StoryEditorOCM
Slatkoobiteljska receptura

Dalmatinka peče osobito dobre rafijole, otkrila nam je recept i svoj mali ‘tajni‘ dodatak. Znate li za trik s rakijom?

Piše T. S. M.
19. prosinca 2024. - 07:05

Rafioli, ravijoli, rafijoli... kako god da ih zovete, oni su u Dalmaciji "pojam" za kolač, a nas baš veseli što se jedna tako starinska slastica i dalje naveliko priprema, o čemu svjedoči ne samo izobilje naziva, nego i recepata. Ovog vam puta nudimo recept koji nam je dala zaljubljenica u kuhanje i pripremu slastica koju pratimo na Instagramu Moj lipi vrtlić.

"Ovako se prave u mojoj obitelji otkad znam za sebe, a u mojoj verziji koristi se rakija od ruža i u nadjev se doda malo cimeta" otkrila nam je svoj "tajni" dodatak te poručila kako se po ovom receptu dobije baš dosta rafijola.

"Dobro ih je napraviti par dana prije, jer onda imate dovoljno vremena za posvetiti se kremastim kolačima koji se rade u zadnji čas" savjetovala nam je te dodala da se dobro drže ako se čuvaju u prohladnoj prostoriji.

Rafijoli

Sastojci:

Tijesto:

500-700 g brašna
8 žlica otopljene masti i maslaca 
8 žlica mlijeka
4 žlice šećera
6 žumanjaka
2 jaja
prstohvat soli

Nadjev:

300 g badema
300 g šećera
1-2 žlice maraskina ili ruma
1 žlica soka od limuna
5 komada mljevenog petit beure keksa
4 bjelanjka
korica naranče i limuna
malo cimeta i muškatnog oraščića

priprema:

Pomiješajte jaja i žumanjke sa šećerom, masti, maslacem, mlijekom i solju pa pomalo dodajte brašno dok ne dobijete srednje tvrdo, podatno tijesto (brašna stavite koliko ga tijesto popije). Ostavite ga poklopljenog oko pola sata dok ne zamijesite nadjev.

Bademe popržite u tavici, pustite ih da se ohlade pa ih sameljite s keksima. Bjelanjke lagano izmiksajte, dodajte im šećer, začine, maraskino, žlicu limunova soka, koricu od limuna i naranče te bademe. Izmiješajte i ostavite da malo odstoji da se prožme. Ako je rijetko dodajte malo mljevenog keksa.

Tijesto razvaljajte tanko i okruglim oblikom režite oblike. Na sredinu stavite pola male žličice nadjeva i preklopite tijesto, a zatim rubove pritisnite vilicom. Još malo nabockajte vilicom po vrhu jer tako neće pucati.

Pecite rafijole na masnom papiru 13-15 minuta na 175 stupnjeva Celzija. Moraju ostati blijedi, samo im rubovi trebaju dobiti malo boje.

Ohlađene rafijole mažite kistom umočenim u rakiju od ruže i pospite šećerom.

Najbolji su kad odstoje dva dana jer se svi ovi fini mirisi i okusi prožmu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 07:07