Popularna stranica TasteAtlas na svom je Instagram profilu objavila post posvećen kultnom dalmatinskom jelu - hobotnici ispod peke. Obožavanu hobu opisali su ovim riječima: "Hobotnica ispod peke popularno je dalmatinsko jelo koje se priprema polaganim kuhanjem cijele hobotnice u vlastitom soku unutar velike tradicionalne peke u obliku zvona, smještene na ognjištu. Ponekad se hobotnici dodaju maslinovo ulje i vino kako bi ostala sočna. S hobotnicom se obično peku i krumpiri, luk, mrkve, rajčice i paprike, što ovo jelo čini praktičnim obrokom u jednom loncu.".
Eto, kratko, ali slatko i sasvim jasno.
Razveselilo nas je spominjanje jela koje nam je jako drago, no bojali smo se pogledati komentare. Bilo nas je strah dosadnog uobičajenog prepucavanja o podrijetlu jela, često sasvim promašenog nadmetanja u boljem poznavanju tehnike pripreme i odabira sastojaka (naš vam je stav po tom pitanju: o ukusima se ne raspravlja).
Međutim, u komentarima smo pronašli nešto sasvim drugo. Tvrdnje da je ovo jelo barbarski običaj jer je hobotnica razumno i osjetljivo biće koje bi trebalo ostaviti na životu. "Kako možete jesti jedno takvo inteligentno biće?", zavapila je jedna zaštitnica hobotnica po imenu Nancy. "Jer je jako ukusna s krumpirima ispo peke", odgovorio joj je izvjesni Ante.
Rasprava se nastavila, a ako vas zanima što se sve pisalo po ovom pitanju, sve vam je još na navedenom profilu. Mi idemo u potragu za hobotnicom, baš nam je došla želja...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....