StoryEditorOCM
Slanokrepko i ukusno

Slanutak na žlicu nikad nije bio ovako dobar: u ovom jelu kombiniramo ga s pršutom, rajčicama i jednim zdravim sastojkom

Piše T. S. M.
19. rujna 2024. - 15:25

Znate ono kad vam se jede nešto jušno, malo kripnije od obične juhe od povrća, ali ipak laganije od fažola sa suvim mesom, pa se ne možete odlučiti što biste? Ne? Nema veze, svejedno ćemo vam otkriti jedno izvrsno tradicionalno jelo i recept za njega. U glavnoj ulozi je slanutak (jesmo li vas sad malo zaintrigirali?), a društvo mu rade špinat, rajčice i suhomesnate delikatese poput pršuta ili šunke. Aha, sad vam više nije svejedno, je li tako...

Riječ je o jelu koje se naziva Minestra di ceci alla marchigiana, odnosno gusta juha od slanutka na način talijanske pokrajine Marche, čiji su sastavni dio kulinarskog nasljeđa mahunarke poput slanutka, koji se često koristio za krepke, guste juhe od miješanog povrća i suhog mesa.

Kao i kod svakog talijanskog recepta, ne postoji samo jedan način pripreme ovog jela. Na primjer, brojne verzije zahtijevaju svježe (kada su u sezoni) i suhe vrganje, a špinat se može zamijeniti nekim drugim zelenim lisnatim povrćem poput kelja, raštike ili blitve. Izvorno se koristi šunka iz Parme, no nju možete zamijeniti pršutom, pancetom ili pečenom šunkom.

Gusta juha od slanutka i povrća

Sastojci:

200 g suhog slanutka
100 g špinata
100 g parmske šunke ili pršuta
2 l povrtnog temeljca
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 luk
1 konzerva rajčica
1/2 stabljike celera
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Dan ranije namočite slanutak. 

Na tri žlice maslinovog ulja prepržite parmsku šunku narezanu na sitne kockice, kad se masnoća otopi dodajte usitnjeni češnjak, celer, mrkvu i luk. Pirjajte ih desetak minuta uz miješanje. Kad omekšaju, dodajte ocijeđeni slanutak i nasjeckane rajčice, ulijte temeljac i poklopite pa kuhajte oko 40 minuta, odnosno dok slanutak ne omekša.

Umiješajte špinat narezan na trakice i kuhajte ga dvije minute, odnosno dok ne uvene. Maknite s vatre, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 15:26