Ljeti je jedna vještina osobito na cijeni: umijeće izrade što više obroka uz što manje kuhanja. Neki ga imaju, dolazi im prirodno, drugi se po tom pitanju malo teže snalaze pa ćemo im malo pomoći. Na Instagramu jedne Splićanke koja puno lipo kuva - poćirite je na profilu Moj lipi vrtlić - pronašli smo dobar recept za dobro poznato dalmatinsko jelo od sitne plave ribe, namirnice koja je sve više i više na glasu kao izvrstan izvor nutrijenata. Nešto smo vam o tome već pisali, ovdje se možete podsjetiti.
U ovom slučaju riječ je o inćunima i to mariniranima. Nije neka novitada, ali je jako dobro. Jelo je to koje se može pripremiti uz samo par minuta stajanja uz špaher, a u hladnjaku se može dobro držati nekoliko dana. I kad vam god zatreba brzinski obrok bez kuhanja, imat ćete vrlo dobru bazu. Možete ih ćokati "onako", možete ih ubaciti u kakvu salatu sa sezonskim povrćem ili pak ubaciti u sendvič.
Ono što nam se sviđa u njenom receptu je to što nema nikakvih posebnih dodataka poput luka, kapara i drugih sastojaka koje neki vole ubaciti, a osim toga sadrži i malu caku za još bolji uspjeh: inćune je potrebno malo pritisnuti, otkrila nam je kako...
Marinirani inćuni
Sastojci:
1 kg svježih inćuna
2 dl maslinova ulja
0,5 dl dobrog octa (može i više po ukusu)
2 češnja češnjaka i par grančica peršina
sol i svježe mljeveni papar
par tankih kolutova limuna
Priprema:
Prvo očistite inćune, zakuhajte posoljenu vodu pa u nju stavite inćune na 2 minute. Ocijedite, pustite ih da se malo ohlade pa ih podijelite na filete.
Poredajte ih gusto jedan uz drugog u staklenu zdjelu, posolite i popaprite, stavite natrgani peršin i krupnije komadiće češnjaka te zalijte s par žlica ulja i malo octa. Tako radite dok ne posložite sve inćune.
Ja sam još dodala 3 žlice vode od kuhanja i lagano pritisnula inćune da ih ulje bolje obloži. Na kraju dodajte par kriški limuna, daju fini okus pa ostavite poklopljeno u hladnjaku preko noći.