Tjestenina je jedna od onih namirnica za koju novih recepata nikad dosta. Svaki zlata vrijedi ako ćemo moći uživati u ukusnim, kremastim i brzim ručkovima. Ovaj put riječ je o jednom od poznatijih i klasičnijih talijanskih recepata koji se lako priprema – tjestenini Alfredo!
Njena kremasta tekstura i bogat okus čine je idealnim izborom za brze, ali ukusne obroke. Dok ne zamiriše na pijatu potrebno je samo 15 minuta, stoga je idealna za tjedne ručkove.
A da sve još bude zanimljivije, iza ovog jednostavnog jela stoji fascinantna priča koja je započela početkom 20. stoljeća, u srcu Rima...
Prema legendi, talentirani kuhar i vlasnik restorana u Rimu, Alfredo di Lelio, ovo jelo je prvi put pripremio za svoju suprugu nakon što je rodila njihovo prvo dijete. Želeći joj pomoći da povrati apetit i snagu, kreirao je jednostavan, ali ukusan umak koristeći samo tri osnovna sastojka, maslac, vrhnje za kuhanje i parmezan.
Ovaj jednostavan recept brzo je stekao svoju popularnost, ali ne samo u Italiji, već širom svijeta te stekao reputaciju kao prava delikatesa među gurmanima.
Ne trebamo ni naglašavati kako je ovo jelo savršen izbor za sve ljubitelje tjestenine, ali osvaja i srca najmanjih. Bogata i kremasta tekstura te blagi okus sira ovo jelo čine savršenim za male gurmane. Već ima pravu malu vojsku obožavatelja, a sigurni smo da će ga i oni koji ga još nisu probali odmah zavoljeti i polizati cijeli pijat.
Iako originalni recept uključuje tri glavna sastojka s vremenom su se razvila brojne varijacije ovog jela. S obzirom na svoju prilagodljivost možete malo i eksperimentirati pa ga prilagoditi svojim željama i preferencijama.
A sad, evo kako do ukusnog ručka...
Tjestenina Alfredo
Sastojci:
300 g pilećeg filea bez kožice
200 g tjestenine po izboru
200 ml vrhnja za kuhanje
3 žlice otopljenog maslaca
2 režnja češnjaka
1 prstohvat muškatnog oraščića
1 šalica parmezana
peršin, nasjeckan na sitno
sol, papar
Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju. Pripazite da bude skuhana al dente... Kad je gotova, ocijedite je, ali sačuvajte pola čaše škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Piletinu isjeckajte na sitne komadiće, najbolje kocke, začinite je solju i paprom i popržite na zagrijanom maslacu u tavi.
Kako biste pripremili Alfredo umak, u istoj tavi u kojoj ste pržili piletinu, popržite češnjak nasjeckan na sitno. Dodajte vrhnje za kuhanje, parmezan, muškatni oraščić pa začinite s malo soli i papra. Pomiješajte sve i kratko kuhajte na vatri. Ako je umak previše gust, dodajte malo škrobne vode.
U gotov umak ubacite poprženu piletinu i ocijeđenu tjesteninu. Lagano pomiješajte da se svi sastojci sjedine, a okusi povežu.
Servirajte i pospite peršinom narezanim na sitno.