StoryEditorOCM
Slanopopularno jelo

Piletina je po ovom receptu savršena: tako je mekana da otpada s kostiju, a od moćnog i gustog umaka lijepe se prsti...

Piše T. S. M.
19. rujna 2024. - 12:24

Piletina je jedna od onih namirnica koje možete pripremiti na brzinu, ali za koje također vrijedi izdvijiti malo više vremena. Naravno, sve ovisno o poziciji pa ćete s filetima pripremati brzinska jela, dok ćete komade koji sadrže kosti dugo i sporo peći ili kuhati, kako bi se oslobodio kolagen koji čini toč onaok lijepo ljepljivim i moćnim.

Jedno od jela s piletinom koja se dugo kuhaju jako je popularno diljem svijeta, a izvorno stiže iz Italije. Riječ je o piletini na lovački, piletini cacciatore, odnosno, pollo alla cacciatora.

Pored piletine recept uključuje gljive, povrće poput rajčice i paprike, vino i puno začina čija se aroma oslobađa dugim kuhanjem. Jelo je nastalo tijekom renesanse u Toskani, po uzoru na jela od divljači, a može se pripremiti na dva načina: dugim i polaganim kuhanjem na štednjaku ili pak dulji dio pripreme možete odraditi u pećnici.

Ovako pripremljena piletina obično se poslužuje uz tjesteninu, pire, puru ili njoke.

Piletina cacciatore

Sastojci:

​820 grama konzervirane rajčice
300 g gljiva
100 g crnih maslina bez koštice
150 ml crnog vina
3 žlice maslinova ulja
2 žlice nasjeckanog češnjaka
1 žlica sjeckanog svježeg timijana
1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
6-8 pilećih bataka
4 klinčića
1 luk
1 mala žuta paprika
1 mala crvena paprika
1 mrkva
sol, papar

Priprema:

Piletinu natrljajte solju. Zagrijte dvije žlice ulja u teškoj tavi od lijevanog željeza. Pržite piletinu 3-4 minute sa svake strane, a zatim je izvadite iz tave. U tavu dodajte preostalo ulje pa na njemu pirjajte luk dok ne postane proziran.

Dodajte češnjak, nakon pola minute dodajte papriku narezanu na trakice, nasjeckanu mrkvu, gljive i klinčiće.

Kad povrće omekša, ulijte vino pa kuhajte oko dvije minute. 

Dodajte rajčicu i začinsko bilje (ako neki od začina nemate u svježem obliku, dodajte 1 žličicu sušenog). Vratite meso, ubacite masline i papar pa pripremu dovršite na laganoj vatri ili u pećnici zagrijanoj na 150-160 stupnjeva. Jelo je gotovo kad je meso tako mekano da otpada s kosti.

Prije posluživanja možete je posuti s još malo svježeg začinskog bilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 20:00