StoryEditorOCM
Slatkoneka jedu kolače

Torta od jagoda u kojoj mogu uživati i alergičari, dijabetičari i oni na dijeti: ne sadrži ni brašno, ni mlijeko ni šećer

Piše T. S. M.
27. svibnja 2024. - 08:10

Pšenično je brašno mnogima na popisu zabranjenih sastojaka. Nekima zato što se trude skinuti koji kilogram, nekima zato što im pšenica stvara probavne probleme ili su na nju alergični. Prepoznajete li se u spomenutom, to znači da ste na sto muka jer ste se mnogočega odrekli. Ulazak u pekaru vam je zabranjen, nema više kruha. No kad ste se već odrekli kruha, zašto biste se odrekli kolača? Zvuči apsurdno, ali nije, no čekajte, doći ćemo do toga.

Spomenimo i one kojima probleme stvaraju mliječni proizvodi. Takvima je ulazak u slastičarnice prava muka - sve im izgleda primamljivo, a većini toga ne smiju niti blizu. A gdje su tek jadni šećeraši, oni su zaista na mukama, posebno ako vole slatko, a najčešće itekako vole...

Za sve vas u opisanim problemima nudimo recept za kolač u kojem su klasični sastojci zamijenjeni zdravijima pa  se u njemu može uživati bez probavnih i drugih tegoba, ali i bez grižnje savijesti. Umjesto pšeničnog brašna koristi se pirovo, umjesto mlijeka i jogurta proizvodi od soje, a uzmjesto vrhnja za šlag koristi se biljna inačica. Navedenu količinu šećera možete smanjiti, a isto tako i zamijeniti nekim sladilom koje vam odgovara, recimo ksilitolom.

image
AFP

Torta od jagoda 

Sastojci:

400 g jagoda
200 g pirovog brašna
60 g smeđeg šećera
10 g praška za pecivo
500 ml biljnog slatkog vrhnja 
210 ml sojinog jogurta
50 ml kokosovog ili suncokretovog ulja
2 jaja
naribana kora od 1 limuna

Priprema:

Jaja i šećer umutite električnom pjenjačom 2 minute, a zatim polako, uz miješanje, ulijte ulje. Dodajte jogurt i limunovu koru pa lagano promiješajte. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te promiješajte. Dodajte malo nasjeckanih jagoda pa smjesu prebacite u posudu promjera 20 centimetara, prekrivenu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pečeno prerežite, nadjenite narezanim jagodama i tučenim vrhnjem, a dio sačuvajte za premazivanje i ukrašavanje gornje kore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 17:48