, zaposlenica milanske bolnice Grosseto. Na Instagramu je objavila fotografiju na kojoj se vide ožiljci na njenom licu od nošenja zaštitnih maski, a objava je postala viralna.

- Medicinska sam sestra i u ovim se trenucima nalazim u epicentru zdravstvene krize koja nas je pogodila. I ja se bojim, ali ne odlazaka u trgovinu po namirnice, bojim se ići na posao. Bojim se jer mi maska možda možda neće dobro pokriti lice ili ću se slučajno dotaknuti prljavim rukavicama, možda stakla koja mi pokrivaju oči nisu dovoljno čvrsta i nešto prođe ispod njih... - piše ona.

- Fizički sam iscrpljena jer mi je zlo od puste opreme, ispod košulja se preznojavamo i jednom kad ih obučemo ne možemo ići na WC šest sati.Umorna sam i psihički, baš kao i svi moji kolege koji se tjednima nalaze u ovakvoj situaciji, ali to ih ne sprječava da obavljaju svoj posao kao što su to i prije činili. Nastavit ću se brinuti o sebi i brinuti se o mojim pacijentima, zato što sam ponosna i zaljubljena u svoj posao. Ono što molim svakoga tko ovo čita je da ne čine naš posao ispraznim, da se brinu o drugima, da ostanu u kućama kako bi se zaštitili, ali i one koji su najslabiji - piše dalje medicinska sestra čiji je post obišao svijet.

- Nismo ni mi mladi imuni na koronavirus, možemo se i mi razboljeti. Ne mogu si dopustiti luksuz da se zatvorim u svoju kuću u karantenu, moram ići na posao i obavljati svoju ulogu. Vas samo molim da ispunite svoju dužnost - upozorila je Bonari i pozvala svoje pratitelje da do sljedećih službenih uputa ostanu u svojim kućama i poštuju smjernice koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno